2017-04-21 2083 瀏覽
中午我在九龍灣德褔「鈴X珈啡館」食完午飯,然後跟着細佬、阿媽、阿姨跟兩位小姨甥一同坐港鐵,去了港島中環的國金中心二期。因為她們很想試坐中環有名的觀光摩天輪,我又從未試坐過中環的摩天輪,所以亦陪他們去中環一趟。坐完摩天輪後,我們就再坐上渡輪返回尖沙咀,順道欣賞維港風景。在尖沙咀天星碼頭上岸後,我們再嘗試在附近找食店,坐低慢慢享受下午茶。對阿姨跟兩位小姨甥來說,食下午茶的地方當然要是不用輪候,不用花時間等待上菜,還要是小朋友喜歡的食店。這個問題的答案已經呼之欲出,答案正正就是,天星碼頭旁邊,二十四小時通宵營業的「麥當勞」。這間位於尖沙咀天星碼頭旁邊,最受遊客歡迎和逗留,擁有多年歷史的老牌麥當勞分店,或許你都可能,曾光顧用膳過一次。尖沙咀天星碼頭的麥當勞,曾經過多次翻新裝修,現在的門面,已經換成簇新光猛的模樣。現在的麥當勞尖沙咀碼頭分店,不止有一個入口,地面望向天星碼頭的門口,固然人人都認得,但位於「星光行」地庫的入口,恐怕未必人人都知道,人人都進入過。從地庫入口進入星光行分店「麥當勞」,發現這間甚多遊客幫襯的尖沙咀老麥,場內燈光竟然比想像中來得昏暗,跟一般燈光通明的麥當勞形成了強烈對比。阿

阿媽跟阿姨,姨甥之前都已經吃過飯,就算再進入「麥當勞」都只會想食「雪糕新地」等甜品,或者「麥樂雞」等輕便小食。我的目標跟她們不同,我比較想吃「麥當勞」新推出的美食「東京之夜」,跟甜品「士多啤梨芭菲 x Oreo」多點。

其實之前「東京之夜」剛上市時,我已經被「東京之夜」黑色的外表所吸引,它真的很像我之前在「麥當勞」吃過的另一款漢堡包,「黑白漢堡」中的黑漢堡,兩者同樣有個黑漆漆的漢堡麵包。
不過上次「黑漢堡」的餡料是牛肉漢堡配薯餅,今次「東京之夜」的餡料變成了是煎玉子蛋和雞扒。「東京之夜」漢堡麵包雖然與「黑漢堡」相同,但夾着的餡料卻已經面目全非。

至於跟着「東京之夜」一同推出的甜品小食,大部分以前都曾經推出過,驚喜度其實很有限。唯一看似亮點的,就只得雪糕芭菲甜品「士多啤梨芭菲 X Oreo」/「朱古力芭菲 X Oreo」。
由於今次我的「東京之夜」套餐跟甜品「士多啤梨芭菲 X Oreo」還要跟阿媽、阿姨、細佬、姨甥點的食物跟着一齊上檯,所以花了比想像中更長的時間。
我第一眼看「東京之夜」的外表,直覺告訴我,它用的麵包就是以前「黑白漢堡」推出時的黑色麵包。不過今次「東京之夜」除了麵包跟「黑漢堡」同樣是黑色漢堡麵包外,「東京之夜」夾着的餡不是牛肉,而是雞肉和雞蛋。
東京之夜
直覺再告訴我,「東京之夜」是我平時都有食,日式料理滑蛋雞肉丼「親子丼」的漢堡包版本。以前麥當勞經常會有,夾着溏心蛋的漢堡包推出,但是都只限於牛肉或豬肉漢堡,今次的主角卻變成了雞肉漢堡,所以才令我有「親子丼」的感覺。

不過,其實日本東京以前,的確曾經推出過限定推出的「雞肉蛋漢堡包」,只是他們沒有黑色的漢堡麵包,我們就有。
「東京之夜」的雞扒比想像中厚,雖然雞扒以油炸方式去煮的,但雞扒的厚度和口感,與「麥香雞」或「脆辣雞腿包」很不同,「脆辣雞腿包」是價錢比較便宜的漢堡包餐,本身是用的炸雞扒的厚度與質素亦相對較次。
但是「東京之夜」的雞扒肉質比較厚實,但肉質口感沒有因為雞扒變厚,而變得太多雪味或粗糙。「東京之夜」的雞扒除了有口感之外,肉質還較「脆辣雞腿包」更嫩,跟溏心蛋一起吃感覺像在吃漢堡包版「親子丼」多點。
至於「士多啤梨芭菲 X Oreo」,雖然麥當勞口口聲聲地堅稱,他們賣的是芭菲甜品。但是現實的製成品,卻只一杯普通的雪糕新地,再加上幾塊Oreo曲奇餅和威化條而已。
士多啤梨芭菲 x Oreo
製成品跟相片中雪糕芭菲,賣相又是差天共地,理想跟現實之間,有很大的落差和距離。相片中的雪糕芭菲是用高身玻璃杯裝着,很優雅很高貴地放出來。

現實裝載雪糕芭菲的杯,只是一般「麥當勞」雪糕新地的矮身杯,「麥當勞」雪糕芭菲有種由仙境墮落返回人間,從夢幻返回現實,夢想破滅的感覺。
不過講到味道,「麥當勞」的雪糕新地味道質素,一向都很少有失準,雪糕很重雲呢拿香味,雪糕新地味道很甜。用麥當勞提供的Oreo威化條沾雪糕來食,感覺很新鮮,Oreo威化條口感很脆和爽口,不過這些爽脆口感,跟麥當勞食品沒直接關係。
今次真的要多虧「麥當勞」,竟然花這樣的心思,創作了這樣的「東京之夜」漢堡包給香港人品嚐。就連日本人自己本身,都可能未曾見過這樣的「東京之夜」漢堡包,和有過這樣的試食體驗。
2017-04-05
12 分鐘 (堂食)
下午茶
東京之夜
士多啤梨芭菲 x Oreo
  • 士多啤梨芭菲xOreo
  • 士多啤梨芭菲xOreo
2017-04-20 216 瀏覽
M記呢幾年加價加價幾誇張, 而家仲有D餐係去到差不多50蚊, 真係越黎越高級, 好彩都有D窮人套餐同窮人包可以比我地選擇.窮人包我會首選魚柳包, 因為又可以叫多汁又有塊魚柳係入面, 頂到肚之餘仲唔會太DRY.今次呢個包我係嗌外賣, 所以質素真係要返到屋企先知, 每次打開都好似拆禮物咁, 有時會好整齊, 有時會歪哂咁, 質素可以話係冇保證好彩今次個包都擺得靚靚仔仔, 而且我嗌左多醬佢真係有比到多醬我, 味道當然係同平時既一樣啦, 正正因為佢冇HEA擺到, 所以今次既評價係正面既

5 分鐘 (外賣自取)
2017-04-12 216 瀏覽
Taro pie is one of my favorite food in McDonald's. Unlike apple pie, it is not available all the time but in certain period only. So happy that it is return now. The taro stuffing is so creamy and have a favor smell. Of course it tastes good. Definitely it is a perfect snack in between meals.
2017-04-03
5 分鐘 (外賣自取)
第一次喺麥當勞使用自助點餐服務落單- 第一次用速度呢就慢咗少少, 可能因為我仲未熟悉個使用介面, 自助點餐嘅好處就係冇乜人排隊!佢哋個自助點餐服務流程係咁樣樣嘅, 首先喺螢光幕揀咗你要嘅食物之後, 然後用電子貨幣俾錢,而電子貨幣付款亦都有好多選擇, 包括有信用卡, 八達通,Android pay同埋Apple pay! 點完餐之後喺部自助點餐服務機嘅右手邊攞走個有號碼嘅送餐牌擺喺枱上之後就有服務員送餐過嚟畀你.但呢個點餐方法有佢嘅問題,就係唔可以事先約定要幾多茄汁,黑椒粉或者泰式辣椒醬, 要等到服務員送個餐埋嚟之後, 再問服務員攞, 然後再等佢去counter攞完返嚟畀你,呢一方面就令到整個經驗差咗少少! 因為服務員又要走多一轉而個客又要再等! 但係值得一提嘅就係佢哋出餐嘅速度多十分之快,大概五分鐘內就可以出到餐擺喺客人嘅枱面!香辣雞腿包餐$24今次用餐嘅經驗十分之唔錯,我點咗嘅係香辣雞腿包餐可樂少冰, 出餐速度快之餘,食物亦都十分之好, 薯條夠新鮮夠脆! 而香辣雞腿包裏面嘅雞腿亦都夠熱夠新鮮! 今次用餐揀咗可樂少冰但係打開杯可樂發現冰都幾多下!識得喺麥當勞食漢堡嘅朋友或者喺讀書嘅時候

香辣雞腿包餐$24
香辣雞腿包餐
今次用餐揀咗可樂少冰但係打開杯可樂發現冰都幾多下!
可樂少冰
識得喺麥當勞食漢堡嘅朋友或者喺讀書嘅時候應該都有見過呢個食法,就係將啲薯條夾喺個包裏面一齊食! 咁樣嘅食法呢就會令到個口感更加豐富!
香辣雞腿包
總括嚟講今次喺星光行麥當勞嘅用餐經驗都尚算不錯! 自助點餐服務出餐出得快, 呢度嘅嘢食夠新鮮, 薯條香脆, 香辣雞腿包裏面嘅雞腿亦都夠熱夠新鮮!
2017-03-27 390 瀏覽
M記出新餐,忍唔住要買個新餐來試吓。今次買咗狂野火辣脆雞套餐,叫呢個餐,個包裝好似會比較cool,有紙船樣裝住個包同薯條,薯條包裝都由紅色變成黑色。狂野火辣脆雞套餐,入面有原塊菠蘿,墨西哥辣椒,墨西哥辣椒醬,脆辣雞塊,配上意式包。呢個包嘅材料非常豐富,初頭咬咗一口,覺得甜菠蘿加脆辣雞塊感覺幾甜。但咬多幾口,就發現真係好辣,辣到成塊面都紅晒。最後忍唔住掉走左啲墨西哥辣椒。呢個意式包係偏硬,配上濕濕地嘅菠蘿,可以減少意式包既硬質感。但係,覺得呢個套餐偏貴,要成$43.3。
M記出新餐,忍唔住要買個新餐來試吓。

2017-03-23 188 瀏覽
食飽飯口痕痕想食d甜品,lunch time無理由坐低食碗西米露架嘛,麥叔叔係平靚正之選!我叫左杯士多啤梨新地,阿姐姐好好人,針左好多比我,士多啤梨醬都好多,$8超值呀!新地好滑而且夠晒凍,雪糕唔稀仲好Creamy添!士多啤梨醬有好重既士多啤梨味,叫做滿足左自己啦!同事叫左朱古力新地,仲要多花生,相反我杯士多啤梨無花生既,即刻偷食!朱古力味好重(姐姐可能好重手),花生細細粒夠晒脆,雪糕溝花生原來都幾好食,有兩重享受!8蚊獲得滿足,不錯的選擇呀!
8蚊獲得滿足,不錯的選擇呀!
2017-03-15 281 瀏覽
今天和女朋友逛了很久的街, 決定了很久,終於決定要吃麥當勞! ! ! 我們從小都喜歡吃的,以前沒有無法去表達自己對麥當勞的愛, 現在終於可以了。 我點的是薯條,他的薯條真的有一股跟別人不一樣的味道。 從小到大都沒有改變過, 我真的很喜歡很喜歡, ,我還給他們拍的照片,希望跟大家分享麥當勞的薯條,我吃過太多不一樣的快餐店了,可是只有麥當勞是最好吃😋,他的競爭對手都是沒有那麼好吃的 這一次我要果斷給個好評! I am loving it
這一次我要果斷給個好評! I am loving it
麥當勞出既包居然部份賣哂見到有一於試下佢自稱有130g既安格斯牛肉既芝味蘑菇安格斯去到都要等一段時間先有勁多人買呢系列既餐食打開塊包真係賣相麻麻地好似求其整醬落去咁塊肉係厚左但係成個包睇落都唔係好大個蘑菇味都幾濃不過芝士味真係無咩塊肉都唔Juicy食落都有D乾身同平時食果D肉質都無咩分別無咩事我都係出去食番個批喇香芋批真係幾正夠甜味又夠熱辣辣今日限定賣3.1店名: 麥當勞...KJFOODLIFE飲食玩樂地圖
麥當勞出既包居然部份賣哂

今日限定賣3.1
店名: 麥當勞

KJFOODLIFE飲食玩樂地圖
2017-03-14
10 分鐘 (堂食)
香芋批
2017-03-14 259 瀏覽
焦糖新地美其名焦糖其實就是拖肥撈雪糕 拖肥好痴牙好甜😂我都係掛住杯柯華田多d 不過免費食係開心既😎柯華田新地 $8.5.其實我真係第一次食m記既柯華田雪糕 第一啖就係幾濃下既柯華田味 心諗又幾正喎😍但係入口就感覺好似奶昔 冇乜雪糕既質感 算係夠凍既其香味有點辛辣既薑味感覺,其實我自己用一舊黑糖薑加咖啡同奶都可以整到一杯更獨特,對不對?講返先,呢杯薑餅我睇咖啡師加左一種好似酒樽裝既糖漿,大約就是這味道吧奶同咖啡比例一致,濃淡得宜,如果再甜多少少就好了,口感唔錯,香氣四溢,但不及以前出色,但都唔錯既

2017-02-16 520 瀏覽
每次食M記必點的必然是雞翼餐我每次都有自己有喜好就是點雞翼餐時必須要點全翼因為雞翼部份會比較嫩滑更合我口味這幾年來, M記得價格不斷上升由廿幾蚊吃到而家差不多四十蚊但是雞翼仍是我的最愛今天剛好放假放鬆下自己點個雞翼餐吃在M記吃東西最喜歡的除了夠快外最欣賞就是他的食物的STANDARD做得好好不會吃到很不一樣口味的食物這次也不例外, 雞翼夠熱, 而且食落也是一樣的嫩滑近來雞翼出了很多的新口味但我試了又試到最後還是選擇原味因為這是做得最好的雞翼
每次食M記必點的必然是雞翼餐

我每次都有自己有喜好

就是點雞翼餐時必須要點全翼

因為雞翼部份會比較嫩滑

更合我口味

這幾年來, M記得價格不斷上升由廿幾蚊吃到而家差不多四十蚊

但是雞翼仍是我的最愛

今天剛好放假

放鬆下自己

點個雞翼餐吃

在M記吃東西最喜歡的除了夠快外

最欣賞就是他的食物的STANDARD做得好好

不會吃到很不一樣口味的食物

這次也不例外, 雞翼夠熱, 而且食落也是一樣的嫩滑

近來雞翼出了很多的新口味

但我試了又試

到最後還是選擇原味

因為這是做得最好的雞翼
  • 雞翼餐
未join朋友之前特登去咗麥當勞嘅甜品站買咗支紫薯味新地oreo窩夫筒邊食邊等.佢比平日嘅新地筒貴三蚊,分別就晌嗰個黑色嘅oreo窩夫筒,雪糕上仲插咗一塊迷你oreo曲奇點綴,賣相吸引.可能因為呢幾日天氣比較凍嘅關係,拎上手影咗幾張相雪糕都冇乜溶化嘅跡象.淺紫色嘅紫薯味雪糕香而微甜,份量仲唔少,足有三圈半,食到底仍然有雪糕,幾乎將成個窩夫筒填滿,當然唔排除有啲係晌食緊時被推落去嘅.oreo窩夫筒比平日嘅新地筒稍大,呈圓錐形,不過味道唔太突出,好彩佢厚身得嚟都幾脆口.
紫薯味新地oreo窩夫筒

外賣自取
2017-02-10 230 瀏覽
最近推出左限定紫薯crossover Oreo軟雪糕,一出新食物就即刻去試,所以我又點會錯過呢,紫薯雪糕用左Oreo雪糕筒裝住,軟雪糕面仲插住塊Mini Oreo,估唔到食落仲係脆卜卜,雪糕真係好重紫薯味,感覺愈食愈甜,食耐左紫薯味蓋過左Oreo味,不過整體味道都唔錯呀
2017-02-09 191 瀏覽
新出咗香芋雪糕年曲奇,好奇之下一試, 芋頭味好濃完全同平時嘅新地筒好唔同呢一隻味道 超乎想像曲奇筒就冇乜變化食唔出好大陣曲奇味但係整體嚟講已經係好好嘅甜品十蚊樓下完全唔算貴
2017-01-04 445 瀏覽
麥當勞既威力係不容忽視,麥樂雞既威力都一樣!麥當勞做個Promotion,當然我地呢d低產市民開心啦,但係真係做屎班員工!今日$10 9件麥樂雞,我地成班大食積當然唔放過啦!話說我地13:01買,等到13:30都未嗌我地,咁我過去問問,點知即刻就有啦,不過都要等30分鐘....打開好開心呀!超多麥樂雞,雖然係十蚊九件,但係一d都唔馬虎!件件都咁大件,麥樂雞炸至金黃色,賣相好吸引,而且仲係熱架!皮唔算太脆,已經開始有d林,但雞肉仍然飽滿結實。唯一差的是個bbq醬,唔知點解超級酸,陣味聞落好香架,真係有BBQ味,但一放入口一陣酸味,我吐都吐唔切...都係甜酸醬穩陣d!加油吧員工們!仲有好幾日努力呀!
加油吧員工們!仲有好幾日努力呀!
2017-01-04 193 瀏覽
今日優惠係$10 兩個漢堡包!中午放飯時間好多人排,見到好多人買個優惠包!梗係啦,又平又抵食!不過如果入面有芝士就好啦!琴日係10蚊9件麥樂雞,我都有食!如果個個月都有咁正既優惠就好!