2017-11-28 798 瀏覽
最近工作不算忙,經常可以早收工,又係四出揾食既好時機~天后開左間廚師發板,我同男友都中意食日本野,一定不能錯過~呢日因為鼻敏感唔太舒服,所以揀左坐卡位,未能欣賞師傅做壽司,實在可惜~我地揀左一個廚師發板餐$880同一個壽司餐$800首先,壽司餐包含先付,前菜,壽司10件,手卷,湯,甜品冰菜,蕃茄,鮟鱇魚肝冰菜爽脆,同蕃茄一樣清甜,鮟鱇魚肝味甘~壽司方面,赤貝脆身,味道鮮甜~海老質感爽嫩,鮮味十足~拖羅根,肥美厚身,充滿油脂香亦不失魚味~馬糞海膽壽司~口感creamy,入口即溶,味道鮮甜甘香~後面兩件玉子,味道香甜富蛋香,口感跟平時玉子唔一樣,呢個食落鬆軟,蛋香特別濃郁,有d似雞蛋糕,我自己好喜歡~廚師發板餐,包括前菜,黑鮪壽司三款,烏魚子海膽蝦丸,海鮮丼三款,湯,甜品~烏魚子海膽蝦丸是熱食一款,外層金黃微脆香口,手打蝦丸彈牙爽口,啖啖蝦肉,中間包裹著大量海膽,味道同口感都好夾,非常驚喜~赤身,中拖羅,拖羅根,一次食勻三款,大滿足~赤身魚味最濃,拖羅根最肥美,中拖羅就最美味,又肥美又香魚味~三款丼用酒樓盛載,顯得更高貴~海膽丼,大量海膽蓋飯,好糠概的說,海膽鮮甜creamy~三文魚子丼,
最近工作不算忙,經常可以早收工,又係四出揾食既好時機~

天后開左間廚師發板,我同男友都中意食日本野,一定不能錯過~

我地揀左一個廚師發板餐$880同一個壽司餐$800

首先,壽司餐包含先付,前菜,壽司10件,手卷,湯,甜品

冰菜,蕃茄,鮟鱇魚肝
冰菜爽脆,同蕃茄一樣清甜,鮟鱇魚肝味甘~

壽司方面,
赤貝脆身,味道鮮甜~
海老質感爽嫩,鮮味十足~
拖羅根,肥美厚身,充滿油脂香亦不失魚味~

馬糞海膽壽司~
口感creamy,入口即溶,味道鮮甜甘香~

烏魚子海膽蝦丸

赤身,中拖羅,拖羅根,一次食勻三款,大滿足~

三款丼用酒樓盛載,顯得更高貴~
海膽丼,大量海膽蓋飯,好糠概的說,海膽鮮甜creamy~
三文魚子丼,亦係大堆頭,鮮味在口中爆發,男友大愛~
黑鮪魚腩蓉,以大拖羅打成蓉,上面加上蔥,伴以日本米飯吃,拖羅迷最愛~

最後喝一碗熱魚湯暖暖胃,非常濃郁鮮甜~

食埋個蜜瓜同抹茶奶凍,為今餐畫上完美結局~

2017-11-28 44 瀏覽
同事話天后其實都好多野食,所以趁weekend黎explore下我地唔係好熟天后,不過時間尚早,可以周圍行下,睇下。見到依間有 食Omakase日本餐廳, 勾起上次既美味回憶,好想食呀😋老公話想食就試啦!咁我地就入去試😁入到去見到Bar 枱有位,我地揀吧枱坐,因為可以睇住美食既製作過程係一件很有趣既事。😄我地揀左2個set, 師博好細心咁問我地唔食咩,我地無咩唔食,所以一切由廚師發板我當然揀左 Omakase course:冷砵:用左溫室蕃茄、冰菜切出一朵花,旁邊既係安康魚肝。冰菜好爽口,加上柚子鼓油,提升佢既味道。魚肝好滑,味道好濃加上,上面d魚籽,口感豐富溫室蕃茄超級甜,甜到好似加左糖,但加左糖都無咁好食壽司10件:由淡味開始食,慢慢到濃味1)𩶘魚,上面係新鮮紫菜䲞魚好爽口,新鮮紫菜再添鮮味,令鮮度提升2)深海池魚上面有d薑蓉,味道爽甜3)帶子加左柚子汁既新鮮帶子更加爽口4)吞拿魚上面係柚子胡椒拖羅多魚脂,好香,入口即溶,加左柚子胡椒,好夾5)花竹蝦中間加左白松露同蟹膏白松露和蝦好夾,無蓋過佢既味道,加埋蟹膏,oishi 6)秋刀魚魚味重,比之前吞拿魚更重,魚脂比例更多7)鯖魚新鮮

我地唔係好熟天后,不過時間尚早,可以周圍行下,睇下。
老公話想食就試啦!
咁我地就入去試😁

我當然揀左 Omakase course:

冷砵:
用左溫室蕃茄、冰菜切出一朵花,旁邊既係安康魚肝。
冰菜好爽口,加上柚子鼓油,提升佢既味道。
魚肝好滑,味道好濃加上,上面d魚籽,口感豐富

溫室蕃茄超級甜,甜到好似加左糖,但加左糖都無咁好食

壽司10件:
由淡味開始食,慢慢到濃味

1)𩶘魚,上面係新鮮紫菜
䲞魚好爽口,新鮮紫菜再添鮮味,令鮮度提升

2)深海池魚
上面有d薑蓉,味道爽甜

3)帶子
加左柚子汁既新鮮帶子更加爽口

4)吞拿魚上面係柚子胡椒
拖羅多魚脂,好香,入口即溶,加左柚子胡椒,好夾

5)花竹蝦
中間加左白松露同蟹膏
白松露和蝦好夾,無蓋過佢既味道,加埋蟹膏,oishi

6)秋刀魚
魚味重,比之前吞拿魚更重,魚脂比例更多

7)鯖魚
新鮮無淹,上面係白板昆布,帶點柚子味,食完濃郁既魚生,口腔都好清新

8)野生油金魚
仲要double,2層魚生一層飯咁上

味道清新,相對油份再重一d~

9)拖羅
用紫菜夾住,紫菜脆,拖羅好滑、好錦

10)吞拿魚手卷
裡面加左紫蘇葉,做出自己既特色味道

再黎既係𩶘魚湯,
塊魚好滑烹調既時間岩岩好。
豆腐仲滑,湯底亦都好濃郁

甜品係海棉蛋:
質感真係好似海棉蛋糕,咸咸、甜甜、但又重蛋味

老公叫左個Sushi Toyo special set。

前菜係日本既牡丹蝦和佢既蝦子。
好彈牙,好甜

主菜係:

吞拿魚他他杯
好滑、加左炒香左既脆芝麻同生蔥,更香,好出色既配搭

海膽杯
海膽好新鮮、好滑呀

魚子杯
粒粒新鮮魚子,粒粒鮮

仲有壽司3件,包括赤身、中拖羅、大拖羅。
由淺至深,由多油脂去到入口即溶

烏魚子海膽蝦丸
上面係烏魚子片,好香啊,無林過烏魚子原來係可以咁烹調,蝦丸啖啖肉,裡面仲要有香濃海膽。3重口感覺衝擊

湯同甜品同我叫既omakase一樣~

最後再黎金薄紅豆布甸配芝麻雪糕和金薄紅豆布甸配超甜哈密瓜

餐廳最近換了更好的食物烹調方法。
而且價錢方面12月應該將會更親民,到時黎可以食更多
2017-11-25
  • Omakase course
間唔中都要豪一次嘅!呢間餐廳係朋友介紹,佢話之前黎食過,覺得廚師整嘅嘢好有心思,同埋好好味,所以趁住我話要慶祝周年嘅時候,就叫我來呢度啦!我早一個星期到就book定位!黎到之後職員好熱心咁照顧我地,比熱毛巾我哋抹手,一啲都唔似其他食評咁樣話職員好冇禮貌,相反我覺得佢哋都好有禮貌。之後就俾咗日本餐牌我哋揀,呢度有啲set或者散叫嘅食物,為咗免卻麻煩,我哋兩個就叫咗兩個唔同嘅set,一次過試晒好多樣嘢!坐吧枱的位置可以見到師傅將食材好整齊咁擺左係雪櫃入邊,整每一件壽司我都可以睇到。首先,呢個係sushi Toyo special set ,好精美,好吸引!有三杯海鮮丼、黑鮪壽司等。烏魚子海膽蝦丸呢個係用蝦肉同魚肉手打而成,所以好彈牙,好有咬口。本身望落去都似冇乜特別,咬落去嘅時候你就會發現有啲意想不到嘅事情發生!就係入邊原來係海膽樓!咬嘅時候SD海膽標出來!海膽好香、好甜,成個好特別,之前都未食過呢個配搭好好味。蝦剌身好肥美、清甜。大拖羅好肥美,脂肪分佈等好靚!食落去好好似入口即溶嘅感覺,好正!中拖嘅肉質你帶拖實少少,因為脂肪夠少咗,但係食落去就會冇咁多油脂感,都好正!赤身嘅色紅D,啲脂肪

烏魚子海膽蝦丸
呢個係用蝦肉同魚肉手打而成,所以好彈牙,好有咬口。

蝦剌身
好肥美、清甜。

大拖羅
好肥美,脂肪分佈等好靚!食落去好好似入口即溶嘅感覺,好正!

赤身嘅色紅D,啲脂肪亦都係最小嘅,雖然係赤身,但食落去都係好鮮甜。

一次過試晒三樣!正!

海鮮丼

魚子大粒、鮮甜!

拖羅蓉,一D都唔腥! 好香!

馬糞海膽
海膽好多,好甜,食過最好食GE海膽!極品!

蜆肉面豉湯
啲人肉好大隻準卜卜好肥美個湯唔知靈芝飲開嘅面試湯咁行佢好清甜入邊除咗有錢之外仲有集菌同埋豆腐所以成個湯好清甜一啲都唔馬虎。

甜品
蜜瓜好甜,肉質好淋,無渣,超正!
紅豆金薄綠茶奶凍,紅豆好淋、好沙,奶凍好滑!

OMAKASE COURSE
有前菜、十款壽司、手卷、湯同甜品

左口魚
望落去好白滑,食落肉質較韌、爽口,面頭有啲酸酸地既凍啫哩狀醬汁,酸酸地作為第一件壽司好開胃!

赤貝
好大塊,超爽口,一咬就開,無腥味。

鰤魚
鰤魚都係第一次聽,原來佢係日本人婚嫁過大禮嘅時用,每年淨係冬天先至會出現。富山嘅最為出名,係當地人最鍾意食嘅漁產之一。鰤魚比日本人稱為出世魚,有出人頭地嘅意思。食落啲肉好肥美,鮮甜,唔韌。

竹節蝦
竹節蝦比起其他既蝦顏色較鮮明,望落去真係一節節甘。打開入面原來係白松露,好香!夾住佢黎食真係一大享受!

深海池魚
呢個深海池魚的肉質細緻,爽口。
呢件深海池魚比一般池魚鮮甜,肉質爽同埋肥美!

剝皮魚
真係第一次聽!個樣有啲似花枝壽司,因為佢用剝皮魚既肝整成醬再撈埋,味道較濃,幾特別。

秋刀魚
秋刀魚刺身真係第一次食,原來秋冬食秋刀魚係當造,最肥美!熟食既秋刀魚都會有陣腥味,但反而刺身就無!肉質都幾淋!

北海道馬糞海膽
之前食過臭臭地既馬糞海膽,所以對呢樣嘢印象麻麻。但呢次完全改觀!海膽色水靚,橙橙地,好清甜,好鮮味!

喜芝次
面頭有D生薑,好多人都係會用燒烤或者炸熟佢黎食,而呢個灸燒刺身,食落肉質好細緻,有豐富嘅油脂,啖啖肉,好正!

拖羅
油脂必晒出黎!好鮮甜肥美!

魚腩蓉手卷
唔好以為佢淨係面頭先有魚腩蓉,而係成條都有! 材料好足!
魚腩蓉好鮮甜,沾少少醬油食更能帶出個味道!

玉子
無論外型同味道都好似芝士蛋糕!師傅話係手工食品,佢無用粉,剩係用蛋加蝦打成,唔係好多舖頭有做。
覺得好特別,好好食,好鬆化,又有芝士味,直情可以當甜品甘食!

立魚湯、蜆湯
好濃既魚湯,仲有兩大舊魚肉,好嫩滑。

甜品
芝麻雪糕好濃滑、好香!

我覺得呢間餐廳嘅師傅唔止淨係整食物出嚟俾客人食,而係製作藝術品!每一樣食物都整得好細緻,有唔同既野去點綴,好靚!完全見到師傅做每一件壽司都好有心思同要求!食物好有水準、好新鮮,有別於一般日式餐廳!

鮨豊係一間好有心思嘅一間餐廳。值得!超滿足!
2017-11-25 58 瀏覽
Days after the Japanese restaurant is very low profile, easy to miss the door of the shallow wood but for me to roll in the days after the restaurant is not difficult to find friends say a street name I know the restaurant location, less than 5 minutes from the subway Distance. "Omakase $ 800-880 / bit" Cold  healthy fish liver, tomato, ice dish three are seasoned with vinegar sauce: tomato fresh; ice like a lot of drops of water on the surface, refreshing; healthy fish liver creamy not greasy .
water on the surface, refreshing; healthy fish liver creamy not greasy . There are four appetizers appetizer with dish: yellow radish, sour ginger, burdock and red stains, sour is very appetizing. 10
 pieces of sushi  Natural anchovies with sour sauce: Slightly lighter
anchovies, with a few swords on the upper side of the sashimi, and sour
jerky.
2017-11-22 214 瀏覽
鮨豊位處天后食街,小妹沿著Google Map指示,稍一不留神,竟然與小店擦身而過。是也,小店門面設計較為內斂,店名不太著跡。若不仔細留意,十分容易「過門而不知」! 小巧精緻的餐具,教人愛不釋手。 Sushi Toyo Special Set $800,有前菜、黑鮪壽司三款、烏魚子海膽蝦丸、海鮮丼三款、湯和甜品。 Sushi Toyo Special Set 的前菜、三款黑鮪壽司和海鮮丼,以及烏魚子海膽蝦丸,艷麗登場!只見一個半圓形黑色托盤內,放有牡丹蝦、烏魚子海膽蝦丸、以高身透明玻璃杯奉客的海膽、三文魚籽及黑鮪魚腩蓉海鮮丼,以及三款黑鮪壽司,色彩繽紛耀眼,視覺享受一流! 這一小碟的牡丹蝦刺身,襯以嫩綠海帶,以及一片楓葉,挺有秋天的詩意!鮮嫩粘滑富膠質的牡丹蝦,配上以蝦膏汁調成的蝦籽,入口更富鮮味。 烏魚子流心海膽蝦丸,也是大廚誠意之作。大廚把蝦肉起膠,搓成爽口鮮美的球形,中間釀入流心甜鮮海膽,面層再飾以數片鹹鮮富咬口的烏魚子,多重鮮味在口中瞬間爆發,教人回味不已。撒上瓣瓣鮮黃菊花瓣,不禁教人想起,當下秋意正濃。 三款黑鮪壽司,包括最紅色的赤身、粉紅色的中拖羅和粉白相間的大

小巧精緻的餐具,教人愛不釋手。

三款黑鮪壽司,包括最紅色的赤身、粉紅色的中拖羅和粉白相間的大拖羅。三者的分別,在於魚油和脂肪,一個比一個來得濃烈和豐富。小妺,吃了質感如肥豬肉的大拖羅。大拖羅脂肪極為豐富,被譽為是「拖羅中的極品」。吃罷,滿嘴油脂香,久久不散。

三文魚籽、海膽及黑鮪魚腩蓉海鮮丼,鮮味洋溢不在話下,底下的壽司飯,選用了日本山形縣光姬米製作,香糯富咬口,也是水準之作。

這一杯的三文魚子籽海鮮丼,經醃漬的三文魚籽,粒粒晶瑩通透,外層脆口帶韌性,一咬即破,內裏鹹鮮的汁液一湧而出,滿嘴滋味。壽司飯、鹹鮮三文魚籽和清爽青瓜片一同吃用,十分匹配,且帶一分的清爽。

海膽海鮮丼的主角,當然是呈橙黃色、味道鮮甜且質感細滑的海膽了﹗挾一小箸海膽放入嘴裏細嚼,非常新鮮甜美,且入口即溶。舌尖,彷彿游走於大海之中般,既甜蜜,又美妙﹗

黑鮪魚腩蓉海鮮丼,大廚把精選吞拿魚剁碎,再混入香蔥、芝麻和黃瓜等混合,放在壽司飯上。細嚼下,鮮味洋溢,且滲透出啖啖魚油鮨香,香蔥、芝麻和黃瓜更加增添口感及清新氣息。

熱湯,有奶白色的魚豆腐湯,以一個黑色瓷盛載奉客。一打開碗蓋,發現蓋內以金色勾勒出富日本風情的圖案。據說,這個美得如藝術品的湯碗價值不菲。小妹聽後,不禁動了歪念,想把它據為己有。想知道其身價?去問店員吧……

足料魚湯,湯頭甜鮮濃郁,湯內除一塊魚肉外,還有細滑富豆香的日本豆腐,以及清香的芫茜。她說,豆腐很美,大大提升了魚湯的肉內涵。

Omakase $880,包括冷盤、前菜、10件壽司、手卷、湯及甜品

前菜是鮟鱇魚肝配溫室菓茄和冰菜,鮟鱇魚肝被譽為「海裡的鵝肝」, 質感像鵝肝般幼滑軟綿且入口即化,滲透出濃濃的魚肝香味。菓茄和冰菜均產自日本,前者入口清甜多汁,後者爽口無渣。

淹漬淮山和蘿蔔酸香清爽富咬口和嚼勁,也是不錯的開胃前菜。

十款壽司,包括金目鯛、深海池魚、拖羅、赤貝、鰤魚、海膽、秋刀魚、白蝦、剥皮魚和赤鯥魚,以及額外贈送的玉子。十款壽司,所選取的食材不同,口感和食味也各異,誰也搶不了誰的鋒芒,大家各自散發著自家的獨特魅力。只是,出乎意料地,最教我們驚艷和讚口不絕的,竟然是看似平平無奇的「玉子」。

鮨豊的「玉子」,有別於坊間的作品,是以蝦和魚磨成粉,與雞蛋混合後再烤焗,工序繁多。咬一口,玉子質感鬆軟,蛋味香濃,甜味和鮮味滿瀉,感覺有點兒像在吃日本的芝士蛋糕。

吞拿魚蓉手卷,選料與製法與黑鮪魚腩蓉海鮮丼,大致一樣。只是,賣相稍有不同,把材料以紫菜捲著﹗湯,與上面一樣,不再介紹。

壓軸甜品,是綠得發亮的空運新鮮水果。一個是日本蜜瓜配香印提子,另一個是香印提子配豆腐雪糕。日本蜜瓜又甜又軟又多汁,香印提子則既爽又甜且多汁,而豆腐雪糕口感粘滑,豆味香濃。三者,為今晚劃上甜美和完美的句號。

她珍而重之,要把這一片楓葉,以及一朵菊花,帶回家去。繼續,好好回味這一夜的精彩。。。。。
2017-11-10
2017-11-22 156 瀏覽
一位由細睇到大的小朋友生日,又係我地幾位大姐姐一年一聚的日子。來到後街中的小店,是木系的日本風格。內裡新淨光猛,幸運地我們可坐在吧檯前。難得坐近師傅,當然要點Omakase,一試手藝。《冷物》前菜是時令的白子,入秋後的白子很肥美,質感好滑好creamy好rich。伴碟的日本蕃茄和冰菜也爽甜清新。不錯的前菜,為我們的味蕾熱了身。《十貫壽司》整體而言,十款壽司選材甚佳,均是時令美食。飯帶微酸,溫度剛好,好開胃。如果魚肉能均厚一點,相信整體的口感會更佳。平目魚,附以酸汁啫喱,魚味較清啖而酸味較為突出。赤貝,附以檸檬汁及柚子皮,帶出了貝的鮮味和突出了清爽的口感,很好吃。深海池魚,附以柚子胡椒,與魚油的甘香相映成趣。九洲花竹蝦,附以特製炒蝦鬆,非常出色。蝦是半熟的,口感不黏,而是非常彈牙,鮮味十足,配上蝦鬆獨特的香,是當晚印象比較難忘的一款壽司。油甘魚,原味簡單但好鮮甜。秋刀魚,是時令的食材,非常驚喜因為一D都唔腥而且好肥美。吞拿魚赤身,經醃製較軟身,而鮮味保留得很好。海膽軍艦,質感好潤滑,帶甘香,令人好想多吃兩件。燒鯖魚,魚味經炙燒後味道更濃但唔太膩,而伴隨的昆布則有點微酸。拖羅,只吃原味。作
來到後街中的小店,是木系的日本風格。
內裡新淨光猛,幸運地我們可坐在吧檯前。
難得坐近師傅,當然要點Omakase,一試手藝。

《冷物》

《十貫壽司

平目魚,附以酸汁啫喱,魚味較清啖而酸味較為突出。
深海池魚,附以柚子胡椒,與魚油的甘香相映成趣。
油甘魚,原味簡單但好鮮甜。
秋刀魚,是時令的食材,非常驚喜因為一D都唔腥而且好肥美。
吞拿魚赤身,經醃製較軟身,而鮮味保留得很好。
海膽軍艦,質感好潤滑,帶甘香,令人好想多吃兩件。
拖羅,只吃原味。作為壓軸的一貫,鮮味濃郁並於口內化開,能將滿足感留在口中。
海綿雞蛋,是令人動容的誠意。雞蛋用無比的耐性和精巧的技術發起後,加入蝦蓉及魚蓉,但並無麵粉,最後竟做出如蛋糕般的口感。
黑鮪魚蓉手卷,餡料非常的多,要從飯卷中擠出來,令人感覺十分滿足。
白身魚湯,奶白色但不帶腥,好暖胃。
甜品是靜崗蜜瓜和奶凍,為晚宴畫上完美句號。
又一個開心愉快的omakase night💕
最近就像中了omakase的毒,頻頻的吃。好享受看師傅認真的表演,甘心付出信任。享受對未知的期待,更是享受每一件美食來到眼前的驚喜。
2017-11-17
慶祝紀念
生日
2017-11-21 55 瀏覽
今日朋友帶左我去天后食個OMAKASE, OMAKASE意指廚師發辦,也是對廚師的一種信任,由他來為你挑選最優質、最時令的食材, 食完係12分滿足哦!廚師為我地安排左冷盤, 前菜, 壽司, 手卷, 湯同甜品冷盤有鮮蕃茄, 冰菜同鮟鱇魚肝, 我第一次食冰菜, 咬口爽脆, 好特別!石立魚味道爽甜,師傅特別在魚上加了少許黑松露,帶出清新的魚鮮。赤貝係原隻開邊,悉悉索索的爽口,鮮甜又多汁,滿口海洋味道。深海池魚肉質細緻嫩滑,爽朗的口感, 師傅點左醬汁令壽司更鮮!冬季正是鰤魚的當造季節, 肉質很甘甜, 口感油滑幼細!車海老當令於秋冬, Q軟並帶有鮮美緊緻的口感,宛如在舌尖輕舞,爽口誘人。海膽軍艦, 海膽肉為馬糞海膽,味道濃厚卻不帶一絲的甘,入口嫩滑, 金黃水潤,質感Creamy,鮮味在口中爆發秋刀魚搭配切碎的蔥, 讓秋刀魚的油脂吃來不會太油膩,與醋飯結合更是愈嚼愈香。食左生冷野之后, 廚師都照顧我們的胃, 送上熱熱的麵豉湯, 內里滿有魚肉, 本菇, 一口鮮甜都味道!最後食埋JUICY既蜜瓜同布丁, 好飽呀, 滋味滿足, 享受到一餐高質素既OMAKASE的確好正!

廚師為我地安排左冷盤, 前菜, 壽司, 手卷, 湯同甜品

赤貝係原隻開邊,悉悉索索的爽口,鮮甜又多汁,滿口海洋味道。
冬季正是鰤魚的當造季節, 肉質很甘甜, 口感油滑幼細!
2017-11-21 46 瀏覽
剛與姊妹旅行完回來, 因為行程豐富緊湊, 連睡眠也透支了, 旅途疲倦, 聊天時間其實比想像少, 聊不夠的關係, 打算回來約她吃飯, 再來個girl's talk。 兩個女生想吃壽司, 要有質素的, 又想靜靜的聊天, 就選了在天后這間該是新開的高級日本菜, 食廚師發辦, 不用自己點菜, 選好餐就交給師傅話事, 揀選時令的食材, 給我們最新鮮最好的料理。  相量之下決定要一個Sushi Toyo Special Set $800 (有前菜、黑鮪壽司三款、烏魚子海膽蝦丸、海鮮丼三款、湯、甜品) 及一個Omakase Course $880 (有冷盤、前菜、壽司10件、手卷、湯、甜品) 兩個人分享吃。  兩個人分享這一盤前菜, 有菓茄、冰菜和安康魚肝, 菓茄是一種日本的蕃茄, 入口清甜, 冰菜爽口無渣, 重點是安康魚肝, 它被稱為「海裡的鵝肝」, 有著油嫩可口、入口即化、綿密的口感,內含豐富的維他命及脂質, 有濃濃的魚肝香味。 Sushi Toyo Special Set 到場, 賣相非常之美, 又精緻, 令女生大喜, 有黑鮪壽司三款、烏魚子海膽蝦丸、海鮮丼三款。 烏魚子海膽蝦丸 與

相量之下決定要一個
Omakase Course $880

Sushi Toyo Special Set
烏魚子海膽蝦丸

與別不同, 有驚喜的蝦丸, 蝦膠製成球形, 中間有流心海膽, 配上烏魚子, 多重鮮味的滋味, 蝦膠打得非常彈牙, 而且蝦味特別鮮濃, 令人難忘, 海膽亦屬鮮甜。

牡丹蝦配上以蝦膏汁調成的蝦籽, 牡丹蝦晶瑩光澤有通透感, 入口鮮味且富膠質, 調製過的蝦膏蝦籽帶起整個鮮味。
 海鮮丼三款有
海膽、三文魚子、黑鮪魚腩蓉, 以放大了的酒杯造形呈上, 夠浪漫。
黑鮪吞拿魚就是我們熟悉的藍鰭吞拿魚, 它比較特別的是師傅揀選靚位將魚蓉手刮出來, 再以香蔥、芝麻、黃瓜混合調味, 這可能是我香港吃過的吞拿魚腩蓉最好吃的no.1
, 鮮味突出加上適當的鮨香, 黃瓜加添口感及清新, 令人回味無窮。
 來自北海道的
馬糞海膽, 呈橙黃色, 和我去北海道吃的海膽一樣, 最重要是新鮮度, 一放入口就知道, 它確是非常新鮮甜味, 入口即溶, 感覺像心飛到海洋中游走, 輕快而美妙。

三文魚子是經醃漬的魚卵, 去除海水味, 粒粒晶瑩通透, 外皮有一定靭性, 但一咬即破, 爆出的汁有種清甜的感覺, 同時亦很鹹香, 一點也沒腥和苦。
黑鮪壽司三款
包括有最紅色的赤身、粉紅色的中拖羅和火炙過的大拖羅, 赤身部份入口鮮美甘甜, 口感柔軟, 有較濃的魚香; 中拖羅的脂肪比赤身多, 多了一份魚油香; 大拖羅是吞拿魚的前半腹, 脂肪豐富, 被譽為「拖羅中的極品」, 火炙過後有種焦香, 比起純刺身食少了油膩感, 但仍保留那極品迷人的滋味。
 另一個set的
Omakase Course有10件壽司, 一次過送到來, 十款壽司包括
赤鯥魚、金目鯛、秋刀魚、鰤魚、深海池魚、鱆紅魚、拖羅、赤貝、海膽、花竹蝦、玉子, 數數有11樣, 玉子該是送的吧。

赤貝看起來肥美肉厚, 完全蓋過飯團, 事實壽司的飯團都很小, 吃起來不會覺得太飽。赤貝肉質鮮甜無腥, 外脆內嫩, 口感一流。
花竹蝦
顏色鮮明突出, 口感爽彈, 唯松露味較突出, 稍蓋了蝦鮮味。
鰤魚
的養殖版是油甘魚, 以秋冬最為肥美, 也是今季當造食材, 淡淡甘甜的淡紅色魚肉, 肉身油分高, 每口都充斥著魚油香氣, 具有獨特的清爽口感。
 銀色皮的那件是
秋刀魚, 秋天是秋刀魚最當造的季節, 每年秋天總想念它的味道, 肥美的秋刀魚脂肪豐富, 口感柔滑
, 有DHA、EPA等營養素, 因為鮮度夠, 能吃出誘人的濃香滋味, 如果怕魚味太濃可以連薑蓉一起吃, 個人怕腥卻不覺它腥。
玉子是以蝦和魚磨成膠再焗, 口味比較濃, 所以最後才吃, 這實在是十分有趣的質感, 像濕潤的焗蛋糕, 甜味, 蝦和魚則為其帶入少少鮮味。
 Omakase Course的
黑鮪魚腩蓉的卷
, 比較特別的是, 它不像一般手卷只有最面層有材料而裡面全是飯, 它是從頭到底都有魚腩蓉的, 這樣做法比較細心。

兩個餐都會有碗
立魚湯
, 一打開碗, 發現蓋內圖案好靚, 日本風圖畫, 再試試湯, 煲到奶白色, 用足心機, 湯頭甜而魚仍鮮味, 十分不俗。

兩款甜品都有
抹茶布甸, 一個配日本蜜瓜一個配豆腐雪糕, 抹茶布甸奶香重, 紅豆蓉香軟甜, 日本蜜瓜又甜又軟又多汁, 豆腐雪糕香味突出, 這個精緻的甜品為今晚劃上完美句號。

老實說, 嘗試一間未食過的餐廳, 總帶著一點不確定因素, 沒有期望以免失望, 但鮨豊的壽司質素卻是有驚喜的, 吃得出來新鮮, 而配搭也很有心思, 對我來說最驚喜是黑鮪魚腩蓉, 去到吃完會想念的程度, 服務方面也很周到, 經常密密幫我們加茶, 也細心講解菜式, 令我們既享受聊天, 同時享受美妙的食物和服務, 真是滿足的一夜。
2017-11-21 45 瀏覽
😺表弟生日,真係要舉家慶祝!佢住喺香港島嗰邊,我哋當然都搵吓佢就腳嘅地方食餐好嘅。知道佢鍾意食壽司,上網睇一輪,揀咗天后呢一間有得食omakase嘅壽司店。門面係日式嘅風格,採用木材做主題,色調好和諧,入內寬敞舒適,俾人好舒服嘅感覺簡單點,大家一人叫一個餐,佢當然係會揀omakase壽司set,而我睇見餐牌,有另外一個套餐,好似幾特別,於是就試下。嘩!真係好精緻!有如精品放在我面前,最eye catching 的莫過於嗰三杯海鮮丼,分別放於三個cocktail 杯之內,好特別。之所以呢個餐咁吸引我食,就係因為佢嗰三個海鮮丼都係我最喜歡嘅食材海膽/ 軟滑,濃郁黑鮪魚腩蓉/細滑,配上細細的蔥粒是必然的配搭,但食落發現其中原來摻了一點細細的日本蘿蔔粒,令到口感多了層次,又為呢個黑鮪魚腩蓉添少少甜味。三文魚子/ 新鮮,所以卜卜脆,而且醬汁有少少酸酸地, 十分開胃。烏魚子海膽蝦丸,蝦丸咬落彈牙爽口,食到中間有一層滑滑嘅海膽,爽中帶香溜,蝦味之中帶有海膽的香甜,超正。黑鮪魚壽司三款:同一條魚,食三個層次,真是賞心樂事。由赤身開始食起,食到佢鮮明嘅魚味,在中拖羅食到佢嘅魚脂的香,大拖羅最後經過火炙,
😺

海膽/
軟滑,濃郁

黑鮪魚腩蓉/

烏魚子海膽蝦丸,

黑鮪魚壽司三款:同一條魚,食三個層次,真是賞心樂事。

由赤身開始食起,食到佢鮮明嘅魚味,在中拖羅食到佢嘅魚脂的香,大拖羅最後經過火炙,簡直係將拖羅嘅香溜推到極致。

吸物:魚湯

甜品:椰子雪糕
2017-11-17
慶祝紀念
生日
2017-11-21 108 瀏覽
天后這家日本餐廳很低調,淺木的門口很輕易就會錯過但對於在天后打滾的我來說餐廳一點都不難找,朋友一說街名我就知道餐廳位置了,離地鐵不足5分鐘路程。《Omakase $800-880/位》冷砵安康魚肝、蕃茄、冰菜三款都用醋汁調味過:蕃茄新鮮;冰菜像有很多水珠於表面般,爽口清新;安康魚肝creamy不膩。前菜有四款漬物伴碟:黃蘿蔔、酸薑、牛蒡和赤蕪漬,酸酸的很開胃。壽司10件1)天然𩶘魚配上酸汁啫喱:𩶘魚味道較淡,師傅在刺身上界上幾刀令筋斷,而酸汁啫喱很有提味作用。2)赤貝:單看顏色已知新鮮,入口清甜,當中的wasabi有減腥味的作用。3)深海淺魚:口感實在,味道入口初時較淡,但慢慢有點餘韻。4)鰤魚:即是野生油甘魚,是東京特產。入口軟腍,有即溶的感覺,魚脂味香而不膩。5)金目鯛:金目鯛味道香濃特別配梅醬6)剝皮魚:切成一根根,再用上魚本身的肝臟來拌撈刺身,所以味道香郁,油份亦重。7)秋刀魚:一啖入口首先有清香的蔥味,然後有薑蓉味,最後滑溜的秋刀魚慢慢浸出鮮味。8)北海道馬糞:北海道馬糞無澀味,香濃的味道配上置頂的薑蓉,微辣很提味。9)火炙喜之次:喜之次本身肉質味道較淡,但火炙後迫出脂香,令
天后這家日本餐廳很低調,淺木的門口很輕易就會錯過

《Omakase $800-880/位》

冷砵

安康魚肝、蕃茄、冰菜

前菜

有四款漬物伴碟:黃蘿蔔、酸薑、牛蒡和赤蕪漬,酸酸的很開胃。

壽司10件

3)深海淺魚:口感實在,味道入口初時較淡,但慢慢有點餘韻。

5)金目鯛:金目鯛味道香濃特別配梅醬

9)火炙喜之次:喜之次本身肉質味道較淡,但火炙後迫出脂香,令入口帶微微火炙和魚脂香,再配上置頂的生椒和夾在中間的wasabi, 令味道更豐富。

10)大拖羅:魚脂最豐郁的部分,有入口即溶的感覺,魚脂香在口腔中久久不散,令人回味。

甜蛋雞,拌有蝦蓉和魚肉,所以帶有海鮮味,亦較普通的甜蛋更有嚼感口感有點像雞蛋蛋糕,很特別呢。

手卷吞拿魚蓉手卷:紫菜脆口(但要盡快吃哦!),內裡包著比例差不多各一半的吞拿魚蓉和壽司飯,所以味道很香郁,口感又煙韌。

吸物(湯):
𩶘魚湯 - 煮至奶白,味道濃郁鮮甜,要襯熱喝。

紅豆抹茶奶凍配雪糕

-----
Sushi Toyo Special Set $800

前菜
北海道牡丹蝦:蝦肉剔透,口感爽嫩,富蝦味;配上蝦上綠色的(是本身蝦的)魚子,帶出鮮味。

黑鮪壽司3款,味道由淡至濃:

1)赤身-質憑相比下較實在,味道

2)中拖羅-味道比赤身重,魚脂亦較赤身多。

3)大拖羅-入口即溶,脂香無窮。

烏魚子海膽蝦丸 - 內裡有流心海膽,一咬即爆醬,味道鮮甜,但如果蝦肉彈牙和粉醬減粉會更吸引;置頂橙色一片片的是帶咸香的烏魚子,味道很夾。

海鮮丼3款(海膽、三文魚子,黑鮪魚腩蓉),用上三隻cocktail杯上,賣相很吸睛:

1)海膽丼杯-海膽杯,海膽鮮甜,配有一片蘇子葉,整體味道出奇的夾。

2)三文魚子丼杯-三文魚子杯:晶瑩剔透的三文魚子,入口粒粒爆出鮮味,配上飯剛好中和膩感。

3)黑鮪魚腩蓉丼杯-黑鮪魚腩蓉即是三文魚腩蓉。伴有黃蘿蔔碎和細蔥,能僻走小許的腥味,亦增加有感。

吸物(湯):
(同上)𩶘魚湯 - 奶白的𩶘魚湯,湯中有𩶘魚肉之餘亦有菇和滑豆腐,味道鮮甜。

甜品2款
紅豆抹茶奶凍配青提
2017-11-20
渣車人士特別鐘意去天后搵食,貪佢泊車比銅鑼灣容易得多,朋友介紹天后呢間日本餐廳超高質素,地點好易搵仲好好彩可以泊到架車係餐廳附近。Dinner有2款選擇,價錢唔差太遠,所以我地2個人一於試曬2款。呢個$800 set賣相已經贏曬,3隻高身杯做成3款魚生飯,吞拿魚蓉腩加䓤後一齊食特別香、三文魚子超大粒,亦好多,入口爆開的感覺非常過隱,最正海膽完全無腥味,好鮮甜入口好滑好香,超正。仲有魚生同炸蝦丸,生同熟的食法,都食得出蝦好新鮮好彈牙,2個做法同樣出色。3款不同位置的吞拿魚壽司,超新鮮,好好好肥美啊,忽然覺得自己好似身在日本築地一樣。另一款$880 dinner set 由廚師發板,除左主菜,最主要有十款不同壽司,包括天然立魚,青海老,池魚,秋刀魚,鰤魚,吞拿魚,金木鯛同埋海膽等,真係全部都好新鮮,廚師提醒我們唔需要點鼓油,果然新鮮魚生真係唔需要鼓油,先食到真正魚的鮮味。其實食完十件壽司都飽,但仲有多條手卷,吞拿魚蓉再max埋黃瓜,原來好夾,咬落口仲有多重口感,好好味。最後食埋舊肉子燒,甜甜地好似食緊海棉蛋糕咁。再以一碗白子𩶘魚湯清清口腔,個湯好清甜,聽廚師講11月白子當做,營養非常豐富。

最後食埋舊肉子燒,甜甜地好似食緊海棉蛋糕咁。

甜品有奶凍、雪糕,但都不及日本蜜瓜,真係甜過所有甜品,好多汁好香甜,呢餐真係太滿足啦。

餐廳雖然價錢唔算大眾化,但一分錢 一分貨,佢真係以食材取勝,全部日本直送新鮮魚生,所以我覺得值得推薦比身邊鐘意食日本野的朋友,絕對唔會令人失望的一餐。

2017-11-20 56 瀏覽
廚師發辦有著意想不到的魔力星期日晚就來一個豪華之夜一個壽司餐一個丼飯餐丼飯餐有三款海鮮飯吞拿魚蓉香軟鮮味海膽帶甜有海水味三文魚籽鹹香鮮味三貫吞拿魚壽司有赤身中身拖羅烏魚子海膽蝦丸有驚喜咬開後海膽徐徐流出另外的壽司餐更加精彩左口魚邊結實滑溜有油香赤貝有光澤肉質有彈性野生寒鰤是冬天的恩物肉質呈現迷人粉紅色油香中帶甘甜叫人不捨得吞下師傅用白松露混進花竹蝦中鮮甜中滲出高貴的芳香金目鯛肉質爽滑味道鮮美晚秋是品嚐秋刀魚的最後機會味道甘甜又有一種獨特的魚腥這種味道竟令我深深愛上剝皮魚魚肉本身較淡所以師傅配上混有魚肝的醬汁馬糞海膽壽司口感綿滑味道濃郁甘甜絲毫沒有苦澀味喜之次用火輕炙逼出油脂貴為深海魚脂肪含量極高味道魚油香味在口腔內爆發想不到在香港也可以吃到這種魚中貴族大拖羅油脂紋清楚易見入口溶化成獨特的魚香再來一碗乳白色的魚湯魚味香醇濃郁可口最後甜品是奢華的靜岡蜜瓜果味濃厚味道像蜜糖一般的甜兩個小時的時光令人樂極忘形這道豪門夜盛的確物超所值
廚師發辦有著意想不到的魔力
魚湯
靜岡蜜瓜
  • 廚師發辦
2017-11-19 105 瀏覽
今日係拍拖周年紀念日,男朋友book咗位於天后嘅鮨豊同我食日本嘢,我10分期待。店內環境簡約,裝潢有日式風味,彷彿置身日本🇯🇵。我哋被安排坐吧枱,可以見到師傅即製壽司,視覺味覺都得到滿足☺️有兩款set供應,我哋各點了一款。Omakase Course $880/person👉🏿冷砵👉🏿前菜鮟鱇魚肝,第一次食,連唔識食內臟嘅男朋友都話好吃。👉🏿壽司10件吞拿魚魚腩、左口魚、深海池魚、鰤魚、赤貝、車海老、秋刀魚、金目鯛、喜之次、馬糞海膽、蛋壽司👉🏿手卷👉🏿吸物乳白色嘅魚湯非常濃郁,除咗有魚肉,仲有野菌、豆腐等配料。👉🏿甜品夾埋兩個set的甜品一齊影,有日本蜜瓜、綠茶紅豆奶凍、牛奶雪糕🍦。 Sushi Toto Special Set $800/person呢個set一樣有前菜、吸物同甜品。而主菜就豐富啦!👉🏿黑鮪壽司3款(赤身、中拖羅、大拖羅)拖羅入口即融,油脂豐富,令人回味無窮😍😍👉🏿烏魚子海膽蝦丸蝦丸挺特別,海膽滿溢!👉🏿海鮮丼3款(海膽、三文魚子、黑鮪魚腩蓉)海膽真係不得了!甘香美味,鮮味十足👍🏿各位男士們,如果想氹女朋友開心,揀鮨豊食日本菜一定唔會令你失望☺️

店內環境簡約,裝潢有日式風味,彷彿置身日本🇯🇵。

有兩款set供應,我哋各點了一款。

Omakase Course $880/person
👉🏿冷砵
👉🏿前菜
鮟鱇魚肝,第一次食,連唔識食內臟嘅男朋友都話好吃。

👉🏿壽司10件

👉🏿手卷

👉🏿吸物
乳白色嘅魚湯非常濃郁,除咗有魚肉,仲有野菌、豆腐等配料。

👉🏿甜品

呢個set一樣有前菜、吸物同甜品

而主菜就豐富啦!

👉🏿黑鮪壽司3款(赤身、中拖羅、大拖羅)
拖羅入口即融,油脂豐富,令人回味無窮😍😍

👉🏿烏魚子海膽蝦丸
蝦丸挺特別,海膽滿溢!

👉🏿海鮮丼3款(海膽、三文魚子、黑鮪魚腩蓉)
海膽真係不得了!甘香美味,鮮味十足👍🏿

2017-11-18
2017-11-18 49 瀏覽
熟悉嘅琉璃街,入去呢一間以前成日行過但係經常冇勇氣入去食嘅高級日本料理。今次要食嘅係一套$880嘅廚師發板。先來嘅係前菜同冷盤,美味冰菜,日本番茄以及香滑嘅安康魚肝。簡單地為今日嘅廚師發板打開序幕。10件壽司會分兩批出嚟,第一批係好吸引嘅六件精彩壽司。其中一件欣賞嘅係有廚師自家製配上魚同蝦磨死膠再蒸的蒸蛋。入口好似日本蜂蜜蛋糕一樣口感。手工之作。前邊嘅係天然鯛魚。鮮甜美味中間嘅後邊,係深海池魚現在最好食最肥美嘅一種。入口質感豐盛。前邊係爽口嘅象拔蚌,雖然冇夏天識落咁淨但係都好不錯。有手邊嘅後邊就係其中一個吸引嘅toro ,油脂分布平均入口即溶。前邊就係每年冬天先會出現嘅獅魚,冬天才有嘅獅魚有份隨時比拖羅高。魚味同埋油香喺口中久久不散。接着另外四件嘅美味壽司包括蟹肉蟹膏秋刀魚花竹蝦配蝦膏以及北海道新鮮海膽。蟹肉蟹膏望落去雖然唔吸引但入口鮮甜。秋刀魚當然就係呢個時間食最好啦過多兩個星期都未必有啦。花竹蝦配蝦膏彈牙有質感,同平時成日食嘅甜蝦牡丹蝦等等完全唔同。我自己就最鍾意食花竹蝦。最後當然就係有我最鍾意食嘅北海道海膽啦!呢一度會返一啲原隻嘅日本海膽返嚟拆肉保證新鮮。手卷呢就係京蔥吞拿魚茸。

前邊嘅係天然鯛魚。鮮甜美味

前邊係爽口嘅象拔蚌,雖然冇夏天識落咁淨但係都好不錯。

蟹肉蟹膏望落去雖然唔吸引但入口鮮甜。

秋刀魚當然就係呢個時間食最好啦過多兩個星期都未必有啦。

最後當然就係有我最鍾意食嘅北海道海膽啦!
呢一度會返一啲原隻嘅日本海膽返嚟拆肉保證新鮮。

手卷呢就係京蔥吞拿魚茸。

食到呢度已經好飽啦再配上一個鯛魚湯。大家有機會嚟到一定要睇下佢呢一個湯碗,呢一個湯碗已經價值一萬蚊港幣,真金人手畫上,再配上一碗鮮甜嘅魚湯,更加覺得自己猶如日本嘅貴族。

甜品係美味嘅日本蜜瓜。完美嘅omakaza 就此結束。
說真的呢個地方真係吸引到,睇得到廚師嘅誠意,對食物嘅執着。單單一件蛋都可以做得咁仔細!下次要來食佢哋嘅午餐定食。
每個月我們都有一日Retreat Day,就是去吃好東西獎勵自己辛勞。今個月完成了大project,我們決定豪一點,去天后鮨豊食廚師發辦。既然食omakase,當然最好坐吧枱欣賞師傅製作的過程,尤其我本人特別愛吃日本師傅切食物,動作爽快卻優雅。打頭陣的是鮟鱇魚肝配溫室蕃茄、冰菜初次接觸鮟鱇魚,十分好奇,師傅說鮟鱇魚十分醜陋,通常卡通片扮演奸角的正是鮟鱇魚,男友聽到立即知道所指何魚。我少看卡通片(欠缺童真),惟有google 一下,嘩!果然很醜!但我覺得這魚可能是「我很醜但我很溫柔」的那一類吧,皆因鮟鱇魚肝超好吃!質感像鵝肝般幼滑軟綿,肝香馥郩!溫室蕃茄和冰菜都新鮮爽甜,漂亮的前菜!接下來開始壽司環節。天然𩶘魚肉質爽口,味道鮮美,面頭的酸汁啫喱令魚味更加帶岀來。車海老車海老超大隻,師傳特別將所有蝦膏釀在車海老中,物盡其用,吃的時候同時吃到蝦肉的爽彈和蝦膏的鮮味,精彩!鰤魚壽司鰤魚即是大人油甘魚,油脂均勻,十分肥美。醃吞拿魚吞拿魚醃後肉質特別柔軟,恰到好處的醬油也沒有遮掩魚本身的味道,正。北寄貝北寄貝十分新鮮,火燒後肉質更加爽口彈牙,甚有嚼勁,師傅簡單用青檸和少許鹽調味,鮮味而彈牙。秋刀魚

打頭陣的是鮟鱇魚肝配溫室蕃茄、冰菜

接下來開始壽司環節。
天然𩶘魚
肉質爽口,味道鮮美,面頭的酸汁啫喱令魚味更加帶岀來。

車海老

鰤魚壽司
鰤魚即是大人油甘魚,油脂均勻,十分肥美。

醃吞拿魚

北寄貝

秋刀魚
許多人都怕秋刀魚刺身那濃烈的魚味,而我卻獨愛那魚香。來之前都有想過師傅會準備,想不到今次omakase真的有!現在秋天,正是秋刀當造的季節,特別肥美軟滑,油份豐富,吃完餘韻遍遍。

金目鯛
這次師傳用火炙形式,逼岀魚脂香,令半熟的金目鯛肉質軟綿,口感討好。上面別岀心裁地加點梅醬和紫蘇葉碎,令味道更加豐富。

吞拿魚鮫
拖羅吃得多,但魚鮫則少見得多,師傅也說非每日都有。魚鮫比拖羅更好吃,魚脂密佈所以魚油豐腴,入口即溶,但同時又有小小的筯位,不用硬嚼,只需輕嚼一下就化開,可吃到魚味。所以我說魚鮫比拖羅更好吃,又有魚味又有魚油香。

海膽
北海道馬糞海膽一層層疊上,雖然應該要連着脆紫菜同吃,但海膽實在太鮮甜,我想一片片慢慢品嘗多點。

火炙喜之次
喜之次油脂豐腴,師傅輕炙魚肉,迫出魚油,甘香味美。

吞拿魚蓉手卷
吞拿魚蓉用上魚腩部分,油分豐腴,師傅剁得幼滑無筯,最正的是手卷由頭到尾都有魚蓉,加上脆卜卜的紫菜,每啖都令人滿足。

完成壽司十貫和手卷,師傅送上雞蛋蛋糕
蛋糕蛋味極濃,與我想像不同,蛋糕入口鬆軟,毫不硬實,而且混合了蝦肉和魚肉,多了一分鮮味。師傅說此蛋糕全自家製,沒有用上麵粉,要做到如此質感就需控制火候,否則就會太老或未熟。吃omakase,就是連一個間奏都是心機啊!

𩶘魚湯
魚湯熬成奶白色,非常鮮甜,喝完也能暖胃。

甜品日本蜜瓜和抹茶布丁,抹茶布丁抹茶味略為不足,但奶香十足,甜美討好。日本夕張蜜瓜香甜多汁,無得輸。

是晚除了享用年輕師傅親手製造的時令食材外,還很高興遇上師傅和我們交流日本美食、文化和旅行,十分感謝。其他店員也服務殷切,每個細節都照顧得到位。而價錢方面,我認為性價比也算高,$1000以下都一定有海膽和拖羅壽司

鮨豊,一定會再來,師傅你說過下次請我們飲自家釀的梅酒可別走數喔XD