2021-12-03 60 瀏覽
去到將軍澳,經過一間西餐廳,林立喺將軍澳海旁,見間餐廳己有feel,於是就走入去試吓😗呢一間係西餐廳加酒吧,不過我日就嚟食晚餐既,於是點了一個海鮮意大利飯,另外加一個15吋嘅雞肉海鮮薄餅。😊個海鮮意大利飯,原來個份量一個人食都幾足夠,上面擺放着一隻剛剛烤好的海鮮大蝦,非常貼心的幫你剝左殼,蝦既香味揮之不去,就好像在你的口腔裏游泳。意大利飯嘅飯粒好飽滿,吸收了好多醬汁,口感煙韌,絕對係喺香港第一次食到呢種質感嘅飯。最特別係,佢喺意大利飯入邊加入切碎左嘅魷魚,看上去顏色和意大利飯一樣,直到放入口,兩種口感互相發揮奇妙嘅作用,值得一試😇另外個Pizza,職員會問你要厚批定薄批,我今次就選擇了薄批🤩,可以見到上面鋪滿各種材料,一絲絲嘅雞肉,再配上各種海鮮蜆肉,口感豐富,配合埋番茄醬,既唔會搶咗海鮮和雞肉的味道,也令到你更加開胃,想食完一塊又一塊如果下次同一大班人去食,可以嘗試買佢哋嘅飲品同甜品,相信品質都有保證👍

👍

2021-11-29 45 瀏覽
好鐘意落樓下海濱長廊到chill drink,喺香港依個石屎森林都有個地方俾我放鬆下😮‍💨叫返杯紅酒舒緩下返咗成個星期工既疲勞,happy hour價錢都好reasonable。Mexican beef taco ($165)牛肉食落去好有肉香❤️‍🔥 唔似啲港式扒房咁得個口感似牛肉,加上cream cheese同牛油果醬雖然好邪惡個滿足感100分😎BBQ chicken pizza ($150)今次食既餅底好似比上次厚,個麵香味較重,雞肉質地較嫩,加上甜甜地既bbq醬食落一啲都唔覺得濟👏🏻

Mexican beef taco ($165)

BBQ chicken pizza ($150)
2021-11-28 36 瀏覽
*💭𝐴 𝑇𝑎𝑣𝑜𝑙𝑎 𝐵𝑎𝑟 & 𝐺𝑟𝑖𝑙𝑙餐廳位於將軍澳南海旁,有室外的位置可供選擇,可以吹著陣陣海風暢飲一番☺️但怕冷的我們剛選擇了室內位置😆餐廳內的裝潢很有歐式風格,座位闊落很舒服☺️𝘉𝘉𝘘 𝘤𝘩𝘪𝘤𝘬𝘦𝘯 𝘱𝘪𝘻𝘻𝘢🍕一上菜時已聞到熱辣辣的新鮮香氣,令人垂涎三尺🤤除了烤雞外還有超多芝士😍想不到也有拉絲的效果🤤餅底是較為薄身,卜卜脆很香口😋𝘈𝘮𝘦𝘳𝘪𝘤𝘢𝘯 𝘤𝘭𝘢𝘴𝘴𝘪𝘤 𝘣𝘦𝘦𝘧 𝘣𝘶𝘳𝘨𝘦𝘳🍔𝘉𝘶𝘳𝘨𝘦𝘳配以大量沙律和薯角😍牛肉漢堡扒煎得香口,不會過老😋面包有烤過很香脆,𝘣𝘶𝘳𝘨𝘦𝘳內層有新鮮蕃茄和蔬菜,中和一下油膩感☺️薯角外脆內軟,份量超多,只吃配菜已經很飽了😝𝘙𝘢𝘤𝘬 𝘰𝘧 𝘭𝘢𝘮𝘣🐑羊架共有三塊,外層包裹著麵包糠增加口感,切開後發現羊肉熟成度剛好,不會過老,入口嫰滑肉很𝘫𝘶𝘪𝘤𝘺☺️
💭𝐴 𝑇𝑎𝑣𝑜𝑙𝑎 𝐵𝑎𝑟 & 𝐺𝑟𝑖𝑙𝑙

𝘉𝘉𝘘 𝘤𝘩𝘪𝘤𝘬𝘦𝘯 𝘱𝘪𝘻𝘻𝘢🍕

𝘈𝘮𝘦𝘳𝘪𝘤𝘢𝘯 𝘤𝘭𝘢𝘴𝘴𝘪𝘤 𝘣𝘦𝘦𝘧 𝘣𝘶𝘳𝘨𝘦𝘳🍔

𝘙𝘢𝘤𝘬 𝘰𝘧 𝘭𝘢𝘮𝘣🐑
2021-11-25 64 瀏覽
餐廳位於南將軍澳海旁,是一個至chill勝地,洒吧內沒有強勁音樂,令人坐得舒服。Pizza點了烤雞,有雞肉煙肉再加少少辣醬。pizza來的時候已經閒到一股熱辣辣的新鮮香氣,令人垂涎三尺。咬下去發覺啖啖都是烤雞肉,餅底選了簿身,卜卜脆,食多多都不會滯。另一個主菜點了牛肉漢堡,大量配菜加薯角。牛肉煎得香口,漢堡飽的夾層配料應有盡有,有新鮮蕃茄和蔬菜。薯角外脆內軟,份量超多,食配菜已經叫人開始飽肚了。點了羊架,總共有三塊。頂層有少許麵包糠增加口感,切開之後發現羊肉熟成度剛好是medium,肉質煙韌,又不會因為焗得良久而令肉汁消失。

2021-11-22 64 瀏覽
✨Beef Lasagna $135岩岩先焗好嘅千層麵熱辣辣🔥上檯已經聞到好香🤩芝士味同番茄味都好夠濃,但食落兩者都唔會搶左各自嘅味道,好match🤤中間夾住嘅免治牛肉超級足料!啖啖都係肉😈千層麵厚薄度適中,有口感,唔會太淋或者太硬👍🏻入面仲有啲薯蓉,好正呀😋~-✨A Tavola House Special $130 (10”)呢款pizza配料有三色椒、洋蔥、芝士、蘑菇、火腿等。Pizza屬於薄批,但唔係真係好薄果種😗~邊邊同埋餅底都好香脆😝同千層麵一樣,芝士味同番茄味都係配合得好好,兩者都可以食到!整體好唔錯🌟✌️-✨Apple Crumble $58都係岩岩焗起所以熱辣辣🔥一上檯已經覺得好香🥰入面都幾多蘋果🍎甜度適中~同時肉桂味都幾重😋配埋木糠同埋冰凍嘅雲尼拿雪糕一齊食真係超正!!一次過食到凍同熱嘅感覺🤤💞
✨Beef Lasagna $135
✨Apple Crumble $58
2021-11-21 1873 瀏覽
A Tavola is located by the waterfront promenade, O’South Coast TKO, with its delightful and airy interior and a laidback alfresco area with a view of the arch bridge for the Cross Bay Link, giving you a feeling of being far away from the bustling city. The chillax atmosphere makes this place an ideal spot to meet up with friends for after work drinks or to relax after a day of exploring the waterfront area.We opted for the Special Set Menu, available from Monday - Sunday, the set comes with sta
We opted for the Special Set Menu, available from Monday - Sunday, the set comes with starter, main, dessert and drink.

Soup of the Day
Soup  of  the  Day

The mushroom soup is thick, creamy and satisfying.

NZ Mussels (+$48)
NZ  Mussels

The half shell mussels were large and succulent, perfectly served with the crispy baguette for dipping.

Pork Steak (HK$228)
Pork  Steak

This hefty bone-in pork chop was grilled just right with delicious char and grill marks on the outside, juicy and tender on the inside.
Pork  Steak

Beef Tenderloin (HK$368)
Beef  Tenderloin  &  Grilled  Prawn

Just added an extra 2 Grilled King Prawn (+$58), this Beef Tenderloin dish has become a perfect Surf & Turf, this is what you absolutely want to do.

Dessert

A decadent and delicious dessert, a fudgy chocolate brownie topped with soft and chewy marshmallows.

Iced Coffee/Orange Juice
Iced  Coffee

The set also comes with a regular drinks.
Orange  juice

Soup  of  the  Day
NZ  Mussels
Iced  Coffee
Orange  juice
平時好少黎將軍澳呢頭,今日一支公黎左呢間叫A Tavola Bar & Grill既西餐廳食野,好似主打意大利菜。餐牌有前菜,沙律,烤肉,海鮮,意粉,漢堡包,薄餅,兒童餐,甜品。海鹽胡椒大蝦配時令雜菜及特製檸檬牛油醬汁 $215 另加一今日想食海鮮,喺4款海鮮之中揀左呢款海鹽胡椒大蝦。一客三隻大蝦,燒得好香,肉質唔差,味道夠味,伴另上嘅番茄燒汁味道就更濃。下底墊左少少味道調好嘅薯蓉,伴碟有兩粒車厘茄同少少脆瓜。意大利咖啡蛋糕 $55 另加一意大利咖啡蛋糕一上枱都有啲驚喜,蛋糕好大個,賣相唔錯,面頭加左半粒士多啤梨又擠左朱古力同士多啤梨醬,再灑上糖霜點綴。蛋糕層次清析,兩層lady fingers夾住香滑忌廉,上面一層薄薄嘅朱古力醬。食落非常濕潤,帶微微嘅咖啡味。我平時唔太好咖啡,都幾鍾意呢個Tiramisu。呢餐都唔錯,我特別鍾意個意大利咖啡蛋糕。氣氛好鬼佬酒吧感覺,服務員態度都唔錯。設有戶外露天餐座,對住開揚靚樓景同馬路,感覺好舒服。

海鹽胡椒大蝦配時令雜菜及特製檸檬牛油醬汁 $215 另加一
海鹽胡椒大蝦配時令雜菜及特製檸檬牛油醬汁

海鹽胡椒大蝦配時令雜菜及特製檸檬牛油醬汁

意大利咖啡蛋糕 $55 另加一

2021-11-17
2021-11-11 78 瀏覽
好耐冇過嚟將軍澳原來呢邊都發展得好快近海邊嗰邊成條街都係新餐廳 日式中式西式樣樣都有 最尾就係 MONTEREY Place揀咗呢間幾chill嘅餐廳喺OpenRice睇原來A tavola Bar & Grill係食意大利菜,見到啲燈光昏暗都幾正,特別同男朋友去食,順便食埋pre生日飯,充滿外國風情既餐廳,價錢都唔貴,二人套餐都係$888,不過當日我哋就叫咗set dinner 前菜我哋每人就叫咗凱撒沙律同埋餐枱,有驚喜和餐湯居然係龍蝦湯,龍蝦湯非常之濃郁,都creamy,開咗個好頭。凱撒沙律都唔錯,沙律菜好新鮮,另外入邊嘅煙肉乾都好香。主菜方面我哋就一個叫咗菲力牛扒一個就叫咗肉眼扒有成14安士 $388,叫咗medium煎得啱啱好,肉質都唔錯唔算多渣,仲有啲炭香味,燒出另一番境界。另外就叫咗菲力牛扒$368,菲力牛扒相對上嫩口一d ,識落肉味重啲,所以見仁見智想要邊款。另外我哋就加咗$58要兩隻大蝦 ,呢個好抵食喎,值得加錢呀,好香口新鮮,蝦肉彈牙,上邊仲配左啲香草同埋蒜。 食完請菜同埋主菜都已經好飽另外仲有甜品,分別係Tiramisu同埋朱古力蛋糕,兩款都唔錯唔會太甜。套餐仲包左
好耐冇過嚟將軍澳原來呢邊都發展得好快

套餐仲包左兩杯嘢飲,都算幾抵食呀,最緊要氣氛好服務又唔錯你慶祝生日就最啱啦,另外環境都好chill,我哋坐咗成晚三個幾鐘,傾唔停。
2021-11-10 68 瀏覽
又到今個月既最後一日。襯今日好天,專登黎南澳食野黎到2點 ,隔離排晒長龍,見到呢邊門口比較冷清 但openrice上面咁多好評。 心諗唔會中伏掛入到去先知 原來有幾圍客包左場開party,睇黎都幾熱鬧。揀左近門口位,享受下風和日麗既景色。叫左1.水牛雞翼2.辣肉pizza3.海鮮飯。雞翼 我覺得唔夠水牛汁,同埋個汁比預期無咁好,但雞翼夠熱同煎得好脆海鮮飯 足料 ,啖啖都食到魷魚,蜆肉。但甜左D個pizza 我係覺得最好食,多芝士得黎唔濟,芝士味香濃,餅底夠薄。成左大半個都唔夠喉
又到今個月既最後一日。

襯今日好天,專登黎南澳食野

叫左

1.水牛雞翼
2.辣肉pizza
3.海鮮飯。

海鮮飯 足料 ,啖啖都食到魷魚,蜆肉。但甜左D

2021-10-31
2021-11-04 102 瀏覽
黎到將軍澳呢間西餐,上次食完pizza pig 經過都bookmark左,set lunch 既頭盤超吸引🤓叫Set lunch 頭盤有得揀餐湯,沙律,炸蝦天婦羅,水牛城雞翼,香草蕃茄多士,白酒汁紐西蘭青口,而且午餐價錢都真係唔貴,絕對值得一試。叫咗兩個set lunch,頭盤揀咗水牛城雞翼同埋白酒汁紐西蘭青口,水牛城雞翼燒得好香,加埋呢個水牛城汁係超級正!(´∀`•) 紐西蘭青口有四大隻,都好新鮮~ 主菜揀左安格斯牛肉漢堡配薯條($148) 同肉眼扒 ($328) burger顏色好豐富而且塊漢堡扒好juicy 肉質好正!而肉眼扒揀左medium,外層烤得有層脆身,入面啱啱好,仲帶啲肉汁,好唔錯🤩超鐘意食pizza既我叫埋BBQ chicken pizza ($125) 叫左細size果款都好大,個燒烤醬做得好岀色,加上大量芝士,啖啖都超滿足😍

2021-11-03 83 瀏覽
⭐️ A Tavola Bar & Grill(將軍澳)⭐️小妹勁鐘意將軍澳果邊個海旁,環境好舒服,冇尖沙咀海旁甘繁華,反而有一種好安靜同舒暢既感覺,食完飯冇嘢做去埋海旁散下步就perfect la! 海邊有好多好味既餐廳,之前食過近海幾間都好好食,今次食果間就係一行入去海邊之前既入口,係比較開揚既位置。⭐️Grilled Salmon $298⭐️依個dinner set有好多嘢食,包括頭盤、主菜、甜品仲有埋餐飲😍頭盤係凱撒沙律,主菜我哋叫咗三文魚,三文魚好大塊,我地仲加$58叫咗兩隻大蝦,令成個晚餐更加豐富。⭐️Vongole Bianco白酒蒜香蜆肉意粉 $130⭐️欣賞佢炒得好有香味,而且好有鑊氣。分量對細食既女仔來講應該啱啱好。⭐️Mixed Berry Collins ⭐️呢杯cocktail 主要用Gin 酒,再溝唔同既莓類,檸檬汁整成🕋環境指數:8/10海邊酒吧 當然好chill 😙😋美味指數:7.5/10意粉炒得幾好食😍👩🏻‍🌾服務指數:8/10不錯喔😌🤑抵食指數:8/10 d set都幾抵食💕🙋🏻‍♀️推介指數:7.5/10 可以試下📍地址:將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY
⭐️ A Tavola Bar & Grill(將軍澳)
⭐️

🤑抵食指數:8/10
d set都幾抵食💕

🙋🏻‍♀️推介指數:7.5/10
可以試下

📍地址:將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place 地下G08號舖

——港人當自煮——
2021-11-03 73 瀏覽
將軍澳海旁Tavola ,餐廳附近環境清幽,最重要係對住海邊,放工時約番班三五知己黎個Happy hour 完全係賞心樂事,環境好,氣氛一流,唔怪得即使係平日,餐廳裡裡外外都坐滿客人。餐廳有各式各樣菜式,從各款佐酒小食,到各式燒肉海鮮,再到各款Pizza Pasta 都有。想食得豐富燒肉套餐都有,沙律或湯品,主菜有魚有牛有豬,包埋甜品同餐飲,總有一款arm心水。😁今日同友人兩人happy hour,叫左一份燒豬套餐同一份pizza頭盤 凱撒沙律,新鮮爽脆😙Pork Steak即叫即燒,切落去仍然粉粉嫰嫰,咬落當然唔會覺得柴,而且一聞就知有炭爐的焦香,正。翠玉瓜等配菜也不錯吃。❤Prosciutto E Rucola Pizza揀了厚批,火腿夠咸香,最重要係Mozzarella cheese 拉到勁高都得,I like it.Dessert of the day係Brownie 啊!勁濃郁chocolate, 面頭有提子同棉花糖,細細舊剛剛好😊😊

頭盤

凱撒沙律,新鮮爽脆😙

Pork Steak

翠玉瓜等配菜也不錯吃。❤

Prosciutto E Rucola Pizza

Dessert of the day

係Brownie 啊!
2021-10-31 51 瀏覽
A Tavola Bar & Grill將軍澳海濱嘅特色酒吧餐廳,環境同服務都好唔錯,所以去親將軍澳都會嚟打一打卡😆🌀水牛雞翼水牛雞翼醬汁係分開上嘅,可以隨自己喜好加醬,賣相亦更精緻醬汁辣中帶點酸,非常惹味,雞翼size適中,係一個穩陣嘅餐前小食🌀特濃卡邦尼意粉卡邦尼係每次必點嘅菜式🍝佢地嘅意粉口感彈牙,掛汁效果好好,醬汁帶香濃芝士味,芝士控必食😋🌀芝士蛋糕芝士蛋糕永遠都係all time favourite,食完正餐享受埋呢個口感香濃幼滑的蛋糕,perfect👍🏼
A Tavola Bar & Grill

🌀水牛雞翼
水牛雞翼醬汁係分開上嘅,可以隨自己喜好加醬,賣相亦更精緻

🌀特濃卡邦尼意粉

🌀芝士蛋糕
2021-10-28 55 瀏覽
Butcher Best 12”今次嗌咗厚批。食落好有口感而且批底真係有食麵包既感覺,厚實又有少少脆身,食落好滿足。店員上pizza時會直接俾埋tabasco係唔使再問,butcher best面頭既肉醬好香濃又唔會過咸,加上芝士同埋洋蔥食落冇得輸!晚飯套餐可以揀一個main,一個主菜同埋Draught Beer,我就揀咗Calamari,安格斯漢堡同埋stella。首先飲生啤既話stella真係好好飲,泡沫好豐盈飲落層次十足! 魷魚食落好彈牙而且炸得好惹味,食住飲啤酒好夾! Burger到咗我地都嘩出聲,因為用咗橫身既漢堡包望落個樣好得意,食落肉汁都好豐富又有煙燻既香味。薯條係幼身薯條熱辣辣夠哂脆!環境其實都幾舒服而且又唔會坐到好迫,食物質素都保持高水準!
Butcher Best 12”

環境其實都幾舒服而且又唔會坐到好迫,食物質素都保持高水準!

2021-10-28 58 瀏覽
平日跑步經過將軍澳海旁,總會見到唔少未試過嘅新餐廳,當中唔少都有戶外嘅座位,係秋意盎然嘅十月同朋友黎飲番兩杯就最岩。今次去嘅呢間A Tavola 經常都有唔少外國人幫襯,感覺都唔錯。✨Buffalo Wings ($98)呢度嘅Buffalo Wings 感覺上唔太正宗😂食落係普通嘅煎雞翼味,再配上一碟類似茄汁嘅醬料,並冇平既香辣同刺激味道。✨BBQ Chicken pizza ($125 / small size)成餐飯我最推薦呢個Pizza,餅底食落有果種新鮮出爐鬆脆口感,而且配料非常豐富,加滿左雞胸肉、洋蔥、磨菇,味道豐富🤤✨Apple Crumble ($58)Apple Crumble係我最愛嘅甜品之一,所以每次見到餐廳有得叫我都會叫黎試下。呢度嘅Apple Crumble算係不過不失,勝在即叫即整,非常新鮮;但蘋果食落略酸,上面嘅餅粹牛油香亦略嫌不足。

✨Buffalo Wings ($98)

✨Apple Crumble ($58)