2018-04-01 82 瀏覽
位於尖沙咀既2DP最近又出左新飲品了一系列新飲品以名畫為主題咖啡伯爵奶茶·水墨 $32 上圖既飲品以帶佛手柑香味嘅伯爵茶為茶底加入新鮮薰衣草添加花香再加上特濃咖啡就營造水墨效果鮮忌廉奶蓋上面仲加埋金箔點綴望落都覺得好高貴~不過大家飲之前記住要搞勻再飲~除了咖啡伯爵奶茶·水墨 我朋友都order左一杯這杯是加了碟豆花 所以是會變色的話茶味都係好香濃~其實2DP係一間以素食為主題既餐廳但一路都冇機會去試~望到個menu都好似幾吸引咁希望可以快啲約到朋友去~
位於尖沙咀既2DP最近又出左新飲品了
一系列新飲品以名畫為主題

咖啡伯爵奶茶·水墨 $32 [6.5/10]
上圖既飲品以帶佛手柑香味嘅伯爵茶為茶底
加入新鮮薰衣草添加花香
再加上特濃咖啡就營造水墨效果
鮮忌廉奶蓋上面仲加埋金箔點綴
望落都覺得好高貴~
不過大家飲之前記住要搞勻再飲~
除了咖啡伯爵奶茶·水墨
我朋友都order左一杯
這杯是加了碟豆花 所以是會變色的話
茶味都係好香濃~

其實2DP係一間以素食為主題既餐廳
但一路都冇機會去試~
望到個menu都好似幾吸引咁
希望可以快啲約到朋友去~
2018-03-30
2018-03-29 80 瀏覽
今日又去番2DP食晏啦,2DP位於厚福街,其實要去食,真係超方便。雖然店舖唔係超大,但光線充足,感覺好舒適。韓式泡菜芝士漢堡配蕃薯$88就係食晒2DP出既所有漢堡啦,但今次依個漢堡先係我至愛。漢堡包望落大件,食落幾飽肚嫁。麵包好鬆軟,仲有包香,漢堡扒餡有萢菜,而漢堡扒上又有泡菜,只係酸左少少,好食又辣辣地,好惹味。蕃薯切到好粗,有少少甜,都幾好。食埋一堆油膩食物,注重健康既我,要食番個沙律先得既。沙律菜好新鮮,夠晒爽脆。

韓式泡菜芝士漢堡配蕃薯$88

2018-03-21
位於尖沙咀的2DP,是一間中西合壁的素菜餐廳。曾經吃過不少次,當中的普洱雪糕和焦糖燉蛋,最令我和朋友念念不忘,今天便帶同媽媽來嚐試一下。香辣咖喱海鮮意粉$76呈上時傳來香噴噴的咖喱香和椰香,令我口水直流啦。我不愛椰青,卻頗喜歡椰奶椰汁做的美食。黃色醬汁濃郁撲鼻,稠密度剛剛好,椰香較咖喱的味道重,非常惹味。內有多種配菜,如: 西蘭花,椰菜花,茄子,南瓜,素蟹柳等等,好健康呢。雙色紫薯奶茶$52頗大杯的奶茶,茶香偏甜不苦澀,有黃薯和紫薯蓉阿。
位於尖沙咀的2DP,是一間中西合壁的素菜餐廳。

香辣咖喱海鮮意粉$76

雙色紫薯奶茶$52

頗大杯的奶茶,茶香偏甜不苦澀,有黃薯和紫薯蓉阿。
2018-03-28
2018-03-28 1972 瀏覽
之前行過厚福街呢間舖頭,個名好特別,裏面裝修幾清新,原來係素食店,今日就過來試試。走簡約風同現代化的店舖,應該吸引不少年輕一族,牆上的叉電插蘇,就知道老闆幾體貼現代人嘅需要。大裝飾櫃有test tube放茶葉,又有茶杯,乾花,有關食物嘅書本,幾雅緻午市套餐揀咗味噌蟲草花金針菜漢堡餐湯藜麥南瓜湯先上,個湯加上藜麥,感覺好健康呀!蟲草花同金針菜做漢堡包餡料,夾雜着味噌醬,好惹味,最特別係嗰片炸雲吞皮,好香脆,仲有新鮮沙律菜同鬆軟漢堡飽,要用刀叉慢慢品嚐。 伴碟唔係一般嘅薯條,係粗番薯條,纖維同營養價值比薯仔高,甜甜地好好味見到佢哋有幾款新飲品,叫咗杯雙色紫薯奶茶17’s杯底有黃薯同紫薯打成蓉,中間奶茶,飲落啲茶唔似普通嘅錫蘭茶,比較香濃同厚身,仲有少少回甘,不愧係用中國名山高品質茶葉煮成,面頭既cream加咗啲椰子薄脆,飲落少少椰香,層次豐富。套餐可以只係加$18飲餐廳任何飲品,超值👏其實都見唔少人喺度買飲品 take away。原來舖頭名2DP即係2 decimal place, 取其精準化,標準化,現代化。 希望佢哋可以堅持呀!

午市套餐揀咗味噌蟲草花金針菜漢堡

餐湯藜麥南瓜湯先上,個湯加上藜麥,感覺好健康呀!

藜麥南瓜湯

味噌蟲草花金針菜漢堡

見到佢哋有幾款新飲品,叫咗杯雙色紫薯奶茶17’s

雙色紫薯奶茶 17's

其實都見唔少人喺度買飲品 take away。

2018-03-26
味噌蟲草花金針菜漢堡
雙色紫薯奶茶 17's
2018-03-27 75 瀏覽
成日經過厚褔街都見到有間裝潢不錯而且都要排隊的餐廳,難得今日早收工就過黎仲要吾洗等位太好了叫了意粉和飲品。而且這裡都不少素食,價錢吾貴,岩晒我素食朋友來聚會。香辣咖喱海鮮意粉$76但見到加$15轉有機純素意大利粉就試下,黎到見到都不少素海鮮,咖喱味都香口,食落去咖喱味都重但吾太辣,配菜都十分入味而菜份量都不少,食完剛剛好,這意粉岩晒吾食得辣既朋友。咖啡伯爵奶茶(水墨)$52,來到有驚喜,沒想到有金色的粉在上面再配白色燒焦的東西,原來一吃之下是椰絲,忌簾都夠滑又有口感十足,這個是原葉奶茶關係?味道十分濃郁又帶點咖啡香,吾甜喎,不錯。

2018-03-26 110 瀏覽
環境:👣👣👣食物:😋😋😋態度:😊😊性價比:👍👍環境方面,佢有分堂食同外賣區,堂食有埋漢堡包🍔薯條🍟個d,但我今次只係因為fb見到,所以碌去試個飲品〈水墨〉。望入去以白色為主,淨係望堂食個area幾好架,但開放式水吧超級亂,一d都唔夾,而且整體感覺好似有d唔舒服咁,所以扣左分。飲品方面,我朋友叫草莓雜果唔知乜茶,我叫咖啡伯爵茶•水墨。我偷飲左朋友個杯一啖,無果味,得幾香而又淡淡既茶味。我個杯就勁囉,打卡一流!我分開三層飲,先飲pat cream,幾好味,係上面一條條火炙過既唔知乜食落似burn 呔味(燒膠味)。然後飲咖啡,好輕描淡寫既咖啡味,差d就唔記得佢有咖啡。最後飲底層伯爵茶,似伯爵茶味糖漿,完全唔係我期望既伯爵茶,係失望既。最後我攪勻杯野飲,其實個味唔錯,只要您忘記佢係咖啡伯爵茶,其實佢唔錯🤗態度方面,我見出面餐牌寫32蚊,收銀張餐牌寫52,我打個突,我問點解5係32,邊個先岩,佢無視我幾次,之後先話52係堂食,外賣9折,但52九折都5係32呀🤔,佢話佢印張單比我睇就知,頂~張單咪淨係寫返32,我會知d乜?因為咁,我比佢態度分比較低。總括而言,5值囉🤔d冰有咁大粒得咁大粒,飲管有咁

環境:👣👣👣
食物:😋😋😋
態度:😊😊
性價比:👍👍

總括而言,5值囉🤔d冰有咁大粒得咁大粒,飲管有咁粗得咁粗⋯⋯
如果想支持佢地既文青飲品創作,32蚊係幾好既,但我個人覺得一次就好夠,5洗回頭。

#hkig #hongkong #hongkongfood #food #hk #2dp #drink #beverage #bubbletea #tst #tsimshatsui
15 分鐘 (堂食)
2018-03-25 91 瀏覽
我試了一杯名為雙色紫薯奶茶, 紫薯奶茶有漸層效果, 它的賣相和顏色非常吸引人。奶茶上面仲有一層厚厚的忌廉奶蓋, 質感很香滑。 它的味道比我想像中好喝, 整體的甜度適中,奶茶本身不是太甜, 因為底層的紫薯已經有甜味, 所以只要輕輕將飲品攪拌, 它的甜度就變得剛剛好。奶茶底下的紫薯分量非常多, 非常足料, 是一層厚厚的紫薯蓉, 很有咬口, 喝下去還有一絲椰子味, 很香。 沒想到紫薯味和奶茶原來可以那麼夾,這個配搭很新穎兼不錯。我亦點了一杯凍熱情果檸檬茶, 味道酸酸甜甜, 很清新和很解渴。我很喜歡它的茶味, 沒有茶的苦澀味,容易入口。
奶茶上面仲有一層厚厚的忌廉奶蓋, 質感很香滑。

我很喜歡它的茶味, 沒有茶的苦澀味,容易入口。
2018-03-25
2018-03-23 94 瀏覽
星期日做完運動好自然又肚餓🙈,但係減肥嘅我,知道做完運動,食大餐一定更加吸收!所以諗諗下就不如同媽咪去食啲輕食,一諗起輕食就諗起厚福街嘅呢間2DP,因為佢主要以素食為主而且啲嘢食比較天然冇味精識得會健康!齋係煮食都已經有好多款啦!2點幾左右都已經滿座啦,好彩我地去到唔洗等好耐!叫咗個韓式泡菜芝士漢堡配番薯因為有泡菜,味道有少少辣,食落口好惹味!如果多番少少泡菜就正啦,好鍾意佢地既泡菜,唔會太酸,愈食愈想繼續食!😋😋😋媽媽唔提起 我都唔記得漢堡係素菜而成😗有藜麥,菇菌等等既素食物而製成!食落口,口感好juicy 真係好似一舊肉😂😂😂好真實!番薯條 以焗烤既烹調方法去處理,香口得黎唔會好熱氣!番薯條每條都盛滿香甜既薯蓉,食多2條都仲得!再飲番啖清香鐵觀音,清一清味蕾之餘!
齋係煮食都已經有好多款啦!

2點幾左右都已經滿座啦,好彩我地去到唔洗等好耐!
叫咗個韓式泡菜芝士漢堡配番薯

再飲番啖清香鐵觀音,清一清味蕾之餘!
2018-03-21 91 瀏覽
呢條街出哂名食甜品,呢個舖位開過幾間唔同嘅甜品店,呢間都算係幾與別不同,唔少用茶製成嘅甜品,又有啲好似好養生嘅甜品,連近排好人話好健康嘅桃膠都有。我吔都比較鐘意茶味甜品,先叫一個係焦糖燉蛋加普洱朱古力雪糕,焦糖燉蛋就如一般食到嘅冇咩分別,那球雪糕就幾特別,朱古力味可平衡番帶苦澀嘅普洱味。另一個都係揀咗普洱味雪糕,就因為呢個朱古力組合吸引咗我,但嚟到時真係嚇咗我,份量同價錢完全唔合比例,一球雪糕加幾件brownie,再加一片朱古加脆片,咁就56蚊,食落亦唔覺有咩特別。

焦糖燉蛋 配普洱朱古力雪糕

普洱朱古力
題外話/補充資料: 啲甜品係好特別,同之前同舖位嘅好唔同,但就真係太貴喇,又或者份量多番啲會抵啲。
2018-03-13
$60 (宵夜)
2018-03-17 90 瀏覽
Wooohooo⋯⋯今次又黎到厚福街搵野食啦,不過今次係食甜品呢間叫做2DP 其實每次行過厚福街都好想入去因為佢嘅裝修好光猛,好開陽,好大而且睇到哂入面幾多人做緊咩食緊咩今次終於食了,不過係甜品!睇睇餐牌先 其實佢都有晚餐的不過晚上9點last order 晚上9點後就得甜品哇哇哇。。。。真係好大碗!唔小心伏咗自己,因爲以為係偏細碗的,點知黎到勁大碗真係2個人都未必食得哂!但呢個真係超靚的,因為上面有粉紅色嘅cream而且有d食得嘅花花好靚 打卡一流佢用公雞碗都幾有特色本身以為全部都係冰點知中間係有雪糕架!總括黎講啦 呢個都好味的,起碼唔會食到有d冇味嘅冰 因為佢全部都有d甜味的 ,而且仲會有d好似啫喱嘅野,幾豐富。半熟芝士燉蛋鐵觀音雪糕:半熟芝士好突出,因為食落有d酸,口感就有d槳漿地,係幾特別嘅一個甜品,鐵觀音雪糕唔錯,味道唔會太甜,而且唔會雪到好硬,側邊嘅嗰條餅乾相比之下就有點遜色,畢竟唔係出自餐廳廚師之手,只係現成品放上去,念在唔係主角,可以接受嘅,整體設計係有點優雅。呢到都幾好有wifi 又有得叉電 好適合同閨蜜黎坐坐,傾下計影下相食下野呢到環境超有文青feel
佢用公雞碗都幾有特色

呢到環境超有文青feel
2018-03-17 177 瀏覽
因朋友推介,又見咁多好評,所以帶同事去食~本來想試下豆乳米線,可惜只有午市限食,未能一試…所以我們共點了以下:泡菜芝士漢堡:可能帶泡菜味關係,有點酸酸的味道,而肉質很粉很碎,而這道菜乃為店舖推介,所以有期望換來失望…反而配菜沙律及炸蕃薯好味咖喱海鮮意大利粉:非常香椰奶味,但一點咖喱味都無,建議此道菜改名為椰香海鮮意大利粉會更貼切,此外意粉份量極少,食到尾好鹹,又唔飽,所以要追加以下甜品…半熟芝士燉蛋配潽洱朱古力味雪糕:最失望!!!雪糕主打茶香,但極少茶味,而燉蛋只是一pat cream...雖然係半熟,但質感真令人失望…後來問返朋友為何推介這店,她説她吃了沙律及飲料,而這兩樣我都無點…
因朋友推介,又見咁多好評,所以帶同事去食~

…反而配菜沙律及炸蕃薯好味

泡菜芝士漢堡
咖喱海鮮意大利粉
半熟芝士燉蛋配潽利朱古力味雪糕
2018-03-12
2018-03-14 101 瀏覽
餐廳的裝潢很明亮,給人一種精神、正氣、舒服的感覺,而且帶有少少西方的味道。但有趣的是,食物有部分是非常有中國味道的,例如濃茶、雪蓮、桃膠等等。今次點了兩個食物,畢竟只有兩個人,分別是觀音冰和墨西哥粟米片。墨西哥粟米片$54,份量不過不失,非常之脆,再配上牛油果醬和蕃茄沙沙,牛油果醬感覺很濃郁但不會太過膩,而蕃茄沙沙則帶有少許酸酸甜甜的味道,給人一種新鮮而減飽滯的感覺,是一道很開胃的前菜。觀音冰 $82,名字非常幽默,也是店家的星級之選。刨冰淋上了特濃的鐵觀音醬汁,再有大大少少的牛油在刨冰上和中間,而𥚃面有鐵觀音冰淇淋。味道也很不錯,牛油果加上茶的味道很有新鮮感,不會很有衝突感,刨冰也給人一種透心涼的感覺。

2018-03-06
2018-03-14 97 瀏覽
教會附近有間新開嘅餐廳大家都決定去試試佢外觀環境,啲裝修都裝飾得不錯,對於我來講我覺得啲食物都可以嘅,不過就略嫌貴左少少其實我覺得個湯都OK呀,不過有啲朋友仔話好稀喎,又話似沖粉溝水😅😅而前菜個麵包又唔夠熱,不過個主菜係幾唔錯嘅,我哋一大班人就開心share啦,叫個意大利雲吞,同埋蟹鉗飯其實呢兩款都係鍾意食芝士嘅人比較啱所以我係like嘅佢個餐包左甜品,不過個甜品就非常之失色不過佢話可以加錢轉第樣,但係其實已經唔平所以冇人想轉🤦🏻‍♀️
教會附近有間新開嘅餐廳
大家都決定去試試佢
外觀環境,啲裝修都裝飾得不錯,
對於我來講我覺得啲食物都可以嘅,不過就略嫌貴左少少
而前菜個麵包又唔夠熱,
其實呢兩款都係鍾意食芝士嘅人比較啱
所以我係like嘅

佢個餐包左甜品,不過個甜品就非常之失色

午餐
2018-03-14 93 瀏覽
同fd子喺尖沙咀行完街,就想搵間靚靚哋嘅餐廳坐低食下野,傾吓計,影吓相。😋一睇呢間餐廳嘅門面設計,已經好有想打卡嘅心情。室內環境都好舒服,而且好有藝術氣息。我哋嚟到嘅時候,仲可以叫午餐。我同朋友叫咗南瓜忌廉西蘭花闊條麵同埋牛油果醬素牛扒漢堡。嘢飲就叫咗玫瑰花拿鐵,同埋推介嘅煎茶。餐廳中設有差電位,啱晒文青嚟Hea時間。首先餐湯係蓮藕湯, 10分足料而且蓮藕味好重,仲好似媽咪屋企煲嘅湯一樣,冇味精味。 10分足料之後上咗素牛扒。食素覺得自己都好似健康咁,而且味道竟然都有肉味,之後配搭埋番薯條,感覺上味道好足唔會話食素就覺得好淡口大大份,好fresh又健康。 闊條麵南瓜味好香甜,睇到亦好夠料覺得好有誠意加上真係覺得幾健康食完濃味野,再飲番幾啖茶感覺滿足拿鐵比較下就稍為遜色,有少少似飲緊玫瑰奶水。整體感覺不錯,但下次都係叫番佢嗰茶飲最穩陣。
一睇呢間餐廳嘅門面設計,已經好有想打卡嘅心情。
室內環境都好舒服,而且好有藝術氣息。
嘢飲就叫咗玫瑰花拿鐵,同埋推介嘅煎茶。
餐廳中設有差電位,啱晒文青嚟Hea時間。
10分足料
大大份,好fresh又健康。
闊條麵南瓜味好香甜,睇到亦好夠料
覺得好有誠意
加上真係覺得幾健康

食完濃味野,再飲番幾啖茶
感覺滿足
拿鐵比較下就稍為遜色,有少少似飲緊玫瑰奶水。

整體感覺不錯,但下次都係叫番佢嗰茶飲最穩陣。
新年食膩咗,今日同好友嘅聚會一於以健康為主!搵到尖沙咀呢間新式嘅素食餐廳,菜單原來好特別,係廚師推介黎架!🍠紫薯高麗菜忌廉濃湯紫薯味唔算好濃, 但好creamy幾好飲!🍑素帶子水蜜桃沙律味道清新, 素帶子的口感超似!🍝竹炭芝士雜菌千層麵⭐強力推薦喔👍🏻呢個超級驚喜😍因為味道拍得上酒店級水平👩🏻‍🍳竹炭與芝士完美融合,形成好似香烤過嘅芝士香氣😌好味到不行!!!配上微酸嘅茄蓉🍅完全令人停唔到口啊👅~~~~~(口水)而我當日飲嘅紅茶🍵茶葉係由老闆由雲南親自挑選帶返香港✈️第一泡已經充滿濃香茶香😌好耐冇認真嘆中式茶,今餐飯同朋友都覺得好滿足,下次一定要再encore!!💕
新年食膩咗,今日同好友嘅聚會一於以健康為主!

🍠紫薯高麗菜忌廉濃湯
紫薯味唔算好濃, 但好creamy幾好飲!

🍑素帶子水蜜桃沙律
味道清新, 素帶子的口感超似!

🍝竹炭芝士雜菌千層麵
⭐強力推薦喔👍🏻