2021-06-24 196 瀏覽
此小店開了數月一直都想光顧但又怕午膳時間的人龍,由於今天晚上要加班,決定一試餐廳以藍色為主調,主打夏威夷魚生飯,可自由配搭不同碗底、主菜、配菜及醬汁有選擇困難症的我決定點已配搭好的全日餐單Seafoodbowl內有秘製洋蔥香料蝦、日本溫泉蛋、山藥芥末八爪魚、毛豆、蟹籽配櫻花蝦芝麻醬!壽司飯可改作稻庭冷烏冬食,配料可免費任選,有紫椰菜、蛋絲、雜椒、青瓜粒及秘製脆脆Fishbowl有三文魚、吞拿魚、鯛魚、牛油果、蟹籽及日本溏心蛋配秘製柚子豉油隨餐免費贈送養生鮮檸檬薑麥茶! 滋潤喉嚨、增強免疫力或可加$18可配即日新鮮熬製濃湯
有選擇困難症的我決定點已配搭好的全日餐單
鮮檸檬薑麥茶
隨餐免費贈送養生鮮檸檬薑麥茶! 滋潤喉嚨、增強免疫力
即日新鮮熬製濃湯
或可加$18可配即日新鮮熬製濃湯
2021-06-24
5 分鐘 (堂食)
即日新鮮熬製濃湯
自選ʙᴏᴡʟ配牛油果ꜱᴍᴏᴏᴛʜɪᴇ 售價$84,主菜選擇了吞拿魚及山藥芥末八爪魚再加上雞蛋絲、紫椰菜等5種配粒~材料幾新鮮,吞拿魚大粒又冇筋~分量非常足夠~但略嫌太多蛋黃醬~食到最後有點膩🙊ᴏᴠᴇʀᴀʟʟ味道不錯健康又夠飽✔️✔️✔️🥗

ᴏᴠᴇʀᴀʟʟ味道不錯健康又夠飽✔️✔️✔️🥗

• 自選bowl
2021-06-21 50 瀏覽
晚上和友人誤打誤撞來到了鰂魚涌找美食,發現一間幾特別的日本菜,好彩來的比較早,順便坐在窗檯隔離打埋卡,超級開心!見到大大兜飯材料滿滿,而且選擇好多,而且店員非常有效零,望住店員一勺一勺地擺盤,非常熟手而且擺得好靚,最緊要一定要試埋炸薯條!真的真的非常特別的炸薯條,脆口香甜,真的會打破既有對薯條的口感味蕾享受,值得必試。至於大碗飯的配料任意配搭,材料選擇都非常多,真正做到自由搭配,係自己配搭出來的口味。最重要的是,食材非常新鮮,而且分量非常充足,飯和沙律的比例都能夠選擇,真的做得非常好。至於價錢上,係港島能夠食到這個高質的美食,絕對物超所值
2021-06-20 45 瀏覽
連續幾日都食得好豐富今日就想食得清新啲!平時都好鍾意食bowl飯,味道唔會太濃味配料都有好多款式紫椰菜、青瓜粒、雜椒、蛋絲都可以任加ProteinBowl醬汁:金柚柚子蛋黃醬雞胸用左慢煮嘅方法,所以肉質一啲都唔鞋溫泉蛋令成個bowl增色不少,蛋黃係橙黃色的,味道好香濃醬汁有啲微微辣味,仲有金柚清新嘅酸味,極度開胃SeafoodBowl醬汁:櫻花蝦芝麻醬呢個嘅口感比較豐富有蝦嘅爽口,亦有山葵嘅爽脆,仲有八爪魚嘅韌度芝麻醬與芥末味mix埋好match鮮檸檬薑麥茶呢個好養生薑味唔會太辣,食完好醒神!
連續幾日都食得好豐富
今日就想食得清新啲!
平時都好鍾意食bowl飯,味道唔會太濃味

配料都有好多款式
紫椰菜、青瓜粒、雜椒、蛋絲都可以任加

ProteinBowl
醬汁:金柚柚子蛋黃醬
雞胸用左慢煮嘅方法,所以肉質一啲都唔鞋

溫泉蛋令成個bowl增色不少,蛋黃係橙黃色的,味道好香濃

醬汁有啲微微辣味,仲有金柚清新嘅酸味,極度開胃

SeafoodBowl
醬汁:櫻花蝦芝麻醬
呢個嘅口感比較豐富

有蝦嘅爽口,亦有山葵嘅爽脆,仲有八爪魚嘅韌度

芝麻醬與芥末味mix埋好match

呢個好養生
薑味唔會太辣,
食完好醒神!
2021-06-19
午餐
6月11號的接近黃昏時段突然下起傾盆大雨, 本身諗住和老婆到平時lunch時段長期多人排隊的鰂魚涌 A Bowl 買個近期在港興起的Poke( 類似夏威夷蓋飯) 回家吃算, 但在付錢途中雨勢進一步傾瀉, 老闆很好人的清走枱上少量餐牌 ,建議我們不如堂食, 其實雨勢已經幫我們答應了。我選擇的是這裏招牌的 Fishbowl 而老婆就選擇自選Bowl。Fishbowl這裏的 Fishbowl 包括了三文魚,吞拿魚,鯛魚,牛油果和糖心蛋等等, 底部再配有加上柚子豉油的壽司飯。 你可以稱呼它為類似壽司飯, 而進一步增加它受歡迎程度是加入超新鮮健康的配菜例如牛油果和紫洋蔥等, 重點是味道很夾而且清新。 魚生的份量亦相當驚人, 基本上吃到尾段依然是「氾濫」着勁新鮮的魚生粒, 極幸福滿足。 這裏值得另外一讚的是色澤已經相當吸引的溏心蛋, 調味出色, 更過分的是竟然連蛋白位置都有流心效果, 真的第一次試到。自選Bowl老婆選了手切烤焗封門柳, 山藥芥末八爪魚, 再配上蟹子和蛋絲等配菜。 估不到封門柳是半生熟的效果, 但估得到的是非常新鮮,味道亦依然出色, 半生熟帶來有層次的味道和口感, 牛味香濃, 而封

自選Bowl

老婆選了手切烤焗封門柳, 山藥芥末八爪魚, 再配上蟹子和蛋絲等配菜。 估不到封門柳是半生熟的效果, 但估得到的是非常新鮮,味道亦依然出色, 半生熟帶來有層次的味道和口感, 牛味香濃, 而封門柳這個位置更加是嫩滑。 而八爪魚使用芥末醃製過, 香口但不會太攻鼻, 爽滑彈牙。 特別之處是配上口感有點像薯仔的山藥, 易入口但同時有非常健康的感覺。

劇情通常是吃了一餐好之後雨過天青, 但當日雨勢卻進一步加大, 好在至少可以帶著飽足的心情回家。
2021-06-11
位於鰂魚涌呢間cafe鋪頭門面主要用左藍色做主題 裝修到有海洋既感覺💙入面面積唔大 有兩個窗口位 好彩平日唔多人 都坐到個半至兩個鐘☺️可惜餐廳冷氣太弱 空間亦狹小 食到好熱好焗 一邊流汗 呢方面可以改善一下🥵🥵Fishbowl $98 (柚子豉油)餐廳主打poke concept🥗 fish bowl入面有三文魚同埋呑拿魚魚生 蟹籽 蛋絲 溫泉蛋 牛油果 蔬菜切粒 同埋沙律菜 味道還好 可惜感覺上魚生唔太新鮮 同埋牛油果完全未熟 食落好硬🥲🥲Seafood bowl $90 (櫻花蝦芝麻醬)至於seafood bowl 入面就有生八爪魚 蝦 粉葛 毛豆 水煮蛋之類 combination好特別 要讚一讚個芝麻醬好好食☺️☺️提升左成碗飯既味道!自家製養生檸檬麥茶(冷/熱)夏天熱辣辣叫返杯凍既麥茶消暑剛剛好 少酸之餘帶一點麥香 清新而不膩🍋🍹

Fishbowl $98 (柚子豉油)

Seafood bowl $90 (櫻花蝦芝麻醬)

自家製養生檸檬麥茶(冷/熱)
2021-05-21
5 分鐘 (堂食)
A Bowl @ Quarry BayWhat’s better than a scrumptious poke bowl in summer? A Bowl in Quarry Bay is the latest store to catch on to the Poke trend, offering a couple of twists of the traditional Hawaiian cuisine that embraces the freshness of raw fish and vegetables.Fishbowl $98Look how crazily large this poke bowl is... It comprised tuna, salmon, sea bream, cucumbers, red & yellow pepper, lettuce, red cabbage, shredded egg, crab roe, sesames, avocado and finally a soft-boiled egg. The fish was fre
A Bowl @ Quarry Bay

Fishbowl $98
Look how crazily large this poke bowl is... It comprised tuna, salmon, sea bream, cucumbers, red & yellow pepper, lettuce, red cabbage, shredded egg, crab roe, sesames, avocado and finally a soft-boiled egg. The fish was fresh and delicious, while the assorted vegetables added so much zest and refreshments to it. I absolutely love that they’re very slightly sautéed with ponzu sauce (citrus + soy sauce), and that the shredded egg (Usuyaki Tamago) tasted like paper-thin omelette toppings which gave it a naturally sweet kick! Last but not least, the crab roes and sesame seeds upped the ante by adding some crunch to its already diverse textures.

I’m super amazed by its huge portions that actually I split the bowl to two meals and still felt full each time 😋they even gave a cup of lemon 養生茶 with the bowl! The best value, literally!
外賣自取
2021-06-16 31 瀏覽
終於放完病假返工,Lunch時間唔知食咩好,見到呢間新開既A Bowl幾特別就一於去試一試~呢度可以自己配塔唔同既配料同主食,非常自由~如果有選擇困難唔知揀咩好,仲可以試下佢地推介既款式~今次我試左秘制洋蔥香料蝦配壽司飯加金柚柚子蛋黃醬同埋檸檬薑麥茶。壽司飯咸咸地少少酸,香科蝦辣辣地加上蛋黃醬同其他配菜,非常開胃。檸檬薑麥茶就好似用片檸檬沖10杯檸水咁,得少少酸味,唔覺有薑同麥茶味,唔知想點…….另外佢明明有2個人,都只係照單執,但係出品真係非常慢,平均一個飯要幾分鐘,希望下次會有改善~

2021-05-12
20 分鐘 (外賣自取)
2021-06-15 908 瀏覽
环境:近海旁附近,鰂魚涌出來附近兩三分鐘行近。一間藍色好似海洋感覺的鋪頭湧出。A bowl大大碗?應該類似魚生便當。鋪頭比較簡單,類似快餐執便當咁,材料新鮮,檔主經理親力親為。可以自己選擇加不同的組合,我地就簡單啲,隨便選擇最經典組合。親眼見到自己食物擺盤都有意思。由於我地系外賣(本身店內都未必適合堂食,疫情期間,齊心抗疫。)|Fishbowl^裡面有三文魚,吞拿魚,鯛魚,牛油果,蟹籽,溏心蛋,配料,壽司飯配秘製柚子豉油。由於配料原來可以任選,我地左加配料襯下飯。擺盤好靚。|seafoodbowl^講到seafood其實就有蝦,,秘製洋蔥香料蝦,溫泉蛋,以及山藥芥末八爪魚,毛豆,蟹籽,配備櫻花蝦芝麻醬。芝麻醬不多不少,但相對剛剛好,雖然我地都重口味外賣到家都有再加芝麻醬之後撈飯夠味。八爪魚比較嫩口配以秘制的芥末精調製而成,汁液粘滑純粹,風味鮮美獨特。|即炸薯條^薯條番薯口感濃烈,成品效果,係切得較幼細的比較脆身,而本身應該黃心番薯,食落口感甜度都有。可惜差在再加少少鹽就適合我呢啲重口味喇。套餐+22元就有一份,抵食過薯條。下次再試一試不同口味,好似海膽醬都好吸引
环境:
近海旁附近,鰂魚涌出來附近兩三分鐘行近。

一間藍色好似海洋感覺的鋪頭湧出。
A bowl大大碗?應該類似魚生便當。

親眼見到自己食物擺盤都有意思。

|Fishbowl
fishbowl

由於配料原來可以任選,

我地左加配料襯下飯。擺盤好靚。
|seafoodbowl
seafoodbowl

|即炸薯條^
即炸薯條

可惜差在再加少少鹽就適合我呢啲重口味喇。
套餐+22元就有一份,

抵食過薯條。

下次再試一試不同口味,好似海膽醬都好吸引

2021-06-15
15 分鐘 (外賣自取)
seafoodbowl
  • 即炸薯條
2021-06-14 36 瀏覽
呢間餐廳lunch幫趁過一次,成日都心思思想再食。今日放工前喺whatapss落定單,一去到就有得拎,好方便。睇佢個menu,非常吸引,顏色豐富,食材又健康。點了兩款bowl:Fishbowl 同 Seafood bowl。Fishbowl bowl有三文魚、吞拿魚、鯛魚、牛油果、蟹籽、日本溏心蛋、壽司飯配秘製柚子豉油。魚生好新鮮,又係厚切,份量又多,好似食緊魚生飯,非常滿足。配埋至愛牛油果,食到好飽。Seafood bowl有秘製洋蔥香料蝦、溫泉蛋、山藥芥末八爪魚、毛豆、蟹籽、壽司飯配櫻花蝦芝麻醬。最正係蝦夠大聲隻爽甜,加香料好夾。山藥又係非常健康。唯一唔中意係個芥末。。。我比較中意個fishbowl,以為自己去咗日本本食魚生飯呀。

睇佢個menu,非常吸引,顏色豐富,食材又健康。

Fishbowl bowl

Seafood bowl

2021-06-14 40 瀏覽
食店門面是藍色,很容易認。這家食店很迷你,裡面只有幾張桌椅,用餐空間非常有限。餐單所見,可以選擇魚生飯、沙律飯、丼飯等,還可以自由加蛋絲、紫椰菜、青瓜粒、雜椒、秘製脆脆,還會奉送一杯鮮檸檬薑麥茶。⭐️fishbowl$98這碗飯絕對份量十足,配料方面毫不手軟。有三文魚、吞拿魚、鯛魚,魚肉脂肪多,也很鮮美,一粒粒吃得滿足。另外還有半粒牛油果和溏心蛋,健康又好味,加上蟹籽、各式蔬菜、日本溏心蛋和密制柚子鼓油,入口酸酸甜甜,有口感又相對健康清新,整體我覺得有誠意。⭐️ 鮮檸檬薑麥茶吃完生冷食物配檸檬薑麥茶暖一暖胃。

⭐️fishbowl$98
fishbowl

這碗飯絕對份量十足,配料方面毫不手軟。

⭐️ 鮮檸檬薑麥茶
鮮檸檬薑麥茶

吃完生冷食物配檸檬薑麥茶暖一暖胃。
2021-06-14 30 瀏覽
Poke bowl拼得多,今次倒是第一次吃。選了店子本身有的配搭。整整一大碗,如果不太肚餓可以分兩次吃。開頭感覺是這麼多的配料放在一起會不會有不合的感覺,結果非常的好吃~ 把溫泉蛋搗爛再與所有材料拌勻,烏冬很掛汁。放在雪櫃再冰一下,我這樣的夏天吃實在是很清涼美味Seafood bowl秘製洋蔥香料蝦、日本溫泉蛋、山藥芥末八爪魚、毛豆、蟹籽、烏冬櫻花蝦芝麻醬

Seafood bowl
櫻花蝦芝麻醬
2021-06-13 39 瀏覽
最近成日三十幾度,咁熱嘅天氣最適合食魚生飯做午餐。日式魚生飯平時就食得多,今日就去咗鰂魚涌A Bowl 食美式嘅魚生飯,別有一番風味。鋪頭嘅叫法有啲似Subway,如果自己好有諗法想食咩,就可以叫自選menu 自由配搭,如果有選擇困難症,就可以好似我咁叫一個套餐。我同朋友都叫咗Fishbowl ,貪佢$100都唔洗,一碗飯入面有曬我哋想食嘅嘢,有三文魚、吞拿魚、鯛魚、牛油果、蟹籽同埋糖心蛋,仲送一杯嘢飲。鋪頭即叫即整,當我哋落咗單之後,職員就會即刻加我哋揀咗嘅餸落壽司飯,出嚟連牛油果都係即刻開。平日嘅魚生飯可能飯嘅比例比較多。但係呢度啱啱相反,落魚生絕對冇手軟,最後魚仲多過飯。配料就有得免費任揀,有紫椰菜、青瓜粒、蛋絲、脆脆同埋雜椒, 強烈建議要加脆脆,會令到成碗飯嘅口感更加新鮮。配合舖頭秘製嘅柚子豉油,成個魚生飯嘅感覺非常之清新。食完咁多凍嘢,叫咗杯鮮檸檬薑蜜茶做飲品驅寒,照顧到講求養生嘅朋友需要。

Fishbowl

配合舖頭秘製嘅柚子豉油,成個魚生飯嘅感覺非常之清新。
鮮檸檬薑蜜茶

2021-06-05
外賣自取
午餐
鮮檸檬薑蜜茶
2021-06-12 14 瀏覽
鰂魚涌海光街有幾間以外賣為主嘅小店,A bowl專賣日式大碗飯,藍色嘅門面感覺夠清新,因為以外賣為主,店內衹有兩座位俾食客堂食,除咗大碗飯,早餐同下午茶仲有吐司😄大碗飯即叫即製,有自選材料,配菜同醬汁,可以叫set,祇要係點菜單上剔選項就得,一格一格材料兜整齊排好,可以睇住店員夾食材,今次揀咗Fishbowl 同Seafoodbowl😄Fishbowl有醃漬嘅三文魚、吞拿魚同鯛魚粒,配菜有五款自選,我全部要哂🤭,飯同配菜比例一半一半,五色配菜份量好多,夠哂健康👍,魚嘅份量都唔少,可惜牛油果已賣哂🤔,仲有蟹籽同溏心蛋,配秘製柚子豉油,層次十分豐富,食極都未食完,夠哂大碗😂Seafoodbowl色彩同樣繽紛吸睛,秘製洋蔥香料蝦爽口,芥末八爪魚煙韌,温泉蛋蛋味香濃,櫻花蝦芝麻醬令丼飯更加好味提鮮😋跟餐送鮮檸檬薑麥茶揀凍茶加$2,薑麥茶帶淡淡薑味同麥香,酸酸地,天氣熱,最啱飲😉

跟餐送鮮檸檬薑麥茶
2021-06-09
2021-06-11 27 瀏覽
餐廳專門製作Bowl。我理解Bowl其實即是碟(碗)頭飯。當然在這裡不會出現螢光色的洋蔥汁,而且這裡提供的都是健康優質的食材!吃Bowl是圖方便,一手就可以握著我一餐需要的所有營養。基本上,這裡的食物配搭可以完全自己決定。我當日品嚐的bowl是這樣的:底選擇一半壽司飯一半沙律菜,有澱粉質亦有纖維。主菜是三文魚,是美味又健康的蛋白質。配菜有蟹籽,溏心蛋及牛油果。視覺味道同樣滿分!我當日還品嚐了香蕉奶昔,香蕉味道非常香濃,質地亦很細滑,我覺得喝完充滿力量,可以回公司加班繼續奮鬥!