2023-07-14 56 瀏覽
到銅鑼灣找朋友食午餐,她帶我到地鐵附近一間日本餐廳,內裡裝潢富有日本風格,非常寧靜舒適。中午時段以定食為主,同朋友每人点了一份,前菜是醒胃的蕃茄及芝麻醬秋葵。還有熱辣辣鮮味的麵豉湯及美味可口的茶壺蒸,都非常好味。主食是特選6本串燒~厚切牛舌,厚肉軟綿綿~西京鮎魚,鮮味可口~雞翼,鹽燒非常入味,肉質嫩滑~鹽燒牛肉,鮮嫩仍保持肉汁,好味~露筍豬肉卷,中間的露筍減少了豬肉片的油膩,好好味~冬菇,新鮮肉厚燒鰻魚定食,原條鰻魚燒得剛剛好,肉質鮮嫩,外脆內軟,鰻魚汁很鮮甜,白飯上鋪了滑蛋,甜甜地,很好。

主食是特選6本串燒
~厚切牛舌,厚肉軟綿綿
~西京鮎魚,鮮味可口
~雞翼,鹽燒非常入味,肉質嫩滑
~鹽燒牛肉,鮮嫩仍保持肉汁,好味
~露筍豬肉卷,中間的露筍減少了豬肉片的油膩,好好味
~冬菇,新鮮肉厚

午餐
2023-07-10 55 瀏覽
今晚朋友請我食最喜歡的日本菜🌟鳥居居酒屋 🌟 這間店食物很有特色,網上口卑甚佳,氣氛非常唔錯,讓人一進門就感受到濃厚的和風氣氛,環境有少許氛暗,又可以同朋友風花說月干干杯🍶。 師傅即叫即制食材新鮮,酒類選擇亦非常多, 招牌套餐,刺身,串燒,炸物等等。。。都應有盡有,價錢屬中上,另外店員亦很友善,為你提供意見👍 以下幾款非推介不可💖 五品刺身拼盆刺身份量雖然不算很多,但也有五款選擇,單看色澤已知非常新鮮。海膽鮮甜味美😋,三文魚,赤蝦,油甘魚,帶子等都非常厚身鮮甜,吃落口感很滿足,性價比超高,必食推介💜💜💜 網燒活南非鮑魚呢度嘅鮑魚雖然唔算好大件,但係燒完有炭香味之餘,仲保留到鮑魚嘅鮮味,仲幾彈牙又唔韌Yummy😝 自家製月見免治雞肉棒🐣煮得非常美味,裹面加了雞軟骨碎增加肉棒口感,雞肉咬落非常Juicy,配上精華的日本蛋汁和醬汁,簡直超水準🐥🐥🐥 厚切牛舌🐮每件都好厚身,食落係爽口彈牙得來亦好淋身,而且有滿滿既油脂感😂性價比一流!必叫😍😍 明太子玉子🍳咬起來軟綿綿,吃得到濃郁的蛋香,伴隨著鹹香的明太子醬,更帶出風味的層次感,絕不浮誇! 燒油甘魚鮫🐟通常都係食開三文魚鮫,但呢度竟然有燒油甘魚

以下幾款非推介不可💖

五品刺身拼盆

網燒活南非鮑魚

自家製月見免治雞肉棒🐣

厚切牛舌🐮

明太子玉子🍳

燒油甘魚鮫🐟
通常都係食開三文魚鮫,但呢度竟然有燒油甘魚鮫,嫩滑既油甘魚肉,加上燒至外皮微焦的魚皮和魚骨,非常惹味可口,油甘魚且油脂及膠質重,配上檸檬汁,份量亦多!

味噌燒半殼蠔
一口咬落去啲海水鮮味即刻湧出來,加埋啲熱熱哋既芝士,為燒蠔多添一分鮮味!🌊

手造豆腐
香脆的豆腐, 外面配以濃厚的醬油, 外脆內嫩的感覺實在滋味!🤍

雞翼一夜干
食落口感香脆之餘又好入味,雞汁滾燙,雞的香氣很突出!🧡

朱古力麻糬窩夫🍫
內層係朱古力麻糬雪糕, 窩夫皮外面帶有微微的脆, 入口滑溜朱古力味特別濃厚, 甜品必試!
  • 厚切牛舌
  • 刺身盛
2023-07-09 52 瀏覽
和家人晚飯,當晚並非全場滿座,整體食物美味,但其中一位侍應態度差劣,只送上食物,滿桌空碟,枱已無位亦不收碟,硬放食物上枱。叫了茶漬飯,碗邊夾上一團wasabi, 侍應大力將食物放上枱,震動到成舊wasabi跌左落枱面,無反應,走左去。以店鋪價位來說,實在不能接受,亦影響客人晚飯心情。
以店鋪價位來說,實在不能接受,亦影響客人晚飯心情。
朋友生日想食居酒屋 港島返工落銅鑼灣最方便, openrice 見有唔少好評就book 食物質素ok 但串燒每款一定要至少叫2串,真係想食多幾款都食唔落但飲品普通 梅酒太細杯仲要落碎冰又唔serve 茶水,隔離檯叫左3次都上唔到一杯水但環境逼 隔離檯客行出行入要護住d食物 , 怕佢地d袋 / 衫 整到我地檯d食物 由於地方淺窄 每次見侍應上菜都係我朋友頭頂上, 真係好驚佢失手整到我朋友。。。真係食得一d 都唔放鬆。。。。。。。。。
朋友生日想食居酒屋

但飲品普通 梅酒太細杯仲要落碎冰
又唔serve 茶水,隔離檯叫左3次都上唔到一杯水

真係食得一d 都唔放鬆。。。。。。。。。

2023-07-07
慶祝紀念
生日
  • 明太子玉子
  • 明太子釀雞翼
😻呢間居酒屋嘅裝潢同氣氛都幾有特色,菜式都非常豐富多樣化,有啲炸物、串燒、刺身、燒烤等等,令人目不暇給。餐廳環境比較溫馨舒適,有啲輕音樂,而且服務態度亦非常好,員工會樂意同你分享佢哋嘅菜式同提供建議,令人感受到溫馨嘅用餐體🙆🏻♂⠀M͓̽y͓̽ ⭕r͓̽d͓̽e͓̽r͓̽ ⠀🙆🏻⠀⠀⠀⠀↓⠀⠀⠀🔶 刺身盛(5kinds) 💰368好豐富好新鮮的刺身,分別有海膽、三文魚、帶子、甜蝦,食材新鮮,味道鮮甜,質地嫩滑🔶燒味噌半殼蠔 💰88以新鮮的半殼蠔為主料,加入了燒味噌的調味,經過炭火燒烤後,口感鮮美,香氣四溢。🔶和風蒜子番茄沙律 💰62喺一道色差繽紛嘅清新爽口沙律🥗,其中融合了和風調味和蒜子的香氣,加入了原個新鮮日本🍅番茄的鮮美,口感豐富🔶 明太子玉子 💰118呢一道餸好特別,係玉子包住咗明太子,結合了明太子的辣味和玉子燒的甜味。而玉子燒的甜味則平衡了整體的口感。明太子玉子的外層酥脆,內部則是綿密的蛋質,讓人一口咬下即能感受到豐富的口感🔶 網烧活鮑魚 💰148以新鮮的活鮑魚為主要食材。活鮑魚的質地緊實,肉質彈牙,帶有豐富的海洋味道。網燒的方式使鮑魚表面烤至金黃酥脆,內部保持鮮嫩,讓人一咬即知鮮美。🔶 燒油甘魚餃 💰

🙆🏻♂⠀M͓̽y͓̽ ⭕r͓̽d͓̽e͓̽r͓̽ ⠀🙆🏻
⠀⠀⠀⠀↓⠀⠀⠀
🔶 刺身盛(5kinds) 💰368

🔶燒味噌半殼蠔 💰88

🔶和風蒜子番茄沙律 💰62

🔶 明太子玉子 💰118

🔶 網烧活鮑魚 💰148

🔶 燒油甘魚餃 💰238
好特別嘅一款小食,甘魚餃味道鮮美而濃郁,佢本身具有濃郁的魚香味,再加上香料和調味料的融合,有一種好獨特的味道。口感上,餃子的外脆內嫩和鮮甜的甘魚肉相互襯托,味道更加美味。

🔶豆腐 💰64
豆腐的外層酥脆,內部豆腐的口感滑嫩,帶有濃厚的豆香味道。既有外層的酥脆,又有內部的柔軟,給人一種口感上的層次感。

🔶雞丸 💰116
雞丸的口感柔軟,入口即化,且不膩口

🔶蒜香烧牛肉 💰76
牛肉鮮嫩多汁,入口即溶。蒜香的味道非常濃郁,與牛肉的鮮味相互融合,食完返尋味,醬汁的味道酸甜可口,增添了整道菜的層次感。

🔶厚切牛舌 💰148
佢哋嘅牛舌肉質鮮嫩,口感十分彈牙,仲有一啲微微嘅嚼勁,非常好咀嘅感覺。仲有佢哋嘅切法,真係好厚身,啲肉好飽滿,令人一見就食慾大開。而且,呢間餐廳嘅厚切牛舌經過適當煮熟,唔會太柴,保持咗啲肉嘅鮮味同汁水,正 ‼️

🔶鷄皮蝦巻💰84
係一款將新鮮嘅蝦仁同鷄皮卷在一起,再油炸至金黃色,鷄皮蝦巻非常鮮脆,油炸得非常恰到好處,即使嚼落去都唔會感覺油膩。鷄皮同蝦仁嘅組合亦非常得宜,鷄皮香脆,蝦仁鮮甜彈牙,兩者都好match

🔶朱吉力麻糬窩夫 💰68
麻糬嘅質感非常獨特,彈牙有嚼勁,而且麻糬同朱古力嘅比例恰到好處,唔會太甜膩。窩夫亦非常香脆,炸得剛好,唔會太油膩,口感非常好。未試過咁好食嘅麻薯窩夫,大家一定要嗌😋‼️

🔶白桃味汽酒 💰64
汽酒嘅甜度適中,唔會太甜亦唔會太淡,而且有啲微微嘅酸味,令到味道更加平衡。白桃嘅香氣同味道都好明顯,喝落去好有果香味,令人覺得清新怡人,好適合喺炎熱嘅天氣飲用😺

🔶巨峰味汽酒 💰64
巨峰味汽酒味道亦非常濃郁,有啲甜甜嘅葡萄味同啲微微嘅酸味,令人覺得非常清新同豐富層次。嘅甜度適中,唔會太甜亦唔會太淡👍🏻

✨ 如果你係食酒文化愛好者,又鍾意日本嘅風格,呢間居酒屋就係一個非常理想嘅選擇🥂🍻

鳥居居酒屋 @toriizakaya
📍銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心17樓
2023-06-25 65 瀏覽
最近同樣嚟到咗間新鮮嘅燒海鮮餐廳,就嚟試下佢哋嘅其他菜式啦!首先上嚟嘅就係鮮菜沙律,啲生菜好新鮮脆口,配埋啲蟹肉同芝麻,再加埋凍嘅菠菜,真係好清新好開胃!跟住就上嚟啦鱈魚肝,一入口就係濃郁嘅魚油味,同埋啲魚肝肉質好滑好軟,真係好美味!接下黎就係白象拔蚌刺身,啲蚌肉鮮甜有彈性,而且配上新鮮嘅芥末同青檸,令到啲味道更加豐富,真係好好食!再黎就係龍蝦啦,龍蝦肉質好鮮甜爽口,燒得啱啱好,啲肉質非常嫩滑,配埋啲牛油同檸檬,真係好開胃!跟住就係味噌帆立貝,啲帆立好大隻,肉質好鮮甜,加埋啲味噌汁,令到啲味道更加香濃,令人回味無窮!接下黎就係海膽冷烏冬,烏冬煮得好有彈性,而啲海膽鮮甜味濃,同埋配埋啲清新嘅青瓜同香菜,真係好開胃!再黎就係豆腐串燒、雞園串燒同蘆筍豬串燒,啲肉質都燒得啱啱好,好嫩好滑,加埋啲燒味,真係好好食!最後就係甜品啦,朱古力窩夫同巨峰味汽水,窩夫香脆,朱古力味濃郁,而汽水唔會太甜,巨峰味好濃郁,唔洗擔心會喉渴。整體黎講,呢間餐廳嘅食物質素真係好高,而且服務態度亦都好好,下次一定會再黎!

2023-06-22 939 瀏覽
跟友人相約星期日去銅鑼灣行街街,行街街前緊係醫肚先😉😉嚟到哩幢好多嘢食嘅大廈,俾哩間餐廳名吸引左,鳥居⛩️係日本嘅感覺呀😍😍去唔到日本都要去鳥居食餐飯先得🤭🤭首先朋友俾餐牌嘅A餐一本鰻魚飯定食立馬吸引住,原條鰻魚嘅定食點會唔叫🤣🤣我就好想食串燒定食扮吓有生活品味嘅識食之人所以揀咗F餐精選5本即係有5串串燒咁解😋😋所有定食一概會有前菜、茶碗蒸和吸物。前菜:泡菜酸辣香脆,好開胃,作為前菜開胃小食係聰明選擇😎😎芝麻醬冷豆腐,一口吃下滑嫩舒服😉😉有鼓幸福感覺🥰茶碗蒸:一向我都特別喜歡吃茶碗蒸,自己在家都會做,每次都有機會有不同的配料,這次有蟹棒有菇菇有赤板魚蛋,熱辣辣香滑好味😋😋吸物:吸物即係湯品,蜆肉麵豉湯有蜆有海帶有豆腐粒,不會太咸太淡,味道適中😋😋😉主食:A餐一本鰻魚飯定食($178)上枱時真係好開心,香噴噴原條鰻魚,好好食,咁大條鰻魚真係每啖飯都一定可以配一啖鰻魚🤭🤭😋😋F餐精選5本定食($138)5串串燒包括有自家製月見免治雞肉棒+西京鮎魚+雞軟骨+芝麻雞肉串+冬菇😎😎

前菜:
泡菜酸辣香脆,好開胃,作為前菜開胃小食係聰明選擇😎😎
芝麻醬冷豆腐,一口吃下滑嫩舒服😉😉有鼓幸福感覺🥰

茶碗蒸:

吸物:

主食:
A餐一本鰻魚飯定食($178)
F餐精選5本定食($138)
前菜(泡菜)
2023-06-11
F餐
A餐
2023-06-20 34 瀏覽
很久沒來銅鑼灣找美食,這次就光顧了這間日式居酒屋,雖然是香港餐廳,但裝修同日本居酒屋完全沒有分別,像置身日本一樣。燒茄子前菜叫了燒茄子,茄子份量也頗多,配上燒汁和柴魚片,吃起來很惹味,而且茄肉口感很滑,清甜又好味。大活帆立貝再叫了一個帆立貝,帆立貝size很大,足足一隻碟的大小,吃落很新鮮,而且有淡淡的炭燒香味,一啖吃落口,非常滿足好味。豬頸肉串/秋葵牛肉卷豬頸肉油脂很香,而且外層煎得很香口,加上中間有大蔥,吃落不會有油膩的感覺。秋葵牛肉卷很特別,外層肥牛很香口,加上面頭的調味料,牛肉味很香,配上秋葵,感覺很新鮮,而且口感也很豐富。稻庭烏冬凍食最後叫了一個凍烏冬,口感涼涼的,可以去除整夜的油膩感。烏冬口感q彈,比熱的烏冬更彈牙好味,而且配上鵪鶉蛋汁,烏冬更加香滑好味,比一般雞蛋汁更香,值得一試。

燒茄子

大活帆立貝

豬頸肉串/秋葵牛肉卷

稻庭烏冬凍食
2023-06-15 37 瀏覽
很久沒和朋友外出進食了,記得這間居酒屋座位舒服,而且裝修和氣氛都像身處了日本一樣,所以便選了這間餐廳,不過最重要的都是它的味道。明太子玉子吃日本料理,一定要吃玉子,玉子很滑,而且很香蛋味,一吃便知是日本蛋。明太子份量很多,配上玉子,非常惹味,加上面頭的醬汁,讓人停不了口。刺身盛刺身份量雖然不算很多,但也有四款選擇。單看色澤已知非常新鮮。三文魚佈滿魚油,吃落鮮到笑了起來。三文魚、大蝦、帶子等都是非常厚身,吃落口感很滿足,性價比超高。雞肉串雞肉串是我最愛的菜式,這餐廳煮得非常好味。雞肉咬落非常Juicy, 淡淡雞味很濃郁, 配上精華的蛋汁和醬汁,超水準表現。燒龍蝦最後重頭戲就是燒龍蝦,單是打卡已值回票價。龍蝦差不多有腳掌的size,吃落淡淡蝦肉,非常滿足。加上龍蝦的蝦膏和醬汁,混合炭燒香味,非常值得一試。

明太子玉子

刺身

雞肉串

燒龍蝦

2023-06-11 830 瀏覽
今天約了朋友行灣仔會展家居展覽,吃了午餐先出發,我們也喜歡吃日式野,近灣仔,所以選了今次這間吃,入到去環境好有日式感同舒適,看了一會餐牌叫了前菜 秋葵好新鮮鮮菜味,爽脆,入口唰唰聲前菜  冷奴日式冷豆腐,比較結實,好嫩滑身,濃香醬油味,有凉感覺茶碗蒸暖熱,日式蒸蛋,蛋味特別嫩香同甜滑,蟹柳,好鮮蟹香味白蜆味噌湯少見,湯放了蜆,味道好清甜鮮海鮮味同好清香一本鰻魚飯定食飯上面舖上蛋同鰻魚,全塊炒滑蛋同大條鰻魚,滑蛋同鰻魚好嫩滑,蛋有濃厚鮮蛋香味,鰻魚有濃鮮鮮魚香味,好有飯香味同軟熟時選5本冬菇,西京鮎魚,雞軟骨,自家制月兒免治雞肉棒,芝麻雞肉棒菇大片,好鮮鮮香菇味,魚身特别爽滑,鮮甜鮮魚香味,雞軟骨,細細粒,好彈牙同脆口,月兒免治雞肉棒,有特色,會燒耐點,烤到肉身皮有點脆,肉質好軟霖,點埋鮮蛋一起吃,雞肉極嫩滑,突出鮮雞同蛋香味,口感豐滿,芝麻雞肉棒,肉身舖上滿滿芝麻,有濃香雞味同芝麻味,雞肉好滑身
前菜 秋葵

好新鮮鮮菜味,爽脆,入口唰唰聲
前菜  冷奴

日式冷豆腐,比較結實,好嫩滑身,濃香醬油味,有凉感覺
前菜 冷奴
茶碗蒸

暖熱,日式蒸蛋,蛋味特別嫩香同甜滑,蟹柳,好鮮蟹香味
白蜆味噌湯

少見,湯放了蜆,味道好清甜鮮海鮮味同好清香

時選5本

冬菇,西京鮎魚,雞軟骨,自家制月兒免治雞肉棒,芝麻雞肉棒
時選5本 冬菇,西京鮎魚,雞軟骨,自家制月兒免治雞肉棒,芝麻雞肉棒

2023-06-03
前菜 冷奴
2023-06-05 90 瀏覽
這間日式居酒屋很有日本風味,每枱之間很近,大家都好親切緊密,氣氛甚好!我和朋友叫了套餐「鳥居二人前」🔸前菜:蟹肉芝麻凍菠菜,好香芝麻,凍菠菜又幾特別!🔸燒鱈魚干:脆脆的風味小食,好香鱈魚,好味,可以吃不停!🔸愛知縣白象拔蚌刺身:好新鮮,鮮甜爽脆的口感,喜歡原味吃到鮮味可以不點豉油!🔸紐西蘭活蟶子:好大隻😋,好多蔥花去煮,好香,還貼心地剪開上,方便食!肉質彈牙,熟度剛好!🔸最愛的味噌燒龍蝦:好大隻,堅好味,可能用味噌調味,味道真是特別特出!龍蝦肉好彈口鮮嫩!🔸串燒三款:免治雞肉棒,附上豉油無菌生雞蛋,撈勻沾上一起吃,香濃滑口!還布露荀豬肉卷和手造豆腐,都不錯👍🏻🔸海膽凍烏冬:這個烏冬是比較清淡,因為想你吃到海膽的原汁鮮味,好正!📍 鳥居居酒屋 (銅鑼灣)銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心17樓
我和朋友叫了套餐「鳥居二人前」
🔸前菜:蟹肉芝麻凍菠菜,好香芝麻,凍菠菜又幾特別!
🔸燒鱈魚干:脆脆的風味小食,好香鱈魚,好味,可以吃不停!
🔸
愛知縣白象拔蚌刺身

📍 鳥居居酒屋 (銅鑼灣)
銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心17樓
  • 燒鱈魚乾
  • 紐西蘭活蟶子
2023-05-24 78 瀏覽
剛番香港仲懷念日本🇯🇵,所以今晚即興約老友去居酒居回味下😍氣氛裝修都好有feel,平日都高朋滿座,正😄清酒仲要一送一,又正喎點選了2人餐前菜-蟹肉芝麻凍波菜-大量蟹肉及芝麻醬,下面仲有多層波菜,開胃好味👍🏻燒鱈魚乾-真心好好味,口感酥脆,外面焦到微黃,沾小小沙律醬更香口,即時點了柚子味送梅酒,香濃小甜,正愛知縣白象拔蚌刺身-好爽口,新鮮清甜,更可不加醬油食都一口接一口😍串燒-蘆筍豬肉卷:豬肉薄身卷住鮮甜蘆筍,非常爽脆鮮嫩免治雞肉棒-雞肉極滑,入面有雞肉,雞軟骨,冬菇,配上碗醬油蛋黃,令到吃時更滑溜,味道層次豐富,一流味噌燒龍蝦-真心期待,果然龍蝦大過手掌,十分厚肉,好juicy.味噌好香超配合,推介紐西蘭聖子-大大隻聖子已經吸引,上面放滿日本蔥花,咬落去多汁鮮美,我連入面湯汁都飲清加拿大海膽伴稻庭烏冬-海膽偏黏稠,但味道濃郁,味道甘甜配上彈牙稻庭烏冬,沾啲鵪鶉蛋加醬汁更滑溜。朱古力窩夫-味道香濃朱古力窩夫,好完美甜品
點選了2人餐
串燒-蘆筍豬肉卷:豬肉薄身卷住鮮甜蘆筍,非常爽脆鮮嫩
朱古力窩夫-味道香濃朱古力窩夫,好完美甜品
聖子
  • 愛知縣白象拔蚌刺身
  • 免治雞肉棒
  • 味增燒龍蝦
2023-05-15 896 瀏覽
要品嚐高質素串燒都要到居酒屋,雖然價錢稍高,但質素絕對比外邊普通串燒店稍高一籌,一來食材較上乘,師傅烹調技術上亦處理得細緻。今日跟朋友到鳥居居酒屋,試了兩款午市定食。❤溫泉蛋燒鳥定食定食分量非常豐富,包括四款串燒(雞翼、雞肉大蔥、冬菇及西京鮎魚)、溫泉蛋飯、前菜、茶碗蒸以及吸物。串燒非常高質素,以雞翼為例,外皮烤得香脆,邊皮位有微微炭香味,至於裏面肉質嫩滑,保留肉汁;另外鮎魚亦看口,魚肉滑溜。雖然每款串燒份量不算多,但都點到即止,令人滿意。另外滑蛋飯亦算一大驚喜,日本米煮得粒粒分明充滿飯香,上面鋪滿紫菜碎及香蔥碎,加上半生熟滑蛋攪拌起來,令到白飯口感滑溜更有層次。而吸物即指湯,主要功能是在嚐另一道菜前先清除前一道菜的味道,所以味道較清淡。此款麵豉湯內有蜆肉,味道淡而清甜,很不錯。❤一本鰻魚飯定食鰻魚魚肉飽滿,分量大,肉質滑溜又彈牙,魚肉處理得宜,啖啖肉沒有細碎魚骨。再加上鰻魚燒汁就香氣撲鼻。至於鰻魚下面的滑蛋亦煮得香滑軟熟,烹調得剛剛好,不過此款米飯就比起之前另一款定食的米飯稍為硬身,但配合魚肉彈牙質感又頗為匹配。另外值得一讚的是店員服務態度很好,經常面帶笑容,又會主動加茶。 另外居酒

❤溫泉蛋燒鳥定食

❤一本鰻魚飯定食

另外值得一讚的是店員服務態度很好,經常面帶笑容,又會主動加茶。 另外居酒屋內環境佈置精緻,加上幽暗的燈光,令人有少許置身日本居酒屋的感覺,有格調,適合與朋友聊天。
2023-05-14
  • 一本鰻魚飯定食
  • 溫泉蛋燒鳥定食
2023-05-13 66 瀏覽
我因為有少少掛住日本嘅串燒,所以就拉咗我男朋友去食呢一間居酒屋。見到佢個二人前而家做緊八五折,而我哋又係唔想諗,所以就直接嗌咗呢個鳥居二人前。蟹肉芝麻醬凍菠菜啲蟹肉好鮮甜,同芝麻醬嘅配搭好恰到好處,唔會太濃唔會太淡,好適合我嘅口味。啲菠菜清爽唔澀,同埋啲蟹肉同芝麻醬嘅味道互相襯托,令味道更加豐富。燒鱈魚乾啲魚乾燒得香脆可口,帶有一點點鹹味同甜味,啲魚乾嘅香味十足。愛知縣白象拔蚌刺身啲蚌肉鮮甜爽脆,肉質細嫩,啲蚌肉味道清新,令人感到非常清爽。啲蚌肉切得薄薄嘅,啲鮮味充滿口腔,而且份量都幾多。味噌燒日本帆立貝啲帆立貝肉質鮮嫩,燒得恰到好處,啲肉質保持了原有嘅鮮甜味道,啲汁濃郁香甜,與啲帆立貝汁嘅鮮味完美結合。味噌燒龍蝦啲龍蝦肉質鮮甜彈牙,燒得啱啱好,加埋啲汁得更加好食。串燒當中我最鍾意食嘅係月見免治雞肉棒。佢哋用咗無菌日本雞蛋,加埋啲蛋漿一齊食,啲味道香濃,令味道更加豐富。加拿大海膽伴冷稻庭烏冬啲烏冬口感彈牙有嚼勁,加埋啲海膽,味道鮮甜,口感滑順。啲冷稻庭嘅清香同啲海膽嘅鮮甜味道好夾。甜品朱古力麻糬窩夫,朱古力味幾香濃。整體嚟講,銅鑼灣區嘅餐廳有咁多海鮮食,我覺得性價比嚟講幾高。
蟹肉芝麻醬凍菠菜
燒鱈魚乾

味噌燒日本帆立貝

味噌燒龍蝦

啲龍蝦肉質鮮甜彈牙,燒得啱啱好,加埋啲汁得更加好食。
串燒
加拿大海膽伴冷稻庭烏冬

甜品
朱古力麻糬窩夫,朱古力味幾香濃。
2023-05-04 114 瀏覽
I have been here for dinner during covid 19 so have some expectations of food. Went here today for lunch. Despite the price and ok standard of yakitori, the egg, miso soup and rice was well below par.Rice was hard.Egg was salty and wrinkly.Miso soup was salty.I won’t give this place a second chance.

Rice was hard.

Egg was salty and wrinkly.

Miso soup was salty.