2024-03-29 351 瀏覽
住左大埔咁耐 成日都會經過呢間餐廳 但一直都未試過今次就試下啦😆嗌左最平既lunch $380茶碗蒸+10件壽司+卷物+味噌湯+柚子雪葩本身唔係好食d好生既魚生🤣師傅都盡量揀d熟既比我😆蘿蔔同薑都會不斷refill店舖內唔多位 ard 10個位建議預先book 定位 當日去到都full晒份量唔算好多 女仔食都夠飽 不過呢個價錢黎講 性價比都算高🤩
住左大埔咁耐 成日都會經過呢間餐廳 但一直都未試過
建議預先book 定位 當日去到都full晒
2024-03-16
紀念日
2024-02-10 455 瀏覽
行山完左係附近經過既時候見到呢間壽司店睇睇價錢, 見lunch set 價錢大約三百幾成個set 感覺都幾抵食等左陣就可以入座師傅每件壽司都會簡單介紹來源同食法對食材因此都會多d 認識由淡味食到濃味隨碟既潰物都好岩口味唔過酸過鹹壽司與壽司之間可以balance 到果口腔準備下一件壽司自己最印象深刻係海膽壽司平時好怕食海膽因為有陣化學味呢度就好新鮮, 食落好滑有淡淡既海膽香 食完都好記得果種味道整體用餐環境乾淨企理 午餐呢個價錢抵食
行山完左係附近
經過既時候見到呢間壽司
睇睇價錢, 見lunch set 價錢大約三百幾
成個set 感覺都幾抵食
準備下一件壽司
自己最印象深刻係海膽壽司
平時好怕食海膽
因為有陣化學味
呢度就好新鮮, 食落好滑
有淡淡既海膽香
食完都好記得果種味道
整體用餐環境乾淨企理
午餐呢個價錢抵食
2023-10-12 519 瀏覽
生日唔想出巿區同人迫,所以選擇咗係大埔嘅依間小店食omakase。店舖雖然唔大,大約有9-10個位,但環境非常舒適,坐位同坐位之間都好寬敞。🍣今次試咗佢哋最貴lunch set ($650),當中包括:茶碗蒸、鮫鰈、伊佐目、鰹魚、深海池魚、春子鯛、深海池魚、帶子、黑鯥、松本蟹、甜蝦、拖羅、海膽、醋漬鯖魚及玉子燒、麵豉湯及甜品。佢嘅前菜薑同柚子蘿蔔都好食,師傅亦都識做幫我哋refill😊師傅強調食材全來自日本,不過並非來自被禁的縣,可以安心食用。仲show 埋啲食材嘅”出世紙”比我哋睇。👍🏻

🍣今次試咗佢哋最貴lunch set ($650),
當中包括:

2023-09-08 724 瀏覽
[ 鮨魂 ]想食壽司刺身Omakase唔一定要去九龍/港島。大埔呢間日式餐廳2018年開業,係區內第一間Omakase店🍣,午市及晚市都有Omakase廚師發板套餐供應。晚市有兩款Omakase套餐:「心Kokoro」$1380及「魂Tamashii」$1680,由主廚聰師傅主理。✿ 魂Tamashii $1680呢款dinner set廚師發辦有22道菜,款式多元化,包括前菜、刺身、壽司、煮物、燒物、湯、甜品等。前菜🥗「水菜、車子、水茄子」,車子係熟賴尿蝦,味道鮮甜,柚子醬汁清新,相當開胃。刺身🐠🐚(1)八太魚魚脂較少,肥而不膩,肉質實淨。配芽蒽、鹽粒,既可調味又可平衡魚香。(2)炙烤鰹魚鰹魚好厚切,魚肉烤後🔥有煙燻風味,中心部位半生熟,入口即化。(3)間八以柚子胡椒醬醃過,辣辣地,肉質肥美。(4)石垣貝師傅即席拍打石垣貝肉,貝肉即時收縮好新鮮!貝肉肉厚柔嫩,爽口鮮甜。(5)蟹肉鮮甜而海水味較重。配上蟹醋啫喱及紫蘇花🌸,賣相精緻。壽司🍣(1)白魷魚壽司以醬油、薑汁調味,口感黏口。(2)沙錐魚壽司魚身較細,肉質結實,質感清爽。(3)鮑魚配鮑魚肝醬赤醋飯鮑魚以昆布高湯🥣燉煮,質地柔軟有咀
[ 鮨魂 ]

✿ 魂Tamashii $1680
呢款dinner set廚師發辦有22道菜,款式多元化,包括前菜、刺身壽司、煮物、燒物、湯、甜品等。

前菜🥗

刺身🐠🐚
(1)八太魚

(2)炙烤鰹魚

(3)間八
以柚子胡椒醬醃過,辣辣地,肉質肥美。

(4)石垣貝

(5)蟹肉
鮮甜而海水味較重。配上蟹醋啫喱及紫蘇花🌸,賣相精緻。

壽司🍣
(1)白魷魚壽司
以醬油、薑汁調味,口感黏口。

(2)沙錐魚壽司
魚身較細,肉質結實,質感清爽。

(3)鮑魚配鮑魚肝醬赤醋飯
鮑魚以昆布高湯🥣燉煮,質地柔軟有咀嚼,鮮美清甜。

(4)赤鯥壽司
魚肉輕輕燒過🔥,逼出魚油。表面加烏魚子,香味濃郁。

(5)拖羅蓉壽司
師傅細心地係席前將九州長崎拖羅肉起筋,再整成拖羅蓉,口感柔軟,入口即溶。

(6)炭燒拖羅壽司
用備長炭木🪵炭燒嘅九州長崎拖羅油脂豐富,入口即化,嫩滑肥美帶炭香味。

(7)粒貝壽司
螺貝口感爽脆,味道清甜帶淡海水味,加入日本青檸更清新。

(8)白蝦壽司
富山灣白蝦晶瑩剔透,表面加少許竹炭葉,肉質彈牙,鮮甜美味。

(9)馬糞海膽壽司
北海道馬糞海膽味道鮮美,海膽味較濃郁,入口即溶。

(10)醋鯖魚壽司
鯖魚刺身經醋醃後無魚腥味,只有魚油香氣。魚肉上面放上紫蘇味白昆布。

燒物🔥
(1)燒鷹鯧
鷹鯧係鯧科上價魚,肉質結實,魚油魚肉味更香濃。

(2)蠑螺
於螺殼內注入菇湯🍄後火燒,螺肉吸收高湯精華,口感有嚼勁。

(3)燒玉子
加入帶子、甜蝦等材料製作,造法較為特別,口感綿密。

湯🥣
豆腐魚清湯味道清甜,無魚腥味。

生果、甜品
日本白桃🍑多汁清甜。甜品係將紅豆及丸子加入南瓜蓉🎃,香甜Q彈。

總結🫦
餐廳以簡潔木系設計。店內只有10個座位,客人可以近距離欣賞師傅嘅手藝。師傅話海鮮食材均來自日本🇯🇵,但並非來自被禁10個都縣,食得安心。
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
鮨魂
地址:大埔太和路3號翠怡花園C座地下
17A號舖
電話:2785 6088
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
2023-08-31 345 瀏覽
#20230826 💛📍 鮨魂 @sushi_tamashi_hk 大埔太和路3號翠怡花園C座地下17A號舖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#Lunch $680/位 🥢 #茶碗蒸し💭 係大埔竟然會有間omakase,lunch有3個價錢可以揀,🐷揀左最貴個set,一於食豪啲🤪茶碗蒸面頭有蟹肉,蛋夠熱又夠滑,入面啲肉又唔會老,係成餐既好開始🥄師傅不停都會refill啲同柚子蘿蔔同壽司薑,可以隨時清下個口唔會影響下道既味覺🫚. 🥢 #お造り 🫧 #水八爪魚 💭 肉身灑左啲青檸同竹炭鹽,食到海水既味道🌊少少韌可以嚼下好回味,第一次就咁食個吸盤,超爽口,咁樣一碟仔已經可以有兩種口感🐙. 🫧 #石垣貝💭 講起乜乜貝應該都係諗到爽口,呢個係除左爽口之外再帶份juicy,見到師傅整既時候用水拍一拍佢就成舊縮起就知新鮮. 🫧 #幻星鰹💭 黑蚊蚊因為炙燒過,口感係外實內軟,一入口好香燒烤味,上面有啲蔥絲又帶返啲清新感出尼,令陣燒烤味無咁濃. 🫧 #間白魚💭 食到最尾一碟刺身,做法係醬油漬再加柚子胡椒,雖然肉質彈牙,不過略嫌太濃味搶過左魚本身個鮮味. 🥢 #すし 🫧 #春子鯛💭 對上果味
#20230826 💛

🫧 #幻星鰹
🫧 #間白魚

🥢 #すし
🫧 #春子鯛
💭 對上果味太濃味,就算食左啲蘿蔔同薑再飲啖茶,個口都仲未ready好,所以最無印象係呢個😅
🫧 #白太魚
💭 由於🐷唔食得生蝦,所以要師傅特別諗另外既,相比個魚,個飯印象深啲,比出面果啲較為黏啲,食唔到一粒粒飯既感覺🍣
🫧 #白蝦
💭 面頭有少少竹炭鹽,一放入口係同個飯融為一體左,都係黏黏漿漿,膠質豐富咁
🫧 #深海池魚
💭 師傅有特別強調佢係深海既池魚🐟可能落左深海關係,佢啲肉好結實,就算有筋都好有彈性,越咬油脂味越出

🫧 #黑鯥魚
💭 上枱前師傅應該有用火輕輕辣過下舊魚,燒完油脂感豐富左好多,吞左落肚都仲feel到啲魚油係口入面啷緊,茶都唔捨得飲
🫧 #白象拔蚌
💭 係意料之中既味道👅鮮甜爽彈,絕對唔差但唔算驚艷,不過如果要比始終都係一開始個石垣貝略勝一籌🙌🏼
🫧 #中拖羅
💭 鐘情於吞拿魚既🐷一見到師傅開始整呢個就雙眼發光🤩係意料中好軟熟既口感,雖然無大拖羅咁重油份,但都好香,反而仲無咁膩
🫧 #甘海老
💭 新鮮既蝦再配上預先炒好左既櫻花蝦同蝦膏,好少見出面會咁樣配搭,好似三重奏咁有唔同口感同唔同既味蕾衝擊,勁香

🫧 #筋子
💭 一開始睇以為係三文魚子,師傅話係筋子,原來差別係在於層薄膜,筋力係會食到卜卜聲,而且帶甜唔會腥
🫧 #馬糞海膽
💭 睇住師傅成羹成羹海膽咁不落舊壽司度,可以食到無用青瓜掗住個位既海膽好幸福☺️唔會苦又唔會臭,好好味🤤
🫧 #鯖魚棒
💭 好熟悉既醋鯖魚味,事先將生既鯖魚用醋醃到半熟成狀態,口感食落係實淨既,偏酸,好彩中間夾左啲青蔥絲中和返🌱
🫧 #蔥花吞拿魚棒
💭 一拎上手隔住塊紫菜都feel到一邊係凍冰冰既吞拿魚蓉,另一邊係暖笠笠既壽司飯,一咬落有兩個感覺,個口滿滿吞拿魚蓉,多到淹沒左啲飯😅

🥢 #玉子燒
💭 同平時食開啲玉子燒勁唔同,佢係一舊有海鮮風味但馬拉糕質感既玉子燒😝好特別,得兩舊🐷嫌唔夠喉tim
🥢 #吸物
💭 好多料既麵豉湯,都係正常果啲油揚、豆腐、海帶無咩特別,不過🐷覺得偏咸,飲完碗湯都即刻飲返啖茶🍵
🥢 #デザート
🫧 #柚子雪芭
💭 好似用平時可以自己沖尼飲果啲柚子蜜整咁,酸酸甜甜,入面仲有好多柚子皮可以咬下,好味但唔算太特別
🫧 #栗子雪糕
💭 其實平時🐷係鐘意食雪芭多過雪糕,不過栗子味好似幾特別就姑且試下🌰食到粉粉既栗子粒,個雪糕都有栗子味,食埋成餐都好滿足😚

#大埔美食 #🐷在大埔 #🐷_食
2023-07-03 485 瀏覽
FOLLOW: @eatgoodwest.sin📌大埔隱世Omakase小店今日終於試左佢地Lunch最貴嘅Set ($680)呢個套餐包括:🍣茶碗蒸(今次食退步左 芡汁少少結身)🍣鮫鰈🍣伊佐目🍣 鰹魚🦪真蠔🍣 深海池魚🍣春子鯛🍣再黎深海池魚😂🍣半燒半生的帶子🍣黑鯥😍🍣松本蟹🍣甜蝦🍣大拖🍣海膽🍣醋漬鯖魚🍣玉子燒🍴最後有麵豉湯同埋甜品🍧今次咁多款我自己最鍾意就係黑鯥😍又唔會話過重油脂咁之餘,都食到魚本身嘅鮮味🤩另外蟹肉同伊佐木都好正😻今次試新師傅手勢 感覺上都幾好👍🏻佢哋嘅舍利偏向淡口 我覺得濃味多少少會比較好😉另外食過咁多間Omakase 佢哋嘅薑同埋柚子蘿蔔係我食過最好食嘅😍如果可以 我真係想買返屋企一路煲劇一路食🤣如果得閒入開嚟大埔可以試吓🙌🏻我自己就最鍾意食佢地$300嘅套餐啦~🍽️ 食物:🌕🌕🌕🌕🌑🥂 飲品:NA👩🏻‍🍳 環境:🌕🌕🌕🌗🌑💯CP值:🌕🌕🌖🌑🌑✅回頭率:🌕🌕🌕🌕🌑💰Lunch Set $650Overall: 🌟🌟🌟⭐️ (out of 🌟🌟🌟🌟🌟)📍 鮨魂 @sushi_tamashi 地址:大埔太和路3號翠怡花園C座地下17A號舖Hashtags🔎#eatgood
FOLLOW: @eatgoodwest.sin

📌大埔隱世Omakase小店

今日終於試左佢地Lunch最貴嘅Set ($680)
呢個套餐包括:
🍣茶碗蒸
(今次食退步左 芡汁少少結身)
🍣鮫鰈
🍣醋漬鯖魚
🍣玉子燒
🍴最後有麵豉湯同埋甜品🍧

今次咁多款我自己最鍾意就係黑鯥😍
又唔會話過重油脂咁之餘,都食到魚本身嘅鮮味🤩
另外蟹肉同伊佐木都好正😻

如果可以 我真係想買返屋企一路煲劇一路食🤣

如果得閒入開嚟大埔可以試吓🙌🏻
我自己就最鍾意食佢地$300嘅套餐啦~

🍽️ 食物:🌕🌕🌕🌕🌑
🥂 飲品:NA
👩🏻‍🍳 環境:🌕🌕🌕🌗🌑
💯CP值:🌕🌕🌖🌑🌑
✅回頭率:🌕🌕🌕🌕🌑

💰Lunch Set $650

Overall: 🌟🌟🌟⭐️ (out of 🌟🌟🌟🌟🌟)

📍 鮨魂
@sushi_tamashi
地址:大埔太和路3號翠怡花園C座地下17A號舖

Hashtags🔎
#eatgoodwestsin_taipo
#eatgoodwestsin_omakase
#eatgoodwestsin_japanese
#eatgoodwestsin_sushi
#eatgoodwestsin_newterritories
與一些在食物擺盤及室內裝潢費盡心思的店家相反,鮨魂走樸實的路線,心思則顯現在食物配搭上。小店開業4年多,是大埔區的首家omakase餐廳。店鋪提供約10個座位,面積雖不大,卻確保了每個座位均有足夠的空間感,加上店內簡潔的木系設計,氛圍非常舒適。第4次再訪鮨魂,選擇了$500 的 lunch set ,刺身及壽司一如以往地新鮮,尤其喜歡油潤軟滑、入口即溶的中拖羅。值得一試的還有肉質綿密的北海道甜蝦配上櫻花蝦乾及蝦膏,其鮮味和甜味皆非常突出。

第4次再訪鮨魂,選擇了$500 的 lunch set ,刺身壽司一如以往地新鮮,尤其喜歡油潤軟滑、入口即溶的中拖羅。值得一試的還有肉質綿密的北海道甜蝦配上櫻花蝦乾及蝦膏,其鮮味和甜味皆非常突出。
2022-10-10 1286 瀏覽
香港➰大埔新界都有好食既Omakase 唔洗山長水遠出港島😍店舖大約有9個坐位 環境舒服😚🍣 lunch set 💸650套餐包茶碗蒸、4款刺身、湯、煮物、8款壽司、卷物、甜品 咁既價錢 質素唔錯 刺身等都好新鮮 好鮮甜❤️大家咁岩入大埔既話 不妨一試😆😆————————————————————————JMY.FOOD大家可以去比個like同follow埋我地嫁🥰————————————————————————J MY FOOD指數♥️🌤 環境:3.5/5🤵🏻 服務: 4/5🍼 味道: 3.9/5👣 推薦: 🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️/5
香港➰大埔

🤵🏻 服務: 4/5
🍼 味道: 3.9/5
👣 推薦: 🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️/5
2022-09-26 833 瀏覽
當晚相約友人一齊預訂了到這間餐廳用膳,我們都選了較貴的menu,但告之師傅20多款吃不完,希望「貴精不貴多」,當然師傅絕對能做到!👍🏻😎當晚也一共開了兩支sake,一支由店員推介的寒菊,味道較為清爽易入口;另一支是榮光富士,米香味較出。當晚師傳講解充足,食材新鮮,絕對是大飽口福的一晚😝當晚的菜單如下,尤其赤鮑魚的鮑魚醬汁熬的十分鮮味!九繪魚池魚碎切石垣貝北海道富山灣白蝦火炙梭子魚北海道冠雪真蠔北海道白象拔蚌北海道赤鮑魚北海道白魷魚配魚子醬馬糞海膽中拖羅壽司櫻煮八爪魚赤海膽壽司車海老醋鯖魚有機會再去一試👍🏻👍🏻

當晚師傳講解充足,食材新鮮,絕對是大飽口福的一晚😝

當晚的菜單如下,尤其赤鮑魚的鮑魚醬汁熬的十分鮮味!

九繪魚
赤海膽壽司
車海老
醋鯖魚

有機會再去一試👍🏻👍🏻
朋友係地膽,特登帶我哋嚟食好西,大家吹住水行行吓,朋友無啦啦停低,原來已經到咗,鋪頭位置都幾隱蔽,唔留神真係會直接行過咗鋪頭大概有十個位左右,當晚全店滿座一個師傅負責𝑆𝑒𝑟𝑣𝑒我哋四個𝐵𝑜𝑜𝑘位嘅時候,朋友已經係𝑊𝑡𝑠同師傅溝通過有咩海鮮想食同唔食其實我哋咩都想試,都冇乜嘢係唔食去到師傅都循例問多我哋一次有冇嘢唔食,係貼心嘅入座即奉上茶同漬物,漬物有醃蘿蔔、醃子姜、鮮長芋長芋即係日本准山,第一次生食准山,好新奇個人覺得生准山好食過熟准山,口感爽脆,帶有少少潺師博見到客人碟上嘅漬物食得𝟽𝟽𝟾𝟾,會自動添加 以下係順上菜次序分享: 前菜打頭陣有水雲醋,水雲醋酸酸地,好開胃入面除咗有水雲,仲加咗秋葵、長芋,令到賣相更精美 第二道菜係梭子魚刺身,師傅將魚皮炙燒過,更突出魚嘅油香 第三道菜係北海道毛蟹&醬油八爪魚,先食蟹肉蟹肉拆好晒,啱晒我呢啲鍾意食蟹又懶得拆肉嘅人再嘆埋我至愛嘅八爪魚,好滿足 第四道菜係利尻海膽墨魚壽司,老公最鍾意呢道菜呢道菜睇得出好考功夫,見師傅拎咗盒利尻產海膽出嚟再將切好嘅墨魚片好溫柔咁包住啲海膽,要做到啲海膽唔爆出嚟,真係高難度再加埋魚子醬點綴,勁精緻,海膽同墨魚都
朋友係地膽,特登帶我哋嚟食好西,
大家吹住水行行吓,朋友無啦啦停低,原來已經到咗,
鋪頭位置都幾隱蔽,唔留神真係會直接行過咗

鋪頭大概有十個位左右,當晚全店滿座
一個師傅負責𝑆𝑒𝑟𝑣𝑒我哋四個
其實我哋咩都想試,都冇乜嘢係唔食
去到師傅都循例問多我哋一次有冇嘢唔食,係貼心嘅

入座即奉上茶同漬物,漬物有醃蘿蔔、醃子姜、鮮長芋
長芋即係日本准山,第一次生食准山,好新奇
個人覺得生准山好食過熟准山,口感爽脆,帶有少少潺
師博見到客人碟上嘅漬物食得𝟽𝟽𝟾𝟾,會自動添加

以下係順上菜次序分享:

前菜打頭陣有水雲醋,水雲醋酸酸地,好開胃
入面除咗有水雲,仲加咗秋葵、長芋,令到賣相更精美

第二道菜係梭子魚刺身,師傅將魚皮炙燒過,更突出魚嘅油香

第三道菜係北海道毛蟹&醬油八爪魚,先食蟹肉
蟹肉拆好晒,啱晒我呢啲鍾意食蟹又懶得拆肉嘅人
再嘆埋我至愛嘅八爪魚,好滿足

第四道菜係利尻海膽墨魚壽司,老公最鍾意呢道菜
呢道菜睇得出好考功夫,見師傅拎咗盒利尻產海膽出嚟
再加埋魚子醬點綴,勁精緻,海膽同墨魚都好鮮甜

第五道菜係金目鯛配炸金目鯛魚鱗,呢道係朋友話必試
果然名不虛傳,肉質細嫩,再加炸魚鱗,夠晒惹味香口
連魚鱗都用埋冇浪費,真心欣賞

第六道菜係北海道赤鮑魚,有兩塊厚切鮑魚,心心眼
鮑魚勁淋,入口滿滿幸福,呢道菜係我最鍾意
師傅教先食一塊原味,另一塊沾鮑魚肝醬食
個人比較鍾意原味多啲,更加食到鮑魚嘅鮮味
鮑魚肝醬都香,用嚟沾飯團仔就一流

第七道菜係赤鯥,呢個要用手接,有濕紙巾提供俾客人抺乾淨隻手先
輕輕炙熱過嘅赤鯥,配埋多到就瀉嘅魚子
再用脆卜卜嘅紫菜包住,油脂香充滿晒成個口腔

第八道菜係北海道榮螺,呢道菜由靚女姐姐(妹妹)捧上
用咗螺殻裝住啲螺肉同湯,螺肉切到大大粒,份量算多
肉質都Ok,唔會煮過龍,但個湯就好咸
朋友之前嚟試過同一道菜,話個湯勁鮮甜,今次重手咗

第九道菜係北海道甘海老壽司
甜蝦好新鮮,再加埋櫻花蝦乾,好香

第十道菜係沙甸魚壽司,有少少腥,大家都一致認為呢個唔太啱口味
如果下次問有咩嘢唔食,可以答沙甸魚哈哈

第十一道菜係燒鰻魚,朋友大愛
鰻魚燒得啱啱好,外脆內軟
係略嫌有啲漏,再加上我食到呢到已經有少少飽肚感
另一舊我俾咗老公食,留返個肚食其他好西

第十二道菜係北海道白粟米刺身
係日本出本先夠膽生食,睇個樣平平無奇
一食落原來勁甜勁有粟米味勁爆汁,超正

第十三道菜係百日熟成吞拿魚壽司
百日熟成青森縣大間釣,聽個名都知係正野
但我唔好吞拿魚,食唔出咩大道理,牛嚼牡丹

第十四道菜係炭燒百日熟成吞拿魚壽司
同一種魚,但兩種食法,呢款係用備長炭烘過
見師傅準備晒架生,好似睇緊表演咁
如果同上道菜比較,我會鍾意呢道多啲,鍾意個炭香味

第十五道菜係北海道角螺刺身,爽口又鮮甜,最鍾意呢啲爽脆嘅口感

第十六道菜係北海道白象拔蚌壽司,用嚟做刺身已經正

第十七道菜係馬糞海膽壽司,我係食唔出利尻產同呢款有咩分別
但可以講嘅係兩款都好鮮甜,食完會仲想食

第十八道菜係厚燒玉子,入面加咗蝦,就算師傅冇講都食得出
多咗蝦嘅鮮味,好食過出面嘅玉子,同埋冇咁甜

第十九道係魚湯,比較清淡

第二十道係北海道哈密瓜配焦糖布甸,靚女姐姐(妹妹)提我哋先食瓜再食布甸,布甸甜度啱啱好
真係勁滿足,為今餐畫上完美句號

我同朋友就飽到上心口,冇諗過會咁飽
但老公唔夠飽,師傅整多件白身魚壽司同干瓢手卷俾佢
我好奇試咗啖干瓢,超級甜,我麻麻地
師傅話個餡係用瓜整,又識多樣野
我另外叫咗杯巨峰乳酸梳打,夠晒酸好好飲

師傅好專業又𝑛𝑖𝑐𝑒,有問必答,今餐飯學到好多野
我哋唔記得啲魚名,師傅都不厭其煩重複同我哋講
又有效率,我哋遲嚟,但食嘅進度仲快過隔離枱
(其實係我一個令到全村人遲到,真係唔應該遲到🙇🏿‍♀️)
完全唔覺得食到好𝑐ℎ𝑢𝑟,仲有時間俾我哋慢慢影相打卡
仲有兩個靚女姐姐(妹妹)幫手,服務態度同樣一級棒,又會同客人傾吓計
成餐飯食得好輕鬆,一啲都唔覺得拘謹
朋友果然冇介紹錯,有機會一定再嚟
2022-04-20 2159 瀏覽
日式omakase價錢越來越離地,尤其係晚餐貴到飛起,閒閒地2k-3k… 今次經朋友介紹試咗呢間頗隱世高質omakase店,只有大約十個位,一個師傅招呼一枱,有傾有講食足3個鐘,唔使趕還枱,食物質素非常高絕對不輸蝕市區店,但價錢係市區的一半❗️地點係就係偏遠咗少少,但計埋車錢都抵,性價比高!晚餐18度菜,每樣都好出色。壽司方面有針魚、石垣貝、剝皮魚配肝醬、野生鰤魚、海膽、熟成toro。當中燒toro最為深刻,一般會用火搶直接燒,但今次第一次見係用高溫炭烘toro,比火搶多了份炭香,油脂亦唔會過份流失更肥美juicy,又真正做到半生熟的口感,好好食🤤刺身方面,鮮甜爽彈衣世海老配超香濃龍蝦蝦膏再加上魚子醬真係無得輸,超級無敵豪華好食。北海道三重縣生蠔「令和之怪物」,真係有成隻手掌咁大隻,配蘋果醋啫喱超新鮮勁肥美。黑龍魚配炸魚鱗又是初嚐的食法。帶子燒過再夾脆紫菜食一流。另外火灸鱈魚白子超creamy,安康魚肝撈入米糠醃蘿蔔,肝味鹹香十足配脆cone食又是另一番風味,好特別的食法但又真係勁好夾。 玉子燒加了准山甜蝦入蛋整,特別有鮮味,煎香脆皮好重焦糖香,香甜亦有少少蛋糕的感覺。連個麵豉湯都用龍蝦

玉子燒加了准山甜蝦入蛋整,特別有鮮味,煎香脆皮好重焦糖香,香甜亦有少少蛋糕的感覺。連個麵豉湯都用龍蝦煮,有龍蝦肉,誠意滿分!最後甜品有抹茶雪糕銅鑼燒。

對魚的知識比較貧乏,師傅出動埋書圖文並茂介紹好認真😂長知識的一餐。

當晚菜單:車海老、火灸鱈魚白子、黑龍、針魚、石垣貝、熟成toro、剝皮魚、野生鰤魚 (油甘魚)、帶子、衣世海老、北海道白象拔蚌、燒toro、安康魚肝、北海道三重縣蠔、海膽、玉子燒、麵豉龍蝦湯、抹茶雪糕銅鑼燒
2021-12-19
咁啱入嚟📍大埔試試依區既omakase。✅餐廳環境寬落舒適📌$650 set前菜有茶碗蒸、螢光魷魚、深海池魚、日本生蠔及鮟鱇魚肝8貫壽司+1卷物按吃既順序有春子鯛、帆立貝、喜知次、大拖羅、水針魚、北寄貝、甘海老、馬糞海膽、鯖魚棒及吞拿魚蓉手卷。甜品有雪糕或雪葩價錢吾算貴,但質素普通,地方亦較偏遠。但相對大埔的選擇不多,有機會入到黎行個山、踩個車後想嘆翻個廚師發辦也是不錯的選擇。🍶 Corkage: $100/720ml
咁啱入嚟📍大埔試試依區既omakase。

✅餐廳環境寬落舒適

📌$650 set
前菜有茶碗蒸、螢光魷魚、深海池魚、日本生蠔及鮟鱇魚肝

8貫壽司+1卷物

甜品有雪糕或雪葩

🍶 Corkage: $100/720ml
2022-03-12
2021-08-25 2848 瀏覽
鮨魂貴為大埔其中一間食Omakase的鮨店,個人認為質量水準及服務都俾同區嘅另一間同級鮨店為高,唔好以為食Omakase就好貴最底消費要八佰一仟,識揀嘅話鮨魂中午有有三個set分別都只不過係$350(10貫壽司),$500(3刺身,7貫壽司),$650 (4刺身,8貫壽司,1煮物),全部會跟茶碗蒸、卷物、吸物同甜品嘅,如此價錢,新鮮魚貨,午市真心係抵到爛。而我同老婆今日中午就食咗佢個$650餐,就等我講下今日食咗啲乜野先。門面正統鮨店裝飾有一張暖簾寫住店名 - 鮨魂同有一個燈箱清楚簡潔。時值中午,門口有清晰menu,相信唔識日文嘅香港人大致上都估到有啲乜野食嘅喇。一嚟坐定定,揀好餐,問清楚有乜食同唔食之後,講解今日有乜魚貨之後就開始今日嘅午餐喇。茶碗蒸 - 先嚟茶碗蒸,底層係海膽同白果,蒸得幾好,唔老及過火,少creamy,有蛋香及甜味,作為一個頭盤不錯。令和之怪物 - 之後就上生蠔, 令和之怪物 L size,唔係超大隻,但好鮮及帶蠔味又creamy,面頭柚子酸汁,同令和之怪物同食異相匹配,整體平衡得好好。鰹魚刺身 - 熟成鰹魚,魚皮再用木炭焫燋,食落有燋香味及熟成魚特有的甘甜味。鮟

茶碗蒸
令和之怪物
鰹魚刺身
鮟鱇魚肝
鮟鱇魚肝 - 入口順滑係對佢第一個感覺,口感鮮嫩細膩,滑與嫩,配柚子汁後鮮味清新但又豐富。
汁燒白子

汁燒白子 - 滑,係好滑,有燋香令到白子特有的濃味更為強烈。好吃。
燒西京
燒西京 - 燒得過火,有啲乾身,同唔夠滑。
積物
積物 - 食完煮物之後師父就放上啲積物,咁就知道係開始食壽司嘅時間了。
油甘魚壽司
油甘魚壽司 - 肥美,油份高,夠鮮,醋飯帶微酸,夾。
鰯壽司
壽司 - 沙汀魚面𠝹了花,但沙汀魚極容易吸其他食味,一經由金屬接觸就會吸入金屬味,就算刀工如何細緻,此點都係一個敗北。
蟹壽司
壽司 - 蟹肉拆得好仔細,夠甜,師父手藝好好,如此難握的壽司都可以握得唔死實同完美扇形,抵讚。
金目鯛
金目鯛 - 金目鯛加炭焫燋香,將金目鯛的魚油引發出來,食味豐富,好食。
赤貝

赤貝 - 乾貝類只要新夠新會好食,加埋北海道來貨,鮮甜又爽彈,好食。
大拖羅
大拖羅 - 油脂豐富唔膩,魚油香好重,好食。
甜蝦
甜蝦 - 睇相就知師父手藝,扇形,蝦開得靚,加上蟹膏,完美配合。
馬冀海膽
馬冀海膽 - 夠甜,新鮮,紫菜即烤,夠脆。
拖羅蓉手捲
拖羅蓉手捲 - 加了紫蘇,與魚油好夾,夠平衡,夠清新。
甜蛋
甜蛋 - Q彈,唔死實,蛋香豐富。
吸物
吸物 - 好濃赤麵豉味,偏鹹。
柚子雪葩
柚子雪葩 - 最後甜點係柚子雪葩,酸甜平衡適中,作一個完美的完結。

連埋加一,每人$715,如此質數,平餐真心抵食。
2021-02-17
拖羅蓉手捲
柚子雪葩
  • 鰯壽司
2021-06-08 2549 瀏覽
人生第一次寫食評 因為覺得好有需要係因為我係睇食評而選擇呢間餐廳首先lunch 未計加一服務 $350一位 咁價錢同平時嘅omakase差唔多套餐包括茶碗蒸 10件壽司 一個手卷 湯 甜品魚生不新鮮 感覺似擺咗兩三日大部份嘅壽司都有啲腥味 除咗個海膽壽司同中拖羅唔錯之外其他壽司都真係唔達標自問要求都唔算好高 但真係搞唔掂茶碗蒸 湯同甜品都不過不失知道小店難經營但係如果 收呢個價錢呢個質素希望小店可以改善一下!!如果有改進 我都願意試多一次
人生第一次寫食評

自問要求都唔算好高 但真係搞唔掂
茶碗蒸 湯同甜品都不過不失

知道小店難經營
但係如果 收呢個價錢呢個質素
希望小店可以改善一下!!
如果有改進 我都願意試多一次
2020-12-10 5087 瀏覽
整體感覺不錯午餐$650一位再加支雪女神👍🏻👍🏻👍🏻女仔都好岩飲12:00-14:00兩小時的享受推薦Our First time to try omakase in Tai Po😚😚 另外還是頭一次試食 像極雞子的白子白潺潺,疑似腦袋嘅物體,入口即溶,非常鮮味👍🏻👍🏻呢種鱈魚白子,係日本人用來冬日補身嘅,含豐富蛋白質同維他命D,養顏功效一流!日本人更視之為女人美膚之寶!上網搜尋,原來,鱈魚白子每年打從10月尾至翌年3月最肥美,一條鱈魚可擁有500克甚至1,000克白子。
整體感覺不錯

午餐$650一位再加支雪女神👍🏻👍🏻👍🏻
女仔都好岩飲
12:00-14:00
兩小時的享受
推薦

😚😚

另外還是頭一次試食 像極雞子的白子
白潺潺,疑似腦袋嘅物體,入口即溶,非常鮮味👍🏻👍🏻

• 白子