近排多咗朋友搬入去將軍澳住,今日就去探望一個搬去海翩滙的朋友,參觀附近環境都唔錯,有唔少名牌商店,尤其食店,估唔到嘅係有酒吧餐廳,朋友同我去咗一間叫A Tavola Bar & Grill ,裝修擺設、環境氣氛媲美尖沙咀一帶嘅酒吧。但價錢就比較便宜。特別係套餐,真係好抵,我就叫咗一個一人套餐,前菜、主菜、甜品和飲品都有幾款選擇。我揀前菜係海鮮湯:湯底係蕃茄濃湯,湯內有蝦、魷魚、魚柳等,全部切粒,鮮味十足。主菜燒雞半隻,燒雞雖然係半隻,但份量也不少,燒雞夠入味,肉質有口感但唔鞋口,點些特製醬汁味道更佳。薯條都好大份,熱辣辣係即炸,點茄汁食到停唔到口!重有沙律菜,真係好豐富!甜品朱古力布朗尼:布朗尼是經典的美式甜點,小塊帶香濃朱古力味近似曲奇的蛋糕,口感紮實又濕潤。飲品係咖啡、茶或汽水,也可加錢升級精選飲品。
飲品係咖啡、茶或汽水,也可加錢升級精選飲品。
2021-08-02
2021-08-03 38 瀏覽
Dinner Set (Garlic Prawn, Classic Burger, Draught Stella)晚餐既dinner set好抵食,garlic prawn 酸甜而蝦肉彈牙,夠哂新鮮!burger係傳統既美式漢堡,熱蓉既芝士加medium 漢堡扒同埋蕃茄同紫洋蔥,好香又惹味。最後當然要叫返杯啤酒啦,Stella真係好夾burger,冰凍又有麥香。另外再叫個12寸 Butcher Best pizza, 滿佈芝士碎同埋肉粒,醬汁好惹味,非常推薦。

2021-08-02 41 瀏覽
/ /海邊chill chill酒吧餐廳🍹呢間酒吧餐廳好chill環境好好,好有feel😝同朋友嚟一齊飲杯嘢chill下先🤩肉眼扒14安士呢度嘅肉眼扒好正呀😝肉質好嫩滑,好重牛味!伴菜係薯蓉,好creamy好滑意式牛肉千層闊麵成個口感都好豐富,好creamy好濃郁嘅牛肉碎,配埋個蕃茄醬千層闊麵質地仲好有口感炸魷魚圈🦑外層好酥脆,魷魚好彈牙Apple Martini🍸飲落好fresh!Beer🍺
/ /
海邊chill chill酒吧餐廳🍹
呢間酒吧餐廳好chill
環境好好,好有feel😝
同朋友嚟一齊飲杯嘢chill下先🤩

肉眼扒14安士
呢度嘅肉眼扒好正呀😝
肉質好嫩滑,好重牛味!
伴菜係薯蓉,好creamy好滑

意式牛肉千層闊麵
成個口感都好豐富,好creamy
好濃郁嘅牛肉碎,配埋個蕃茄醬
千層闊麵質地仲好有口感

炸魷魚圈🦑
外層好酥脆,魷魚好彈牙

Apple Martini🍸飲落好fresh!
Beer🍺
  • 意式千層闊條麵
🤑 Special Set Menu $328 - Starter: 沙律 - Main: 安格斯肉眼扒- Dessert: 朱古力布朗尼 - Drink: Tonic Water🤑 A TAVOLA HOUSE SPECIAL 10” $130 🤑 MARINARA RISOTTO $135 🤑 Apple Crumble $58 🤑 French 75 $72 🤑 Bellini $65 ———————————————又到左happy friday嘅時間😜想搵個地方飲少少酒 摸住酒杯底傾心事😗搵左呢間 好近海濱嘅餐廳 🌟 沙律 🌟沙律配左個唔太酸嘅sauce本身對沙律冇太大興趣嘅我 覺得可以接受🌟 安格斯肉眼扒 $328 🌟我地叫左5成熟 肉質好impressed肉味濃而鮮 嫩滑 好口感😋🌟 朱古力布朗尼 🌟一個普通嘅布朗尼 整得有啲乾 可能焗短少少時間會比較好🤔🌟 A TAVOLA HOUSE SPECIAL 10” $130 🌟呢個係佢地廚師推介嘅pizza厚批底 配上好多唔同配料 唔算特別好食 個人覺得係pizzahut質素🧐🌟 MARINARA RISOTTO $135 🌟
🤑 Special Set Menu $328

朱古力布朗尼
呢個係佢地廚師推介嘅pizza
厚批底 配上好多唔同配料
唔算特別好食 個人覺得係pizzahut質素🧐
A TAVOLA HOUSE SPECIAL 10”
🌟 MARINARA RISOTTO $135 🌟

食完成餐飯 喉嚨有啲攰😫
如果餐廳本身target成為chill住傾計
建議較啲音樂細聲啲hahaha🤣

———————————————
評分🔖 (5⭐️為滿分)
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️

2021-07-30
安格斯肉眼扒
MARINARA RISOTTO
Apple Crumble
咁啱去開個頭而且朋友推介左呢間餐廳比我地!所以就試下啦🤓Dinner set前菜可以喺Menu上任揀一款炸魷魚圈,佢嘅炸漿上得啱啱好,唔會太厚,食都亦都唔會太油膩,配合埋酸甜醬,送酒一流!主菜炭燒安格斯肉眼扒(14oz)一黎到已經嗅到好香嘅炭燒味,生熟程度啱啱好,牛扒仲好大塊!肉質夠淋,油脂感適中,唔會太膩,牛肉味香濃,真係好好食😍值得推薦!飲品可以揀藍妹或者Stella我哋最尾揀咗Stella嘅生啤,中和番主菜嘅膩🤓上網見到好多人食呢個芝士牛肉醬千層麵,好多芝士!啱晒我呢d芝士控😍😍肉醬味道都唔錯,調味啱啱好,唔會獨太酸,亦都食到一粒粒嘅牛肉。份量好足,差少少食唔曬🤣🤣Apple Martini 飲落完全唔似飲緊酒,好似蘋果汁咁,好啱女仔飲!
咁啱去開個頭而且朋友推介左呢間餐廳比我地!所以就試下啦🤓
Dinner set
前菜可以喺Menu上任揀一款
主菜
炭燒安格斯肉眼扒(14oz)

飲品可以揀藍妹或者Stella
我哋最尾揀咗Stella嘅生啤,中和番主菜嘅膩🤓

1K
2021-07-29 42 瀏覽
位於將軍澳南海旁,一入去就見到正中有個大螢幕播放緊體育賽事, 撞正奧運邊食邊睇好chill 好岩一班朋友響度飲下酒傾吓計🍻🍻Smoke Salmon Salad $125煙三文魚沙律卷理至玫瑰花做形smoked salmon 味道唔錯,咸香煙燻味都出,salad veggie 好fresh, 加左蜂蜜芥末醬幾惹味Cajun spiced Fries 薯條炸得香脆,上面係sour cream mix 左d bacon, onions Cajun seasoning 好惹味好食 Beef Lasagnamenu recommend就試下,超足料嘅肉醬加埋頂層cheese 好濃味同cheesy 可以微牽絲 另一個recommend dishes grilled snapper 就麻麻地,比起魚下面個薯蓉仲impressive, 香薯味又滑口感最後叫左個Sizzling Chicken Tikka兩件雞件好肉質嫩腍,係鐵板燒熱到滋滋響。下面d 炒洋蔥加伴菜有中式感覺。另外上garlic bread 估唔到咁大份, 不過個包普通唔夠garlic 香而且唔脆。mint sauce同辣酸乳酪sauc

Smoke Salmon Salad $125

Cajun spiced Fries

Beef Lasagna

最後叫左個Sizzling Chicken Tikka
兩件雞件好肉質嫩腍,係鐵板燒熱到滋滋響。下面d 炒洋蔥加伴菜有中式感覺。另外上garlic bread 估唔到咁大份, 不過個包普通唔夠garlic 香而且唔脆。mint sauce同辣酸乳酪sauce味道都唔錯

2021-07-25 62 瀏覽
將軍澳南嘅A Tavola Bar & Grill,除咗環境夠Chill之外,優惠晚市套餐仲包前菜、主食、甜品同埋飲品,十分豐富!安格斯肉眼扒 14oz $328Exclusive Special Offer 包埋前菜同埋生啤一杯!前菜紐西蘭青口好巨型而且被上湯餵到超飽滿!辣辣哋勁開胃,推介!主食安格斯肉眼扒肉質軟諗,帶適量牛脂,肉味濃,燒汁菇香突出!藍妹生啤烤羊扒 $318Special Set Menu包前菜、主食、甜品同埋飲品,真心抵食!前菜脆炸洋䒜心圈真係好脆,仲跟兩款醬汁,送酒一流!主食烤羊扒帶溫和嘅羊羶味,食羊嘅朋友會好鐘意!甜品Brownie朱古力味夠香濃,都好甜美!熱檸茶Strawberry Smoothies $62香甜幼滑,賣相討好,Good!

安格斯肉眼扒 14oz $328

藍妹生啤

烤羊扒 $318

前菜脆炸洋䒜心圈真係好脆,仲跟兩款醬汁,送酒一流!

主食烤羊扒帶溫和嘅羊羶味,食羊嘅朋友會好鐘意!

甜品Brownie朱古力味夠香濃,都好甜美!

熱檸茶

Strawberry Smoothies $62

香甜幼滑,賣相討好,Good!
2021-07-25 44 瀏覽
每次經過將軍澳海濱,都好有衝動試哂所有餐廳…呢到實在太多選擇了😍😍而A Tavola我就一直等機會去試,終於試到了…🥲我預覺一日book定就唔駛等位吧👍🏻A Tavola係一間偏向bar既西餐廳黎..有室外/室內既座位,對住海景,環境暗暗地,聽住音樂,係好好feel🥰佢既選擇都幾多:我地兩個人食叫左炸魷魚圈、mixed house grill、10”A Tavola house special pizza (唔記得影相)、兩杯crocktail…意想不到既係個份量超大🤪🤪身為starter魷魚圈…個份量係夠4個人食😂脆口但味道就偏咸個mixed house grill有牛排、羊架、雞胸肉、蝦、salad同辣腸….羊就最好食,嫩口得黎羊味十足;雞胸就大舊抵食;牛就失色點,偏韌;蝦就正常lu~;辣肉腸就麻麻,可能我一向都唔太鐘意食Pizza方面嗌左10‘ pan crust,呢個就好味道,個皮又脆又香口,我一個人食左5塊😋個frd就一塊😂最後埋單就$1000左右,但個性價比係ok ge

佢既選擇都幾多:

我地兩個人食叫左
意想不到既係個份量超大🤪🤪

最後埋單就$1000左右,但個性價比係ok ge
2021-07-03
1 分鐘 (堂食)
2021-07-23 79 瀏覽
入黎澳南海岸商場行街,先知到原來呢度有好多餐廳,各類菜式應有盡有。今晚揀左間bar & grill,餐廳氣氛好好,可以輕輕鬆鬆咁嘆番晚,呢度仲有大電視播住足球賽事,有好味嘢食又有酒飲,啱哂一大班人黎睇波飲嘢,chill 番晚!水牛雞翼(6件) $98雞翼烤得香脆,辣度啱啱好,配埋惹味水牛醬,又juicy又香辣又惹味!煙三文魚沙律 $125煙三文魚配生菜沙律、蕃茄仔、洋蔥、甜椒及青瓜,每樣沙律配料都好fresh、好新鮮。BBQ醬燒豬仔骨(半份) $200半份的豬仔骨已經好大份,2個人食未必食得哂。香滑美味既豬仔骨再配埋熱辣辣兼外脆內軟既香辣薯角,非常好味!下次再黎附近的話一定會encore呢間餐廳!

水牛雞翼(6件) $98
水牛雞翼

煙三文魚沙律 $125

BBQ醬燒豬仔骨(半份) $200
BBQ醬燒豬仔骨(半份)

下次再黎附近的話一定會encore呢間餐廳!
2021-07-05
水牛雞翼
煙三文魚沙律
BBQ醬燒豬仔骨(半份)
2021-07-22 54 瀏覽
味道: 8.5/10 性價比: 9/10回頭率: 85% ⏱用餐時間限制: 冇限時(吹咗成2粒鐘水😂).上次去將軍澳已經留意到呢間餐廳, 好似好chill咁☺️ 今日就嚟個Happy Tuesday, 約咗個friend食dinner🍴真係chill到吹咗2粒鐘水都不自覺😂叫咗2個廚師推薦嘅main一齊share, 先上嘅係青口(NZ Mussels), 出奇地大粒! 配上車厘茄, herbs同埋蒜頭整咗個辣辣哋嘅醬, 幾好食😋 一碟青口都有成10隻! 十分足料!👍🏻之後嚟嘅係海鮮拼盤(Surf & Turf), 包咗8oz牛, smoked蝦, tomatoes 和 rocket🔥 同朋友一人一隻蝦😋 整得幾好, smoked味唔會搶哂蝦味, 食果陣都好易就叉起啲蝦肉🦐 另外個牛叫咗5成熟, 食落重牛味, 嫩口唔硬
味道: 8.5/10
性價比: 9/10
回頭率: 85%
⏱用餐時間限制: 冇限時(吹咗成2粒鐘水😂)

2021-07-21 43 瀏覽
又去將軍澳Donki 買嘢,順便喺附近搵嘢食,見到呢間西餐廳做緊special offers,dinner set都幾抵食,所以入去試吓 ᕕ(ᐛ)ᕗ.Prosciutto E Rucola 10" $130 🍕Pizza可以揀薄批或厚批,佢哋嘅薄pizza唔係好似餅乾咁薄脆,而係有少少厚度,批邊鬆脆有咬口,配料有Mozzarella芝士、Parma ham、新鮮火箭菜及蕃茄。Parma ham肉質柔軟口感油潤,加上半溶拉絲芝士,鹹香味十足,搭配批底酸甜嘅番茄醬,味道完全唔膩。.Dinner Set (1 starter + 1 main + 1 drink).Sea King Salt & Pepper $228 🦐有3隻大虎蝦,肉質結實彈牙,只用海鹽胡椒調味,唔會蓋過海鮮嘅味道,而且燒得啱啱好,帶燒烤香味又唔會過乾,配埋特製嘅檸檬牛油汁,更加提升鮮味。.Starter: NZ Mussels 💙紐西蘭青口鮮味肥美帶海水味,配上白酒及蒜蓉辣椒,蒜味濃郁帶微辣及酒香,白酒汁仲可以用嚟點法包食。.Drink: Blue Girl 🍺.Apple Crumble $58 🥧面層鋪滿香脆嘅cr

Sea King Salt & Pepper $228 🦐

Starter: NZ Mussels 💙

Drink: Blue Girl 🍺
Apple Crumble $58 🥧
面層鋪滿香脆嘅crumble,下面有滿滿嘅蘋果粒,果粒酸甜清新,肉桂味道唔算好濃,甜度適中,配埋雲呢拿雪糕就最perfect喇 (´∀`)♡

總括而言:餐廳設計幾有格調,氣氛亦唔錯,戶外座位仲可以睇到海濱長廊風景。佢哋主打意大利+墨西哥菜,亦有酒吧供應多款酒類飲品。食物都幾有水準,尤其而家有special offers,dinner set 只要二百幾蚊,平時一個主菜都差唔多要呢個價錢,值得一試!
2021-07-19 39 瀏覽
A tavola Bar & Grill同同事係將軍澳工作,午餐去海旁食下野,唔使搭車,近近地,環境又舒服😌位置喺將軍澳嘅海旁,歐美式設計嘅餐廳,前邊位置有個酒吧區,係夜晚俾人飲嘢,餐廳環境舒適。Beef Lasagna意式千層闊條麵$135選用小牛肉以及特別條配白汁呈現出經典美味嘅千層麵,面頭超多芝士,牛肉粒煙韌有口感,番茄醬酸酸甜甜,好Juicy。Super Hawaiian超級夏威夷薄餅$150(12吋)千島醬、煙肉、菠蘿、火腿及水牛芝士,餅底烤得好鬆脆,份量超大份,兩個人食唔晒,菠蘿酸甜,煙肉火腿好有咬勁,加埋醬汁match得唔錯。整體而言環境唔錯,食物都好味,份量亦唔少,下次可以試吓夜晚喺度飲嘢,播放住啲音樂,感覺舒適,服務員全部用英文溝通。
A tavola Bar & Grill

Beef Lasagna意式千層闊條麵$135

2021-07-19 28 瀏覽
今日朋友專登黎搵我食飯~我就梗係帶佢黎呢間餐廳食我既新歡Grill mix fajitas~一入到去朋友已經話個環境好好,坐得舒服又岩哂傾計~見到有dinner set做緊promo,$168有個美國經典牛肉漢堡,仲有免費1 pint啤酒同starter,即刻叫一個試下~NZ Mussels跟餐既starter揀左白酒新西蘭青口~份量都有成4,5隻,隻隻都好大隻厚肉!醬汁甜甜酸酸加少少辣,仲跟左一片蒜蓉包~蒜蓉味勁香,脆卜卜勁好味~American classic beef burgerBeef burger有得揀熟成度,我地叫左7成熟,burger juicy又夠厚道,中間夾住爽脆生菜、紫洋蔥仲有蕃茄~清新得黎又減低罪惡感!入面既醬汁唔算多,但十分惹味,加添左成個burger既風味~Draught beer就叫左Stella~平時1 pint單叫都會$60,跟餐有得飲真係超正~~Grill mix fajitas呢款黎到真係一定要叫~一份入面有齊哂veggie、牛肉同雞肉~仲有墨西哥餅~簡直係營養滿分又美味之選!三款附上既醬向有特色~好鍾意呢種DIY既方式~食多食少份量可以自己隨意決

一入到去朋友已經話個環境好好,坐得舒服又岩哂傾計~

NZ Mussels

American classic beef burger

Grill mix fajitas

呢款黎到真係一定要叫~一份入面有齊哂veggie、牛肉同雞肉~仲有墨西哥餅~簡直係營養滿分又美味之選!三款附上既醬向有特色~好鍾意呢種DIY既方式~食多食少份量可以自己隨意決定~我就最鍾意將所有材料擺哂係墨西哥餅上面再加牛油果醬~呢個配撘個人覺得最完美既!

最後同朋友坐左成兩個鐘~侍應不斷幫我地加水~真係環境、食物同服務都一流~

2021-07-18 1961 瀏覽
哇!好大塊牛扒呀!心心眼兼流口水了!😍🥩😍🥩 是夜去左將軍澳澳南海岸既 @atavolabarngrill 嘆個靚晚餐!好有情調既酒吧餐廳,燈光昏暗,不過最近全世界都睇波,餐廳內大電視播住球賽🤣氣氛好熱鬧😆 我地叫左一人一個set dinner,都幾好,有餐湯、主菜、甜品同飲品😌..🥩安格斯肉眼扒 Angus Ribeye Set其實都係無意中random咁叫牛扒,無諗過咁大塊😆 足足有14安士!!! 好肥美既牛扒,本身唔點燒汁食都夠味,本身有粗鹽同黑椒醃過,肉味好濃郁! 旁伴薯蓉同雜菜,薯蓉幾creamy,好食!..🍗燒春雞 Half Roasted Chicken Set成隻燒春雞,烤得香,皮脆肉嫩,好Juicy!! 今次呢set就旁伴薯條同沙律,薯條係厚薯條,炸得幾香!..餐湯 - 海鮮湯 Seafood Soup以為係類似周打海鮮湯之類,點知原來係蕃茄海鮮湯,蕃茄湯好濃好鮮甜! 食到裡面有好多海鮮好足料,有蜆肉有蝦,蝦肉好爽!!..朱古力布朗尼 Chocolate Brownie好濃郁既朱古力味,口感實,食開brownie既朋友可以一嘗!!..Tiramisu好鬆軟既口感,朱古
🥩安格斯肉眼扒 Angus Ribeye Set
🍗燒春雞 Half Roasted Chicken Set
餐湯 - 海鮮湯 Seafood Soup
朱古力布朗尼 Chocolate Brownie
Tiramisu
好鬆軟既口感,朱古力可可味幾重,反而芝士味無咁出,但我覺得好食既!.
PROSECCO Sparkling Wine
汽泡酒,唔會好甜,夠汽,最後飲好爽!!.
呢度既環境真係唔錯呀!! 氣氛夠chill!! 無論係情侶定朋友,都好適合來!! 🥰
2021-07-12
2021-07-17 28 瀏覽
✨中女獨食難肥日誌 ✨ATavolaBar&Grill 中女食將軍澳 將軍澳南系列自從將軍澳南開了很多西餐廳,已經很少在區外吃晚飯,因為區內選擇好多,食物質素高,價錢亦合理,餐廳內的裝修都好美😍calamari fritti $120先來個starter,選了炸魷魚,送酒一流!配了兩個醬汁,一個是芥末醬,一個是泰式辣醬,都好好味!好大兜但唔覺唔覺就清晒😆carbonara $115意粉al dente,時間煮得恰到好處🥰醬汁好creamy,芝士亦好香!但要share因為食得多會有啲膩🙈stella half pint 🍺 $56happy hour與朋友小酌兩杯,很是快樂🍻apple crumble $58甜品選了Apple crumble,新鮮出爐熱辣辣!玉桂蘋果好香,配上雲呢拿雪糕,又香又甜,另外餅底有些果仁,好咬口,食到好飽!
✨中女獨食難肥日誌 ✨

calamari fritti $120
先來個starter,選了炸魷魚,送酒一流!
配了兩個醬汁,一個是芥末醬,一個是泰式辣醬,都好好味!
好大兜但唔覺唔覺就清晒😆

carbonara $115

stella half pint 🍺 $56
happy hour與朋友小酌兩杯,很是快樂🍻

apple crumble $58
2021-07-13
5 分鐘 (堂食)
  • Apple Crumble