2023-08-10 245 瀏覽
🌳重慶酸菜魚酸菜魚有大細份量選擇,酸菜唔會太酸啱啱好👍🏻酸菜魚都幾滑,無乜骨,仲有大量薯粉🌳鮮椒田雞田雞有幾種食法:水煮、鮮椒、辣子田雞選擇困難😵‍💫店員介紹咗呢款,麻椒味十足,調味幾唔錯🌳霸王辣子雞見到辣子雞上面嘅辣椒就知道有幾惹味🌶️每粒雞肉都有炸過,非常香口🌳熗炒手撕包菜手撕包菜炒得好香,配白飯真係唔覺意就會食多咗🌳紅糖糍粑朋友必點嘅甜品之一,額外上一碟黑糖醬,糍粑配黑糖係個精髓🦥麗澄軒 (長沙灣)長沙灣順寧道83號尚都地下A號舖
🌳重慶酸菜魚

🌳鮮椒田雞
田雞有幾種食法:水煮、鮮椒、辣子田雞
選擇困難😵‍💫店員介紹咗呢款,麻椒味十足,調味幾唔錯

🌳霸王辣子雞
🌳熗炒手撕包菜
手撕包菜炒得好香,配白飯真係唔覺意就會食多咗

🌳紅糖糍粑
朋友必點嘅甜品之一,額外上一碟黑糖醬,糍粑配黑糖係個精髓

🦥麗澄軒 (長沙灣)
長沙灣順寧道83號尚都地下A號舖
2023-08-10 135 瀏覽
係屋企附近約咗朋友食飯,選咗間川粵菜,好多嘢食選!仲可以飲翻杯🍻食物份量好大碟,食到勁飽🤰🏻🫃🏻✅重慶酸菜魚見到好多人都有點,酸辣味道鮮香,有辣度選擇🌶️魚肉嫩滑,分量充足🐟仲有菇同薯粉做配菜,薯粉口感軟彈✅鮮椒田雞藤椒味好濃郁,椒麻味好過癮😆除咗田雞仲有萵筍😍我摯愛吖!田雞肥美多肉,肉質嫩滑,咁啱朋友全部都食田雞先有機會order,平時又唔係周圍有✅番茄炒蛋見到番茄炒蛋就好想食,諗起住家菜🤣餸飯一流,都整得幾唔錯🍅✅紅糖糍粑食四川嘢一定要食嘅甜品,外脆內軟,點上黑糖醬好滿足☺️💛好味指數:4.5/5 💜回頭指數:4.5/5📍麗澄軒 (長沙灣)長沙灣順寧道83號尚都地下A號舖
✅重慶酸菜魚

✅鮮椒田雞

✅番茄炒蛋
見到番茄炒蛋就好想食,諗起住家菜🤣餸飯一流,都整得幾唔錯🍅

✅紅糖糍粑
食四川嘢一定要食嘅甜品,外脆內軟,點上黑糖醬好滿足☺️

💛好味指數:4.5/5
💜回頭指數:4.5/5

📍麗澄軒 (長沙灣)
長沙灣順寧道83號尚都地下A號舖
2023-07-29 148 瀏覽
一向都鍾意食川菜,今次搵到一間好正宗既川菜館,原來係由資深既廚師主理架!我地叫左個細份酸菜魚,估唔到好大份,辣度可以自己調較,魚肉夠滑,個底仲有好入味既薯粉呀!餐牌上面都有d特價小菜,我地叫左京都肉排,甜酸度岩岩好,好開胃呀,食落去又唔會好韌之後就到辣子雞啦,整開細細粒再炸,每粒都脆卜卜,咁樣整好入味好惹味呀,仲係果個麻香味真係令人食到停唔到口主食我地叫左豚肉炒烏冬,炒得都好香同埋豚肉份量好多叫埋個紅糖糍粑做甜品,外脆內軟呢度既飲品都好有特式,有芒果沙冰同水果茶果類既飲品,水果茶仲有滿滿新鮮水果整體黎詳真係唔錯呀

主食我地叫左豚肉炒烏冬,炒得都好香同埋豚肉份量好多

叫埋個紅糖糍粑做甜品,外脆內軟

整體黎詳真係唔錯呀

2023-07-28 77 瀏覽
📍麗澄軒長沙灣順寧道83號尚都地下A號舖 🦔⸒⸒豚肉炒烏冬 $98烏冬偏油身 但兩個人share啱啱好~一碟份量唔少 豚肉有咬口 唔錯西蘭花帶子 $98 西蘭花軟硬適中 帶子份量都唔少仲有木耳、菇類等 好豐富椒鹽豬扒 $88豬扒食落去外脆內軟 仲有鹹香🤓肉質都唔鞋 加埋避風塘好香另外叫左杯凍柚子蜜 $19 飲落甜甜地~ #麗澄軒 #中菜 #小炒 #川菜 #大排檔美食#川菜餐廳 #美食推介 #川菜推介 #food#香港美食 #長沙灣美食 #中式小菜
📍麗澄軒
長沙灣順寧道83號尚都地下A號舖 🦔⸒⸒

豚肉炒烏冬 $98
烏冬偏油身 但兩個人share啱啱好~
一碟份量唔少 豚肉有咬口 唔錯

西蘭花帶子 $98
西蘭花軟硬適中 帶子份量都唔少
仲有木耳、菇類等 好豐富

椒鹽豬扒 $88
豬扒食落去外脆內軟 仲有鹹香🤓
肉質都唔鞋 加埋避風塘好香

另外叫左杯凍柚子蜜 $19 飲落甜甜地~

#麗澄軒 #中菜 #小炒 #川菜 #大排檔美食
#川菜餐廳 #美食推介 #川菜推介 #food
#香港美食 #長沙灣美食 #中式小菜
2023-07-26 577 瀏覽
最近發現長沙灣有一間好味嘅四川菜🍽️,佢哋主打正宗四川風味菜式🌶️,厨師有多年川菜經驗,用心❤️‍🔥烹調各種菜式。咁鍾意食四川菜嘅我,緊係要食多啲啦👍🏻餐廳坐位都算寬敞,可以舒適咁坐低食餐飯👍🏻而且有好多菜式可以選擇,真心唔錯😊酸菜魚 - 酸菜魚酸同辣比例做得啱岩好,酸令人越食越開胃。辣令人食到上癮,好鬼吸引。記得唔好叫少辣,否則就失去了四川菜的精髓👍🏻 魚肉都好鮮味,啖啖肉,爽呀😍辣子雞 - 辣椒切碎,跟雞肉一齊炒熟。辣椒的味道完全溶入雞肉,辣度十足,令人好開胃,雞肉一粒粒,容易入口。西蘭花炒帶子 - 西蘭花的清新和帶子的鮮美,味道清爽而又鮮甜,令人想一口接一口品嚐。肉絲粗炒 - 肉絲好有肉汁,口感軟嫩。烏冬亦保持爽口彈性,加上醬汁一齊炒,非常好味,大人小朋友都啱食👍🏻水果茶 - 呢杯特飲一定要飲,勁多水果,味道鮮甜,一路食咁好味嘅四川菜,要飲返杯水果茶解吓辣😍如果大家想食到正宗嘅四川菜,可以去試吓呢一間麗澄軒👍🏻

如果大家想食到正宗嘅四川菜,可以去試吓呢一間麗澄軒👍🏻
2023-07-23
如果你跟我一樣喜歡吃辣一定不能錯過麗澄軒,來自四川最道地的料理,麗澄軒的師傅承傳道地的好手藝與四川的老味道,執掌川菜多年,一吃必成麗澄軒的老主顧。辣妹涼麵記得吃之前要均勻拌勻,辣妹涼麵越拌越香,辣醬均勻裹著麵條入口,彈爽的涼麵集結了濃郁麻惹味的香辣,辣妹涼麵吃進嘴裡的每一口麵令人回味涮嘴。重慶酸菜魚從重慶引進酸菜魚配方,出餐前淋上加入辣椒、花椒、蒜頭、白芝麻爆香的獨特花椒油,再撒上菊花花瓣,每個步驟都是美味關鍵,餐點一上桌就能感受到色香味俱全的誘惑。重慶酸菜魚用料超級實在,每一湯匙都能舀到滿滿的魚肉、酸菜、薯粉,魚肉不會一夾就散,完全沒魚刺,肉質滑嫩細緻,吃得非常過癮,酸菜湯酸中帶微辣,湯頭味道溫和,與魚肉天作之合,使人胃口大開。時菜炒牛肉的牛肉有先醃過,亦有大火炒過的鑊氣,牛肉本身鮮嫩,熟度恰到好處,不老不柴不乾,菜心亦保持嫩綠的爽脆,時菜炒牛肉整體毫不油膩,份量得宜。潮式反沙芋真的很邪惡,讓人躍躍欲試,潮式反沙芋手工繁複,先將芋頭切塊慢火炸至金黃,麗澄軒再用獨門的糖水比例,細火煮成糖漿,放入芋頭翻炒,這個過程需要手不停地翻炒,耗時耗力。芋頭被糖霜覆蓋著,外層口感酥脆,內層則是鬆軟的

芋頭被糖霜覆蓋著,外層口感酥脆,內層則是鬆軟的芋頭,芋頭本身香濃,加上糖霜甜而不膩,潮式反沙芋熱呼呼的燙口,卻讓人一口接一口停不下來。

維生素C王炸至尊健康生果茶以維他命C的水果風味為主,鮮橙、蘋果、藍莓等,清爽迷人滋味讓人喝了大滿足。維生素C王炸至尊健康水果茶聞到濃濃的水果甜香,喝到水果真材實料的新鮮,琥珀色的茶湯挺順口,可謂清香宜人的好茶。

炎炎夏日來杯益力多沙冰最爽快,一旁的士多啤梨果肉可愛到不行,配色搶眼,益力多沙冰細膩香醇好喝,在其他地方所喝的益力多沙冰總覺得淡了些,或不是使用正宗益力多製作,喜愛益力多的朋友,超推來麗澄軒時一定要來上一杯。
2023-07-10 440 瀏覽
今日上咗個friend屋企聚舊,到食晚飯時間就打算係附近搞掂🤗,佢話最近有間新開主打正宗四川風味菜式嘅“麗澄軒”,食材新鮮有鑊氣又唔貴🫢,話我既然嚟開長沙灣,應該試試,話包我滿意😆。店舖裝修明亮簡約又整潔,有4️⃣人卡位又有大圖枱,餐牌📔選擇都算多,有川菜、粵菜及特飲等,另有一張特價菜單,價錢更加實惠🥰。孜然魷魚 $108一上枱已經有一陣陣孜然香味🤤,鱿魚🦑跟配菜(紅椒、青椒及蔥段)妙得乾身有鑊氣🥰,魷魚🦑肉質緊緻彈牙,新鮮味美😋,孜然份量適中,唔會蓋過魷魚本身嘅香味,但孜然香味依然突出,非常惹味😍。西蘭花帶子 $98西蘭花🥦炒得啱啱好,口感爽脆入味😋,帶子唔算細粒,份量都算多🥰,肉質軟嫩味道鮮美😍。上湯牛油虎蝦煎麵 $138上枱嘅時候,傳來一陣陣牛油🧈香味😍,麵底🍝炸得非常香脆乾身,虎蝦🦐有6️⃣隻加炸漿炸過,零舍香脆可口,肉質爽口彈牙🥰,新鮮有蝦味😋,撈埋特別調配嘅牛油🧈酱汁,每一啖都香口惹味😍,越食越想食😋。總括而言,餐廳由多年川菜經驗師傅主理,食物質素當然有保證,而且環境舒適,真係值得回頭再試。

孜然魷魚 $108

西蘭花帶子 $98

上湯牛油虎蝦煎麵 $138

2023-07-03
2023-07-08 140 瀏覽
🌶️又係食辣辣comfort food嘅時候今次路過長沙灣就發現呢間川菜店新開張裝修好企理而且除咗川菜之外 仲有港式小炒一家大細嚟食都唔怕點咗細份嘅酸菜魚啲魚肉食落好滑溜雖然話small size但一定夠2-3人食呢度唔會話做到好咸 就算飲埋啲湯都冇特別口渴底下仲有好多粗身嘅薯粉吸晒啲湯嘅精華 又夠晒飽肚另外仲點咗小炒王炒得夠晒鑊氣有銀魚仔、腰果、韭菜花、醃蘿蔔、叉燒絲、蝦仁全部炒埋一齊真係好好餸飯腰果同銀魚仔超香口小朋友一定鍾意食
🌶️又係食辣辣comfort food嘅時候

底下仲有好多粗身嘅薯粉
吸晒啲湯嘅精華 又夠晒飽肚

另外仲點咗小炒王
炒得夠晒鑊氣
有銀魚仔、腰果、韭菜花、醃蘿蔔、叉燒絲、蝦仁
全部炒埋一齊真係好好餸飯
腰果同銀魚仔超香口
小朋友一定鍾意食
2023-07-04 120 瀏覽
深水埗區美食多,想食乜嘢菜式都有,長沙灣地鐵站出口附近就有間食四川菜嘅非常出色,都係朋友話比我知呢度嘅川菜好好食,呢度嘅師傅都係四川人,怪不知整得咁地道又咁好食👍👍👍👍👍😋———————-喜歡吃川菜的人一定要去食,尤其係呢度招牌酸菜魚,真係好食到無得彈😋👍仲要係平靚正⋯⋯🥳招牌酸菜魚:用鱸魚做嘅酸菜魚,鱸魚新鮮,魚內滑溜無比,足料又大鍋,大中小辣由你去選擇,味道又夠惹味,令人越吃越想吃😋———————-酸菜肥腸:每一碟餸都大碟夾抵食,足料又大碟,肥腸夠淋又好味😋———————口水雞:半隻口水雞,只係98元,真係超值又抵食,秘製醬汁夠惹味,越吃越滋味————————正宗四川嘅口味.. 又平又靚又好味其實開心🥳⋯簡單就在你身邊..❤️食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶—————-

———————-
仲要係平靚正⋯⋯🥳
招牌酸菜魚:

———————-
酸菜肥腸:
每一碟餸都大碟夾抵食,足料又大碟,肥腸夠淋又好味😋

———————

食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份
鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶
—————-

2023-06-26 151 瀏覽
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️今次就同大家介紹呢一間係長沙灣嘅中菜😶‍🌫️餐廳主打正宗四川風味菜式🌟由多年川菜經驗師傅主理🏆質素相當有保證 而且價錢仲相當合理👍🏻❶豉椒肥牛煎麵 $98肥牛係一片片嘅牛肉 而唔係火鍋嘅肥牛🐄 呢一點已經夠曬驚喜🫵🏻牛肉加入左蒜蓉豆豉一齊爆香🔥噴落香噴噴 食落超惹味😋而煎麵就煎至鬆脆同時又金黃💛食落一啲都唔油膩😽❷鮮椒田雞 $148田雞比雞肉更柔軟、鮮嫩😽口感介乎肉同魚之間🫶🏻味道鲜美 完全無任何腥味👏🏻仲可以按自己嘅喜好揀返辣度😈而我哋就揀左小辣 比我想像中更易入口👄❸金薯黑椒豬頸肉 $78呢款就係當日特價小菜之一💰份量相當大 上枱既時候真係嘩左一聲😦呢個係以蜜汁同黑椒嚟調味 醬汁帶點稠身👀 略嫌薯仔未預先炸過 食起上嚟有啲「粉」🥔而豬頸肉油花分布平均勻 肉質鮮嫩🐽❹王老吉 $15王老吉味道有啲似冬瓜茶🤣甜甜地同時又有啲似茶🍵

味道:⭐️⭐️⭐️⭐️

噴落香噴噴 食落超惹味😋
而煎麵就煎至鬆脆同時又金黃💛
食落一啲都唔油膩😽

❷鮮椒田雞 $148
田雞比雞肉更柔軟、鮮嫩😽
口感介乎肉同魚之間🫶🏻

❹王老吉 $15
王老吉味道有啲似冬瓜茶🤣
甜甜地同時又有啲似茶🍵

2023-06-24 142 瀏覽
老公出嚟接放工,,近近喺附近搵間嘢食,去佐依間食川粵菜小館首先叫咗個餐前小食🥢黃金豆腐粒豆腐切到方形細細粒炸到外脆內嫩滑而且啲椒鹽喺面好惹味👍🥢xo醬豬頸肉炒扁豆本身xo醬已經好嘢味,而且用咗四川麻辣去炒,,又辣又麻好刺激,豬頸肉炒扁豆得剛剛好,非常爽口😋🥢清炒萵筍絲萵筍絲非常清甜,炒完仍保持嫩脆口感😋不過真係要叫返杯冰凍嘅飲品去解辣,即時叫咗支啤酒🍻🥢肉絲雙麵王肉絲好多,加埋紅醋,夠脆又好味 😋食得辣既人可以試其川辣嘅小菜或酸菜/水煮魚🔥
老公出嚟接放工,,近近喺附近搵間嘢食,
去佐依間食川粵菜小館
首先叫咗個餐前小食
🥢黃金豆腐粒
豆腐切到方形細細粒炸到外脆內嫩滑而且啲椒鹽喺面好惹味👍
🥢xo醬豬頸肉炒扁豆
🥢清炒萵筍絲
萵筍絲非常清甜,炒完仍保持嫩脆口感😋
不過真係要叫返杯冰凍嘅飲品去解辣,即時叫咗支啤酒🍻
🥢肉絲雙麵王
肉絲好多,加埋紅醋,夠脆又好味 😋
食得辣既人可以試其川辣嘅小菜
或酸菜/水煮魚🔥

2023-06-24
2023-06-22 99 瀏覽
位於長沙灣嘅麗澄軒,主打正宗四川菜,由資深川菜師傅主理。菜式口味都偏浀,啱哂我口味。一行四人,食咗七道菜(原本想叫埋甜品,但每道菜份量都幾多,最後實在食唔落甜品)。✨酸菜龍躉✨薑葱田雞✨柚子蝦球✨老壇泡椒豬手✨上湯牛油虎蝦煎麵✨四川擔擔麵✨蒜蓉炒勝瓜我係蝦嘅super fans,所以好鐘意有蝦個兩道菜。柚子蝦球酸酸甜甜,牛油虎蝦就好香好脆口;薑蔥田雞係鑊氣之選,香味非常誘入;酸菜龍躉好惹味,龍躉肥瘦又無乜骨。整體黎講菜式質素都幾唔錯。

✨酸菜龍躉

✨薑葱田雞

✨柚子蝦球

✨老壇泡椒豬手

✨上湯牛油虎蝦煎麵

✨四川擔擔麵

✨蒜蓉炒勝瓜

整體黎講菜式質素都幾唔錯。
2023-06-15
  • 柚子蝦球
2023-06-21 85 瀏覽
呀爸鐘意食濃味野,父親節帶佢去長沙灣嘅《麗澄軒》,主打正宗四川風味菜式,仲係由有多年川菜經驗師傅主理。✨老壇泡椒豬手泡椒汁酸酸辣辣,豬手爽口好入味,係超開胃小菜。✨酸菜龍躉主打之一,份量都唔少。龍躉肉厚唔會腥,酸菜湯底都夠酸帶小辣。其他配料有蓮藕片、菇類、寬粉等。寬粉都好味,煙煙韌韌。✨薑葱田雞一打開已經非常香,鑊氣好足🔥田雞口感實淨,肉質幾嫩。份量又係好足。✨柚子蝦球第一次咁樣食蝦球,又幾討好。外層酥酥脆脆,配上酸甜柚子汁,包住啖啖肉蝦球,幾開胃。✨上湯牛油虎蝦煎麵首先個煎麵真係好脆好好食,這是精髓🤪牛油煎虎蝦又係好香口,虎蝦嘅肉本身都幾鮮甜。✨四川擔擔麵湯底都幾濃,好香花生味,麵質煙靭。個人覺得再辣啲就更正🙌🏻

✨老壇泡椒豬手
泡椒汁酸酸辣辣,豬手爽口好入味,係超開胃小菜。

✨酸菜龍躉

✨薑葱田雞

✨柚子蝦球

✨上湯牛油虎蝦煎麵

✨四川擔擔麵
湯底都幾濃,好香花生味,麵質煙靭。個人覺得再辣啲就更正🙌🏻
2023-06-15
2023-06-20 64 瀏覽
長沙灣呢間川粵菜館,主打酸菜魚及水煮,仲有多款小炒夏日炎炎先點咗杯益力多沙冰,沙冰打到好幻滑,而且益力多味都好濃,夏天飲真係好透心涼呢款鮮椒拌牛柏葉小食好入味,牛柏葉夠爽口仲吸哂啲鮮椒味,帶一點麻香唔會好辣,當餐前涼拌就啱哂到最想食嘅酸菜魚上檯了,有大及小選擇,小嘅份量勁足料,尤其魚肉都好多片,一啲都唔慳,魚肉非常新鮮嫩滑,而寬粉好煙韌,仲有秀珍菇及不少酸菜,湯頭都跟足金湯做法,微酸但小辣都有一定辣勁,呢個價錢真係算性價比高

長沙灣呢間川粵菜館,主打酸菜魚及水煮,仲有多款小炒

2023-06-19 63 瀏覽
麗澄軒位於長沙灣,是一間正宗川粵料理。環境尚算闊落,坐得舒服。消費滿$50贈送$5優惠券一張,優惠卷只限午市使用。重慶酸菜魚飯 $76大大碗酸菜魚,魚的份量多,魚肉口感爽脆。配料有粗薯粉、酸菜和芽菜。湯底酸得來帶少少辣,非常惹味。套餐配有白飯一碗,餸酸菜魚一流👍🏻霸王辣子雞 $138一放上枱就聞到很香的香料味,雖然雞件切得很細件,但味道確實入味,令人會一吃再想多吃一口。乾炒黑椒牛柳絲烏冬 $58吃炒烏冬最怕是油膩,但這烏冬卻不油膩。烏冬口感煙韌,牛柳絲分量多👍🏻熱檸水餐牌如下。

消費滿$50贈送$5優惠券一張,優惠卷只限午市使用。

重慶酸菜魚飯 $76

霸王辣子雞 $138