2024-08-25
銀座本店係一間獲得米芝蓮星級殊榮嘅高級日本料理餐廳🍴!香港店位於海港城, 由屢獲殊榮嘅壽司師傅 Hisayoshi Iwa 主理, 將傳統嘅江戶前壽司風格結合精緻嘅用餐體驗~餐廳嘅設計融合咗日式傳統與現代元素, 表現出日本飲食文化嘅精髓!每項細節都體現到日本餐飲藝術嘅最高格調!今次品嚐正宗江戶前風格Omakase, 師傅精心挑選各式新鮮食材, 先付三點包括有:粟米豆腐及枝豆豆腐、水雲菜、香魚 ,為味蕾帶來清新嘅開端!刺身則展現咗師傅嘅刀功, 有真鯛配木魚湯啫喱、炙燒鰹魚醬油漬, 兩款都好鮮美, 口感層次豐富!燒物係真名鏗西京燒, 之後係手握壽司(八貫)🍣。最難忘係新鮮嘅清森赤身、肥美嘅大拖羅、北海道馬糞海膽以及醬燒穴子, 每一貫都令人回味無窮😋!我哋仲追加咗北海道蝦夷鮑魚配鮑魚肝醬、鮟鱇魚肝西瓜奈良漬、北海道毛蟹配土佐酢啫喱。無論係精緻嘅菜餚定係細緻入微嘅用餐環境, 呢度都係體驗頂級日本料理嘅不二之選!