2019-04-25 219 瀏覽
係台北都見過呢間店,但係就係試過,今次佢黎到香港開店,梗係要試一試啦! 晚上7點多黎到都已經好多人啦,即管排隊買黎試下先!座位就比較迫啦🙅🏼‍♀️有芋圓、仙草、仲有飲品!好多野揀呀!價錢都唔平,要40幾蚊一碗架。點了這個芋圓4號,好大碗!同出面甜唔舖30幾蚊得幾粒芋圓唔同,佢d 份量好大,有成十幾粒芋圓,兩大舊芋頭。 冷的是冰底,熱的會是紅豆湯。芋圓食到芋頭,蕃薯味👍🏻 最特別就係舊芋頭,好粉,整得好淋好好味😋冰落左楓糖水帶點甜味正! 整體黎講值得一試👍🏻

2019-04-24 160 瀏覽
期待咗一排,剛開幕要排隊,一直都未有機會食到。 復活節假期下午去碰下運氣,大概6點 都唔駛等好耐 大概10-15分鐘,時間都唔太過份,不過豆花已經賣晒。結果我地叫咗芋圓2號、紅豆湯白玉湯圓、古味紅茶、檸檬冬瓜茶。 個紅豆湯好水,芋圓正常啦,不過覺得相比起台灣,都係有啲落差。
期待咗一排,剛開幕要排隊,一直都未有機會食到。
一句話點評:料很多,吃起來卻感覺只是好吃的料堆成一堆,沒有特別令人覺得好吃得味蕾像是跳舞的感覺,不夠精緻的雜綿甜品。在下雨水食冰,貪就貪在雖然鮮芋仙新開,但是下雨天應該沒有那麼多人排隊。點了幾樣東西。芋薯丸q麻糬牛奶冰:牛奶味源自最上層的牛奶雪糕和底下的奶,冰其實只是普通的冰,加上了很多的糖漿。冰很碎,會硬硬的,不是那種入口即融的綿綿冰,吃得多只覺得不舒服(有敏感牙齒更加是這樣)。小料有很多,小顆的芋圓﹑大顆的芋園﹑大顆的涼粉﹑不知名的黃色涼粉﹑還有黃色丸子裡面有芋蓉,單吃都還好,但是和整個冰不算很配,55元可以接受,但是就感覺普通…名字太吸引,吃起來也就這樣(主要是那個冰真的挺普通的)鮮奶芋頭冬瓜茶:也是普通…太甜了,芋頭也不甜,甚至不粉,硬硬的,喝了幾口就不想再喝。芋頭4號:(這個拿回家給媽媽嘗了沒有即場拍照)這個芋頭很好吃,很軟也很香,配著紅豆糖水吃起來還是很好的,芋圓也不錯吃,味道偏甜,我們點了熱的我覺得還可以。總體感想:沒有一個特別驚艷,最多過合格線,不值得排隊。可以飯後吃一吃,但是相信熱潮過去就不會有那麼多人特意排。內地吃過,內地第一價錢是在香港吃的一半,第二印象中內地整體

點了幾樣東西。

芋薯丸q麻糬牛奶冰:

鮮奶芋頭冬瓜茶:

芋頭4號:
(這個拿回家給媽媽嘗了沒有即場拍照)

總體感想:
沒有一個特別驚艷,最多過合格線,不值得排隊。
可以飯後吃一吃,但是相信熱潮過去就不會有那麼多人特意排。
內地吃過,內地第一價錢是在香港吃的一半,第二印象中內地整體食材配合好像真的好吃一些,這個不解。
2019-04-20
15 分鐘 (外賣自取)
2019-04-22 426 瀏覽
之前喺其他地方都食過鮮芋仙,而家終於開到嚟香港,不過果次行過太多人食唔到,今次晏晝去到見到少人左就排一排隊啦😂叫咗兩碗芋圓,一碗係招牌仙草一碗係芋圓4號,total都要$90都幾貴,不過真係好大碗,所以四個人share OK👍🏿招牌仙草其實只係得芋圓,仙草同埋沙冰,芋圓有芋頭味,而且幾彈牙都OK。個人推介芋圓4號,因為呢到既蜜芋係必食,而且有芋頭,紅豆同埋珍珠,下面都有冰沙,好似相對比較多料😂

• 芋圓4號
2019-04-21 537 瀏覽
之前喺大陸/台灣都食過鮮芋仙,一直都知道係好大兜,同埋芋圓幾好食,係香港開左都幾開心😂不過上次夜晚想食嘅時候就太多人,今次星期六估唔到12點幾都咁多人,不過等左20分鐘左右就有得食。👍🏿叫左芋圓4號,為咗佢嘅芋頭,真係超級好食,又淋,又綿,又有芋頭味!芋圓彈牙,成碗都正常,唔會唔好食,不過$45一碗,share食先得。

今日4月19日復活節假期第一天 又係行行食食嘅日子,專登去銅鑼灣走一轉, 試下呢間台灣過江龍 ,芋圓仙草甜品店-鮮芋仙 ,去到見門口人山人海,門口排晒長龍,又落緊大雨, 擔住遮排隊買飛,真係無奈 ,冇計啦,特登上嚟試下佢,店內簡直全場爆滿,想堂食都幾難,終於決定買外賣,但都要等咗半小時,先可以拎走,呢個時間都算快了。我揀咗: 芋圓仙草4號 $45其實我買外賣拎,到返屋企,都已經一個鐘後,所以效果一定冇堂食咁好,食嘅時候啲冰都溶晒咁濟,成碗都係水,但仙草同埋啲料都唔係好多,芋頭有兩舊,都算大大嚿,食落去, 比較硬,冇咩特別,仙草無咩特別,同出面嘅都差唔多,珍珠比較細粒,但幾硬下, 仲黐牙, 唔掂,紅豆粒冇咩特別尚可以,之前睇過其他食評,所以我都唔會期望好高,尚算可以吧,始終係自己揀咗外賣,效果當然唔好。 期待下次再去,再試下其他嘢,睇下會唔會好食啲。
我揀咗: 芋圓仙草4號 $45

2019-04-19
30 分鐘 (堂食)
2019-04-18 456 瀏覽
終於開到黎香港🎉🎉冇係大陸/台灣食過 但一直聽聞好好味🙊店員說 所有食材又台灣空運啊✈✈覺得係銅鑼灣嚟講 性價比不錯👏.💜芋頭芋泥芋圓薏米 仙草冰 (自選系列)💜食咗咁多個甜品中 最鐘意呢個😍😍大大舊芋頭 香港黎算好粉 亦唔會太人工甜好舒服嘅味道 再煮得綿密少少就更好芋泥就超級黏稠綿密 唯甜度可降低💁芋圓和地瓜圓非常煙韌 兩者味道可以更出而薏仁又真係幾香甜 有咬口 好夾👍.不過更想講仙草冰係令我驚喜同加好多分嘅地方😌因為試食 所以有親手做嘅體驗(謝謝!)見住佢'不'起仙草冰 冇加任何水單食冰都覺得好清甜同天然😆.💜招牌4號 芋頭芋圓💜大大舊芋頭 香港黎算好粉 亦唔會太人工甜好舒服嘅味道 再煮得綿密少少就更好芋圓和地瓜圓非常煙韌 兩者味道可以更出紅豆顆粒分明 挺香的還有珍珠 都是非常煙韌.還有冰品周圍的麻糬/芋圓地瓜圓 都是非常軟糯煙韌唔會冰到硬咗尤其麻糬 有黑糖的甜啊 份量大的 4人絕對夠分有點可惜是清冰底 假如是牛奶冰/多啲煉乳就好啦
💜芋頭芋泥芋圓薏米 仙草冰 (自選系列)💜
芋圓和地瓜圓非常煙韌 兩者味道可以更出
而薏仁又真係幾香甜 有咬口 好夾👍
不過更想講
仙草冰係令我驚喜同加好多分嘅地方😌
因為試食 所以有親手做嘅體驗(謝謝!)
見住佢'不'起仙草冰 冇加任何水
有點可惜是清冰底
假如是牛奶冰/多啲煉乳就好啦

用餐優惠
試食活動
下午五點半去到,排咗半個鐘左右先有得落單。店舖人流都多,要等位。今次叫咗招牌仙草沙冰($45),加珍珠($3)、Q麻糬杏仁布丁拼盤($29)同埋冰芋圓5號($45)。份量大,四個人三款啱啱好!不過最想試嘅芋薯圓Q麻糬牛奶冰咁啱到我地前面幾個就賣哂...有啲失望,見到人地食好似吸引。不過講返招牌仙草沙冰同冰芋圓,個人同朋友都覺得一般,芋圓味唔算太重,仙草就普通,不過珍珠就夠彈牙。Q麻糬杏仁布丁拼盤,個杏仁布丁味好足,杏仁味好濃,鐘意杏仁嘅朋友可以一試,不過啲Q麻糬就麻麻地啦,有啲失色⋯

招牌仙草沙冰加珍珠
冰芋圓5號
Q麻糬杏仁布丁拼盤
2019-04-17 145 瀏覽
我同女人知道平時返親大陸都會食既鮮芋鮮係銅鑼灣開左,就即刻黎食麻糬牛奶冰好似好正,咁我就嗌啦原來依個係二人份量(唔知係咪我睇漏眼)成份野都ok, d 食得出係新鮮既。d 芋圓又好煙韌,但芋頭未煮得夠,唔得粉唯獨個麻糬真係超甜,我咬左兩啖就擺返係度
麻糬牛奶冰好似好正,咁我就嗌啦
原來依個係二人份量(唔知係咪我睇漏眼)
唯獨個麻糬真係超甜,我咬左兩啖就擺返係度

2019-04-06
2019-04-13 444 瀏覽
我係名乎其實嘅煙韌控,芋圓更加係至愛!!知道鮮芋仙終於黎到香港,放假就急不及待要去食喇!芋圓4號(熱) $45依款係其中一款餐廳推介,包括芋圓、芋頭、紅豆同珍珠。熱嘅芋圓係用紅豆湯做底,芋圓大大粒夠煙韌,不過就唔係好食到芋頭同番薯嘅味道,芋頭超級粉同甜,應該有落過糖水。芋圓5號(熱) $45另一款芋圓組合,包括花豆、湯圓同珍珠。同樣係紅豆湯底,依款味道相對較寡,湯圓亦無餡湯圓,細細粒小丸子咁⋯珍珠雞蛋布丁🍮 $10啲珍珠好好味呀,有黑糖味😋 仲好煙韌添!! 布丁都有雞蛋味,我覺得仲好味過芋圓!依家香港越來越多過江龍店,但係就唔係間間都維持到水準,而且價錢又貴好多,值唔值得就見仁見智😅

芋圓4號(熱) $45

芋圓5號(熱) $45

珍珠雞蛋布丁🍮 $10

2019-04-11 451 瀏覽
第一天開將時,見男朋友差唔多收工,就排隊試下呢間鮮芋仙啦!排左大概40分鐘,我叫左份芋圓4號,本人是芋圓控,雖然覺得好抵食同好大份,但比台灣遠遠不能及,因為芋薯圓都無味,係台灣食,就算食一粒芋圓都真係有芋頭味,薯Q一樣好重番薯味!可惜香港分店,真心無味,只有2舊芋頭好食!男朋友叫得芋薯圓Q麻薯牛奶冰,賣相吸引,牛奶冰都好食,但一樣芋薯圓都非常一般,麻薯都唔好食!我一直等佢地開將既一天,期望太高既我有點失望!
2019-04-11 409 瀏覽
呢間係台灣嘅過江龍—鮮芋仙。經過銅鑼灣見到人龍唔算長,所以就同朋友一齊排隊,點知都排咗一個鐘!真係有啲意料之外!不過其實以我呢一個唔好芋圓嘅人來講呢,今次食已經係覺得好好食!姐係好似一個唔食榴槤嘅人都覺得榴槤好食嘅話呢,個榴槤真係幾好食!唔知大家明唔明我講嘅嘢呢😂我覺得最好食嘅係有芋頭嘅仙草,芋頭仙草加咗奶真係夾到不得了!係勁好食!另外大家嗌野食嗰陣時都要小心個份量!因為佢份量都算多!一個人其實未必食得晒一碗,除非你食完之後唔打算食飯!呢個其實係正餐嘅份量!😂總括而言,當然可以值得一試!

總括而言,當然可以值得一試!
2019-04-11 224 瀏覽
十分期待試下台灣過江龍鮮芋仙,去到見到長長的人龍,睇一睇計一計起碼要排半小時,但都未能阻止我一試嘅心。好!排就排啦…十分鐘...二十分鐘...四十分鐘,終於買到。等多大約五分鐘就有得食,試第一啖完全冇芋頭味,得個甜字。真係好似直升機聲咁伏伏伏,一個字~伏~
2019-04-10 235 瀏覽
今期最hit一定係鮮芋仙,中意食芋圓嘅我一早己經好想食,可惜長期都好多人排隊,琴日下午4點咁啱行過,見到人龍竟然唔算多,就即刻排隊試下!雖然唔算多人排隊,但由點餐到等食物都足足夠咗45分鐘💩我同男友嗌咗芋圓4號同招牌鮮草冰價錢係cwb嚟講唔算貴,不過味道就好一般,芋圓、芋頭冇乜味道☹️係大陸食反而更好食,如果係排咁耐隊嘅唔值得。
2019-04-10 260 瀏覽
台灣台式甜品專家「鮮芋仙」今日喺銅鑼灣V-Point開業啦!冰沙用仙草新鮮製造,放上大大片仙草同新鮮芋圓,再揀自己鍾意嘅食材~我就揀咗番薯同芋頭🥰 仙草比起其他地方食更滑更香!加上花奶味道更香滑😋 芋圓夠Q彈同食到原材料嘅味道👍🏻 番薯夠甜好好食,芋頭勁大舊口感好綿🤤 芋頭必食喔!。另外一款芋薯圓Q麻糬牛奶冰都好正,大大份可以幾個朋友一齊分享~ 由其黑糖麻糬好煙靭好好味🤤 牛奶冰甜度適中,配埋小芋圓食,滋味又透心涼~~~ 仙草同芋圓果然係招牌菜😆推介推介!

仙草同芋圓果然係招牌菜😆推介推介!