2021-04-01 182 瀏覽
終於約到出嚟,差不多2年無見。嚟左依到食,只能說句中規中矩,加油呢!點了A 懶人包:份量都大碟,但食物都是這個款式。Um......點了E 餐: 份量就......有點少,只得一隻蝦,比預期中少。味道都係中規中矩,沒有太多驚喜,但價錢略貴。另外,套餐+4,我可能有點誤讀了,餐牌列的,只能說是單點菜式,都沒有加配什麼,好難說成「套餐」。所以,初時以為跟湯,再細看才知要+錢。我哋點餐時都加了 麝香葡萄紅茶、雞尾酒水果茶。好好的可以添飲,但添飲的一次等了很耐,應該係就咁加熱水,但追左2次先有。可以下次講講要等幾耐,有一個預算。

可以下次講講要等幾耐,有一個預算。
2021-03-31
2021-03-15 140 瀏覽
無論任何時候都喜歡吃早餐的我,今次選了裝修簡約的90s lazy💁🏻‍♀️這裡的早餐味道不錯~味道不像坊間倒模式的早餐,炒蛋夠滑有微微調味👍🏻煙肉及薯餅都很香脆💕Like😆感覺到煮all day breakfast的人很用心~意大利飯生熟度適中,味道香濃✨輕易吃掉一整碟😋另外座位算舒適~枱與枱之間有適當的距離感👍🏻但咖啡方面,我稍覺得不夠咖啡香,未能令人好好記住其味道,期待咖啡再進步~
無論任何時候都喜歡吃早餐的我,
今次選了裝修簡約的90s lazy💁🏻‍♀️

這裡的早餐味道不錯~
味道不像坊間倒模式的早餐,
炒蛋夠滑有微微調味👍🏻
煙肉及薯餅都很香脆💕
Like😆
感覺到煮all day breakfast的人很用心~

意大利飯生熟度適中,
味道香濃✨
輕易吃掉一整碟😋

另外座位算舒適~
枱與枱之間有適當的距離感👍🏻

但咖啡方面,
我稍覺得不夠咖啡香,
未能令人好好記住其味道,
期待咖啡再進步~
2021-03-12 156 瀏覽
又黎到R小編最愛的90sʟᴀᴢʏ☺️今次試左另外2款下午菜🤗👉🏻窩夫配雪糕(💸:$58)外脆內軟 配上香濃雲呢嗱雪糕🍨有一種一冷一熱既口感✨窩夫即叫即整 熱辣辣拎上黎🧇加埋雪糕 所以記得唔好掛住傾計 一定要食左先🌞 唔係溶曬啦🔥👅回味指數: 8.5/10 👉🏻卡邦尼意大利粉(💸:$62)卡邦尼意粉整體口感唔錯🤩意粉係屬於偏硬身類型 卡邦尼汁既濃度唔錯 唔會太稀😊 感受到廚師用心去整💖👅回味指數: 8.5/10
又黎到R小編最愛的90sʟᴀᴢʏ☺️
今次試左另外2款下午菜🤗

👉🏻窩夫配雪糕(💸:$58)
外脆內軟 配上香濃雲呢嗱雪糕🍨
有一種一冷一熱既口感✨
窩夫即叫即整 熱辣辣拎上黎🧇
加埋雪糕 所以記得唔好掛住傾計
一定要食左先🌞 唔係溶曬啦🔥
👅回味指數: 8.5/10

👉🏻卡邦尼意大利粉(💸:$62)
卡邦尼意粉整體口感唔錯🤩
意粉係屬於偏硬身類型
卡邦尼汁既濃度唔錯 唔會太稀😊
感受到廚師用心去整💖
👅回味指數: 8.5/10
話說.....呢間分店個位真係易揾過總店10倍(特別對我呢d路痴尼講)🤭新店都係喺旺角👍🏻裝修都係走簡約小清新路線💛環境幾闊落 坐得好舒服好適合吹水☺️✨香辣蒜片蜆肉扁意粉✨喂‼️好好食啊呢個😎好香蒜味🤤超級惹味我覺得就唔辣ge美中不足就係份量少d😢✨安格斯牛肉芝士漢堡✨🍔呢個有驚喜😋(我太餓唔記得影到橫切面添🤨)牛肉好香濃肉味又juicy🤤煎得岩岩好‼️麵包都有誠意ge烘得好香脆☺️
話說.....

我覺得就唔辣ge
美中不足就係份量少d😢

✨安格斯牛肉芝士漢堡✨🍔

呢個有驚喜😋
(我太餓唔記得影到橫切面添🤨)

牛肉好香濃肉味又juicy🤤
煎得岩岩好‼️
麵包都有誠意ge
烘得好香脆☺️
  • 安格斯牛肉芝士漢堡
  • 香辣蒜片蜆肉意粉
🤩🤩抵食cafe🤩🤩90slazy cafe 日式簡約風,Cafe 有兩層,裝潢以白色、簡潔為主。沒有訂位,只等候數分鐘便可入座。餐廳環境舒服,唔逼夾。十分適合與三五知己嚟chill 吓。以cafe嚟講,十分抵食,午餐大概$60-70左右。十分推薦passion fruit smoothies,酸酸甜甜,十分清新,解膩。另外,叫了份啤酒薯條配黑松露醬,薯條本身很夠味,就算放涼左陣,仍然都好脆,唔會淋左。而意粉🍝就不過不失!
🤩🤩抵食cafe🤩🤩

以cafe嚟講,十分抵食,午餐大概$60-70左右。

而意粉🍝就不過不失!

熱情果smoothies
啤酒薯條配黑松露醬
紅酒燴牛尾飯
黑松露野菌意粉
2021-02-21
5 分鐘 (堂食)
熱情果smoothies
啤酒薯條配黑松露醬
紅酒燴牛尾飯
黑松露野菌意粉
2021-03-06 68 瀏覽
呢度好啱做成班fd嘅聚腳點文青風,日系簡約裝修,望落好舒服環境清靜,啱曬同班fd吹水食tea我哋幾個女仔叫左紅酒燴牛尾、懶人包乜都有嘅all day breakfast同埋意粉,點左柚子蜜同檸茶餐盤擺設都好靚,日系風格食物賣相一流,味道亦相當唔錯,牛尾都算稔,易入口有機會會再幫襯
呢度好啱做成班fd嘅聚腳點
文青風,日系簡約裝修,望落好舒服
環境清靜,啱曬同班fd吹水食tea
餐盤擺設都好靚,日系風格
食物賣相一流,味道亦相當唔錯,牛尾都算稔,易入口
有機會會再幫襯
  • 熱柚子蜜
2021-03-06 108 瀏覽
#懲罰黃店💛 90s Lazy係一間樓上cafe,位置有d隱蔽都要搵一搵🤭其實小編真係好鍾意d港女cafe好想試晒佢哋嘅意粉,仲要係黃店冇得唔試啦⭐️黑松露意粉好有驚喜😮扁意粉超級掛汁,食落啖啖好有咬口之餘又好重黑松露同芝士味,啱晒重口味控😏龍蝦意粉反而有d失望,可能汁唔夠令個意粉有d乾,要汁嘅味道都冇乜龍蝦味,得番微微嘅蒜味😢帶子就幾好食嘅,唔算好大舊但食落係一咬即開唔會太韌,煎得火候唔錯😆炸洋蔥圈夠外脆內軟,炸芝士條有長長嘅拉絲,食落雖然邪惡但超滿足😈
#懲罰黃店💛

黑松露芝士忌廉野菌闊條麵

龍蝦汁帶子野菌扁意粉

2020-09-19
黑松露芝士忌廉野菌闊條麵
2021-03-03 207 瀏覽
呢間可以話係性價比好高嘅cafe😌😌-📌香辣蒜片蜆肉意粉 $65意粉分量恰當 每一啖都食到蒜香味好濃😍😍 除咗蜆肉都有雜菌一齊炒 多一款高纖維嘅配菜感覺健康啲😂另外辣椒帶起成個意粉味道更惹味 推介推介😍😍📌安格斯牛肉芝士漢堡 $72友人嘅burger都好吸引😌😌漢堡扒juicy 蔬菜類好新鮮好爽脆 令到個包一啲都唔乾 每樣配料互相配合得好好👍🏼 薯條啱啱炸起熱辣辣好脆呀😝😝📌朱古力心太軟配雪糕 $58甜品相比主菜只係一般 正常水準 心太軟嘅流心唔算好明顯 但整個甜品唔會一味死甜係ok😌😌 📌法式焦糖燉蛋 $48燉蛋質感唔係好滑 似食布甸 另外焦糖面我覺得過厚 一入口就只係食到焦糖甜味食唔到燉蛋味道😅 📌餐飲:熱柚子茶賣相唔吸引🤣以為係淡如水 點知飲落又啱啱好🤣🤣 所以唔好咁易比外觀影響睇法 但飲品size⋯⋯真係好細🥺 係旺區以呢個價錢又無限時進食 食物賣相得體嘅cafe已經無咩要挑剔嘅地方🤣 值得再去支持😊
呢間可以話係性價比好高嘅cafe😌😌

柚子茶
香辣蒜片蜆肉意粉
心太軟
2021-03-03 96 瀏覽
返工想出去食午餐見到呢間樓上西餐廳幾有興趣 決定一於入去試吓午餐時間唔不太多人登記完就可以立即入去室內裝修較為年輕 簡單 舒適我與朋友坐左係有梳化嗰邊 幾舒服2個人去食咗3個餐因為啲份量比較細不過味道唔差 淺嘗左每一樣野特別推薦安格斯牛肉芝士漢堡薯條新鮮即炸 熱辣辣意粉都幾特別 啲碗碟好靚幾適合享受慢活時光最後飲番個熱嘅紅棗茶 飽晒 飽到好滿足2個人$250到可以埋到單仲可以食到3個餐 唔貴建議小食量嘅人 午餐唔算太貴
返工想出去食午餐
2個人$250到可以埋到單
仲可以食到3個餐 唔貴
建議小食量嘅人 午餐唔算太貴
2021-03-01 67 瀏覽
📎懶人包all day breakfast$68📎安格斯牛肉芝士漢堡$78📎熱柚子蜜(跟餐附送)📎凍檸檬茶(跟餐附送)日式慵懶風Cafe📝一直以黎對Cafe既基本要求係坐得舒服,bookmark 90s lazy都係比佢呢個慵懶既名吸引左。原木及灰白色主調確實令人覺得好舒適,悠悠閒閒咁就可以hea一個下就。📝除左坐得舒服,性價比亦好高,呢個價錢食到burger同all day,味道仲要唔錯。其他cafe類似既set已經要過百蚊🤑
📎懶人包all day breakfast$68
📎安格斯牛肉芝士漢堡$78
📎熱柚子蜜(跟餐附送)
📎凍檸檬茶(跟餐附送)

日式慵懶風Cafe

💛💛💛黄店💛💛💛路過比個抗疫餐餐牌吸引左,$40一個外賣飯盒😍。其一,想幫襯下黃店,其二,$40食到意粉真係抵,仲包汽水!好痴線啊!搭lift上到去見到個環境好靚,成個環境都係嗰啲小清新嘅裝修,全部都係木tone😍。手多多睇埋佢Lunch meal,有甜品食架,用埋個靚靚環境打卡一流🥰!紅酒燴牛尾飯 $40份量都唔少嘅,圖中嗰個係少飯左。牛尾已經煮到淋晒,好入味。完全唔痴骨,某程度上唔使咬都已經吞到😂。啲飯唔知係咪啲米嘅問題定係煮得唔好,好似有少少怪,唔算話好好食,不過用牛尾汁黎撈飯就好正。野菌黑松露忌廉汁意大利粉 $40如果我去到個間餐廳有白汁,我一定食白汁😋。一打開個飯盒,黑松露味飄晒出黎😍,應該落左唔少😂。每條意粉都Hi到啲汁,味道好,就算食晒成個麵都唔會好濟!菇既份量都唔少,成個麵都好好食呢👍🏻。埋單$80(無加一)
💛💛💛黄店💛💛💛

紅酒燴牛尾飯 $40

野菌黑松露忌廉汁意大利粉 $40

埋單$80(無加一)
2021-01-21
5 分鐘 (外賣自取)
🚩旺角-𝟡𝟘𝕤 𝕃𝕒𝕫𝕪⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬#drfood旺角 #drfood_cafe #drfood良心👆🏻 ℌ𝔞𝔰𝔥𝔱𝔞𝔤發掘更多好西👆🏻⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬之前佢地係舊店既時候都試過🤓今次見佢開左係山東街2層Cafe🤍約埋朋友黎試下先👭裝飾風格行小清新路線,座位都有一段距離坐得幾舒服🤩⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬🔺懶人包(💰68)𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 3.8/5懶人包姐係 有齊燒烤腸、煙肉、炒蛋、栗米沙律同多士🍞,賣相一流望落色彩繽紛好豐富🤩即叫即整!呢個價錢有咁既質素真係好唔錯🤟🏻🔺奇亞籽牛油果炒蛋多士(💰60)𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 2.3/5本身唔expect佢係咁既樣😭係一塊麥包多士再配上熟炒蛋鋪面加半個牛油果🥑中間有啲dry冇醬的🥺食落有啲乾😭如果呢個價錢一定食懶人包抵啲呀!😣🔺水牛城雞翼(💰62)𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 3.5/5價錢都幾進取😳62蚊4隻雞翼🤓炸粉唔會好厚,加埋醬汁好入味!但真係幾貴下🤣🔺玫瑰鮮奶咖啡(💰48)🔺焦糖鮮奶咖啡(💰48)𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 3.5/5套餐半價加購的😗非常igable!!不停講左好多次真
🚩旺角-𝟡𝟘𝕤 𝕃𝕒𝕫𝕪
👆🏻 ℌ𝔞𝔰𝔥𝔱𝔞𝔤發掘更多好西👆🏻
⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬
⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬
🔺懶人包(💰68)
𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 3.8/5

🔺奇亞籽牛油果炒蛋多士(💰60)
𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 2.3/5

🔺水牛城雞翼(💰62)
𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 3.5/5

🔺玫瑰鮮奶咖啡(💰48)
🔺焦糖鮮奶咖啡(💰48)
𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 3.5/5
套餐半價加購的😗非常igable!!不停講左好多次真係好靚😆味道唔錯🤟🏻

👧🏻:真係坐得好舒服好relax😚純粹係我麻麻地個牛油果多士🤣會再encore過黎試其他菜式🤟🏻🤍
🔸評分: 7/10
💰人均消費: $100
2021-02-16 232 瀏覽
以前曾到過先施大廈分店吃晚餐,印象很好,今次就到了山東街店試午餐。這兒的座位位置方方正正、環境更乾淨(包括洗手間),感覺比先施更舒服!不過餐廳最重要還是食物質素吧😆。紅酒燴牛尾飯 $68 + 日式焙茶Latte牛尾多汁入味,浸得非常淋,很好送飯,不消一會兒就把整碟飯一粒不留地吃完。背後的焙茶latte可以半價價錢加添,非!常!美!味!完全是my cup of tea!焙茶的茶味很濃,濃中帶點苦澀,很!好!飲!雖然朋友試一口後覺得我有點誇張,但我真得驚艷到有想多點一杯的衝動…很想可以每天都飲😭😭…炸洋蔥圈及炸芝士條 $58這個必點!記憶中上次來還encore了一客(笑)。炸芝士條是mozzarella,所以是可以拉絲的。整條都是滿滿的芝士,很滿足亦很胖!炸洋蔥圈也挺美味,但炸芝士條實在太出色,如果可以只點炸芝士條就好(笑)。不過一定要趁熱吃,因涼了會沒那麼好吃。煙三文魚菠菜忌廉汁闊條麵 $68 闊條麵味道和口感不錯,忌廉汁足夠但如果多一點更好!懶人包 $68 + 白桃Smoothie就是非常經典的All day breakfast,每樣食物都很不錯。最深刻的是,粟米很甜,薯餅很脆。如果煙

紅酒燴牛尾飯 $68 + 日式焙茶Latte

紅酒燴牛尾飯 + 日式焙茶Latte

炸洋蔥圈及炸芝士條 $58

煙三文魚菠菜忌廉汁闊條麵 $68
闊條麵味道和口感不錯,忌廉汁足夠但如果多一點更好!

懶人包 $68 + 白桃Smoothie

就是非常經典的All day breakfast,每樣食物都很不錯。最深刻的是,粟米很甜,薯餅很脆。如果煙肉更脆一點就好。白桃Smoothie整體而言則比較淡味。
懶人包

我已經想好下次要叫甚麼,就日式焙茶Latte+炸芝士條吧,嘿嘿嘿🤪。
2021-02-15
紅酒燴牛尾飯 + 日式焙茶Latte
懶人包
  • 日式焙茶Latte
  • 紅酒燴牛尾飯
2021-02-12 178 瀏覽
今日去左旺角山東街嘅 90s Lazy 食lunch,佢有兩層,喺一樓同二樓。1.(個人比較心急,去左行樓梯,樓梯可上一樓餐廳,但咁啱一樓冇位,諗住行樓梯上二樓,🙈發現道門鎖左... 所以去返一樓搭𨋢🤣 數字咗...)2. 餐廳地方唔算大,但係每個座位之間都分隔一段距離,所以都算坐得幾舒服嘅🤔3. 二樓有洗手間🚻,殘廁size,都乾淨 👌🏻講返正題先 🤔 今日叫咗:⭐️安格斯牛肉芝士漢堡想講!哩個Burger 既麵包有驚喜!軟身 + 似係輕輕咁搽咗蒜蓉醬 😳 入味得黎唔會覺得「漏」👍🏻 有驚喜!值得一試 👍🏻 另外薯條正常,唔係翻炸!有薯味,OK 😋⭐️炸洋蔥圈及炸芝士條另外想推介哩個小食!炸洋蔥圈正常味!但佢嘅炸芝士好正!可以拉到好長嘅芝士出黎 😋 👍🏻 但就屬於較啖味嘅芝士!濃味啲就好喇🤤⭐️黑松露野菌意粉味道正常,可以試吓嘅⭐️薑汁鮮奶咖啡🤔 唔係難飲嘅,但唔夠薑,幾乎飲唔到薑味 ⭐️日式焙茶外觀幾吸引嘅,但飲落有啲失望,冇乜焙茶味 😗 下次可以試其他🤔 總結:Burger 有驚喜,嘢飲較啖,哩間餐廳算坐得舒服,冇講要限時,但最低每人消費$60,另設加一服務費。下次可以再黎嘅👌🏻

3. 二樓有洗手間🚻,殘廁size,都乾淨 👌🏻

講返正題先 🤔 今日叫咗:

⭐️安格斯牛肉芝士漢堡

⭐️炸洋蔥圈及炸芝士條

⭐️黑松露野菌意粉
T3  黑松露野菌意粉

味道正常,可以試吓嘅

⭐️薑汁鮮奶咖啡
薑汁鮮奶咖啡

🤔 唔係難飲嘅,但唔夠薑,幾乎飲唔到薑味

⭐️日式焙茶
日式焙茶

2021-02-07
T3  黑松露野菌意粉
2021-02-06 47 瀏覽
今日和朋友經過山東街見到有間樓上餐廳📍,就上去試試,環景唔錯,白色為主,好似去咗日本🇯🇵,陽光充足,文清感覺!睇睇個餐牌先,睇到有個紅酒會牛尾飯 ,我上年去過澳門一間葡國餐廳食牛尾飯好好味,好想試試這間的牛尾飯,咁我了個牛尾飯和凍檸茶 (好奇怪冇凍奶茶🤣)。個飯嚟到,立即試試!真係好好味,我覺得60幾蚊食到這個級數好抵食,加上個咁舒服的環境,真係Number1👍👍! 下次有機會會再去試試其他食物💪😄!

紅酒會牛尾飯
紅酒會牛尾飯