同朋友食中午唔知食咩好,經過見到呢間餐廳門口望入去環境好似幾舒服,餐牌又勁吸引😂入到去叫咗酸菜魚同辣子雞,辣子雞勁脆又香😍😍👍🏻送啤酒,簡直一流🍻🍻酸菜魚辣度啱啱好,底下仲有闊薯粉😍❤️好似返咗大陸咁😂😂超級推介👍🏻👍🏻

超級推介👍🏻👍🏻
  • 霸王辣子雞
  • 重慶酸菜魚
朋友介紹,同屋企人嚟食,唔係人人都食辣,川菜及粵菜都有叫。朋友真係冇介紹錯,叫咗小食有皮蛋,雞翼及蝦球,好入味。特別一讚係鹹燒白(即梅菜扣肉)好薄唔肥膩,四川腊肉好食不在話下,連清炒豆苗都好有水準。女孩子必試水果茶及反沙芋,總之樣樣都好食。價錢又不貴,值得推薦。
2023-02-05
2023-02-13 89 瀏覽
Happy Friday,週五下班後當然是和女朋友去品味餐廳美食,今日我們選了一家別有情調的川菜館菜品方面:1. 酸豆角肉沫:排在第一位,當然是味道出神入化我和女朋友都比較重口,酸豆角真的又香又酸,非常合我們的胃口。2. 蒜香炒四川香腸: 香腸是四川本地空運到港,想當正宗,香腸與蒜苗味道相結合,真是讓人流連忘返。3. 鹹燒白: 外表看和之前吃的梅菜扣肉很像,但又不一樣,肥瘦相間,一片肉很薄,入口即化,回味無窮,絕對是必點菜。4. 百年毛血旺:川菜管一般都會有,餐廳做的也是非常正宗,但缺乏些許獨創的特色。5. 鮮椒牛百葉: 雖然是小涼菜,但是還是令我很難忘,辣味香味全部入到了牛百葉當中,女朋友又喜歡吃牛百葉,牛百葉愛好者福音。店家的飲料非常解辣,冰爽,大家不妨一試!這間餐廳很正宗,正宗川菜,下次一定還會再來!

菜品方面:

1. 酸豆角肉沫:排在第一位,當然是味道出神入化

店家的飲料非常解辣,冰爽,大家不妨一試!

這間餐廳很正宗,正宗川菜,下次一定還會再來!
鹹燒白
百年毛血旺
鮮椒拌牛百葉
2023-01-06
鹹燒白
鮮椒拌牛百葉
2023-01-17 102 瀏覽
星期日,一家大細去這間位置長沙灣的麗澄軒,我們一家很喜歡食川菜但對這家好失望,當日叫了6道菜分別有辣妹子雞煲、巴適水煮魚、XO醬炒元貝、黃公醬炒虾球、金薯黑椒牛柳粒及老壇泡椒豬手,雞煲唔夠香辣味&味道一般;水煮魚只得配角紅薯粉有味,魚得個滑沒有味道;炒元貝配四季豆只得四季豆可以食,元貝醃得鹹到入唔到口;炒蝦球同元貝一樣鹹到入唔到口;其他菜一般。同埋堂食座位非常之迫可一不可再
同埋堂食座位非常之迫
可一不可再
2022-12-31 92 瀏覽
朋友介紹 中午去食個晏晝 酸菜魚 肉鬆四季豆炒飯 仲有個肉絲炒麵碟頭大分量足 最緊要後夠鑊氣炒飯 肉絲炒麵好好食酸菜魚如果叫辣一級就好啦四個人食剛剛好招呼好好 支持小店 希望長做長有
朋友介紹
2022-12-26
  • 銀牙肉絲炒麵
  • 肉鬆四季豆炒飯
  • 重慶酸菜魚
今天去找朋友在长沙湾附近发现有一家环境蛮干净的川菜餐厅😍就忍不住进去看看,这家店有粤菜和川菜的选择而且还可以根据辣度来选择非常适合想尝试吃辣又不敢吃太辣的朋友们😌—-✅青椒皮蛋 $58 第一个上的凉菜,晶莹剔透的皮蛋可以看到金黄色的皮蛋黄和亮晶晶的蛋白,中间这个辣椒酱一样的搭配起来非常的开胃,冷不丁就吃了一大堆。—-✅霸王辣子鸡 $138 分量惊人的辣子鸡😱不像别的店一堆辣椒,这家给的鸡真的超级多🥰每个吃起来的口感都超级松脆,不过我们点的是小辣所以吃起来只有轻微的麻辣口感,非常推荐🤪—-✅泡椒田鸡 $118 本想吃葱姜田鸡😅结果老板强烈推荐泡椒田鸡😂果然名不虚传田鸡吸收了满满泡椒的香料,每一口吃起来都非常的浓郁的泡椒味也不会很呛鼻🔥—-✅手撕炝莲白包菜 $88非常推荐这家的包菜,因为分量非常的足而且包菜吃起来非常的有嚼劲😋—-✅咸烧白 (正宗四川扣肉)$88 朋友说想吃个肉🤷‍♂️决定点一份平时比较少吃的扣肉🤷‍♂️这家的梅菜我可以说真的很绝吗😱已经很久没吃过这么好吃的梅菜了,扣肉我感觉如果可以肥一点点就更好了😋感觉切得有点偏薄了😅——✅至尊健康生果茶 $43 吃辣的东西肯定要搭配一杯水果

——
✅至尊健康生果茶 $43 吃辣的东西肯定要搭配一杯水果茶☺️这杯水果茶超级足料包括橙子、苹果、火龙果、西瓜、草莓等等,喝起来酸酸甜甜的😉
2022-10-13 162 瀏覽
又出黎搵野食⋯突然想食野味d既野Lunch 黎到呢間食野⋯酸菜魚-主打酸菜魚,推薦一下,魚冇乜骨,底仲有薯粉,好好味香橙雞翼-比起柚子汁,呢個香橙汁變到好一般,都係推薦柚子汁比較好肉絲雙麵王-肉絲好多,有埋紅醋,夠脆好味柚子蝦球-個柚子汁調得好好味椒絲腐乳通菜-至愛,任何時候食都好味,好鞋整得差🤣鮮茄野菌雜菜煲-本人吾多好,比較食淡味既人會比較鍾意過門香回鍋肉-夠哂野味,連青椒都好入味,辣辣地貴妃雞-好食整體呢間野都好好食,每樣都好好,推篤食得辣既人食呢間,辣辣地至食😋如果食得唔辣,酸菜魚可以叫BB辣
又出黎搵野食⋯
突然想食野味d既野
Lunch 黎到呢間食野⋯
酸菜魚-主打酸菜魚,推薦一下,魚冇乜骨,底仲有薯粉,好好味
肉絲雙麵王-肉絲好多,有埋紅醋,夠脆好味
柚子蝦球-個柚子汁調得好好味
椒絲腐乳通菜-至愛,任何時候食都好味,好鞋整得差🤣
鮮茄野菌雜菜煲-本人吾多好,比較食淡味既人會比較鍾意
過門香回鍋肉-夠哂野味,連青椒都好入味,辣辣地
貴妃雞-好食

如果食得唔辣,酸菜魚可以叫BB辣
柚子蝦球
酸菜魚
過門香回鍋肉
鮮茄野菌雜菜煲
2022-10-06 191 瀏覽
求其搵咗間川菜過下口癮,冇諗過味道咁出色🥹,份量又多,仲可以跟自己口味揀辣度,啱曬beginner即係我🥹,雖然裝修就一般酒樓風格,但好食係真就夠曬,老闆娘仲要好好人,一定會回頭😋。✏️流芒先生 $32 🍎8.5/10超足料嘅飲品,用新鮮芒果打起,味道一啲都唔假膠,雖然唔想用呢四個字,但都要講,酸酸甜甜,好飲🥹。✏️重慶酸菜魚(細)$188 🍎9.5/10好大碗真係好大碗,鋪滿辣椒泡椒酸菜🥹,唔食魚我都要大讚魚肉細嫩又新鮮,一啲骨刺都冇,而且筆極都仲有,三個人食都夠!上菜前應該淋咗熱油,所以熱辣辣好夠鑊氣,湯汁濃郁鮮美,可惜唔夠酸,不過依然好好食🥹,特別係個薯粉好索汁,諗起都想食多次!✏️辣妹涼麵 $59 🍎10/10超好食🥹,麵質彈牙,雖然係bb辣都食到我流眼水,花椒油好香,撈埋啲辣椒蒜碎超惹味。✏️潮式反沙芋 $68 🍎8.5/10估唔到粵菜都咁有水準,芋頭咬開都算棉,砂糖外衣好香脆,加咗啲香蔥做topping,甜中帶少少鹹,一樣咁出色。✏️涼拌土豆絲 $66 🍎9/10土豆絲唔會過生或過熟,夏日食特別開胃。好食就係要重覆好多次🥹,唔好期望係啲靚靚打卡餐廳,但為野食去一定唔會失望,近期最愛之

✏️流芒先生 $32 🍎8.5/10

✏️重慶酸菜魚(細)$188 🍎9.5/10

✏️辣妹涼麵 $59 🍎10/10

潮式反沙芋
✏️潮式反沙芋 $68 🍎8.5/10

✏️涼拌土豆絲 $66 🍎9/10
土豆絲唔會過生或過熟,夏日食特別開胃。

好食就係要重覆好多次🥹,唔好期望係啲靚靚打卡餐廳,但為野食去一定唔會失望,近期最愛之一。🤲🏻😆
潮式反沙芋
2022-10-04 775 瀏覽
💕大家都知道我對川菜的喜愛程度頗高,但是實際上我也是非常愛粵菜的。因爲廣東人的胃不適合太頻繁的去吃川菜,腸胃會受不了,所以除了吃川菜外,一些粵菜小炒也是我非常非常愛的一些選擇‼️🔥今天挖掘到一家餐廳,既有川菜又有粵菜,非常非常的實在,非常非常的人性化。☑️💜值得一提的是,這家餐廳不止川菜做的非常非常的正宗,連粵菜都炒的就是客家口味。總之,這家餐廳一定要把它安利給你們‼️☑️❗️ 我們點了一份重慶酸菜魚小份的,因爲不想吃的太飽,想多試一下不同的菜品,但是188的分量也很大,這家酸菜魚的口味可以說是真的是非常非常的地道了。口味我點的是少辣的,它的酸菜汁真的是特別的濃鬱,感覺魚也是非常的入味,值得一說是這個酸菜魚色香味俱全,上面鋪上的菊花都是當天新鮮買來的,花瓣撒在上面,顏色都特別的美。💜再來說說我最最喜歡最最推薦的菜,是回味炸豬手,我的天,這豬手實在太好吃了,大家都知道豬手可以補充膠原蛋白,皮炸了之後非常的香水,再加上一些幹辣椒炒在一起已經無敵了。❗️再來說一說另一個我最愛的幹煸肥腸,這個肥腸的菜式,我在好多家川菜都點過,不得不說這家是我做的,覺得最驚豔的,我感覺它的肥腸是先有炸過去,除了肥腸的那股騷

❗️再來說一說另一個我最愛的幹煸肥腸,這個肥腸的菜式,我在好多家川菜都點過,不得不說這家是我做的,覺得最驚豔的,我感覺它的肥腸是先有炸過去,除了肥腸的那股騷味,然後再用幹辣椒這麼炒一炒,十分十分的惹味。
其中我也點了一個偏粵式的炒菜,是萵筍炒四川臘肉。雖然有一點點辣椒,但是辣的程度是非常非常的低的,這個炒菜只能說色香味俱全了,有一點點紅色的辣椒配上綠色的萵筍,再配上臘肉,光是賣相就已經流口水,所以一定要試一試這種炒菜,我真的非常的愛。
再來介紹一下這個柚子蝦球,這個柚子蝦球真的非常的劃算價格只要68,炸蝦配上柚子醬,別有一番風味,我特別喜歡這個搭配。
這個黃金豆腐才39,小豆腐炸的酥酥的,小朋友直接把一整碟都吃完了。主食我們點了一份炸饅頭,炸饅頭配上煉奶,絕了‼️

2022-10-02 92 瀏覽
長沙灣真係好多隱藏美食經過呢間川菜就決定入去試下兩個人食 就少少地叫下所以就叫左2款菜式+2杯飲品重慶酸菜魚(細)🐠🥘入得黎 當然係為左食酸菜魚啦必避唔浪費食物 就叫細份點知一黎到原來都唔細魚肉較為爽口食落都幾惹味入邊超多薯粉配料超足鮮菠蘿🐽咕嚕肉呢款雖然係廣東菜一啲都唔易煮佢個咕嚕汁比一船酒樓食較酸少少但係我超鍾意炸粉唔厚 每一啖都係肉如果肉可以再嫩滑啲 更加之好至專健康水果茶比想像中大杯 而百香果做basic外貌幾靚 有蘋果🍎火龍果 橙🍊做配搭好吸睛金桔青檸茶略為偏甜少少 金桔青檸未夠重當日老闆娘係店內佢會每台問下意見虛心受教 份人幾Nice都同我哋吹咗一陣水味道:🤪🤪🤪🤪+0.5/5環境:🏡🏡🏡🏡🏡/5服務:👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳/5CP:💞💞💞💞/5
長沙灣真係好多隱藏美食

環境:🏡🏡🏡🏡🏡/5
服務:👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳/5
CP:💞💞💞💞/5
2022-10-01 54 瀏覽
my 2nd visit here. Was searching for a good and authentic sour vegetable fish, and someone on YouTube recommended here. Am so glad I took a risk and tried. The sour veg fish is so good, bursting with flavour, lots of spices, which is just my cuppa.The garlic sliced pork and saliva chicken, words can't describe how much I enjoyed them.Chilli stir-fry beef, well, maybe it's a personal thing, can be better. I would have loved it more if a tad less salty and a few more grains of sugar. Can't have it
my 2nd visit here.

Chilli stir-fry beef, well, maybe it's a personal thing, can be better. I would have loved it more if a tad less salty and a few more grains of sugar. Can't have it all, can I?

Dan Dan noodles, hmmmm, hopefully they can do much better next time
2022-09-25
20 分鐘 (堂食)
香港探店 | 超级下饭的川菜馆,味道yyds🔥要说吃美食我真的有滔滔不绝的话,💕平时没事就喜欢研究吃的,😊特别是重口味的食物,这不和小姐妹来香港玩都吃的川菜馆呢,麻麻辣辣味道真的很不错哦~💗他们家主要就是做粤菜和川菜的,🍰喜好重口味的家人们真的可以冲一波,味道非常的正宗哦,难怪人流量这么棒呢,店铺用餐环境我也是挺满意的~😍✅双色剁椒鱼头拥有双色的剁椒鱼头,🍬闻起来就非常的香气飘飘,吃起来鱼头不仅没有腥味,反而很入味的麻辣,吸溜吸溜很不错🐟✅辣妹子鸡煲不愧是辣妹子鸡煲,🐔吃起来果然麻麻辣辣的,但是非常的开胃哦,鸡肉嫩滑又没有腥味,真的很上瘾😊✅蒜茸炒娃娃菜娃娃菜不仅非常的新鲜,🥑而且真的很嫩滑哦,吃起来爽滑Q弹是我喜欢的,尤其是里面放了蒜蓉更加好吃了💗✅柚子鸡翼撒上满满白芝麻的鸡翼,🦋看着就非常有食欲呢,上面的汤汁很浓稠,鸡翼闷煮很入味,真的有淡淡柚子清香哦,吃起来嫩滑爽口✨🏡:丽澄轩📍:长沙湾顺宁道83号尚都地下A号舖🚆:长沙湾A2出口
香港探店 | 超级下饭的川菜馆,味道yyds🔥
✅双色剁椒鱼头
✅辣妹子鸡煲
✅蒜茸炒娃娃菜
✅柚子鸡翼
🏡:丽澄轩
📍:长沙湾顺宁道83号尚都地下A号舖
🚆:长沙湾A2出口
2022-09-26 84 瀏覽
最近去咗長沙灣試食一間川菜餐廳位於住宅區,應該主要都係做街坊生意為主✨重慶酸菜魚🐟佢呢度所有辣嘅菜式都可以揀辣嘅程度由於第一次是我哋都唔夠膽嗌太辣所以我哋叫咗小辣總括嚟講,呢度菜比較淡味而且魚入邊亦都有啲好幼嘅骨🤢食嘅時候要比較小心啲🌟🌟🌟✨酸辣土豆絲🥔好驚喜見到個份量😆😆幾廿蚊就咁大碟 出邊大型小小嘅60幾蚊可能得三啖🤣而且呢一道菜都比較香口非常推薦一試👍🏻👍🏻👍🏻🌟🌟🌟🌟✨清炒萵筍絲同樣道理,份量好多好足👍🏻由於我自己係唔食喎上所以無試到不過對面嗰個都成碟食晒 應該都唔差🤪🌟🌟🌟🌟✨炒四季豆好有鑊氣😍😍而且一啲都唔油膩自己出去外邊食炒菜,最怕食到成口油而呢一個炒四季豆 完全唔會做到油冧冧🌟🌟🌟🌟✨袖子蝦球🍤外脆內軟 而且味道好足夠😋用來做前菜好開胃不過個人覺得就唔需要特別去試除非你自己本身好鍾意食蝦🌟🌟🌟🌟總括而言,咁樣嘅價錢食到咁多款唔同嘅食物物超所值啦😆😆如果大家經開長沙灣,又諗唔到食啲咩都可以,不妨一試㗎🫶🏻———————————————————————麗澄軒長沙灣順寧道83號尚都地下A號舖
最近去咗長沙灣試食一間川菜
餐廳位於住宅區,應該主要都係做街坊生意為主

✨重慶酸菜魚🐟
佢呢度所有辣嘅菜式都可以揀辣嘅程度
由於第一次是我哋都唔夠膽嗌太辣
所以我哋叫咗小辣
總括嚟講,呢度菜比較淡味
而且魚入邊亦都有啲好幼嘅骨🤢

60幾蚊可能得三啖🤣
而且呢一道菜都比較香口
非常推薦一試👍🏻👍🏻👍🏻

✨清炒萵筍絲
同樣道理,份量好多好足👍🏻
由於我自己係唔食喎上所以無試到
不過對面嗰個都成碟食晒 應該都唔差🤪

✨炒四季豆
好有鑊氣😍😍
而且一啲都唔油膩
自己出去外邊食炒菜,最怕食到成口油
而呢一個炒四季豆 完全唔會做到油冧冧

✨袖子蝦球🍤
外脆內軟 而且味道好足夠😋
用來做前菜好開胃
不過個人覺得就唔需要特別去試
除非你自己本身好鍾意食蝦
🌟🌟🌟🌟

總括而言,咁樣嘅價錢食到咁多款唔同嘅食物
物超所值啦😆😆
如果大家經開長沙灣,又諗唔到食啲咩
都可以,不妨一試㗎🫶🏻
———————————————————————
麗澄軒
長沙灣順寧道83號尚都地下A號舖
有冇朋友仔同小編一樣都係川菜愛好者呢? 最近長沙灣就開左間主打川菜既餐廳,環境幾闊落,有卡位亦有圓枱比一大班人食飯,店員話佢地既招牌菜係酸菜魚、干煸肥腸同泡椒田雞鴨血旺,今次都試左幾款野食☺️ 🐟重慶酸菜魚 $188/小細份份量已經好充足,夠2-3人食😝魚肉肉質軟滑,入面都有大量酸菜同薯粉,今次叫左小辣食落都夠香夠辣☺️ 🍜四川擔擔麵 $68有改進空間,擔擔麵麵質較淋身😅味道有少少花生香,如果可以濃郁啲會更理想 🫔鴛鴦饅頭 $39饅頭有六件,有蒸饅頭同炸饅頭,小編就鐘意炸饅頭咬落外脆內軟,配埋煉奶幾好食😉

🐟重慶酸菜魚 $188/小

🍜四川擔擔麵 $68

🫔鴛鴦饅頭 $39

2022-09-20 69 瀏覽
呢個位置唔算難搵~ 因為門口好光猛同有好多同藝人嘅合照🔵餐廳環境企理 乾淨店員熱情有禮招待除咗酸菜魚 仲有好多唔同類型嘅嘢食《重慶酸菜魚-細》3個人本身想叫大份,好彩餐廳姐姐阻止左我哋 話3個人叫細都夠點知黎到又係勁大盤魚片啱啱熟 超級滑嫩! 但唔係一夾就散嗰種~ 好驚喜地估唔到酸菜魚嘅魚片都可以咁甜❤️呢度總括嚟講啲份量都好大份,雖然價錢同普通小炒餐廳/大排檔比較係貴小小,但佢份量真係好足夠!《過門香回鍋肉》同平時食開嘅上海回鍋肉唔同~上海風味嘅回鍋肉係比較多油同埋濕潤啲醬汁帶有甜味~ 但呢度係四川風味嘅就炒得偏乾身…同埋豬腩肉係比較硬身同帶有鹹香味~小辣嘅辣味好輕柔~唔太食得辣嘅朋友可以走辣添!😬😬《辣妹涼麵》熱辣辣嘅天氣梗係要食飯碗涼麵去降溫啦🥵見到咁多辣椒唔好以為係好辣~其實呢度只係BB辣咋😆辣椒來講,個人覺得香而不辣!辣椒碎炸到好香配上迫晒出嚟嘅紅油 真係香氣重過辣味🤤
呢個位置唔算難搵~ 因為門口好光猛同有好多同藝人嘅合照🔵

餐廳環境企理 乾淨
店員熱情有禮招待
除咗酸菜魚 仲有好多唔同類型嘅嘢食

《重慶酸菜魚-細》
點知黎到又係勁大盤

《過門香回鍋肉》
同平時食開嘅上海回鍋肉唔同~
上海風味嘅回鍋肉係比較多油同埋濕潤啲
醬汁帶有甜味~ 但呢度係四川風味嘅就炒得偏乾身…
同埋豬腩肉係比較硬身同帶有鹹香味~
小辣嘅辣味好輕柔~唔太食得辣嘅朋友可以走辣添!😬😬

《辣妹涼麵》

熱辣辣嘅天氣梗係要食飯碗涼麵去降溫啦🥵
見到咁多辣椒唔好以為係好辣~其實呢度只係BB辣咋😆

辣椒來講,個人覺得香而不辣!
辣椒碎炸到好香配上迫晒出嚟嘅紅油 真係香氣重過辣味🤤