2018-03-26 953 瀏覽
有一段日子沒有吃韓燒了,今晚來到亞士厘道,試試這間網上評分頗高的韓國烤肉店—麻浦元袓。我們沒有去過韓國,但從網路上及旅遊雜誌都能知道,首爾特別市的麻浦區有一整條的烤肉街,這間開張不久的烤肉店以「麻浦」為名,不期然對她的烤肉質素多了點期待。我們透過openrice的訂座系統方便又快捷地訂好枱,準時到達便可以入座。店子雖然不算大,但枱與枱之間的空間亦充足,惟枱子不算大,如果4個人以上,坐下來可能會有侷促的感覺。看過餐牌,我們很快就決定選這個烤肉拼盤,喜歡它樣樣有:牛肋骨、牛排骨肉、雪花牛肉、五花肉,豬排骨、雞肉、大蝦,對喜歡吃肉的人而言一定十分滿足。對於兩個人來說,這個拼盤的份量頗足夠,所以我們沒有再點其他食物。至於食物的質素可説是屬於中上級,尢其牛肋骨的牛肉味濃,入口嫩滑。兩隻大蝦不但size大,而且新鮮彈牙,十分美味。另外五花肉,豬排骨及雞肉味道都很好,很適合香港人的口味。員工的服務態度整體都很有禮貌,老闆也是親力親為。如果要批評的,就是他們的泡菜蛋雖然免費任加,但芝士粟米只供應一次,再要便需額外付費,所有水酒也是另外收費。縱使是這樣,但相信不久的將來,我們很快會再次光臨的。

縱使是這樣,但相信不久的將來,我們很快會再次光臨的。
侍應全部講英文,老闆娘同老闆好nice,尤其老闆娘好好笑容,前菜多,水係會俾市面上嘅樽裝水你,雖然唔係水龍頭水,但有啲唔環保。但食物質素真係麻麻地,份量極少,我地得兩個人原本諗住吃盤牛肉、魷魚、柚子燒酒再加一人一碗飯就夠。點知魷魚就得兩片(可能見我地得兩個人),特上牛排骨肉就得四、五片薄片,焗住叫多個辣五花肉同海鮮拉麵先夠飽。而最好味竟然係最平嘅海鮮拉麵$58,第二係特上牛排骨肉$180(不過不失),第三係辣五花肉$125(擺明啱啱係冰格攞出嚟,雪到勁硬,有雪藏味),第三係魷魚$130(冇味、完全咬唔爛),飯唔係百分百珍珠米,柚子燒酒好藥水味。主動問先知原來芝士粟米同埋泡菜蛋可以refill ,當然唔好期望會主動行過嚟同你refill,但佢地就要叫幾次先過到嚟refill。老闆好唔熟部機器EPS同Visa都分唔清,搞到要碌左四五次先知道點比錢,然後睇到張單見到咁貴,又廢事阻住人哋做生意,就出去門口禁下計數機計下條數,點知老闆娘見到就有啲語氣唔好用英文講叫我地有咩事入去鋪頭傾,佢哋唔會呃錢嘅。然後發現原來佢哋係計原價錢既服務費而唔係計八折左嘅價錢嘅服務費。

前菜
海鮮拉麵
辣五花肉(得三、四塊)
海鮮拉麵
2018-03-18 390 瀏覽
睇到OpenRice訂位有8拆,又唔係集團式經營,所以去試食。一行5人(3大2小), 星期六晚,八點半中到達,有幾枱剛走。老闆跟服務員正安排坐那一張枱,小孩子超高興,就沖去那張未整理好嘅枱。老闆微微笑,歡迎攪事兩小孩我哋叫左一個 BBQ set ,海鮮餅,海鮮拉麵,石頭飯(太好味,有d唔記得拍,等你有驚喜)。仲有小菜送,全部都好有水準,好新鮮BBQ 時會有服務員幫你燒,如果你自己想玩都可以。燒烤碟焦了,服務員馬上換,唔似得集團式經營d服務員會黑你面洗手間都十分清潔下次會再去,見意大家一定要book位

)。仲有小菜送,全部都好有水準,好新鮮

洗手間都十分清潔

下次會再去,見意大家一定要book位

2018-03-17
1 分鐘 (堂食)
2018-03-12 301 瀏覽
第一次去,门口虽然不是太豪华,估不到内里地方比我想象中的好,價格便宜,但食物質素超好,跟一些高级韓烤没太大分别,服务亦是很好,老板是韓国人,其他员工也不是本地人,所以下单时要说英,但餐牌上有图片的,所以没太大问题,總之喜出望外👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2018-03-08
2018-03-10 301 瀏覽
難得星期五可以約閨蜜睇戲食飯, 過一個happy Friday! 去睇完逆權公民 朋友話想食韓國嘢 所以嚟咗亞士厘道呢間食韓燒 但原來改咗名,都一心諗住入去試下啦,食物質素冇變、又抵食 ! 我哋冇訂枱但可能時間尚早所以大約等咗十分鐘就有位 , 但因為可能係星期五啦之後都full晒,雖然好忙 , 但員工態度都好有禮貌,社長亦都親自出嚟招呼客人態度親切! 我哋兩個人叫 冇叫餐 叫咗豬腩肉 牛肋骨 牛腸 泡菜湯,好飽! 過咗一個開心的韓國之夜!
2018-03-09
10 分鐘 (堂食)
2018-03-06 289 瀏覽
第一次黎食,訂位會有更多優惠,例如:每人有一個非酒精的免費飲品,8折優惠。而食品方面都非常好食,d肉類嘅份量足夠。推介海鮮煎餅同埋泡菜辣湯。三個人可以叫$580嘅烤肉套餐。店內免費贈送的泡菜也是老闆親手製作,非常好食。而服務員嘅服務態度都非常好人,韓國老闆都會經常過黎睇下我地有d咩需要。而老闆都會過黎詢問我地d意見。今次食完,消費七百幾蚊,雖然有折扣,不過d食物是值得去俾呢個價錢。而且餐廳的座位寬敞,不會坐得好唔舒服。值得再去!
 個拼伴平時少見的濟州熟成五花肉。。。肥瘦分怖平均。。依個係我最鐘意的牛腸。。。係其他平價的韓燒食唔到的。。蝦。。。新鮮彈牙牛舌同五花腩。。。好食。。。但如果可以厚切就更加好。。依D正正就是牛肋骨,有牛味同淋滑。。。 海鮮餅。。。無乜特別。。而小吃就比平時出面食開的韓國餐廳款多。。以上依個又係令我好滿意,不是講中間的燒肉,而係旁邊的芝士栗米同泡菜蛋(係不斷refill) 的。
 個拼伴
平時少見的濟州熟成五花肉。。。肥瘦分怖平均。。

依個係我最鐘意的牛腸。。。係其他平價的韓燒食唔到的。。

蝦。。。新鮮彈牙

牛舌同五花腩。。。好食
。。。但如果可以厚切就更加好。。

依D正正就是牛肋骨,有牛味同淋滑。。。

海鮮餅。。。無乜特別。。

而小吃就比平時出面食開的韓國餐廳款多。。
題外話/補充資料: 平日已經成日食韓燒的我,今次真係令我喜出望外。。係openrice度見到有間叫做麻浦元祖就打算同3個朋友去試吓啦。。佢地而家做緊試業有8折。。正!!! 打去BOOK 位既時候已聽到佢係韓國人咁令我對依間野更加有信心, 一去到等咗兩分鐘已經可以入坐(可能係新開仲未有太多人識),地方寬闊(依個對于我同班朋友黎講好緊要,因要不斷吹水嘛) ^^ 果然真係有個韓國人幫我地落單,佢仲不斷介紹D肉既部位,鐘意边類型既肉等。。所以服務一流!! 我地4 個人先點了一個烤肉拼盤,話晒新開都係先試吓佢既真偽先。。。拼盤一黎賣相都幾靚,大約有蝦,牛肋骨,豬排骨,雞,五花肉,雪花牛等等。。試食咗個雪花肉,蝦同五花肉後(正),咁就可以繼續叫啦。。 跟住我地就叫了較少見到有既牛腸,依個真係不得不講,真係好好食超彈牙,但記住要燒耐少少同建議用胶剪𠝹花黎燒效果更好,好爽口。跟住又係少見既熟成五花肉(餐牌標住濟州的),難得一見當然要試啦,一黎到個樣就好靚啦,肥胖瘦分怖平均,就算燒到燶燶地都好好食。。牛舌好淋骨,但我個人就鐘意厚切。另外一定要講既就係爐边的芝士栗米同泡菜蛋,兩個都好好食,芝士又可以配埋肉一齊食。而泡菜蛋比起出边的凈蛋好味得多。。 而飲品方面,我點了個peach味類似有氣水(因係出面較少見到有),味道唔錯,值得一試!!! 所以整餐都好滿意加埋服務良好,吹水都吹得開心D,下次會再黎。。
2018-03-02
2 分鐘 (堂食)
用餐優惠
試食活動
  • 牛腸,熟成五花肉,牛肋骨等等⋯⋯
2018-03-03 247 瀏覽
係isquare睇完戲行左去亞士厘道搵野食,睇到有間叫麻浦元祖,呢間有我想食既生牛肉刺身同韓式冷麵。叫左想食既生牛肉刺身,韓式冷麵,海鮮煎餅同炆牛肋骨 ,減肥計劃暫時停停先,哈哈。一坐低就送左六款配菜,泡菜同鹹魚仔都正,仲refill左幾次,係免費嫁最期待既生牛肉刺身,顏色配塔好靚,牛肉顏色好紅好新鮮,再食埋啤梨條一啖入口好清新好鮮味,雖然價錢有D貴左少少但份量好足夠比出面之前食既餐廳多同好味都值番,另外炆牛肋骨都好入味,仲送埋個白飯一齊食,撈汁一流!!朋友仲叫左牛肋骨肉燒烤,鐘意食牛仔骨既我呢刻愛上左佢肉味好重同撈左自家製醬汁,最緊要分量都幾多,冇叫錯!見到隔離枱叫咗牛脷又想食再叫好大塊薄切,燒兩燒再點小小韓式辣醬食好味道。生菜,芝士粟米同泡菜蛋都係免費添加嫁食燒肉包菜冇咁熱氣下次要再黎試埋其他燒烤肉,食飽飽先見到有人叫左濟州黎緊五花腩肉,香港未聽過🤔🤔見個賣相幾好,又冇平時厚切五花肉咁肥,下次encore!

,另外炆牛肋骨都好入味,仲送埋個白飯一齊食,撈汁一流!!

朋友仲叫左牛肋骨肉燒烤,鐘意食牛仔骨既我呢刻愛上左佢
肉味好重同撈左自家製醬汁,最緊要分量都幾多,冇叫錯!

見到隔離枱叫咗牛脷又想食再叫

好大塊薄切,燒兩燒再點小小韓式辣醬食好味道。

生菜,芝士粟米同泡菜蛋都係免費添加嫁
食燒肉包菜冇咁熱氣

• 生牛肉刺身
  • 燒牛脷
  • 牛肋骨肉
2018-03-03 202 瀏覽
韓國燒烤場唔一定淨係bbq好食今日同朋友係尖沙咀行街,原本諗住飲杯野,所以行左去亞士尼道,點知比我地發現有間韓國餐廳,回味二人曾去韓國玩!!!走過好幾次這條街,一直無留意!!!今次同朋友主要食韓國傳統的野食,可惜太多,未能樣樣都試齊,特別佢地的人參鷄湯,要多找幾個知己,試多兩款,連年糕都。。。未試見到餐牌內有好多燒野食的種類,比較之前試的選擇多好多,也看見別人叫的,外貌唔錯,分量都夠,所以下次都要試下燒野食先
韓國燒烤場唔一定淨係bbq好食

炆牛肋骨
海鮮煎餅
  • 生牛肉
2018-03-03 142 瀏覽
今日同姐妹行去海港城大家想食韓燒😅拿拿林搵下openrice,搵到間係亞士尼新開既呢間韓燒。原來佢新開期間有8折優惠😄👍🏼👍🏼,係餐廳望望下間餐廳又幾大間,坐位同枱都幾闊落。有個韓國老闆好nice介紹佢地既特式燒肉,有拼盤散叫都有,最特別係香港少有既’濟州土產五花肉’同之前去濟州食既一樣,五花肉既肥脂肪同肉既分佈好平均,顏色又靚,出面好多餐廳都雪左好耐,但呢間都幾新鮮👍🏼平時我好鍾意包生菜泡菜黎食,但今次唔包都唔覺得肥!!正正😋😋仲叫左我最愛。。牛肋骨 好香牛肉味!員工仲好密同我地換燒板,我地次次都燒到黑蚊蚊😅成間餐廳員工都好親切,價錢都合理,下次一定會再番黎😄😄

仲叫左我最愛。。牛肋骨 好香牛肉味!

濟州土產五花肉
正宗韓燒三寶
最愛

濟州土產五花肉
  • 牛肋骨
  • 泡菜煎餅
2018-03-03 111 瀏覽
相約久違的朋友,食餐好的^^ 二人都愛食韓國野,試左尼間新開的韓燒。。。見間舖裡面都好大,入少少可以同朋友有二人靜靜既私人空間,可以講悄悄話, 唔錯♡還有位好友善的韓國人相待**同時食到在韓國味道的牛肋骨和厚五花肉,同樣甘有肉質感,當然唔得來一杯燒酒啦,小女最愛的桃味@@yummyyummy都唔少得我們最愛食的芝士伴肉,哈哈有六款的前菜食,任添食既前菜,最中二食就係個魚片,好好味呀!!! 唔好講笑,新開關係有8折著數
2018-02-23 177 瀏覽
🐮🐷😋 This is my 2nd time visit, I and my friends was totally enjoyed the meals and environment here. Price is fair and front dishes are free refill. The staffs haven’t rushed us to check bills although our foods was finished! Free beanpaste flower cookie is received after dinner~ sound fantastic!
2017-02-14
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
用餐優惠
試食活動
  • Meat Combination
2018-02-19 230 瀏覽
2個人黎食,諗住開開心心食個韓燒,見呢間新開,book左枱黎試一試,一入去就話1個半鐘後要交枱,食得好大壓力叫餐方面,叫左個2人烤肉餐,已經set入面最貴果個,$580,黎得果幾碟肉,份量極少,都係一般般,同出面食冇分別,食唔飽,其餘散叫大約$100一份,另外有芝士粟米,冇泡菜蛋醬,有d失望另外飲品$20起,汽水$20,mini size果汁$25無免費水提供,水要另買,細細枝旅行裝蒸餾水$10,絕對係貴服務方面,我地坐係最入面,想叫人黎,要等好耐先有人行過,5-10mins,燒兩下冇Gas等好耐先換到,亦唔會主動添泡菜生菜,下下要叫,但又難叫整體黎講差評,食物偏貴,同想像中差好遠,以後唔會黎。
2個人黎食,諗住開開心心食個韓燒,

另外飲品$20起,汽水$20,mini size果汁$25
無免費水提供,水要另買,細細枝旅行裝蒸餾水$10,絕對係貴

整體黎講差評,食物偏貴,同想像中差好遠,以後唔會黎。

烤肉餐
2018-02-19 170 瀏覽
韓國人主理,有禮貌,環境清潔,每枱之間空間闊。食物跟價格掛鈎,抵食,比其他韓燒淡口,啱本人口味。泡菜好味,但前菜款少,抽氣有點差,食了一個鐘,走時已經全身油煙味。一定會再去。
2018-02-06 406 瀏覽
第一次黎呢間新開嘅烤肉店,比預期中還要好!很少響香港去食韓式烤肉,原因係價錢貴同埋唔好食,但麻蒲元祖令我同朋友們都喜出望外,由餐廳裝修,服務,美食都令我地滿意!一定會再次一幫襯~