2019-02-16 878 瀏覽
來主要係想玩,對食物零要求,唔難食已覺得接受到。唔貴,大人小朋友都食飽飽,都只係百鬆d蚊一位。氣氛好好,佈置的細節,令Harry Potter迷好開心,一入門口未坐低,小朋友已經想推行李車去撞9 3/4月台。天花有幾隻dementor飛過,小朋友立刻興奮跑去counter借支wand,大叫expecto patronum,然後發現每張椅都有不同的patronus。隔離台全家外藉人士著整套robes,嚴陣以待,於是我們的小朋友跑過去挑戰,一人一句鬥講得多咒語 lumos, nox, sectum sempra, protego, expelliarmus,.....很愉快的一餐,但開門時間很短,每日只開幾個小時,要預早book

2019-01-27 853 瀏覽
哈利波特主題cafe💫🧙🏻‍♀️Cafe入面裝修完全無hea你 真係有9 3/4月台比你打卡影相🤩仲有好多道具比你影相 又有催狂魔吊住係天花餐廳入面有好多款意粉同risotto 仲有肉食同沙律 選擇種類比一般cafe多🤤仲有butter beer飲 好掛住大阪環球影城🇯🇵🍚港口匙(意式三文魚帶子意大利飯)$98好濃意式蕃茄醬味 味道偏酸帶子係細粒嘅帶子仔 三文魚分量較少🍝渡渡鳥之歌(黑松露雞肉扁意粉)$88蘑菇雞肉足料 黑松露味普通 意粉略嫌無乜咬口al dente😭🥗禁忌森林大蜘蛛沙律$78菜分量多 有一隻軟殼蟹 沙律醬溝咗啲千島醬 酸酸地幾開胃 但太多醬有少少漏😛🍺Butter beer$48🍵蘋果花茶$50
哈利波特主題cafe💫🧙🏻‍♀️

🥗禁忌森林大蜘蛛沙律$78

🍺Butter beer$48
🍵蘋果花茶$50
2019-01-22 886 瀏覽
身為哈利死忠,緊係要去香港既9 3/4 cafe😝入面全部都係哈利既裝飾,有催狂魔、光輪2000、當然唔少得就係哈利撞入9 3/4月台既行李車啦🤩Cafe仲會提供好多枝魔杖你玩+影相😋係個打卡好地方!主要係食環境啦😆食物質素方面,估唔到有d驚喜喎😲本身對樓上cafe無咩期望,但求唔難食就得,但呢間反而食得兼玩得!😬 1. 黑松露煙肉薯條$58 🍟(7.5/10)作為薯條控🤔我要求都高,呢盤薯條係厚切,熱辣辣送上,外脆內軟,唔會軟淋淋,而係挺身有口感👍🏻 黑松露醬非常吸引,增加到薯條既鹹味😛不過扣分位就係個醬太少喇😞2. 煎三文魚排$148🐟(6/10)外觀係睇落唔錯架,但我地話要7成熟,點知切開入面係生既😖出面個層係熟,但入面似刺身咁,我地諗應該5成熟都無🙁可惜趕時間,無叫佢再煮過,呢個位要扣下分啦。但個南瓜蓉反而突出過主角,個蓉好滑,好入味,食落仲有少少南瓜粒係到tim!3. 軟殻蟹明太子意粉$98🍝(7/10)明太子意粉水準正常發揮,有埋蟹籽係到口感更爽😋會令人不斷想添食!講下個軟殼蟹,佢都幾大方,係原隻切開一半上,炸得有小小淋,但可接受,不過食到d蟹膏蟹肉,呢個價黎講算合理,叫做
身為哈利死忠,緊係要去香港既9 3/4 cafe😝
Cafe仲會提供好多枝魔杖你玩+影相😋
係個打卡好地方!主要係食環境啦😆

1. 黑松露煙肉薯條$58 🍟(7.5/10)

2. 煎三文魚排$148🐟(6/10)

3. 軟殻蟹明太子意粉$98🍝(7/10)
講下個軟殼蟹,佢都幾大方,係原隻切開一半上,炸得有小小淋,但可接受,不過食到d蟹膏蟹肉,呢個價黎講算合理,叫做大件夾抵食!可一試😬
4.奶油啤酒🍺(8/10)
呢杯唔似大板環球影城賣個杯咁苦,因為上面係層奶蓋,下面啤酒其實係忌廉汽水,飲落易入口😆不過係咪真正似hp世界既味道就唔知喇🤣
2019-01-17
慶祝紀念
生日
  • 奶油啤酒
  • 黑松露煙肉薯條
2019-01-12 1430 瀏覽
前一日去左想係旺角搵間有特色嘅cafe,跟住就碌左去哈利波特主題———9 3/4cafe,去chill😎入門口個門牌同擺設都好有奇幻feel,同旺角鬧市種感覺完全唔同✨大讚嘅係入面又有眼鏡同魔法棒俾客人代入影相,於是男朋友就同我瘋狂影相了✨😛.返到正題~我地嗌左一個pasta一個risotto同一杯特色野飲🍹每樣野飲野食都用左啲好特別嘅名,冇翻譯完全估唔到係咩🙈.💫路莫斯 ($88)=芝士磨菇蜆肉意大利飯🍚✅嗌左個比較普通嘅Risotto🤔個白汁味好濃好入味,芝士味都好濃厚,每當我地勺一匙飯都會見到芝士拉絲🤤磨菇同蜆肉咬落去唔會太過淋反而係幾煙韌彈牙,咬多幾下仲有啲蜆肉汁流出黎。飯同平時屋企食開泰國米唔同,反而比較似日本珍珠米🤭成個配搭幾好~整體評分:8.5/10.💫烏克蘭鐵肚皮龍 ($88)=軟殼蟹意粉✅係成餐最有好感嘅軟殼蟹🦀😍 平日係元氣食軟殼蟹手卷同日食食得多,軟殼蟹嘅意粉真係第一次試🤤個軟殼蟹咬落去個下博博聲,食落非常鬆脆,雖然軟殼蟹係炸嘅但係完全唔油膩,食過想再食😍我仲割愛俾多件cm食😭意粉加左蟹籽亦加左分❎我地第一啖食落個時,意粉質感非常乾😕乾到完全感覺唔到啲汁,後來係底
💫路莫斯 ($88)
=芝士磨菇蜆肉意大利飯🍚
整體評分:8.5/10
💫烏克蘭鐵肚皮龍 ($88)
=軟殼蟹意粉
意粉加左蟹籽亦加左分
❎我地第一啖食落個時,意粉質感非常乾😕乾到完全感覺唔到啲汁,後來係底到撈勺左啲汁幾次先食到個汁嘅味同冇咁乾
整體評分:7/10
💫吐真劑 ($55)
=青蘋果乳酪飲料
❎成餐嘅敗筆真係杯野飲🤢本身見佢同燈泡放飲品賣相幾吸引,係打卡不二之選,點知飲落去除左甜都只係甜☹️完全feel唔到青蘋果味,只覺得自己飲緊糖水入口💦💦估計應該加左唔少色素去杯飲品,結果飲左半杯就唔想再飲......
整體評分:4/10
9 3/4 Cafe
旺角煙廠街9號興發商業大廈4樓404室
#hk #hkig #hkigfood #hkfood #food #couple #hkeat #eat #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodporn #hkfoodie #hkfood #美食 #情侶 #吃貨 #harrypotter #哈利波特 #係愛呀哈利
2019-01-11 1151 瀏覽
超開心同舊同事聚會,我地兩個女仔都好鐘意Harry Potter,黎到當然覺得好興奮,睇得出店主係Harry Potter既超級Fans,周圍都係光輪二千等唔同型號掃把,收銀同蛋糕櫃果邊仲有大量哈利招牌眼鏡同埋魔杖比客人戴黎打卡,超有氣氛!我同frd哎左杯奶油啤酒同Latte, butter beer甜甜地好好飲,Latte亦好香滑。食物方面All day breakfast同蜆肉意粉。All day breakfast好豐富,牛角包好鬆軟,薯餅好香脆!黎過兩次都係咁好味,待應好友善,會幫手影靚靚相。

Butter beer
Latte
all day breakfast
All day breakfast
題外話/補充資料: 黎之前記得用Whatsapp Book位呀
2018-09-11
Butter beer
Latte
聖誕聚會五個人去咗依間餐廳食。先嚟係芝士煙肉薯條。啲醬好少囉。薯條都炸得正正常常。分量都可以。焗西蘭花。珍貴嘅汁只得面頭一層。想食到西蘭花原汁原味。是不錯的選擇。兩個意大利飯。有個無相。味道算不錯的。但分量少咗啲。唔夠creamy。黑松露雞肉扁意粉。味道不錯。真係有篤黑松露。算係咁。插晒旗似乎係招牌菜咁款嘅豬肋條。分量很多。讚。個汁都ok嘅。可惜唔入味囉。入面食到肉之真味。菜單名係有心思。裝修都算有哈利波特feel。鐘意HarryPotter可以一試。影相打卡都適合嘅。不過嘢食就係麻麻哋喇。服務都係。難得聖誕想傾耐啲佢又打烊。諗住影多兩張相店員就係咁話拜拜。熄晒燈。有無咁趕住收工呀。
聖誕聚會五個人去咗依間餐廳食。

黑松露雞肉扁意粉。味道不錯。真係有篤黑松露。算係咁。

2018-12-27
2019-01-09 869 瀏覽
今日就去咗呢間cafe度諗住食件cake影下相,因為呢度係主題餐廳,所以都需要影下相留念下。 一黎度見到門口寫話最低消費$80,我同朋友就叫左個mango yogurt, 玫瑰花茶同2件cake首先講件cake$58/each,甜到令人作噁,我未食過咁難食嘅cupcake到個杯mango yogurt,一般般 飲唔到yogurt味,又係得一個字 甜 $55。最後嘅玫瑰花茶, 請問呢杯係水定茶? 之後仲精彩,有個男人仲夠膽話仲唔執嘢?10點la喎 平時已經執嘢走啦。 你地一開始同人講收10:30 我地影咗相5-6分鐘就吹人?知唔知乜嘢係對客人應有嘅禮貌,上黎食嘢影相買難受!唔會再幫襯
最後嘅玫瑰花茶, 請問呢杯係水定茶?

唔會再幫襯
2019-01-03 620 瀏覽
哈利波特迷既我地,就開團去試,第一件事就係杯水,睇就幾得意,不過一上菜同移動都幾牙煙,搖搖下咁成日都覺得好似倒瀉左咁野食整體就不過不失咁啦,選擇以主題cafe尼講都ok。上菜速度都算快,5洗等太耐,野食都算夠熱既,如果再多d關於主題既款應該會再滿足d,野飲顏色好繽紛,不過味道就大家都估得到既味。好老實上到去真係為左打卡影相,所以佢地都好貼心準備好晒魔杖呀,眼鏡呀果d比人影相。環境都好做到果個氣氛,但坐位比較少,可能walk in就未必有位,想食就卜定位先好d。

環境都好做到果個氣氛
2018-12-28 721 瀏覽
一早已係聖誕前book定。原來係商業大廈,所以間野想像中細。去到人流唔多,坐左四五張枱。餐就叫咗一個蘑菇湯,佢嗰個湯唔係水質,係一pat pat,唔係幾啱我自己。之後上咗個沙律,個人覺得有啲鹹,唔太鍾意。跟住個哈密瓜卷都唔錯,同火腿都幾夾。主菜我哋揀咗黑松露帶子飯,食落都唔錯幾好食,可以推介下。主餐我哋都揀咗牛扒,真心唔好食,好肥好多筋,咬都咬唔郁好銀,我覺得大x樂嗰啲仲好食。(男朋友話好似麥當勞嘅安格斯)我知道聖誕去邊度食都會貴,但講真兩個人加埋一 成 $757,呢個價錢唔係話好貴,但係一啲都唔值,我要食扒下次真係去花園x廳,前一日去平安夜兩位都係4xx 😪最後杯嘢飲都正正常常,不過不失啦最後講埋個環境,出邊有個位可以俾你借道具影相,有啲細緻位都做得幾好,但其實佢環境好細,真係唔會話好特別,下次一定唔會再去,呢個聖誕就係呢餐搞到有啲失落😓
一早已係聖誕前book定。
原來係商業大廈,所以間野想像中細。
去到人流唔多,坐左四五張枱。
之後上咗個沙律,個人覺得有啲鹹,唔太鍾意。

跟住個哈密瓜卷都唔錯,同火腿都幾夾。
主菜我哋揀咗黑松露帶子飯,食落都唔錯幾好食,可以推介下。
最後杯嘢飲都正正常常,不過不失啦

2018-12-25
慶祝紀念
聖誕節
2018-11-27 1053 瀏覽
超級鐘意哈利波特既我個陣時見到有d foodie介紹呢間餐廳我個陣係英國已經bookmark定啦咁啱得咁橋個日約咗朋友係旺角睇戲又唔知食咩好咁就試下呢間cafe啦雖然同london個個裝飾有d唔同但勝咗有d誠意去整呢個出黎亦都係d打卡位黎俾大家影下相呢間cafe都有提供熱食咁我同朋友就一人要咗一個意粉咁我叫既呢個就係軟殼蟹意粉略嫌份量有d不足但意粉都煮得爽身但又唔會話太乾不過我覺得就同出面平d食意粉既餐廳水準差唔多雖然98蚊一個意粉對比起個d乜乜屋算係平㗎啦但就真係只係為咗harry potter先黎食咁另外當然叫咗杯 harrypotter 既signature飲品 butter beer啦之前係london既harry potter studio同orlando個個universal studio都有飲過butter beer. 我同朋友都認為呢到既butter beer冇咁好飲個味始終都係差咁d但如果係第一次飲既話 可能會覺得呢到既butter beer好飲最後結賬本野都好有心思係用一本好似書既盒黎俾顧客俾錢整體上黎講係唔錯但對我黎講回食指數唔太高始終食物令我覺得冇咩特別想回食但
超級鐘意哈利波特既我

始終食物令我覺得冇咩特別想回食
但係decorations方面真係幾好
hp迷想打卡就值得一黎
2018-11-25 1651 瀏覽
先旨聲明 呢篇‘食評’會係裝修嘅相多過食物嘅相 但係to be fair我諗裝修都已經係呢間餐廳嘅最大賣點😂我post呢啲相都算係幫咗佢宣傳掛?🙊利申 potterhead😎 裝修係有心思嘅 好多影相位 影相會靚過喺銅鑼灣嗰間賣hp嘢嘅樓上pop-up store(唔知仲喺唔喺度) 有圖有真相👉🏻真係幾靚 連杯同刀叉都好有feel😳 估計老闆都應該係fan😂餐牌有好多版 是但影咗一頁俾大家參考下 菜式名都有哈利波特嘅元素 不過同啲食物本身就好似冇乜實際關聯 玩gimmick多過真係有花心思設計菜式🤔梗係有叫butter beer啦 都似似哋universal studio同Warner bros’ studio果隻嘅 不過再甜啲 基本上就係忌廉嘅味😂 全部飲品都要差唔多$50一款 唔算特別抵食物我就冇心機寫喇 都係普普通通 沙律最好味 整體都算ok 正常嘅但有樣嘢要講下 就係服務麻麻哋 可能都係呢間餐廳有靚裝修但無乜人嚟原因之一⚠️ 我哋四個人七點半坐低 餐廳大約五成滿 隔離嗰枱大約8:00走左 之後就無人再坐低過🙊 咁我哋就諗住可以坐耐啲 食下傾下 食下傾下 坐到九點多少少🙊 點知想加

但有樣嘢要講下 就係服務麻麻哋 可能都係呢間餐廳有靚裝修但無乜人嚟原因之一⚠️ 我哋四個人七點半坐低 餐廳大約五成滿 隔離嗰枱大約8:00走左 之後就無人再坐低過🙊 咁我哋就諗住可以坐耐啲 食下傾下 食下傾下 坐到九點多少少🙊 點知想加水嗰陣 就叫咗幾次都冇人理 最後可能溝通上有誤會 店員以為我哋埋單 反而拎咗張單過嚟
我哋解釋其實想加水 店員拎返張單之後 就行咗出去同cashier講 (晦氣): ‘唔埋住喎’ 聲量係我哋喺房都可以聽到嘅🙈 其實本來我哋都就走 聽到咁即刻哭笑不得 唔知好唔好順佢意😂 你明嘅 佢咁樣講反而令人有啲想同佢鬥氣😂

最後埋單四個人每人$171 從食物同服務嘅質素 我就唔係覺得特別抵 留返比你哋自己決定去唔去喇🙊
2018-11-25 486 瀏覽
我自己本身好喜歡睇哈利波特,由第一集睇到故事完結,我全部都有睇好喜歡故事人物各色,景㸃,及故事內容都十分喜歡。所以我一聽到香港開左一間𨶹於這個主題,立即去。go 環境真是好舒適,真的入了魔法世界,尤其是個月台,好神似。店員好主動比魔杖我哋選擇,每支魔杖都是不同的主角,還有眼鏡道具,可以比我們影相,可以影餐飽。我特別㸃了奶油啤酒🍻都幾特別,甜甜的。餐牌上的食物用咗好多關於電影裏面的詞語做主題,吐真劑、變身水、愛情魔藥丶吹狂魔之吻。這些名字全部都會勾起電影劇情回憶。主影可以影相打卡,食物就覺得一般,環境都是比較舒適。
𨶹於這個主題,立即去。go

我特別㸃了奶油啤酒🍻都幾特別,甜甜的。
主影可以影相打卡,食物就覺得一般,環境都是比較舒適。
  • 奶油啤酒
叫得9 3/4cafe真係有個9 3/4月台仲有魔杖等道具添俾你打卡影相而另一邊就有好多哈利波特嘅lego裝飾,收藏品等,裝修都幾別緻而d菜名都幾搞鬼😂我地試左個🦐卷卷蝦$58即係酥炸薯仔蝦,薯仔切到絲,再包住隻蝦去炸,外面炸得香脆,都幾香口😊!🐉中國火球龍$88即係辣味蒜香三文魚意粉,調味幾香,辣辣地,幾惹味,仲有三文魚都不少,味道不錯😝噗噗蘭$38即係芝士焗西蘭花,芝士味唔算好濃,不過不失啦
叫得9 3/4cafe真係有個9 3/4月台
仲有魔杖等道具添俾你打卡影相

而d菜名都幾搞鬼😂

我地試左個🦐卷卷蝦$58

即係酥炸薯仔蝦,薯仔切到絲,
再包住隻蝦去炸,
外面炸得香脆,都幾香口😊!

🐉中國火球龍$88
即係辣味蒜香三文魚意粉,
調味幾香,辣辣地,幾惹味,
仲有三文魚都不少,味道不錯😝

噗噗蘭$38
即係芝士焗西蘭花,
芝士味唔算好濃,
不過不失啦
2018-11-07 602 瀏覽
哈利波特迷趁生日來到哈利波特餐廳。事前非常激動期待,早早訂位。 可能也許是2018年我吃過最難吃的西餐了,價格也不便宜。如果說一點這家店的優點。那麼就是它的環境了。裏面很有哈利波特的氣氛,還專門放了一個9¾月臺,而且可以任借眼睛和魔法棒。但味道好明顯是不太正宗的西餐。羊扒過熟變得非常難咬,也沒有羊味。而甜品也單純過甜,實在是讓人一言難盡。這家哈利主題餐廳的招牌就是黃油啤酒,味道與大阪及英國的哈利波特公園都很類似。這一點加分。
2018-10-17
朋友生日話想試下這間餐廳, 所以早幾日已訂了位, 地點雖然在旺角但都有些偏, 找了一會才找到訂了6:30, 6:15上到去, 見有人所以拉開了門, 但原來6:30才開門, 所以只好在門口等了幾個字這是一間以HARRY PORTER為主題的CAFE, 所以都想看一看他內裹有幾特別!作為第一個客人當然入到去是沒有吵鬧聲, 好靜好舒服, 枱下也有一個籃子可放袋, 貼心!坐下侍應送上水加假洋燭, 當佢放下水杯時我真的嚇一嚇, 以為水杯番倒, 手快上去接! 原來這杯底是圓的, 所以會傾斜, 十分有趣, 而店員都話有時都會好小心放上朋友到齊就選菜加飲料, 不是很久也都上菜及飲品, 飲品是用不同的特別器皿裝上, 有燈泡加有像用來做研究的TUBE, 飲管是用紙的, 較膠為環保我們叫了雞翼, 雞翼好味夠翠, 軟殼CRAB SALAD, 軟殼CRAB雖然一般, 但個SALAD 汁好好味, 一碟意粉一碟意大利飯再加一碟骨, 個骨有點"鞋", 其餘兩樣都OK, 食完傾完就行去映相, 有眼鏡, 魔棒幾款任選, 選完就去影相, 侍應都好好, 也會幫忙雖然比想像不是太多驚喜, 但三五知己想靜靜傾下偈又想有少少特別既
雖然比想像不是太多驚喜, 但三五知己想靜靜傾下偈又想有少少特別既CAFE, 這也是不錯的選擇
2018-10-04