2013-01-29 67 瀏覽
這天在旺角想吃點心可惜先前最愛去的點心店已結業了米芝蓮點心店又大排長龍便在OR裡選一間點心店試試啦終於我們選了在旺角鬧市中的點點心看過先前的食評原先還想點一客鮑汁鳳爪來試試不過點餐紙原來已改頭換面了不要緊就試試其他特別的食品吧兩人點了糖醋炸雲吞 真係菠蘿包 脆皮鮮蝦腸 醬皇蒸鳳爪 和藥膳荷香雞兩客炸點先到脆皮鮮蝦腸: 腸粉包著脆皮 脆皮裡再包著鮮蝦 就好像吃腸粉包著春卷一樣鮮蝦春卷的一層是新鮮炸起的即使包著腸粉皮 仍然熱辣辣脆卜卜沾上豉油伴著吃 是一味清淡裡帶點惹味的炸點糖醋炸雲吞: 相比下這款炸點不夠前一款突出跟普通的炸雲吞差不多而且糖醋汁不太夠味 有點到喉不到肺的感覺還有就是這個雲吞有點太油膩 炸得不夠乾身再來是包點類真係菠蘿包: 這個真係菠蘿包是這間店的招牌點心之一新鮮焗出來的菠蘿包熱辣香口但面頭的菠蘿皮不夠脆身不過內裡的菠蘿粒粒甜甜的 有點像鳳梨酥的感覺倒是挺有新意的然後就到蒸點醬皇鳳爪: 醬皇味道濃烈 吃起來很惹味如果鳳爪可以再大隻一點就更吸引了藥膳荷香雞: 其實是用整個竹籠裝著的蒸荷葉飯荷葉只有薄薄的一塊墊在籠底如果能用荷葉包著整個飯 大概會入味很多雞件只有四五塊左右鋪在飯
這天在旺角想吃點心

那就更能留住客人的胃口了
2013-01-27
  • 脆皮鮮蝦腸
2013-01-15 46 瀏覽
以前,點心只會係茶樓食到,但近年越開越多專食點心的食肆,大部份更係裝修時髦,店名亦不再係「XX居」或「XX樓」,明顯係target 後生一戴的消費者。而以下介紹的一間點心專門店,更自創左新式的點心;好適合鍾意食點心,但怕悶,想要d驚喜的人!介辣鹹水角 wasabi 味,有驚喜!脆皮鮮蝦腸粉 外滑內脆,比想像中更好味。真係菠蘿包個包唔鬆軟,其實唔係太好食,不過去食的話都應該試下,幾得意。鵪鶉蛋燒賣大大粒,幾juicy,唔錯牛栢葉北菇滑雞飯非常普通。
而以下介紹的一間點心專門店,更自創左新式的點心;
好適合鍾意食點心,但怕悶,想要d驚喜的人!
介辣鹹水角
wasabi 味,有驚喜!
脆皮鮮蝦腸粉
外滑內脆,比想像中更好味。
鵪鶉蛋燒賣
大大粒,幾juicy,唔錯
牛栢葉
北菇滑雞飯
非常普通。

• 脆皮鮮蝦腸
  • 介辣鹹水角
2012-12-18 722 瀏覽
Remember when last time visiting the restaurant, Jordan is the only shop in Hong Kong. But new shops was opened in Mongkok, therefore I was so interested in bring my friends to get a try. The new shop is much smaller than the one in Jordan. Arriving the shop at 1130, it was in early morning that there were not much people.I seldom eat it because I realized that it uses a lot of butter during the making process. The dish in fact is not too oily and it has a lot of ingredient inside!It was hot and
叉燒酥
汁燒茄子
It was hot and impossible to eat it when it was bought to us. There were a lot sauces and it tastes so nice! However, it contained too much oil, one is definitely enough!
真係菠蘿飽
The most famous dishes in the shop! I appropriated the design as you can really find real pineapple inside! The taste is not sour at all, instead it was sweet!
3K
2012-11-21 29 瀏覽
出到旺角,友人介紹到這間點點心來吃點心,聽說它曾經攞下什麼什麼獎。既然係咁,一於試下啲新款野。萍果叉燒酥,剛烤起很熱,酥皮鬆軟,叉燒好吃,可是不太吃得出萍果,跟一般叉燒酥似乎分別不大。3.6牛奶凍配士多啤梨醬,隨叉燒酥的套餐價。奶凍奶味不夠,醬很甜,很一般。黑椒牛肉窩貼,黑椒味很強,蓋過牛肉味,窩貼皮很厚,點醋吃都幾好食。鮮蝦菜苗餃,大眾味道,同我屋企樓下間茶樓無分別。真係菠蘿包,有餡嘅菠蘿包,包很硬,剛焗起好燙口,餡料很甜但食唔出有幾特別,好多地方都有做有菠蘿餡嘅菠蘿包。收左三蚊一位茶但無夥計斟茶,叫就黑面,而且個菠蘿包因為要等十五分鐘,夥計自動幫我地cancel,都無問我地等唔等,一副趕客樣。其實無人等位,唔知急乜,如果係唔想做下午市,可以唔比人入坐囉。
鮮蝦菜苗餃,大眾味道,同我屋企樓下間茶樓無分別。

2012-11-17
5 分鐘 (堂食)
2012-11-20 27 瀏覽
朋友從國外來訪,一餐點心是少不了的。怕了旺角的人潮,但爲了吃得好,還是要來。本來打算去添好運,但12點45分到門口時,排隊拿籌要到下午三點半,實在太多人要等太久,唯有轉去附近的點點心。到門口只有很少人在等位,朋友一眼認出門口廣告版上的Anthony Burdain,再細看廣告内容,讓我充滿期待。很快有座,坐定發現身邊滿是講英文的海外食客,店家的點心紙也有英文和日文版本,也有人拿著單反拍照,看來遊客頗多。BTW,店内光線夠亮,想拍照的朋友無需帶閃光燈。真係菠蘿包:很欣賞這種創新的精神!特別是對於有不少外國食客的店鋪,不是每個食客都會花時間去了解爲什麽傳統的並沒有菠蘿餡的飽叫菠蘿包,你也沒時間去和他們解釋,所以這種創新或許是讓海外食客了解香港點心的一個過渡,更容易讓別人理解和接受。不過對於香港的食客來説,更多的只是新鮮感吧,論味道,我覺得普通,一次就夠。裏面的菠蘿沒太多味道,而且餡太少,裏面空空的,讓我更懷念傳統菠蘿包裏面豐盈綿軟的絲絲麵包。叉燒包:可能這款點心的製作工藝在香港已經太過成熟,覺得任何一家酒樓都可以做得好吃,所以這裡的就嘗不出特別之處了。當然,仍舊好味,但如果胃口有限,不妨讓
叉燒包:可能這款點心的製作工藝在香港已經太過成熟,覺得任何一家酒樓都可以做得好吃,所以這裡的就嘗不出特別之處了。當然,仍舊好味,但如果胃口有限,不妨讓出空間給其他更有特色的食物。
蝦餃:皮薄半透明,很是好看,但似乎不夠韌,用力一點夾就穿了,蝦肉鮮甜爽口。有和叉燒包類似的感覺,很多家都做得好吃,所以很難出衆。
鮮蝦脆皮腸粉:好好食!其實我很怕吃油炸的食物,但這款包著蝦和其他蔬菜的脆皮很薄,並不覺得太油膩,反而很清脆香口;蝦肉與芹菜等搭配調味都很好;最外層的腸粉晶瑩,滑嫩又有韌勁,蘸一點醬汁,非常美味。這款點心既傳統,又經過少許改變,是港式點心的典型佳作。我的國外朋友也讚不絕口!
鳳爪:我最喜歡的點心,逢飲茶必點,正巧朋友也喜歡。鳳爪個頭都相似,只只飽滿,吸足了豉汁,蒸得入味又香糯,好吃!
即撞蛋白杏仁茶:杏仁味濃郁,很香甜,很適合稍有涼意的秋天,美味又養生。但美中不足的,蛋白比較少,只撈到一條半條,但考慮到不是專門的中式湯水鋪,如此水準也算收貨了。
燒汁釀茄子:這裡的招牌菜!非傳統點心,確實很好的革新,也很美味。用了港式點心最常用的蝦,以蝦滑的形式與茄子貼在一起,入油炸,使蝦肉和茄子貼合不分離,同時封住蝦肉裏面的汁。要保證蝦肉滑嫩,表面又不能太熟而變焦,火候掌握很需要功夫。因爲茄子本身沒什麽味道,要吃到蝦肉自身的鮮美也不能混入太多佐料調味,所以用了蘸食的燒汁和芝麻增加香甜的風味,又不會破壞蝦和茄子本身的味道與口感,是很好的組合。不愧是招牌菜,雖然茄子比較油膩一點,但還是停不了口。
Juicy!
兩個人大快朵頤,買單145蚊,美味又價格合宜,只是好抵!至於環境逼迫,大家就遷就一下吧,只是小小的代價來換取美味的食物,值得!
2012-11-17
10 分鐘 (堂食)
  • 脆皮鮮蝦腸,燒汁釀茄子
2012-10-30 18 瀏覽
聽聞呢間d點心好好味!!!我們今天終於試到啦!味道真係唔錯!我們2人食咗叉燒腸,牛肉腸,腸粉好滑!但細碟咗d!蝦餃正!味道一流!牛肉球好味,有肉汁!豉汁蒸排骨係傳統既味道,我鍾意 酥皮叉燒包一d都唔油膩,肉汁又多! 家鄉咸水角ok!古法糯米雞料多,好大隻!錯!杞子桂花糕好重桂花味,good!! 但坐位較迫
  • 酥皮叉燒包
2012-09-02 20 瀏覽
又到星期日,可以出外行街,今次選擇旺角食東西,今次的目標是點心,於是選擇在這間點心店吃點心。之前上網都見到這間點心專門店,今次便專程試吓。甫進入去,在下覺得這間店舖有點細,而這店子採用了木製椅枱,尚算舒適。看看餐牌,全部都是十多元至廿多元,價格不算太貴的。於是在下在點心紙上選擇了三項點心,包括脆皮鮮蝦腸粉,潮州粉果及叉燒包。首先來到的是脆皮鮮蝦腸,這假腸把鮮假先炸過,然後放在腸粉裡一起拉,完成後便是這產品。在下吃下腸粉,就覺得皮很滑,鮮蝦又經過油炸後就覺得鬆脆,是非常有口感的點心。跟著就是潮州粉果。這粉果與在下上次食過的有點分別,這裡的粉果皮較上次的厚,但未至於厚得像橡皮糖般。而饀料亦算很多及豐富,一籠有三隻,與茶樓的一樣。味道方面,今次沒有蘸上辣椒油,口感與味道和酒樓無異,都算是好味。然後輪到叉燒包,它和茶樓食的一樣,都是傳統的叉燒包,一籠有三個,不過這裡的叉燒包外形較為扁平和細小,沒有茶樓的較圓較高。至於味道方面,和傳統的味道一樣,不失以往吃下來的味道。

2012-09-02
首先要一讚F小姐搵食好有taste,晚飯夜俾左兩個選擇我點點心同 california pizza kitchen,兩間我都想食喔係為左罪惡感無咁大既情況下揀左食點心:點點心點心已經再唔係早上或者下午先可以食,而係演變到可以想食就食,亦唔一定要去茶樓食,都幾彈性之前有食過佐敦哥間點點心,都幾好食,哥時仲打包幾個點心返去但哥個地方係幾隔攝既,係佐敦既渡船角,基本上唔會路過哥個地方,無咩機會特登再食***旺角既點點心地方唔算好大,一去到既時候已經全場爆滿但拎左飛之後係門口等左一陣就有位等既時候見到門口貼滿左雜誌既報導同名星既合照記得最近佢仲拎左個食店既獎,係繼Time Out Hong Kong 2011 Food and Drinks Award 後又拎一個獎,人氣高企呢場內主要以木製枱櫈為主,地方偏窄但店員都幾有禮,店員以年紀既長既婦女為主,服務唔錯,加茶加得幾頻密,換熱茶速度亦幾快返黎正題,由於加埋D先生既原故,3個人都嗌到幾多野食鮑汁鳯爪:除左鳯爪炆得好淋好入味,比添好運既鳯爪要淋身得多膠質十分豐富,的確很難得,同金御既鮑汁鳯爪有得揮,醬汁亦很香沙律蝦春卷:食物夠熱,脆皮整得夠香
首先要一讚F小姐搵食好有taste,晚飯夜俾左兩個選擇我

兩間我都想食喔

係為左罪惡感無咁大既情況下揀左食點心:點點心

之前有食過佐敦哥間點點心,都幾好食,哥時仲打包幾個點心返去

但哥個地方係幾隔攝既,係佐敦既渡船角,

基本上唔會路過哥個地方,無咩機會特登再食

***

旺角既點點心地方唔算好大,一去到既時候已經全場爆滿

但拎左飛之後係門口等左一陣就有位

等既時候見到門口貼滿左雜誌既報導同名星既合照
門口貼滿左雜誌既報導同名星既合照
門口貼滿左雜誌既報導同名星既合照2

場內主要以木製枱櫈為主,地方偏窄
地方唔算好大

返黎正題,由於加埋D先生既原故,3個人都嗌到幾多野食
劃下食咩點心
鮑汁鳯爪:除左鳯爪炆得好淋好入味,比添好運既鳯爪要淋身得多

正鮑汁鳯爪
沙律蝦春卷:食物夠熱,脆皮整得夠香脆,但脆皮比一般既薄身,入面有鮮蝦,水果同爆漿沙律醬,一咬落去,入面既沙律醬就湧哂出黎
沙律蝦春卷
黑椒金錢肚:賣相很新鮮,偏好凹凸紋很明顯既牛肚,食落稍失黑椒味,但食落都很幾有咬勁,但可惜既係呢度既牛肚稍有不及煌府牛肚既口感
黑椒金錢肚
脆皮鮮蝦腸:全晚最好食既點心,內裏炸既部分比想像中要酥脆,食到卡卡聲,鮮蝦夠爽香,加在埋薄薄既腸粉皮,點埋豉油,好吸引呢,

呢個點心亦相對係其他地方少見
脆皮鮮蝦腸
腐乳通菜:呢隻菜係賣點心既地方很少食到既,翠綠既通菜加上味道獨特既腐乳醬,很和階既配合
腐乳通菜
3.6牛乳凍(芒果):奶凍係用一個高身既杯裝住,所謂既芒果就係用芒果醬畫上一個大笑臉,簡既圖案也足以令人回心微笑,用既係日本既3.6牛乳,所以奶凍比一般既奶味要重,加上芒果醬有點酸酸的,食落唔會太膩
3.6牛乳凍(芒果)
我地由差唔多9點坐到到11點,雖然人來人往,但都無話出面多人等位到我地要走,都可以係一個幾好既傾計地方

講緊每個點心都係十幾蚊都幾抵食,同朋友都有同感呢度既點心要比蓮香樓既便宜同好食多,

可能蓮香樓賣既係氣氛同老香港文化吧

點點心,努力經營,發揮香港既點心文化吧!

平均消費:$80
門口貼滿左雜誌既報導同名星既合照2
地方唔算好大
  • 鮑汁鳯爪
2012-08-08 10 瀏覽
[b]天氣悶熱的黃昏, 晚飯時間不一定要吃飯, 偶然看到說不上就腳或起眼的點點心, 給高朋滿座的情景吸引住, 即管嚐試數款小食]就是上月底買過蒸飯, 叉燒包和牛肉腸粉感到OK, 今回專訪都會重新出發, 分別訂購鮮蝦菜苗餃 : 皮較硬內涵過火而且太重口味; 金銀蛋瘦肉粥: 粥底綿滑厚身, 材料唔算多但是鹹味合宜; 最特色是附加薄脆, 以為食蛇 ^^雲南野菌腸粉彈牙而勁多料,但可能因怕黏住 ,刻意落太多油在表面 炸雲吞精緻香脆, $17 有3件都尚算合理;和即撞蛋白杏仁茶是最讚, 因未開封已先嗅到勁香, 食落濃郁唔太甜, 滿足 !
[b]天氣悶熱的黃昏, 晚飯時間不一定要吃飯, 偶然看到說不上就腳或起眼的點點心, 給高朋滿座的情景吸引住, 即管嚐試數款小食[/b]就是上月底買過蒸飯, 叉燒包和牛肉腸粉感到OK, 今回專訪都會重新出發,
分別訂購鮮蝦菜苗餃 : 皮較硬內涵過火而且太重口味;

炸雲吞精緻香脆, $17 有3件都尚算合理;
題外話/補充資料: 人流較多但幸好未算嚴重, 因旁邊是小巴總站, 超熱~! 營業時間至深夜2:00, 宵夜都得啦!
2012-08-08
18 分鐘 (外賣自取)
  • 即撞蛋白杏仁茶
  • 金銀蛋瘦肉粥
2012-08-06 26 瀏覽
同yan去食點心.yan之前去過一間新開既點心店都ok,於是就去試下呀~!7點幾去到,冇乜人,兩個人,叫左好多點心食呀~!蟹子燒賣皇,$20,有4粒,太肚飽食左一粒先記得影,本身鍾意食燒賣,味道ok啦~!晶塋鮮蝦餃,$24,個皮唔算太晶瑩剔透,蝦都唔算太大粒,普通啦~!灌湯小籠包,$19,睇個款就知咩事,入面冇乜湯,麻麻地純粹過下口癮~! 蜜味叉燒腸粉,$19,都幾足料既~! 糖心牛肉飯,都唔係糖心蛋來...普通太陽蛋,牛肉味道ok~!沙律明蝦角,$18,沙律+蝦感覺似海鮮卷,味道都唔錯,如果沙律醬多都好點~! 真係菠蘿包,$17~!小小的一個,食落好方便,最正係入面真係有菠蘿架,同菠蘿蓉,熱熱地又好香菠蘿味,幾好食~!套餐價:蘋果叉燒酥+3.6牛乳凍$26~!蘋果叉燒酥,加左蘋果肉,似蘋果批加叉燒酥混合版,變左甜甜地既叉燒酥,味道又ok呀,出奇係夾左~!草莓3.6牛乳凍,有芒果同草莓揀,不過發現係冇咩分別的,因為只係面層既醬..................冇影響,以為會有生果呀,牛奶味唔算好濃,一般呀~!綜合來講係普通,不過個真係菠蘿包都幾好味,值得試下呀~!
7點幾去到,冇乜人,兩個人,叫左好多點心食呀~!

蜜味叉燒腸粉,$19,都幾足料既~!

真係菠蘿包,$17~!
套餐價:蘋果叉燒酥+3.6牛乳凍$26~!

綜合來講係普通,不過個真係菠蘿包都幾好味,值得試下呀~!

2012-07-27 13 瀏覽
在近年點心店實在是相當熱門, 一家接一家的開業, 但從另一方面看, 要突圍而出, 其實是不容易呢. 是日早餐就跟一眾頌揚人來了這裡一試, 店子早上十一點開門, 嚴格來講, 已經不再是早市的時段了. 又或者未到繁忙時間, 來的時候是沒有其他客人, 由頭到尾都處於包場的狀態, 只有店員坐在一旁作預備. 這裡點心的價位跟酒樓差不多, 不過不用加一, 加上茶位只需$2, 總價還算是便宜丁點的.真係菠蘿包 $17: 7分, 四個人來吃, 不能夠吃太多, 就揀了九款點心. 一落單不夠兩分鐘就送上真係菠蘿包一客, 是一早整定的? 熱度只算溫溫吞吞, 不夠熱的包, 食味馬上大減. 其實店子才剛開門, 也不用心急做定一大盤菠蘿包應市吧. 包還算鬆軟的, 皮帶點脆, 賣點是入面的餡料真是用上菠蘿, 不會太酸. 當然, 這做法是跟傳統的不太一樣, 加入了菠蘿之後, 整個感覺也不同了. 當作是個創作點心吃還是可以的.蘋果叉燒酥: 7分, 跟著來的又是創作點心, 就是蘋果叉燒酥. 在特價之下, 一客 蘋果叉燒酥再加上3.6牛乳芒果凍只要$26. 不過蘋果叉燒酥只得兩件, 份量相對是少一點. 這客酥就比較熱, 酥
蘋果叉燒酥: 7分, 跟著來的又是創作點心, 就是蘋果叉燒酥. 在特價之下, 一客 蘋果叉燒酥再加上3.6牛乳芒果凍只要$26. 不過蘋果叉燒酥只得兩件, 份量相對是少一點. 這客酥就比較熱, 酥皮幾鬆脆, 叉燒水準一般, 有點實, 加上了蘋果, 帶點甜味, 不會太酸, 是中和了那份油膩感.
晶瑩鮮蝦餃 $24: 7分, 香港人傳統飲茶還是要吃吃蝦餃, 又要一客試試. 份量剛好, 一口一隻, 不是那些珍寶版本. 皮不會太厚, 蝦肉尚算新鮮, 但欠了點豬油香.
蟹子燒賣皇 $20: 6分, 有蝦餃, 當然也要了客燒賣, 就像是最佳拍檔一般. 這裡的, 水準一般, 肥了點, 下得偏多肥豬肉, 面頭加上了蟹子, 其實對味道的幫助不太大.
香滑麻蓉包 $17: 6分, 最愛吃麻蓉包, 但在一般酒樓不是常見的項目, 難得這裡有得食, 當然要來一客. 包是幾鬆軟的, 但麻蓉不夠香口, 只覺得偏甜. 雖然我愛吃甜, 但太甜的包點, 還是不太對味.
古法馬拉糕 $16: 7分, 另一款我偏愛的點心就是馬拉糕, 這裡的做得幾鬆軟, 有氣孔, 真的是馬拉糕, 而不會像某些店子聲稱是馬拉糕, 但就做了鬆糕出來. 不過沒有甚麼豬油香, 吃落口味道是有點寡的.
脆皮鮮蝦腸 $24: 5分, 其實這客脆皮鮮蝦腸就是炸兩, 不過中間加入了蝦肉. 腸粉皮是拉得相當之厚, 油條就不太香脆, 但就幾油, 還好蝦肉是尚有鮮味的. 其實這個做法是有點累贅了, 還是簡簡單單的腸粉更合宜.
即撞蛋白杏仁茶 $24: 6分, 到了甜品, 要了客蛋白杏仁茶, 杏仁香不太足夠, 蛋白還是帶一舊舊, 也不夠滑. 還好是熱度對辦, 不會太甜, 也不會太杰. $24一客, 其實也不太便宜.
3.6牛乳芒果凍: 5分, 另一客甜品就是跟蘋果叉燒酥一齊的孖寶. 雖然以3.6牛乳做賣點, 但奶香不太突出, 是下得太少奶? 滑度也只算一般, 加上雪了好一陣子, 有點實. 加上了芒果醬同吃, 還算豐富了味道.
整體食物的水準是一般, 真係菠蘿包是最突出的一項, 但熱度又不對勁. 服務方面, 店員態度還算不俗, 但在無其他客人的情況下, 也不來加水, 是否因為只收$2茶錢的緣故? 環境只算一般, 早上剛開門地下已經是濕濕的, 而擺位也是相當擠逼. 價位方面, 每人$44, 是合理的, 但就不能期望是經濟的選擇. 店子的各個範疇的表現也是平平, 如果撞正真係菠蘿包是新鮮熱辣的時候, 還會是值得一試的.
$44 (早餐)
2012-04-29 44 瀏覽
朋友介紹,晚飯過後來到點點心!地方其實唔係太好搵,真係唔講唔知有間咁既舖頭,喺先逹外圍行,觀塘小巴站附近,門面細細間,唔係太起眼,一推入去,見到入面大約有二三十個坐位,d枱唔係好大張,所以d點心要叠住咁食!二話不說,買籠"真係菠蘿包"($16/3個)先!等左五分鐘,熱辣辣出爐,辣到拎唔上手;顏色焗得又幾均勻,正!細細個,男仔大啖d真係可以一啖一個! 趁熱食,d菠蘿皮都未脆,仲係軟身既,不過底下既包都係好香軟,聞落d味有d似鳳梨酥,味道甜道適中,皮薄(正!),亦無乜油,入面既奶油唔會好膩,而且有d菠蘿喺度,幾多汁!食一個都唔夠,好快手又ko第二個!美中不足係,個皮放左一陣都未脆,未真係外脆內軟!但係味道真係唔錯!要再encore!!
價錢合理.款式都夠多
真係菠蘿包既真身!熱辣辣!
奶皇同埋菠蘿餡

要再encore!!
5 分鐘 (外賣自取)
$16 (宵夜)
價錢合理.款式都夠多
真係菠蘿包既真身!熱辣辣!
奶皇同埋菠蘿餡
  • 真係菠蘿包
2012-04-15 13 瀏覽
我一向喜歡吃點心,不過一直沒有機會嘗試酒家酒樓以外的點心,今天路過剛好順道進來看看.下午時段不需等位,裡面座位有點擠迫,放個兩樣點心籠/盤基本上桌面就沒有空位了,不過服務員服務的挺勤快的,一吃完空盤就會被收走.點了幾樣點心,不過沒帶相機影像.1. 蝦餃: 皮沒有咬勁,濕濕爛爛的,一夾起來皮就破了. 蝦子不太新鮮.2. 小籠包: 外皮仍偏軟爛,餡料味道一般. 薑絲只有短短兩三條.3. 芝麻煎堆: 酥嫩可口,芝麻餡甜度適中,不過太油啦4. 鮑汁鳳爪: 完全沒有鮑汁味,整碗上層浮了厚厚一層油,五香粉放太多,調味失衡5. 燒賣: 尚可回家看了其他食客的食評,發現我點的大都不是店內出名的點心.不過我覺得不論哪家點心店,點心基本款質素應該都要把握到位,短期之內應該不會再幫襯了.
點了幾樣點心,不過沒帶相機影像.
3. 芝麻煎堆: 酥嫩可口,芝麻餡甜度適中,不過太油啦
5. 燒賣: 尚可

回家看了其他食客的食評,發現我點的大都不是店內出名的點心.

2012-04-07
2012-04-08 109 瀏覽
跟朋友去了點點心享用午餐兼下午茶,一直喜歡享用中式點心,而且這家店的風評向來不錯,所以對是次有些期待。甫進店內,環境如想像中比較狹窄,二人前往只能坐一張小桌,三至四人應該會坐得舒服一點。雖是即叫即蒸,等候的時間亦不會太久,也許是非正餐時間吧!茶只是普通茶記貨色的茶水,是用熱水壼裝著,放在桌上供客人自取的。要是沒有茶壼,當然亦可叫侍應幫忙倒茶了。侍應亦算勤快,很快就會收走用完的蒸籠碟盤外表與坊間酒樓吃的菠蘿包沒什麼分別,卻名符其實裡面真的有菠蘿(當然是罐頭菠蘿了),還有奶皇餡,兩者十分配合。外皮亦十分脆口,麵包亦熱辣軟熟,是點了好幾款點心裡頭最喜愛的。裡頭真的有菠蘿這裡的蝦餃偏小,但裡頭的蝦肉餡做得挺爽口,外皮厚薄適中又不會予人黏口的感覺,水準很不錯。朋友推介這款脆皮鮮蝦腸,所以這次也來了一客。吃下去真的很脆口,腸粉亦夠滑,蝦仁亦爽口。只是個人喜惡,對裡面包著的大量芫茜有點抗拒。除了這一點,這道點心還是很出色,值得推介的。小籠包屬大路貨色,湯汁不會多得咬下一口就會濺出來,而且吃下去只是溫溫的,感覺上好像放涼了一會才奉客。但不會一夾下去就將外皮夾穿了,整體中規中矩吧!又是另一款朋友推介的,

雖是即叫即蒸,等候的時間亦不會太久,也許是非正餐時間吧!
侍應亦算勤快,很快就會收走用完的蒸籠碟盤
裡頭真的有菠蘿
蝦餃
小籠包
藥膳荷香雞
又是另一款朋友推介的,裡面有紅棗,杞子及蔘片,但整體藥材味夠淡,人蔘的味道被紅棗蓋過了。上頭的花菰雖大,但蒸得挺軟身入味,雞肉亦算嫰滑。糯米飯亦挺有荷香,亦很軟糯,比起花菰跟雞肉還要好。
孜然腐皮雞
加了孜然的腐皮卷,裡面有雞肉,西芹及紅蘿蔔。聞上去挺香孜然的味道,但吃下去卻發現與腐皮不太相配,這道點心下次可以排除在名單之外了。

整體感覺還可以,但最好在不用等候的時間用餐。如果要花時間去等候,還是有點不值得。

2012-04-08
蝦餃
小籠包
  • 真係菠蘿包,脆皮鮮蝦腸
點心風潮都應該差不多去到百花齊放O既時候,我雖然鐘意食點心,但其實一直比較小去呢類型鋪頭食。一來出名果D 要排隊排到無朋友,食點心我覺得要輕輕鬆鬆,如果唔係龍肉都無味。話說某夜又唔係太肚餓,又唔想太破費去食野,咁就O岩曬啦,記得點點心係旺角開左要試下啦。黎到唔洗等位,即係坐低。坐低果位發覺張椅又幾闊WOW,可能店員見我拉住個行季入去招呼特別好O既感覺XD。應該以為我地係旅客,又問我地係唔係第一次黎之後介紹D 野食比我地咁。因為講真唔太肚餓,叫左3樣自己想試就算。海鮮卷包到成條春卷咁,上桌時夠熱,仲要辣親咀果種熱,不過略為覺得入面料唔多同埋沙律醬比較稀。不過夠熱可以補夠到以上問題。藥膳荷香雞配糯米飯底個名其實好吸引所以叫黎試一下,黎到其實原來同糯米雞分開上咁上下。至於藥膳呢方面呢........除左個名之外其實我感覺唔到.......。不過食起上黎咁唔係差的,個糯米飯底吸曬D 雞油同雞味所以唔差的,不過我食得咁油利o既人都覺得呢個油左小小。脆皮鮮蝦腸呢款點心最後黎,唔知係唔係因為要保持入面夠脆,所以表面o既粉皮唔太熱的。不過勝在都唔厚。豉油另上服務貼心,一食又的確幾鬼脆,蝦肉又夠大粒每一

坐低果位發覺張椅又幾闊WOW
,可能店員見我拉住個行季入去招呼特別好O既感覺XD

因為講真唔太肚餓,叫左3樣自己想試就算。

脆皮鮮蝦腸
呢款點心最後黎,唔知係唔係因為要保持入面夠脆,所以表面o既粉皮唔太熱的。不過勝在都唔厚。豉油另上服務貼心,一食又的確幾鬼脆,蝦肉又夠大粒每一件都有蝦肉唔會走雞。特別係幾特別,但未至於一定要再食。下次黎我會再試下其他野,但未試過的話值得一試。

ps:放左成15分鐘再食都好夠脆的。呢方面做得幾好。

脆皮鮮蝦腸
題外話/補充資料: 全程服務一流,我無預過係呢類型點心鋪,有人不停加茶。又問你o岩唔o岩食,又幫你keep 行季係收銀。 仲有免費笑容唔洗加一,呢度d 阿姐值得一讚!!!