Bloggie

Bloggie

愛旅遊, 愛美食
Facebook Fan Page: Bloggie
Email address: bloggieblog@yahoo.com.hk
訊息
正顯示第 110 篇(共 119 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
2017-11-26
JAN 18

好耐冇嚟Teawood食飯,以前都經常去幫襯,唔知點解最近會少咗,冇所謂啦,今次去食返久違咗嘅蠔仔粥和煎鍋貼。 鍋貼依然好啱口味,細細隻,個皮煎完後,濃嘅部位脆脆地,冇濃嘅地方就軟冧冧,一啖有2種口味,2種口感,而且內涵仍然juicy,呢度嘅鍋貼係必選嘅。 蠔仔一向都是我的至愛,睇住餐牌,一見到蠔仔粥,唔使再諗,即揀。不過今次就有小小失望喇,就係鹹咗小小咁喇,除此之外,其他都好好。蠔仔飽滿大隻,粒粒都肥嘟嘟,啖啖蠔仔,每啖都覺得好滿足。如果鹹度輕番少少,就perfect喇。
2017-12-01
JAN 18

未聽過芽菜雞,入到間餐廳,見到張poster推介,咁就點嚟試下啦。呢碟芽菜雞,好抵食,有成半隻雞咁多,最鍾意就係隻雞係完全熟哂㗎,very very good。我平時好少食類似白切雞嘅菜式,因為好怕d雞仲有血色,但是呢碟芽菜雞,係全熟,一丁點血色都冇,超like呀! 而且d雞肉好滑,一d都唔會“鞋”,皮和肉之間仲有jelly layer, 唯一不滿的就是雞味唔算重,但亦無損我對這碟芽菜雞的喜愛,下次會再點的。 通菜炒牛肉亦係另一碟佳作,牛肉一d都唔靱,雖未至於入口即溶,但好冧好易食,呢碟已經encore過好多次lu。
2017-11-28
JAN 18

好耐冇食過上海粗炒lu,因為怕太油,但是唔知點解突然想食,咁就點嚟食啦。碟上海粗炒份量唔算多,2人份量左右,有相對多及大塊嘅椰菜撐場,所以麵嘅份量唔多,主角和配角似乎交換咗。換個角度諗,有多d菜,感覺健康d嘅,亦無想像中咁油,okay ge。 這個蔥油餅,I like it。外表好脆好香口,加埋表面上嘅芝麻好好味,令到整體上味道提升好多,內面包質仍然軟綿綿,只是蔥花略略少咗dd,如果再多d蔥花仲正。 雞絲粉皮(半份), 芝麻、花生醬、加埋麻油做醬,好香好味。
DEC 17

今日中午食得太飽lu,到晚餐時仲未消化完,咁就搵d輕食啦,嚟呢間米芝蓮餐廳食碗牛腩麵,雖然只係食碗麵,話哂都係米芝蓮吖,自我感覺相當良好。 一個字:“好食”。呢碗麵,麵質彈牙,qq的,好似意大利粉嗰d al dente口感,而且相當有中式麵香,唔錯。牛腩炆得好冧,好入味,牛腩肉唔會sip牙縫,又唔肥,作為輕食,係唔錯嘅。腩汁好濃郁,加喺湯底入面,令成碗麵加哂分。雖然唔肚餓,但是都可以全部食哂 (當然碗麵唔係好大碗啦)。
DEC 17

嚟呢間餐廳食飯,見到枱枱都有小籠包,唔通點小籠包係指定動作,我梗係跟風啦!呢籠小籠包都不負眾望,皮薄薄,熱辣辣,而且仲湯汁十足,一啖一隻,好好味唷! 見到有蟹粉飯,就點嚟試下啦,飯本身就冇什麼特別,普通白飯一碟,不過蟹粉醬汁就好足夠。個蟹粉汁,入面有d蟹肉絲,蟹羔就略為小咗d喇,唔係好食得出,不過都算okay ge,只係小小鹹咗d,但都okay,下次都可以再點嚟食。 雞絲粉皮(半份),可以點半份,呢個安排好好,因為有時點一碟又太多,點半碟可以啱啱好。粉皮煙煙靱咁,一條一條咁嘟入口,加埋青瓜絲和雞絲,好...
2017-10-30
DEC 17

可能係平日啦,酒樓都唔算多人,揀酒樓慶生,貪佢可以俾我地坐耐d,又可以大大聲,belibali都唔怕嘈親其他人嘛。 話明生日飯,點可以冇壽包,1籠6個,大大個,入面唔單止有蓮蓉,仲有蛋黃添,上枱時仲有煙㗎!熱辣辣,香噴噴,好軟好味! 淮山南瓜木耳,呢碟下次一定要encore,真係好健康好味。我一個人都自己包辦咗半碟呀。 海鮮豆腐煲,份量足,抵食之作。 菠蘿咕嚕肉,壽星嘅最愛,當然要點啦。平時我就唔係咁like呢碟,因為怕肥嘛。不過呢碟好得意,除咗有菠蘿,仲有桃添,而且d咕嚕肉都唔算肥,我都破例食咗2件呀。
2017-11-05
DEC 17

入馬鞍山探朋友,朋友話同我去食泰國菜,於是佢就帶咗我嚟呢間泰式餐廳食飯。Waiters 嘅服務態度好,有禮貌。 菠蘿海鮮飯,材料都足,當然係有菠蘿和飯啦,而海鮮方面,有squid,蜆仔,prawn,仲有肉鬆添。不過全部都唔熱嘅,只是微暖,有d失望。 雞肉串燒好香,一碟有4串,粒粒雞肉都唔算細粒,有口感,都算抵食。 燒豬頸肉,好香口,唔會spicy。點埋伴隨嘅醬汁,好野味。不過我就鍾意唔點醬,原味食都好好味。
NOV 17

It has been a long time not visiting Pizza Hut. Don’t know why I suddenly missed it that day. Accompanied with my sister, we went there enjoying an afternoon tea break. Club sandwiches and chicken wing, sussages and meat ball combo were ordered. Drinks were included. The chicken wing combo is my favourite and it is a must-order dishes. Though it is a simple snack, but just love the taste. Possibly the club sandwiches had been over-toasted that made the bread a little bit dry...
2017-11-06
NOV 17

由於午餐實在食得太豐富喇,放工之後仲飽飽,但是又唔可以唔食晚餐,點算呢? 食碗河粉都係相當唔錯嘅選擇。 餐牌上有麵、有飯、有小食。今次呢,就只是揀咗豬頸肉船河,等咗唔係好耐,碗河粉就出現喺我眼前喇。。。好豐富啊! 除咗主角河粉和豬頸肉之外,配角陣容包括豆腐pok,無渣蘿蔔,芽菜,同埋有葉嘅菜(唔識個菜名),整體上碗麵一d都唔單調,最鍾意就係菜嘅份量唔少,呢個位真係要俾個like 佢先,而且河粉嘅份量都唔少㗎,唔會湯多過麵。豬頸肉都香口唔會太乾,而且仲有小小spicy, 好啱鍾意辣嘅人; 但係我最怕就係辣,...
2017-10-27
OCT 17

好姊妹最鍾意周圍搵新嘢食,佢建議到這間新開嘅餐廳食飯,咁就陪佢去試下啦。晚飯時間,人流不多,睇睇餐牌等好姊妹揀,我就負責等食。 天婦羅唔多油,炸得香口好味,特別之處就係有件炸魚,這是其他餐廳比較少有的。 多春魚燒得唔會乾身,仍然有d juicy, 味道都唔錯。 雞腎都好新鮮,好食,但是$36一小串,價錢略貴。 和牛炒飯用上珍珠米,粒粒米都飽滿,煙煙靱,好咬口,味道都okay, 只是稍微鹹咗小小啫,和牛份量亦少咗dd, 如果可多番小小,咁就perfect 喇。 整體上都唔錯,下次再去試下d壽司和魚生。
1 推介
MelodyWong5016