2017-01-22 1061 瀏覽
近近地想食個家常小菜就去左新開不久的鹵家試試見到都幾多人食堂食外賣都多晚市套餐都幾抵食由$40幾至$60幾就搞掂仲有住家老火湯和飯或麵可揀仲有好多小食可以揀如果2-3個人黎食都可以叫1-2款小食一齊食有d黑胡椒調味食落幾開胃豬耳好爽口仲有d青瓜絲~個豉油汁好香好入味但又唔覺得太咸D雞肉好滑嫩有時好怕食雞食到又鞋又硬既質感完全冇呢個問題 連雞肉都好入味個底仲有好多細細粒既薯仔呢個先係精華吸收晒d豉油汁同埋煮得好軟腍同黎送飯真係一流晚市黎講價錢都算抵因為份量都幾多呢個抵食~晚餐連飯和湯野飲都係$48仲要大大碟~海蜇好香麻油味~而燻蹄的肉質都好彈牙結實,肥肉不多個燻蹄汁同出面的有d唔同~唔會好水好淡~係好有味道,比較偏酸,好似有dd酒味(唔知有冇食錯)跟套餐可以揀飯、拉麵、公仔麵等等我就揀左拉麵,係日式拉麵的質地~但係個湯底就唔係日式啦~係普通湯底~食落都幾清,仲有好多栗米粒~讚!唔係茶餐廳的味精湯~係自家煲的老火湯~飲完唔會口渴!仲有好足料的湯渣總結:抵食又好味的晚餐,難怪好多人外賣番屋企~
鹵麻豬耳
有d黑胡椒調味食落幾開胃豬耳好爽口仲有d青瓜絲~
香蔥煲仔豉油雞

因為份量都幾多
燻啼併海蜇
拉麵
老火湯

總結:抵食又好味的晚餐,難怪好多人外賣番屋企~
2017-01-16
鹵麻豬耳
香蔥煲仔豉油雞
燻啼併海蜇
拉麵
老火湯
  • 燻蹄併海蜇
2017-01-21 234 瀏覽
今次係元朗食lunch 揀左依間食滷味既 成日諗滷味都係個啲味架啦 但一食依個食神叉燒真係番吾到轉頭食神叉燒米線 $43Lunch價 都接受到 一碟都幾多塊 睇落就係好夠蜜汁既感覺 無特別要求肥瘦 泥到係半肥瘦 食落啲肉係幾嫩口既 吾似街市個種老晒既 肥瘦均稱 啲肥肉係口裡融化似的 好岩送飯 但食落又吾油膩 估吾到滷味可以甘好食! Lunch set仲送住家老火湯或熱飲 佢既住家老火湯好甜好有媽媽既味道 不簡單的滷味秘汁鹵家鴨 $47切到一片片 好整齊 鴨肉吾嚡口 點完醋更可食多幾塊 而底下墊既滷豆腐更係我最愛 豆腐好滑 炸既表皮入埋滷汁 香口好食 軟硬適中 全被我吃光光燻蹄併海蜇 $48海蜇有好微既辣後勁酒仙醉雞卷 $35好勁 整到一個卷狀 睇到有層膠 但雞肉偏嚡實 醉雞係整得好既 好夠酒味  而底下既汁同埋枸杞都有啲甜甜地念念不忘佢既叉燒 正!!
食神叉燒米線 $43
佢既住家老火湯好甜好有媽媽既味道 不簡單的滷味

秘汁鹵家鴨 $47
軟硬適中 全被我吃光光

燻蹄併海蜇 $48

海蜇有好微既辣後勁
酒仙醉雞卷 $35
念念不忘佢既叉燒 正!!
2017-01-18 248 瀏覽
元朗近年多左好多特別小食店,今日特登同媽咪入黎睇下有咩好食!經過教育路睇到呢間鹵家,食住家菜的!感覺幾溫馨,一於試下!入到門口係一個年輕女仔招呼我地的,坐低先知原來舖頭係由一家人打理,爸爸負責煮,媽媽就招呼客人。叫左兩個小菜套餐,各一個小菜配一碗老火湯,一碗飯(可轉米粉,拉麵,或其他麵),仲有一杯熱飲。小菜叫左叉燒皇同豉油雞煲,另外仲叫左醉雞卷同一碟生菜。上菜速度好快,熱辣辣老火湯好足料,有雞腳蓮藕豬骨,係家的感覺!叉燒皇燒得好香,邊帶微焦,好香口!醉雞卷有淡淡的酒香,好清甜!豉油雞好嫩滑,但略嫌唔夠鹹味。色香味俱全,好飽好滿足的一餐

上菜速度好快,熱辣辣

老火湯好足料,有雞腳蓮藕豬骨,係家的感覺!
叉燒皇燒得好香,邊帶微焦,好香口!
醉雞卷有淡淡的酒香,好清甜!
豉油雞好嫩滑,但略嫌唔夠鹹味。
色香味俱全,好飽好滿足的一餐
2017-01-18
2016-12-29 332 瀏覽
鋪頭細細地,但好新淨。坐得都幾舒服 。食物好有屋企味道,特別係套餐連埋既老火湯,飲落冇加味精。其他小食睇落都好吸引,但今次一個人去食,試唔到。下次可以多D人去食,試埋D小食。推薦大家去試下。
鋪頭細細地,但好新淨。坐得都幾舒服 。

食物好有屋企味道,特別係套餐連埋既老火湯,飲落冇加味精。

推薦大家去試下。
豉油雞
是日靚湯
2016-11-16
豉油雞
是日靚湯
2016-12-29 254 瀏覽
同妹妹行開永年個頭搵野食,天凍凍想食熱野又想食飯,咁岩搵到呢間,所以就入去試下拉~但係同預期爭好遠⋯因為比預期好食好多多多多😂 同妹妹試左鹽香雞和鹵水雞,熱騰騰同埋好香,拎出黎已經流口水,重點係:肉全部都係肉🍖,我唔多like「損」骨,中意食肉,特別係滑嘟嘟既肉,所以岩哂我 😋 而且好入味 杯凍檸茶都有驚喜,因為唔「水」唔淡,飲到茶味,而檸味就視乎自己口味🍹 雖然入面唔算大,但係坐得舒服同埋有得睇電視😂 我呢d師奶仔真係⋯下次去會再試其他招牌😋
但係同預期爭好遠⋯

下次去會再試其他招牌😋
鹽香雞
2016-12-23
5 分鐘 (堂食)
鹽香雞
  • 鹵水雞
2016-12-21 305 瀏覽
今日同男友經過屋企附近,見到間新開既鹵家等哂位,又未試過,就決定trytry我地叫左叉燒皇同鹽香雞套餐加個醉雞卷男友最鐘意食d香口野,但我本身mama。不過呢個叉燒皇真係唔錯!又香又鬆化,d肉仲好入味好有咬口。唔似出面燒味檔果d一係又硬又鞋,一係鬆到霉。難怪老闆娘話自家製叉燒,仲係限量供應,手快有手慢冇haha..雖然呢度叫鹵家,我仲未試過佢地既鹵水野,但反而好欣賞佢地既雞。自問都係雞痴一名,屋企都成日整,但呢度既雞,真係冇得頂!個鹽香雞夠咸香之餘又嫩又滑,好送到飯,連雞皮都好爽滑,結果我地清哂成碟連芽菜都撈汁食哂至於醉雞卷,又靚又好味,係出面真係未食過,不過個酒味再濃d仲好總括黎講,呢間都係近期食到唔錯又有heart既小店,Support!!!

我地叫左叉燒皇同鹽香雞套餐加個醉雞卷

叉燒皇,醉雞卷
2016-12-02
10 分鐘 (堂食)
叉燒皇,醉雞卷
  • 鹽香雞
  • 叉燒皇
2016-12-19 297 瀏覽
同屋企人去食飯,行過見到想食中式就入左去。意想唔到,地方小小,但有屋企ge feel一次過叫了3個菜色,完全out of 我expect醉雞卷:10/10,比較小食,酒味夠,味道好!!值得因為佢再來食鹵家鴨:9/10,好食,汁送飯一流;加佢地給配汁,十分好食豬頸肉:7/10,我媽咪比10分,我覺得正常,可以值得一食PS. 人地食乳鴿,好似好正咁!下次會再trytry

同屋企人去食飯,行過見到想食中式就入左去。
意想唔到,地方小小,但有屋企ge feel
一次過叫了3個菜色,完全out of 我expect

鹵家鴨:9/10,好食,汁送飯一流;加佢地給配汁,十分好食

豬頸肉:7/10,我媽咪比10分,我覺得正常
,可以值得一食

PS. 人地食乳鴿,好似好正咁!下次會再trytry
2016-12-18
慶祝紀念