2021-12-30
2021.12.29我同朋友上次嚟將軍澳行Donki時,已經留意倒喺海濱附近嘅呢間餐廳,今次終於入去嘆下個Set Dinner for 2🍽Tonanti Soup係有洋蔥碎嘅蕃茄湯🍅,入面有少少茄茸,少少咬口幾好,酸味較重,有一塊麵包🍞喺面A Tavola Salad 🥗有牛油果🥑、青瓜🥒、沙律菜、洋蔥🧅、燈籠椒🫑等,佢嘅沙律醋汁調得幾好,唔會過重蓋過蔬菜原味,幾開胃Buffalo Chicken Wing🐥幾大隻下,表皮好脆,醬汁都幾刺激,辣嘅程度有Tabacco嘅感覺🥵Rack of Lamb 3pcs🐑🐑🐑厚身但好嫩滑,生熟程度剛好,好肥美,有油脂香味,外皮嘅雲穌及芥末非常夾,配薯蓉🥔、茄子🍆、椰菜仔Grilled Salmon🐟都幾厚,生熟程度剛好,保留倒肉汁又嫩滑,最正係配上嘅蒜香牛油醬,同樣配薯蓉、茄子、椰菜仔Chocolate Brownie 🍫🍰幾輕盈,唔會好結實好膩,入面有少少咬口嘅碎碎Tiramisu幾輕身,甜味同苦味嘅平衡幾好,偏甜但仍留有足夠苦味,一啲都唔膩Cranberry Juice甜甜哋,微酸,可解膩Grapefruit Juice🍇感覺有少少似西柚嘅苦
Tonanti Soup
A Tavola Salad 🥗
Buffalo Chicken Wing🐥
Rack of Lamb 3pcs🐑🐑🐑
Grilled Salmon🐟
Chocolate Brownie 🍫🍰
幾輕盈,唔會好結實好膩,入面有少少咬口嘅碎碎
Tiramisu
Cranberry Juice
甜甜哋,微酸,可解膩
Grapefruit Juice🍇
感覺有少少似西柚嘅苦澀味,味道成熟啲
San Pellegrina
氣泡水,本身有少少檸味,而餐廳亦額外放咗一片檸入杯🍋
埋單每人約$500,呢個環境同食物質素絕對合理🥳食飽仲可以係出面行下海旁吹吹風💨好寫意😄