2021-12-19 242 瀏覽
今日帶埋狗狗去荃灣南豐紗廠影相,朋友推薦我哋去一樓嘅點茶公館度食嘢,呢間餐廳都幾大分開普通餐區同埋寵物專用餐區,寵物專用餐區餐廳用咗鮮紅色嘅座椅,有一些貓抓板同狗仔衫比寵物著住影相。呢度要收返每位$12茶錢叫咗蕎麥茶,午飯同晚飯都有點心,叫咗個冬菇包裏面係菇類嚟嘅,都幾好食㗎佢個樣好得意,另外叫咗啲狗食嘅燒賣俾毛孩食。我哋兩個人嗌左一個乾炒牛河,手抓餅,冬菇包,紅油抄手,味道都唔錯。不過由於佢係俾寵物嘅餐廳所以佢哋上台嘅時候用環保餐具,如果去另外一邊就可以正常用碟上。由於香港好少地方可以帶埋狗狗去食點心所以呢度都係一個唔錯嘅選擇。

2021-12-13 290 瀏覽
行完南豐紗廠市集,當然要搵個地方坐低食個晏,見到全部都係文青咖啡店,大同小異,最後搵咗一間新派點心。櫻花海鮮炒飯 89賣相靚 多蝦 彈牙 飯 粒粒分明 正常發揮酸菜鱸魚98湯太多唔夠濃 味精好重 魚唔夠滑 仲有骨星加坡炒蘿蔔糕 78蘿蔔糕好實淨 煎到好香 同平時食嘅蘿蔔糕口感不一 甜底 有趣紅油抄手五粒38足料 多芝麻多紅油多麻油 等於正飛機流沙包三粒34絕對做到爆漿效果 奶黃味夠岀 好味黃金香芒卷三件36芒果好睇咪季節 我個舊就酸到爆 椰絲夠多 36蚊 3舊 抵茶介$12但係用茶包 話晒都係茶樓 但用茶包 誠意略減

櫻花海鮮炒飯 89

櫻花蝦海鮮炒飯
星加坡炒蘿蔔糕
紅油抄手
2021-12-10 137 瀏覽
過開嚟荃灣 想試食南豐紗廠嘅餐廳見到呢間嘅點心幾有心思同一般酒樓食開嘅唔同雖然係食dinner 但都嚟試試🤣🤣飛行棋流沙包:就咁睇以為佢會得個樣 點知食落都好食黃金四季豆:有鹹蛋黃嘅多數都好味😋加上佢唔算太油 好食👍🏻金魚蝦餃:賣相吸引 好特別 皮略嫌厚 但都算ok芝士蝦球伊麵:d蝦大大粒 個伊麵擺左一陣都唔會乾左痴埋一嚿 好食👍🏻酸菜手撕雞:未食個呢味餸 有好多洋蔥 但撈埋d酸酸地嘅汁 唔會好大陣生嘅味 好食😬本身嚟食之前冇抱有好大期望諗住d野食都係for打卡 唔係賣好食點知有驚喜😀打卡得嚟又好食兩個人食 每人$200 抵食👍🏻
過開嚟荃灣 想試食南豐紗廠嘅餐廳

本身嚟食之前冇抱有好大期望
諗住d野食都係for打卡 唔係賣好食
點知有驚喜😀打卡得嚟又好食
兩個人食 每人$200 抵食👍🏻
呢間餐廳既點心好得意有飛行棋、黑天鵝同漲卜卜金魚等等上到枱就即刻可以滿足到視覺既享受先嚕😍. . . . . . . . .✈️ 飛機流沙包係一款令人勾起童年回憶既流沙奶皇包呀😋🦢 黑天鵝芋角賣相精緻優雅而且充滿仙氣但略嫌佢既外層比較濕同腍😣 口感怪怪的...😵‍💫🥟 游來游去金魚餃扮哂魚既蝦餃好得意😆👍🏻餃皮幾煙韌都唔錯同平時食既蝦餃差唔多🥚 麻辣春蛋燒賣好耐無食過春蛋燒賣嚕😙 都幾夠麻辣味🔥🐮 安格牛茄蛋腸粉味道唔差👌🏻 無咩特別😜💗 話梅脆淮山成餐飯裡面味道最特別最突出既一款淮山爽脆而且索哂話梅汁非常之入味酸酸甜甜好開胃好好味😋👍🏻順帶一提呢間係屬於寵物友善餐廳❤️位於寵物友善既南豐紗廠入面所以可以帶埋自己既寵物一齊去飲茶啦🐶🐱
呢間餐廳既點心好得意
有飛行棋、黑天鵝同漲卜卜金魚等等
上到枱就即刻可以滿足到視覺既享受先嚕😍

. . . . . . . . .

✈️ 飛機流沙包

位於寵物友善既南豐紗廠入面
所以可以帶埋自己既寵物一齊去飲茶啦🐶🐱

• 話梅脆淮山
2021-11-08 221 瀏覽
點茶公館☕️疫情之後好耐冇飲茶❤今日去開南豐紗廠行街☺️順便搵個地方食個午餐🥣經過見到佢個餐牌佢啲點心都幾特別😍所以就入咗去試吓啦。..環境舒服衛生👍用餐有限時⏲每台只限90分鐘所以就算等位都唔會等好耐👍..🔸游來游去金魚餃 $34 (2件)❤條金魚做得好靚,啲餡好正⭐️隻蝦👍..🔸飛機流沙包 $34 (3件)❤啲流沙包擺喺飛行棋上邊上枱,見到都好吸睛👍打卡啱晒,個包唔係得個樣而且真係好食😋個餡熱辣辣,一定要試👍👍..🔸三色燒賣 $36 (3件)❤水準好高,味道好好,同金魚餃一樣,隻蝦好爽好大隻👍👍,呢個都係一定要試👍..🔸安格牛茄蛋腸粉 $36❤牛茄蛋通就食得多啦,呢個牛茄蛋腸粉真係好特別,佢嘅蛋係搓咗係個腸粉皮上邊,個牛好滑裏面仲有蕃茄,真係好特別👍..🔸菲林芝麻卷 $24❤我哋平日都四圍搵芝麻卷食嘅,有陣時好多齋鋪都會見到有芝麻卷買,因為我哋好鍾意食芝麻卷😋所以基本上有得買嘅舖頭我哋都會試吓😍而今日食呢一間真係我暫時食過最好食嘅,佢芝麻味好濃好香,同出邊嗰啲有啲唔同,有時出面嗰啲我覺得口感好"粉",而呢個就冇呢個感覺,所以都值得推介俾大家👍👍..☕️茶錢$12 per head❤有六款茶
點茶公館☕️

🔸游來游去金魚餃 $34 (2件)
❤條金魚做得好靚,啲餡好正⭐️隻蝦👍
🔸飛機流沙包 $34 (3件)
🔸三色燒賣 $36 (3件)
🔸安格牛茄蛋腸粉 $36
🔸菲林芝麻卷 $24
☕️茶錢$12 per head
❤有六款茶可以選擇,而我今日就揀左蕎麥茶
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
(五星為滿分)
💰$207 / 2 ppl (午餐) 免加一👍

📍荃灣白田壩街南豐紗廠1樓109-110號舖
2021-11-07 173 瀏覽
約咗朋友仔飲茶,星期日點心是香港人假日必選之一,飲啖茶食個包可惜我同朋友仔對包麻麻,但係點心。。。🥰遊來游去金魚餃 即係蝦餃餃皮薄,蝦肉粒粒都晶瑩彈牙,仲有金光閃閃嘅魚皮, 大大粒仲栩栩如生三色燒賣肉質、肉汁都鮮嫩,而且口感較實在,頗有彈性, 仲有唔同顏色嘅外皮 巴馬火腿薄撐薄餐配火腿都食得多, 第一次使用巴馬火腿做餡料, 估唔到又好夾黃金炸龍鬚酥香脆口加上惹味 配青檸十分外清新,減去油膩感,食落真的非常滋味。今次陪食專員 唔需要有得睇冇得食叫咗狗仔燒賣畀佢哋,佢哋都話點心熱辣辣好好味,食到嘴舐舐店員好好對狗仔好友善,而且有唔同嘅衫仔,可以借畀唔同毛孩著住打卡, 門口已經預備咗架車仔歡迎打卡👍🏻

可惜我同朋友仔對包麻麻,但係點心。。。🥰

遊來游去金魚餃 即係蝦餃

巴馬火腿薄撐

黃金炸龍鬚

今次陪食專員 唔需要有得睇冇得食叫咗狗仔
燒賣畀佢哋,佢哋都話點心熱辣辣好好味,食到嘴舐舐

2021-11-07
  • 黃金炸龍鬚
  • 游來游去金魚餃
2021-11-02 164 瀏覽
一路像文青般走到荃灣的文青勝地—南豐䔋廠,來到這間中式的茶樓。今天這間點茶公館,午膳時間人不多。這餐點了不少點心,這次我只分享三道菜,首先是這個紅油抄手,一向是我的最愛。紅油不會只有辣跟豉油的比例恰到好處,進口還吃得到麻油的香,是近年我吃到比較好的抄手。然後便是飛行棋的奶皇包,包的皮鬆軟容易入口,份量也是較為迷利方便大家多點不同菜色,奶黃味道夠甜。最後便是荔枝形狀的蝦丸,外面你可想像為榖麥早餐的脆脆,又有點像米通,蝦丸炸為十分香口又不會太油膩,不錯。唯獨價錢比一般茶樓高,還有其他點心,但就不介紹了。特別地方是主要都是3個為單位。
經油抄手
2021-10-27
2021-10-14 151 瀏覽
得閒飲茶🔥今日同舊公司同事同lunch💃🏻南豐紗廠好多間都食過係呢間未食過就試吓先😆去到嘅時候唔算好多人🤤🤣睇住OpenRice叫嘢食🔥咁梗係一定要叫佢嗰個金魚餃先🤷🏻‍♀️嚟到有少少失望個樣唔係話好靚😳同埋另一邊嘅金魚眼上邊有好多粒芝麻變咗多眼魚🤣🤣跟住就叫咗個留心奶黃包🤤跳飛機嘅形狀都幾可愛🥳一搣開個包嘅時候奶黃爆曬喺隻手度👍🏻跟住就叫咗個當做嘅點心荔枝造型好像真而且係真正嘅外脆內軟咬落去果下仲有啲爆炸糖嘅感覺👍🏻跟住其他叫嘅點心就同平時飲茶食嘅點心都差唔多👅黑松露燒賣咬落爽口但係唔係好食得到黑松露嘅味道同埋成個係偏鹹鹹水角好食🤞🏻冇嘢彈蝦兵蟹將腸嚟到嘅時候入邊春卷都係卜卜趣味道係幻想到嗰隻🤣🤣不過最尾嗌嗰個甜品芒果卷又咸又甜又酸真係有少少不知所謂😨🙈芒果酸到冇朋友🥲下面夠奶黃餡竟然係鹹鹹地個皮仲要實迪迪唔煙銀😨
得閒飲茶🔥

芒果酸到冇朋友🥲
下面夠奶黃餡竟然係鹹鹹地
個皮仲要實迪迪唔煙銀😨
2021-10-13 150 瀏覽
呢個萬聖節🎃南豐紗廠呈獻左「走進伊藤潤二的詭異世界」其實⋯我唔識haha因為我唔識睇漫畫 淨係識睇動畫🤗不過有朋友好鍾意❤️我就奉陪係佢睇完個展食個LUNCH🍽隨心地入左呢到全程我都顧住吹水(飲茶係咁架啦)都忘記了食左啲咩haha好彩都慣咗相機食先 😎食物顏值 是高的味道中等 正正常常 沒有特別驚喜但又沒覺得失望😇價錢以飲茶食點心黎講就算略高了但每人可以揀自己嘅茶 幾開心🤩🫖揀左白茶 幾清香 唔錯‼️可能是閒日的關係地方之大 好好坐傾足兩個鐘😌美食還不如美好的相處時光
呢個萬聖節🎃南豐紗廠呈獻左
「走進伊藤潤二的詭異世界」
其實⋯我唔識haha
因為我唔識睇漫畫 淨係識睇動畫🤗
不過有朋友好鍾意❤️
我就奉陪係佢睇完個展食個LUNCH🍽

隨心地入左呢到
全程我都顧住吹水
(飲茶係咁架啦)
都忘記了食左啲咩haha

傾足兩個鐘😌
美食還不如美好的相處時光
2021-10-05
2021-10-01 165 瀏覽
竟然有間餐廳食物好味到我吃了兩次🥰裝修有香港懷舊風味,座位寛廠舒服,經理會親自推介菜式,店員笑容可掬。🤩黃金香芒卷:芒果肉大粒香甜,配合布甸夾心,入口即溶,好味到几乎跳起來。🥰三色燒賣:打破傳統只有黃色燒賣,加添橙綠色,打卡拍照賣相非常正喲!蝦肉爽口🥰晚上的食物更是超水準😝🤗😃香炸荔枝蝦丸:輕微麻辣,蝦肉配合荔枝甜味,絕配,外身爽脆,口感有層次,完全不油膩!🤭香檸酸梅炆鴨:鴨肉非常嫩口,酸甜度剛好,完全沒有可扣分的地方,份量也剛好。😃蜜瓜嫩雞螺肉湯:甜味十足,螺肉彈牙,一試難忘!吃完這餐,我感覺自己開心到睡不著了!😝我還打算去這間的南昌或中環分店再吃,南昌分店吃日式東西,中環吃川菜,听說遲些荃灣分店會推出煲仔飯菜系列,令人期待!
竟然有間餐廳食物好味到我吃了兩次🥰

晚上的食物更是超水準😝🤗

😃蜜瓜嫩雞螺肉湯:甜味十足,螺肉彈牙,一試難忘!

黃金芒果卷
香炸荔枝蝦丸
2021-09-13
黃金芒果卷
香炸荔枝蝦丸
  • 香炸荔枝丸,黃金香芒卷,三色燒賣
  • 沙薑蔥雞卷
2021-09-28 1435 瀏覽
中秋佳節當然同家人吃團圓飯,帶她到荃灣南紗的年青一代喜歡打卡的地方吃中菜😌-餐廳分為兩部份,一邊是喵喵同狗狗一起與主人用膳的地方🐶🐱。另一邊是充滿懷舊色彩的老香港!門外有一輛懷舊點心車,天花掛有特色的霓虹光管裝飾,牆上印有趣味十足的壁畫,是一個打卡的好地方!-HK$48原個蜜瓜燉老雞螺頭湯/位~這個湯是開胃、潤肺、清熱、補腎等多樣功效!非常適合少湯水的都市人!呷一口非常鮮甜、不腥又不膩!內裡的材料非常足, 貨真價實!-HK$72紅肉火龍果炸奶卷~外皮採用米來製造內裏包着火龍果汁及鮮奶而製成的卷,咬下去是脆又軟熟,味道不會太甜滯,是一道不錯的前菜或甜點😚-HK$32紅菜素餃~第一口已經感受到濃烈的紅菜頭,外皮糯軟,內裏爽甜又脆口。-HK$34游來游去金魚餃~上網做資料蒐集的時候就是被這個精緻的金魚吸引雙眼。超細緻魚鱗壓紋、金碧輝煌的金色及烈炎的橙色……像真度90%一樣。晶瑩通透的外皮,隱隱約約看見爆多又彈牙的蝦肉,真滋味!HK$34飛機流沙包~兒時玩意的飛行棋變身為奶皇流沙包真的玩味十足!-HK$36黃金香芒卷/3件~香口椰絲配上軟滑芒果吉士及蜜汁一樣甜的芒果肉的甜品, 中秋團圓飯畫上完

蜜瓜鹵雞螺頭燉湯

紅肉火龍果炸奶卷

紅菜素餃

游來游去金魚餃

飛機流沙包

HK$36黃金香芒卷/3件~香口椰絲配上軟滑芒果吉士及蜜汁一樣甜的芒果肉的甜品, 中秋團圓飯畫上完美的句號。
黃金香芒卷

我認為點茶公館的點心價格公道,因造型創意無限又味道不會太鹹及太甜,非常適合長輩或不喜愛味道太濃的人士。除了肉食外,還有素菜提供,照顧不同食客的需要!還有是懷舊香港裝修,品嚐美味佳餚之餘,還可以打卡留念,真是一個不錯的餐廳🍴

2021-09-21
蜜瓜鹵雞螺頭燉湯
紅肉火龍果炸奶卷
紅菜素餃
游來游去金魚餃
2021-09-17 946 瀏覽
位於荃灣的點茶公館,是一間主打現代風格的創意點心中菜館。品牌希望透過食物造型,菜式擺盤,環境氣氛,帶給客人全新演繹、與別不同的傳統粵式美食。 店內裝潢走新潮時尚風格,環境寬敞,光線明亮,擺放著大量霓虹燈燈牌,比一般茶店更有新鮮感。 餐廳是有營食肆之一,店內的菜式選用優質新鮮食材製造,全部不含添加劑和味精。少油少鹽製作,感覺上相當健康。蜜瓜燉老雞螺頭湯 $48  鮮菠蘿豬頸肉 $80 配搭新穎的小菜,有香甜的菠蘿配軟腍的豬頸肉,口感一硬一軟,很新奇呢~ 香炸荔枝蝦丸 $72 這個蝦丸造得超級像荔枝,不得不配服廚師的手藝呀! 蝦丸味道帶辣,甚有驚喜,不過味道略淡,重一點點更好哦! 柚子手撕雞 $90 柚子配手撕雞,又是另一有趣的組合。吃起來非常清爽,適合夏天食用。 飛機流沙包 $34 每次去喝茶,我都會點流沙包。這個以飛機棋為主題的流沙包,賣相好可愛唷。 菲林芝麻卷 $24 懷舊的傳統甜品,芝麻味很濃,很不錯呀。
位於荃灣的點茶公館
,是一間主打現代風格的創意點心中菜館。

蜜瓜燉老雞螺頭湯 $48

鮮菠蘿豬頸肉 $80

香炸荔枝蝦丸 $72

柚子手撕雞 $90

飛機流沙包 $34

菲林芝麻卷 $24

懷舊的傳統甜品,芝麻味很濃,很不錯呀。
2021-09-10
2021-09-13 145 瀏覽
今日去開南豐紗廠打卡行街 呢度餐廳都幾多,呢間專門食點心2個人就決定試4-5款精美點心當午餐文思豆腐湯 脆皮炸兩 金魚餃 飛機流沙包 天鵝點心芋角文思豆腐湯即係切到成絲既豆腐條浸係湯入面飲 純粹食手工巧手 湯清味甜 豆腐口感細絲金魚模樣既蝦餃造型 拍照一定吸LIKE 口味不錯 同一般既蝦餃就係佢多條尾 蝦食落夠鮮甜爽口 個皮幾煙韌 飛機流沙包 一客3件 咬開係流心奶皇湯汁 已經唔係餡係湯汁 非常流心效果 奶黃咸香甜度岩岩好黑天鵝芋頭 呢隻就最巧手! 要做到咁精緻藝術品師傅真係好功夫最特別係佢放係乾冰上面,一冷一熱賣相更吸引 鵝身既黑色脆皮好香口 入面就係芋蓉蝦肉同肉碎既餡料夠咸香脆皮炸兩,用新鮮油條包薄薄一層既腸粉皮,食到有蔥花夠香味 最主要食係脆口既口感呢度手工好又精緻,食一次半次打卡唔錯既地方荃灣白田壩街45號南豐紗廠1樓109-110號舖平均消費$300評分8/10
今日去開南豐紗廠打卡行街 呢度餐廳都幾多,呢間專門食點心
2個人就決定試4-5款精美點心當午餐
文思豆腐湯 脆皮炸兩 金魚餃 飛機流沙包 天鵝點心芋角
蝦食落夠鮮甜爽口 個皮幾煙韌
最特別係佢放係乾冰上面,一冷一熱賣相更吸引
鵝身既黑色脆皮好香口 入面就係芋蓉蝦肉同肉碎既餡料夠咸香
呢度手工好又精緻,食一次半次打卡唔錯既地方

荃灣白田壩街45號南豐紗廠1樓109-110號舖
平均消費$300
評分8/10
2021-09-09 96 瀏覽
南豐紗廠入面多數都係D裝修好靚既打卡Cafe,大部分都係食意粉、漢堡、咖啡,本來都係諗住黎南豐紗廠食西餐,因為花多眼亂,所以最後就決定飲茶食點心。侍應見我地睇緊menu都幾有心推介,最後見有卡位就入座,D位寬闊坐得舒服。兩個人頭可以分2壺茶,各有各喜好唔洗爭。餐廳有一D同水果Crossover既小菜,估唔到大碟有特色又好食。跌飛機流沙奶黃包以為得個樣拎黎打卡,食落係好好食,值得推薦。冷盤雞絲粉皮同豆腐一樣出色。

冷盤雞絲粉皮同豆腐一樣出色。
2021-08-06 343 瀏覽
南豐紗廠入面的新式茶樓,平日時間紗廠無乜人,搵位容易,佢仲間開一小部份俾帶寵物的人飲茶(the pawty) 香港少有!主打創意點心,黑天鵝芋角是熱的,卻放在有乾冰出煙的盤上,營造天鵝湖的意象,增加享受食物的體驗!飛行棋流沙包主要用嚟打卡回味童年回憶!金魚餃讓我不吃魚的朋友終於食到「魚」,賣相靚金魚,餡料則係蝦,馬蹄之類,食落似蝦餃!酸菜牛肉泡飯不錯,紅菜素餃,蝦兵蟹將腸出面茶樓無得食,所以要試吓,味道一般!陳皮普洱無陳皮味,仲有其他茶如蕎麥茶可揀,茶位$12/位,可一人一壺,茶壺優雅嗰抦易拎,可以讓我附庸風雅了!
飛行棋流沙包主要用嚟打卡回味童年回憶!
黑天鵝芋角
紅茶素餃