🧡💛🧡天氣凍凍要無限肉骨茶🍖踏入秋冬天,想飲肉骨茶嘅意欲就更強烈🤭有啲嘢就係天氣凍凍先啱食!今次嚟到大角咀依間主打馬來西亞菜嘅茶啡室😆懷舊嘅裝潢好特別呀!✨❤️大滲❤️ $148麥金嘅肉骨茶用咗甘草、當歸、桂皮、玉竹、黨參、川芎、杞子及紅棗等多種中藥熬製而成,所以味道非常濃郁,亦都飲得出佢嘅真材實料!🤤飲完仲可以無限refill!大滲好豐富,有一字骨、三層肉、豬手仔、雞腳、豬肚、豆卜、金菇、油炸鬼,🍖肉肉份量十足,每啖肉肉都有肉骨茶香,食嘅時候啖啖肉仲好juicy!😋🧡馬拉沙爹串燒🧡 $80/6串串燒有豬/牛/雞選擇,6串自由搭配🍢我就揀咗各2串啦!😆馬拉沙爹唔辣,食嘅時候好惹味🤭三款肉肉,牛肉都幾岀色!💛峇拉煎炸雞💛 $52炸雞炸到金黃香脆,蝦醬嘅味道鹹鮮留香,真係好夾!🐥🤎羅漢果菊花茶🤎 $25羅漢果菊花茶清熱降燥,食熱氣野飲返杯就啱啦!🍹💚椰汁斑蘭冰💚 $28依杯椰汁嘅味道好濃香🧉斑蘭顏色鮮艷,淡綠色嘅顏色都幾靚,味道唔會太甜,入口順滑好飲!🥥餐廳上菜速度快,refill肉骨茶都好大方🤤飲咗幾碗好滿足,性價比好高!BTW記得save post,方便向店員查詢有關餐點啦❣📍麥金.麥金馬
🧡💛🧡
天氣凍凍要無限肉骨茶🍖

❤️大滲❤️ $148

🧡馬拉沙爹串燒🧡 $80/6串
馬拉沙爹串燒

💛峇拉煎炸雞💛 $52
炸雞炸到金黃香脆,蝦醬嘅味道鹹鮮留香,真係好夾!🐥

🤎羅漢果菊花茶🤎 $25
羅漢果菊花茶清熱降燥,食熱氣野飲返杯就啱啦!🍹

💚椰汁斑蘭冰💚 $28

📍麥金.麥金馬來西亞特式茶啡室
📍大角咀大全街6-20號大富樓地下A2B號舖
2023-12-11
$176.5 (晚餐)
馬拉沙爹串燒
2023-12-29 113 瀏覽
呢間麥金.麥金之前已經食過一次,今次再黎試下唔同既野食,冬天嗌翻個肉骨茶,飲完暖笠笠好正😌飲完店員仲會好主動問你需唔需要加~ 1️⃣馬來辣椒板面($58) 拌勻辣椒粉、花生粒、花生碎、江魚仔、肉碎、豬油渣,仲有重點溫泉蛋😍麵係偏幼身白麵,份量幾多。  2️⃣娘惹叻沙($68) 叻沙湯底濃厚,有蝦、魚片、豆卜、蛋,同埋好多好多既洋蔥絲!麵底可以自選,可以揀摻摻!  3️⃣一字骨($62) 肉骨茶藥材味好香,熱住上,冬天飲啱曬!最正係可以任添😌  4️⃣秘醬玻璃魷魚通菜($78) 馬拉菜一定要嗌炒通菜吧😗帶輕微辣勁,加上魷魚,好食!  5️⃣泰式炸蝦餅($48) 炸蝦餅有四件,配上泰式甜辣醬🌶️  6️⃣香蕉鮮牛奶($34) 淡淡既香蕉味,飲得出唔係香精味,飲落去係舒服既香蕉奶味~  7️⃣椰汁斑蘭冰($28) 清涼可口🍃好解渴!
1️⃣馬來辣椒板面($58)
馬來辣椒板面
2️⃣娘惹叻沙($68)

娘惹叻沙
3️⃣一字骨($62)
一字骨
肉骨茶藥材味好香,熱住上,冬天飲啱曬!最正係可以任添😌
4️⃣秘醬玻璃魷魚通菜($78)
秘醬玻璃魷魚通菜
馬拉菜一定要嗌炒通菜吧😗帶輕微辣勁,加上魷魚,好食!
 5️⃣泰式炸蝦餅($48)

泰式炸蝦餅
炸蝦餅有四件,配上泰式甜辣醬🌶️
6️⃣香蕉鮮牛奶($34)

椰汁斑蘭冰
淡淡既香蕉味,飲得出唔係香精味,飲落去係舒服既香蕉奶味~
7️⃣椰汁斑蘭冰($28)
清涼可口🍃好解渴!
娘惹叻沙
一字骨
秘醬玻璃魷魚通菜
泰式炸蝦餅
2023-12-22 88 瀏覽
呢間星馬菜館係一間充滿懷舊感嘅餐廳,食物份量十分豐盛,價格又實惠!無論係情侶還是朋友一齊來享受美食都非常適合。如果想品嚐地道嘅馬來西亞風味🇲🇾,呢間餐廳絕對係一個不錯嘅選擇!------------------------------◖風味娘惹2人餐◗ $255🍢/馬來沙嗲串燒(6串)串燒有豬肉、雞肉同牛肉,每一串都烤得啱啱好,外脆內嫩,賣相非常吸引人。食落去,肉汁豐富,配埋沙嗲醬,更加香口~🍜/馬來辣椒板面板面辣度適中,麵條彈牙有嚼勁,配料豐富,有肉碎、魚乾、豬油渣、迷你蝦米🦐、炸蒜。將配料同蛋黃撈埋一齊,食落非常惹味🤤🥬/秘醬玻璃生菜生菜新鮮脆嫩,醬汁香辣,風味獨特🥗/泰式鮮蝦金柚沙律新鮮嘅蝦肉搭配金柚,酸甜爽口,沙律醬汁嘅微辣提味,令成個菜更加開胃!🍚/珍珠飯珍珠飯口感綿密,米粒鬆軟有嚼勁🥃/檸檬茶酸甜可口,非常解辣☕️/馬來西亞拉茶拉茶濃郁香濃,口感幼滑,奶茶嘅香氣同茶香完美融合,飲落去暖笠笠!🌟 Encore指數:8.5/10
◖風味娘惹2人餐◗ $255

🍢/馬來沙嗲串燒(6串)

🍜/馬來辣椒板面

🥬/秘醬玻璃生菜
生菜新鮮脆嫩,醬汁香辣,風味獨特

🥗/泰式鮮蝦金柚沙律

🍚/珍珠飯
珍珠飯口感綿密,米粒鬆軟有嚼勁

🥃/檸檬茶
酸甜可口,非常解辣

☕️/馬來西亞拉茶

🌟 Encore指數:8.5/10
這間算是區內挺有名的一間馬來西亞菜餐廳,裝修風格挺有東南亞風味,餐點的價錢也不會很貴,而且份量挺足的!蛋黃奶油勁量雞扒飯(68元)雞扒大大塊,煎得外焦裡嫩的,有肉汁,配上這裡的特色的蛋黃奶油醬,鹹香中帶點奶滑,拌飯配雞扒都好吃!馬來沙嗲醬肥牛撈出前一丁(58元)這個味道非常惹味,上面加了大量的炸洋蔥,炸粉粒,沙嗲醬,拌上爽滑的出前一丁,吃起來濃香!而肥牛也撒上了大量的沙嗲醬,不夠也可以額外沾上,鹹香的沙嗲醬配上滑嫩的肥牛,非常下飯,而且份量也很多!麥金小食拼盤(128元)一共有6款的炸物,每款都新鮮炸起,性價比較高,差不多把這裡的特色都叫上了,其中炸滷肉卷挺特別,墨魚卷挺出色!椰香南洋燒麵包(34元,鮮牛油+4元)吃這個一定要額外加鮮牛油,整體會更加邪惡。燒麵包表面非常酥脆,有淡淡的椰香,軟滑的牛油剛好突出了燒麵包的質感!朱古力香蕉奶昔(38元)香蕉味比較香濃配以淡淡的朱古力味,口感奶滑。椰汁班蘭冰(28元)感覺也有加了奶的,因為奶滑奶滑的,陣陣椰汁和班蘭香。

蛋黃奶油勁量雞扒飯(68元)

馬來沙嗲醬肥牛撈出前一丁(58元)

麥金小食拼盤(128元)

椰香南洋燒麵包(34元,鮮牛油+4元)

朱古力香蕉奶昔(38元)

香蕉味比較香濃配以淡淡的朱古力味,口感奶滑。

椰汁班蘭冰(28元)
感覺也有加了奶的,因為奶滑奶滑的,陣陣椰汁和班蘭香。
2023-12-21
去舊區最正就係多好野食 價錢又實惠🤭晚市兩個人黎食最抵!有幾款二人套餐😛🥢風味娘惹2人餐 $228好得意餐牌寫埋呢個餐既野食如果散叫就價值$304😂1️⃣馬來沙嗲串燒(6串)/古來咖哩魚/仁噹牛肉/娘惹咖哩雞(特價升級:怡保芽菜雞(半隻)+$22/ 麥金娘惹拼盤+$32)我地揀左最基本既馬來沙嗲串燒(6串)😆😆都有齊豬、牛、雞 🐓肉質嫩滑 即叫即燒 唔錯!2️⃣娘惹叻沙/南洋咖喱面/馬來辣椒板面/招牌老鼠粉(特價升級:波士頓龍蝦叻沙(半隻)+$38)我地係upgrade左波士頓龍蝦叻沙🦞🤭 size正常 都有幾啖肉食椰汁味較少 都幾有馬拉特色😂完全唔辣配:3️⃣小食一份 :吉列大虎蝦(3隻)/馬來沙嗲串燒(3串)/峇拉煎炸雞/泰式炸蝦餅(4塊)/吉列日本蠔肉(4塊)/雞軟骨串(4串)我地揀左🦪吉列日本蠔肉(4塊)😆😆都幾大粒又juicy 有咬開d汁跌到成枱都係😂唔洗加錢upgrade 係正嘅🧏🏻‍♀️4️⃣珍珠飯一碗5️⃣秘醬炒蔬菜一份: 秘醬炒通菜/生菜/椰菜/娃娃菜/油麥菜/四季豆當然係揀 秘醬炒通菜🥢佢既秘醬好惹味 似係蝦醬溝腐乳咁既味道👅份量都大👌但係好好食所以好快食晒6️⃣飲品兩杯:檸檬水(熱)/怡保

去舊區最正就係多好野食 價錢又實惠🤭
晚市兩個人黎食最抵!有幾款二人套餐😛

🥢風味娘惹2人餐 $228
好得意餐牌寫埋呢個餐既野食如果散叫就價值$304😂
1️⃣馬來沙嗲串燒(6串)/古來咖哩

2️⃣娘惹叻沙/南洋咖喱面/馬來辣椒板面/招牌老鼠粉
(特價升級:波士頓龍蝦叻沙(半隻)+$38)
椰汁味較少 都幾有馬拉特色😂完全唔辣

娃娃菜/油麥菜/四季豆
當然係揀 秘醬炒通菜🥢
佢既秘醬好惹味 似係蝦醬溝腐乳咁既味道👅
份量都大👌但係好好食所以好快食晒

6️⃣飲品兩杯:檸檬水(熱)/怡保白咖啡(熱)
檸檬茶(熱)/馬來西亞拉茶(熱)
飲品[升級:+$5轉凍飲]
Basic野🤭🤭有野食有野飲 二百幾蚊真係抵😌
平日晚上來到大角咀覓食,決定吃久違的星!馬!菜!店外店內都仿效以前馬來西亞當地茶室裝潢,簡單又充滿懷舊南洋feel~這裡主打多款的馬來西亞美食,招牌菜肉骨茶相當吸引!✨娘惹叻沙摻摻 $68湯底濃厚,滲出陣陣椰香,惹味芳郁,摻摻也很掛湯!配料有蝦、魚片、蜆、豆卜、雞蛋等。✨怡保芽菜雞黃薑飯 $68黃薑飯真的很香很好吃!雞肉嫩滑,份量比想像中多,鋪底的怡保芽菜白白胖胖,入口爽脆。✨美祿恐龍 (凍) $28童心的我每次見到一定必點😍 這間的恐龍甜度、冰度及濃郁度都恰到好處!✨朱古力香蕉奶昔 (凍) $38挺特別的飲品!香蕉味較為突出,美中不足是份量可以再大杯啲。✨麥金小食拼盤 $128 份量很豐盛😋 有吉列大虎蝦、炸蠔肉、炸蝦餅、炸雞、滷肉卷、雞軟骨串。蠔肉咬下去是爆汁的✨滷肉卷很香很惹味!炸蝦蝦肉飽滿大大隻。整體食物份量與味道都不錯,價格親民

這裡主打多款的馬來西亞美食,招牌菜肉骨茶相當吸引!

✨娘惹叻沙摻摻 $68

✨怡保芽菜雞黃薑飯 $68

✨美祿恐龍 (凍) $28

✨朱古力香蕉奶昔 (凍) $38
挺特別的飲品!香蕉味較為突出,美中不足是份量可以再大杯啲。

✨麥金小食拼盤 $128

整體食物份量與味道都不錯,價格親民
2023-12-12
  • 娘惹叻沙
  • 美祿恐龍
  • 招牌芽菜雞飯
我同老公一向都幾鍾意食星馬菜🧡剛好係大角咀拎完野 行過見到這家 決定一試位於大角咀的麥金.麥金馬來西亞特式茶啡室📍-環境都幾光猛 佈置簡單✔️食物方面,有不同小食、主食等為主🥢我地首先點左椰香咖央多士🍞一定要襯熱食,甜甜地又夠脆!🔥-老公又點左泰式生蝦, 有8隻 絕對係開胃小食之選🦐正常發揮 價錢正常!-主食方面,我點左怡保雞絲老鼠粉🥣好開心有老鼠粉,好耐無食過呀 又地道✅份量好多,而且好順口,好食呀!而且仲有蝦同雞肉,大碗得來幾抵食😁-老公就點左怡保芽菜雞+黃薑飯🍚雞肉幾滑,特別鍾意個醬汁,好惹味!-飲品方面,我地點左美祿恐龍同凍檸茶🍹美祿恐龍有好滿的美祿粉 夠晒甜🍫-幾豐富的晚上~ 食物夠地道不過呢個位真係好少去 唔算方便⚠️
我同老公一向都幾鍾意食星馬菜🧡
剛好係大角咀拎完野 行過見到這家 決定一試
位於大角咀的麥金.麥金馬來西亞特式茶啡室📍
環境都幾光猛 佈置簡單✔️
食物方面,有不同小食、主食等為主🥢
我地首先點左椰香咖央多士🍞
一定要襯熱食,甜甜地又夠脆!🔥
老公又點左泰式生蝦, 有8隻 絕對係開胃小食之選🦐
正常發揮 價錢正常!
主食方面,我點左怡保雞絲老鼠粉🥣
好開心有老鼠粉,好耐無食過呀 又地道✅
份量好多,而且好順口,好食呀!
而且仲有蝦同雞肉,大碗得來幾抵食😁
老公就點左怡保芽菜雞+黃薑飯🍚
雞肉幾滑,特別鍾意個醬汁,好惹味!
飲品方面,我地點左美祿恐龍同凍檸茶🍹
美祿恐龍有好滿的美祿粉 夠晒甜🍫
幾豐富的晚上~ 食物夠地道
不過呢個位真係好少去 唔算方便⚠️
椰香咖央多士
泰式生蝦(8隻)
凍檸茶
美祿恐龍
2023-12-13
椰香咖央多士
泰式生蝦(8隻)
凍檸茶
美祿恐龍
2023-12-09 60 瀏覽
lunch食得茶記多間唔中都想食下特色野,所以就同同事去左呢間<麥金。麥金>,一嘗馬核風味🫔檳城香炸滷肉卷檳城既特色美食,用腐皮包住豬肉同各種配料再炸,口感外酥內嫩,醬料汁既調味會讓滷肉卷更加惹味。🦞燒芝士蛋黃奶油波士頓龍蝦配虎蝦+參巴椰漿飯芝士為龍蝦帶來濃厚既風味,再加上奶油蛋黃的醬汁帶黎既豐富的口感,虎蝦肉質鮮甜,再配上特製巴椰漿飯,味道一流🧇椰香南洋燒麵包+牛油黎自南洋風味既經典組合!香脆既的燒麵包應該帶來香氣濃郁的口感,入面搽左甜絲絲既咖吔再加上半溶化既牛油,非常惹味🍹椰香斑蘭冰因為太口渴所以叫左雙倍份量,入口椰香味十足,再加上淡淡既斑蘭香氣,好有馬來特色

🫔檳城香炸滷肉卷

🦞燒芝士蛋黃奶油波士頓龍蝦配虎蝦+參巴椰漿飯

🧇椰香南洋燒麵包+牛油

🍹椰香斑蘭冰
2023-12-08 440 瀏覽
🪴今晚見有時間🌱就順便過嚟買埋啲香草種子🌿事緣我之前同朋友分享我想自己種下野👩🏻‍🌾所以我早幾曰已經好曬種蔥嘅材料🎋蔥嘅種子、花盆、有機泥、鏟等等嘅材料👩🏻‍🌾預備假期開工嚕❤️點知原來佢都話想種下Basil噃🌱咁今晚就過嚟買種子順便食埋飯啦🥢📍呢間之前都黎過🤤餐廳好似寬敞闊落又坐舒服😌最好鍾意佢哋嘅砂煲老鼠粉👍正呀喂🥳🍲砂煲老鼠粉 🌈呢家天氣涼涼地🧣食番個原個人砂煲老鼠粉就啱曬🔥邊食邊暖笠笠嘅感覺超幸福呢🥳裡面🈶️好多材料架❤️最鍾意佢地入面嘅蝦乾🦐炸到甜甜地辣辣地🌶️超惹味喔 🥳🐣怡保芽菜雞+黃薑飯 🌈必點嘅怡保芽菜雞🐔雞肉超嫩滑🔥同淡淡黄姜味嘅黃薑飯就係最好匹配喇🍚識食梗係要$10轉埋雞髀啦🍗無得輸呀💯🍤泰式炸蝦餅 🌈泰式炸蝦餅係我最鍾意嘅小食之一🤤佢呢個炸蝦餅味道夠濃✅蝦餅內層充滿絞碎嘅新鮮蝦肉🦐咬落去彈牙又酥脆💯點埋酸酸甜甜嘅泰式醬汁😍好食到停唔到口呢🥳🥪椰香咖央多士 🌈食椰香咖央多士一個定要有+$4要埋邪惡嘅鮮牛油🧈多士烘到金黃色😍入口脆卜卜🤤𥚃面夾住嘅椰香味濃又香甜💯好正呀🥳☕️馬來西亞拉茶 🌈之前飲過佢地嘅馬來西亞拉茶已經好喜歡😻所以身為奶茶控就梗架係要飲番杯拉茶啦✅茶味濃又唔會

📍呢間之前都黎過🤤餐廳好似寬敞闊落又
坐舒服😌最好鍾意佢哋嘅砂煲老鼠粉👍正呀喂🥳

🍲砂煲老鼠粉

🐣怡保芽菜雞+黃薑飯

🍤泰式炸蝦餅

🥪椰香咖央多士

☕️馬來西亞拉茶

🌈之前飲過佢地嘅馬來西亞拉茶已經好喜歡😻所以身為奶茶控就梗架係要飲番杯拉茶啦✅茶味濃又唔會太甜🤤保持到水準👍

• 砂煲老鼠粉
2023-12-07 36 瀏覽
有同事去完星加坡旅行,講開肉骨茶搞到今晚口痕痕想食 🤭呢度嘅肉骨茶用當歸、川芎、 紅棗 、黨參、杞子、甘草、桂皮、玉竹熬成, 可以無限添飲!行氣活血又驅寒!古仔路肉骨茶(米線)第一次食米線用肉骨茶做湯底原來一啲都唔夾😂食落口好似湯還湯,米線還米線。呢度嘅肉骨茶較為甘甜,唔係偏重藥材味果種,成碗米線好足料但敗筆係排骨,肉質勁乾柴🙅🏽‍♀️救命 🤪 炸雞軟骨雞軟骨做得好好,粒粒都外脆內爽,撒埋椒鹽真係好好食~

有同事去完星加坡旅行,講開肉骨茶搞到今晚口痕痕想食 🤭

古仔路肉骨茶(米線)
第一次食米線用肉骨茶做湯底原來一啲都唔夾😂
食落口好似湯還湯,米線還米線。
呢度嘅肉骨茶較為甘甜,唔係偏重藥材味果種,
成碗米線好足料但敗筆係排骨,肉質勁乾柴🙅🏽‍♀️
救命 🤪

炸雞軟骨
雞軟骨做得好好,粒粒都外脆內爽,撒埋椒鹽真係好好食~

2023-11-24
2023-11-29 31 瀏覽
麥金.麥金馬來西亞特式茶啡室今日同朋友嚟咗試食喺大角咀附近的馬來西亞餐廳。海南雞飯海南雞飯係一道經典又美味嘅菜式。雞肉嫩滑多汁,搭配香氣四溢嘅飯,每一口都是一種享受。拌醬嘅添加令味道更加豐富。當然,唔可以忘記咗海南雞飯嘅拌醬。傳統嘅拌醬係由蒜頭、辣椒同醬油組成,可以根據個人口味加減調配。拌醬嘅鹹香同辣味,可以帶出雞肉嘅鮮味,令整個菜式更加豐富多層次。咖央多士咖央多士嘅外觀。佢係一個炸至金黃酥脆嘅多士,外層酥脆,內裡軟綿,一食入口,口感好豐富。而特別之處就係多士上面塗上一層濃郁嘅咖央醬,味道濃郁香濃,味道亦非常特別。多士嘅酥脆口感同咖央醬嘅香濃味道完美結合,帶出一種獨特嘅風味。呢個組合真係好難以抗拒,每一口都令人愛不釋手。吉列虎蝦新鮮嘅蝦子製成,用特製嘅醬汁腌制,再炸至金黃酥脆。一食入口,外脆內嫩,蝦肉鮮甜多汁。招牌老鼠粉招牌老鼠粉嘅粉條彈牙有彈性,好好咁吸收醬汁嘅味道,令人一食難忘。而且佢嘅醬汁都好特別,酸酸甜甜,好開胃!價錢:人均$ 100分數:9/10地址:大角咀大全街6-20號大富樓地下A2B號舖
麥金.麥金馬來西亞特式茶啡室

今日同朋友嚟咗試食喺大角咀附近的馬來西亞餐廳。

海南雞飯

分數:9/10
地址:大角咀大全街6-20號大富樓地下
A2B號舖

2023-11-09 47 瀏覽
大角咀|麥金·麥金@kopitiammakan 餐廳位於大角咀,是一家專門提供馬來西亞風味的茶啡室。餐廳的裝潢懷舊而特色,非常適合打卡。餐廳的菜單上有各種馬來西亞的特色美食,如肉骨茶。餐廳的食物份量十分足夠,價格合理。我地兩個人食得唔多,總共試咗3樣野~ 兩個飯加一個小食。怡保芽菜雞(+黃薑飯)$68芽菜雞是馬來西亞怡保舊街場的代表性美食。麥金不惜成本採用上等雞肉,雞肉新鮮有滑嫩,特別有雞味,是麥金的招牌名菜!必試!燒芝士蛋黃奶油龍蝦(半隻)配虎蝦(+珍珠飯)$148這是一道創意菜式,用半隻波士頓龍蝦和三隻虎蝦製成,淋上濃郁的芝士蛋黃奶油醬汁,配上珍珠飯。龍蝦和虎蝦都很新鮮肥美,肉質彈牙而多汁,芝士蛋黃奶油醬汁則增加了整道菜的香氣和口感,珍珠飯則吸收了醬汁的味道,是一道豪華而美味的菜。泰式炸蝦餅(4塊)$48用新鮮的蝦肉同香料製成,外皮酥脆,內裡鮮嫩。配上甜辣醬,更加開胃。推薦!總結,我地搭地鐵行過黎有少少遠,都要行10分鐘,如果開車黎就方便d。呢度裝修比較懷舊,但別有一番風味。推薦比想品嚐馬來西亞美食嘅朋友們。 -------------想跟懶骨頭搵食同睇最真心嘅食評,記得follo
大角咀|麥金·麥金
@kopitiammakan

怡保芽菜雞(+黃薑飯)$68

燒芝士蛋黃奶油龍蝦(半隻)配虎蝦(+珍珠飯)$148

泰式炸蝦餅(4塊)$48

-------------
想跟懶骨頭搵食同睇最真心嘅食評,記得follow我地🦴
鍾意呢篇分享記得like, comment, share & save!

#lazybone_eat
#lazybone大角咀
#lazybone九龍
-------------

#hkig #hkfoodie #hkfood #hkeat #hkrestaurant #hongkongfood #hongkong #hkplay #hellohongkong #travelhongkong #香港 #香港美食 #香港打卡 #香港餐廳 #香港好去處 #情侶 #拍拖好去處 #couple #popular #香港宵夜 #香港粥店 #芽菜雞 #怡保芽菜雞 #龍蝦 #米芝蓮 #麥金麥金特式馬拉茶啡室
2023-11-09 508 瀏覽
抵食馬來西亞菜一向喜歡藥膳美食肉骨茶都係我杯茶喺大角咀經過呢間餐廳聞到好香嘅肉骨茶香味就吸咗我哋入去食😂呢度嘅肉骨茶用咗甘草、當歸、桂皮、玉竹、黨參、川芎、杞子及紅棗等多種中藥材熱製而成,好香嘅藥膳味,真材實料!肉骨茶入口甘香不苦,仲可以無限添加我每次食肉骨茶都會飲多一兩碗因為佢可以幫助人體行氣活血、驅寒祛濕、抗氧化及增強人體抵抗力,當補湯咁飲😝不過經期或懷孕千祈唔好飲啊!呢度嘅肉骨茶有分唔同Size 我覺得咁幾好,我叫咗細滲 $88除咗肉之外仲有雞腳、豆卜、豬手、豬肚,一人份量啱啱好,又乜都有啲!不過我覺得細滲嘅肉骨唔夠軟嫩下次都喺食返一字骨🥰另外叫咗好多小食必食椰香咖央多士 $28好香脆,好好味泰式生蝦(8隻)$88呢個都唔錯,好新鮮喺個汁唔辣,要自己加辣椒🌶️調味泰式炸蝦餅(4塊)$48也是炸得很不錯,好彈牙秘醬炒通菜 $58個醬汁幾特別,少少辣好開胃怡保雞絲河粉 $58份量足好抵食美祿恐龍(凍)$28好飲,不知不覺飲清光冬瓜龍眼茶(凍)$25這杯味道啖了一點,沒什麼味道麥金.麥金馬來西亞特式茶啡室 大角咀大全街6-20號大富樓地下A2B號舖
抵食馬來西亞菜

一向喜歡藥膳美食
肉骨茶都係我杯茶

喺大角咀經過呢間餐廳聞到好香嘅肉骨茶香味
就吸咗我哋入去食😂

肉骨茶入口甘香不苦,仲可以無限添加
我每次食肉骨茶都會飲多一兩碗

不過經期或懷孕千祈唔好飲啊!

呢度嘅肉骨茶有分唔同Size
我覺得咁幾好,我叫咗細滲 $88
除咗肉之外仲有雞腳、豆卜、豬手、豬肚,
一人份量啱啱好,又乜都有啲!

不過我覺得細滲嘅肉骨唔夠軟嫩
下次都喺食返一字骨🥰

另外叫咗好多小食
必食椰香咖央多士 $28
好香脆,好好味

泰式生蝦(8隻)$88
呢個都唔錯,好新鮮
喺個汁唔辣,要自己加辣椒🌶️調味

泰式炸蝦餅(4塊)$48
也是炸得很不錯,好彈牙

秘醬炒通菜 $58
個醬汁幾特別,少少辣好開胃

怡保雞絲河粉 $58
份量足好抵食

美祿恐龍(凍)$28
好飲,不知不覺飲清光

冬瓜龍眼茶(凍)$25
這杯味道啖了一點,沒什麼味道

大角咀大全街6-20號大富樓地下A2B號舖
  • 美祿恐龍
  • 椰香咖央多士
  • 泰式生蝦
2023-10-27 115 瀏覽
最近心血來潮想食馬拉菜🇲🇾,聽朋友介紹有間餐廳味道唔錯,而且性價比高🤑,就決定嚟位於大角咀嘅麥金馬來西亞特式茶啡室試下😆,餐廳裝修充滿八十年代嘅感覺,幾幅畫🖼️簡潔得嚟又好有懷舊感,座位寬敞又整潔,坐得幾舒服👍🏻,菜式選擇都唔少,拿拿聲叫返幾味招牌小菜試下先😙~-砂煲老鼠粉🍲 - HKD 88首先緊係叫個招牌老鼠粉先🍲,原隻砂煲熱辣辣上枱令人好期待呀🤤,未打開就聞到陣陣香味,打開見到入面好多配菜,有大量豬肉碎🐷、魚乾🐟、花生🥜及一隻半熟蛋🥚,所謂嘅老鼠粉其實係銀針粉,用料佈滿哂成個煲份量感十足🤩,將配菜同蛋漿撈埋一齊,食落鹹香得嚟好惹味😋,銀針粉好彈牙,又帶點焦底嘅香脆味,濃味得嚟又有鑊氣,食完又唔覺得好口渴,絕對值得一試呀!-蛋黃奶油勁量雞扒🐥(+轉椰漿飯🥥🍚) - HKD 68 + HKD 5跟住就叫咗個勁量雞扒飯試下,雞扒🐥都相當厚實足料,表皮煎得好香脆,食落去充滿肉汁而且仲幾嫩滑添😋,蛋黃奶油醬望落有少少似咖哩😆,味道唔算好濃郁但同雞扒一齊食味道幾香口🤤,而我地得登轉個椰漿飯🥥🍚試下,口感比普通白飯黏身,仲有少少斑斕椰汁香味出嚟🤩,連同雞扒食又多咗層次嘅味道👍🏻-椰香南洋燒麵包🍞
砂煲老鼠粉🍲 - HKD 88
砂煲老鼠粉

蛋黃奶油勁量雞扒椰漿飯

椰香南洋燒麵包🍞 - HKD 34
嚟之前聽朋友話一定要試下依度嘅椰香南洋燒麵包🍞, 二話不說即刻叫個試下先!烘過嘅黑色麵包中間夾住牛油咖咉醬🧈,聞落已經令人食欲大增呀🤤,食落個表面有少少脆,內裡芳香鬆軟,多種層次嘅口感係一啖內就食到,依個組合的確係好正好吸引😍,食完真係有種滿足感😊 (❤️溫馨提示:趁熱食會更加好食呀!)
椰香南洋燒麵包

馬來西亞拉茶☕️ (熱) - HKD 18
食馬來菜緊係唔少得馬來西亞拉茶☕️啦,嚟到個份量比其他鋪頭嘅大杯少少😆,茶味芳香濃郁,同牛奶🥛混合出順滑口感,唔會太甜,用嚟中和油膩一流!
馬來西亞拉茶

整體嚟講今餐都相當滿意,一般香港食外國菜個價錢都有返咁上下貴😆,但依間餐廳價錢相當平民,份量俾足之餘味道仲相當唔錯,性價比好高👍🏻,而且服務都唔錯,落完單好快上菜,豐富嘅餐牌展示到馬拉🇲🇾獨有嘅飲食文化,而裝修整體好有懷舊南洋風嘅感覺,鍾意懷舊又想試下馬來菜嘅朋友千祈唔好錯過呀!😙

2023-10-20
$141.5 (晚餐)
砂煲老鼠粉
蛋黃奶油勁量雞扒椰漿飯
椰香南洋燒麵包
馬來西亞拉茶
  • 馬來亞拉茶
2023-10-26 26 瀏覽
🌻|娘惹咖哩雞 (+參巴椰漿飯)|HKD 46娘惹咖哩雞搭配參巴椰漿飯,是一道香辣濃郁的傳統娘惹料理。這道菜的雞肉經過咖哩醬的炒煮,更能吸收濃郁的香料和香氣,讓肉質更加軟嫩多汁。咖哩醬料的香辣口味,絕對可以滿足喜歡辣味的人。而椰漿飯則是這道菜的最佳搭配。椰漿飯的飯粒蓬鬆且濕潤,搭配咖哩醬料的辣味,能夠中和辣度,也能使整道菜更加順口。椰漿的香氣還能讓整道菜更加濃郁,吃起來更加美味。這道菜的製作非常簡單。首先,將雞肉切塊並用咖哩醬醃製。然後,將雞肉炒至變色,再加入咖哩醬料炒煮。最後,將椰漿飯煮熟後,和咖哩雞混合在一起,拌勻即可。這道娘惹咖哩雞搭配參巴椰漿飯,不僅可以口感豐富,還能帶給你一種獨特的香辣口味。無論是平日的家常菜,還是節日的宴客佳餚,都非常適合。只要準備好食材和調料,稍加烹飪,就能輕鬆做出這道美味的娘惹菜餚。快來試試看吧!餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄食物味道:🍾🍾🍾🍾麥金.麥金馬來西亞特式茶啡室大角咀大全街6-20號大富樓地下A2B號舖

🌻|娘惹咖哩雞 (+參巴椰漿飯)|HKD 46

餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥