2020-07-18 52 瀏覽
今天陪朋友去吃,點了牛油果奶昔 ,感覺味道有點怪,不知道是不是加了薄荷,口感倒是比較滑口,辣雞漢堡,一個不算太大,不算抵食,薯條味道還可以,但是也沒有什麼特別地方
2020-05-10 943 瀏覽
呢間餐廳雖然細, lunch time去都唔洗等位, 可以選擇坐bar枱或者普通枱.*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-Avocado burger lunch set $98 + 10%Lunch set = soup + burger + salad + fries + drinks個burger塊漢堡扒好有牛肉味同肉汁, 加咗牛油果中和肥膩感, 好好食.可惜薯條唔夠新鮮, 如果係熱同脆嘅話, 個set就好高cp啦.

2019-10-16
  • 牛油果和牛漢堡
2020-03-29 897 瀏覽
中環小店林立,是尋找美食的好去處。是日來到位於Soho區的一間漢堡小店,嘗試一下它招牌的和牛漢堡。作為牛油果的愛好者,我毫不猶豫就點了一個牛油果和牛漢堡!牛油果分量足夠,和牛肉質鮮嫩多汁,配以全熟的牛油果,別有一番滋味。 有人則點了一個煙肉芝士和牛漢堡,味道亦是不俗。配菜方面,剛剛炸好的薯條十分脆口,是配搭漢堡的不二之選。下次若有機會再次光臨,亦想嘗試他家的招牌龍馬漢堡及菠菜奶昔,聽說這些也是好評不絕的呢!
2020-01-04 1171 瀏覽
倖存者絕對係一個Burger 嘅die heart fans! 就算On diet緊,只要一聽到burger就會咩都唔理,食咗先!今次同事介紹倖存者去位於中上環嘅5019 Premium Burger。5019以和牛肉扒作招徠,鮮甜肉汁狠狠地鎖係扒中,滲透纖維中,直程諗起都覺得開心!由於店舖較細,平時Lunch time 要等至少20分鍾先有位。牛油果和牛漢堡Set Lunch $98 不得不說,set lunch 性價比好高(包薯條、沙律、漢堡同飲品)。一上菜當然要食漢堡先,肉扒果然不失期望,咬落啖啖肉汁,鮮嫩嘅肉扒由粒粒肉粒而成,肉粒進入口腔時平均分散,再經口中熱力慢慢融化,從而造成入口即融嘅感覺。薯條都值得一提,5019嘅薯條全部即叫即炸,雖然等候時間較長,但係值得嘅!

牛油果和牛漢堡Set Lunch $98

2019-12-27 855 瀏覽
假期,倒轉過來去中環,食飯不用排隊等位呢~假期這一天,走到去中環朋友帶我到5019 Premium Factory 說假期,吃豪華一點那我們就先點了一客和牛牛排沙律  (WAGYU STEAK SALAD )午市有套餐選擇,也有單點餐牌LUNCH 套餐,有飯有煎牛扒,有漢堡扒點了一個和牛漢堡餐巨無霸尺寸漢堡,伴碟有一份沙律菜加炸粗薯條夠1.5人食!!炸薯條即炸,夠脆口,夠燙口!!,沙律菜中和返油膩~和牛漢堡份量勁爆,有新鮮番茄片,煎蛋卷,漢堡扒玉子煎蛋好大件,但配漢堡有D奇怪漢堡扒煎得剛好熟,口感嫩,肉多汁,油感重,但越食越好食番茄片加菜,令整體口感豐富清爽,肉與蔬菜之間取得平衡~可以完整吃光一個也不會太膩和牛沙律,原片和牛煎至5成熟上菜,切開放左沙律上聽起來豪華,但吃起來2者沒特別配搭的感覺中環蘇豪嘉咸街46號地下
朋友帶我到5019 Premium Factory
說假期,吃豪華一點
午市有套餐選擇,也有單點餐牌
LUNCH 套餐,有飯有煎牛扒,有漢堡扒
點了一個和牛漢堡餐
巨無霸尺寸漢堡,伴碟有一份沙律菜加炸粗薯條
和牛漢堡份量勁爆,有新鮮番茄片,煎蛋卷,漢堡扒
玉子煎蛋好大件,但配漢堡有D奇怪
漢堡扒煎得剛好熟,口感嫩,肉多汁,油感重,但越食越好食
番茄片加菜,令整體口感豐富清爽,肉與蔬菜之間取得平衡~
可以完整吃光一個也不會太膩
和牛沙律,原片和牛煎至5成熟上菜,切開放左沙律上
聽起來豪華,但吃起來2者沒特別配搭的感覺
中環蘇豪嘉咸街46號地下
2019-11-24 755 瀏覽
柴娃娃約左幾個中同聚一聚,試下呢間食漢堡嘅。點菜當然一定係點漢堡啦!其餘就揀左沙律,魚生飯。先講個漢堡啊,塊漢堡有汁得黎又唔會太濕,唔洗食到成手都係。而每啖食落去都有好豐富,好滿足嘅感覺。夠濃厚,我好鍾意。但係薯條方面,我覺得硬左啲,麻麻。跟住就要講下個魚生飯,泡菜,牛油果。夾埋每味幾得意,可以一試,唔伏。而個沙律呢,真係好靚,唔捨得整爛佢,味道方面正常沙律啦。
而個沙律呢,真係好靚,唔捨得整爛佢,味道方面正常沙律啦。
2019-11-15 626 瀏覽
星期五當然要和好友一起吃午餐🥣,有朋友推薦這間在嘉咸街小巷的和牛漢堡店😋,本人最喜歡試新菜式當然要來這裏一趟。這裏有很多和牛漢堡選擇,份量選擇分別是120g/180g,所以如果說是女孩的話可以選小的而大份量的就適合男生。除了漢堡還有其他和牛菜式的選擇包括taco rice 等等。今次就選了牛油果和牛漢堡,軟林林的牛油果和漢堡很配,和牛扒很juicy,配上Mayonnaise,麵包亦是焗得剛好,是一個很滿足的午餐。漢堡餐還配上即炸薯條🍟,但是個人就覺得薯條炸得有點乾。

2019-10-25 357 瀏覽
同朋友行街經過,見到比較少見的日式Burger店,就想過來試下,我嗌左個和牛牛油果煎蛋漢堡,裡面係無cheese的,和牛五成熟左右,食落感覺好juicy,牛油果熟得正好,成個口感層次豐富,感覺係比其他漢堡健康小小。朋友就點左個和牛三文治,試左下,都係唔錯的,外層吐司微微焦脆,和牛裡面又嫩又多汁,搭配一齊味道好驚喜。
Ryoma Burger龍馬和牛漢堡 (HK$128)Smiley Burger和牛芝士煙肉漢堡 (HK$98)Wagyu Steak Salad 和牛牛排沙律(HK$148)Rating: 3/5 ⭐️ @5019premiumfactoryhk整體都普普通通。牛肉高質同材料新鮮,牛肉整到5成熟,多汁嫩口,不過肉咪唔算話超濃郁。啲燒蔬菜都好新鮮juicy,加埋啲吞拿魚同雞蛋,其實算幾refreshing。不過價錢有d overpriced 因為個burger 唔算好特別,個bun無焢過,醬汁同個牛肉都唔算極出色。同樣地個和牛芝士煙肉burger個煙肉,bun,芝士同蕃茄都配合得可以不過無咩特別出色嘅地方。不過個牛肉算係多汁。整體個burger 都算一個OK 嘅burger 不過以呢個價錢黎可以搵到更好。Overall its average.Quality beef and fresh ingredients, beef was cooked to perfect medium, which is the perfect state as a burger patty, juicy a
[Central 中環]
Ryoma Burger龍馬和牛漢堡 (HK$128)
Smiley Burger和牛芝士煙肉漢堡 (HK$98)
整體都普普通通。

Overall its average.

Quality beef and fresh ingredients, beef was cooked to perfect medium, which is the perfect state as a burger patty, juicy and tender, but the beef flavour did not stand out, the grill veggies were fresh and added the tuna and eggs, it was quite a refreshing burger, yet its a bit overpriced as the bun wasn't toasted, the sauce and beef werent very special.
Similarly, for the smiley burger, the bun, the bacon, the cheese, the lettuce and tomato worked well with each other but nothing stood out. Surprisingly the beef patty was relatively juicy. A solid burger but not the best you could get with a price tag of 98.
Ryoma Burger龍馬和牛漢堡

Wagyu Steak Salad 和牛牛排沙律

Smiley Burger和牛芝士煙肉漢堡

Wagyu Steak Salad 和牛牛排沙律
  • WagyuSteakSalad和牛牛排沙律
2019-09-20 286 瀏覽
喺日本漢堡來嘅,第一次來試點咗個spinach-green-smoothie同埋牛油果和牛漢堡,冇錯喺和牛!!真嘅喺第一次食和牛漢堡,漢堡超大個,好高,有和牛扒,牛油果生菜蕃茄沙律醬,和牛好好食,有汁唔會幹,整個一齊食好爽口一D都不油膩。仲有飲品spinach-green-smoothie,呢個真喺好對我胃口,有菠菜香蕉味,整體口感好smooth,口感喺有thick嘅,似milkshake但系又比milkshake更加濃郁,健康又好飲。超級推介!
2019-09-19 214 瀏覽
食禁多BURGER,都未食過日式burger, 但由於今日想食D比較清新同LIGHT D 既野, 就叫左個牛油果漢堡沙律($100), 加左$15叫左個SMOOTHIE 湯(Free)- 一黎就黎左個湯先,見到禁細杯,都無咩期望,點知係好鮮甜,仲有D洋蔥真加口感。牛油果漢堡沙律 (100)- 既然LEE 到主打既係和牛漢堡,當然要試一試,和牛夠香得黎又唔騷,又好多汁~ 個沙律個汁好好食,酸酸甜甜禁,好清新,間唔中又會食到芝士粒粒~提升左個味道~~ 要得一提既係佢個蛋,係超滑煮得岩岩好!!Spinach Green Smoothie(+15)- 望住個MEUN 見到個好特別既沙冰,竟然係菠菜沙冰,掙扎左好耐都決定一試,估唔到佢飲落幾FRESH, 菠菜味唔係話好出,但飲得出佢有好清新既青草味,真係好難形容,但陣味係好飲好清新好舒服好健康既感覺!!!如果唔怕青草味既朋友真係可以一試~~ 我諗係好難係第二度揾返同一陣味~

2019-09-19
  • Spinach Green Smoothie
2019-09-15 2629 瀏覽
這間漢堡店是之前在對面日本餐廳吃午飯時留意到。上網找了一下資料發現這家的漢堡和三文治都很吸引就決定要吃吃看!!而且這家是吃日式漢堡,和平時常見的美式漢堡不一樣~老闆好像還是日本人來呢除主餐牌上的餐點外,客人還可以依據自己的口味來選擇製作怎樣的漢堡!Teppanyaki Egg & Cheese with Mentaiko ($68) -蛋漿和明太子是分開上,還會提供一個塗滿了油且很熱的小鐵鍋店員會幫忙製作,但如果想要自己動手也是可以的喇!先倒蛋漿攪拌再加明太子拌勻便行~味道來說單吃會覺得很鹹,若配多士吃應該更好。Tapas Plate ($180) - 看起來很簡單的小食拼盤。但原來風乾火腿加了黑松露油,淋了黑醋的雞翼亦更為惹味還有三款芝士配梳打餅,藍芝士濃味得來比想像中好吃中間的沙律很清新~醃制的橄欖酸度剛剛好!Custom Made Burger ($100)Size-up 180g patty +$30 ~ Salad & Fry Set +$30漢堡的配料點了Cheese & Pickle、Grilled Onion烤過的洋蔥吃起來頗甜,與和牛濃郁的肉味極為相襯~口感來說肉質比
這間漢堡店是之前在對面日本餐廳吃午飯時留意到。

蛋漿和明太子是分開上,還會提供一個塗滿了油且很熱的小鐵鍋
店員會幫忙製作,但如果想要自己動手也是可以的喇!
但原來風乾火腿加了黑松露油,淋了黑醋的雞翼亦更為惹味
還有三款芝士配梳打餅,藍芝士濃味得來比想像中好吃
中間的沙律很清新~醃制的橄欖酸度剛剛好!
Tapas Plate

Custom Made Burger ($100)
烤過的洋蔥吃起來頗甜,與和牛濃郁的肉味極為相襯~
口感來說肉質比較實~但不會很乾,肉汁還是有的嘛 ... 再加上芝士和酸瓜的組合很不錯
如果自己想不到怎樣組合可參考店的推薦組合囉
薯條是長身那種,吃落脆身 ~應該是現炸的吧?

Custom Made Burger :Size-up 180g patty + Salad & Fry Set

Wagyu Minced Beef Cutlet Sandwich ($78) + Salad & Fry Set ($30)
烘過的麵包塗上了番茄和芥末醬,吃起來~味道會更為豐富
中間的免治肉餅亦都厚厚的,整個很Juicy!
比起前者漢堡的牛~肉汁更多喔!

Wagyu Minced Beef Cutlet Sandwich + Salad & Fry Set
2019-08-24
$141.9 (午餐)
2019-08-30 272 瀏覽
食物的味道很主觀,這裡也是質量很好的漢堡,吃完之後我個人的感覺和牛很嫩,但牛味不足。如果是要吃漢堡的話,我個人更偏更喜歡吃美式安格斯那種牛肉做的。跟牛肉所配的沙拉很新鮮,啊,薯條中規中矩熱,既熱既脆,但沒有什麼土豆味兒。要想吃薯條的話就要去5個小夥儿那種店了。
招牌和牛BLT漢堡
2019-08-30
招牌和牛BLT漢堡
美式漢堡食得多,日式的好像非常少見。這邊勝在星期六小路之間的中環食肆,一般都不會像平時塞滿人。餐廳有Bar檯同卡位,剛好坐在窗邊,陽光充沛下食野心情都特別好。因為跟朋友一齊分享,我們除了主角和牛漢堡,還叫了兩個小食。Tapas Plate ♥♥♥♥ 淋了黑醋、熱辣辣的雞翼; 淋了黑松露油的風乾火腿; 營養豐富的醃製黑橄欖; 中間有紫椰菜和西生菜的沙拉; Cheddar, Blue Cheese還有不知是Brie還是Camembert(?),配芝麻梳打餅。雖然味道香濃,但如果只集中吃這個就會顯得比較重口味。Teppanyaki Egg & Cheese(Mentailko) ♥♥♥ 鐵板滑蛋、芝士,再右上明太子,這是餐牌裡令人最興奮的一道。上菜的時候就能看到塗了層油、燒熱了的小鐵鍋,原本應該是美女服務員即場料理的,但我們貪新鮮在她的指導下自己動手。一邊倒蛋液一邊攪動,防止都黏在鍋上,期間再添入芝士和明太子,可惜我們手腳慢令到明太子沒拌好,令到局部太咸,但拉絲、滑蛋即做即食果然一流。Wagyu Minced Beef Cutlet Sandwich ♥♥♥♥ Salad & Fry Set
美式漢堡食得多,日式的好像非常少見。
這邊勝在星期六小路之間的中環食肆,一般都不會像平時塞滿人。
因為跟朋友一齊分享,我們除了主角和牛漢堡,還叫了兩個小食。
Tapas Plate ♥♥♥♥
淋了黑醋、熱辣辣的雞翼; 淋了黑松露油的風乾火腿;
營養豐富的醃製黑橄欖; 中間有紫椰菜和西生菜的沙拉;
雖然味道香濃,但如果只集中吃這個就會顯得比較重口味。
鐵板滑蛋、芝士,再右上明太子,這是餐牌裡令人最興奮的一道。
上菜的時候就能看到塗了層油、燒熱了的小鐵鍋,
可惜我們手腳慢令到明太子沒拌好,令到局部太咸,
但拉絲、滑蛋即做即食果然一流。
Salad & Fry Set (+$30)

跟之前一樣的沙拉沒什麼特別,主要是新鮮炸的幼身薯條夠脆好食。
漢堡的切面能看到很Juicy,咬落充滿肉汁,絕對不是一般免治牛可以媲美。
麵包都兩邊烘過,塗了蕃茄和芥末醬,
我反而覺得更少或走醬可能更好,總感覺肉的甜味被蓋過了。
Custom Made Burger
Custom Made Burger ♥♥♥
Size-up 180g patty (+$30); Salad & Fry Set (+$30)
基本120g和牛+蕃茄+生菜,可以+$64食Honey Toast,
跟2或3個配料的價錢差$15,而我們沒跟據它的推薦組合的來,
而挑了芝士配酸瓜+烤洋蔥,再+沙拉薯菜同升級漢堡。
沒想過洋蔥烤過可以那麼香甜,與和牛濃濃的肉香配搭一級棒。
可惜對比三文治那塊肉剁碎過,這款顯對比較肉質偏實,很難鎖著更多肉汁。
2019-08-24
$141.9 (午餐)
2019-08-24 261 瀏覽
環境好chill,有個小bar檯,位置唔算多,岩曬weekend同朋友chill下,靜靜地,傾下計。另外,好鍾意作選擇多,有tapas, rice, burger,salad,主打和牛肉。Burger可以自由選擇配料,完全可以實現我想健康地食burger既願望。Parma ham salad好大兜沙律😳,面頭鋪滿parma ham同芝士碎,下面係大量既沙律菜🥰,欣賞佢地沙律醬係另上,好細心,完全可以為準備食邪惡burger既胃打番少少底。和牛牛油果煎蛋漢堡第一次食咁健康既burger,打破一向burger就係邪惡食物既形象,好fresh,好健康,一d都無溜既感覺,食完都唔會有罪惡感。和牛漢堡排煎到5成熟,一d都唔油膩,無太多sauce,亦都無cheese,雖然味道無平時既burger咁濃郁咁cheesy,但fresh healthy又可以食burger既感覺很正。唯一係和牛漢堡排既味道唔夠濃郁。Double cheese burger想食番重回味burger既人,呢個就岩曬。見到朋友食,d sauce同cheese多到漏曬出來,味道好夠,juicy and rich👏🏻。要食好野,價錢

Parma ham salad

Parma  ham  salad

Double cheese burger

Double  cheese  burger

要食好野,價錢自然貴少少。但食物再加環境都reasonable既。

Parma  ham  salad
Double  cheese  burger