2023-04-29
位於佐敦既鐵板燒omakase。真係幾隱蔽😆經過門口都未必咁容易留意到。座位唔多,大約只能容納20人左右。食物方面可以單點,或選套餐。我哋要左$588入門廚師發板套餐(五道菜)同$788季節廚師發板套餐(七道菜)各一個。$588套餐有沙律、海鮮2款、肉類1款、炒飯同甜品。而$788套餐就有沙律、前菜、海鮮2款、肉類1款、炒飯、湯同甜品。沙律有車厘茄、菠蘿同沙律菜,加上黑醋,酸酸甜甜好開胃。前菜有魚子醬溫泉蛋。蛋味非常香濃,加埋魚子醬做點綴。賣相也很精緻。海鮮方面✨北海道扇貝配上牛油黑松露。扇貝鮮甜彈牙,配上牛油黑松露醬汁更香更滑。伴碟既蝶豆花泡泡好靚。✨鮑魚厚身,肉質好爽口帶少許煙靭感。蒜蓉醬令整體更惹味。✨虎蝦啖啖肉,好鮮甜。以蝦頭蝦膏製成醬汁,鮮味十足。✨帶子配上黑松露,肉質厚身有咬口。可以連同意大利黃瓜片,切細片一齊食,更能帶出鮮味。肉類方面✨澳洲牛柳粒 選擇左七成熟,肉質柔嫩,肉汁豐富。配上炸蒜片,增加口感。也可以竹炭鹽提味。✨秋田雞扒雞皮好香脆,而雞肉依然娕數嫩滑,可選擇蘸特濃蒜香牛油或者秘製辣菜汁。我更喜歡後者,夠惹味。✨昆布豆腐麵豉湯豆腐切成條狀,味道清甜。✨炒飯海鮮炒飯
食物方面可以單點,或選套餐。
沙律有車厘茄、菠蘿同沙律菜,加上黑醋,酸酸甜甜好開胃。
海鮮方面
✨鮑魚厚身,肉質好爽口帶少許煙靭感。蒜蓉醬令整體更惹味。
✨虎蝦啖啖肉,好鮮甜。以蝦頭蝦膏製成醬汁,鮮味十足。
肉類方面
✨澳洲牛柳粒
✨秋田雞扒
✨昆布豆腐麵豉湯
豆腐切成條狀,味道清甜。
✨炒飯
海鮮炒飯。用上日本米,飯粒夠乾身,粒粒分明,口感煙煙韌韌。
甜品
✨檸檬雪芭配柚子皮
一如既往my favourite,冰冰凍凍,酸酸甜甜,好清新。
✨豆腐雪糕配爆珠紅豆
豆腐雪糕口感有少少煙靭感,唔似一般雪糕,有啲驚喜。爆珠紅豆幾得意。