灣仔人氣拉麵店✨黑龍Koku Ryu Ramen🍜ʕ๑'ㅅ'๑ʔ‧˚ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ⸝⸝‪⸝♡灣仔必食拉麵有邊間🍜?一定諗起黑龍🖤2014年開業!由日本人主理嘅正宗拉麵店🇯🇵▫️白雞鹽味拉麵💲8️⃣8️⃣呢個白雞鹽味湯底比想像中濃但又唔會膩~鹽味更加發揮到雞嘅鮮甜味 幾唔錯(*´꒳`*)配料就有雞腿肉、荀、香蔥同糖心蛋!雞腿肉都幾大塊 偏薄身 肉質都嫩滑🧡糖心蛋超讚!岩岩整到半流心狀態✨配左幼身嘅拉麵 仲可以自己揀麵質軟硬度~▪️牛筋BLACK沾麵(大)💲1️⃣1️⃣0️⃣沾麵湯底濃郁惹味 帶有少少黑蒜胡椒香味🖤湯底入面嘅牛筋煮到好淋 好入味( ´͈ ᵕ `͈ )♡仲有大大塊叉燒 同半流心嘅溏心蛋✨配左較為粗身嘅麵 麵質滑溜有口感 彈牙!同樣可以自己揀麵質軟硬度~ 湯底仲有冷/熱比你選擇▫️黑龍叉燒飯(小)💲8️⃣8️⃣呢個黑龍叉燒飯有驚喜呀 本身以為拉麵店🍜飯應該mama地 點知同樣掂呀ჱ̒⸝⸝•̀֊•́⸝⸝)‪日本米飯粒特別軟熟 叫細碗份量都幾多~叉燒係半肥瘦 肉質軟腍又夠入味❤️邪惡!仲有啲辣木耳絲、味筍同溏心蛋!溏心蛋都仲有少少流心 麵嘅流心蛋就流心好多!▪️雞皮餃子💲非常邪惡嘅雞皮包
灣仔人氣拉麵店✨黑龍Koku Ryu Ramen🍜
灣仔必食拉麵有邊間🍜?一定諗起黑龍🖤
2014年開業!由日本人主理嘅正宗拉麵店🇯🇵

▫️白雞鹽味拉麵💲8️⃣8️⃣
呢個白雞鹽味湯底比想像中濃但又唔會膩~
鹽味更加發揮到雞嘅鮮甜味 幾唔錯(*´꒳`*)
配料就有雞腿肉、荀、香蔥同糖心蛋!
雞腿肉都幾大塊 偏薄身 肉質都嫩滑🧡
糖心蛋超讚!岩岩整到半流心狀態✨
配左幼身嘅拉麵 仲可以自己揀麵質軟硬度~

▪️牛筋BLACK沾麵(大)💲1️⃣1️⃣0️⃣
沾麵湯底濃郁惹味 帶有少少黑蒜胡椒香味🖤
湯底入面嘅牛筋煮到好淋 好入味( ´͈ ᵕ `͈ )♡
仲有大大塊叉燒 同半流心嘅溏心蛋✨
配左較為粗身嘅麵 麵質滑溜有口感 彈牙!
同樣可以自己揀麵質軟硬度~ 湯底仲有冷/熱比你選擇

▫️黑龍叉燒飯(小)💲8️⃣8️⃣
呢個黑龍叉燒飯有驚喜呀 本身以為拉麵店🍜
飯應該mama地 點知同樣掂呀ჱ̒⸝⸝•̀֊•́⸝⸝)‪
日本米飯粒特別軟熟 叫細碗份量都幾多~
叉燒係半肥瘦 肉質軟腍又夠入味❤️邪惡!
仲有啲辣木耳絲、味筍同溏心蛋!
溏心蛋都仲有少少流心 麵嘅流心蛋就流心好多!

▪️雞皮餃子💲
非常邪惡嘅雞皮包成金黃色餃子 炸完脆卜卜✨

▫️麻油炒味筍💲2️⃣0️⃣
大大碟都只係20蚊 鐘意食味筍可以order!抵!

⸝⸝‪⸝♡ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ʕ´•ᴥ•`ʔ ‧˚
📍 黑龍Koku Ryu Ramen
香港灣仔汕頭街29號地鋪
黑龍地點雖然吾算旺 但鋪頭成日都有人排隊 睇黎人氣吾錯 而且每個月都有限定優惠 3月份系送炸蝦一隻🍤🥢黑龍豚骨拉麵 $88都幾多餸 有叉燒2塊 筍 蔥 洋蔥粒 紫菜叉燒厚切 好腍滑 肥瘦適中🤪湯底系豚骨濃湯 夠膠身 仲有啲洋蔥粒配搭 感覺小清新不過呢款麵冇玉子 所以追加左隻(+$12) 咁就完滿啦🥰🍜豪華明太子拉麵 $138平時比較少見用明太子放入拉麵到味道鹹鹹辣辣 加埋啲雪菜 辣木耳絲 層次豐富另外湯底淡身啲 咁就吾會太膩😋我地仲加左紫菜 (+$12) 更豪華🤣🥟餃子 $40餃子皮幾薄又軟身 入面涵料飽滿👍🏻🐙燒汁章魚燒 $30一碟4粒 岩曬做小食😚另有鹽味簡💭食物味道正宗 湯底濃郁 環境仲幾有日本小店feel 平日晚都座無虛席 不愧系人氣小店👏🏼

🥢黑龍豚骨拉麵 $88

燒汁章魚燒

💭
燒汁章魚燒
2024-03-23 283 瀏覽
喺灣仔返工一段時間💼,都無好好去覓食~今日有同樣喺灣仔返工嘅朋友帶我嚟食拉麵🍜,一間正宗由日本人開嘅店~雖然店仔細細,但食客絡繹不絕👯‍~我自己本身喜歡吃筍,所以有麻油炒味筍揀唔會食枝豆~佢有麻油味好香,鹹鹹地好開胃~煎餃子本身40,生啤就58,呢個套餐有齊只係90,當然要嗌啦🗣~如果想同朋友嚟吹下水💦,又唔太餓,其實叫呢個都幾適合~佢嘅餃子煎得好靚🥟,個底好煎香~配埋個生啤🍻,喺呢間咁有氣氛嘅拉麵店真係好爽~嚟到主食方面,我哋點咗個牛筋black拉麵🐮~呢個拉麵似乎都幾受歡迎,我見其他檯都有點👍~牛筋好軟滑,而個湯底非常香濃,而且啲麵非常掛湯,入口又彈牙😋~另外試下櫻海老沾麵,個湯面滿滿嘅櫻花蝦🦐,飲落口完全係蝦味爆發🤯!如果唔喜歡咁重口味,仲可以加啲湯,調配返適合嘅口味~佢嘅配料都好吸引,叉燒油香~流心蛋更加係咬開就有蛋汁流出嚟🍳,每樣食材都一絲不苟~呢間店不停有客人到,好不容易先等到兩檯客一齊走咗偷偷影下個環境📸~呢度好有日本風🎏,仲會聽到大廚講日文~實在有喺日本食拉麵嘅感覺!難怪由2014年開業🎍,可以屹立至今~佢哋仲會每月有啲優惠,今次就送炸蝦🍤~記得嚟食時睇下有咩優惠,唔好
喺灣仔返工一段時間💼,都無好好去覓食~
雖然店仔細細,但食客絡繹不絕👯‍~

我自己本身喜歡吃筍,所以有麻油炒味筍揀唔會食枝豆~
佢有麻油味好香,鹹鹹地好開胃~
麻油炒味筍

如果想同朋友嚟吹下水💦,又唔太餓,其實叫呢個都幾適合~
生啤 & cola

佢嘅餃子煎得好靚🥟,個底好煎香~
配埋個生啤🍻,喺呢間咁有氣氛嘅拉麵店真係好爽~
餃子+Suntory生啤

嚟到主食方面,我哋點咗個牛筋black拉麵🐮~
呢個拉麵似乎都幾受歡迎,我見其他檯都有點👍~

牛筋black拉麵

櫻海老沾麵(小)

如果唔喜歡咁重口味,仲可以加啲湯,調配返適合嘅口味~
佢嘅配料都好吸引,叉燒油香~
櫻海老沾麵(小)

流心蛋更加係咬開就有蛋汁流出嚟🍳,每樣食材都一絲不苟~
流心蛋

呢度好有日本風🎏,仲會聽到大廚講日文~
實在有喺日本食拉麵嘅感覺!
難怪由2014年開業🎍,可以屹立至今~

佢哋仲會每月有啲優惠,今次就送炸蝦🍤~
記得嚟食時睇下有咩優惠,唔好錯過呀!

2024-03-21
麻油炒味筍
生啤 & cola
餃子+Suntory生啤
牛筋black拉麵
流心蛋
  • 櫻海老沾麵
提起日本料理,相信唔少香港人都會被一碗熱辣辣香噴噴嘅拉麵所征服🤤今次小編嚟到灣仔汕頭街嘅「黑龍」品嚐呢度由日本師傅親手主理嘅正宗拉麵,入到去聽到侍應嘅日本口音就知道夠晒正宗😂睇嚟今次唔使飛去日本,都食到正宗嘅日本濃湯拉麵😝🍜《 豪華明太子拉麵 》 $138 4.5 / 5見到餐牌寫住期間限定梗係要嗌嚟試吓啦!😍 主角明太子鹹鮮味非常突出,奶白色嘅豚骨湯熱辣辣又濃郁配合爽滑彈牙嘅拉麵好惹味😝叉燒肥瘦均勻有咬感,適合口味偏重嘅朋友仔~《 牛筋𝘉𝘭𝘢𝘤𝘬沾麵 》 $110 4.5 / 5沾麵底用嘅係較為粗身嘅太麵,口感比幼身嘅拉麵更有筋道,而靈魂醬汁充滿黑蒜香味🧄內裏仲有滿滿嘅牛筋肉塊🐮相當足料,細食嘅朋友可以嗌中𝘚𝘪𝘻𝘦😋《 雞皮餃子》 $30 4 / 5即叫即炸嘅脆卜卜雞皮餃子😍雞皮炸到金黃🐔咬落又脆又煙韌,雞皮嘅油脂滲晒入肉餡度味道更加豐富😋而家只要𝘧𝘰𝘭𝘭𝘰𝘸佢哋嘅𝘐𝘎惠顧一碗拉麵起,仲會免費送一客炸蝦🍤 貪心嘅小編緊係有點埋😝———————————————🏠環境舒適度:💛💛💛💛👅舔脷回頭度:💛💛💛💛📸打卡able度:💛💛💛💛🙇🏻‍♀️服務滿意度 :💛💛💛💛——————————————

《 豪華明太子拉麵 》 $138 4.5 / 5

配合爽滑彈牙嘅拉麵好惹味😝
叉燒肥瘦均勻有咬感,適合口味偏重嘅朋友仔~
牛筋𝘉𝘭𝘢𝘤𝘬沾麵

🙇🏻‍♀️服務滿意度 :💛💛💛💛
———————————————
牛筋𝘉𝘭𝘢𝘤𝘬沾麵
2024-03-18 16 瀏覽
小編在喜帖街打完卡後肚子有點餓🙆🏻‍♀️想起附近有家甚具人氣的拉麵店想也沒想就直接沖進去啦🥰舖子是由日本人開設的正宗拉麵店進去之後還會聽到職員用日語交流喔🙋🏻‍♀️ 黑龍豚骨拉麵🍜 $88 +玉子 $12非常經典的豚骨拉麵🧡是小編最喜歡的拉麵沒有之一麵的軟硬度可以自選拉麵掛湯而且湯底十分濃郁玉子做得很出色沒有腥味而且滑、彈、甜!!小編建議選基本辣吃起來更加鮮味開胃 豪華明太子豬骨拉麵🍜 $138這是期間限定的款式喔😋除了有豚骨拉麵的優點外還有兩條鮮美鹹香的明太子🤩每次挑一點和拉麵拌著吃感覺就像在大海裡暢遊海鮮的氣息十分濃厚是非常值得一試拉麵🧡 餃子🥟 $40餃子皮薄多汁而且外皮煎得十分香脆可口大小也剛好一口一個🤭小斯文 章魚燒🍡 $40章魚燒火候精準外皮酥脆內餡軟滑醬料適中沒有蓋過章魚燒的鮮甜 限定優惠💌追蹤黑龍的社交平台可以獲得免費的炸蝦一份喔☺
小編在喜帖街打完卡後肚子有點餓🙆🏻‍♀️

是小編最喜歡的拉麵沒有之一
麵的軟硬度可以自選
拉麵掛湯而且湯底十分濃郁
玉子做得很出色
沒有腥味而且滑、彈、甜!!
小編建議選基本辣

限定優惠💌
追蹤黑龍的社交平台可以獲得免費的炸蝦一份喔☺

• 餃子
  • 黑龍豚肉拉麵
呢間小店2014年已經開業👍🏻日本人開設嘅正宗拉麵店🍜可能因為開嘅位置實在比較隱蔽(內街)都係朋友介紹先知有間拉麵店臥虎藏龍啱啱第一次食 18:30去到已經要排隊😱店舖細細只能容納10幾位客人 好有傳統日本feel🤭🤭枱枱櫈櫈都係深木色 有吧枱位置睇住廚師煮食🧑‍🍳⁡拉麵選擇唔算好多 貴精不貴多 專心做好幾款今期有豪華明太子豬骨拉麵(期間限定) 但我同朋友都係想食傳統味道 所以冇試😂⁡🐷黑龍豚骨拉麵 $88辣度揀咗唔辣 但聽人講加咗更吊味😏😏配料有叉燒+筍+蔥+洋蔥+紫菜(額外再加一份 正!)賣相唔算好特別亦冇加鹽加醋 好有日本人平實風格🤭個湯底飲落我幾like 口感偏濃稠有少少漿口豬骨味好濃郁又夠香 略帶鹹鮮味而且唔會好口渴想飲野 亦唔覺得油膩💕主角叉燒肥瘦適中 肉質軟淋 脂肪位入口即融麵底都可以自選軟/正常/硬 我同朋友覺得分別不大但用返呢款正宗拉麵就勁掛湯😎😎⁡🐮牛筋Black拉麵 $98賣相幾靚 湯底同樣濃郁黏口無比😌牛筋入口軟腍 擺入口好似即溶啫喱咁 滿滿嘅膠質👍🏻😋麵條揀咗軟身 偏幼細但同樣好掛湯除咗叉燒 配料仲有溏心蛋+辣木耳+洋蔥+筍+蔥溏心蛋好流心仲要光澤感滿滿😍😍⁡
呢間小店2014年已經開業👍🏻
日本人開設嘅正宗拉麵店🍜
可能因為開嘅位置實在比較隱蔽(內街)
都係朋友介紹先知有間拉麵店臥虎藏龍
啱啱第一次食 18:30去到已經要排隊😱
店舖細細只能容納10幾位客人 好有傳統日本feel🤭🤭
枱枱櫈櫈都係深木色 有吧枱位置睇住廚師煮食🧑‍🍳

拉麵選擇唔算好多 貴精不貴多 專心做好幾款
今期有豪華明太子豬骨拉麵(期間限定)
但我同朋友都係想食傳統味道 所以冇試😂

🐷黑龍豚骨拉麵 $88
辣度揀咗唔辣 但聽人講加咗更吊味😏😏
配料有叉燒+筍+蔥+洋蔥+紫菜(額外再加一份 正!)
賣相唔算好特別亦冇加鹽加醋 好有日本人平實風格🤭

食落比原味乾身 外皮幾脆 細細粒一口食曬
粉漿偏挺身 包住粒小小章魚 餡料唔算好多
上面仲有少少紫菜+沙律醬點綴😉

2024-03-09
15 分鐘 (堂食)
  • 牛筋Black拉麵
  • 黑龍豚肉拉麵
2024-03-16 288 瀏覽
呢間由日本人於2014年開設嘅正宗沖繩拉麵店✨食完一直念念不忘 再次回訪💭.📌櫻海老沾麵(大) $110麵底有得揀凍/熱 我地揀咗冷🧊粗身麵條爽滑彈牙又煙韌 比起平時硬身啲👅湯底好濃稠 入面有好多櫻花蝦, 香蔥同洋蔥粒🍲蝦味好濃 味道鮮甜 唔會過鹹 仲有啲蝦膏嘅甘香🦐配料有荀, 辣木耳, 玉子同叉燒🐽玉子好流心又香滑🥚另加左荀(+$12) 同辣木耳(+$12) 荀好爽脆 帶點黑胡椒味 辣木耳都好爽口 但比較鹹👀.📌黑龍豚骨拉麵 $88拉麵有得揀辣度 揀左無辣🌶️湯底混合豚骨肉香同洋葱, 青葱嘅清香 味道濃郁 但唔會過鹹👍🏻幼身拉麵揀左正常硬度 唔會太軟 超掛湯🍜拉麵配料有青蔥, 洋蔥, 筍, 紫菜同叉燒 叉燒肥瘦適中 肉質軟淋🐽紫菜齋食較乾 但浸落湯就索晒湯 荀同木耳都好爽脆👅.📌黑龍叉燒飯(大) $98飯底比叉燒更有驚喜‼️用左日本珍珠米 香口煙韌🍚溏心蛋熟度剛好 蛋黃好香滑 連埋醬汁撈勻個飯食 好滿足🥚不過如果溏心蛋係醬油漬過就更好😆配料仲有青蔥, 荀同辣木耳🧅叉燒有切片同角切 切片肥瘦適中 口感軟淋 角切就偏瘦 食落有少少柴 不過好入味 味道唔錯🐷.📌餃子 $40餃子係豬肉白菜餃

📌櫻海老沾麵(大) $110

📌黑龍豚骨拉麵 $88

📌黑龍叉燒飯(大) $98
飯底比叉燒更有驚喜‼️

📌餃子 $40
餃子係豬肉白菜餃 味道正常 不過煎得唔夠脆 外皮有啲淋🥟

📌炸雞 $30
炸雞上枱熱辣辣 好香脆🔥薄薄一層炸皮包住厚身多汁雞肉🍗調味唔多 點埋旁邊嘅他他醬就啱啱好🙌🏻
炸雞
炸雞
黑龍豚骨拉麵🍜叉燒有厚度又煮得夠淋,輕輕就能咬開,配料有紫菜、筍、洋蔥、蔥,增加層次,因為依款拉麵本身唔包溏心蛋,所以另外加咗一隻,溏心蛋嘅生熟度控制得啱啱好,湯底味道濃郁、偏向稠身~豪華明太子拉麵🍜朋友叫咗期間限定嘅拉麵,兩條明太子果然望落好豪華,個湯底本身相對淡味少少,配合返濃味嘅明太子,配菜稍有不同,有雪菜同埋木耳🥢另外我地叫咗幾款小食share,幾款小食都係即叫即整嘅,食落熱辣辣,最欣賞嘅係雞皮餃子,雞皮炸到又薄又脆,完全無肥膩感,就算一人食晒4件都相當輕鬆,炸雞都算係幾滑,同樣係炸得香脆,餃子就正正常常,如果follow instagram就送一隻炸蝦🍤見到好多人都提到依間拉麵店係日本人開嘅,喺灣仔依個咁多拉麵店嘅地方開咗就快10年,必定有佢嘅捧場客!

2024-03-14 12 瀏覽
🏮【 黒龍 灣仔店 】🍜@kokuryuramen_wanchai同好友去左位於灣仔汕頭街,喺2014年已開業至今,由日本人開設正宗拉麵店嘅「黑龍拉麵」食午餐🍜🍜,呢度每次嚟都有人龍,果然係沖繩那霸過江龍人氣拉麵店,好彩又唔駛排好耐👍👏🏻店鋪細細間,但佈置令你有如置身係日本拉麵店一樣,即時抒解到想去日本🇯🇵嘅心.. 一陣😂😂😂🍜牛筋black拉麵($98)我和好友不約而同都嗌咗佢嘅人氣拉麵~牛筋black拉麵,碗拉麵本身有牛筋、日本叉燒、溏心蛋、洋蔥🧅、葱粒,好友就走洋蔥加$12 追加紫菜,我就加$12 追加筍🥰牛筋好腍好入味,溏心蛋更是我最愛,叉燒都正,湯底十分濃郁,店舖好細心,如果覺得太濃的話,佢哋安排咗一壺鰹魚嘅清湯可以溝淡個湯底,不過我同好友都覺得湯底夠濃厚先好味🤤🤤👍🥟餃子($40)日本煎餃子🥟,一碟5 件,皮薄厚適中,微焦😋,肉餡飽滿,好快比我地食晒😜🐙章魚燒($30)一碟四粒,份量大小啱啱好,小丸子表面呈現金黃色,淋上章魚燒醬汁,撒上適量的木魚,好味道,係小食最佳之選😆👍🥤可樂($15/罐)我地都揀左正常可樂,好飲D😂✔️拉麵店不設留位,好大機會需要排隊😅✔️每月限定優惠:
🏮【 黒龍 灣仔店 】🍜
@kokuryuramen_wanchai

🍜牛筋black拉麵($98)

🥟餃子($40)

🐙章魚燒($30)

🥤可樂($15/罐)
我地都揀左正常可樂,好飲D😂

✔️拉麵店不設留位,好大機會需要排隊😅
✔️每月限定優惠:二月優惠: 惠顧拉麵一碗及Follow 社交平台即送‼️兩隻泡菜餃子🥟🥟‼️
✔️除咗多款拉麵,仲有沾麵、明太子飯、牛筋飯等😊
由日本人開設的正宗拉麵店🇯🇵🍜2014年開業 至今已營業🔟年一直深受香港人喜愛💕以QR Code落單 拉麵有多款個人選項選擇 配合不同喜好的客人👍🏻·💚櫻海老沾麵 $110香濃豬骨湯沾麵湯底👍🏻麵質較粗身好彈牙櫻花蝦令湯味更鮮更香沾麵湯最後可以加湯飲🍲💚黑龍豚骨拉麵 $88 +玉子$12拉麵的面質係幼身拉麵配上黑木耳·香蔥等等豚骨湯香而不油 辣汁唔會太辣 令拉麵味道更豐富💚雞皮餃子 $30用雞皮取代餃子皮的日式餃子🥟唔係周圍都有😙雞皮比一般餃子多陣油香餃子滋卜滋卜的肉汁🥟好邪惡但好滋味💚麻油炒味筍 $20因為好鐘意食筍 所以見到可以單點就叫一碟食得好滿足😌
由日本人開設的正宗拉麵店🇯🇵🍜

因為好鐘意食筍
所以見到可以單點就叫一碟
食得好滿足😌
2024-03-13 13 瀏覽
最近造訪左一間灣仔拉麵店都係我個friend 行過灣仔既時候見到呢間大排長龍日本人開設的正宗拉麵店絕對是拉麵愛好者的天堂有各種吸引人的選擇牛筋Black拉麵湯底是由牛骨熬製而成的清湯牛骨底濃郁而鮮美湯底的口感非常順滑 帶著微微的牛骨香氣配料方面,牛筋、叉燒、流心蛋、辣木耳、洋蔥和筍的組合非常出色豐富的口感和層次 基本上都見到好多枱都叫佢明太子飯呢碗細細的白飯上撒滿了鮮美的明太子每一口都帶著微妙的鹹香和魚子的豐富口感可以再加少少湯汁絕對係簡單卻美味的料理正宗日本人都係食完個拉麵加碗飯架黑龍豚骨拉麵以豬骨熬製而成的味道濃郁而濃厚我仲加左玉子和紫菜食拉麵點少得佢地呀!!叉燒肥瘦均勻,肉質鮮嫩 有成三大片呀雞皮餃子餃子外皮酥脆內部則包裹著滑嫩的餡料即叫即炸好好食呀黑龍灣仔汕頭街29號地舖
最近造訪左一間灣仔拉麵店

正宗日本人都係食完個拉麵加碗飯架

以豬骨熬製而成的
味道濃郁而濃厚

我仲加左玉子和紫菜
食拉麵點少得佢地呀!!

叉燒肥瘦均勻,肉質鮮嫩 有成三大片呀

餃子外皮酥脆
內部則包裹著滑嫩的餡料
即叫即炸好好食呀

黑龍
灣仔汕頭街29號地舖
今日去到灣仔汕頭街嘅排隊店——黑龍拉麵。麵店在2014年開業, 是日本人開設正宗拉麵店, 店舖門口裝修成屋頂形, 掛著紅色大燈籠, 寫著店舖名「黑龍」, 內部裝修有如日本嘅拉麵小店, 座位不多。牛筋BLACK拉麵湯底好香濃, 牛筋腍滑, 膠質豐富, 麵煙韌弾牙, 蔥粒香口惹味, 加上辣辣爽脆木耳, 還有溏心蛋, 吃起來好有口感。樱海老沾麵(小 200g)叫咗小份, 麵條彈牙, 湯底鮮甜, 加上大量香脆嘅櫻花蝦, 鮮味鹹香, 令人回味。牛筋飯(細)腍滑牛筋配以軟糯飯粒, 加埋香蔥, 口感順滑。小食有煎餃子, 章魚燒和炸雞, 熱辣辣香脆可口, 惹味開胃嘅小食。飲品是可樂和Whiskey High Ball, Whiskey High Ball梳打水和威士忌味道好配合, 加上冰粒, 口感清爽。放工後小酌一杯,正!#排隊美食 #灣仔美食 #香港拉麵 #拉麵 #日本菜 #拉麵 #打卡熱點#相机食先 #手机食先 #美食博主 #香港美食 #香港探店 #香港旅游攻略 #香港旅游好去处 #香港美食推荐@kokuryuramen_wanchai#ramen #hkramen #ramenhk#hkfoo

牛筋BLACK拉麵

湯底好香濃, 牛筋腍滑, 膠質豐富,

樱海老沾麵(小 200g)

牛筋飯(細)
腍滑牛筋配以軟糯飯粒, 加埋香蔥, 口感順滑。

飲品是可樂和Whiskey High Ball,

@kokuryuramen_wanchai
#ramen #hkramen #ramenhk
#hkfoodie #foodporn #hkfoodblog #foodiehk #instafood #hkfoodporn #foodblogger

黑龍
灣仔汕頭街29號地舖
2024-03-12 15 瀏覽
***🏡 黑龍 Koku Ryu Ramen📍 灣仔汕頭街29號地鋪💰 人均100-200位於灣仔的正宗日本過江龍拉麵🥩由日本人開設並親自打理 味道超級正宗 鋪頭唔算大 可以坐20人左右 可以親自睇住師傅煮 非常地道噶日式體驗 好適合落班同朋友過來歎個拉麵 傾下計 飲翻兩杯消遣同朋友試左以下幾款⭐ 黑龍豚骨拉麵 加玉子 $100原味豚骨湯底濃厚 但唔會膩拉麵軟硬度適中 而且好掛湯 加左紫菜 口感更特別簡直係拉麵愛好者福音 ⭐ 白雞鹽味拉麵 加筍 $100奶白色湯底 鹹淡適中 搭配啖啖雞肉 味道非常正宗 ⭐ 雞皮餃子 $30好特別噶餃子 決定試一下外表煎到金黃香脆 入面噶餡鮮嫩多汁真係超正呀⭐ 枝豆 $40作為送酒噶小食 真係食到停唔到口 叫左whiskey high ball同埋SUNTORY生啤各$58 出品都非常唔錯#香港美食 #eatwhatulike #港島美食 #灣仔美食 #汕頭街美食 #香港拉麵 #香港過江龍 #香港豚骨拉麵 #hkfoodie #hkig #hkblogger #香港探店 #香港日料 #日本拉麵
***

• 黑龍豚骨拉麵
  • 生啤
  • 白雞鹽拉麵
2024-03-12 18 瀏覽
呢間位於灣仔2014年開業的拉麵店,長期人氣爆燈,皆因係日本🇯🇵師傅主理, 店舖不大但富有日本地道麵館情懷,能夠食到正宗日本嘅味道,非常幸福🥰🍜 明太子拉麵 $118第一次食明太子拉麵,兩條明太子好吸睛呀!明太子的鹹香味與拉麵完美結合,湯頭濃郁鮮美,朋友係明太子控表示十分滿意!🐮 牛筋BLACK拉麵 $98湯頭加入牛筋熬製更濃厚,牛筋入口軟腍好入味!麵條揀咗正常,好掛湯,薄片叉燒大大塊。配料仲有木耳和最愛的溏心蛋,全隻流心好正!🥟 餃子 $40外皮煎得香脆,餃子皮很薄,食落無油膩感,讚!🐙 章魚燒 $30即叫即整,外皮配上濃郁的醬汁,裏面有大大粒章魚,口感十足,同係日本食到既一樣甘好味!我地仲加左兩隻糖心蛋 ($12一隻),兩罐汽水($15一罐),埋單都係$340,好抵食!📣 3月份follow 社交平台 送天婦羅蝦🍤 密切留意餐廳每個月都有限定優惠❣️

🍜 明太子拉麵 $118

🐮 牛筋BLACK拉麵 $98

🥟 餃子 $40

外皮煎得香脆,餃子皮很薄,食落無油膩感,讚!

🐙 章魚燒 $30

📣 3月份follow 社交平台 送天婦羅蝦🍤
密切留意餐廳每個月都有限定優惠❣️
2024-03-11 21 瀏覽
去日本咁多日食左幾餐拉麵男朋友竟然仲係唔夠喉想喺香港要搵返咁上下質素嘅豚骨拉麵唯有去黑龍呢間2014由日本人開設嘅拉麵店係我嘅豚骨拉麵必選店面細細播住日文歌更有日本拉麵店情調轉左QR code 落單簡單方便Follow 社交平台仲有野送男朋友一貫黑龍豚骨拉麵豚骨湯濃稠入口滿滿膠原感覺肉香味濃配上博多風細麵爽滑彈牙口感輕盈即使湯頭濃杰都唔會太heavy我要左期間限定嘅豪華明太子豬骨拉麵有兩條微辣嘅明太子充滿博多風情香醇濃厚嘅豚骨湯底加上微辛咸香嘅明太子變化出多重口感叉燒又香又軟Ichiban👍餃子餃子皮薄外面煎到超香脆蘸醋鮮香juicy
去日本咁多日
食左幾餐拉麵