2022-08-24 1516 瀏覽
聽講鷹巢前身係中環希爾頓酒店頂樓, 然後到旺角重開, 主打新派及傳統粵菜, 好似好駕勢咁旺角向渡船街方向行到盡, 酒店搭𨋢上二樓, 地點尚算方便懶惰又想試多幾款就叫咗"鷹巢精選嚐味二人套餐", 不過7款有2款都冇臨時換其他頂上 金牌叉燒皇拼冰燒三層肉 - 每人每樣2件, 叉燒軟稔尚可, 燒腩仔冇豬羶味芝士焗鮮蟹蓋 - 細蟹蓋, 見到蟹肉絲, 但cream同芝士味就蓋過咗鮮味 原個椰皇花膠燉雞湯 - Signature萬壽果燉海中寶係冇, 換椰皇燉湯其實係downgrade咗, 味道合乎預期清甜, 花膠唔腥香茅三蔥爆西班牙黑毛豬 - 我眼中係雞肋菜式, 濃油重醬炒都唔好食就真係好難交代方魚炒芥蘭 - 4條重油同生粉水炒過嘅青菜漁港風味籠仔蒸飯 - 入面嘅飯細過拳頭, 豬肉、蝦乾、石班好似分開煮咁, 最面層飯都冇乜以上材料味道 桑寄生蓮子蛋茶拼杏香荔蓉綠豆酥 - 冇綠豆酥就轉茶粿蛋白杏仁茶 - 另一個直接轉杏仁茶, 除咗比較稀之外, 隻匙羹仲有不明黑點同綠點整體感覺似高級酒樓多於酒店中菜廳, 味道不過不失宴會酒樓水平, 亦冇乜服務可言, 檯唔算密但室內設計唔夠吸音變得好嘈好應聲, 不推薦
旺角向渡船街方向行到盡, 酒店搭𨋢上二樓, 地點尚算方便

方魚炒芥蘭 - 4條重油同生粉水炒過嘅青菜

桑寄生蓮子蛋茶拼杏香荔蓉綠豆酥 - 冇綠豆酥就轉茶粿

2022-08-11 815 瀏覽
為方便住喺附近嘅朋友,所以揀呢間。選了鷹巢精選二人餐($688) + 錦鹵雲吞材料豐富,有叉燒、蝦、魷魚、肉片等;醬汁偏淡,酸甜味唔夠;雲吞皮大塊但好實。套餐上枱時已經分開兩份。叉燒、燒腩仔都係一般。焗蟹蓋算是好食,有好多蟹肉,唔會焗得好乾。醬爆和牛粒用咕嚕肉做法,先炸牛肉粒,再炒。可惜和牛粒係淋晒,醬汁唔惹味,賣相又唔靚,失敗。酥皮海鮮羹西式酥皮包住中式湯羹,唔覺得有創意。方魚薑汁芥蘭芥蘭好嫩,有薑味,方魚粒唔硬,份量太少呢!和牛粒蛋白炒飯炒完個飯,先加牛肉粒。因為係和牛,就算煮得過火,都係咁淋,炒飯就一般。桑寄生蛋茶食後飲唔錯,清清哋,熱啲更好!甜品 - 杏片脆芋蓉口感似芋角,杏仁片同脆漿係甜,芋蓉係咸,幾特別。每人得一件,鍾意食就唔夠喉當晚人客唔多,諗住可以靜靜地傾吓偈,但環境問題令啲聲音困住,變得好嘈!每人$500真係唔值
為方便住喺附近嘅朋友,所以揀呢間。
選了鷹巢精選二人餐($688) + 錦鹵雲吞
錦鹵雲吞

套餐上枱時已經分開兩份。叉燒、燒腩仔都係一般。

焗蟹蓋算是好食,有好多蟹肉,唔會焗得好乾。

醬爆和牛粒

酥皮海鮮羹
西式酥皮包住中式湯羹,唔覺得有創意。

方魚薑汁芥蘭
芥蘭好嫩,有薑味
,方魚粒唔硬,份量太少呢!

和牛粒蛋白炒飯

桑寄生蛋茶
食後飲唔錯,清清哋,熱啲更好!

甜品 - 杏片脆芋蓉

2022-07-15 771 瀏覽
跟屋企人周末飲茶,因為疫情關係,想搵個人少安靜啲嘅地方,就找到了這里,離屋企人住嘅地區不太遠,走路就可以過去,很方便!我哋到得早,係第一枱,不過之後陸續到客人很快也就差唔多滿了,見大部份都應該係熟客。整體來說,佢哋啲點心做得唔錯,保留傳統嘅味道,唯一就係選擇沒有太多,不過想食嘅都可以搵到,算唔錯😜 棉花雞啲棉花(魚肚)大大件好食,燒賣同叉燒腸粉都係我至愛👍 價錢方面相比一般嘅酒樓係稍稍貴咗啲,但始終佢係响酒店里面,比對酒店內嘅中菜廳價錢就感覺會合理啲😊 周末唔想同人迫又想有個比較靜焗嘅環境飲茶,都不失為一個好地方。

2022-07-03
2022-07-12 597 瀏覽
假期要同屋企人去飲茶🫖太耐無去😚心思思❤️梗係要搵間四星級酒店既中菜試下先✦∗⁑鷹巢 (旺角)∗✦係立於希爾頓花園酒店2樓中菜廳入面~環境適服乾淨,仲有得坐海景位❇️員工十分有善,上菜時間都好快😎🔸南瓜金魚餃🔹黑松露素菜餃🔸蜜汁叉燒包🔹金牌叉燒王配秘製蜜餞豆🔸滿園花菊脆春卷🔹迷你燕窩蛋撻所有點心都係呢度嘅師傅自己親手製作,絕對係自家製品😎師傅整得好精緻,又靚又可愛,小朋友非常鍾意食呀!味道方面亦都好好味😋尤其是係叉燒,好Juicy, 肉質鮮嫩,好大嚿好有咬感♣️黑松露素菜餃味道都好特出,個皮夠薄,入面嘅素食再加入黑松露,令到成個味道完全唔會口寡寡😛而家星期一至四都有七五折㗎~大家唔好錯過啦

✦∗⁑鷹巢 (旺角)∗✦

🔸滿園花菊脆春卷
🔹迷你燕窩蛋撻

而家星期一至四都有七五折㗎~大家唔好錯過啦
2022-07-09 486 瀏覽
一直都知道呢間Hilton有中菜廳, 雖然離家是walkable distance, 但到今日才第一次來。餐廳其實不太長長的大廳分了兩邊,今日未能坐在窗邊位置,如果可以感觀應該會再提升。這裡的點心選擇不多,價錢偏貴。不過點心的賣相很好,幾骨緻。服務不錯。煎腐皮卷跟腸粉是必點項目。什菌生煎包也不錯。家姐就最愛綿花雞,這裡做得好味。來這裡除了離家近之外,亦因為人流不算多,坐得較舒適,可以慢慢一邊聊天一邊吃點心。家庭日就是這樣吧。

2022-07-03
2022-06-23 2059 瀏覽
🌹今年父親節本來是吃西餐,但細女兒想吃中菜,為達她所想,在收藏食店找找,發現一個不起眼名叫《鷹巢》中菜館,上網搜尋資料,來頭不簡單,令我有興趣去探店。「鷹巢餐廳曾是中環希爾頓酒店頂樓的夜總會,有不少名人食家如趙世曾、何鴻燊等光顧,2016年於旺角重開,主打新派及傳統粵菜,由經驗豐富的廚師主理。」🌹餐廳位於旺角區,在希爾頓花園酒店內,酒店不是五星級數,但人流都不少。準時11:30到達餐廳,訂位同時預訂窗邊位置, 起初服務員給我們的位置不是全景景觀,在我們要求下,給我們另一檯,值得一讚。食店裝修普通,但擺設整齊,檯與檯之間有距離,多幅落地大玻璃窗圍繞食店,感覺開揚,採光度足,坐得舒服。當天酒店有套餐提供,我們選了四人父親節套餐。鷹巢三小碟雀巢叉燒王⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️軟硬適中,肥瘦剛好,美味脆拍小黃瓜⭐️⭐️⭐️冰燒三層肉⭐️⭐️⭐️⭐️肥瘦均勻,皮脆香口八寶芝士焗釀日本元貝⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️芝士香口,配料豐富鷓鴣花膠羹⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️足料美味碧綠炒龍躉班球⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️魚肉新鮮瑤柱金菇扒時疏⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️大大碟,蔬菜新鮮當紅炸子雞⭐️⭐️⭐️外脆皮,但略咸蘆筍日本和牛蛋白炒飯⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️粒粒分明米飯,配上蘆筍蛋白+和牛,飽都要吃一碗甜品二重

當天酒店有套餐提供,我們選了四人父親節套餐。

鷹巢三小碟

雀巢叉燒王⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
軟硬適中,肥瘦剛好,美味

脆拍小黃瓜⭐️⭐️⭐️

大大碟,蔬菜新鮮

當紅炸子雞⭐️⭐️⭐️
外脆皮,但略咸

蘆筍日本和牛蛋白炒飯⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
粒粒分明米飯,配上蘆筍蛋白+和牛,飽都要吃一碗

甜品二重奏

紅豆沙⭐️⭐️⭐️⭐️
不甜,起沙有紅豆🫘

客家攬仁豆沙茶棵⭐️⭐️⭐️
外皮不似傳統茶棵口感,稍失色

4人餐份量足夠,我們要打包炒飯及雞。

個人評分

• 碧綠炒龍躉班球
  • 蘆筍日本和牛蛋白炒飯
  • 瑤柱金菇扒時蔬
2022-06-09 1671 瀏覽
平時去酒店多數食buffet,好少食中餐,呢日去咗Hilton Garden酒店食中餐,整體質素比想像好呢間酒店係四星級,service同環境都幾好,晚市有2個dinner set揀,或者散叫都可以- 鷹巢精選嚐味二人套餐 -🥢金牌叉燒皇 拼 冰燒三層肉叉燒燒肉都燒得好靚,都好好食,燒肉脆卜卜🥢芝士焗鮮蟹蓋呢間係我唯一食蟹蓋係覺得好味嘅,有蟹肉、洋蔥、巴馬臣芝士,好香芝士味,好多蟹肉口感好好🥢萬壽果燉海中寳呢個完全係out of expectation,湯好甜好好飲,無味精無額外加糖,木瓜超甜,湯料有帶子、蝦,新鮮爽口,好飲到想飲多碗🥢香茅三蔥爆西班牙黑毛豬有鑊氣夠惹味,黑毛豬好腍,仲有菇菌,好好食🥢方魚炒芥蘭炒得夠鑊氣🥢漁港風味籠仔蒸飯用細籠仔蒸飯感覺精緻,有一片豬肉、一件蝦,份量適中,因為食咗咁多道菜已經好飽🥢桑奇生蓮子蛋茶 拼 杏香荔蓉綠豆酥桑寄生茶性平溫和,我間中都有自己煲嚟飲,雞蛋入味;綠豆酥比想像好食,外層酥脆,仲有杏仁片增加口感,入面嘅荔蓉綠豆軟身綿密,食埋甜點非常滿足📆期間限定 截至30/6💰$788/鷹巢精選嚐味二人套餐(2位用),另有$1288/吉品乾鮑燕窩尊貴套餐

- 鷹巢精選嚐味二人套餐 -
🥢金牌叉燒皇 拼 冰燒三層肉
叉燒燒肉都燒得好靚,都好好食,燒肉脆卜卜

🥢芝士焗鮮蟹蓋

🥢萬壽果燉海中寳

🥢香茅三蔥爆西班牙黑毛豬
有鑊氣夠惹味,黑毛豬好腍,仲有菇菌,好好食

🥢方魚炒芥蘭
炒得夠鑊氣

🥢漁港風味籠仔蒸飯

🥢桑奇生蓮子蛋茶 拼 杏香荔蓉綠豆酥

📆期間限定 截至30/6
💰$788/鷹巢精選嚐味二人套餐(2位用),另有$1288/吉品乾鮑燕窩尊貴套餐(2位用),茶位每位$20,另收加10%服務費

🚩鷹巢 (旺角) @hiltongardeninn_hongkong Garden
📍旺角豉油街2號香港旺角希爾頓花園酒店2樓
2022-06-06
10 分鐘 (堂食)
  • 杏香荔蓉綠豆酥
  • 萬壽果海中寶
旺角人多車多,想搵個好地方同朋友、家人舒適寧靜嘅雅致環境「嘆茶」,極推介去鷹巢,包保大家齒頰留香😋!二人行共點咗5樣點心,一個字「正」👏🏻~🍴「啤梨鹹水角」以玫瑰小啤梨🍐造型上碟,別緻可愛亦穩陣之選,與坊間所食嘅鹹水角不同,金黃香脆,完全不油膩。外層用酥皮包裹着餡料,外脆內軟,相當有驚喜👍🏻。🍴「和牛千絲酥」炸得金黃均勻,造型似手提盒🧳,一咬入口內餡啖啖肉,皮薄汁多,口感豐富,高汁點心絕對值回票價🤩!🍴「南瓜金魚餃」上桌時熱氣沸騰,無論外型定擺盤都滿分🐠,皮薄餡靚,把餃裏的精華鎖住,而南瓜甜味亦保留在裏面,鮮甜彈牙,極度惹味🥳!另外一提,服務員整體態度有禮,亦滿面笑容;環境優雅別緻,朗豪坊一出行5-6分鐘就到,地方方便亦寧靜!😁👍🏻各式點心 $48 - $78______📍 鷹巢 (旺角)旺角豉油街2號希爾頓花園酒店2樓

啤梨鹹水角

和牛千絲酥

南瓜金魚餃

各式點心 $48 - $78
______

📍 鷹巢 (旺角)
旺角豉油街2號希爾頓花園酒店2樓
  • 水晶鮮蝦餃
  • 杏香荔蓉綠豆酥
  • 黑松露素菜餃
2022-06-05 584 瀏覽
在OpenRice訂枱食飯,主餐牌有八折。地點有少少吊腳,離地鐵站較遠,餐廳環境OK,地方整潔,枱與枱之間有相當距離。當晚叫了片皮鴨兩食,芋蓉帶子,杏汁花膠白肺湯,金牌叉燒蠔油豆和漁港風味籠仔飯。片皮鴨和炒鴨餸美味,但薄餅皮有啲硬,朋友放棄薄餅皮, 單吃鴨片。芋蓉帶子賣相美麗,味道可以。花膠白肺湯足料,超過六碗。金牌叉燒好味道,有八片厚切,建議可以切薄一點。漁港風味籠仔飯味道一般,賣相跟照片好大分別。食物OK😊但係服務一般。
在OpenRice訂枱食飯,主餐牌有八折。
芋蓉帶子賣相美麗,味道可以。
花膠白肺湯足料,超過六碗。
金牌叉燒好味道,有八片厚切,建議可以切薄一點。
漁港風味籠仔飯味道一般,賣相跟照片好大分別。
食物OK😊但係服務一般。
  • 金牌叉燒皇
本來係酒店舉辦婚宴後非常滿意仲成為了VIP會員,所以當家人生日時就打算去Eagle Garden食晚飯但係晚飯的服務態度同食物都令人失望首先當晚都女侍應全程得語氣態度非常差本來落單叫了炸子雞,但是女侍應同我地講無曬(其實已經好幾樣食物話無)所以我地就轉左醉雞(因為其他家禽類都話要前一天預定,但醉雞並沒有)點知等左差唔多個半小時都未上,中間已經問過幾次,但都係話製作中(其實都感到奇怪,正常醉雞應該是前一天整定?)中途見到比我地遲到遲落單嘅熟客都同樣叫左醉雞,但一早就上菜到左我地個碟,一上菜已經見到同熟客上菜個一碟唔同樣一食落去,完全無味,甚至鹽味都無正常醉雞都係凍,但佢居然係半凍半熱之後問經理話到底味餸係咪真係咁樣佢同我講話最好要一天前預訂就會安全D (首先個餐牌無註明依個餸要預訂,第二如果唔預訂就會求其煮D野比客人食?)之後佢就話咁直接Cancel就算Cancel其實都浪費客人等嘅時間,食唔飽但一肚氣永不錄用

本來係酒店舉辦婚宴後非常滿意

但係晚飯的服務態度同食物都令人失望

首先當晚都女侍應全程得語氣態度非常差

中途見到比我地遲到遲落單嘅熟客都同樣叫左醉雞,但一早就上菜

到左我地個碟,一上菜已經見到同熟客上菜個一碟唔同樣

一食落去,完全無味,甚至鹽味都無

正常醉雞都係凍,但佢居然係半凍半熱

之後問經理話到底味餸係咪真係咁樣

之後佢就話咁直接Cancel

就算Cancel其實都浪費客人等嘅時間,食唔飽但一肚氣

永不錄用

2022-05-19 605 瀏覽
客人經VIP group 訂座, 職員未有於入座或結賬時說明需即場出示VIP咭才享有折扣, 因為趕返工未有仔細chk單, 當發現計了正價後通知職員, 職員只怪責顧客未有覆單便結賬, 不願意作出任何補償, 生意手法其差...👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻…食物質素也下降不少, 最出名嘅叉燒𥚃面係生, 而且用了非常多筋的部份, 性價比極低…👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻…
2022-05-19
2022-02-01 953 瀏覽
大年初一 早上臨時決定去飲茶 網上見這店可以訂位 更可以預約免費泊車位 當然要去試試喇午市由11.30開始 餐廳呈長方形 有一列街景落地玻璃窗 十分開揚 午市食品款式不算多 服務員態度親切因為是第一次來這裡 所以先點了7款 想不到有驚喜 除了蝦餃皮不夠晶瑩通透外 其餘都很好 尤其是香酥形式的鷄蛋撻 金蠔酥 芋角 入口鬆化荷葉飯 軟硬適中 配料多味道又不鹹 蛋黃千層糕 軟滑可口 如果可以椰絲少D 蛋黃多d就更完美吃完這些後 意猶未盡 再添加了四款 酒香豬手 爽口 酒味香羅漢石榴果 外形漂亮 最令我開心是 埋單時服務員問有沒有會員卡 我順口一問是否要收會費 答案是不用 她更説 如果我即時參加 就可以有九折優惠 作為一個精明的消費者 當然立即加入喇星期一至四 更有75折呀
荷葉飯 軟硬適中 配料多味道又不鹹
蛋黃千層糕 軟滑可口 如果可以椰絲少D 蛋黃多d就更完美
吃完這些後 意猶未盡 再添加了四款
酒香豬手 爽口 酒味香
羅漢石榴果 外形漂亮
星期一至四 更有75折呀
2022-02-01
2022-01-21 724 瀏覽
每年新年一定要一家人圍住食盆菜先夠熱鬧🥰🥳 重要節日同摯愛家人一起過,又點會少得美食呢?今次我哋就訂咗旺角希爾頓花園酒店鷹巢出品嘅盆菜🍲✨佢哋嘅頂尖粵菜相當馳名!盆菜果然都超水準👍 ✨✨我哋呢個 #鷹巢鮑魚花膠6人盆菜 食材相當矜貴~材料上乘、新鮮又好味~👍👍 花膠超大塊~~~大蝦啖啖肉肉質彈牙到好似食緊龍蝦咁!仲有爽口嘅髮菜、超厚嘅大花菇、九頭鮑魚、瑤柱甫、鮑汁扣鵝掌、黃金大蠔豉、明爐燒鴨、玫瑰豉油雞等,每款食材都超級新鮮好味✨ 高質食物絕對係過年團聚招呼親朋戚友必備之選!加配埋粒粒分明又香又煙韌嘅 #生炒臘味糯米飯 食到我哋個個都舔舔脷😋除此之外團年飯湯品當然都唔少得,一直都好中意飲豬肺湯但製作過程非常繁複,今次見到鷹巢有就訂咗黎試吓~ #花膠菜膽龍皇杏汁白肺湯 花膠好大塊加入奶白色嘅豬肺湯中夠晒滋潤養顏🥰 湯頭非常清甜~喺食盆菜前大家一齊飲個老火燉湯滋潤一下~感覺真係好似安在家中都去咗酒店中菜廳食咗個晚餐咁滿足🥰✨

外賣送餐
2022-01-09 590 瀏覽
13:30坐吓,未夠14:30伙記就把我們的餐具全部收起,雖然問過我們是否嘢食全部來駛,都沒有理用收起晒所有餐具;可能他們趕住做下午茶餐伙記招呼好一般,高級食肆可惜叫伙記才加水茶葉又好一般但收費就好不一般洒店式的價錢,無論食物質素和服務及價錢不成正比1.失望的燒賣連蟹子都沒有2.好一般的叉燒3.懷舊千層糕原來係得兩層冇三層有冇鹹蛋有乾爭爭又唔軟身4.仲有雞粥冇雞味想叫椒鹽九肚魚又話冇晒,叫個樣無個樣(xx春卷)
伙記招呼好一般,高級食肆可惜叫伙記才加水
茶葉又好一般但收費就好不一般
洒店式的價錢,無論食物質素和服務及價錢不成正比

1.失望的燒賣連蟹子都沒有
2.好一般的叉燒
3.懷舊千層糕原來係得兩層冇三層有冇鹹蛋有乾爭爭又唔軟身
4.仲有雞粥冇雞味
想叫椒鹽九肚魚又話冇晒,叫個樣無個樣(xx春卷)

屋企人加人工 請我地黎到鷹巢食飯 平時唔多機會試酒店中菜廳 今次特登寫返篇食評紀念一下😍😍呢間餐廳地點唔算方便 距離地鐡站都要行大概10分鐘 同長輩去的話可能要留意一下 一坐低覺得環境唔錯 雖然無景色可言 但裝修好柔和😌但坐坐下就開始感覺餐廳既另外一邊很嘈 而且待應更不停地大枱換細枱 令到場面十分混亂 混亂中我更被其中一位侍應撞到後頸 但他卻若無其事🙁🙁食物質素普通 有幾樣特別印象深刻 💁🏻‍♀️叉燒- 過甜 而且肉既位置較肥 食一口己經膩 而燒既時間可以稍耐一點方魚炒菜心- 方魚好較味 為菜心帶來咸香黑松露野菌餃- 好濃黑松露味道 同野菌好夾 皮薄咸魚雞粒炒飯- 完全無味道 感受唔到咸魚既存在 但份量很足甜品- 脆炸芋泥盒子 唔油 好酥脆 而且芋茸唔會過甜 唔錯總括黎講 我覺得唔值呢個價錢 有啲菜式可能普通茶樓會更出色🥲

食物質素普通 有幾樣特別印象深刻 💁🏻‍♀️

方魚炒菜心- 方魚好較味 為菜心帶來咸香