2021-12-26 13 瀏覽
因為不近地鐵站,很少過來大角咀,難得過來這邊,無意發現了一間馬來西亞餐廳,見價錢又便宜,所以馬上過來吃晚飯。餐廳環境不算大,不過都坐得舒服,而且來這裏吃飯的客人有很多,證明這裏真的味道應該不錯💠泰式生蝦 (8隻)Thai Sashimi Shrimp 🦐 $88平時不太吃生,但這個真心要大贊👍🏻雖然是生,但並不腥,口感滑溜溜,點上蒜頭加上酸酸的醬汁,配上蒜片加青菜,清爽又好好味😽😽💠波士頓龍蝦喇沙(半隻) 🦞🍜$98Boston Lobster Laksa (Half)超吸引的龍蝦喇沙,雖然只有半隻,但分量十足,大大隻龍蝦,佔了喇沙一半的位置,價錢又相當便宜🤭絕對抵食🤩龍蝦肉多,爽口肉質嫩滑,蝦鉗入面蘊藏了很多龍蝦肉.喇沙材料豐富,有雞蛋、魚片和豆卜,喇沙味超香龍香濃,麵條滑身彈牙,給滿了喇沙的味道後食慾大增😍😍😍👍🏻👍🏻💠仁噹牛肉配參巴椰漿飯 🐂🍛$58Rending Beef w/ Nasi Lemark牛肉嫩滑,入口即溶.椰漿飯超香口,食到停不到口,薯仔大粒帶有少少咖喱香味,可配上喇沙醬,將全部撈飯一起吃,更有風味,味道更濃郁。💠南洋鮮油燒麵包 🧈🍞$34Nanyang-styl

💠波士頓龍蝦喇沙(半隻) 🦞🍜$98
Boston Lobster Laksa (Half)

💠仁噹牛肉配參巴椰漿飯 🐂🍛$58
Rending Beef w/ Nasi Lemark

💠南洋鮮油燒麵包 🧈🍞$34
Nanyang-style Kaya Butter Toast
麵包烘得脆卜卜,入面夾着牛油和咖央醬,香甜又香脆,有如在吃甜品,必推!😻

🔹熱馬來拉茶 Tea Tarik ☕️$18
奶茶味香滑,又不會太甜膩🤞🏻

🔹椰汁班蘭冰 Ice Coconut Pandan Drink 🥥🥤$28
平是也是吃糕點多,第一次以飲品形式品嘗,椰子味突出,味道清香。
自從去過星加玻同馬來西亞旅行後,就好鐘意食星馬菜。香港星馬菜餐廳唔係話真係咁多,而正宗地道嘅更少之有少。呢間大角咀係我暫時食過最有星馬味道嘅餐廳。🤗😝門口裝潢已經超吸晴👀👀,懷舊木門🚪,加上金漆木招牌。店內裝修都好懷舊,復古吊扇、經典黑膠片播唱機🎼,令人恍如置身於70、80年代嘅馬拉。🥰🌟娘惹叻沙 🍜🦐🥚💲6️⃣8️⃣材料豐富,有蝦、蜆、豆卜、札肉、雞蛋、芽菜、青瓜絲、洋蔥,食材新鮮,擺盤相當吸引👁👍🏻。叻沙最重要嘅就係個湯底,飲到香濃椰汁同咖哩味,味道非常正宗👅🤤🌟蛋黃奶油勁量雞扒配黃薑飯💲7️⃣3️⃣雞扒份量超多,一上碟已經飄黎香味,雞扒炸到皮脆肉嫩,入口好juicy,而點埋個秘製蛋黃奶油醬汁,食落更香更好味😛。個餐本身跟珍珠米,我地加左$5轉黃薑飯,雞扒同黃薑飯簡直係絕配🤪👍🏻🌟南洋鮮油燒麵包💲3️⃣4️⃣呢個係必試小食👍🏻👍🏻👍🏻麵包烤過,超脆😝,夾住牛油同咖央,食落甜甜地又咸咸地,口感特別,超好食!🤤🤤🌟馬來西亞拉茶 & 桔仔話梅水枯仔話梅水好正宗,同我為馬拉飲嘅一模一樣味😳,真係令人懷念🥺,拉茶都好夠濃郁,唔錯👍🏻😛📍麥金.麥金馬來西亞特式茶啡室 (大角咀)大角咀大全街6-20號大富樓地下A2B號

🌟娘惹叻沙 🍜🦐🥚💲6️⃣8️⃣

🌟蛋黃奶油勁量雞扒配黃薑飯💲7️⃣3️⃣

🌟南洋鮮油燒麵包💲3️⃣4️⃣

🌟馬來西亞拉茶 & 桔仔話梅水

📍麥金.麥金馬來西亞特式茶啡室 (大角咀)
大角咀大全街6-20號大富樓地下A2B號舖
  • 娘惹叻沙
  • 南洋鮮油燒麵包
2021-12-23 13 瀏覽
講真香港真係好似好少有馬來西亞餐廳,難得今日經過呢頭見到有馬拉嘢即刻走入去食之前去新加坡同馬來西亞飲過嘅肉骨茶都念念不忘,嚟到一定要叫返碗先啦。叫咗個細滲$78,肉骨茶可以免費添飲(同新加坡馬拉一樣)菜單寫住肉骨茶用多種中藥材料熬製,有當歸、甘草、桂皮、玉竹等等,入口甘香唔苦👍🏻 小食嗌咗椰香鮮油咖央多士,椰醬咖央味香濃 多士脆口好食😋 檳城白魚蛋有八粒,有咖喱汁喺面 魚蛋似係炸過嚟唔錯。嗌咗個馬拉沙嗲串燒 可以自己揀唔同肉類 主菜有嗌咗青辣椒炒沙巴蜆 蜆好大隻炒得好香好惹味。我哋仲叫咗個湯金邊粉 有雞絲同蝦,啲湯熱辣辣好鮮甜👍🏻👍🏻🥰 嘢飲方面朋友嗌咗美祿恐龍,勁多美祿粉喺杯嘢飲上面,朋友們都飲到比啲粉濁親🤣🤣 夠足料 成間舖頭嘅裝修環境都好乾淨企理,啲碗碟都好靚呀
2021-12-22 10 瀏覽
今次轉一轉,嚟試下星馬泰菜,呢間fit翻個名,連啲餐具🍴都帶有啲金色,簡約又靚~ 而牆壁都掛左好多畫同埋書法,令人覺得幾舒服😌 野食方面都幾有風味,味道唔錯,而且價錢實惠,所以keep住都見到有幾多人黎食😜 每枱都有叫肉骨茶🍖(5 😍 係滿分,🤩係半分)燒芝士蛋黃奶油原隻波士頓龍蝦 🔥🧀🦞 - $198 (好味指數:😍😍😍😍🤩)有芝士🧀既拉絲、淡奶油既幼滑配埋鹹蛋黃既鹹香,配埋燒過🔥既焦香真係幾正,更加帶出到龍蝦🦞既鮮味,龍蝦🦞肉質彈牙飽滿,味道濃郁鮮甜,仲有好多肥美既膏,果然係用左好似menu所講既酒店級多膏波士頓龍蝦🦞👍🏻 而且呢個價錢有原隻,仲要咁大隻又啖啖肉,真係幾抵食😋 如果肉質可以再嫩滑啲就更加好~細滲 (肉骨茶) 🍖🥣 - $78 (好味指數:😍😍😍😍)細滲係肉骨茶🍖🥣既一種,入面有一字骨、三層肉、豬手仔、雞腳、豬肚、豆卜、油炸鬼,因為係行馬來西亞🇲🇾風格,所以係用既係中藥材而唔係胡椒,湯底係用左甘草、當歸、桂皮、玉竹、黨參、川芎、杞子、紅棗等等煲兩日,入口甘香得黎唔會帶有苦味,溫潤而有餘韻,好快就扒晒碗飯🍚😂 同埋配個湯🥣一齊食真係好帶得出個豬🐷既肉香,肉質軟腍,一字骨

(5 😍 係滿分,🤩係半分)

燒芝士蛋黃奶油原隻波士頓龍蝦

細滲 (肉骨茶) 🍖🥣 - $78 (好味指數:😍😍😍😍)
細滲係肉骨茶🍖🥣既一種,入面有一字骨、三層肉、豬手仔、雞腳、豬肚、豆卜、油炸鬼,因為係行馬來西亞🇲🇾風格,所以係用既係中藥材而唔係胡椒,湯底係用左甘草、當歸、桂皮、玉竹、黨參、川芎、杞子、紅棗等等煲兩日,入口甘香得黎唔會帶有苦味,溫潤而有餘韻,好快就扒晒碗飯🍚😂 同埋配個湯🥣一齊食真係好帶得出個豬🐷既肉香,肉質軟腍,一字骨🦴同三層肉都肥瘦適中,可以再嫩滑啲就更加好,豬手唔會好多骨🦴同埋無毛,豬肚細細舊幾易入口又爽口~ 另外好少可有蠟燭🕯️興住個湯🥣,幾有心~ 可以keep住熱,越煲越濃郁同入味,仲有免費添飲,啲staff見到你啲湯🥣就黎見底就會主動幫你再加👍🏻 開頭都可以再濃郁啲就更加perfect啦
細滲 (肉骨茶)

馬拉沙爹串燒 - 豬/牛/雞 (6串) 🔥🍢🐷🐮🐥 - $80 (好味指數:😍😍😍😍)
串燒🍢肉質juicy,唔會燒得過老同埋乾,表皮脆脆地帶有啲烤過既焦香,食既時候啲肉好容易整出黎,唔會鞋幾軟腍,唔會痴晒喺條竹籤到😜 豬🐷同雞🐥既味都出,牛🐮就有少少比個醬既味蓋過左,個汁幾香甜惹味,帶有啲咖喱同泰式香料既香味,上面仲有啲花生粒🥜更加香口,肉質再嫩滑啲就仲好~
馬拉沙爹串燒 - 豬/牛/雞 (6串)

朱古力香蕉奶昔 🍫🍌🥛- $38 (好味指數:😍😍😍😍)
採用左明治4.3特濃牛奶🥛落去打,入口質地比較濃厚,奶香順滑,甜而不漏,香蕉🍌味好濃郁,亦都令到杯野再creamy啲,而朱古力🍫味就似係點綴,可可味再出啲既話杯野飲落既層次會更加豐富啲

木瓜鮮牛奶🥛- $34 (好味指數:😍😍😍🤩)
呢杯一樣用左明治4.3特濃牛奶,所以質地一樣濃厚順滑,奶香幾出,而木瓜味都好濃郁,不過唔夠甜,如果加啲糖同奶粉就更加好,雖然木瓜雖然香但本身唔係好甜,加上加左牛奶🥛之後會稀左,加翻糖同奶粉就可以吊翻個味再好飲啲

好味指數:😍😍😍😍
推介指數:😍😍😍😍
燒芝士蛋黃奶油原隻波士頓龍蝦
細滲 (肉骨茶)
馬拉沙爹串燒 - 豬/牛/雞 (6串)
2021-12-21 8 瀏覽
麥金.麥金馬來西亞特式茶啡室 @大角咀📍大角咀大全街6-20號大富樓地下A2B號舖▫️娘惹喇沙 $66喇沙配料豐富🌟 有扎肉、大蝦、蜆肉、豆卜、雞蛋、芽菜、青瓜、洋蔥絲🧅湯底係微辣 辣度可接受 唔算話好辣 喇沙湯底濃郁帶有椰香味✨ 每款配料同米線都吸曬喇沙既精華😋 麵底亦可以轉其他麵架~▫️蛋黃奶油雞扒珍珠飯 $62雞扒好厚肉🤤肉質都算滑 不過如果可以再煎得入味d 同埋有少少燶邊會更好~ 蛋黃奶油醬配雞又唔錯!▫️南洋鮮油燒麵包 半份 +$16記得要趁熱食 外面脆卜卜✨入面包住牛油同咖央醬 簡直係絕配😍椰香十足 好邪惡但好正🤓▫️椰香咖央多士 半份 +$16同樣外脆內軟 烘得薄脆又唔會好乾身👍🏻不過個人prefer上面果款配埋牛油一齊食會更正🤪▫️怡保白咖啡入口順滑 濃郁唔會好甜👍🏻▫️美祿恐龍 +$14上面仲佈滿一層美祿粉 本身仲擔心會好甜 好彩甜度適中 有濃郁麥芽可可香🤤👅好味:3.8/5💲價錢:4.5/5🌟性價比:4.4/5👀環境:3.7/5👥服務:4.3/5

麥金.麥金馬來西亞特式茶啡室 @大角咀

🌟性價比:4.4/5
👀環境:3.7/5
👥服務:4.3/5
2021-12-21 7 瀏覽
今次黎到大角咀搵食,麥金主打馬來拉亞菜🤩餐廳唔大,小店格局,所以張枱就偏細,多野食就有啲迫夾啦😳不過勝在價錢親民,選擇亦多,CP值幾高🤤👍🏻☑️泰式生蝦 ($88)有8大隻,新鮮爽彈😋醬汁酸甜開胃,重口味人士仲可以夾埋辣椒蒜頭一齊食😆☑️蛋黃奶油勁量雞扒配黃薑飯 ($68)雞扒厚肉大塊,煎得香口,如果再燶邊啲一定更好邪惡😈黃薑飯好香,蛋黃奶油醬順滑,味道似唔辣既咖哩但又有牛油香咁,幾特別,撈飯一流🤤☑️砂煲老鼠粉 ($78)銀針粉配以肉碎、蝦米、豬油渣、炸蒜等,再用煲仔上,超級惹味😍撈埋半熟蛋就更加香滑,店員更建議我地加埋黑醬油,唔單只色水靚仔,亦更加香濃😋🥰

☑️泰式生蝦 ($88)

☑️蛋黃奶油勁量雞扒配黃薑飯 ($68)

☑️砂煲老鼠粉 ($78)
2021-12-19 33 瀏覽
正所謂:返工為咗放假,難得約到四個人,就決定去朋友屋企打麻雀,不過互相廝殺之前,一於醫咗肚先。朋友住喺大角咀,餐廳應有盡有,不過天氣涼涼地想飲返碗肉骨茶,於是去咗麥金麥金開餐,發現佢下午茶Menu都幾抵食。🔸 南洋鮮油燒麵包 (半份)跟餐小食$16麵包外脆內軟,中間是香甜的鮮牛油和咖央,一口咬下又不會太甜,作為麵包控的本人喜歡。◽️ 香茅炸雞翼 (4隻) $48雞翼有肉地又炸到好香口,4隻唔夠分。◽️ 我知你啦薄餅 半份加3串串燒 $58睇落好豐富,有三串串燒、兩款咖喱配薄餅,串燒配咖喱夠哂惹味,加埋薄餅增加飽肚感。◽️ 一字骨肉骨茶 $48肉骨茶有個小小的火熱住,無咁快凍,味道濃郁,記得蘸點頭抽食埋啲一字骨,配珍珠飯,暖胃又飽肚。◽️ 蛋黃奶油雞扒轉黃薑飯 $53雞扒好嫩滑,蘸點咖喱食更惹味,而且黃薑粉好夠味。◽️ 椰香咖央多士 加半熟蛋 $26咖央醬味道有層次,入口有椰香;半熟蛋蛋味濃郁。◽️ 泰式鮮蝦金柚沙律 跟餐小食$36彈牙的鮮蝦、酸甜的金柚與濃味的洋蔥很夾,開胃之選。◽️ 秘製玻璃魷魚通菜 跟餐小食$24魷魚有咬口,通菜都新鮮。▪️ 芒果汁 跟餐$22;熱檸檬黑加侖子 跟餐$8;馬來西亞拉

南洋鮮油燒麵包 (半份)

🔸 南洋鮮油燒麵包 (半份)跟餐小食$16

香茅炸雞翼 (4隻)

◽️ 香茅炸雞翼 (4隻) $48
雞翼有肉地又炸到好香口,4隻唔夠分。

我知你啦薄餅 半份加3串串燒

◽️ 我知你啦薄餅 半份加3串串燒 $58

一字骨肉骨茶

◽️ 一字骨肉骨茶 $48

蛋黃奶油雞扒轉黃薑飯

◽️ 蛋黃奶油雞扒轉黃薑飯 $53
雞扒好嫩滑,蘸點咖喱食更惹味,而且黃薑粉好夠味。

◽️ 椰香咖央多士 加半熟蛋 $26
咖央醬味道有層次,入口有椰香;半熟蛋蛋味濃郁。

泰式鮮蝦金柚沙律

◽️ 泰式鮮蝦金柚沙律 跟餐小食$36
彈牙的鮮蝦、酸甜的金柚與濃味的洋蔥很夾,開胃之選。

秘製玻璃魷魚通菜

◽️ 秘製玻璃魷魚通菜 跟餐小食$24
魷魚有咬口,通菜都新鮮。

▪️ 芒果汁 跟餐$22;熱檸檬黑加侖子 跟餐$8;馬來西亞拉茶 跟餐$3;熱桔仔話梅水 跟餐$8
餐牌有好多款飲品選擇,熱的凍的都有,可以慢慢揀心水飲品,特別推介滿滿果味的芒果汁及馬來西亞拉茶茶香奶滑又不甜膩。

🇲🇾抵食高質馬來西亞菜🇲🇾推介指數 ❤️❤️❤️❤️❣️接近冬至同聖誕約朋友gathering 正常不過,house warming 前食個靚tea~大角咀有唔少食肆,於大全街落車行入少少內街就見到馬來西亞茶室,好想食咖咉多同肉骨茶🤤🤤下午茶menu有飯類、粉麵類及輕食共18款,仲可以以優惠價配小食和飲品。小食多達16款、冷熱飲品連特飲有25款,而且價錢親民~ 美食沙漠居民好葡萄住大角咀的朋友呀!🍽主食🐥蛋黃奶油雞扒轉黃薑飯HKD53✨雞扒煎特香脆又嫩滑,蘸上蛋黃奶油醬更滋味,黃薑飯味道剛好~🥣一字骨肉骨茶+ 珍珠飯HKD48✨排骨多肉又滑,肉骨茶味道濃厚,一啖湯一啖湯,滿足!值得一讚底部有個小蠟燭熱住個湯,唔會咁快凍哂~如果配埋油炸鬼更好🤤🍞椰香咖央多士+半熟蛋 HKD26✨新鮮烘起多士,咖央配半熔牛油,半熟蛋蛋味香濃,諗返起旅行時星加坡在大排檔食早餐。🫓我知你啦薄餅半份+串燒(3串)HKD58✨惹味串燒熟成度剛好,薄餅蘸2款醬汁味道更豐富。🍴小食(跟餐價錢)🍞南洋鮮油燒麵包 (半份) +HKD16✨咖央配厚切牛油,外脆內軟,必點!🥗泰式鮮蝦金柚沙律+HKD36✨鮮蝦爽口彈牙、飽滿多汁金柚果肉
🇲🇾抵食高質馬來西亞菜🇲🇾

一字骨肉骨茶+ 珍珠飯
🥣一字骨肉骨茶+ 珍珠飯HKD48

椰香咖央多士+半熟蛋
🍞椰香咖央多士+半熟蛋 HKD26
我知你啦薄餅半份+串燒(3串)

🫓我知你啦薄餅半份+串燒(3串)HKD58
✨惹味串燒熟成度剛好,薄餅蘸2款醬汁味道更豐富。

🍴小食(跟餐價錢)
南洋鮮油燒麵包 (半份)
🍞南洋鮮油燒麵包 (半份) +HKD16
✨咖央配厚切牛油,外脆內軟,必點!
泰式鮮蝦金柚沙律

🥗泰式鮮蝦金柚沙律+HKD36
✨鮮蝦爽口彈牙、飽滿多汁金柚果肉及爽口洋蔥配上甜酸沙律汁好開胃,大愛!
秘製玻璃魷魚通菜

🥬秘製玻璃魷魚通菜+HKD24
✨玻璃魷魚唔韌,通菜新鮮無渣,配上秘製醬汁更惹味~

🥤飲品(跟餐價錢)
凍馬來西亞拉茶 +HKD3 / 熱桔仔話梅水 +HKD8 / 熱檸檬黑加侖子 +HKD8 / 特飲芒果汁+HKD22
✨拉茶香滑;桔仔話梅夠哂開胃;熱檸賓檸檬新鮮唔澀;芒果汁夠哂香濃~
香茅炸雞翼(4隻)

🔥香茅炸雞翼(4隻) HKD48 - 皮層炸得酥脆,內層juicy~ 雞翼控表示滿意!

總結:-
🪑大角咀大全街6-20號大富樓地下A2B號舖
  • 一字骨肉骨茶+ 珍珠飯
  • 蛋黃奶油雞扒轉黃薑飯
  • 椰香咖央多士+半熟蛋
  • 我知你啦薄餅半份+串燒(3串)
  • 南洋鮮油燒麵包
  • 特飲芒果汁
  • 熱檸檬黑加侖子
  • 香茅炸雞翼
2021-12-19 8 瀏覽
《懷舊馬拉味道🤤》———————————————-#麥金 🇲🇾-喺香港要食到正宗馬來菜,一定要數到麥金呢間餐廳,而且性價比極高,經濟又實惠🥰-🤎 三層肉古仔路肉骨茶充滿馬拉特色,下面仲以蠟燭熱住一直煲,湯底香濃,做到行氣活血、驅寒袪濕抗氧化嘅功效,風味絕佳😋 入口甘香不苦,使用多種中藥材熬製,配料十足,味道豐富~三層肉帶點肥豬肉,為濃湯增添點油香😚-主食方面,我哋就食咗蛋黃奶油勁量雞扒撈出前一丁,雞扒肉質超嫩,好juicy,淋上香濃嘅鹹蛋黃醬,夠哂邪惡😈-另外推薦大家飲恐龍下蛋呢杯特飲,上面有球石板街朱古力雪糕同厚厚嘅美祿粉,甜而不膩,認真大滿足,完全可以當甜品咁食😍-⭐價錢參考:蛋黃奶油勁量雞扒撈出前一丁:$68三層肉:$46朱古力香蕉奶昔:$38恐龍下蛋:$28🍌抵deal 指數:7/10💰人均消費:$90
《懷舊馬拉味道🤤》
🍌抵deal 指數:7/10
💰人均消費:$90
2021-12-15
2021-12-18 24 瀏覽
應該係大角咀最人氣旺盛嘅餐廳之一😌餐牌內選擇勁多 仲有好多特式馬拉菜名 例如"我知你啦薄餅"/"愛他愛她"…🤣當然睇唔明嘅話可以問下staff啦❣️◾蛋黃奶油勁量雞扒飯店舖熱賣招牌之一✨咁受歡迎絕對有佢嘅道理 雞扒真係好好食 我最鐘意係佢層雞皮啊 炸到超級脆😍但係成件事一啲都唔乾 蛋黃奶油汁唔係直接倒落去 而係另外裝住比你點 味道都幾香濃 除咗蛋黃奶油仲有陣陣椰香味🥥個飯係珍珠米嚟架 粒粒飽滿 口感一流🍚◽怡保雞絲河粉因為個飯揀咗個惹味 所以粉麵想揀個清簡啲🍜點知一啲都唔簡單 賣相已經好吸引 除咗雞絲 仲有三隻新鮮蝦同兩塊札肉🤗豐富最令我驚喜嘅係蝦湯底 濃而不膩◾泰式炸蝦餅滿足炸物癮嘅時候又到🍤蝦餅雖然未至於好厚 但口感煙韌彈牙 又唔會油淋淋好油膩咁 處理得唔錯👏🏻加埋飲品◾馬來西亞拉茶◽美祿恐龍 又成就咗一餐美滿嘅dinner❣️

◾蛋黃奶油勁量雞扒飯
◽怡保雞絲河粉
最令我驚喜嘅係蝦湯底 濃而不膩
◾泰式炸蝦餅
🥘娘惹咖喱雞配椰醬飯 $58好豐富既咖喱飯🥰超中意椰醬飯😳好香呀 咖喱再加埋椰醬飯 成件事加分咗好多👍另外啲雞好嫩 好軟〰️仲有我最愛既薯仔有好多舊 好滿足〰️🍲娘惹喇沙 $68好耐無食喇沙 有排好迷戀的🤣日日都去唔同地方食喇沙😂〰️呢到喇沙配料也太多了吧 每樣都兩件起 擺盤都好靚💓味道方面 湯底非常香濃 不會太辣😚麵方面就係粗麵 軟硬適中啦有冇人同我一樣最中意食豆卜?因為索曬啲汁好正🥰🍞南洋鮮油燒麵包 $34強烈推薦❣️❣️❣️一開始見到個名幾得意就試下 點知好有驚喜〰️❤️‍🔥麵包同咖央多士一樣烘過架 咬落脆脆的 入面有夾住牛油同咖央醬 甜得黎又好香牛油味 食到我雙眼發光 拜托大家去到一定要試下❣️比咖央多士好味😳👍◽️飲品:▫️凍美祿恐龍🦖 $28▫️熱拉茶🫖 $18
🥘娘惹咖喱雞配椰醬飯 $58

🍲娘惹喇沙 $68
有冇人同我一樣最中意食豆卜?因為索曬啲汁好正🥰

🍞南洋鮮油燒麵包 $34

◽️飲品:
▫️凍美祿恐龍🦖 $28
▫️熱拉茶🫖 $18
2021-12-18 312 瀏覽
今天要星期六,但因為工作需要要出去上課,下課以後就找地方吃飯了,之前聽朋友說這間挺不錯的,就借機會來吃吃看吧!蛋黃奶油勁量雞扒撈出前一丁(68元)平常香港芝士撈出前一丁就常見了,但這裡就有蛋黃奶油撈出前一丁,不想試一下是怎樣嗎!蛋黃奶油的感覺就有點像奶黃,但奶油味會重一點,很香很滑,而且有一點點感覺像咖哩的感覺,挺特別的,可以試一試!而雞扒就非常大塊,而且肉很厚,蒜得表面金黃香脆,內裡肉嫩多汁!馬拉沙爹串燒(豬,牛,雞)(3串)(45元)看圖就可以看到沙爹醬給得非常多,而且這裡的沙爹醬真的非常濃香,帶有花生的香味,配上串燒吃起來非常惹味!三款串燒裡面我最喜歡的是豬肉,因為吃起來真的很嫩,豬肉味挺香的,真的非常意外!椰香鮮油咖央多士(28元)這個差不多每次吃這裡型的餐廳都必點一的款!多士烘非常香,中間加上了大量的咖央醬和厚切鮮牛油,一口吃下去是外脆內軟的感覺,牛油在口中慢慢溶化帶出多士的香味,又有咖央醬的甜香,吃起來特別過癮!芒果沙冰(32元)這個雖然是沙冰,但我吃起來的感覺是比較像奶昔的,感覺不到太多冰粒,但芒果味很香,應該加了不少果肉進去的!

蛋黃奶油勁量雞扒撈出前一丁(68元)

蛋黃奶油勁量雞扒撈出前一丁

馬拉沙爹串燒(豬,牛,雞)(3串)(45元)
馬拉沙爹串燒(豬,牛,雞)(3串)

椰香鮮油咖央多士(28元)

椰香鮮油咖央多士

芒果沙冰(32元)
芒果沙冰
2021-12-18
蛋黃奶油勁量雞扒撈出前一丁
馬拉沙爹串燒(豬,牛,雞)(3串)
芒果沙冰
2021-12-17 8 瀏覽
大角咀也有很多特色小店,平常很少吃馬來西亞菜,看見這間店,門外有小小人龍,一於試一試!我們一行四人,點了各式各樣的菜式及小食。先點了有名氣的肉骨茶,份量十足,有豬肚、雞腳及豬手仔,藥材味不算太重,但夠入味。如果把湯喝完,更可以選擇再添。另一樣必點的,當然是椰香鮮油咖央夠多士,十分推介!即叫即做,因為多士夠熱,令牛油半溶狀態,再配合咖央醬,真的非常香,不小心吃了兩件🙈絕對值得Encore除此之外,我們也點了馬拉沙嗲串燒(雞),沙爹醬挺喜歡的,不辣而且重花生香。我們還點了一碗雞絲湯河,湯底清甜,雞肉嫩滑,河粉份量也很多。如果能吃辣的人,可以點青辣椒沙白蜆,配啤酒是一流👍🏿👍🏿辣辣的,但又不會蓋過蜆的鮮味,吃完一粒又一粒。至於飲品方面,我們點了美祿恐龍、熱羅漢果茶及檸檬薏米水。當中,比較推薦熱羅漢果茶,不太甜但又有好香羅漢果味,在天冷時,喝一杯非常溫暖😚

最近好似都開咗唔少馬來菜,就住小編食過幾間好似捌哥、麥金同埋蘇媽嚟講,3間裝修都勁似而且食嘅嘢又差唔多🤣唔睇清楚啲真係分唔到lol 今次就嚟到大角咀麥金麥金試試咩料~.① 怡保芽菜雞配黃薑飯 ($68)// 雞肉好嫩口🤤!配埋生抽同埋薑蓉好食✨至於黃薑飯入味💛,濃度恰恰好🥢整體因為雞肉嫩口所以生色不少~//𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌖🌑② 娘惹喇沙 ($68)// 喇沙嘅配料都幾多🤩有魚蛋、蝦🦐、生菜、雞蛋同埋豆卜,湯底頗入味!//𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌗🌑③ 椰香鮮油咖央多士 ($28)// 咖央多一定係馬拉菜必叫 ᕕ ( ᐛ ) ᕗ 首先鮮牛油好快就溶 所以食落口會有啲油同埋食到溶咗嘅口感😖 因為小編本身好怕依種口感所以食咗一塊就無食到啦🤣但其他都唔錯!//𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌑🌑④ 馬拉沙爹串燒-雞牛豬 ($45)// 豬肉串燒幾驚喜✨因為通常豬肉都會偏老,不過依度就唔會!配埋微微甜嘅沙嗲醬都唔錯//𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌖🌑⑤ 凍恐龍美祿 ($28)// 堆到成座山嘅美祿粉真係好吸引🤎同埋好大杯超正🦖//𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌖🌑.🇲🇾麥金.麥金馬來西亞特式茶啡室 (大角咀)大角咀大全街6-20號大

① 怡保芽菜雞配黃薑飯 ($68)
怡保芽菜雞配黃薑飯

② 娘惹喇沙 ($68)
𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌗🌑
娘惹喇沙

③ 椰香鮮油咖央多士 ($28)
𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌑🌑
椰香鮮油咖央多士

④ 馬拉沙爹串燒-雞牛豬 ($45)
馬拉沙爹串燒-雞牛豬

⑤ 凍恐龍美祿 ($28)
// 堆到成座山嘅美祿粉真係好吸引🤎同埋好大杯超正🦖//
凍恐龍美祿

🇲🇾麥金.麥金馬來西亞特式茶啡室 (大角咀)
大角咀大全街6-20號大富樓地下A2B號舖

🍮#aiiifoodie
🍔#aiiifoodie_taikoktsui #aiiifoodie_大角咀
怡保芽菜雞配黃薑飯
  • 椰香鮮油咖央多士
  • 美祿恐龍
  • 娘惹叻沙
2021-12-15 23 瀏覽
🍴麥金•麥金馬來西亞特式茶啡式波士頓龍蝦叻沙(半隻) $98娘惹咖喱雞配椰漿飯 $58椰香咖央多士 $24美祿恐龍 (凍) $25怡保白咖啡 (凍) $21呢間個波士頓龍蝦叻沙真係無得輸 就咁叫半隻已經好壯觀 入面都啖啖肉 一啲都唔渣流 啲蝦膏好鮮甜 有啲仲浸左落湯底令到個叻沙更加入味 係略嫌要自己剪埋個殼有少少唔方便 呢個叻沙仲有唔少配料例如札肉 蛋等等 層次好豐富另外個娘惹咖喱雞配椰漿飯一樣都好足料 淨係薯仔已經又多又大舊一定食得飽 椰香飯有少少甜味食落幾開胃加埋少少辣嘅咖喱撈埋都幾夾而個咖央多士都整得好脆好夠醬 只係比較快就凍左爭 少少野飲相比之下就無咁出色 恐龍美祿就係想像到平日飲嘅阿華田味加左阿華田粉 怡保白咖啡唔太苦 咖啡味濃 唔算太特別整體野食都偏大份 價錢合理 值得一試
🍴麥金•麥金馬來西亞特式茶啡式

波士頓龍蝦叻沙(半隻) $98