2023-01-31 2117 瀏覽
同朋友嚟旺角睇戲,由於時間尚早,所以決定先去附近食個 quick lunch 。友人心血來潮,突然話要食拉麵,帶咗我嚟呢間「麵屋神匠」。小店位於旺角同油麻地之間嘅咸美頓街,門面以落地玻璃作設計,店內掛滿了日式紙燈籠,非常搶眼,拼配牆上嘅卡通和風壁畫,洋溢著濃厚日本風情。餐廳主打蝦湯及蟹湯拉麵,另外亦有沾麵、拌麵、丼飯、小食及飲品等供應。我哋每人點咗個午市套餐,+$10 更可享炸日式餃子一客。先嚐濃厚蝦湯拉麵 ($98),湯底以赤蝦、甜蝦蝦頭及蝦乾熬煮而成,入口蝦味非常濃厚,一點也不油膩,鮮香天然,鹹度亦啱啱好。叉燒用上黑豚肩脊炮製,經慢煮後肉呈粉紅色,質感嫩滑,帶豚肉脂香。拉麵粗幼適中,食落彈牙有咬口,掛湯力一流!配料有溏心蛋、竹筍、紫菜、櫻花蝦同大蔥,用料非常豐富。溏心蛋嬌艷欲滴,賣相美觀,蛋黃晶瑩剔透,流心度高。至於另一客火炙叉燒醬油拉麵 ($88)  味道亦很不錯,湯色清澈,微鹹帶甜,十分順喉。麵條同樣有水準,麵質爽滑,咬勁十足。隨麵嘅日式叉燒亦落足心機,附有兩件,以五花腩製作,慢煮後再火炙至焦香,食落軟腍鬆化,入口即溶,簡單配溏心蛋,已經很好吃。追加嘅炸日式餃子 (+$10)
追加嘅炸日式餃子 (+$10)  亦唔失禮,外皮炸得夠香脆,不會過硬,餡料菜肉平衡,加上價錢咁經濟,絕對係抵食之選。
2023-01-28 145 瀏覽
氣溫突降旺角街頭都只有13、14度,想搵間唔使等位既食店醫肚,朋友好想食拉麵話等位都要食,中午12點半店外已排了一條小人龍,雖然唔係好長但目測店內店鋪坐位唔太多,應該快都要15分鐘左右 係寒風中等咗真係 15分鐘,好彩都係等4枱,入到小店坐位都係日式風情,木枱木櫈整潔衛生。極上蟹白湯拉麵~湯睇落好濃好咸,但答落唔太咸,有鮮甜蟹肉海鮮味,有好多已拆肉的蟹肉,食到好多蟹肉好鮮甜,蟹肉新鮮爽口。拉麵軟硬適中分量亦適中,义燒有兩塊目測瘦的,但入口軟綿淋化,肉味鮮濃,好味非常,溏心蛋流心有蛋香,加上配菜竹筍、紫菜,配出麵的不同層次口感,好味道連湯都飲晒黑蒜細醬油拉麵~因有醬油比較油少少,但不失蒜香味,但湯底有少少似某牌子公仔麵的黑蒜湯底,其它麵裏的配菜同蟹白湯麵一樣唔再多講,但2款比較起來還是蟹白湯麵比較豐富美味。日式炸餃子~炸得外皮脆而不油膩,但沒太大驚喜,同平常日式店餃子差不多,不過不失。總括拉麵水準甚高,麵質軟硬適中,湯底咸淡適宜又鮮味,值得一讚,係寒風中等咗 15分鐘都值得無中伏🤣🤣😋😋

極上蟹白湯拉麵

黑蒜醬油拉麵

極上蟹白湯拉麵
黑蒜醬油拉麵
2023-01-28 134 瀏覽
今日嚟到位於旺角同油麻地交界嘅麵屋神匠食個下午茶。除咗單點,下午茶佢仲有套餐提供,一個麵加小食加野飲。除此以外,佢仲有2人餐同4人餐可以選擇,成班 friends 一齊去可以有唔同嘅優惠。今次就叫咗呢碗蟹白湯拉麵,單價$128 蚊,二人套餐就其中一碗可以揀佢,另外一碗都想揀就要加$28蚊,二人套餐盛圍$238。講返碗拉麵先,size適中,擺盤整齊,中間位置係有啲蟹肉。跟麵有半隻溏心蛋,顏色鮮艷,有機會係新紀元曉嗰類嘅蛋。紫菜正常,叉燒薄切尚算大片,食落味道正常。麵身係拉麵幼麵,呢度就無硬度之類嘅嘢揀。湯底好creamy,飲落有啲似海鮮忌廉湯,加埋啲蟹肉增加咗個鮮甜,蟹味濃郁。跟餐小食揀咗餃子,正常下午茶嚟講呢個餐都可以話係豐富。最後圍返價錢平均每位$150,價錢真係唔係班,但勝在食乜質素係交到貨。

今日嚟到位於旺角同油麻地交界嘅麵屋神匠食個下午茶。

除咗單點,下午茶佢仲有套餐提供,一個麵加小食加野飲。

講返碗拉麵先,size適中,擺盤整齊,中間位置係有啲蟹肉。

跟麵有半隻溏心蛋,顏色鮮艷,有機會係新紀元曉嗰類嘅蛋。

紫菜正常,叉燒薄切尚算大片,食落味道正常。

蟹白湯拉麵

麵身係拉麵幼麵,呢度就無硬度之類嘅嘢揀。

餃子

跟餐小食揀咗餃子,正常

下午茶嚟講呢個餐都可以話係豐富。

2023-01-24
蟹白湯拉麵
  • 極上蟹白湯拉麵
2023-01-19 107 瀏覽
身邊愈來愈多朋友飛咗去日本✈️不過身在香港嘅我都唔使愁 皆因香港都有唔少地方令人彷如置身日本麵屋神匠就係其中之一啦😍店鋪窗邊的牆上掛滿日本紙燈籠 加上木系裝潢 日本風情洋溢鋪面窄而長 有四人枱之餘亦有靠牆嘅一人枱 無論係同朋友一齊食嘢定想享受me time 都一樣咁適合👍🏻 我哋係下午茶時間到訪 叫咗2個拉麵同2份餃子濃厚蝦湯拉面($83)麵口感彈牙 正正係我鍾意嘅硬度湯底蝦味好濃郁 加上大量嘅櫻花蝦 食完餘韻無窮而吸引晒湯汁嘅荀則食落香甜 至於麵嘅主角叉燒 粉紅色大大塊 食落唔韌幾好味 火炙叉燒醬油拉麵($73)醬油湯底有好香嘅炙燒味 湯底帶甜 同以前食開偏鹹嘅醬油湯底好唔同另有一番風味叉燒肉質肥瘦適中 麵體不會被湯底浸軟 口感不錯 唐心蛋蛋味香濃炸日式餃子($10 / 2隻)炸得香脆嘅餃子比港式煎餃更為邪惡!每人1隻唔夠喉 所以叫多一份放縱下🤣
身邊愈來愈多朋友飛咗去日本✈️
麵屋神匠就係其中之一啦😍
店鋪窗邊的牆上掛滿日本紙燈籠 加上木系裝潢 日本風情洋溢
鋪面窄而長 有四人枱之餘亦有靠牆嘅一人枱

我哋係下午茶時間到訪 叫咗2個拉麵同2份餃子

濃厚蝦湯拉面

濃厚蝦湯拉面($83)

麵口感彈牙 正正係我鍾意嘅硬度
湯底蝦味好濃郁 加上大量嘅櫻花蝦 食完餘韻無窮

而吸引晒湯汁嘅荀則食落香甜
至於麵嘅主角叉燒 粉紅色大大塊 食落唔韌幾好味
濃厚蝦湯拉面

火炙叉燒醬油拉麵($73)

醬油湯底有好香嘅炙燒味
湯底帶甜 同以前食開偏鹹嘅醬油湯底好唔同

另有一番風味
叉燒肉質肥瘦適中 麵體不會被湯底浸軟 口感不錯
唐心蛋蛋味香濃

火炙叉燒醬油拉麵

炸日式餃子($10 / 2隻)

炸得香脆嘅餃子比港式煎餃更為邪惡!
每人1隻唔夠喉 所以叫多一份放縱下🤣

2023-01-17
2023-01-19 62 瀏覽
首推 🦐神匠蝦汁拌麵 おすすめ!雖然眼不見蝦,但係蝦汁濃郁、撈埋彈牙嘅幼麵🍝 味道有少少帶甜,非常好味😋 兩嚿灸燒嘅叉燒更加正。豬嘅部位嚟講,應該係豬腩肉五花籃,所以豬皮、脂肪、肉的三層分佈明顯。整體灸燒得靚,令人見到就想食🤭 仲有兩隻糖心蛋🥚 蛋白質好豐富嘅tea-set.濃厚蝦湯拉麺濃厚蝦湯,其實就唔係龍蝦湯🦞😂 晏晝有大量嘅櫻花蝦🦐 湯底都幾濃郁,入口暖粒粒,口感好舒服,尤其係尋日好凍嘅冬天😀 拉麵都有兩塊叉燒 ,紫菜,糖心蛋。配料都幾足夠😺小食,我哋另外叫咗四隻炸餃子🥟

首推 🦐神匠蝦汁拌麵 おすすめ!

濃厚蝦湯拉麺

小食,我哋另外叫咗四隻炸餃子🥟
2023-01-18
10 分鐘 (堂食)
下午茶
2023-01-19 46 瀏覽
小編除左鍾意食米線,都係不折不扣嘅拉麵控,目標係食嘗試曬全港最好食嘅拉麵店🍜。前幾日小編喺油麻地學樂器,順便去附近嘗試下呢間日本過江龍拉麵店,一嚐我最喜愛、期待嘅濃厚蝦湯拉麵。除咗招牌蝦湯外,餐廳最近亦推出極上蟹白湯拉麵❣️。而地點好近油麻地a1出口,十分方便,所以我係一定會再回訪。 講到濃厚蝦湯拉麵嘅味道,湯底使用了蝦殼熬製而成,所以富有濃郁的蝦鮮味,但因為湯底略鹹,所以我唔會連湯一齊飲。配料方面,拉麵上面有好多櫻花蝦同埋幾片薄身嘅叉燒。而拉麵有韌度,不會太軟,彈牙有口感。另外,我都加左$10升級,叫多左碟炸日式餃子,炸得好香脆,而又不會太油,加埋十分飽肚滿足。

2023-01-14 52 瀏覽
睇IG 及之前有啲飲食KOL都介紹過呢間拉麵店,但一直冇試,因唔覺旺角會有好嘅拉麵店,亦驚排完一輪隊都會瀨嘢。之前又見到YouTuber介紹呢間拉麵店嘅期間限定,係蟹麵仲有蜆湯麵,佢哋讚到天上有地下無咁,就被吸引咗吸試。平日下晝12點一早嚟,未到午餐時間,門口都未係排長龍,同埋店入面都算有足夠坐位,所以唔洗擔心要排好耐。呢度午餐有套餐可叫,建議大家叫佢哋套餐,會更抵食。我同朋友就咁叫拉麵加小食及汽水。提醒職員幫我哋整熱啲啲湯。我個蟹肉麵嚟到後,我同職員講個湯唔太熱,佢哋即刻換過俾我,我話用微波爐加熱就得,或俾啲熱湯我加番落碗麵就得,但佢哋堅持住過俾我。換咗碗俾我之後,個職員走埋嚟問我夠唔夠熱,我覺得佢哋服務真係一流,仲好細心,真係要讚佢哋。呢個係蟹肉湯麵,非常好食,啲豬肉都非常好食。一定要試。呢個就係期間限定,蜆肉拉麵,有柚子喺入面,啲味道非常之夾,我朋友連相都唔影就夾麵食,其實原本個賣相係再好啲嘅。呢個麵啲湯好好味,成碗飲哂。呢個係我最鍾意嘅芝士年糕,熱辣辣。成餐都係二百幾蚊三百蚊有找,高質素價錢亦好合理,一定會再幫襯。

呢個係蟹肉湯麵,非常好食,啲豬肉都非常好食。一定要試。

2023-01-13
2023-01-13 90 瀏覽
睇左大島與龍威既介紹之後,一放工就走左去試下,當日1月13日,晚上17:45左右。因為一個人食,所以唔洗等好耐就有位,座位係舖入面中間的一張單人枱,面向內街,街上落起毛毛既細雨,天氣有少許潮濕!我當時見到張落單紙有一人孤獨套餐,二話不說,就點左大島強烈推薦既拉麵,叫做(柚子鹽蜆肉拉麵🍜)同埋唐揚炸雞,再加埋一支冰凍啤酒!等左十分鐘左右,個拉麵🍜就放左個面前,份量都好足夠之後再試下佢個湯頭,真係(高手一出手、便知有沒有)淡淡既柚子味,再加蜆肉既湯,簡直成碗湯可以飲哂!之後再食埋幾件炸雞🍗,好滿足咁離開舖頭!

等左十分鐘左右,個拉麵🍜就放左個面前,份量都好足夠
之後再食埋幾件炸雞🍗,好滿足咁離開舖頭!

有1至2人套餐😍
有1至2人套餐😍
日式唐揚炸雞
落地大玻璃窗🤩店內掛滿一串串紙燈籠🏮佈置有心思充滿日本街頭風味濃厚蝦湯拉麵🍜湯底有很濃蝦味,拉麵上舖滿櫻花蝦🦐外,還有荀,蔥及紫菜,半隻溏心蛋🥚做到很流心,麵條軟硬適中,2片慢煮叉燒較遜色,雖然切得薄身,肉質軟腍,但筋部偏韌,需要大力撕及咀嚼一段時間🥹柚子鹽湯蜆肉拉麵🍜這碗拉麵是期間限定,湯底帶有柚子清香及少量柚子皮清新而不鹹,有5隻蜆肉吃到有少許腥味🥲,其他配菜有荀,蔥,紫菜及半隻溏心蛋🥚,還有慢煮叉燒肉質幼嫩但筋部偏韌,但整碗拉麵豐富,有肉有蜆🤭餐廳主打湯拉麵外,還提供沾麵,飯類,小食任君選擇,這次經openrice訂座享有9折優惠(套餐除外),下次可以試沾麵及其他食物🤭
落地大玻璃窗🤩
店內掛滿一串串紙燈籠🏮
佈置有心思充滿日本街頭風味

濃厚蝦湯拉麵🍜

柚子鹽湯蜆肉拉麵

2023-01-03
柚子鹽湯蜆肉拉麵
2023-01-03 103 瀏覽
麵屋神匠 - 地道日式拉麵今日介紹一間位於旺角區嘅日本菜餐廳,主打日式拉麵,從門面已經看到這間餐廳嘅風格,以紅藍白嘅日式燈籠作為點綴,令整間餐廳充滿着日本地道嘅拉麵店風格。聖誕套餐 $218濃厚蝦湯拉麵超濃郁的蝦湯湯底,再配上櫻花蝦,鮮味再提升,叉燒是慢煮,口感軟腍不肥膩。火炙叉燒醬油拉麵日式叉燒火炙後油香滿滿,入口即溶,醬油湯底清清地,沒有滯口的感覺炸日式餃子中規中矩的炸餃子。麥茶、可樂套餐仲會包咗一杯飲品。
麵屋神匠 - 地道日式拉麵

聖誕套餐 $218

炸日式餃子
中規中矩的炸餃子。

麥茶、可樂
套餐仲會包咗一杯飲品。
2023-01-02 101 瀏覽
💛下午茶優惠📍:麵屋神匠|💰:$108♡極上蟹白湯拉麵♡🦀奶白色蟹湯底味道好濃好鮮甜💯而且蟹肉份量十足。🍜拉麵相當掛汁,食每一啖麵都好滿足。🥚溏心蛋好入味滑口亦可以做到流心效果。叉燒就正常發揮無乜記憶點😂雖然下午茶嚟講係比較貴但係呢碗麵係絕對值呢個價💓💡留意返星期一至五1430~1800先會有下午茶優惠架。108蚊會包埋汽水(雪碧/可樂/zero/忌廉)可以加錢升級做梳打/酒精飲品,同埋可以用優惠價追加小食。🤤之前見誠誠嚟麵屋神匠拍一日店長系列即刻bookmark咗呢間餐廳,一食果然無推薦錯🤤
💛下午茶優惠
📍:麵屋神匠|💰:$108
♡極上蟹白湯拉麵♡

2022-12-29 90 瀏覽
下午茶Tea Set神匠火炙叉燒丼飯 $63Japanese BBQ pork rice bowl配可樂With Coke好味指數 5/5 🍭🍭🍭🍭🍭{雖然飯只有一小碗 但火炙叉燒 有4大片 感覺好多 望落好多肥肉 食落冇油膩感 反而肉味濃郁香口} 追加小食 Additional Snack炸日式餃子(2隻) +$10Japanese fried dumplings好味指數 3/5 🍭🍭🍭{餃子既皮好薄 好香脆 入面既餡料份量剛好}溏心蛋 (1隻) +$10Soft boiled egg好味指數 4/5 🍭🍭🍭🍭{這隻溏心蛋幾大隻 做既時間剛好 溏心好香 外層蛋白既部份醬油味好香甜}
下午茶

Soft boiled egg
好味指數 4/5 🍭🍭🍭🍭
  • 神匠火炙叉燒丼飯
2022-12-28 47 瀏覽
📍 麵屋神匠 Menya Shinsho🌍 旺角彌敦道562號地下B號舖Shop B, G/F, 562 Nathan Road, Mong Kok📝 整體評分:8 /10🥢濃厚蝦湯拉麵🥢 $98一店之魂就是蝦湯底🍜,用左大量蝦穀熬製,味道濃厚,質感奶滑。叉燒就用左瘦既部位慢煮,相當粉嫩~🥢神匠蝦汁拌麵🥢$78用左五花腩肉慢煮後火燒至焦香,肉質軟綿帶點油脂卻又唔會覺得肥膩,簡單配溏心蛋。麵條會比較幼身,條條掛汁,每一條面都有淡淡的蝦香,個蝦油汁清爽得黎又挺香口惹味的,夾埋櫻花蝦蔥絲莞茜一齊食更滋味!🥢炸日式餃子🥢 $32 (4隻)
📍 麵屋神匠 Menya Shinsho

🌍 旺角彌敦道562號地下B號舖

📝 整體評分:8 /10

🥢濃厚蝦湯拉麵🥢 $98

🥢神匠蝦汁拌麵🥢$78
簡單配溏心蛋。

🥢炸日式餃子🥢 $32 (4隻)

2022-12-25 55 瀏覽
牆身有好大隻、勁cute嘅柴犬,抬頭望,就見到好多燈籠,好有日本餐廳嘅氣氛!蝦汁拌麵麵條特別有嚼勁,而且有蛋香。蝦汁比我嘅印象係咸,但呢個汁係有少少甜甜地,好特別。叉燒都有微微燒過,肥瘦相間。糖心蛋夠晒juicy。撈勻櫻花蝦、京葱、葱花、香茜,味道瞬間提升。濃厚蝦湯拉麵蝦湯濃郁無比,有大量的櫻花蝦調味,佢冇沾麵個種湯咁「杰」,湯可以飲得,喜歡濃味湯嘅朋友一定會鍾意。拉麵比上面個款麵會軟稔啲。慢煮叉燒比較薄身,不油不膩。當然不少得紫菜!是一碗美味、用心製作的拉麵!日式唐揚炸雞好多人都叫呢個小食!炸雞本身都有醃製過,如果真係覺得唔夠味,可以點下個鹽。另外炸皮幾薄幾脆,雞肉啖啖肉,出色!飲品就吾算多款款式,以汽水為主。

蝦汁拌麵

日式唐揚炸雞
飲品就吾算多款款式,以汽水為主。
2022-12-23 50 瀏覽
麵屋神匠喺油麻地 佢有塊落地大玻璃掛滿日式燈籠🏮充滿和式設計 今次專登嚟試佢個蟹白湯拉麵 果然唔錯 -聖誕二人套餐B $238-🦀極上蟹白湯 好鮮甜🦀 拉麵麵條軟硬度適中 幾掛湯力強 -🍜柚子鹽湯蜆肉拉麵呢個湯底好特別 平時好少食到 湯底唔會太鹹 加上有少少柚子味 幾清新 蜆肉新鮮 都有6隻 另外慢煮叉燒肉質幼嫩 仲有我最鐘意嘅流心蛋 🤤-🦑炸魷魚鬚 外皮炸得好香脆 食落框框聲 肉質彈牙 如果多啲就好啦-📍麵屋神匠旺角彌敦道562號地下B號鋪
聖誕二人套餐B $238

🦀極上蟹白湯 好鮮甜🦀 拉麵麵條軟硬度適中 幾掛湯力強