2018-04-06 1039 瀏覽
這是我第一次打食評實在很憤怒我是隨機進入這間壽司店一坐下已發現很多昆蟲在飛來飛去心想算了都已經坐下來而且看到價錢又不算平 應該會好吃吧餐牌上寫著兩個師父發板是900-1400包括一些熟食和十件壽司最後是1100一位熟食已經不太好味 燒鰻魚很乾而且超多骨 (粗的骨)雞翼只有咸味生蠔不新鮮 生蠔邊是乾身的還有訛稱是煮了三小時的粉溝麵豉湯重點是  結帳時數來數去都只來了4-5件壽司一問之下 他說師父發板就是不會規定有多少壽司1100一位 我相信有很多更好的選擇吧這樣去劏客 我猜都是不打算長開吧
這是我第一次打食評
餐牌上寫著兩個師父發板是900-1400
包括一些熟食和十件壽司
最後是1100一位
熟食已經不太好味
燒鰻魚很乾而且超多骨 (粗的骨)
雞翼只有咸味

1100一位 我相信有很多更好的選擇吧
這樣去劏客 我猜都是不打算長開吧
2018-04-04
2018-03-22 714 瀏覽
由第一道開始讚到尾新鮮 甜美每樣都真心好食hk 未試話食到粉紅色又入口即溶ge拖羅章紅魚仲要小小腥咪都無前菜龍蝦沙律 + 三文魚 咩額頭到節果個位呢個唔知咩位 好得意ge 質感跟住黎大大隻帶子 好甜ga!!!!!!跟手有章紅魚 赤貝 我本身好怕食鰻魚ga 但係呢度果d 又無果d 泥味 我又ok wo跟住係淡味生蠔呢個我無食ge 我fd 怕腥都食到ar魷魚上面有d 柚子碎好清新ge 感覺然後到雞翼 同汁煮飽魚隆重登場係拖羅 甜蝦 同唔記得左咩魚事前師傅問左我地對拖羅ge偏好我地都係like 偏肥ge😂😂入口即溶即時已經想encore但師傅話仲有潛建左ge海膽軍艦右口魚sushi蟹膏炒飯分開2樣野食都好正ga個湯好甜最後黎返個柚子雪巴真係好fresh
由第一道開始讚到尾
新鮮 甜美
每樣都真心好食
hk 未試話食到粉紅色又入口即溶ge拖羅
章紅魚仲要小小腥咪都無

前菜龍蝦沙律 + 三文魚 咩額頭到節果個位
呢個唔知咩位 好得意ge 質感
跟住黎大大隻帶子
好甜ga!!!!!!
omakase

最後黎返個柚子雪巴
真係好fresh
omakase
2017-07-09 1670 瀏覽
早前"為食"朋友 (他自稱半個日本人)推介,太子地鐵站附近,亦有一間寿司店,頗有水準。去前已訂好位,輝師傅推薦 特上"奧孖卡些",$800一位,他"拍心口",保證離座時 人人心滿意足。二話不說,大眾就此決定。下午七點入座,吃吃喝喝,談談笑笑,與師傅有傾有講,碰杯暢飲。離開時,竟已約十一點。主打刺身、寿司,食材好,功夫 有日本師傅影子,招待亦親切。喜歡 有"深夜食堂" feel的 小店,三五老友聚舊 (板前座位,約八、九位),值得考慮。

主打刺身、寿司,食材好,功夫 有日本師傅影子,招待亦親切。

同三幾個朋友去食晚餐,有驚喜,餐單由師傅揀最新鮮嘅材料嚟整,野食超好味,魚生入口即溶,師傅又Nice,成班朋友飲下酒傾下計,係嗰到過左一個好開心嘅晚上,值得推薦,好開心
2017-05-29 829 瀏覽
A hidden Sushi restaurant offers omakase menu, which is rather unusual in Prince Edward. $680 discounted price ($800 originally) per head and we enjoyed the night a lot. Fresh ingredients from Japan were used, and the food was made by heart. Chef introduced us a very good price Sake which was surprisingly good (unlike most restaurant will introduce the higher price alcohol). Don't expect the environment can match those higher tier sushi restaurant in Central or CWB, but at this price range I would definitely come back again.
  • Omakase  dinner  menu
Yummy Yummy 無得輸既日本小店,質素同起日本食一樣,勁推!樣樣都好好味, 好滿足! ! ! 食堂內環境不算大,當坐起壽司吧又可以同TERU SAN 同食客吹水,好開心咁食一餐美味又開心既DINNER
樣樣都好好味, 好滿足! ! !
shooter
刺身
2017-04-17
shooter
刺身
  • 樣樣都好好味
  • 好滿足
2017-04-02 834 瀏覽
今日同老公第一次經過門口,舖頭簡陋,但我地想食日本菜所以入去試下,估唔到食物有驚喜,材料新鮮,睇得出師傅用心製造同好nice,我同老公點左個set$500,頭盤冰頭漬(即係三文魚鼻軟骨)同山葵八爪魚,漬物,之後好嘢就黎喇!有深海池魚刺身(呢個好正呀!食落口超新鮮)廣島蠔(師傅加左d秘製酸汁)帆立貝(可以刺身又得熟食又得)我試左熟食又唔(un)喎,我老公食左刺身好彈牙好新鮮!藍鰭吞拿魚壽司,大甜虾壽司,火灸左口魚邊壽司,(師傅會教我點樣食法,例如呢款點左豉油會好食d,呢款又整左即刻要食新鮮d)之後有海膽壽司!海膽海膽!呢個超正!師傅整呢款整得好高好多好正呀!呢個海膽真係黎到一定一定一定要食!因為d海膽金黃色好靚入口超級鮮甜!之後就有燒物或炸物,我揀左餃子雞亦,無骨加個醬汁好味👍🏼👍🏼到最尾一樣味增湯,似完一啖發覺同出面飲既面豉湯好唔同,問師傅先知原來個湯係用虾去(淆)幾個鐘架!所以個湯好有鮮虾味!呢個set對我黎講好滿足!當然我老公就唔夠食之後再點左碗木魚湯烏冬!呢個烏冬湯底好清呀好有味!臨走師傅仲送左個甜品我食!整體我對呢間舖非常滿意,唯一美中不足是裝修簡單,好難吸引食客,但食材真係無

無得頂👍🏼👍🏼👍🏼

2017-03-29
  • 日本菜
2017-02-19 638 瀏覽
又到星期五,少爺暫由工人照顧,大少奶又難得沒有節目,終於可以二人晚餐。星期五,唔想過海,無訂位,大少奶又想食日本野(而且非常挑剔)。終於想起曾經路過的一間隱世日本餐廳。打電話搏一搏,果然有位。店子不大,吧台只有幾個位,加上散座,最多可容納10多人。週五晚上8點,居然只有我們一枱客。我們點好 $800 一位的 omakase,自攜了清酒免開瓶費。一輪美食加深夜食堂吹水聊天晚宴正式開動。小食是沙律、魚皮凍。已經感覺師傅有誠意(另外拌碟的醃蒜頭好好食,我要求加了幾次)。之後是新鮮日本象拔蚌刺身、深海池魚刺身、現開赤貝、魷魚刺身、生蠔(是我喜歡的日式酸汁食法)。全部都是高質新鮮日本貨。中間曾經上過一道白子,我們慘叫了一聲(雖然我們都知是貴嘢,但在日本吃過幾次都接受不了),師傅也從善如流換了。吃到這裡,酒過三巡,我和少奶已經暫時忘卻生活煩憂,開懷談笑,亦開始和師傅聊上了。原來輝師傅(店名「鮨輝」來源)已經入行超過30年,開店前在五星酒店做到總廚。別看他保養得宜,原來已經三代同堂。既沒有太大家庭負擔,又想勇於嘗試,毅然自行開業。一路談天說地,熱食與壽司繼續源源送上。燒元貝、燒鰻魚都美味。難得不愛吃

廚師法辦刺身

一路談天說地,熱食與壽司繼續源源送上。燒元貝、燒鰻魚都美味。難得不愛吃鰻魚的少奶都讚賞。再來一道粟米片炸雞,十分有趣,很有點星洲名菜麥片蝦的神髓。
壽司方面最特色是蟹膏 - 已經很久沒有吃,味道依然濃烈(這東西不能吃太多,當年我太愛吃自己買了一罐回家,後果是以後幾年都不敢再吃),北海道海膽下手非常慷慨,感覺很滿足。藍鰭吞拿與拖羅分壽司刺身一起上,量不多但非常甘香。
北海道海膽壽司
談笑間有一男士進來用餐,他太太有節目所以一人找吃。過了一會大家打成一片,談起小朋友讀書,甚至夫妻相處之道、離婚的利弊等⋯⋯非常搞笑。杯觥交錯間,我自攜的兩瓶清酒與該男士點的兩小瓶都給我們幹掉。甜品雪芭之後,吃了三個小時的愉快晚宴正式劃上句號。

在九龍區要找高質的日本菜選擇較少。在太子酒吧街開立高質日本菜經營不易。雖然我們覺得物超所值,畢竟價位與區份客路未必匹配。希望輝師傅繼續努力,開拓更多元化客源,繼續為我們帶來既就腳、又高質的隱世美食。
2017-02-17
廚師法辦刺身
北海道海膽壽司
今次係第二次黎食、本人好鍾意食日本菜、由其係刺身!呢間唔係平時一般食黎食去食到厭既三文魚吞拿魚壽司鋪、此乃番頭既主因。坐係壽司吧同主廚閒傾、原來主廚有廿多年高級日本料理店經驗、廚師精選發辦既各式美食、魚生、 牡丹蝦、甜蝦刺身等等、好夠鮮味又肥美!如果唔熟繁多種類既魚生刺身、可以試下由主廚發辦、唔洗自己諗/識但又食到好野、(廚師好Nice的👍)好多特色既和食係出面都好大多都無試過!而且每件刺身都係份量同鮮味十足上碟既食品每樣都係一件起/數少片止…份量控制得超好!食一餐可以食到十幾種美食…一個字講哂!…超滿足!…😂呢餐最深刻既美食包括:吞拿魚腩、牡丹蝦、白蝦苗?(肥!鮮甜!)薄切左口魚(邊)(唔同部位原來完全兩種味道!邊咬落仲爽脆)…魚精(是什麼?…你懂的…)(個汁同魚精本身既味非常match!真係要試!不過睇季節喎)鰻魚bb(超爽口)塞滿口既海膽壽司(海膽多過飯…Juicy..)…一次過太多好野…記憶不能盡錄一次得十二張相…有幾樣無辦法po一次個胃食得一餐…否則仲好想食多餐…
今次係第二次黎食、本人好鍾意食日本菜、由其係刺身

呢餐最深刻既美食包括:

吞拿魚腩、牡丹蝦、白蝦苗?(肥!鮮甜!)
薄切左口魚(邊)(唔同部位原來完全兩種味道!邊咬落仲爽脆)
鰻魚bb(超爽口)
塞滿口既海膽壽司(海膽多過飯…Juicy..)…

一次過太多好野…記憶不能盡錄
一次得十二張相…有幾樣無辦法po
一次個胃食得一餐…否則仲好想食多餐…
2015-03-05
情人節