2020-09-26 2912 瀏覽
背景:一行四人坐箱房,每人都order一個$1899包海膽杯嘅Omakase special set (Menu可參考其他食評)唔知係咪因為經OpenRice book枱有九折,變相唔收加一,所以樓面服務方面真係充滿笑點。首先想講番Omakase師傅其實好有熱誠,食物方面有時可能落多左醬汁,尤其是海膽杯同appetiser:前者有啲過濕過咸,食到最後朋友過體驗到Econ嘅Diminishing Marginal Return - 唔想再擺落口。不過刺身同壽司師父有自己嘅風格,擅長將質感唔同嘅食材疊埋一齊,要食客一啖擺入口食,然後用條脷感受味道嘅層次。不過唔知係咪得一個師父,成間餐廳十幾個人都係食omakase, 所以師父都幾分身不閒,上菜都feel到佢好忙,我地有時無得聽師父嘅講解。另外plating真係唔掂,完全提唔起進食嘅慾望,令到師父嘅手藝貌相頓然失色。終於要講戲肉——樓面服務!例如有時師父太忙,就由啲唔知係咪啱啱返工嘅姐姐上碟—「喂有野食啦!」然後就會以派碟頭飯嘅方式擺晒喺啲唔啱位嘅大碟上面,然後師父就沖過黎過佢擺到啲orientation 180度錯晒😂😂😂。朋友問姐姐「可唔

不過刺身壽司師父有自己嘅風格,擅長將質感唔同嘅食材疊埋一齊,要食客一啖擺入口食,然後用條脷感受味道嘅層次。不過唔知係咪得一個師父,成間餐廳十幾個人都係食omakase, 所以師父都幾分身不閒,上菜都feel到佢好忙,我地有時無得聽師父嘅講解。

終於要講戲肉——樓面服務!

例如有時師父太忙,就由啲唔知係咪啱啱返工嘅姐姐上碟—「喂有野食啦!」然後就會以派碟頭飯嘅方式擺晒喺啲唔啱位嘅大碟上面,然後師父就沖過黎過佢擺到啲orientation 180度錯晒😂😂😂。朋友問姐姐「可唔可以講解下我地食緊咩材料」,姐姐會答「er er er 鮑魚同埋都係個d啦~」然後拉番埋道門就走😂😂😂

朋友話冷氣太凍,姐姐話無得較;問佢有無外套或者披肩,話有但係又成半個鍾都未攞到嚟;最後攞到嚟就係呀姐擺喺袋嘅私伙T shirt,再送多句「未見過男仔咁怕凍架」😂😂😂 呀姐忙得濟執唔切啲碗碟,個啤酒罐跌左喺個位到成又幾個字之後先攞番。😂😂😂

最後賣單大概八千蚊,問呀姐可唔可以split, 呀姐話「唔好玩我啦,仲要我碌多幾次卡!」😂😂😂

Btw 餐廳嘅裝潢我以為自己入左TVB拍「魚躍在花見」,拍完個佈景可以拆得個隻。

After all, 如果間餐廳唔好搞到自己咁忙,啲服務唔好咁raw,plating有番啲心思,我會覺得師父嘅手勢會更令人享受。
$1957 (晚餐)
2020-09-04 2795 瀏覽
好少寫食評,但忍唔住要數距,食過既第五間omakase,叫左個九百幾既lunch,無林到啲料可以咁差,壽司係赤身,甜蝦,左口魚,連千両質量都不如,前菜係超市魷魚仔,連最好睇頭既海膽杯都因為落太多醋冚曬啲海膽味,9個字食哂,趕時間到不得了,真心伏!嬲到一張相都無影

嬲到一張相都無影

2020-08-22 2147 瀏覽
老闆係日本人,好風趣..每件壽司都大大舊一D都唔孤寒😆👏🏻👏🏻👏🏻睇得出佢好用心製作每款菜式。所以我哋疫情一緩和小小就又去過!今次已經係第三次去la..香港咁多Omakase,呢間係其中一間我會去完又去。疫情期間都去咗兩次💖好正!
2020-08-17 2552 瀏覽
琴晚突然好想食omakase一早起身十一點打左去幾間都無位因為而家得返lunch 仲未有晚市堂食見到呢間可以網上訂位仲有九折 online book完再打電話去confirm十一點幾book一點,仲有bar枱位。正!雖然網上食評有好有壞 但好嘅居多 即管試下一點鐘準時去到 bar枱位只有兩位客人見佢地差唔多食完 應該係上一輪客人Lunch set只有兩個 一個$739 七件壽司一個$939 六件壽司+三款刺身我地兩個人,一人要一款因為我中意食壽司 所以揀左$739 set揀完餐 上左個前菜Seafood salad陸陸續續有其他book左一點三,一點半嘅客人黎到我無諗過我book左一點原來要等埋一點三,一點半嘅客人黎到揀埋餐先開始有嘢食⋯⋯未試過食omakase係咁 平時都係講好左幾點開始就準時到 以免影響下一輪客人嘅時間 呢間餐廳真係未食已經令我唔多滿意等到一點九 終於有嘢食茶碗蒸蛋係好滑 入面有菇同瑤柱仔 質素普通 無驚喜之後係友人嘅刺身三點上圖係兩片深海池魚,唔記得咩魚卷住個帶子上面有幾粒魚子 普通下圖係廣島蠔 加啲自製source個source好似金銀蒜 同個蠔唔係好夾之後係壽
琴晚突然好想食omakase
一早起身十一點打左去幾間都無位
因為而家得返lunch 仲未有晚市堂食
見到呢間可以網上訂位仲有九折
online book完再打電話去confirm
十一點幾book一點,仲有bar枱位。正!
雖然網上食評有好有壞 但好嘅居多 即管試下

一點鐘準時去到 bar枱位只有兩位客人
見佢地差唔多食完 應該係上一輪客人
Lunch set只有兩個
一個$739 七件壽司
一個$939 六件壽司+三款刺身
我地兩個人,一人要一款
因為我中意食壽司 所以揀左$739 set

揀完餐 上左個前菜
Seafood salad
Seafood  salad

陸陸續續有其他book左一點三,一點半嘅客人黎到

我無諗過我book左一點

- 深海池魚
- 藍鯨吞拿魚
- 北海道帶子+左口魚裙邊
(因為最多擺十二張相就無擺出黎
同其他人影嘅差唔多)

魚嘅種類真係普通 無特別

師傅開完個廚櫃又無洗手就搓壽司
唉 呢啲時勢好心就再注重啲衛生啦

有九折=免加一,兩位埋單總共$1678
呢個價錢 每人比多百令蚊可以食到另一間出名嘅海膽杯⋯⋯
起碼人地食材食鮮,師傅準時開席
總括黎講:無下次👋🏻
2020-08-15 1544 瀏覽
近期興起食omakase 廚師發辦,個廚師會因應當日食材為你準備各樣刺身壽司料理,所以都會幾有驚喜!我同fd都未食過,今日book左間係尖沙咀既樓上日本家庭風小店既omakase。 不過真係要預早訂定枱同盡量唔好遲到,因為店主真係預左時間岩岩好,唔係食客會等上菜等得太耐。先有茶碗蒸同漬物做前菜,刺身七點每樣都好新鮮,師傅仲會逐樣為你介紹返,例如有深海池魚,左口魚同toro 等。壽司有五件,中意杋立貝大大粒,最吸睛係海量海膽杯,好少餐廳會咁豪爽比咁多海膽,所以食得好盡興,彌補返日本思鄉之苦。環境方面,擺滿日式清酒,好有居酒屋感覺!
2020-08-09 1696 瀏覽
同友人即興食飯誤打誤撞一試師傅係正宗日本人🔥好有信心既保證‼️基本上睇圖都睇到係好有特色就算我響日本食都未試過甘有心既每一道菜每道菜都令我超深刻✨✨✨而個人最鍾意就係冰火海膽⚡️外層用火槍燒過嘅拖羅包住凍冰冰海膽溶化左我個心😻另外個人黎講不太喜歡吃熟蠔 仲要係廣島蠔不過呢一個完全係顛覆咗等我平時對蠔感覺超級好食 入口即溶 調味一流係我食過最好食既好欣賞師傅嘅創意同埋對食物嘅執著另外師傅最推介既favour💫竟然係平時食壽司唔會叫嘅赤身一試之後我終於明點解😱總括:驚喜所以其實唔係淨係幫襯過一次啲相食食過兩三次既結晶😂
同友人即興食飯誤打誤撞一試
  • 廣島蠔
  • 金目鯛
  • 刺身
2020-07-25 885 瀏覽
香港近排興起食廚師發辦 omakase ,意思即係你俾一個套餐價錢,之後廚師會因應當作食材為你準備每一道菜。趁今晚同男朋友都放假,之前已book定呢間食。呢間座位好少,應該只容納到十個人左右,所以記得要準時同早預約定,咁包保有位,個女人都好心一提咁樣上菜唔會等太耐,因為只有一個日藉師父,每樣都係即叫即整,保持食物新鮮!我地當晚揀左刺身七點,壽司五貫食,再有海膽杯呢個Set! 入面環境好日式既家庭裝飾,擺滿日本清酒。首先會有前茶漬物,茶碗蒸咁,之後就係重頭戲先上刺身,有左右魚,toro吞拿魚等,每樣野師父都會好耐心介紹,同建議食法,好彩師父都識講少少英文,我地勉強都听得明!再泥有重點海膽杯,成個杯都係滿滿海膽,好唔嗇色,抵食!
2020-07-11 651 瀏覽
今日去左試間尖沙咀樓上舖既omakase。門面到舖入面都用日式木系風格做舖設。好好彩坐到bar檯望到師傅整壽司,一坐底就先出左冷盤同燉蛋,都幾開胃,食完前菜就到3款唔同既刺身,咁有食過類似日本菜既都師傅會等客人食完一道先再上下一道菜既,師傅仲會上菜時講下依道菜係咩或者加左咩醬汁去做帶出佢既鮮味。刺身黎講最驚喜係隻蠔非常新鮮又飽滿。接住就到7種唔同既壽司,因為唔同時間去師傅可能都準備唔同食材,分分鐘下次再去又食到唔同壽司,但睇相都知壽司魚體係好勻稱,飽滿得黎油脂夠,食落更加唔會有筋,師傅亦都唔慳食材,7件入面最驚豔應該係吞拿拖羅,照師傅既做法仲加左少少日式芥辣喺面,較後先出味既芥辣味好好咁平均拖羅既油脂,言談間知道原來師傅已經做壽司做左30年,唔怪得對食材同醬汁既運用咁講究。食完壽司仲有海膽杯係用飯喺底然後海膽蓋住d飯,海膽係幾鮮甜。最後仲有用魚骨淆製個半鐘而成既湯,要知到日本人好少會用咁多時間黎做湯頭,甜品就係店家自製既豆腐雪糕,而家光顧仲有10%off優惠添!
2020-07-11 558 瀏覽
同朋友去豪下食omakase,我好中意佢呢間細細地,成個環境好有家的感覺,全部裝修都係木系主題,可以令客人好放鬆用餐~一開始就有個前菜同茶碗蒸,前菜酸酸地有青瓜,八爪魚仔同海帶幾多開胃,茶碗蒸啲蛋好滑溜,有菇同蟹柳等配料,又暖又滑👍主菜由廚師發辦逐件上,務求客人可以吃到最新鮮既食材。帶子炙燒左口魚壽司,未試過兩種食材一齊食,炙燒令魚既油脂出左黎多種油膩感同時食到帶子鮮甜。吞拿魚拖羅好肥美,師傅用左芥末做點綴,為壽司帶點刺激口感。第一次食深海鰭魚,厚切不在話下,完全唔需要太多既調味就可以食到個種鮮甜味,30年經驗既師傅果然唔同,知道曬食材既配搭比客人最回味既體驗。甜蝦左口魚搭配鮑肝醬,好新奇既配搭,鮑肝甘甘地同鮮甜味互相平衡好味👍我最中意大力推就係海膽杯,幾板既海膽鋪滿曬係醬油飯,食到淡淡既海水味,赤蝦又彈牙,我呢刻都種回味緊😂最尾既魚湯滾足個半鐘,師傅話一路煲到佢變色,有超濃郁既魚湯味又係勁好飲!!加埋自家製豆腐雪糕,完美結束呢晚同朋友既聚會😊
主菜由廚師發辦逐件上,務求客人可以吃到最新鮮既食材。
吞拿魚拖羅好肥美,師傅用左芥末做點綴,為壽司帶點刺激口感。

• 藍鰭吞拿魚壽司
2020-07-08 518 瀏覽
成日都想試試Omakase,菜單全部由廚師決定,主要以當天最新鮮的食材製作。 餐廳晚市提供兩種套餐:春套餐(1499/人)和見套餐(1799/人)。難得出街食好嘢一於豪盡佢,決定點$1799的見套餐。  $1799的Omakase包含前菜兩款,刺身7款,壽司6款,海膽杯,湯和甜品,真的是非常豐盛嘅一餐啊!先迎來前菜 - 青瓜八爪魚螺肉豆腐沙律和茶碗蒸,為接下來的美食熱身。再來便是7款刺身~先來的是鮟鱇魚肝+白子,白子外形和質感像魚肉腸,但口感更滑,味道更甘香。鮟鱇魚肝同樣質感幼滑,有種入口即溶的感覺。首次品嚐火炙深海池魚腩,味道新鮮美味。吞拿魚腩好厚身,完美的油脂分佈比例,令魚肉充滿油香和甘甜味。左口魚裙邊.帶子.海膽:濃味加淡味的刺身,一剛一柔完美配合。廣島蠔大大隻,蠔身超飽滿,咬開後爆開既蠔汁滿滿是鮮甜的味道。拖羅.吞拿魚腩碎.海膽:味道濃郁,令人沉醉於當中。用匙羹盛著的刺身,廚房叮囑要一啖過食才能吃出真正的美味。鮑魚配鮑魚肝醬:墨綠色的鮑魚肝醬咸咸香香,味道有點像蟹膏。菜式整體配合非常美味!接著來的是6件壽司,包括鰤魚壽司、鰆魚壽司、黑鯥魚壽司、赤貝壽司、黃金魷魚牡丹蝦壽司、火炙

再來便是7款刺身~
首次品嚐火炙深海池魚腩,味道新鮮美味。

接著來的是6件壽司,包括鰤魚壽司、鰆魚壽司、黑鯥魚壽司、赤貝壽司、黃金魷魚牡丹蝦壽司、火炙左口魚裙邊帶子壽司,每件壽司均是廚師的精心傑作。每件壽司均保持著刺身與飯的6比4黃金比例,晶瑩飽滿的飯粒配埋合廚師刺身特製嘅的醬汁,令味道更豐盛。

吃完6件壽司已經很飽肚,接下來還有包含勁量刺身的海膽杯。極為鮮甜的海膽加拖羅和三文魚子,款款都鮮味無比,忍不住一口又一口往咀裡送。

甜品前還有溫暖又鮮甜,以鮮魚熬製的味增湯,相當滿足。甜品是日本哈蜜瓜,又甜又多汁~

整頓Omakase都充滿了 "鮮" 和 "甜",加上了食物在視覺上的 "美",完完全全體現了何謂真正的美食~
2020-06-22
2020-07-08 519 瀏覽
鮨見 Sushi Mi────────────────食絕對是最佳消除壓力方法之一。Omaskase 重頭戲是有質素的海膽,令人心情愉快,那麼加上新鮮甜蝦,配上日本米飯,來個錦上添花。食飽,再回去努力工作🖌題外話,師傅的衛生程度需要改善才能吸引更多回頭客吧,始終處理的是未熟的食材。可一更要可再,才是上策。────────────────Lunch Omaskase $699────────────────
鮨見 Sushi Mi
────────────────

食絕對是最佳消除壓力方法之一。

可一更要可再,才是上策。
Lunch Omaskase $699
2020-06-30
2020-06-30 4537 瀏覽
在經歷了好幾個月閉關後,很想進行一大輪報復式消費,享用超級美食便是其中的一步。疫情期間不能去日本旅遊,只好來吃Omakase尋求心靈上的慰藉了。經網上找到這家在尖沙咀的日本料理,晚市主食Omakase,由日本廚師發辦。一場來到,便點了最貴的套餐。每位$1799 的套餐,包含前菜、茶碗蒸、刺身七點、壽司六貫、海膽杯、吸物和甜品。Omakase由廚師挑選最優質,最時令的食材,每次吃Omakase,心中總帶著期待,為著未知的美食而興奮,每每上菜的一刻都有一種打開寶箱的驚喜。前菜第一道菜是青瓜八爪魚豆腐沙律配胡麻醬,味道清新又開胃,為接下來的美食迎來一個好開始。茶碗蒸這道茶碗蒸比較清淡,以白雪菇作配料製作,茶碗蒸嫩滑可口,不過不失。刺身七點第一點:鮟鱇魚肝配白子鮟鱇魚肝味道鮮美,口感細嫩得有種近乎入口即化的感覺。它除了美味,據說還營養豐富,含有多種氨基酸、維他命A、鐵、磷以及鋅等多種營養成份。內裡質感呈奶油狀的白子,口感細滑豐腴,它柔軟細膩的口感讓人一試難忘。被奉為補身極品的白子是高蛋白、低脂肪的食物,其富含的維他命B有助於推動新陳代謝。鮟鱇魚肝跟白子兩者,不論味道和營養都堪稱絕配,把它倆合而

前菜

刺身七點
第一點:鮟鱇魚肝配白子

內裡質感呈奶油狀的白子,口感細滑豐腴,它柔軟細膩的口感讓人一試難忘。被奉為補身極品的白子是高蛋白、低脂肪的食物,其富含的維他命B有助於推動新陳代謝。鮟鱇魚肝跟白子兩者,不論味道和營養都堪稱絕配,把它倆合而為一是極好的配搭。

第二點:深海池魚腩
經火炙後的深海池魚腩,油脂被熱力迫出,口感帶爽口的刺身異常鮮味。

第三點:拖羅
吞拿魚拖羅永遠是我最愛的刺身,對我而言,那超軟的口感和鮮甜的味道,乃其他魚類刺身難以超越的。

第四點:左口魚裙邊.帶子.海膽
外層的左口魚裙邊火槍輕輕一焯,把魚的油脂滲進包裹在內裏的帶子中,上面的海膽味道極為鮮甜,再配上味增的點綴。廚師叮囑必須把這精心傑作把整件一口送進咀裡品嚐,方能品味到最佳滋味。

第五點:廣島蠔
巨型廣島蠔,充滿著海水味,閉上眼睛細味品嘗,恍如置身日本清澈的蔚藍海洋中般寫意。蠔身非常嫩滑,且鮮甜無比,是我目前吃過最好的蠔。酸酸甜甜的醬汁,把蠔的鮮味帶上另一個美味的層次。

第六點:拖羅.吞拿魚腩碎.海膽
外面的拖羅過火炙,點燃了油脂的香。整件完整的刺身一口放進口腔中,微溫的拖羅碰上冰凍的吞拿魚腩碎,冰火交融的口感讓人十分驚喜,再加上極甜的海膽,錦上添花。

第七點:鮑魚
墨綠色的鮑魚肝醬是這道菜的靈魂所在。鮮味無比的味道、肥而不膩的口感,帶來味覺上的至尊享受,用來配合飽魚,把那美味推向更高的層次。

壽司六貫: 鰤魚壽司、鰆魚壽司、黑鯥魚壽司、赤貝壽司、黃金魷魚x牡丹蝦壽司、火炙左口魚裙邊x帶子壽司

每件壽司均是廚師的精心傑作,不論是食材的新鮮度、醬汁配搭、乃至壽司飯均為水準之作。刺身壽司飯的比例約為六比四,飯粒飽滿晶盈,加上廚師老到的「握」功,令壽司飯絕不易散。

幾乎每款壽司均有獨特的醬汁作配搭,例如鰆魚壽司的金菇醬汁,黑鯥魚壽司的黑松露醬,均配搭得宜,把整體的美味層次提昇。

另外,廚師特別愛把油脂豐腴的魚刺身輕輕火炙,把魚油帶到下面的刺身,帶動味蕾躍動。左口魚裙邊經火炙後,油脂特香,這最天然的醬汁滲進樓下的帶子刺身中,整體味道更細膩豐富。

海膽杯
吃過上面的菜式後已經飽了一大半,再來個海膽杯,已經開始應接不下了。可是美食當前,胃部自動波無限擴大。海膽杯的三項主要元素均為我的至愛 ~ 海膽、拖羅和三文魚子。呈華麗雪花紋的粉紅色拖羅入口即化,爆多的海膽極度鮮甜,加上咸咸香香的三文魚子,三者的互動超有火花,美味無限。

吸物
味增湯加入鮮魚熬製,質感非常濃郁,味道極為鮮甜,料想定必加入了大量的鮮魚來熬製而成。

甜品
呈鮮橙色的日本哈密瓜,味道甜美如蜜糖,非常多汁。

廚師說他每晚最多只能做三檯客人,當晚full booking,他一直埋頭苦幹忙過不停。直到部份客人結帳離座,方有機會跟他輕鬆聊天。廚師來自東京,他當廚師已經有二十多個年頭,經驗豐富。他來香港已經有五年,能聽懂部份廣東話,加上他懂普通話和英文,跟他溝通無難度。一頓豐盛美味的廚師發辦就此落幕,雖然味覺大滿足,卻也充滿不捨,只好期待下一次的味覺盛宴吧。
2020-06-22
2020-06-30 2564 瀏覽
樓上Omakase,好好食des呢!——今次Dinner食嘅係「見」Set ($1798),另有「春」Set ($1498).圖片順序(不是上菜次序):👉🏼北海道帶子配左口魚裙邊好好食!帶子鮮甜無比,配上燒左口魚裙邊嘅油分,兩種口感加埋一齊amazing!😍👉🏼冰火拖羅呢個又係不得了。肥美嘅拖羅被火炙後d油脂出嗮黎,包住凍冰冰嘅海膽同吞拿魚蓉,味蕾新體驗!😋👉🏼鮟鱇魚肝第一次食,甘香嘅味道好濃烈,鵝肝咁濃烈!係口腔揮之不散~👉🏼白子食完先知原來係魚嘅...睪丸🤯食落滑潺潺咁,原來日本人好鍾意食🤭👉🏼深海池魚腩👉🏼鯛魚切片👉🏼廣島蠔生蠔黎,幾肥美,唔腥!👉🏼北海道鮑魚👉🏼海膽杯海膽鮮甜,有回甘!份量好夠👍🏻👉🏼金目鯛👉🏼 鰤魚👉🏼藍鯨吞拿👉🏼 赤貝👉🏼牡丹蝦入口滿滿嘅膠質,彈牙,極甜美😍👉🏼魚骨湯煲咗個半鐘嘅魚骨湯,好適合食完壽司呢d凍嘢暖暖個胃。無敵好飲,鮮淳嘅味道,一啲腥味都冇!👉🏼靜岡蜜瓜完美嘅收結!多汁到爆炸,甜而不膩。好似冇渣咁,一咬就爆汁,諗起都好懷念好想再食😋.Overall: 8.7/10Value for money: 2.7/5——📍鮨見尖沙咀亞士厘道18號2樓
樓上Omakase,好好食des呢!
——
今次Dinner食嘅係「見」Set ($1798),
另有「春」Set ($1498)
圖片順序(不是上菜次序):
👉🏼北海道帶子配左口魚裙邊
👉🏼冰火拖羅
👉🏼鮟鱇魚肝
第一次食,甘香嘅味道好濃烈,鵝肝咁濃烈!係口腔揮之不散~
👉🏼白子
👉🏼深海池魚腩
👉🏼鯛魚切片
👉🏼廣島蠔
生蠔黎,幾肥美,唔腥!
👉🏼北海道鮑魚
👉🏼海膽杯
海膽鮮甜,有回甘!份量好夠👍🏻
👉🏼金目鯛
👉🏼 鰤魚
👉🏼藍鯨吞拿
👉🏼 赤貝
👉🏼牡丹蝦
入口滿滿嘅膠質,彈牙,極甜美😍
👉🏼魚骨湯
  • 鮟鱇魚肝
  • 北海道帶子
  • 冰火拖羅
2020-06-15 817 瀏覽
第一次食omakase就比咗呢間位於尖沙咀嘅鮨見!呢道有2個set,分別係春($1498)同見set($1798),基本嘅前菜, 茶碗蒸, 湯, 甜品呢啲都包,見比春set多咗兩款刺身,一款壽司,同埋海膽杯刺身方面,有兩款比較特別,分別係白子同埋鮟鱇魚肝,師傳介紹,白子原來係魚嘅精巢...我聽到都嚇一跳...真係好少見!仲有啲唔夠膽食添🙈壽司方面,個人最喜歡赤貝壽司, 見住師傅生劏,仲要勁大力打一下落隻赤貝道,為嘅係證明佢有幾新鮮,的確入口仲有微郁,一啖過,好滿足☺️另外值得一讚嘅係呢道環境好舒服,日式家庭風嘅設計,加上食客唔多,寧靜嘅食飯環境,而師傅全程都不停用日文+唔鹹唔淡嘅英文加普通話同我地溝通,好似置身於日本咁!

第一次食omakase就比咗呢間位於尖沙咀嘅鮨見!

深海池魚,拖羅

左口魚邊加帶子壽司
海膽杯

2020-06-01
2020-06-14 463 瀏覽
第一次食廚師發辦,黎到尖沙咀呢間鮨見!餐廳得9個位,想靜靜地食個飯呢到就perfect!餐廳得2個menu,一個普通menu,一個special menu。既然都黎到食,梗係揀special menu啦!壽司刺身樣樣都好新鮮,但最令我驚艷既係最後個魚湯同水果!第一味食個茶碗蒸暖下胃!濃郁、新鮮、肥美!第一次食,原來係好珍貴!食落好新鮮好香🥰好新鮮,濃濃既海水味同蠔味,好香!新鮮!醬係抹茶芥末醬咁,第一次食,感覺好新奇🤩呢個好出色,拖羅係凍既但面頭用左火炙方式整,所以食落又熱又凍咁。中間仲有海膽,入口即溶!熟既我就食過,生既第一次食,魚味好香!好厚,好鮮!好爽脆既口感!超級好飲!用魚骨煲左1個半鐘,超鮮甜,好香魚味,食完壽司刺身再暖下胃簡直不得了😋第一次食,終於問點解個個去日本都攬住個蜜瓜返黎。食落真係超甜,一咬d汁湧出黎,入口即溶咁,真係好好食😫😫😫

壽司刺身樣樣都好新鮮,但最令我驚艷既係最後個魚湯同水果!

茶碗蒸
第一味食個茶碗蒸暖下胃!

鮟鱇魚肝

濃郁、新鮮、肥美!

白子

第一次食,原來係好珍貴!食落好新鮮好香🥰

廣島蠔

好新鮮,濃濃既海水味同蠔味,好香!
北海道鮑魚

新鮮!醬係抹茶芥末醬咁,第一次食,感覺好新奇🤩

冰火拖羅

金目鯛

熟既我就食過,生既第一次食,魚味好香!

藍鯨吞拿

好厚,好鮮!