2023-11-09
大角咀|麥金·麥金@kopitiammakan 餐廳位於大角咀,是一家專門提供馬來西亞風味的茶啡室。餐廳的裝潢懷舊而特色,非常適合打卡。餐廳的菜單上有各種馬來西亞的特色美食,如肉骨茶。餐廳的食物份量十分足夠,價格合理。我地兩個人食得唔多,總共試咗3樣野~ 兩個飯加一個小食。怡保芽菜雞(+黃薑飯)$68芽菜雞是馬來西亞怡保舊街場的代表性美食。麥金不惜成本採用上等雞肉,雞肉新鮮有滑嫩,特別有雞味,是麥金的招牌名菜!必試!燒芝士蛋黃奶油龍蝦(半隻)配虎蝦(+珍珠飯)$148這是一道創意菜式,用半隻波士頓龍蝦和三隻虎蝦製成,淋上濃郁的芝士蛋黃奶油醬汁,配上珍珠飯。龍蝦和虎蝦都很新鮮肥美,肉質彈牙而多汁,芝士蛋黃奶油醬汁則增加了整道菜的香氣和口感,珍珠飯則吸收了醬汁的味道,是一道豪華而美味的菜。泰式炸蝦餅(4塊)$48用新鮮的蝦肉同香料製成,外皮酥脆,內裡鮮嫩。配上甜辣醬,更加開胃。推薦!總結,我地搭地鐵行過黎有少少遠,都要行10分鐘,如果開車黎就方便d。呢度裝修比較懷舊,但別有一番風味。推薦比想品嚐馬來西亞美食嘅朋友們。 -------------想跟懶骨頭搵食同睇最真心嘅食評,記得follo
@kopitiammakan
怡保芽菜雞(+黃薑飯)$68
燒芝士蛋黃奶油龍蝦(半隻)配虎蝦(+珍珠飯)$148
泰式炸蝦餅(4塊)$48
-------------
想跟懶骨頭搵食同睇最真心嘅食評,記得follow我地🦴
鍾意呢篇分享記得like, comment, share & save!
#lazybone_eat
#lazybone大角咀
#lazybone九龍
-------------
#hkig #hkfoodie #hkfood #hkeat #hkrestaurant #hongkongfood #hongkong #hkplay #hellohongkong #travelhongkong #香港 #香港美食 #香港打卡 #香港餐廳 #香港好去處 #情侶 #拍拖好去處 #couple #popular #香港宵夜 #香港粥店 #芽菜雞 #怡保芽菜雞 #龍蝦 #米芝蓮 #麥金麥金特式馬拉茶啡室