2018-05-31 1857 瀏覽
自從上次喝過星夜後念念不忘,再次走到2DP 想尋找素菜滋味😋女人總是三心兩意的!想起今個夏天要穿起姊妹裙就不敢太放肆吃喝,於是要一份黑松露大啡菇漢堡配蕃薯然後在星夜和火龍果紅茶乳酪之間選了後者。同樣是奶製品,似乎喝乳酪的罪惡感比較細😝黑松露大啡菇漢堡賣相漂亮,麵包不是English Muffin 亦非滿佈芝麻的包包這款表面滿佈麵包,外層脆內裡軟,厚肉大啡菇肉汁豐富,而且加上黑松露沙律醬、脆片、新鮮蕃茄和紅橡葉生菜,口感之好,絕不比牛肉漢堡遜色。不過要一啖放入口絕非易事,Ladies 食法還是切開慢慢品嚐吧!配菜是新鮮沙律菜和焗蕃薯條,蕃薯條脆口而不油膩。而旁邊那杯夢幻粉紅色飲品就是火龍果紅茶乳酪,內有清鮮火龍果肉和乳酪,有酸酸甜甜滋味,也有茶香,清新!最近餐廳跟Phyto Derma 合作,推出了清新輕盈草本限定套餐,即送雪糕球而購買任何食品或飲品,更送你洗護試用裝一套,非常吸引!這個夏天可以食得Light 之餘,去海邊暢玩沙灘袋都可以Light D 啦!

女人總是三心兩意的!
然後在星夜和火龍果紅茶乳酪之間選了後者。
同樣是奶製品,似乎喝乳酪的罪惡感比較細😝

配菜是新鮮沙律菜和焗蕃薯條,蕃薯條脆口而不油膩。

2018-05-23
【🔉🔉食素朋友仔的喜訊~】 ☺️小編近來去了尖沙咀的2DP!真心推介比各位茹素的朋友仔!☺️ 🐟💬:尤其推介黑松露忌廉意大利雲吞,好重黑松露的香味,醬汁非常creamy,齋食個雲吞皮都好正!入面的涵料好濃,好rich!!!大家一定要試呀!😍😍 🐟📝:7/10 🍽🐟📝: #個炸魚超似真魚 #海葡萄真心正 #一定會再encore #2DP #美食游蹤在尖沙咀 #魚在吃素 #tst #fishfishgoround #Vegetarians
【🔉🔉食素朋友仔的喜訊~】 ☺️
小編近來去了尖沙咀的2DP!真心推介比各位茹素的朋友仔!
☺️
😍😍
🐟📝:7/10

• 黑松露忌廉意大利雲吞
2018-05-26 1810 瀏覽
近來都市人越來越追求健康,均衡飲食多菜少肉絕對是健康的第一條件,所以不少年輕人也有吃素食的習慣。現在時代不同了,吃素食不一定要去舊式的齋舖,在尖沙咀也有間新潮食店<2DP>,不但環境新潮而且吃的也是新派的素食。店內食客不絕,看來素食已經成為一個新勢力。💪💪💪<咖啡伯爵奶茶·水墨>無論名稱定還是飲品本身都充滿詩意,打卡吸like之選面層的忌廉帶有淡淡的竹炭香,還有碎碎的椰絲。慢慢融化的甜忌廉會中和伯爵奶茶的微苦,看著白色慢慢向下沉,真的有如水墨畫般的詩意。<2DP自家製素牛肉漢堡配番薯>實不相瞞,基於宗教關係其實小妹已經很久沒有大啖的吃過牛肉,但其實我本身很喜歡吃牛的,所以今次來到2DP看見有素牛肉漢堡便一試。素牛肉漢堡的外型都頗大,除了有主角<素牛肉>和基本的番茄和生菜外,還有一大片酥炸雲吞皮和純素沙律醬以增加口感和味道,製作可見用心。<素牛肉>其實是用什麼做的呢?看著店舖內播著的video就得到答案了!主要是由烤麩加上秋葵,蓮藕及燕麥皮等營造出牛肉的口感,再配上甜菜頭蓉和麵包糠及其它調味料去調製出接近牛肉

店內食客不絕,看來素食已經成為一個新勢力。💪💪💪
咖啡伯爵奶茶·水墨

<咖啡伯爵奶茶·水墨>
無論名稱定還是飲品本身都充滿詩意,打卡吸like之選

面層的忌廉帶有淡淡的竹炭香,還有碎碎的椰絲。

2DP自家製素牛肉漢堡配番薯

<2DP自家製素牛肉漢堡配番薯>

主要是由烤麩加上秋葵,蓮藕及燕麥皮等營造出牛肉的口感,再配上甜菜頭蓉和麵包糠及其它調味料去調製出接近牛肉的味道。
我覺得煎好後的素牛肉,無論味道和口感都與真的牛肉約有九成相似。

伴碟的沙律菜也不是隨便的加上醬汁便算,新鮮的沙律菜加了秘製的菠蘿醬變得酸酸甜甜,非常開胃。

番薯亦切成條狀外層烤得香香脆脆,內裡依舊甜甜綿綿的,口感激讚。

下次必定要帶老公來嘗嘗這些新派素食,二人餐除了價錢更抵外還有更多好東西吃。

很高興有機會再吃牛肉,真的很久沒有試過大啖大啖的痛快吃牛肉了。

2018-05-15
10 分鐘 (堂食)
咖啡伯爵奶茶·水墨
2DP自家製素牛肉漢堡配番薯
2018-05-23 114 瀏覽
✿╮❤╭✿ ✿雜感女生 好味日記✿ ˚*•✰。2DP.飲杯Starry night。✰•*˚ ✿✿Dolce Vita @尖沙咀✿✿ ❤餓底飯聚.食勻全世界❤ ❤吾係POL - Peggy On Line.Proof Of Life❤ ❤ 行尖沙咀,遇上小店2DP 簡單一人飯局,就吃素一點 此店走健康西式素食路線 閃電的速度,食物即時上台 2DP自家製牛漢堡+蕃薯 像真度極高,看起來真似有肉漢堡 就是切一半來看,都似足肉類 入口是好吃的麵包,帶有豆品的香氣 味道很濃郁,加入了脆片,更多重口感 蕃薯條尤其粗身,入口香甜 不用點任何醬汁了,炸得香就夠好吃 鐵觀音奶茶.星夜 賣相有Starry night的感覺 入口清新茶香夠突出,奶味偏淡 屬清爽型飲品,適合不好奶味的人士點選 有時選擇吃素,是因為減壓 結束與工作的糾纏 最好就是吃點素的,吸收正能量 令心態逐漸平靜 小評分: 味道:★★★★☆ 環境:★★★★☆ 服務:★★★★☆ 衛生:★★★★☆ 抵食:★★★★☆ ❤ 2DP 尖沙咀厚福街12至12號A 藍馬商業大廈地下

雜感女生 好味日記
˚*•2DP.飲杯Starry night
✿✿Dolce Vita @尖沙咀✿✿
餓底飯聚.食勻全世界
吾係POL - Peggy On LineProof Of Life

行尖沙咀,遇上小店2DP
簡單一人飯局,就吃素一點

此店走健康西式素食路線

閃電的速度,食物即時上台

2DP自家製牛漢堡+蕃薯
像真度極高,看起來真似有肉漢堡
就是切一半來看,都似足肉類
入口是好吃的麵包,帶有豆品的香氣

味道很濃郁,加入了脆片,更多重口感

蕃薯條尤其粗身,入口香甜

不用點任何醬汁了,炸得香就夠好吃

鐵觀音奶茶.星夜
賣相有Starry night的感覺
入口清新茶香夠突出,奶味偏淡
屬清爽型飲品,適合不好奶味的人士點選

有時選擇吃素,是因為減壓
結束與工作的糾纏
最好就是吃點素的,吸收正能量

令心態逐漸平靜

2DP
尖沙咀厚福街12至12號A
藍馬商業大廈地下
2018-05-23 169 瀏覽
四個人,大約$700 ,每碟都很精緻和不肥膩。是新派fusion 素食。坐落在尖東中,環境很簡潔舒服,地方不大,服務很好。如果兩個人吃,叫套餐會比較化算!那裡有很多款茶,而且是直接入囗,大家可以試試。在餐廳中間有個大電視,可能看到茶葉來原,炒茶葉和他們怎樣整每道菜。這晚,餐廳大部分顧客都是少女,其實每碟分量不多,一碟剛剛可以填飽肚子。如果是男生,可能需要叫多幾碟。
那裡有很多款茶,而且是直接入囗,大家可以試試。
海葡萄無花果沙律
牛油果竹筒粉
意大利雲吞
菠蘿乳酪
2018-05-22 90 瀏覽
今日係佛誔所以就捉左男友一齊食素👫👫 呢間2dp係熱門打卡餐廳,佢嘅嘢食做得精緻,影相真係好呃到like👙👙 我地就先點左杯火龍果yoghurt milkshake 🥛🥛 好大杯下,兩個人分剛好👅 飲落好清新,味道酸酸甜甜嘅,有豐富嘅火龍果同桃味🍑🍑 Main要左黑松露雜菌闊條麵🍝🍝 份量就正常,好重黑松露味!麵口感好煙韌,同d菇菇mix得好好,一齊食更突出到個茹味😛👅 小食嗌左炸魚柳配他他醬🦔炸魚柳好似都係素,食落同m記個魚柳完全唔同!但點上他他醬就變得好食好多,有番魚柳感覺😬配嘅番薯條唔係用油炸,食落健康d😃

Main要左黑松露雜菌闊條麵🍝🍝

小食嗌左炸魚柳配他他醬🦔
2018-05-22 83 瀏覽
放假訓到自然醒,起身已經都1點幾,就同男朋友去一直bookmark左嘅素食餐廳2DP食個清新自然brunch lar😽 餐廳位於厚福街,飲品可以take sway~價錢會平一半咁濟🤡 我地就揀左堂食嘅,首先嗌左個牛油果all day breakfast($98)🥑🥑 都幾豐富架!有似素香腸,食落係似素雞同豆干嘅口感,帶d肉味,幾特別🌿🌿 另外多士就硬左d,加番d蛋係上面食會好d😍😍 芝士舖係eggplant上面口感幾濕潤,相對冇咁油膩😋😋 另外中間有d 玉米片配牛油果醬,幾脆口😛😛 仲嗌左個魚柳配蕃薯條($68)🍠🍠 炸魚柳好香口,點左他他食更加停唔到口!而番薯條係好健康個種做法,冇油咁濟架!😝 野飲試左個火龍果乳酪($46)😋酸酸甜甜,夏天飲一流!

仲嗌左個魚柳配蕃薯條($68)🍠🍠

野飲試左個火龍果乳酪($46)😋
酸酸甜甜,夏天飲一流!
2018-05-22 88 瀏覽
同朋友食完晚飯,經過厚褔街去食個甜品,見只有幾位等緊,排咗一陣,就有位了。都唔錯wor,有D驚喜我地叫咗個焦糖燉蛋拼鐵觀識音朱古力雪糕,個焦糖脆口,燉蛋夠滑,我最鐘意嘅都係個雪糕,淡淡茶味不太甜,重有D朱古力碎在口中慢慢 融化。下次再嚟試下其他野先。
我地叫咗個焦糖燉蛋拼鐵觀識音朱古力雪糕
。下次再嚟試下其他野先
焦糖燉蛋拼鐵觀音朱古力雪糕
2018-05-22
10 分鐘 (堂食)
焦糖燉蛋拼鐵觀音朱古力雪糕
2018-05-22 89 瀏覽
今日黎到尖沙咀厚福街嘅 2DP 幫襯,黎既時候大約係下午 5 點幾左右,未到晚飯時間所以人流亦唔算話太多。餐廳裝修方面做得幾好唔錯幾有格調,而且燈光擺位都有構思過,比到顧客有一個清新舒服既環境,而座位擺放方面都算可接受唔算話太逼,畢竟香港寸金尺土。黑松露雜菌闊條蛋麵 : 調味方面掌握得唔錯,唔太濃味亦唔太淡,而闊條麵口感軟熟,食落口有一種軟綿綿嘅感覺而且唔太韌。炸魚柳薯條 : 以為係用薯仔造既薯條,食落先知係用蕃薯做既,甜甜地味道唔錯。雙色紫薯奶茶 : 有啲紫薯溶係個奶茶底幾特別,每層都飲到有唔同既味道頗特別。

2018-05-21 64 瀏覽
今日同朋友出咗尖沙咀行街想搵個地方食少少野坐低傾吓計就行到去厚福街見到間裝修幾靚嘅餐廳就入咗去~我哋5點左右去到 都見好多位 想傾耐啲計都完全冇問題雖然入面唔算大 但環境、座位安排都幾舒適睇過meau 佢哋啲飲品都幾特別我自己本身好鍾意飲Mojito 所以見到佢地有 即刻唔使揀其他就就叫咗 hahaha不過佢哋好特別 加左鐵觀音茶係入邊嘅呢個唔會太甜 清清涼涼 夏天飲呢個都係一個幾唔錯嘅選擇小食我就叫咗個炸魚配薯條佢哋嘅薯條唔係用薯仔炸 而係用番薯嘅不過個番薯都好甜 所以我都覺得幾唔錯意粉即係叫左個黑松露扁意粉雖然份量唔多 但係味道都算濃
今日同朋友出咗尖沙咀行街
想搵個地方食少少野坐低傾吓計
就行到去厚福街見到間裝修幾靚嘅餐廳就入咗去~

我哋5點左右去到 都見好多位
想傾耐啲計都完全冇問題

雖然入面唔算大 但環境、座位安排都幾舒適

睇過meau 佢哋啲飲品都幾特別

不過個番薯都好甜 所以我都覺得幾唔錯

意粉即係叫左個黑松露扁意粉
雖然份量唔多 但係味道都算濃
2018-05-20 80 瀏覽
平時食得太多美食,今日朋友介紹去左尖沙咀一間食素食的餐廳,平衡一下睇睇餐牌每人點左一份午餐,樣樣野都好吸引,讓我眼花繚亂去到都很熱鬧,環境都很舒服雙色紫薯奶茶好靚既外表有不同的層次感飲落去茶底好香濃,一路飲有不同的質感,慢慢飲就茶味加蕃薯的味道幾特別點左少甜感覺不太甜牛油果車厘茄堅果沙律好清新醒胃的沙律配上是日餐湯蕃茄湯,沙律的味道都很新鮮,而且配沙律汁是用左菠蘿汁,配襯沙律十分搭配十分好味素牛扒漢堡配蕃薯條好特別第一次食素牛扒的漢堡包,味道都幾特別,但唔覺得是牛肉的味道,都幾得意值得一試仲有有甜品,今次太飽下次決定一試甜品

睇睇餐牌每人點左一份午餐,樣樣野都好吸引,讓我眼花繚亂

去到都很熱鬧,環境都很舒服

好靚既外表有不同的層次感
點左少甜感覺不太甜

素牛扒漢堡配蕃薯條

仲有有甜品,今次太飽下次決定一試甜品

2018-05-15
下午茶
素牛扒漢堡配蕃薯條
I have too many junk food recently and wanna to eat lightly and walked through Tsim Sha Tsui and found this dining place, feeling fresh and comfortable so stayed here to have my tea !Tea is one of my favourite drink and I found here fusion Chinese Tea is fantastic!no matter the presenting or the taste both nice!Here what I haverink :Tie Guan Yin Milk Tea - Starry Night 鐵觀音奶茶•星夜so refreshing and the taste of the tea is not quite rich, that is what I recommend Maineach gum, couscous salad with lim

Here what I have:

Drink :Tie Guan Yin Milk Tea - Starry Night 鐵觀音奶茶•星夜

Main
each gum, couscous salad with lime and mint sauce 桃膠,中東小米青檸薄荷醬沙律
Salad is very fresh and i jute unique when mixed with peach gum and couscous

Dessert :jasmine pannacotta茉莉花茶奶凍
I always think pans cotta is too sweet but this i different, is fairly good and pretty good

Everything I love it very much and will come again !
2018-05-19 67 瀏覽
今日同朋友去左尖沙咀食飯,最近食得太多肉,日日打邊爐食燒肉,勁heavy。今日約左朋友去左尖沙咀食素食,平衡一下先!中午有午市套餐,我地一叫左一個,賣相好吸引呀!我地叫左一個元氣活力定食和抗氣凍齡定食。另外叫左桂花皇菊茶。女仔一定好鐘意!蟲草花野菌扁意粉和牛油果醬意大利意粉。全部蔬菜賣相好green呀!大量蔬菜好爽脆好香口,醬汁味道清香又唔會太單調。牛油果醬超creamy又香濃,我好鐘意!桂花茶陣陣清香都好清新。
2018-05-19 37 瀏覽
今日同朋友去尖沙咀搵地方食tea, 行到厚福街見到一間裝修幾靚,都好多人排隊既cafe, 於是入去試下。 見到入面有個巴塞隆拿紅桑莓伯爵,係香港調酒公開賽嘅得獎作品,於是叫咗一杯嚟試下,另外叫咗一杯桂花有機烏龍茶,最後仲叫咗一碟菠菜蓉西蘭花椰香意粉。 過咗五分鐘,服務員將菠菜蓉西蘭花椰香意粉送上,碟意粉個賣相好特別,顏色嘅主調係以綠色為主,連啲意粉都係綠色,同你間cafe食素食嘅概念一樣,意粉食落去忌廉味好濃,面質唔錯幾好食。 跟住係巴塞隆拿紅桑莓伯爵,佢係以一個雞尾酒杯加上已調咗嘅茶送上,上面有好多泡,飲落去味道好特別,有紅茶味又有少少甜味,茶味獨特口感清新。 最後係桂花有機烏龍茶,佢個賣相好得意,用一個扁身嘅一樽裝住,烏龍茶味好濃,亦有少少瑰花香。

2018-05-18 38 瀏覽
餐廳結合了素食元素和養生茶飲 ,是素食者的新天地餐廳設計得很有心思,有著漂亮Logo特調茶飲調茶全部是無加奶精,茶精同低糖配方 ,價錢較貼近台式飲品價格又健康,好讚唷!紫薯奶茶深紫色的紫薯湯色澤鮮豔,十分Photogenic ,真是靚得捨不得喝完它。淡淡紫薯天然的鮮甜奶香味配上綿滑的忌廉層,口感濃稠craemy,茶葉茶底普洱熟茶餅同原片古樹紅,令奶茶飲落口感更厚身。自家制素牛漢堡配蕃薯漢堡面層佈滿麵粉,麵包暖烘烘好軟熟,感覺非常過癮。由薯條換上蕃薯條,更健康。IG必須的牛油果沙律,dressing味道像柚子汁,好清新!手沖純茶店主採用了300年古樹採摘而來,原片的茶葉,天然人手製作而成,色、香、味各方面的享受百年古樹月光白茶🍵清新,不濃不澀,好解渴。
餐廳結合了素食元素和養生茶飲 ,是素食者的新天地

餐廳設計得很有心思,有著漂亮Logo

特調茶飲

紫薯奶茶

自家制素牛漢堡配蕃薯

漢堡面層佈滿麵粉,麵包暖烘烘好軟熟,感覺非常過癮。

由薯條換上蕃薯條,更健康。

手沖純茶

百年古樹月光白茶🍵
清新,不濃不澀,好解渴。
2018-05-16