2018-12-24 70 瀏覽
之前都試過係到買啲包,都係好多人食過佢地蛋韃都覺得好正今次入去食,兩個人,around 1300 到,等左兩三分鐘就有位,啲侍應都好醒目入到去坐,都好full,但係位置都闊落,坐得幾舒服野食有好多揀,港式又有,咖哩,西餐,扒餐都有今次,我地叫左兩個都係意粉,一個係蒜香三文魚一個係野菌帶子我地都有啲驚訝,上到尼咁靚,估唔到冰室都有尼個水準!份量非常足夠,好足料,比平時食$60-70 嘅意粉都多好多,女仔尼講,食7-8成可能已經飽個三文魚超有蒜香味,好惹味唔少帶子!好入味!兩個意粉都好creamy,好重cream味,但又未至於over,我本身好鍾意食意粉,所以好岩食!(隔離見到我地個碟咁靚都跟我地叫左意粉)
之前都試過係到買啲包,都係好多人
食過佢地蛋韃都覺得好正

入到去坐,都好full,但係位置都闊落,坐得幾舒服

野食有好多揀,港式又有,咖哩,西餐,扒餐都有

今次,我地叫左兩個都係意粉,一個係蒜香三文魚

一個係野菌帶子

我地都有啲驚訝,上到尼咁靚,估唔到冰室都有尼個水準!

個三文魚超有蒜香味,好惹味

唔少帶子!好入味!

(隔離見到我地個碟咁靚都跟我地叫左意粉

2018-12-23
2018-11-22 103 瀏覽
上次去過龍城(銅鑼灣分店),晚市已經覺得非常美味。今次途徑九龍灣又見到佢的足跡,正值下午茶時份人流相當多,而且被店外的麵包櫃吸引著。店外的麵包多不勝數,由$6-$10不等。每個都漲卜卜,每樣都有興趣添。其中菠蘿包都有三款,有原味、紅豆或是牛油。另外奶皇墨西哥及蛋撻等亦是搶手貨,一個麵包一杯茶走,簡直完美。入內全院滿座,多人到不得了。好不容易安頓下來,下午茶的餐牌種類由麵包、粉麵、焗飯應有盡有。上次吃不到龍城的常餐,今次決定一試。常識亦有幾款選擇,決定點下「瑞士汁雞翼」。瑞士雞翼的常餐 $47 凍飲+$2一份常餐,二人同吃。肥都可以share.瑞士雞翼以瑞士汁製作,味道可以更濃。喜歡那麵底煙韌,不會煮得太軟身與瑞士汁拌勻美味。另外旁邊的炒蛋🍳炒得軟滑及喜愛脆脆豬仔包,大滿足。邪惡的芝士西多士$29 久違了的西多士味道,真的需要與人分享。少吃多滋味,大片芝士夾在兩塊炸過的麵包,添加少許蜜糖已經相當美味。另外還有蛋撻$5、奶皇墨西哥$9及菠蘿油。酥皮蛋撻略嫌未夠酥化,但蛋味足夠。墨西哥包喜歡它的味道,但奶皇味有點遜色。反而最後的菠蘿油相當出色,原片牛油,夾在大大個脆皮菠蘿皮$9,確實令人回味

瑞士雞翼的常餐 $47 凍飲+$2

邪惡的芝士西多士$29

另外還有蛋撻$5、奶皇墨西哥$9及菠蘿油。酥皮蛋撻略嫌未夠酥化,但蛋味足夠。墨西哥包喜歡它的味道,但奶皇味有點遜色。反而最後的菠蘿油相當出色,原片牛油,夾在大大個脆皮菠蘿皮$9,確實令人回味無窮。

2018-11-16
5 分鐘 (堂食)
2018-11-13 105 瀏覽
有時口淡淡冇胃口食飯,好似這夜唔知食乜嘢好,所以有呢啲餐廳可以夜晚食麵就最good,我入去有位坐,看了一會叫了這常餐有沙爹牛肉麵、占醬厚多士、炒蛋及飲品,整體好吃,欣賞麵不淋不硬,爽口,牛肉有啃勁,唔會碎濕濕,沙嗲辣辣地幾好,厚多士未係脆但夠香,搽埋我鍾意嘅花生醬同占醬,就啱晒心水,仲有一份煎蛋,仲要擺得好企理好得體唔馬虎,媲美一啲高級餐廳,只係味淡淡地唔會太多蛋味,加埋一杯熱奶茶就非常之滿足了。
2018-11-04 156 瀏覽
和太太回她娘家,便到她家樓下新開業不久的龍城冰室食午餐。外母之前已多次強調這家新開的龍城冷室食物水準不錯,這次便特地來嚐鮮。餐廳環境:裝潢很舒適,座位也很寬敞,環境乾淨,相當不錯!服務質素:來到餐廳的時間已快下午3點,但仍然是全院滿座,門口也站滿了人,相當墟冚。這邊取票排隊相當落後,仍是用傳統人手取票叫號方式,我們取票後就站在門口等了,結果叫號的小姐居然直接跳過我們的號,還說叫了沒人回應,幸好最後還是給我們進去了。食物質素:脆皮雞排薯菜:正常水準發揮,味道不錯,份量正常,口感頗嫩,但不是脆皮!咖喱牛腩飯:很好食!咖哩味很足,有淡淡椰奶味,牛腩很淋。西多士(食奶):一般般,奶醬偏少!牛仔骨:很肥膩,沒甚麼肉。奶醬多:正常水準,醬多。

餐廳環境:裝潢很舒適,座位也很寬敞,環境乾淨,相當不錯!

食物質素:

咖喱牛腩飯:很好食!咖哩味很足,有淡淡椰奶味,牛腩很淋。

西多士(食奶):一般般,奶醬偏少!

牛仔骨:很肥膩,沒甚麼肉。

奶醬多:正常水準,醬多。
  • 咖喱牛腩飯
2018-11-03 124 瀏覽
懶懶地唔想煮飯,又唔想去咁遠食飯,落街去「龍城」食晚餐,方便、好味、又抵食😎 真係唔錯嘅選擇,兩個人叫咗三樣嘢,已經飽曬~香辣炒貴习 $47貴习唔算好辣,都幾多配料,有火腿絲、蝦仁、叉燒、炒蛋,一啲都唔油膩,味都唔錯👍🏻咖喱吉列魚柳飯$49有兩大件吉列魚柳,炸得非常好,外脆內軟,咖喱真係值得一讚👍🏻 非常香濃好味,送飯一流😋 蒜蓉拍薑炒芥蘭 $39份量都唔錯,芥蘭好新鮮,爽口,炒得有鑊氣,味道唔錯~

香辣炒貴习 $47

咖喱吉列魚柳飯$49

蒜蓉拍薑炒芥蘭 $39
份量都唔錯,芥蘭好新鮮,爽口,炒得有鑊氣,味道唔錯~
2018-10-28 114 瀏覽
九龍灣淘大出面開左好多新野,其中一間係龍城冰室,兩口子普通食個晚飯入去試下,好多人,好似好受歡迎咁,不過人海呢家野呃唔到我既😏。我地坐底見到佢做緊一個$138兩個小菜的晚市優惠,當中竟然有鼓汁蒸倉魚!🐟🐟😱😱平時茶記正常都做緊差唔90幾100蚊條,宜家除番開70有找,咁又真係好扺wo🤤🤤🤤不過我個fd唔食魚,同埋蒸魚應該會等好耐,所以無食到。最終叫左三樣野1.柚子蝦球🦐2.川味茄子🍆海鮮煲🦑🐙3.鐵版龍蝦海鮮伴意粉🍝呢個柚子蝦球真係好推介同好出色👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼酸酸甜甜,岩岩好,唔會過酸,好開胃。同埋佢每隻蝦都好大隻!.同埋佢佢係連殼炸,炸到可以一齊食埋,真係好好食。.平時大部分的做法都係用咕嚕或者茄汁,比人的感覺會好酸,今次用柚子汁真係好適合,好正!.呢個川味海鮮煲,個汁真係用來送飯一流!🍚入面有蝦仁、魷魚、茄子、大姊等,有煲仔菜的味道,都好好食。由於太肚餓的關係,我叫了一個半隻龍蝦海鮮鐵板意粉。很少在茶餐廳食鐵板,本來期望不高,但出乎意料之外的好食。.材料很豐富,有半隻龍蝦(雖然細隻啲,但勝在配埋個鉗。)、仲有魚柳、青口、帶子、兩個小棠菜。個龍蝦就係成碟鐵板嘅特色呢個價錢都OK

不過我個fd唔食魚,同埋蒸魚應該會等好耐,所以無食到。
最終叫左三樣野
1.柚子蝦球🦐
2.川味茄子🍆海鮮煲🦑🐙
3.鐵版龍蝦海鮮伴意粉🍝

呢個柚子蝦球真係好推介同好出色👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼
酸酸甜甜,岩岩好,唔會過酸,好開胃。同埋佢每隻蝦都好大隻!
同埋佢佢係連殼炸,炸到可以一齊食埋,真係好好食。

材料很豐富,有半隻龍蝦(雖然細隻啲,但勝在配埋個鉗。)、仲有魚柳、青口、帶子、兩個小棠菜。個龍蝦就係成碟鐵板嘅特色呢個價錢都OK嘅。

來到冰室,當然唔可以唔試吓佢哋嘅包啦,佢有個好有特色嘅榴槤菠蘿包。我和我的朋友都是榴槤愛好者,雖然不夠熱,但榴槤餡好足,好食!
2018-10-28 80 瀏覽
九龍灣新開咗呢間餐廳,我同朋友8點周圍揾緊有咩食嘅時候,就見到呢間排咗好多人,湊熱鬧又想試下餐廳環境光猛,大部分都係卡位,坐得十分舒適見大部分人枱面都係兩個餸嘅呢個優惠餐湯有中,白,紅湯俾你揀,我要咗中湯,冇味精添加,呢個係牛蒡粟米湯第一個菜係20柚子蝦球,甜酸岩岩好,有少少連殻,不過脆得可以成個食,蝦肉爽口😍呢個係38 川味茄子海鮮煲,材料十分豐富,有蝦、茄子、青口、魷魚,茄子入味,令人即刻想食咗碗白飯嘩,呢個係成隻龍蝦上,鐵板好吸引,真係貨真價實,配菜可以自選意粉、飯薯菜見門口有個新鮮麵包櫃,入邊有各式各樣嘅麵包,食飽都忍唔住叫咗個榴槤菠蘿包,估唔到入邊啲榴槤真係咁足料但價錢又便宜,麵包又新鮮

餐廳環境光猛,大部分都係卡位,坐得十分舒適

見大部分人枱面都係兩個餸嘅呢個優惠

2018-10-25 104 瀏覽
呢晚收工有d攰,約左個住附近既朋友一齊食個快既晚餐,朋友話想食冰室type既餐廳,跟住我地就係淘大見到有龍城就入去食,之前都有食過龍城既其他分店,不過呢間就第一次食。餐廳餐牌:餐廳既餐牌都無咩特別,同其他分店既基本上都一樣咁濟,選擇其實真係幾多,不過我個人就覺得食冰室都真係鍾意食常餐果d。常餐 $49:雞翼撈丁不過不失,雞翼算係幾入味,肉嫩好味,略嫌個面味道唔算好夠,不過整體上都唔錯。炒蛋同奶油豬就真係正,奶油豬既脆度係岩岩好,配上份量岩岩好既牛油同奶油,真係好正,炒蛋都炒得好滑。蝦仁炒滑蛋飯 $47:另外叫左一份蝦仁炒滑蛋飯,蛋真係炒得好滑,蝦仁都爽既,成個餐係唔錯。
餐廳餐牌:
常餐 $49:
蝦仁炒滑蛋飯
蝦仁炒滑蛋飯 $47:
2018-10-23
蝦仁炒滑蛋飯
2018-10-24 71 瀏覽
龍城冰室近年氣勢如虹, 不停開分店, 今次開到去牛頭角, 我都唔執輸去食呀!! 星期六晚特登早啲去, 差唔多七點去到都見有人等, 好彩流動率都高。餐牌點餐選擇好多, 睇黎有排試, 想叫二人餐, 但朋友想加一蚊鮑魚雞煲, 叫套餐就無呢個優惠, 所以我地單叫小菜。 叫左最經典既蒸瘡魚, 見隔離有幾枱都有叫~ 蒸完都幾大條, 份量足夠兩人食!!! 魚豉油唔會太油或者過咸, 幾易入口, 而魚肉蒸得恰好夠滑身, 啖啖肉, 連唔太食飯既我都食多幾啖飯~~~ 加錢可以跟埋湯同埋白飯一碗, 湯有少量湯渣, 唔係味精湯。一蚊鮑魚雞煲來了, 估唔到無厄人, 真係有三隻鮑魚仔同埋幾件雞肉, 唔係好滿但以呢個價錢就真心抵食, 而且調味好惹味如果有大煲版用黎撈飯都應該唔錯。

2018-10-24 184 瀏覽
九龍灣真係多餐廳到自己都唔識揀, 晚飯時間又到, 今晚唔知食甚麼, 諗起新開左無耐的龍城冰室, 就和老婆去了食. 餐廳嚮淘大商場附近, 算係幾方便, 不過就成日滿座, 最好預鬆動D時間.一坐低我地就叫了小菜孖寶餐, 事關真係好抵食, $138 任選兩個送, 而且有成 40 樣送可以慢慢揀.於是乎我的就叫左西蘭花炒班片, 同埋沙嗲金菇肥牛煲.首先講講個西蘭花炒班片, 小弟多年很怕魚的腥味, 但是老婆話想食就無計啦. 碟野一上檯, 我對這碟菜的香味沒有抗拒之餘還帶點欣賞. 班片入口肉質是比較實也帶些爽口, 而且不失滑口的感覺,一般街上吃的都是偏散的班片, 但系呢度處理得唔錯,西蘭花亦炒得好翠綠,這道菜實在有驚喜呢!而個沙嗲金菇肥牛煲就系我很愛吃的,所以點了~ 整體來講沙嗲味夠濃,亦帶點花生香,我反而覺得佢可以煮得再"杰"D,金菇索晒沙嗲味用來送飯一流,而肥牛肥膏多也和曬大男人的口味至於粉絲和菜的份量都好多, 而且都幾入味. 果 d透明獻汁亦都可以用來撈飯, 真係超正!食完咁豐富既一餐, 下次一定會再去食下其他野. 另外, 我留意到現場d 座位都不會太擠擁. 員工都幾有禮貌下, 講好多唔該和

於是乎我的就叫左西蘭花炒班片, 同埋沙嗲金菇肥牛煲.

食完咁豐富既一餐, 下次一定會再去食下其他野. 另外, 我留意到現場d 座位都不會太擠擁. 員工都幾有禮貌下, 講好多唔該和謝謝之類的 XD.
2018-10-24 82 瀏覽
龍城冰室的西冷牛扒水準不錯, 推薦! 今天晚上OT到7點多, 打算在外面吃些東西便算. 同事阿姐說淘大果邊有間美味的餐廳叫龍城可以當飯堂. 因此便過條天橋去試試才回家.幸運地, 剛好有一台食客離開, 我坐下後便點了鐵板套餐內的招牌美國西冷牛扒配燒汁.跟餐我 order 了白餐湯和凍檸茶. 另外, 原來加$8可加配牛油豬仔包, 不過怕太飽, 所以沒有點到.說真, 這裡的西冷牛扒確是好味, 燒汁的濃度也很夠. 西冷牛扒我們叫了7成熟, 上桌時我可以用餐刀把肉切開, 內裏有紅肉但沒有血水, 而且更保留有肉汁. 整體來說這個鐵板餐我會讚好呢, 邊位有些煎肉的香味令我覺得很滿足.另外, 雖然是屬於快餐廳的種類, 這裡的餐湯和餐飲也毫不馬虎. 餐湯的質感很 rich 很 creamy 也夠熱. 而凍檸茶則甜度適中, 沒有刻意落太多的冰塊, 再加上有少少苦澀, 所以真係好正.最後, 剛才在餐廳門口看到有斑蘭瑞士卷, 心想可以第朝早當早餐, 於是便買了回家. 系咁易拿了一片來吃; 蛋糕質感算系好鬆軟, 斑蘭味都夠香, 值得推薦.整體說, 這裡的食物都在大多港式餐廳的水準以
龍城冰室的西冷牛扒水準不錯, 推薦!

整體說, 這裡的食物都在大多港式餐廳的水準以上, 而且餐廳內的環境都很整潔.
雖然今晚只是普普通通的晚餐, 原本只是隨意找間餐廳, 不過卻出奇地感到驚喜呢.
呢間龍城冰室係淘大附近開左都一段時間,每到食飯時間都會有人係出面等位😳,相當受歡迎。今日咁岩約左朋友食飯,就黎呢到試試。😋入面嘅裝修幾乾淨企理,都幾大,所以翻桌率都幾高,等左三4分鐘就已經可以入去。👍🏼餐牌非常之厚😳,有好多種類嘅食物。除咗茶餐常餐之外,仲有中餐嘅小菜,西式嘅意粉同埋鐵板,中式粉面,例如牛腩河、魚蛋粉嗰啲都有⋯⋯全日供應麵包,我食晚飯嘅時間仲見到佢有新鮮出爐嘅麵包食。😳🤤最令我感到意外嘅係佢有宵夜餐牌❗️會做到凌晨兩點😍住喺附近嘅人真係有口福😋。我哋一行二人,所以叫咗個小菜孖寶套餐。有成38款小菜俾你揀🤤,除咗揀兩個小菜之外仲會有餐湯同兩碗白飯。餐湯佢有中湯青紅蘿蔔煲豬骨,西湯佢有紅湯同白湯。⭐️兩碗湯都好好飲,中湯非常清甜,有埋蘿蔔同豬骨。⭐️蝦醬通菜炒鮮魷蝦醬足夠令到通才好夠味,魷魚好鮮滑。正❗️⭐️沙嗲金菇肥牛煲個沙嗲汁好味,辣辣地又帶啲甜,肥牛絕對唔會少。下面有啲粉絲,粉絲浸左好耐,所以亦都好入味。👍🏼唔怪得知咁多人幫襯,真係有返啲水準。侍應都忙個不停,不斷有食物係廚房送出嚟。睇到啲賣相都幾好,似幾好味。其實價錢都唔貴一個二人套餐都係$138。絕對係可以encore。😋尤

餐湯佢有中湯青紅蘿蔔煲豬骨,西湯佢有紅湯同白湯。
⭐️兩碗湯都好好飲,中湯非常清甜,有埋蘿蔔同豬骨。

⭐️蝦醬通菜炒鮮魷
蝦醬足夠令到通才好夠味,魷魚好鮮滑。正❗️

⭐️沙嗲金菇肥牛煲

其實價錢都唔貴一個二人套餐都係$138。
絕對係可以encore。😋尤其是佢有咁多種類嘅嘢食,應該有排都唔會食厭😂。
2018-10-16 84 瀏覽
昨晚,跟朋友一齊逛街,行經牛頭角道一間 好有懷舊感覺嘅冰室,於是我就跟朋友一齊入去啦。這裏裝修都好懷舊、好親切、好有街坊嘅風味 ,令人有一種懷緬過去嘅感覺 。好快侍應生就安排好位置畀我們,侍應都效率好高呀! 餐牌有好多嘢食㗎喎,西式鋸扒、鐵板燒,中餐又有雲吞麵,又有啲小菜, 任君選擇種類很多。朋友揀咗個套餐,呢個係一個西式套餐:洋蔥汁雞扒拼漢堡扒意粉,又配一個周打魚湯,這個湯非常之好味,好有海鮮嘅味道,加上蘑菇帶出魚的香味,非常恰當個配搭。意粉啲洋蔥汁有洋蔥味,雞扒煎得不錯,唔會太魯,食起上嚟非常之恰當 。另外一個嘅中式嘅套餐:椒鹽豬扒飯,伴個中湯粟米筍煲豬骨湯,份量好多啲豬扒椒鹽味道 好香。飯後再加杯餐飲,真是無限可擊。如果大家有時間經過不妨來品嚐一下,我相信一定揀到你喜歡嘅菜式。
好快侍應生就安排好位置畀我們,侍應都效率好高呀!
2018-10-15
我作為淘大街坊多年~~覺得呢頭樣樣都幾好,係一直欠一間多選擇而且有質素的茶記~等到頸都長終於俾我等到喇~龍城冰室終於終於在九龍灣開店了~~~!!!HORRAY!!!門口有好靚仔的新鮮麵包~入到去覺得勁大勁寬敞~~但係座位是常滿的~~~好在D伙記手腳快~~等5分鐘就入得了~焗飯睇落好正,叫左個菠菜汁焗豬扒飯試試~~又估佢唔到~幾有HEART WOR!個碟咁似LE CREUSET嘅~豬扒有做到吉列~~幾厚肉,食落鬆軟而唔UN,菠菜汁幾香同CREAMY,D菠菜唔會焗到好老,是剛剛好咁~焗飯入面是炒飯底黎架~~有炒蛋喺入面,唔好睇佢51蚊一碟, 其實係超級有誠意架!!跟餐加左個茶記小見的冰鮮果茶,即係ICED FRUIT TEA LA~ 平時只係在貴價西餐廳先有得飲,我見MENU話叫左主食叫特飲可減10蚊,老虎蟹都叫啦~~! 都幾大杯WOR~~入面仲要真係勁多新鮮生果!!!實在太好飲了~~又夠凍,咁大杯我都好快飲到落底,仲有好多生果食下~~~然後食食下到下午茶時間,我個FD 叫左份炸脾薯角下午茶餐,隻炸脾勁香,我試左D,都唔差呢區附近的某某名物炸脾遠~~3十幾蚊有咁的質素,又坐得舒服~~算係咁

門口有好靚仔的新鮮麵包~

個碟咁似LE CREUSET嘅~

菠菜汁焗豬扒飯

冰鮮果茶

3十幾蚊有咁的質素,又坐得舒服~~算係咁啦~~

烤雞脾

幾JUICY架~~
2018-10-14
5 分鐘 (堂食)
菠菜汁焗豬扒飯
冰鮮果茶
烤雞脾
2018-10-15 110 瀏覽
親愛嘅 龍城 冰室老闆, 你可否知道我在等你開張嗎。 淘大附近 有幾十間食肆, 可以話係應有盡有。但係就少咗一間平民百姓嘅茶餐廳冰室, 為咗等呢間茶餐廳冰室 開張 真係等到頸都長埋。茶餐廳 來說 他的面積算非常之十分大, 等於一間酒樓。 裝修 好有特色! 好似70年代但係有附魔登年代。 門口放住好多個菠蘿包, 一睇落去就知道係香港人嘅茶餐廳。menu上面可以為應有盡有魚蛋粉麵/ 早餐/ 午餐/ 晚餐/焗飯 /鐵板餐, 真係咩都有。 價錢仲好平民化添!港式茶餐廳, 點會少得 一杯新鮮滾熱辣嘅絲襪奶茶! 絕對係香港人精神 , 小港灣代表之所!大K 好唔容易先至 選擇 到美國西冷扒餐, 因為款式實在太多啦。 但係塊鏡美國西冷扒, 又送嘢飲又送餐湯 重要鐵板新鮮滾熱辣正常, 只係收88蚊! 老闆會唔會蝕本㗎。另外加八蚊仲要可以要有個 奶油豬, 唔使考慮 , 夥記加單!上到枱, 大大塊嘅美國西冷扒 放喺面前真係好吸引呀! 七成熟 切開佢 新鮮嘅肉質剛剛好咁樣諗出嚟。 好啦我唔講咁多喇。