2021-08-29 923 瀏覽
很久沒有去鷹巢飲茶食飯,其實這裡位置一般,坐地鐵過嚟也要行一段路,但酒店中菜廳安排檯也算濶落,所以之前也常來的。2年前開始加價,但質量保持不到,招呼也不週…..茶壼太大好重蝦餃不過不失XO醬炒腸粉,不夠味祗有辣,腸粉質偏淋百花魚肚,一看覺得好似剛才的蝦餃放上去就算,但食落反而幾鮮甜最後加左魚腐煲,但足足等左20分鐘有多,也追了幾次(重點係根本無乜客)這個份量幾足,多菜,食味也不差。整體不算太差,會員有八折,如點心種類加多啲選擇,服務態度認真積極啲會更理想💪🏻
2年前開始加價,但質量保持不到,招呼也不週…..
茶壼太大好重
蝦餃不過不失
XO醬炒腸粉,不夠味祗有辣,腸粉質偏淋
2021-08-23 765 瀏覽
打咗針知道好多食肆有搞7月7折活動,就揀咗鷹巢食老豆生日飯,發現佢有8人餐,原來呢到已經開咗C D區,阿媽已經話中秋叫埋親戚黎食🙈講返個餐,估唔到呢到都食到「金錢雞」呢種功夫菜,兩老好滿意,真係冇咩地方有得食。之後整返碗冬瓜盅,夠fresh,而且解一解金錢雞嘅肥膩感。其他菜式唔多講,水準唔錯,中秋的確可能再試試佢,埋單連埋加一都係人均300幾臨走見到佢地月餅display,月餅就食唔到,但啲盒好靚!阿媽睇中6個裝,咁就訂咗2盒豆沙🤣🤣

金錢雞

之後整返碗冬瓜盅,夠fresh,而且解一解金錢雞嘅肥膩感。
班扣

2021-08-18
金錢雞
2021-08-18 754 瀏覽
喺呢排放假飛唔到既日子,梗係要去酒店玩同食返個早餐喇~今次就嚟到旺角希爾頓酒店入面嘅鷹巢餐廳,點心嚟講佢就算中規中舉,但係佢呢間餐廳話最出名係點心,我覺得又有啲言過其實,下次試埋個中餐睇下有咩驚喜

入面嘅鷹巢餐廳,點心嚟講佢就算中規中舉,
2021-08-07
早餐
2021-08-15 841 瀏覽
今晚同高太係旺角希爾顿酒店落腳係啲staycation app度有個八百幾蚊既package除左一晚房之外仲包多個中式下午茶同半自助早餐中式下午茶係反酒店二樓既中菜廳鷹巢開餐二樓坐窗邊位對住馬路無咩特別景觀不過都算開揚光猛下午茶點心拼盤有幾樣野:有鮑魚燒賣,蝦餃,叉燒飽同四塊炸蝦餅仲有一碟油菜鮑魚燒賣果粒燒賣有少少靱蝦餃皮有少少厚,不過蝦肉幾爽口彈牙叉燒飽無咩特別,正正常常甘炸蝦餅幾好食外皮炸得幾香脆甜點有芒果布甸,燕窩蛋噠,仲有個桂花糕同蓮蓉蘇個芒果布甸唔太甜燕窩蛋噠仔係酥皮,都唔錯其他就無試啦食完同高太去睇電影拍下拖先
今晚同高太係旺角希爾顿酒店落腳

無咩特別景觀
不過都算開揚光猛

仲有一碟油菜

鮑魚燒賣果粒燒賣有少少靱

蝦餃皮有少少厚,不過蝦肉幾爽口彈牙

叉燒飽無咩特別,正正常常甘

炸蝦餅幾好食
外皮炸得幾香脆

甜點有芒果布甸,燕窩蛋噠,仲有個桂花糕同蓮蓉蘇

個芒果布甸唔太甜
燕窩蛋噠仔係酥皮,都唔錯
其他就無試啦

食完同高太去睇電影拍下拖先

2021-08-10 693 瀏覽
在旺角可以找到安靜的環境飲茶吃點心真的不多,這家酒店很好,可以提供泊車,而大門口的員工服務很好。很快就安排了車位。這裡的點心不會給你什麼驚喜,但品質是ok 的。檯之間的距離也很寬躺。大玻璃可以欣賞外面的街景。員工的服務也不錯。我們點了蝦餃、腸粉、义燒……….選擇不多,但如果你只需要一個安靜嘅環境去吃正常以上質素的點心,而願意付出跟尖沙咀四星級酒店差不多的價錢,還有免費泊車的方便,我會建議這𥚃是不錯的選擇。义燒要兩百多塊一碟,性價比不是很高、我下次不會再點,因為只是普普通通。兩個人埋單700 多塊,其實尖沙咀也有很多選擇,但它最大的優點是人不多,免費泊車。
2021-07-23 1071 瀏覽
我們一行四人來這酒店中菜廳試試,這位於旺角的普通酒店,地方不太大但竟然有C區和D區,還有免費泊車服務。我們點了以下菜式:蜜汁燒鱔:我喜歡吃這個,但不是很多地方有這個菜。味道不錯,但略嫌燒的鱔皮大硬。杏香荔蓉帶子酥:這個也是比較有特色,不是很多中菜館有,味道不錯,杏片很香脆,荔蓉也夠酥。慢煮樟茶鴨:這個比較花時間,即製的所以要等最少半小時,送來時有陣陣煙燻味,味道不錯。漁港籠仔蒸飯:這個我個人覺得稍遜,因為用了蝦醬豬肉,我本身以為只有海鮮或海產類。但我家人覺得好味又惹味。我之前在另一家酒樓吃過類似的用魷魚、蝦乾、蝦肉和蝦醬。這裡有用鮮魚,但不是炒飯底,所以扣分。整體算不錯,信用卡折扣後價錢尚可。

我們點了以下菜式:

整體算不錯,信用卡折扣後價錢尚可。
2021-07-16
用餐優惠
信用卡優惠
2021-07-06 1133 瀏覽
趁疫情還可以,請家中4位長者飲茶,要找可5人同枱的c類食肆,就找到鷹巢。長者身體狀況未能打針,但員工打左針也令我地較放心! 他們現在升格做了D類食肆,更好! 枱與枱之間也有一定距離,比擠迫的酒樓好很多。第一次光顧,點心、炒飯和甜品都很美味,應該是即叫即整的。炒飯很大碟,百多元也值。家中長者也讚不絕口,其中一位更即時做了會員! 下次還會再來。

下次還會再來。
2021-06-22
2021-06-13 1671 瀏覽
家陣市道好返些少,餐廳都開始見熱鬧,而優惠亦源源不絕,早幾日同太太出街食飯,就發覺旺角希爾頓酒店鷹巢中菜廳的套餐幾抵食。打開餐牌第一版已經見二人套餐(HK$688/兩位),推廣日期由2021年5月17日至6月30日 (不適用於2021年6月11日至14日與及18日至20日),但要注意,因為餐廳晚市只在星期五至日營業,午間反而正常。有點不得不提,近日政府推出所謂「ABCD」餐,暫時全港可以有「C」類的餐廳不足300間,翻看資料,鷹巢正是其中之一,即是可以容許6人一檯至晚上11時59分,而餐廳亦將部份地方劃開做「C」區,又真係好啱6人之家喎。不過今次同太太兩個人撐檯腳,「ABCD」都派不上用場,反而靜靜地享受二人世界。率先上場的前菜屬於懷舊系列的「燒雞肝拼蝦多士」,係無乜新鮮雞的情況下,見到有雞肝真係兩眼發光,燒得幾香同入味,但質感就似乎結實些少,配杯啤酒就一流。蝦多士炸得色澤金黃,多士幾脆口,亦不覺油膩。另一道是「杏香荔茸帶子酥」,鮮帶子用薄薄的一層荔茸包裹,再插上杏片炸香,火喉控制得幾好,油份瀝得清,帶子肉質嫩滑,不錯。至於湯品是「萬壽果燉海中寶」,記憶所及,對上一次都品嚐過,可能太受

蝦多士炸得色澤金黃,多士幾脆口,亦不覺油膩。
至於湯品是「萬壽果燉海中寶」,記憶所及,對上一次都品嚐過,可能太受歡迎,所以一直保留。

原個木瓜清燉,內裡有蓮子、竹笙、蟹肉、元貝及鮮蝦,木瓜的甜味都跑到湯裡,鮮甜得可以,木瓜肉燉至軟腍,只須輕輕用湯匙舀起果肉食。
即叫即炸的「紅燒BB乳鴿」(每位一隻),上檯時仍是熱得燙手,咬落皮脆肉嫩,由於鴿身早已滷過再炸,所以本身好入味,其實連淮鹽都不用蘸點。
重口味之後,當然要來碟清清地的「蝦子竹笙扒時蔬」,竹笙用上湯燴過,是預期中的爽口,置底的溫室荳苗亦翠綠幼嫩,玻璃芡能再薄一點會更喜歡。
送上單尾「漁港風味籠仔蒸飯」,飯面放上魚柳及蝦乾,味道滲入飯粒,令口感更豐富,不過飯粒就稍為濕身。

中式甜品「手製客家欖仁豆沙茶粿拼蛋白杏仁茶」
茶粿是用小竹籠上檯,份量一口一件啱啱好,但略嫌外皮搓得未夠時間;杏仁茶質地夠薄但好香,蛋白推成幼絲效果好好。

其實餐廳仲有其他套餐,由二人到六人,由最相宜既$688/兩位,到$3088/六位,真係各適其適。

2021-06-08 1222 瀏覽
聽說:鷹巢本來位於希爾頓酒店頂樓,氣派不凡!聽說:鷹巢曾是名人飯堂弟,已故的何博士是常客!聽說:鷹巢的叉燒,是香港的 Number One!聽了那麼多,終於來吃,辛丑牛年大年初四午餐:#普洱茶,濃而不澀,解膩!喜歡!#金牌叉燒皇,8分瘦2分肥,對我的胃口,好吃!#鮑汁荷葉飯,飯乾身,鮑汁充分吸收,份量很足!吃不完打包了半碟,晚上再吃,仍然好味!#芝士蝦春卷,芝士味濃,蝦肉爽脆,很好的組合!#水晶鮮蝦餃,招牌點心,蝦肉爽脆,好味!#布拉鮮蝦腸粉,這個一般,不及蝦餃好吃!#香菇蒸燒賣,也是招牌點心,冬菇香味濃,喜歡!#黑松露素餃,喜歡黑松露的會大愛這個,包括我!#百花釀魚肚,媽媽的最愛點心,她說好吃!#欖仁豆沙茶粿,茶粿皮有點散,扣分!
聽說:鷹巢本來位於希爾頓酒店頂樓,氣派不凡!
聽說:鷹巢曾是名人飯堂弟,已故的何博士是常客!
聽說:鷹巢的叉燒,是香港的 Number One!

聽了那麼多,終於來吃,辛丑牛年大年初四午餐:
#普洱茶,濃而不澀,解膩!喜歡!
#金牌叉燒皇,8分瘦2分肥,對我的胃口,好吃!
#芝士蝦春卷,芝士味濃,蝦肉爽脆,很好的組合!
#水晶鮮蝦餃,招牌點心,蝦肉爽脆,好味!
#布拉鮮蝦腸粉,這個一般,不及蝦餃好吃!
#香菇蒸燒賣,也是招牌點心,冬菇香味濃,喜歡!
#黑松露素餃,喜歡黑松露的會大愛這個,包括我!
#百花釀魚肚,媽媽的最愛點心,她說好吃!
#欖仁豆沙茶粿,茶粿皮有點散,扣分!
2021-02-15
2021-05-28 958 瀏覽
早兩日同同事飲茶,見到可以嗌粽食,嗌咗個瑤柱花菇五香鹹肉粽同蓮蓉鹼水粽share過下口癮。超大隻!勁大粒花菇同瑤柱,好足料,啖啖肉勁正。鹼水粽就好滑但唔會好甜,食完唔覺得好濟,overall黎講都唔錯!臨走見到有得訂粽,75折又幾抵食,間唔時都有去下鷹巢食野嘅,出品都唔錯,同同事夾咗幾隻粽,仲有得免費送貨。

鹼水粽
鹹肉粽
2021-05-27
第一次來鷹巢吃晚飯,估不到有驚喜,首先多謝服務人員BOWIE的細心安排,讓我和老公在入住酒店期間,既有舒適的體驗,又有精緻的美食,真是一舉兩得,我們都有選擇困難症,所以選了一個精選鷹巢美饌套餐。其中有幾味餸菜令我們回味。包括:1.叉燒皇伴海蜇頭叉燒肉質鮮美,海哲頭爽脆2.杏香荔芋帶子酥兩者很夾,炸得不油膩3.菜膽北菇燉花膠我們最愛此湯,清甜不膩,好喝4.芝士焗鮮蟹蓋可以優雅地吃蟹🤣🤣芝士濃郁其實辛苦了5天工作,能夠休閑地吃一頓豐富又美味的晚餐,都係值得嘅
1.叉燒皇伴海蜇頭
叉燒肉質鮮美,海哲頭爽脆
2.杏香荔芋帶子酥
兩者很夾,炸得不油膩
3.菜膽北菇燉花膠
我們最愛此湯,清甜不膩,好喝
4.芝士焗鮮蟹蓋
可以優雅地吃蟹🤣🤣芝士濃郁

2021-04-15 1347 瀏覽
二人套餐:「錦繡點心蒸籠拼盤」 呢個拼盤有翡翠帶子餃、香菇蒸燒賣、蜜汁叉燒包、芝士蝦春卷。小編見到呢個拼盤真係開心有曬小編鍾意嘅嘢,佢哋翡翠帶子餃真係鮮甜到咧就嚟甜過我啊。蜜汁叉燒包都相當驚艷,好耐無食過咁好味嘅叉燒包,外層酥脆內餡多汁豐富。-「精美中式甜品四重奏」雙色荷花酥、農場迷你雞蛋撻、香芒布甸、豆沙南瓜餅。雖然賣相好靚但四件甜品真係引不起小編嘅食慾,抱住求其嘅心態食落去真係眼珠就嚟跌落地,完全無估計咁鬼好味甜度啱啱好,絕對唔會話甜到要飲成1 L水。-三人套餐:
「錦繡點心蒸籠拼盤」 無論二人定三人套餐佢哋點心款式都係一樣嘅,咁就麻煩大家將你哋嘅眼珠仔拉上去睇多次。-「精美中式三層架」呢個三層架有雙色荷花酥、農場迷你雞蛋撻、香芒布甸、甘筍鹹水角。佢哋嘅甘筍鹹水角一定係最突出嗰個,乾筍特有嘅鮮甜配上鹹水角脆卜卜又帶點鹹香,好味到小編係張凳跳咗幾part舞。
二人套餐:
「錦繡點心蒸籠拼盤」
「精美中式甜品四重奏」
三人套餐:
「錦繡點心蒸籠拼盤」
「精美中式三層架」
2021-04-07 1050 瀏覽
早前去咗旺角hilton garden inn staycation,其中包咗餐中菜都幾唔錯,食最早個輪都已經有其他食客,睇黎平時都幾旺場,雖然食客多,不過服務都有水準,好禮貌,換碟快。其中個荔蓉帶子酥好surprise,冇油溢味,芋頭蓉又好香,夾埋大大粒帶子,喺其他餐廳好少食到呢種菜式。本來對最後個籠仔飯冇期待,點知好足料,啲飯滲晒蝦乾同魚味!已經決定下次會再特登黎鷹巢食set dinner.

已經決定下次會再特登黎鷹巢食set dinner.
荔蓉帶子酥
籠仔飯
2021-04-03
荔蓉帶子酥
籠仔飯
2021-03-21 1106 瀏覽
訂好枱諗住星期天去嘆個點心午餐,怎知前台小姐堅持話我哋無訂枱,求其找張四方小枱安置我哋三人,枱又小,周圍又嘈,櫊在柱後又黑,當時早上十一時半好多空枱,其他光猛窗邊圓枱佢堅持要留俾有訂位的客人,咁我哋正是呀?! 總之我哋有我哋要求,佢有佢黑面,一支箭走開愛理不理。終於在多番周旋,把我們調到稍稍大一些的枱,一番擾攘,乜享美食心情也丟到雲外。點知食食下野就收到餐廳電話「喂,請問你哋訂咗位,幾時可以到?」小姐呀,我哋頭先咪話訂左位你又話無,依家打黎做乜....🤬🤬😡😡,佢得一個職能就係安排客人入座,但明顯無做好呢位工。MK 就係 MK, 可能大概是這水準罷。
2021-03-21 1066 瀏覽
讚1.環境舒服,啲客少到爆2.芋頭杏仁酥既甜品好味就,外皮炸得好,餡料既兩個蓉都夠滑彈1.食物水準係退步既,燒鱔肉質鬆化,碎骨都切斷晒,但皮唔脆既燒鱔真係幾麻麻下;太極炒飯既重點係個獻,但好可惜呢間亦係無味既,整體好難返轉頭

1.環境舒服,啲客少到爆
2.芋頭杏仁酥既甜品好味就,外皮炸得好,餡料既兩個蓉都夠滑