2019-03-08
大同新村多咗好多嘢食,呢間麥金、麥金,唔單止個名得意,格局裝修一樣咁過㽼,半扇木門,一眼望入去古色古香,牆身刻意的粉色瓷磚,真係好鬼馬拉🤪怡保雞絲河粉,唔單止有雞絲同河粉, 仲有原隻鮮蝦,厚切炸魚片,東南亞風味嘅湯河,點少得大量銀芽,材料種類之多 ,口感層次非常豐富,一啖濃湯伴著白滑河粉,堅好食呀😘。個人鐘意原味、桌上新鮮辣椒、蒜蓉醬料全無用武之地🤣參巴水魷夠曬巴辣,水魷晶瑩通透,件件爽口,辣味一定調過南洋香料,咸咸香香不是死辣果種,奇妙的是冬天吃暖胃,夏天吃開胃,原來吃水魷都可以冬暖夏涼🤪好奇什麼叫老鼠粉,名稱咁趣緻怎能不試,店員提示這個粉要撈勻食,又白又滑的老鼠粉,尖尖的其實就像銀針粉,撈勻醬汁,肉碎感覺像台式滷肉,腩肉半肥瘦入口是爽脆的,一匙滿載,似涼拌好好味👍怡保白咖啡、拉茶,完全是南洋味道,今日隨便輕食,下次必點肉骨茶、椰漿飯,仲有南洋咖喱,芽菜雞飯,咁多好嘢輪住食,有辣又有唔辣,只係街坊價錢,就可享受咁特色地道嘅茶室,大角咀有麥金、真係街坊嘅福音🌟🌟🌟