2020-11-15 903 瀏覽
星期日晚八半,人在中環,剪髮完,肚子空空。就近找了這間評分不錯的餐廳。這時間不多人,也不用訂位。點了和牛漢堡餐和雞翼。上餐很快。和牛漢堡很不錯,中環地段,百二三有個這樣質素漢堡也挺難得。整個份量也挺多,因為set有沙律和薯條。漢堡味道很平衡,和牛很有味,而且不是全熟的,口感剛好。醬料也有一點特別。相對之下,其他食物質素普通,包括雞翼。相信其他牛類的食物也是相當不錯的,有機會去中環,可以再食多次。。

生活就係充滿種種變化,我哋永遠無法預知下一秒會發生咩事,或驚或喜,咁先值得我哋去期待 本來今日約咗朋友去試baked,想介紹佢哋去試sourdough,不過去到已經人頭湧湧要等成45分鐘,所以毅然放棄搵間另一間餐廳,手機咁啱搵到呢間專門食和牛burger又喺隔離街,果斷決定轉投呢間嘅懷抱,佢都絕對無令我哋失望!除咗burger,佢餐牌其實有沙律、意粉等等,不過一場黎到就試返burger先,burger又好難share,所以只可以每人嗌一個burger加一份薯條share我哋一致揀咗和牛牛油果蛋Burger,120g肉佢賣相一流,漢堡仲流緊肉汁,加埋太陽蛋,好味!而芝士薯條都好香口,幼身薯粉炸得香脆時間尚早餐廳無乜人都坐得好舒服,絕對會再試!

我哋一致揀咗和牛牛油果蛋Burger,120g肉
時間尚早餐廳無乜人都坐得好舒服,絕對會再試!
2020-10-22 788 瀏覽

今天朋友說介紹我去一間很特別的餐廳 (5019 PREMIUM FACTORY) ,他們最出名的是和牛漢堡包 ,地點在中環的嘉咸街 ,我们走自動電梯行人路,很快便到, 門口較為隱蔽,装修简单,店後有派對房可20客人。因為其他朋友未到所以我們2人先進去,招呼的经理是日本人,在香港工作多年,廣东話和英語點菜無問題,我們2人點了2杯啤酒 ,這裏的啤酒特別大杯, 如果是女士,可能拿不起這種杯子 ,再點了一個炸雞軟骨 68元, fish and chips 128元和 Green salad 108元。炸雞軟骨是比較細粒, 炸得香脆可口, 送啤酒最正。 沙律和炸魚都 合符我的要求水準,沙律菜新鲜和魚肉要滑口。朋友都到齊了,我們 點今晚的主菜 ,一客 三文魚沙律,沙律汁很特別,加有檸檬汁的味道, 又點了一個海鮮 意大利粉, 意粉的軟硬度剛剛好,海鲜當然是冰鲜货,但沒有雪藏味,这点很重要, 朋友因為已經來過,所以他特別推介我們吃他們的和牛漢堡包和鐵板芝士炒蛋 ,漢堡包份量相當大, 夾有兩件免治和牛 ,入口發覺和以前食的美國免治牛肉有很大分別, 口感是比較鬆軟 ,入口不用用力咀嚼,勁有牛肉味, 麵包鬆軟 ,比起麥記的産品贏两级。鐵板芝士炒蛋用一個加熱的平底鑊上桌,後倒入 雞蛋 ,雞蛋內是有芝士,再加入 明太子 ,等一會讓雞蛋在鑊裏面慢慢煎熟,雞蛋加入了芝士口感很滑,再加上有明太子,味道比較特別,這個算是我今晚最喜歡的 一道菜。结帳6人共付$1162,抵食。老闆也是日本人,很健談,英文溝通可以。这店較適合年青人聚会,我们這把年紀,也合口味,而且價格合理。

和牛漢堡包
2020-10-16
和牛漢堡包
  • 龍馬漢堡
  • Wagyu Minced Beef Cutlet Sandwich
Teppanyaki Egg & Cheese (Mentailko) $68由於同鱈卵屋cross over 整咗個明太子祭去到10月31日平日普通既芝士炒蛋宜家加埋明太子😋 店員首先會用一個塗咗一陣牛油既細煎pan放上枱面然後落啲蛋汁落煎pan上等待數秒之後用裝盛載明太子既匙羹幾啲明太子放係蛋漿中間再作攪拌至半熟狀態可供食用✨半熟芝士炒蛋加明太子確實好食 但整體味道偏咸(因為明太子整身都帶有咸味加上蛋汁有調味)如果味道調淡一點會更加好食🥳評分: 8.5/10🌟GRAHAM Burger $98 + Salas & Fries Set $30呢個係牛油果和牛蛋漢堡既組合🤩材料有太陽蛋🍳、牛油果🥑、和牛🥩、生菜🥬、蕃茄🍅成個賣相都好靚 而且俾客人自行切開太陽蛋 啲蛋汁加埋成個漢堡的確令味道更加吸引🍔雖然當日牛油果🥑有部分未熟透(咬落偏爽口但熟透係會淋啲)扣咗少少分但係個醬汁同和牛令佢加返分✨啲醬汁食落唔heavy加埋和牛食落好juice好有牛味令成個漢堡都幾出色🥳而且啲薯條好炸得好脆身 即使放咗一陣食都仲係好脆身🤣同埋啲沙律落咗黑醋令到個味冇咁單調整體都幾出色😋評分: 8.5/10🌟D
平日普通既芝士炒蛋宜家加埋明太子😋
店員首先會用一個塗咗一陣牛油既細煎pan放上枱面
然後落啲蛋汁落煎pan上等待數秒

呢個係牛油果和牛蛋漢堡既組合🤩
材料有太陽蛋🍳、牛油果🥑、和牛🥩、生菜🥬、蕃茄🍅
但係個醬汁同和牛令佢加返分✨
而且啲薯條好炸得好脆身 即使放咗一陣食都仲係好脆身🤣
同埋啲沙律落咗黑醋令到個味冇咁單調
整體都幾出色😋

Double Cheese Burger $148
淨係個賣相已經好吸引🥰
首先有一舊又大又厚既和牛🥩 之後有兩層超多份量既芝士🧀同埋有生菜🥬、蕃茄🍅 成個組合加埋又係好邪惡的😈
呢個醬汁係比較淡 更加突顯到和牛既牛味同肉汁🥰 加埋芝士真係令人食唔停口😚
評分: 9/10🌟

5019 Orange Rose Ball $68
呢杯係佢哋既signature cocktail 🍹
首先賣相有漸層已經好靚 飲落係飲到橙味梳打同淡玫瑰味 攪勻後玫瑰味比橙味更重 成杯都唔重酒味啱女仔飲
5019  orange  rose  ball
GRAHAM Burger + Salas & Fries Set
Double Cheese Burger
5019  orange  rose  ball
Double Cheese Burger
2020-10-01 495 瀏覽
呢間專食漢堡扒嘅餐廳係嘉咸街嘅斜坡上面去個日超熱仲要爬上去去到即刻點咗個沙律清爽啲上枱發現超大碟 有牛油果同蛋仲有兩款醬 好豐富嚟到緊係要試佢個和牛漢堡扒超好食 (✿︎´ ꒳ ` )♡︎和牛肉質鮮嫩 入面好juicy 咬落去個下啲肉汁出晒嚟 好香牛味漢堡包餐有埋薯條同沙律 份量咁大其實幾抵食可惜冇食到好出名嘅吉列和牛三文治同鐵板芝士炒蛋下次去一定要試𓏲𓏱𓏭𓏭Wagyu Hamburg Salad $108Smiley Burger $98
呢間專食漢堡扒嘅餐廳係嘉咸街嘅斜坡上面
𓏲𓏱𓏭𓏭
Wagyu Hamburg Salad $108
Smiley Burger $98
2020-08-25 763 瀏覽
中環一帶有好多特色餐廳,今次嚟到呢間喺斜路上嘅burger店,隔離就係係人都喺嗰度打卡嘅藍色牆🤩 食完順便影埋相又得!-🥓5019 BLT Burger🍔-呢款best seller果然係名不虛傳!所有嘅漢堡扒都用上和牛🐂 睇下塊肉厚到!😱 入面仲有煙肉同蛋,加上超惹味嘅醬汁,咬落去味道好豐富🥺不過實在太大個啦,所以食嗰陣好狼狽🤣 但係真係幾高質嘅😋-評分:9/10價錢:$148-🧀Cheese Burger🍔-呢款相對就少啲材料🙈 得最基本嘅酸瓜、生菜、蕃茄🍅就係一個好classic嘅cheese burger🧀不過因為塊和牛漢堡扒熱辣辣同好重牛味,所以令呢個平凡嘅burger升晒級🤩-評分:8.5/10價錢:$98-🥑Avocado Burger🍔-鍾意食牛油果嘅咁呢個就啱晒!牛油果嘅份量都幾多,大概有半個咁多😛感覺上比cheese burger冇咁邪惡,但係味道方面始終都係王牌嗰隻最正!😆😋-評分:8.5/10價錢:$98-Set lunch 配埋薯條沙律同飲品,所以真係超抵食🥺 薯條新鮮炸起,雖然係幼薯條但係好脆!飲品可以加錢叫特色smoothie😛推薦mango同spinac
🥓5019 BLT Burger🍔
價錢:$98
🥑Avocado Burger🍔
評分:8.5/10
價錢:$98
Set lunch 配埋薯條沙律同飲品,所以真係超抵食🥺 薯條新鮮炸起,雖然係幼薯條但係好脆!飲品可以加錢叫特色smoothie😛推薦mango同spinach yogurt smoothie🥤👍🏻
📍 5019 Premium Factory 中環📍
2020-07-18 879 瀏覽
今天陪朋友去吃,點了牛油果奶昔 ,感覺味道有點怪,不知道是不是加了薄荷,口感倒是比較滑口,辣雞漢堡,一個不算太大,不算抵食,薯條味道還可以,但是也沒有什麼特別地方
2020-05-10 1418 瀏覽
呢間餐廳雖然細, lunch time去都唔洗等位, 可以選擇坐bar枱或者普通枱.*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-Avocado burger lunch set $98 + 10%Lunch set = soup + burger + salad + fries + drinks個burger塊漢堡扒好有牛肉味同肉汁, 加咗牛油果中和肥膩感, 好好食.可惜薯條唔夠新鮮, 如果係熱同脆嘅話, 個set就好高cp啦.

2019-10-16
  • 牛油果和牛漢堡
2020-03-29 1297 瀏覽
中環小店林立,是尋找美食的好去處。是日來到位於Soho區的一間漢堡小店,嘗試一下它招牌的和牛漢堡。作為牛油果的愛好者,我毫不猶豫就點了一個牛油果和牛漢堡!牛油果分量足夠,和牛肉質鮮嫩多汁,配以全熟的牛油果,別有一番滋味。 有人則點了一個煙肉芝士和牛漢堡,味道亦是不俗。配菜方面,剛剛炸好的薯條十分脆口,是配搭漢堡的不二之選。下次若有機會再次光臨,亦想嘗試他家的招牌龍馬漢堡及菠菜奶昔,聽說這些也是好評不絕的呢!
2020-01-04 1513 瀏覽
倖存者絕對係一個Burger 嘅die heart fans! 就算On diet緊,只要一聽到burger就會咩都唔理,食咗先!今次同事介紹倖存者去位於中上環嘅5019 Premium Burger。5019以和牛肉扒作招徠,鮮甜肉汁狠狠地鎖係扒中,滲透纖維中,直程諗起都覺得開心!由於店舖較細,平時Lunch time 要等至少20分鍾先有位。牛油果和牛漢堡Set Lunch $98 不得不說,set lunch 性價比好高(包薯條、沙律、漢堡同飲品)。一上菜當然要食漢堡先,肉扒果然不失期望,咬落啖啖肉汁,鮮嫩嘅肉扒由粒粒肉粒而成,肉粒進入口腔時平均分散,再經口中熱力慢慢融化,從而造成入口即融嘅感覺。薯條都值得一提,5019嘅薯條全部即叫即炸,雖然等候時間較長,但係值得嘅!

牛油果和牛漢堡Set Lunch $98

2019-12-27 1124 瀏覽
假期,倒轉過來去中環,食飯不用排隊等位呢~假期這一天,走到去中環朋友帶我到5019 Premium Factory 說假期,吃豪華一點那我們就先點了一客和牛牛排沙律  (WAGYU STEAK SALAD )午市有套餐選擇,也有單點餐牌LUNCH 套餐,有飯有煎牛扒,有漢堡扒點了一個和牛漢堡餐巨無霸尺寸漢堡,伴碟有一份沙律菜加炸粗薯條夠1.5人食!!炸薯條即炸,夠脆口,夠燙口!!,沙律菜中和返油膩~和牛漢堡份量勁爆,有新鮮番茄片,煎蛋卷,漢堡扒玉子煎蛋好大件,但配漢堡有D奇怪漢堡扒煎得剛好熟,口感嫩,肉多汁,油感重,但越食越好食番茄片加菜,令整體口感豐富清爽,肉與蔬菜之間取得平衡~可以完整吃光一個也不會太膩和牛沙律,原片和牛煎至5成熟上菜,切開放左沙律上聽起來豪華,但吃起來2者沒特別配搭的感覺中環蘇豪嘉咸街46號地下
朋友帶我到5019 Premium Factory
說假期,吃豪華一點
午市有套餐選擇,也有單點餐牌
LUNCH 套餐,有飯有煎牛扒,有漢堡扒
點了一個和牛漢堡餐
巨無霸尺寸漢堡,伴碟有一份沙律菜加炸粗薯條
和牛漢堡份量勁爆,有新鮮番茄片,煎蛋卷,漢堡扒
玉子煎蛋好大件,但配漢堡有D奇怪
漢堡扒煎得剛好熟,口感嫩,肉多汁,油感重,但越食越好食
番茄片加菜,令整體口感豐富清爽,肉與蔬菜之間取得平衡~
可以完整吃光一個也不會太膩
和牛沙律,原片和牛煎至5成熟上菜,切開放左沙律上
聽起來豪華,但吃起來2者沒特別配搭的感覺
中環蘇豪嘉咸街46號地下
15 分鐘 (堂食)
2019-11-24 914 瀏覽
柴娃娃約左幾個中同聚一聚,試下呢間食漢堡嘅。點菜當然一定係點漢堡啦!其餘就揀左沙律,魚生飯。先講個漢堡啊,塊漢堡有汁得黎又唔會太濕,唔洗食到成手都係。而每啖食落去都有好豐富,好滿足嘅感覺。夠濃厚,我好鍾意。但係薯條方面,我覺得硬左啲,麻麻。跟住就要講下個魚生飯,泡菜,牛油果。夾埋每味幾得意,可以一試,唔伏。而個沙律呢,真係好靚,唔捨得整爛佢,味道方面正常沙律啦。
而個沙律呢,真係好靚,唔捨得整爛佢,味道方面正常沙律啦。
2019-11-15 794 瀏覽
星期五當然要和好友一起吃午餐🥣,有朋友推薦這間在嘉咸街小巷的和牛漢堡店😋,本人最喜歡試新菜式當然要來這裏一趟。這裏有很多和牛漢堡選擇,份量選擇分別是120g/180g,所以如果說是女孩的話可以選小的而大份量的就適合男生。除了漢堡還有其他和牛菜式的選擇包括taco rice 等等。今次就選了牛油果和牛漢堡,軟林林的牛油果和漢堡很配,和牛扒很juicy,配上Mayonnaise,麵包亦是焗得剛好,是一個很滿足的午餐。漢堡餐還配上即炸薯條🍟,但是個人就覺得薯條炸得有點乾。

2093 瀏覽

2019-10-25 462 瀏覽
同朋友行街經過,見到比較少見的日式Burger店,就想過來試下,我嗌左個和牛牛油果煎蛋漢堡,裡面係無cheese的,和牛五成熟左右,食落感覺好juicy,牛油果熟得正好,成個口感層次豐富,感覺係比其他漢堡健康小小。朋友就點左個和牛三文治,試左下,都係唔錯的,外層吐司微微焦脆,和牛裡面又嫩又多汁,搭配一齊味道好驚喜。
Ryoma Burger龍馬和牛漢堡 (HK$128)Smiley Burger和牛芝士煙肉漢堡 (HK$98)Wagyu Steak Salad 和牛牛排沙律(HK$148)Rating: 3/5 ⭐️ @5019premiumfactoryhk整體都普普通通。牛肉高質同材料新鮮,牛肉整到5成熟,多汁嫩口,不過肉咪唔算話超濃郁。啲燒蔬菜都好新鮮juicy,加埋啲吞拿魚同雞蛋,其實算幾refreshing。不過價錢有d overpriced 因為個burger 唔算好特別,個bun無焢過,醬汁同個牛肉都唔算極出色。同樣地個和牛芝士煙肉burger個煙肉,bun,芝士同蕃茄都配合得可以不過無咩特別出色嘅地方。不過個牛肉算係多汁。整體個burger 都算一個OK 嘅burger 不過以呢個價錢黎可以搵到更好。Overall its average.Quality beef and fresh ingredients, beef was cooked to perfect medium, which is the perfect state as a burger patty, juicy a
[Central 中環]
Ryoma Burger龍馬和牛漢堡 (HK$128)
Smiley Burger和牛芝士煙肉漢堡 (HK$98)
整體都普普通通。

Overall its average.

Quality beef and fresh ingredients, beef was cooked to perfect medium, which is the perfect state as a burger patty, juicy and tender, but the beef flavour did not stand out, the grill veggies were fresh and added the tuna and eggs, it was quite a refreshing burger, yet its a bit overpriced as the bun wasn't toasted, the sauce and beef werent very special.
Similarly, for the smiley burger, the bun, the bacon, the cheese, the lettuce and tomato worked well with each other but nothing stood out. Surprisingly the beef patty was relatively juicy. A solid burger but not the best you could get with a price tag of 98.
Ryoma Burger龍馬和牛漢堡

Wagyu Steak Salad 和牛牛排沙律