2024-06-23 127 瀏覽
開業十週年⸜♡⸝日本人開設正宗拉麵店🍜黑龍豚骨拉麵湯底係拉麵嘅精華🔥好濃郁嘅魚介~~配料仲好豐富,大量蔥同紫菜等!叉燒好大塊又好好食🤤🤤呢個係配咗幼拉麵,個人揀左硬度適中~超掛湯~~~差唔多飲哂佢啲湯添白雞鹽味拉麵🍜白雞湯好creamy,食到啖啖嘅忌廉味拉麵質地較粗身~食落都有咬口好掛湯~雞叉燒都好入味,夠嫩口胡椒鹽味叉燒💕呢個極推薦‼️加料必叫~~大量嘅蔥花係面,叉燒食落有炙燒過嘅味兩大塊!!勁足料🤩🤩肉質偏瘦,但夠腍,撈埋拉麵湯一齊食一流雞皮餃子🥟呢個有驚喜!好少係拉麵店食到雞皮都燒得好脆口!邪惡之選🤪餃子呢個係白菜餡,略嫌食落外皮唔太脆💖每月都有限定優惠💖Follow IG即送免費雞軟骨餃子🥟📍 黑龍 (灣仔)灣仔汕頭街29號地舖 #ramen #hkramen #ramenhk #灣仔美食 #香港拉麵 #拉麵 #香港美食 #抵食 #優惠 #性價比高
開業十週年⸜♡⸝日本人開設正宗拉麵店🍜

黑龍豚骨拉麵
湯底係拉麵嘅精華🔥好濃郁嘅魚介~~
配料仲好豐富,大量蔥同紫菜等!
叉燒好大塊又好好食🤤🤤
呢個係配咗幼拉麵,個人揀左硬度適中~
超掛湯~~~差唔多飲哂佢啲湯添

白雞鹽味拉麵🍜
白雞湯好creamy,食到啖啖嘅忌廉味
拉麵質地較粗身~食落都有咬口
好掛湯~雞叉燒都好入味,夠嫩口

胡椒鹽味叉燒💕
呢個極推薦‼️加料必叫~~
大量嘅蔥花係面,叉燒食落有炙燒過嘅味
兩大塊!!勁足料🤩🤩
肉質偏瘦,但夠腍,撈埋拉麵湯一齊食一流

雞皮餃子🥟
呢個有驚喜!好少係拉麵店食到
雞皮都燒得好脆口!邪惡之選🤪

餃子
呢個係白菜餡,略嫌食落外皮唔太脆

💖每月都有限定優惠💖
Follow IG即送免費雞軟骨餃子🥟

📍 黑龍 (灣仔)
灣仔汕頭街29號地舖
2024-06-16 80 瀏覽
呢間由日本人開設嘅正宗拉麵店開業10年.每月都有不同嘅限定優惠Follow 社交平台就送上一客日式餃子恍如置身日本一樣唔使搭飛機都享受到正宗嘅味道店舖雖小,但店員好有效率好快就安排入座🍜櫻海老沾麵加入香蔥.玉子.紫菜.辣木耳.洋蔥200g份量 大碗又足料再將粗身麵沾入 充滿櫻花蝦嘅海老濃湯之中味道香濃.口感豐富🍜黑龍豚骨拉麵湯底香濃惹味麵質有軟硬度選擇追加紫菜.吸收湯底嘅精華🥟餃子餃皮煎得金黃香脆裡面肉汁豐富好Juicy🫛枝豆食到停唔到口健康又好味嘅小吃

呢間由日本人開設嘅正宗拉麵店
開業10年.每月都有不同嘅限定優惠
Follow 社交平台就送上一客日式餃子
恍如置身日本一樣
唔使搭飛機都享受到正宗嘅味道
店舖雖小,但店員好有效率
好快就安排入座
健康又好味嘅小吃
2024-06-13
午餐
2024-06-13 54 瀏覽
由日本人開的地道拉麵店🍜2014年開業到現在,其間有不少旅客排隊等入座,真係人氣滿滿😍入座後用手機掃QR code落單好方便!!!🍜牛筋BLACK拉麵麵質可自選軟硬程度,配料有叉燒、牛筋、半熟温泉蛋、蔥同洋蔥。牛筋口感超好👍🏻入口軟腍好滑,配上香濃湯底😋🍜黑龍豚骨拉麵辣度可自選辣定唔辣,仲有不同辣度選擇,朋友揀咗1倍辣🌶️配料有叉燒、原隻温泉蛋、筍、海苔、洋蔥同蔥,配料非常豐富,叉燒大大塊肉質柔軟,濃郁嘅豚骨湯底味道鮮味。我哋另外點咗二份小食 餃子🥟即叫即煎,皮薄足料;炸雞大大舊,熱辣辣好香脆。

🍜牛筋BLACK拉麵

🍜黑龍豚骨拉麵

2024-06-08
午餐
  • 牛筋Black拉麵
汕頭街呢間拉麵店「黑龍」開業已經有10年,由日本人開設🇯🇵所以去到都會聽到佢地講日文,拉麵當然夠晒正宗啦!平日夜晚去到都好爆,好彩岩岩好淨返兩個位,如果唔係都要等。我地要左期間限定款,牛筋BLACK拉麵,湯底好香濃😍唔會過鹹,岩岩好,最正係牛筋好淋好入味🥰啲麵係幼身個種,食落有小麥香,第一次食呢款,都幾有驚喜👍🏻另一款係經典既沾麵,櫻海老沾麵🦐未食已經聞到好香的蝦湯味,加左櫻花蝦香得黎又有口感🦐粗身麵條好掛汁,仲有好完美的溏心蛋。加左個海苔日本生蛋拌飯,可以加埋拉麵既湯撈埋一齊食,好好味🤩小食方面,加左十分推薦的雞皮餃子同埋章魚燒🐙都好有水準。每月都有限定優惠! 今個月優惠係 Follow 社交平台送1隻炸蝦🍤好脆好香口,正!!🔸牛筋BLACK拉麵🔸櫻海老沾麵🔸海苔日本生蛋拌飯🔸雞皮餃子🔸章魚燒📍#黑龍 (#灣仔美食) @kokuryuramen_wanchai#灣仔 汕頭街29號地舖

粗身麵條好掛汁,仲有好完美的溏心蛋。

小食方面,加左十分推薦的雞皮餃子同埋章魚燒🐙

🔸牛筋BLACK拉麵
🔸櫻海老沾麵
🔸海苔日本生蛋拌飯
🔸雞皮餃子
🔸章魚燒

#灣仔 汕頭街29號地舖
2024-06-10 39 瀏覽
今晚係灣仔收工, 去左E間位於汕頭街嘅黑龍拉麵, 一入去已經好有日本拉麵小店嘅感覺, 突然好想番鄉下! 入面除咗有拉麵仲有沾面/小食提供⭐WHISKEY HIGH BALL⭐櫻海老沾麵因為太熱關係想食d無湯嘅野食, 所以就揀左沾麵啦! 沾麵有3款選擇, 有辣有唔辣, 仲可以揀冷麵/熱麵, 同額外加配料, 櫻海老湯汁濃厚鮮甜, 湯面上擺滿櫻花蝦, 麵質彈牙爽口, 沾上濃湯後更滋味, 旁邊嘅日式叉燒入口濃郁, 肉質厚實滑順唔油膩⭐牛筋BLACK拉麵E款拉麵湯頭比櫻海老沾麵嘅湯頭更濃郁, 滿滿嘅膠質沾滿整條麵條, 麵條食落十分爽彈幾好食⭐章魚燒好耐無食過章魚燒了, 粒粒都口感外脆內軟, 加埋醬汁好惹味

⭐WHISKEY HIGH BALL

⭐櫻海老沾麵

⭐牛筋BLACK拉麵

⭐章魚燒
好耐無食過章魚燒了, 粒粒都口感外脆內軟, 加埋醬汁好惹味
2024-06-06
雖然佢位於灣仔嘅小巷仔,但係都有唔少支持者,照片今日就係其中一個粉絲!✨櫻海老沾麵特別喜歡麵條嘅口感,有彈性得來亦都好夠滑,掛汁效果特別好,湯底完完全全吸收晒櫻花蝦嘅鮮味,入口唔會太鹹,配埋流心蛋同兩大件火炙叉燒,確係滿足!✨黑龍豚骨拉麵🍜湯底非常濃郁,邊邊位甚至有泡泡嘅情況,飲落去有厚度且順喉嘅口感值得一試,另外裏面醇厚嘅豚肉,隨著微微嘅油脂感充斥整個口腔。✨小食食拉麵不能缺少嘅一款小食,餃子外皮香脆內餡帶汁;小丸子醬燒嘅味道都幾濃郁,咬落粉漿感唔重,反帶點Q軟;炸雞脆卜卜,雞皮完全冇油膩感;燒魷魚一夜干火候剛剛好,唔會太硬再加上沙律醬,絕對係最好嘅佐酒小食。只要follow埋小店嘅IG,更加可以獲得免費嘅雞軟骨餃子一份添~✨飲品最後當然唔少得一杯大啤酒,連埋餃子咁樣嗌都係$90

✨櫻海老沾麵

✨黑龍豚骨拉麵🍜

✨小食

✨飲品
最後當然唔少得一杯大啤酒,連埋餃子咁樣嗌都係$90
  • 黑龍豚骨拉麵
  • 雞皮餃子
  • 櫻海老沾麵(小)
2024-06-09 31 瀏覽
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯講到日本美食,拉麵一向都係我嘅最愛,唔同湯底嘅配搭食幾多次都唔會厭。今次就到訪位於灣仔日本人主理嘅「黑龍」,聽講佢地係沖繩風嘅拉麵,將家鄉嘅味道帶到嚟香港。牛筋BLACK拉麵見到有牛筋呢個組合都覺得好新奇,依個港式麵食嘅配菜竟然可以融入日式拉麵當中。牛筋半透明充滿豐富嘅骨膠原,一啖入口竟然入口即溶嘅感覺。叉燒肉質半肥瘦,同濃厚嘅湯底配搭都幾啱。櫻海老沾麵試完拉麵我就試埋沾麵,沾麵汁放滿咸香嘅櫻花蝦。冰凍又粗身嘅麵同熱辣辣嘅湯底更加帶出蝦本身嘅甜味。另外配料都好豐富,有黑木耳、旬同埋流心嘅玉子,每一啖都好邪惡㗎。小食方面仲可以加配雞皮餃子同埋煎餃子都值得一試。最後如果follow番佢哋嘅社交平台,仲可以附送天婦羅炸蝦一隻。 ⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯黑龍 (灣仔)灣仔汕頭街29號地舖 ⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

牛筋BLACK拉麵

櫻海老沾麵

小食方面仲可以加配雞皮餃子同埋煎餃子都值得一試。

黑龍 (灣仔)
灣仔汕頭街29號地舖

2024-06-09 63 瀏覽
二訪灣仔黑龍拉麵店,第一次已是疫情前,因好奇😯而了解每次行過路過總出現「人龍」原因。今次因了解而深入探究🔍,疫情後仍屹立不倒的食店 = 買少見少。拉麵店由日本人開設,提供正宗地道日本拉麵🍜+沾麵,主打各款濃郁美味湯底,包括豚骨拉麵+雞白湯拉麵+辣三枚沾麵等。店舖與傳統小型拉麵店一樣設吧檯位置,午飯時間總出場「人龍」,不乏捧場客。🥢黑龍豚骨拉麵湯底選用沖繩Agu豚骨+豬手製作,味道濃郁清香。麵也是來自沖繩本店,麥味不算太重,掛湯力挺強,可自選拉麵軟硬度,配料可加錢追加。叉燒肥瘦適中+溏心蛋也入口即化+筍乾爽脆+木耳帶微辣 = 將沖繩味道神還原。🥢牛筋Black拉麵湯頭非常濃郁,加入牛筋配上鏗魚湯熬煮,帶少少胡椒味,膠質頗重。麵底煙韌極富口感+牛筋入口溶化+滿滿骨膠原💖 + 叉燒肥瘦適中 = 必試推介👍🏻。🥢餃子肉餡鮮嫩多汁,配拉麵🍜一流,非常滿足😋。🥢炸雞大大粒金黃色炸雞炸至外脆內軟,香脆可口。📍 黑龍拉麵地址 : 香港灣仔汕頭街29號

🥢黑龍豚骨拉麵

🥢牛筋Black拉麵

🥢餃子
肉餡鮮嫩多汁,配拉麵🍜一流,非常滿足😋。

🥢炸雞
大大粒金黃色炸雞炸至外脆內軟,香脆可口。

📍 黑龍拉麵
地址 : 香港灣仔汕頭街29號
  • 牛筋Black拉麵
  • 牛筋black沾麵
2024-06-04 61 瀏覽
日本地道拉麵小店地方都唔會大得去邊,灣仔呢間雖然地方唔大,喺狹窄嘅空間食拉拉麵,講日文嘅侍應招呼你,最有地道風味。每月都有限定優惠,記得要留意。供應有拉麵沾麵,亦有飯同小食,而且麵既軟硬,冷熱都有得揀,組合自己話事。牛筋沾麵 $98沾麵湯滿有魚香鮮味,而且好夠熱。亦因為冇得翻熱,建議襯熱食,如果凍左味道就會鹹一點。至於主角牛筋好彈牙,你估唔到日式拉麵店都有咁出色既牛筋。黑龍豚骨拉麵 $88拉麵湯偏濃稠,如果好似我咁,平時鐘意食沾麵既應該唔會抗拒。仲有辣度選擇,加上掛湯既拉麵,入口味道香濃,想清一點會提供清湯比你調節。叉燒賣點唔係厚切,肥瘦平均,再用紫菜絲,代替一片片紫菜,食起來更方便。黑龍叉燒飯 $88叉燒飯有大細size,大大件叉燒,而且不柴口,配流心蛋好吸引。餃子 $40幾乎拉麵店都會供應嘅餃子,不會令你失望。

每月都有限定優惠,記得要留意。

牛筋沾麵 $98

黑龍豚骨拉麵 $88

黑龍叉燒飯 $88

餃子 $40
幾乎拉麵店都會供應嘅餃子,不會令你失望。
2024-05-31
2024-06-03 61 瀏覽
灣仔超人氣日式拉麵小店,連爸爸食過都讚不絕口,想食就學我咁6點鐘到,7點後就會開始有人龍架喇。餐廳由日本人主理,味道超正宗👍🏻。而裝潢走日式木系風,麻雀雖小五臟俱全。牛筋Black拉麵麵可揀硬身、軟身或正常,配料除左流心蛋蛋,仲有蔥、洋蔥,我仲加咗筍同叉燒畀爸爸試吓,牛筋好軟腍呀,配上濃郁嘅湯底好滿足😌。黒龍豚骨拉麵湯底有有4個辣度可以揀,豚骨湯底香濃但唔油膩,豚肉有成四大塊而且肉質嫰滑,拉麵又彈牙又掛汁,好味😋幸福極了☺️。胡椒鹽味叉燒香油嘅香氣與豬肉同燒,再撒上大量的胡椒,十足開胃!而且肉一啲都唔嚡架!日式煎餃子食日式拉麵必叫無誤!最後再叫左幾樣小食,包括章魚燒、筍同辣木耳。

牛筋Black拉麵

黒龍豚骨拉麵

胡椒鹽味叉燒

日式煎餃子
食日式拉麵必叫無誤!

最後再叫左幾樣小食,包括章魚燒、筍同辣木耳。

去完沖繩旅行🧳,聽人講香港都有間正宗沖繩拉麵🍜? 即刻去食嚟比較吓🙌🏻 結果!係好食過沖繩嗰間戀X拉麵㗎‼️🍜 雜錦配料拉麵 ($130)選擇困難症嘅我選擇食乜都有嘅雜錦拉麵😍!佢超大碗、超多料!有牛筋、三層肉叉燒、三片豬肩叉燒、海苔、筍、木耳、醬油蛋🍳 啲肉多到圍住成個碗擺得密密麻麻😋 而且仲好香、有肥有瘦滿足晒你所有願望🤤 呢個拉麵係幼麵,超掛汁,湯底超湯郁,加埋海苔絲嘅香氣,勁好食😋!(p.s.辣度都有得揀!🐷 辣三枚肉沾麵($110/大300G)沾麵可以揀凍或熱,凍會比較彈牙,貼近沖繩風味,將凍嘅拉麵浸落熱騰騰嘅湯入面,個湯㜬濃好稠,好正🤪🥟 洋蔥雞皮餃子 ($50)🍺 SUNTORY 生啤+餃子 ($90)🍢 章魚燒 ($40)🍤 炸蝦 (追蹤社交平台免費送)呢度嘅雞皮餃子都好出名,平時怕肥唔食雞皮嘅我都一食再食!佢炸得爽脆,比起普通餃子感覺仲冇咁油膩! 餃子+啤酒好抵叫,忍唔住叫埋😆 仲有炸蝦都好香脆,大家記得follow佢社交平台免費食!

🍜 雜錦配料拉麵 ($130)

🐷 辣三枚肉沾麵($110/大300G)

🥟 洋蔥雞皮餃子 ($50)
🍺 SUNTORY 生啤+餃子 ($90)
🍢 章魚燒 ($40)
🍤 炸蝦 (追蹤社交平台免費送)
2024-05-27 57 瀏覽
聽聞灣仔有間嚟自沖繩嘅拉麵店幾出名, 最近放午飯試下,為六月沖繩之旅作前奏。 拉麵店2014年開業,由日本人主理,雖然當日落雨,但差唔多滿,不過人齊先可入座。外面掛住燈籠,傳統日式木系裝修。黑龍豬骨拉麵 豬骨湯濃郁,唔會過鹹,麵質比較幼身同直身,豚肉薄身,浸住碎紫菜。白雞鹽味拉麵 湯汁比豬骨湯淡,雞味唔會被鹽味遮蓋。拉麵麵身卷曲,雞肉口感尚算嫩滑,配上溏心蛋。日式叉燒飯(細)日本傳統習慣會拉麵配合細飯,叉燒切成小塊,稍稍煎烤,口感軟腍,帶少少甜醬油撈勻珍珠米。小食:餃子 裏面肉餡正常份量。章魚燒 細細粒,外脆內裏麵粉感唔重,內含小章魚粒。餐枱寫住每月有限定優惠,今次follow 社交平台就有1隻炸蝦。

黑龍豬骨拉麵

白雞鹽味拉麵

日式叉燒飯(細)

2024-05-26 133 瀏覽
香港找正宗日本人主理拉麵店唔多🤗今日就去左灣仔地鐵站附近呢間「黑龍」拉麵店🍜到訪時排左陣隊先入座☺️小店走日本拉麵風格🤗座位唔多用QR code自助下單好方便👍黑龍雜錦拉麵🍜係餐廳招牌之一🤗麵條可自選軟硬程度👍我比較喜歡硬麵食落Q彈有勁🤤湯頭濃郁而不膩🤩配料有三層肉及豬肩叉燒叉燒🐷糖心蛋🥚牛筋、筍及木耳🤩食落口感層次豐富🤩櫻海老沾麵麵條較粗身煙韌度適中🤗將麵條浸落充滿櫻海老既濃湯中🤤入口有滿滿櫻海老鮮甜香氣😋加埋中間糖心蛋汁🙂‍↔️沾上醬汁後麵條滑順😊令人難忘😋餃子🥟皮薄餡多😊表面煎至濃濃地🤩知唔知今日食中間豬肉鮮嫩多汁☺️每隻餃子都飽滿結實👍咬下去juicy爆汁😋下午茶開窗簾炸雞唔會過鹹🤗肉質嫩滑😊咬落去會聽到滿足脆脆聲😊蘸上沙律醬汁更增添了層次風味👍明太子飯既米飯Q彈可口🤤上面鋪滿明太子增加豐富咸香鮮味🤩簡單加入高湯變成茶漬飯😍既能飽肚又同時滿足味蕾🥳

👍

• 櫻海老沾麵(小)
2024-05-23 44 瀏覽
Lunchtime食咗個又快又唔頹嘅拉麵🍜好開心啊😆 呢間拉麵店2014年開業,係日本人開設嘅正宗拉麵店,開咗咁耐都仲係人氣滿滿男朋友叫咗辣三枚肉沾麵,有三塊微微燒過嘅肥美五花腩叉燒,肥而不膩👍🏻 粗身麵條好好口感,可以揀冷或熱,熱就比較腍啲,比較吸湯😍 湯底好濃郁,仲有一種越食越辣嘅感覺🔥我就叫咗牛筋BLACK拉麵,麵揀咗軟身,配料有半熟溫泉蛋,蔥,洋蔥,另外再加咗紫菜,乾身紫菜放入湯之後超好味🤤 牛筋有驚喜!好軟腍,接近入口即化嘅口感😍 配上濃郁嘅湯底真係好出色👍🏻小食點咗份章魚燒,有燒汁同鹽味揀,我地揀咗燒汁,係外脆內軟嘅口感~ 仲有日式煎餃子,味道正常發揮😆小店座位唔多,地方淺窄,勝在食物質素好,服務都唔錯👍🏻 見到佢哋門口寫住只要follow佢哋,食一碗拉麵就送一隻炸蝦🔥 原來個個都有唔同優惠,唔怪得知咁受歡迎啦!留意返要人齊先入得座😃

2024-05-17 1409 瀏覽
這次去了家人氣拉麵店,位於汕頭街裡,門口有店名燈籠挺搶眼欵🤭。店舖環境雖然不大但挺舒適的,這裡以吧枱為主,也有少量餐桌選擇。拉麵和沾麵也有數款選擇,小吃和飯也有🙈。-▪︎燒魷魚一夜干 HKD$50現點即燒味道真香,這個是軟身版本味道挺香🫶🏻。魷魚肉質鮮嫰爽口,吃得到魷魚鮮味🤩。這個味道挺惹味,再來杯啤酒絕了!-▪︎餃子HKD$40|炸雞 HKD$30兩款小吃賣相吸引,餃子一份有5件,外層微脆帶點肉汁挺香口。炸雞金黃色賣相挺大件,有外脆內軟口感,這個也有肉汁,不會感到“鞋”口欵。-▪︎黑豚骨拉麵 HKD$88有4個辣度選擇,不用怕太辣吃不到啦🤭。豚骨湯底香濃不油膩,裡有多款配料,可因喜好加減配料。豚肉大片肉質嫰滑,拉麵彈牙質感剛好。-▪︎辣三枚肉沾麵 HKD$98麵底有兩款大小選擇,熱辣辣的味道真香😍。湯底濃稠味道微辣惹味,會有種愈吃愈辣的感覺。粗身麵質較有嚼感,沾上湯汁更為惹味。枚肉即是五花肉,吃起來層次感豐富,先吃到軟腍肉肉😚。後吃到充滿油香的肥肉,是有入口即融化口感欵。-

▪︎燒魷魚一夜干 HKD$50
▪︎餃子HKD$40|炸雞 HKD$30
兩款小吃賣相吸引,

▪︎黑豚骨拉麵 HKD$88
有4個辣度選擇,不用怕太辣吃不到啦🤭。

拉麵彈牙質感剛好。

▪︎辣三枚肉沾麵 HKD$98
麵底有兩款大小選擇,熱辣辣的味道真香😍。

後吃到充滿油香的肥肉,是有入口即融化口感欵。
2024-05-15