2019-12-11 514 瀏覽
灣仔食肆店舖多,又經濟, 其實競爭都好大。 同朋友兩人搵到一個不限時,經濟又好味既地方。 麪麪店既份量唔算好大, 但勝左夠飽。(這是豬肉素餃, 魚肉春卷, 芝士腸, 薑酒汁) (這是麻辣蓮藕, 豬腸,墨漁卷跟薑酒汁)科技發展, 店員鼓勵我地用apps 落單(因為有折,同即時睇到有咩食物已經買曬)。 👍🏻店員推介, 我地每份order 都係用煲仔獨立煮🥰
灣仔食肆店舖多,又經濟, 其實競爭都好大。
同朋友兩人搵到一個不限時,經濟又好味既地方。
麪麪店既份量唔算好大, 但勝左夠飽。

(這是豬肉素餃, 魚肉春卷, 芝士腸, 薑酒汁)

(這是麻辣蓮藕, 豬腸,墨漁卷跟薑酒汁)

店員推介, 我地每份order 都係用煲仔獨立煮🥰
2019-12-02 266 瀏覽
本局長近月於灣仔辦事,是日下班後遙見此麵店裝修雅緻,遂與副局長入內一窺究竟。局長倆均選擇炸醬豬肉撈粗,但覺甚為惹味,雖對不嗜辣的局長倆而言頗辣,食幾啖就要飲豆漿,但確是美味。餸方面,副局長柯打麻辣腩肉、碎腩、芝士腸,水準不俗。本局長食牛柏葉、咖哩魷魚、沙葛餃,值得一提係沙葛餃雖只兩粒,但體型龐大,十分飽肚。咖哩魷魚也甚有街頭風味。豆漿為解渴之選。總括而言,此麵店食物水準不俗,麵麵麵麵麵麵麵麵請你食麵。

餸方面,副局長柯打麻辣腩肉、碎腩、芝士腸,水準不俗。

豆漿為解渴之選。

總括而言,此麵店食物水準不俗,麵麵麵麵麵麵麵麵請你食麵。
2019-12-01 233 瀏覽
灣仔集成開咗間車仔麵餐廳, 原來係小儀推介嘅, 叫麵麵店。 menu餐牌都好多車仔餸可以揀,而家真係好方便呀依家!職員講解, do一do個QR code, 網上落單有八折, 仲有得免費上網添 呀!咁多款入面,我就揀咗豬耳, 韭菜餃,墨魚卷配咖哩汁嘅麵。 份量都好足夠, 而且個湯底都好濃味, 麵底好q彈嘅感覺,墨魚卷層次豐富,有咬口,粒粒墨魚粒喺個卷裏面! 韭菜餃個皮好薄嘅!餡料韭菜好豐富濃郁。 而豬耳亦有濃濃嘅骨膠原嘅感覺又係好入味!正呀

2019-12-01 85 瀏覽
小儀開設的麵麵店車仔麵進駐灣仔,特意前來一試聞說午市時間經常爆滿,決定於下午茶時段前來原來有$26起的至抵下午茶餐配港式小食送飲料!十分超值新張期內網上落單滿$40全單八折,方便三心兩意的我慢慢挑選心頭好車仔餸有多達三十多款選擇,正在戒澱粉質的我要了青通菜底配牛柏葉、豬耳、黑椒牛丸及咖喱魷魚!湯底要了招牌薑酒湯加咖喱汁當我正埋怨沒有辣湯底之選項時,原來隨麵附送的惹味車仔醬有大量蒜和辣椒,辣味十足,伴麵食一流車仔麵又怎少得純豆漿?豆味純正香濃,解辣一流
小儀開設的麵麵店車仔麵進駐灣仔,特意前來一試
聞說午市時間經常爆滿,決定於下午茶時段前來
原來有$26起的至抵下午茶餐配港式小食送飲料!十分超值
純豆漿
車仔麵又怎少得純豆漿?豆味純正香濃,解辣一流
2019-11-30
純豆漿
2019-11-28 71 瀏覽
Siu yi @麵麵店 網址:地址: 灣仔軒尼詩道302-308號集成中心地下8-9號舖電話: 28700236由阮小儀開架車仔麵店,係電視見佢介紹好多食店,也在飲食節目中露兩手,手勢不錯,見新開一間在灣仔區,又唔貴咪來試下啦一個麵加車仔餸,勝在餸有好多款,真係有排試啦!餸$10起,4餸 要菜底$18 ,紙包飲品$4剔左比較特別少見架,韮菜,蘿蔔,老水蛋,雪菜肉絲湯底要清湯,仲有薑酒同素菇湯加埋個秘製辣菜脯,惹味又開胃
Siu yi @麵麵店

網址:
地址: 灣仔軒尼詩道302-308號集成中心地下8-9號舖
電話: 28700236

剔左比較特別少見架,韮菜,蘿蔔,老水蛋,雪菜肉絲

湯底要清湯,仲有薑酒同素菇湯

加埋個秘製辣菜脯,惹味又開胃
2019-11-26 65 瀏覽
小儀的車仔麵麵店~~~餐廳名稱:麵麵店 (灣仔)餐廳地址:灣仔軒尼詩道302-308號集成中心地下8-9號舖~~~90年代嘅年輕人都係聽小儀森美電台大嘅 之前發現小儀係太古開左車仔麵店即刻同大舊去左捧場 而最近路過灣仔先發現 原來佢係灣仔又開左新分店😆住港島線前半段嘅朋友仔以後唔使去咁遠都可以有得食lu!~~~大舊選了麻辣腩肉片 素食豬肉丸(3粒)墨魚卷 咖喱魷魚 配油麵 最後再叫一杯紫貝天葵🥳~~~麻辣腩肉片是他們的招牌之一腩肉片好大塊 麻辣味令整個清湯都變得更惹味了🥰~~~而素食豬肉丸更是好吃得不得了 菇味好重 好像香菇豬肉丸的感覺😋~~~咖喱魷魚也好好吃 不過味道比較辣 不能吃辣的朋友可能受不了😝~~~最後那個飲品紫貝天葵則不太甜 冰冰涼涼 配搭有微微辣的車仔麵就剛剛好了😆~~~我呢就選了米粉 酸齋 蘿蔔 魚皮餃魚肉春卷 和通菜 全部配料都不錯 蘿蔔大大件 魚肉春卷脆脆的 通菜又夠爽口 但我最愛還是他們的酸齋 酸酸甜甜 味道又夠濃 推薦大家如果吃的話一定要點這個呢!😊~~~推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥(10🔥最高)
小儀的車仔麵麵店
~~~
餐廳名稱:麵麵店 (灣仔)
~~~
推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥(10🔥最高)
2019-11-25 46 瀏覽
灣仔好多粉面店,要係灣仔立足,真係吾容易。集成開左間新既麵麵店,仲要係美女廚神小美做代言人,當然要約同事試下啦!麵麵店其實係食車仔面,但枱面上無紙同筆落單,原來係 scan QR code 落單,其實可以一早網上落單付款,黎到就可以食。真係啱晒忙碌既香港人。同事叫左炸醬撈粗面底,蘿蔔,冬菇,酸齋,生菜。炸醬微辣好惹味,蘿蔔而家當造好甜。我就要油面底,豬耳,豬腸,沙葛餃,墨魚卷,魚肉春卷,湯底係薑酒。薑酒底酒味香濃,啱晒而家秋冬進補。沙葛餃好有新意,墨魚卷同魚肉春卷都好好味。紙包飲品只係$4,平過便利店。👍

紙包飲品只係$4,平過便利店。👍
2019-11-23 36 瀏覽
呢日放飯同左另一位導師黎左呢度食車仔麵!!呢間車仔麵店開左唔係好耐,每次食飯時間都好多人排隊買外賣架~~個日我地放晏左,所以去到無咁多人,可以唔洗外賣,坐低慢慢食:)揀好食咩就可以落order買飛,之後就會有店員將食物送上檯~我地都揀左四個餸,先黎既呢碗有麻辣腩肉,係靚女導師既!之後呢碗配左薑酒湯既就係我既~~個湯飲落都幾重薑味,感覺暖胃兼駒寒xpp我分別要左“墨魚卷”、“魚肉春卷”、“新豬肉丸”同“酸齋”呢四個配料~~新豬肉丸其實係齋黎架,但食落同真既豬肉丸無乜分別,仲幾好食添!!而酸齋味道甜甜酸酸咁好開胃我揀左米線做底,呢度既米線偏幼身,食落爽滑,好岩我心水!!!加埋一d辣菜甫一齊食就更惹味當日仲加錢飲左佢地既冰滑奶茶添;)
呢日放飯同左另一位導師黎左呢度食車仔麵!!

我地都揀左四個餸,先黎既呢碗有麻辣腩肉,係靚女導師既!

之後呢碗配左薑酒湯既就係我既~~

個湯飲落都幾重薑味,感覺暖胃兼駒寒xpp

而酸齋味道甜甜酸酸咁好開胃

加埋一d辣菜甫一齊食就更惹味

當日仲加錢飲左佢地既冰滑奶茶添;)
麵麵店(灣仔)有小儀加持的麵麵店, 又老店佐敦我已經常去吃, 在灣仔開了一間新的, 店員都很有人情味, 耐心講解及幫忙點餐.新加了很多新的食譜及套餐, 款式多, 新出了撈麵, 特別的撈麵汁, 感覺很新鮮特別.有多款麵底, 我選了幼麵, 配上他們出名的魷魚, 雞翼, 酸DRY這些都是必點項目. 再配上了薑酒湯, 麵底彈牙好吃, 食物就更加是出了名的好味. 從來不令人失望. 店舖品牌重新規劃, 令人感覺更乾淨更光猛. 正.
麵麵店(灣仔)

店舖品牌重新規劃, 令人感覺更乾淨更光猛. 正.
2019-11-10 94 瀏覽
今日同同學去上堂,經過集成中心,見到小儀打理的麵麵店,因為未食過,所以同同學上堂前食碗車仔麵,有散叫的車仔麵,另外都有小儀推介的車仔麵同埋套餐,是日同同學叫左自由選米線,一個新豬肉撈幼麵,(麻辣蓮偶,麻辣腩肉),可樂一個咖喱湯米粉,(咖喱魷魚,魚肉春卷,豬腸) 另外叫左個小食,咖喱羅白豬皮魚旦新豬肉撈幼麵,(麻辣蓮偶,麻辣腩肉),可樂麻辣蓮偶,麻辣腩肉真的好惹味,新豬肉撈幼麵加埋麻辣味,真的好好食,加埋可樂真的一流,咖喱湯米粉,(咖喱魷魚,魚肉春卷,豬腸) 米粉加上咖喱魷魚,魚肉春卷,豬腸咖喱魷魚真的好惹味,魚肉春卷唔錯,豬腸整得入味,咖喱豬皮羅白魚旦咖喱豬皮羅白魚旦豬皮大大塊,羅白甜甜地,魚旦都唔錯。
今日同同學去上堂,
經過集成中心,見到小儀打理的麵麵店,

因為未食過,所以同同學上堂前食碗車仔麵,
有散叫的車仔麵,另外都有小儀推介的車仔麵同埋套餐,
是日同同學叫左自由選米線,
一個新豬肉撈幼麵,(麻辣蓮偶,麻辣腩肉),可樂
一個咖喱湯米粉,(咖喱魷魚,魚肉春卷,豬腸)
另外叫左個小食,咖喱羅白豬皮魚旦

新豬肉撈幼麵,(麻辣蓮偶,麻辣腩肉),可樂

咖喱湯米粉,(咖喱魷魚,魚肉春卷,豬腸)

米粉加上咖喱魷魚,魚肉春卷,豬腸
咖喱魷魚真的好惹味,魚肉春卷唔錯,豬腸整得入味,

咖喱豬皮羅白魚旦
咖喱豬皮羅白魚旦
豬皮大大塊,羅白甜甜地,魚旦都唔錯。
2019-10-30
2019-11-09 71 瀏覽
今日同朋友行街,唸住食下午茶時見到小儀賣廣告的麵麵店,見好似幾好味的感覺,就入去試下啦。麵麵店果然名不虛傳,以自製麵款為主,有好多種類同配搭可以揀,有點似車仔麵咁。我就揀左炸醬豬肉撈粗搭麻辣腩肉片,墨魚丸及酸齋,配搭薑酒湯底,再加杯純豆漿。朋友揀左生菜底配搭酸齋,麻辣蓮藕及雞中翼,配搭香菇素湯底,加純豆漿,大家都吃得好滋味。我發覺麵麵店最精華的莫過於個湯底,香菇素湯一上桌已經聞到好香的香菇味,勁正。而薑酒湯更唔話得,酒不會太濃,薑味也不會太辣,而薑酒配搭更是香濃,超正。麵麵店有點似快餐店,食物味道都算高質,大家經過可以來試下。
麵麵店有點似快餐店,食物味道都算高質,大家經過可以來試下。

2019-11-07
2019-11-08 46 瀏覽
路過集成,有D空檔,原想去m食tea坐陣,見對面有新開車仔麵店,即刻轉呔。找個位放低個袋,諗住出去排隊落單,原來可手機落單的,真方便。選了個4餸餐。扮健康,唔食麵,改食通菜底,鮮嫩無渣,再點4個餸:麻辣蓮藕,好辣好爽甜惹味,流晒鼻水;牛柏葉,爽滑彈牙; 芝士雞尾腸,有4條;豬耳,挺肥美,甜甜地,耳骨唔硬好脆;為免和麻辣蓮藕撞味,故選了清湯底跟腩汁,也很夠味。整體平衡不錯。凍咖啡奶味較重,唔落糖水也不苦。

麻辣蓮藕,好辣好爽甜惹味,流晒鼻水;
牛柏葉,爽滑彈牙;
芝士雞尾腸,有4條;
豬耳,挺肥美,甜甜地,耳骨唔硬好脆;

凍咖啡奶味較重,唔落糖水也不苦。

2019-11-08
2019-11-08 46 瀏覽
好多幕前嘅藝人都會開餐廳,但唔係太貴就係唔好食。而小儀呢間麵麵店主打平民車仔麵,加上小儀仲係美女廚神,所以食物質素都相當有保證(雖然比初初開店時都稍為退步),今次就去到灣仔分店,同A姐食碗車仔麵,滿足一吓思鄉心情,再上機出發去旅行啦!M佬之選:牛腩+牛柏葉+咖哩魷魚+豬皮+油麵牛腩炆得夠腍、牛柏葉掛上咖哩汁、魷魚份量多、而索晒辣汁嘅豬皮好入味。而嚟到食麵麵店當然要加上佢嘅辣菜脯,令到麵同湯底辣得更有層次。A姐之選:韭菜餃+酸齋+唐生菜+麻辣蓮藕+魚肉春卷+幼麵酸齋同麻辣蓮藕都係麵麵店嘅名物!首先酸齋表面係脆卜卜,而入面就索滿辣湯,好惹味呀!而麻辣蓮藕夠爽脆,配上紅椒、辣油、花椒等,麻辣感覺慢慢滲出嚟,好刺激呀。而韭菜餃估唔到咁多韭菜,好足料呀!

M佬之選:牛腩+牛柏葉+咖哩魷魚+豬皮+油麵

A姐之選:韭菜餃+酸齋+唐生菜+麻辣蓮藕+魚肉春卷+幼麵
2019-11-07
2019-11-07 30 瀏覽
之前朋友話呢度開咗間麵麵店想帶我嚟食,係小儀開架wo~嚟到店面,光猛嘅裝修,整齊四正,墻身大大張poster印有小儀做生招牌食物款式都幾多,我同朋友都點咗四餸麵,唔好睇落個碗好似好細,實則夠高夠放勁多麵量我就揀咗個豬肉炸醬撈粗麵做底,豬肉炸醬都幾足料,加埋少少菜莆落麵度撈,口感微辣,更爽口惹味朋友果個湯麵就落咗腩汁,鹹淡適中配料方面推介麻辣腩肉片,麻辣蓮藕值得一讚辣度做得好夠味,豬肉餃﹑沙葛餃都好足餡見佢地有款飲品叫紫貝天葵,個名幾特別,就叫咗杯試下飲落似酸梅湯,夠開胃成個餐份量唔少,夠晒飽
之前朋友話呢度開咗間麵麵店想帶我嚟食,係小儀開架wo~

食物款式都幾多,我同朋友都點咗四餸麵,
唔好睇落個碗好似好細,實則夠高夠放勁多麵量
我就揀咗個豬肉炸醬撈粗麵做底,豬肉炸醬都幾足料,
加埋少少菜莆落麵度撈,口感微辣,更爽口惹味

朋友果個湯麵就落咗腩汁,鹹淡適中

配料方面推介麻辣腩肉片,麻辣蓮藕
值得一讚辣度做得好夠味,
豬肉餃﹑沙葛餃都好足餡

見佢地有款飲品叫紫貝天葵,個名幾特別,就叫咗杯試下
飲落似酸梅湯,夠開胃

成個餐份量唔少,夠晒飽
2019-11-04
2019-11-07 32 瀏覽
今晚一個人食自己,諗住頹頹地食下車仔麵,但係原來呢間麵麵店一d都唔頹,選擇好多而且價錢都好合理!雖然一個人食,但係都諗住對自己好d,所以叫左4個餸食!我叫左一碗豬耳、黑椒牛丸、咖哩魷魚、墨魚卷撈麵!豬耳係用滷水汁炆左好耐,十分入味,而且食落好淋!咖喱魷魚做得好好,咖喱夠入味,魷魚做到嗰種玻璃感覺,食落仲爽口,而且份量有3大塊,再加幾條魷魚蘇,絕對抵食!黑椒牛丸有3粒,我覺得$10/3粒都算係咁,其實就冇咩特別,不過純粹想食先加埋!店員一開始比溜左個墨魚卷我,我問佢嘅時候就另外比番一個碗裝比我,好明顯係岩岩炸起,比我嘅時候係漲卜卜,食落個皮好脆,入面有少少墨魚肉,好彈牙!最後叫左杯凍豆漿,$6一杯好抵飲,仲要係好大杯嘅獨立包裝,可以拎走慢慢飲!

豬耳係用滷水汁炆左好耐,十分入味,而且食落好淋!

• 墨魚卷