2023-05-23 46 瀏覽
話說前排落旺角買嘢 順便搵下好西食咁岩見到間好日系裝修既拉麵店今次要為大家介紹既係 - 麵屋神匠麵屋神匠係位於旺角彌敦道562號地舖餐廳個裝修係勁日系佢掛左好多日式紙燈籠 超搶眼配埋落地大玻璃令到成間shop店舖好開揚食物個方面 今次點左個濃厚蝦湯拉麵個湯底飲落唔會好鹹 反而蝦味超出而且有勁多櫻花蝦係面最正係個拉麵底好彈好爽口Location: Mong KokPrice : $80-$100/p.pEnvironment (10 is chill): 7/10Yummy (10 is delicious): 7/10
話說前排落旺角買嘢 順便搵下好西食

最正係個拉麵底好彈好爽口

Location: Mong Kok
Price : $80-$100/p.p
Yummy (10 is delicious): 7/10

Score 總分:70-75講到方便,大家約朋友就一定係去旺角啦。但去旺角食咩好呢? 揾下open rice 就有千萬樣選擇,咁今次我就介紹一間拉麵店啦~E間點位於旺角近油麻地,位置方便就硬架啦,不過唔太熟旺角嘅人可能要d時間揾揾,因為佢同好似 “神穩”左咁(我覺得),平時都唔會點留意到。就算留意到都係諗“下次試”...之後就下次下次...大概可以....了.....又唔記得左😝好! 講返佢嘅味道。正宗日式拉麵,堅正😋 麵彈牙,d湯不會過油,味道不太濃厚。適合清純 及 鐘意清淡嘅你....清唔清純就你先知啦🫣去就一定要試下佢嘅梅酒,堅好飲,堅貴,堅低性格比。但好飲!試下無防啦~ 小心酒後亂......講野就得啦,不過咁少酒,好難相信會酒後痴線☺️
Score 總分:70-75

2023-05-19 173 瀏覽
今晚放工同舊同事敘舊,見到一間好多燈籠嘅日本拉麵譜俾佢吸引住,見間舖都多人幫襯,就入去試吓。餐廳雖然細少但感覺舒適濃厚蝦湯拉麵非常香濃龍蝦湯底,拉麵上面有好多蝦米,再配上兩片煮熟嘅豬肉,跟拉麵仲附送糖心溫泉蛋同兩片紫菜。非常好食。火炙叉燒拉麵燒過嘅豬肉非常之香口,厚切叉燒食落口感豐富。湯底醬油味香濃。湯底再加上蔥花同醬油撞埋更加香。此拉麵亦都附送糖心溫泉蛋同兩片紫菜。炸日式餃子(四粒)炸度外皮好香脆,使用日本原材料餃子,好有日本味道。凍/熱麥茶食完拉麵後,飲一杯麥茶,可去除豚肉嘅油膩非常消滯。

餐廳雖然細少但感覺舒適

火炙叉燒拉麵

炸日式餃子(四粒)
炸度外皮好香脆,使用日本原材料餃子,好有日本味道。

凍/熱麥茶
食完拉麵後,飲一杯麥茶,可去除豚肉嘅油膩非常消滯。
2023-05-17
  • 濃厚蝦湯拉麵
  • 火炙叉燒醬油拉麵
晚上經過看到小人龍🏮門口掛著一排紅藍燈籠很吸眼球就讓我去嚐一嚐這家的拉麵如何!選了一個二人套餐,包含兩碗拉麵一道自選小食和兩罐汽水🦀極上蟹白湯拉麵湯底有滿多蟹肉蟹膏,奶白色挺濃厚,不過蟹味還未到我心中預期的味道😂慢煮叉燒肉肉質鮮嫩,麵底不過不失吧🍜柚子鹽湯蜆肉拉麵湯底很清新,因為有柚子皮所以有淡淡柚子香,蜆肉也很肥美,蛋有一點點流心,麵底正常沒特別😂🍗日式唐揚炸雞雖然只有三塊但也不小,外脆內嫩👍🏻💰人均:$130❤️更多食評資訊盡在IG@junjunfoodie

晚上經過看到小人龍
🏮門口掛著一排紅藍燈籠很吸眼球
就讓我去嚐一嚐這家的拉麵如何!

選了一個二人套餐,包含兩碗拉麵
一道自選小食和兩罐汽水

🦀極上蟹白湯拉麵

🍜柚子鹽湯蜆肉拉麵

🍗日式唐揚炸雞
雖然只有三塊但也不小,外脆內嫩👍🏻

💰人均:$130

❤️更多食評資訊盡在IG@junjunfoodie
2023-02-19
10 分鐘 (堂食)
  • 極上蟹白湯拉麵
2023-05-18 32 瀏覽
朋友係旺角友…成日推介呢間拉麵舖話好味…今日過黎試下…晚上9點都要排隊…感覺誰我知應該唔錯掃下QR code就點野食…見到拉麵好多配搭…有蟹啦…有蝦啦…有黑蒜…又有沾麵同丼啦…仲有小食…見到蝦湯拉麵個樣好吸引…就點佢啦…加多碟餃子個拉麵真身個樣都打得下…有兩塊粉紅色既叉燒…同兩塊紫菜…加上多蔥同好多櫻花蝦係面…望到都覺得好吸引…飲啖湯…湯頭好香濃蝦味…可能蝦湯關系…一d都唔肥膩…感覺個湯好足料…最緊要個湯熱辣辣🔥🔥。而個個麵係我喜歡既幼麵…雖然幼但麵質好有咬口又掛湯…唔錯…叉燒望落好似cold cut肉…不過…肉質同顏色一樣好粉嫩。如果想加d調味…呢度有罐拉麵胡椒粉…呢個胡椒粉好好味…好香…加左可以提升左湯既味道…雀一聲成碗食哂連湯都飲埋餃子都ok…新鮮熱辣…皮脆…餡多汁…呢度仲可以點免費既冰麥茶…飲完熱湯飲啖冰茶正。如果好似日本自己斟仲方便朋友果然無介紹錯…個拉麵堅好味…排隊係有原因…下次要試下蟹麵同沾麵先

餃子都ok…新鮮熱辣…皮脆…餡多汁…

2023-05-17 96 瀏覽
岩岩去完日本返嚟,一直好掛住日本拉麵🍜呢間旺角拉麵店之前經過成日都好多人排隊,今晚難🉐️唔洗排隊🤩即刻衝左入去食~我點左一碗濃厚蝦湯拉麵🍜同一份炸餃子,而且呢度有免費提供凍/熱蕎麥茶,仲可以無限添加。♡濃厚蝦湯拉麵🍜$98滿滿既樱花蝦🦐,豚肉偏薄身大大片,夾住紫菜一齊食口感不錯!呢個拉麵精髓在於湯底,用上十幾斤蝦頭每日新鮮煲,極濃縮蝦湯,好掛湯😋勁鮮甜!♡炸日式餃子🥟 $32熱辣辣♨️炸得非常香脆,點上醬汁好開胃。

♡濃厚蝦湯拉麵🍜$98

♡炸日式餃子🥟 $32
熱辣辣♨️炸得非常香脆,點上醬汁好開胃。
2023-05-16
2023-05-17 28 瀏覽
我今晚嚟食嘅呢碗濃口蝦湯拉麵真係太好味啦!佢嘅湯底好濃郁。首先,我要講下湯底嘅味道。佢哋嘅湯底好濃郁,有濃濃嘅蝦味,但又唔會太過濃烈,非常平衡。同埋,湯底嘅鹹度都啱啱好,唔會太鹹又唔會太淡,啱啱好!仲有啦,湯底入面加咗啲蔥花同埋芝士粉,更加增添咗湯底嘅味道,令呢碗拉麵更加豐富味道。其次,拉麵本身都好好味。佢哋嘅拉麵都好有口感,有嚼勁,令人一口接一口。同埋,佢哋嘅拉麵都好滑,唔會粗糙,非常好食。總括而言,呢碗濃口蝦湯拉麵真係好好味,湯底濃郁,拉麵Q滑有嚼勁,真係一流啊!如果你鍾意蝦味,呢碗拉麵絕對係一定要試嘅啊!
我今晚嚟食嘅呢碗濃口蝦湯拉麵真係太好味啦!佢嘅湯底好濃郁。

2023-05-16 44 瀏覽
位於旺角的麵屋神匠,是一家非常受歡迎的拉麵店。無論是當地居民還是旅客,都會來這裡品嚐他們的拉麵。在這裡,我品嚐了兩種拉麵,分別是濃厚蝦湯拉麵和柚子鹽湯蜆肉拉麵。.首先,讓我來介紹濃厚蝦湯拉麵。這碗拉麵的湯頭非常濃郁,並且充滿了蝦的香味。湯頭的味道非常濃郁,但是不會太鹹,讓人吃起來非常舒服。拉麵的麵條非常彈牙,而且份量也非常足夠。配料方面,這碗拉麵有櫻花蝦和溏心蛋,讓整碗拉麵更加豐富。.接下來是柚子鹽湯蜆肉拉麵。這碗拉麵的湯頭非常清爽,帶有柚子的香味,讓人感到非常清新。這碗拉麵的湯頭非常創新,非常適合夏天食用。拉麵的麵條彈牙有嚼勁。清澈的湯底,加上蜆肉,讓整碗拉麵更加豐富。.我們叫了一下餃子,開心share,外皮煎到脆卜卜又好juicy,暖笠笠好正。.總的來說,麵屋神匠的拉麵非常值得一試。這裡的拉麵味道濃郁又創新,讓人食指大動。除了美味的拉麵,地理位置也非常好,讓人感到非常舒適。我們當時晚上九點左右去,依然有不少人十分受歡迎呢。

2023-05-15 33 瀏覽
朋友好鐘意食拉麵 今日佢帶左我去旺角一間拉麵店朋友話平時都好多人排隊去食今日我地好早就到 未有見排隊一入舖頭裝修光猛 好似去左日本餐廳掛左好多紙製嘅燈 成個裝修都好吸引 濃厚蝦湯拉麵滿滿的櫻蝦花 每一口麵都沾上櫻花蝦同埋濃湯濃湯不油不膩 大大塊薄切叉燒 忍唔住想食多幾塊加埋流心蛋 十分滿足火炙叉燒醬油拉麵叉燒表面被火炙燒過 帶住微微焦香非常特別叉燒又係大大塊 入口即溶 湯低比前一個拉麵比較清淡 清甜唔鍾意食濃湯嘅朋友可以選擇呢個炸日式餃子個皮好脆 一咬落去肉汁滿滿 鐘意食餃子朋友唔好錯過
朋友好鐘意食拉麵

炸日式餃子

個皮好脆 一咬落去肉汁滿滿
鐘意食餃子朋友唔好錯過

2023-05-09 103 瀏覽
同男朋友成日都會去食拉麵🍜🤣🤣,次次經過麵屋神匠尖沙咀分店都多人排隊~今日經過旺角先知原來有分店仲要咁啱冇人排隊yaaaa☺️☺️佢哋嘅拉麵比其他拉麵店有啲唔同,感覺好似有層油喺面((食落唔會覺得好油,但就可以令到拉麵保持溫度👍🏻👍🏻))餃子卜卜脆 完全唔會淋咗或者油冧冧😆😆💸💸火炙叉燒醬油拉麵 $88黑蒜醬油拉麵 $88炸日式餃子(4件)$32📍麵屋神匠 旺角店旺角彌敦道562號地下B鋪

💸💸
火炙叉燒醬油拉麵 $88
黑蒜醬油拉麵 $88
炸日式餃子(4件)$32

📍麵屋神匠 旺角店
旺角彌敦道562號地下B鋪
火炙叉燒醬油拉麵
炸日式餃子(4件)
2023-05-09
火炙叉燒醬油拉麵
炸日式餃子(4件)
  • 黑蒜蝦湯拉麵
行街經過比佢店舖的裝飾吸引左,非常日本風🇯🇵既燈籠,精美誇張既日系卡通🎏好掛住日本,今晚就食你。店內亦有分吧檯位置,一個人想靜靜享受🍜就最啱點左火炙叉燒醬油拉麵▶️自己食拉麵最鍾意多蔥,正。日本糖心蛋非常流心🥚筍也值得一讚。麵底係幼身拉麵🍜叉燒微微焦香,而且清晰見到五層肉肥瘦分明👍🏻配搭返嘅醬油湯底啱啱好。點左濃厚蝦湯拉麵▶️🦐滿滿嘅櫻花✨豚肉偏瘦配搭返濃厚嘅湯底剛剛好,呢個拉麵嘅精髓係個湯底💕係超級超級濃郁嘅蝦湯,喜歡食蝦既一定要點哩個🍜另外再點了炸日式餃子▶️🥟 外皮炸到非常香脆可口,配上酸酸既醬汁非常開胃✨

🍜time食唔到柚子鹽蜆肉..叫左2人餐🦀白湯🍜🦀味唔算濃 湯係creamy嘅..🌶️🦐湯🍜🦐味唔算濃 🌶️係一堆七味粉..叉燒似slow cook hamhmmmmmm整體加埋應該無下次------👻回頭指數/Coming back?🍽食物/Food: 🔘🔘🔘⚪️⚪️📷環境/Ambience: 🔘🔘🔘🔘⚪️🛎服務/Services: 🔘🔘🔘🔘⚪️💸性價比/CP: 🔘🔘🔘⚪️⚪️------🐶寵物友善/Pet-friendly: ❌🏖室外用餐/Outdoor seating: ❌------
🍜time
叉燒似slow cook ham
hmmmmmm
整體加埋應該無下次
------
👻回頭指數/Coming back?
🍽食物/Food: 🔘🔘🔘⚪️⚪️
📷環境/Ambience: 🔘🔘🔘🔘⚪️
🛎服務/Services: 🔘🔘🔘🔘⚪️
💸性價比/CP: 🔘🔘🔘⚪️⚪️
🐶寵物友善/Pet-friendly: ❌
🏖室外用餐/Outdoor seating: ❌
2023-05-03 44 瀏覽
呢間拉麵店成日都有好多人 上次試過佢個蟹肉拉 覺得唔錯 所以今次再嚟食 除咗拉麵 佢仲有沾麵 丼飯 小食 今次試咗佢個招牌 招牌係蝦湯拉麵🤣-🍜濃厚蝦湯拉麵 $98用左幼身拉麵 拉麵彈牙有口感 好掛湯 湯底有好多櫻花蝦 蝦湯好鮮好濃郁 幾出色🤣-🍜黑蒜醬油拉麵 $88黑蒜醬油湯底味道濃厚 而且夠熱 拉麵同樣好掛汁 日式叉燒好軟腍 另外溏心蛋夠流心 -🥟炸日式餃子餃子酥炸得好香脆 入面肉汁都足夠-📍麵屋神匠旺角彌敦道562號地下B號舖

🍜濃厚蝦湯拉麵 $98

🍜黑蒜醬油拉麵 $88

🥟炸日式餃子
餃子酥炸得好香脆 入面肉汁都足夠

📍麵屋神匠
旺角彌敦道562號地下B號舖
2023-04-30 40 瀏覽
濃厚蝦湯拉麵$98蝦湯真係物如其名好濃郁,濃郁同杰身,好掛湯😋 啖啖麵都食到好重的蝦味😝 面頭會有糖心蛋,荀片,紫菜同肉片等等😊 好多種配菜跟埋🤩食完之後好滿足😚 黎到呢度係可以一試火隻灸叉燒醬油拉麵 $88呢款拉麵比起佢地的濃厚蝦湯拉麵清新啲😊 食落唔會有好大負擔或者好滯😉 佢地的叉燒見到真係用火燒過,而且肥瘦均勻☺️ 有肥豬肉仲有友肉,唔會好柴仲有肉汁🤩炸日式餃子🥟 $32炸餃子佢地炸到岩岩好,個皮做到脆身的口感,唔會係炸到好乾乾到硬,佢地炸到好似食薯片咁🤤 麵屋神匠 (旺角)旺角彌敦道562號地下B號舖
濃厚蝦湯拉麵$98

火隻灸叉燒醬油拉麵 $88

炸日式餃子🥟 $32

麵屋神匠 (旺角)
旺角彌敦道562號地下B號舖
2023-04-28 27 瀏覽
豬骨湯、雞白湯、醬油湯拉麵有好多流派,今次去呢間麵屋神匠就專門做蝦湯拉麵。佢哋其中一款招牌就係濃厚蝦湯拉麵。湯頭用十幾斤蝦頭,每日4-5點就一直煲到開舖,濃縮全部蝦嘅精華入湯入面。湯放入碗之後再用攪拌器打勻,令湯底更醇厚creamy 。麵條係正常粗度,有半隻蛋、竹筍、紫菜、慢煮叉燒、櫻花蝦。蝦湯濃得來係偏甜,同坊間啲黑糖係有啲分別。慢煮叉燒都仲有彈性。下次過嚟會試埋佢另一個signature 蟹白湯拉麵🦀

下次過嚟會試埋佢另一個signature 蟹白湯拉麵🦀