2008-08-06 5 瀏覽
男朋友既爸爸一向好鍾意食雲吞麵,而且對食物亦好有要求,經佢介紹之下就黎左呢度食野~我自己緊係叫左個雲吞麵試試啦~又真係幾ok喎!!首先,d湯甜,冇出面果d油膩同味精既感覺!而雲吞裡面既蝦肉好鮮且感覺好full~最緊要係佢d麵冇蜆水味呀!!!我自己係勁怕蜆水味~所以d麵特別岩我心水!!
  • 雲吞麵
2008-08-05 83 瀏覽
路過天后,見到這間新開不久的雲吞麵店"麥兆記",標榜祖籍廣州,而且又是麥字頭,是否麥奀的親戚?再看一看牆上的剪報,原來此店是麥奀的後人開的.與麥奀同宗的話,一定是又貴又唔飽的貨色,這是一般人之想法,雲吞麵一向不屬飽肚之物.有名你叫做細蓉,當然份量細.三扒兩撥便吃清光.這是正常.羹同韭黃一樣放碗底,雲吞不見天,賣相對辦,麵條非常彈牙,在牙齒之間,口感璀燦.一點鹼水味也沒有,是近期吃過最好的銀絲麵條.雲吞是散尾,但尾部不大.餡料近乎全蝦,蝦仁如水晶,吃落特別爽口鮮甜.如果是鮮蝦系雲吞愛好者,理應會愛上.個人始終愛肉多過蝦的傳統口味雲吞,而雲吞麵的湯底,味道清鮮.價錢比麥奀平,$20一碗.但對一些要求大粒變種雲吞的人來說,仍然會大叫又貴又不飽.很呃錢.{車!果間雲吞X的雲吞好大粒,入面的蝦仁很大,都係賣$12一碗.}雖然人人口味不一樣,但作為地道香港人,連雲吞麵原本面貌也不懂的話.憑什麼去批判?

水晶蝦雲吞
水晶蝦雲吞
2008-08-03 35 瀏覽
這間新開的雲吞麵, 看過雜誌有介紹過, 得知係麥奀記老板女兒和女婿合開的店舖, 所以一定要試試.去到當然要食雲吞麵啦, 嘩! 果然有水準, 麵條幼且有口感, 又不會有梘水味, 湯底清甜, 再加有韭黃, 雲吞一口大小, 非常適中. 份量剛好, 食完不會太飽. 我一定會再黎食架!

份量剛好, 食完不會太飽.

我一定會再黎食架!
  • 雲吞麵
2008-07-26 28 瀏覽
晚上十時多,行經附近,見釗記不見了,換來的是另一間粥麵店。本來也沒什麼,但見其招牌寫著「祖傳廣州雲吞麵」,又很有興趣一試,就進來要了碗雲吞麵。麵在上面,匙羹墊底,賣相正統又對辦。銀絲幼麵有咬勁,沒有鹼水味,有水準。湯底滿有蝦籽香,灑了幾粒韭黃,有麻油香,豬油當然是從缺,喝一口,是夠熱夠味的。雲吞是小散尾,細細粒,蝦肉彈牙,也有肉味,是精緻版本。如果喜歡大大粒雲吞的,不會將這裡看上眼,但我是很對口味。份量不大,點對即止,符合「細蓉」之名。埋單20蚊,以正宗雲吞麵來說,抵食,亦值得一試。看餐牌也有不少其他有興趣的食物,下次再來試。

份量不大,點對即止,符合「細蓉」之名。

埋單20蚊,以正宗雲吞麵來說,抵食,亦值得一試。

看餐牌也有不少其他有興趣的食物,下次再來試。
賣相正統又對辦
小散尾雲吞
$20 (宵夜)
賣相正統又對辦
小散尾雲吞