2019-07-29 130 瀏覽
拍拖紀念日,由老公帶路 黎到銅鑼灣V Point 的鮨蕾 晚餐主打廚師發辨,有三個價錢可選擇。我和老公小食多滋味的心態,叫咗兩個$850的楓套餐。首先前菜係炸日本蕃薯片,絕對是考刀功,因為片片都薄如蟬翼。入口微咸和香脆。再來是一碟三款的前菜甘時南瓜煮-利用蜂蜜來調味,令到日本南瓜更清香、軟淋、香甜。黑松露煎蛋-喜歡黑松露的我,試了一口已經覺得十分滿足,口腔充斥著黑松露的味道。因為黑松露和煎蛋比例差唔多一半一半。沖繩土佐海髮菜-自家制土佐酸汁再配合本身無味的海髮菜,再加上薑蓉,令到食慾大增。十分期待下一道菜色。時令刺身這一次有油甘魚薄切,甘香肥美,充滿魚油味道。個人喜歡配酸汁和辣椒蘿白蓉食,更醒胃。再加上吞拿魚腩刺身厚切,上面配有北海道海膽。一句講哂。鮮甜加鮮甜,入口即溶。再加上芬蘭直送的食用花一齊食,別有一番風味。燒物吞拿魚額頭肉(又稱腦天)珍貴而又好味的部位,利用甜味噌醃制過。因為魚油多,所以要用慢火燒。燒制途中會放上柚子醬,令到魚肉肥而不膩。食到一半可以加上青檸汁,青檸酸味配上甜味噌又是另一番風味。吃落口感似燒大吞拿魚腩,雖然燒過,但都是入口即溶。勁好味。壽司拼盤分別有:勁新鮮赤貝
拍拖紀念日,由老公帶路 黎到銅鑼灣V Point 的鮨蕾

晚餐主打廚師發辨,有三個價錢可選擇。
我和老公小食多滋味的心態,叫咗兩個$850的楓套餐。

再來是一碟三款的前菜

時令刺身
這一次有油甘魚薄切,甘香肥美,充滿魚油味道。
一句講哂。鮮甜加鮮甜,入口即溶。
再加上芬蘭直送的食用花一齊食,別有一番風味。

吞拿魚腦天

燒物
吞拿魚額頭肉(又稱腦天)
燒制途中會放上柚子醬,令到魚肉肥而不膩。
食到一半可以加上青檸汁,青檸酸味配上甜味噌又是另一番風味。
吃落口感似燒大吞拿魚腩,雖然燒過,但都是入口即溶。勁好味。

壽司拼盤
分別有:勁新鮮赤貝(因為師傅會在客人面前大力拍個赤貝壽司
火炙左口魚群邊,好厚身,好香魚油味,同出邊食嘅完全唔同
帆立貝壽司,勁鮮甜,入口彈牙。夏季當造紫海膽壽司,肥美而鮮甜
熟成吞拿魚

還有廚師特別推介的乾式熟成吞拿魚壽司(已經熟成左5日)

因為制作繁複,利用鹽、醋、昆布。再以布包裹著,放左攝氏3度以下發酵而成。
所以口感好特別。好好味!

海綿蛋
利用左魚肉、蝦肉,打成膠!
來代替面粉師傅話這個蛋既制作過程要兩小時,再煎 、焗而成。食落勁鬆軟。
睇唔到有蝦有魚的存在,但食落就感受到。
好得意和一定是十分考手力和耐力的食品。一絕

味噌湯和日本蜜瓜
用咗新鮮蜆來制作 蜆無沙、很鮮甜。
日本蜜瓜不用多說,甜度高。好味!

多謝老公的好介紹!!

題外話/補充資料: 埋單時只要Download鮨蕾的手機app即有95折優惠!
2019-07-18
慶祝紀念
紀念日
吞拿魚腦天
熟成吞拿魚
由入門口到入座到上菜 都充斥着一種高雅的氣派白雲石配金色圓形吧枱 有別於一般的日式料理但仍保留廚師發辦的重要元素就是讓你細心觀嘗踏板師傅的刀功同製作小食: 炸蕃薯薄片實在是伴酒良物 蕃薯甘甜 薄薄的 特別脆頭盤: 南瓜甘露煮 + 黑松露蛋 + 沖繩發菜配姜蓉南瓜煮至剛剛好軟綿 不會太爛黑松露香味十分濃郁 可能因為小小一塊玉子就用咁多黑松露🖤💛比例上遠遠比平日食西餐那黑松露意粉更濃!第一次食唔係黑色的發菜 感覺帶爽脆刺身: 鮫鰈魚+ 拖羅+海膽鮫鰈魚是夏日時令魚鮮 白身魚 簡單地蘸上柚子酢便非常足夠更是每吃一塊 都爽口開胃拖羅是堅厚切 切成舊正方體 肥美的油白沾滿口腔海膽更是我的至愛 鮮甜可口師傅一點也不吝嗇 給了很多 哈哈整碟刺身拼盤最後還加上芬蘭黎既香草裝飾精緻到成幅畫一樣炸物: 炸牡丹蝦頭🦐老老實實 牡丹蝦就食得多 個幔頭我就真係未食過以為開玩笑個頭點食 原來炸到鬆化真係可以食炸漿很薄 脆卜卜 最重要係有好多蝦膏係入面 好惹味熱食: 吞拿魚腦天 配酸汁🐟腦天即是額頭頂的肉 口感軟滑筋少而脂肪多 魚味極濃 壽司: 闊佬師傅講到明 「這裡沒有薄切」正!-池魚 難怪被譽為刺身界的網紅

由入門口到入座到上菜 都充斥着一種高雅的氣派

實在是伴酒良物 蕃薯甘甜 薄薄的 特別脆

頭盤: 南瓜甘露煮 + 黑松露蛋 + 沖繩發菜配姜蓉
南瓜煮至剛剛好軟綿 不會太爛
黑松露香味十分濃郁 可能因為小小一塊玉子就用咁多黑松露🖤💛
比例上遠遠比平日食西餐那黑松露意粉更濃!
第一次食唔係黑色的發菜 感覺帶爽脆

炸漿很薄 脆卜卜 最重要係有好多蝦膏係入面 好惹味

熱食: 吞拿魚腦天 配酸汁🐟
腦天即是額頭頂的肉 口感軟滑
筋少而脂肪多 魚味極濃

壽司: 闊佬師傅講到明 「這裡沒有薄切」正!
-池魚 難怪被譽為刺身界的網紅 最最最最爽甜 肥美的油脂慢慢滲出來
-赤貝 爽口彈牙夠哂新鮮
-鰈魚 爆多油份 火灸左陣就滴哂D油出黎 成個碟都閃令令
-拖羅 此店名物 「Dry aged」5日 外邊呈淺褐色 入面粉紅色 肉質仍然保持鮮嫩 而味道就更濃郁
-北海道海膽 鮮嫩甘甜🧡好濃味啊!!
-海鮮焗蛋 完全冇加麵粉 但就焗到好似海綿🧽咁鬆軟

湯品: 大和蜆湯🥣

甜品: 日本白桃🍑 好香好甜 大滿足
2019-07-24 276 瀏覽
去完日本返黎,成日都好想再食魚生壽司今日黎到銅鑼灣鮨蕾食omakase🤤間野係22樓,唔算好高,但景色都好唔錯👍🏻有4款omakasa揀,有埋素食選擇因為第一次黎,所以揀個最平嘅楓Momiji 試下先😆日本蕃薯片餐廳自己炸,好香口又唔會好油前菜南瓜用左蜜糖煮,多左一份清香嘅甜味👍🏻黑松露玉子,一擺落口成口都俾黑松露嘅香味包圍住☺️刺身𩶘魚上面加左柚子皮同芬蘭黎嘅食用花,呢款魚唔會話有好多魚油,主要食口感同魚味,食得出好新鮮-長崎拖羅加北海道海膽海膽好有鮮味,入口唔算creamy但都好滑,拖羅未去到入口即溶,但都有一定嘅魚油🤤炸物炸大蝦蝦頭炸得非常脆,基本上成舊都食得。蝦膏亦非常甘香。燒物呢款係燒吞拿魚嘅頭頂肉,用左柚子汁醃。就咁睇已經見到魚油十足!食嘅時候配埋青檸汁同酸汁,非常解膩壽司北海道帶子極之肥美鮮甜-赤貝好爽口好厚肉,食得出好新鮮-依左木魚皮輕輕燒過,非常之香-醬油漬吞拿魚正常,唔算好特別-海膽好滑好正-熟成拖羅最好食嘅一款壽司,浸醃左5日,入口即溶,成口魚油🤤🤤🤤-玉子呢款玉子好特別,入面有蝦同山芋成份。因為打左好多空氣係入面,所以睇落好似蛋糕🤣面豉湯總扣黎講,食物質素對得住個
去完日本返黎,成日都好想再食魚生壽司
今日黎到銅鑼灣鮨蕾食omakase🤤
間野係22樓,唔算好高,但景色都好唔錯👍🏻

有4款omakasa揀,有埋素食選擇
因為第一次黎,所以揀個最平嘅楓Momiji 試下先😆

日本蕃薯片
餐廳自己炸,好香口又唔會好油

前菜
南瓜用左蜜糖煮,多左一份清香嘅甜味👍🏻
黑松露玉子,一擺落口成口都俾黑松露嘅香味包圍住☺️

刺身
𩶘魚
長崎拖羅加北海道海膽

炸物
炸大蝦蝦頭炸得非常脆,基本上成舊都食得。蝦膏亦非常甘香。

壽司
北海道帶子
極之肥美鮮甜
赤貝
好爽口好厚肉,食得出好新鮮
依左木
魚皮輕輕燒過,非常之香
醬油漬吞拿魚
正常,唔算好特別
好滑好正
最好食嘅一款壽司,浸醃左5日,入口即溶,成口魚油🤤🤤🤤
玉子

面豉湯

總扣黎講,食物質素對得住個價錢。而且服務都好好,侍應會逐樣食材介紹,亦會定時定候換過啲茶同毛巾👍🏻埋單嘅時候,侍應都提我地down返鮨蕾嘅app做會員有95折👍🏻
2019-07-23
2019-07-24 88 瀏覽
餐廳環境同服務都一流👍🏻,裝修清雅高尚,侍應相當有禮貌,每上一道菜都會細心解釋食材嘅來源地、食法等等... 今晚order左 楓 Momiji 包括:(前菜、刺身、漬物、壽司🍣、味噌湯同水果)由廚師自由發揮,選擇當日最新鮮、時令嘅食材。第一道:由廚師親自炸嘅薯片☝🏼第二道:甜煮南瓜,黑松露蛋第三道:𩶘魚、長崎吞拿、北海道海膽☝🏼第四道:炸蝦頭第五道:時令食材嘅壽司🍣最後兩道:味噌蜆肉湯同埋白肉水蜜桃🍑
第一道:由廚師親自炸嘅薯片☝🏼
第二道:甜煮南瓜,黑松露蛋
第三道:𩶘魚、長崎吞拿、北海道海膽☝🏼
第四道:炸蝦頭
第五道:時令食材嘅壽司🍣
最後兩道:味噌蜆肉湯同埋白肉水蜜桃🍑
2019-07-23 531 瀏覽
呢間位於銅鑼灣嘅日本餐廳主打創意刺身,今次嚟食omakase,我同友人揀咗楓 $850/1位。一坐低,店員就遞上餐廳自製嘅炸蕃薯片,平時只會喺泰式餐廳一坐低有蝦片食,喺日式餐廳有咁嘅小食真係第一次😆,蕃薯片好薄身,炸得香脆。前菜 胡麻醬菠菜雞絲、特製甜蛋、南瓜,甜蛋好似糕點咁,佢係分開咗蛋白同蛋黃咁處理,食起上嚟有兩重味道。旬の刺身2点 刺身擺盤好精美,好似藝術品咁,刺身有鱆紅魚同埋海膽拖羅,鱆紅魚點上酸汁嚟食,味道清爽,海膽拖羅就又肥美又creamy,入口即溶,兩種刺身截然不同,係好有趣嘅配搭。伴碟嘅花草都有來頭,分別係日本小黃菊同芬蘭香草。焼き物 銀鱈魚西京燒,魚煎得香嫩,西京燒調味適中,個人鍾意再甜多少少。旬の寿司6貫 鮫鰈魚油份較重,食落口感煙韌,配上Wasabi漬食用,提升鮮味。醬油漬赤身完全無筋,魚味濃郁。鮫鰈魚邊,炙燒過後逼出油份,係另一款同樣好食嘅做法。用赤醋製成嘅醋漬鯖魚,配上白昆布,肉質結實,重魚香。熟成拖羅係呢到係招牌,拖羅顧然重油香,經熟成處理後連魚香都兼顧埋,贏哂。海膽,非常非常creamy,而且好鮮,紫菜又夠脆。海鮮焗蛋,佢口感係好似剛剛蒸好喺馬粒糕咁,但其
旬の刺身2点
銀鱈魚西京燒
旬の寿司6貫
鮫鰈魚
醬油漬赤身
醬油漬赤身完全無筋,魚味濃郁。
鮫鰈魚邊
鮫鰈魚邊,炙燒過後逼出油份,係另一款同樣好食嘅做法。
醋漬鯖魚
用赤醋製成嘅醋漬鯖魚,配上白昆布,肉質結實,重魚香。
海膽
海膽,非常非常creamy,而且好鮮,紫菜又夠脆。
海鮮焗蛋
海鮮焗蛋,佢口感係好似剛剛蒸好喺馬粒糕咁,但其實佢係完全無用到麵粉,食落會品嚐到海鮮嘅鮮甜。
大和蜆仔麵豉湯
味噌汁 大和蜆仔麵豉湯,用料豐富,味道鮮甜。
山梨縣桃
甜品 山梨縣桃,香甜多汁,只有兩片唔太夠喉。
P.S. download餐廳嘅app有5%折扣。
需加一服務費,埋單2人約$1790。
如果你鍾意睇我嘅食評,不妨關注我,支持吓我,謝謝你☺️💕
旬の刺身2点
醋漬鯖魚
大和蜆仔麵豉湯
山梨縣桃
2019-07-23 101 瀏覽
天氣炎熱, 所以要繼續食日本菜放假就帶媽媽去遠少少, 食好少少今次揀左位於銅鑼灣VPOINT既鮨蕾, 上到去真係超級驚喜起初睇鮨蕾呢間餐廳只係睇左食物介紹, 冇睇到店內環境一上到去原來全層都係屬於餐廳既, 黑色牆配金色招牌非常突顯氣派中間望落去好開揚, 而餐廳位於高層, 圍住餐廳既落地玻璃設計可以睇到好遠既景色而座位既設計都好特別, 都係圓形圍住師傅黎坐, 但係可以一邊嘆美食, 一邊欣賞美景真係唔錯真係好高呀睇下MENU有咩食先, 下晝時間會有SET LUNCH供應, 而晚餐就有Omakase而家同媽媽就叫左一個竹定食同花定食, 而定食係包括左前菜, 茶碗蒸, 面豉湯, 甜品同飲品前菜係海藻絲, 味道甜甜地, 味道似係用D甜醬油煮過, 好既開始跟住就到茶碗蒸, 個蛋好香好滑, 裡面有豚肉, 冬菇, 白果等等既餡料味道調校恰到好處, 唔會太咸搶哂原有材料既味道首先黎既係花定食 $290花定食其實係由10款唔同刺身組成既刺身飯, 賣相已經超靚刺身有海膽, 帆立貝, 吞拿魚, 赤貝, 甜蝦, 吞拿魚蓉, 油甘魚等等全部都好高質好鮮味, 醋飯既軟硬度同酸度都岩岩好, 成個飯好好食之後就到竹定食
天氣炎熱, 所以要繼續食日本菜
放假就帶媽媽去遠少少, 食好少少

今次揀左位於銅鑼灣VPOINT既鮨蕾, 上到去真係超級驚喜
起初睇鮨蕾呢間餐廳只係睇左食物介紹, 冇睇到店內環境

真係好高呀

味道調校恰到好處, 唔會太咸搶哂原有材料既味道

首先黎既係花定食 $290
花定食其實係由10款唔同刺身組成既刺身飯, 賣相已經超靚

之後就到竹定食 $280
竹定食係燒銀鱈魚, 我真係好耐冇食過咁好食既銀鱈魚啦
魚皮燒到少少脆身, 鱈魚食落去個魚既魚油香味係口腔徘徊, 醬汁有少少甜味
配埋白飯真係好滿足

面豉湯都好足料

甜品係雪糕, 味道有開心果同埋杏仁咖啡可以揀, 2款都好好食

而飲品我地叫左咖啡, 呢杯咖啡真係好出色
加左奶入去之後個口感厚身, 而且仲好滑, 呢杯咖啡真係非叫不可

講完食物, 仲想讚下鮨蕾, 佢地既服務真係好貼心
洗手間裡面配有獨立包裝既漱口水, 女性用品等等
酒店都未必有咁貼心既配套, 值得讚賞!!
2019-07-20
2019-07-21 100 瀏覽
登龍街自從唔同嘅新大廈落成,越嚟越多唔同嘅新餐廳,如果要全部都是均,可能都要一頭半個月。今次決定試 Omakase 鮨蕾依度有四個唔同嘅選擇:楓、堇、蕾和松(素食之選)大家可以按自己想要嘅份量選擇唔同豐盛度而我自己唔係好餓,所以就選擇左個最light嘅楓首先你嘅前菜有蜜糖南瓜,蛋同漬物之後係刺身,特別要講下拖羅加利尻島海膽,拖羅入口即溶,海膽甜,兩樣野加埋完美配搭,非常好味。再黎壽司都係非常出色,赤身、拖羅同埋海膽都相當出色,新鮮。之後係燒吞拿魚額頭,燒得剛剛好,油脂好豐富。之後係麵豉湯,同埋生果。咁就完結左完美嘅一餐。

今次決定試 Omakase 鮨蕾

依度有四個唔同嘅選擇:楓、堇、蕾和松(素食之選)
大家可以按自己想要嘅份量選擇唔同豐盛度

而我自己唔係好餓,所以就選擇左個最light嘅楓

首先你嘅前菜

有蜜糖南瓜,蛋同漬物

再黎壽司都係非常出色,赤身、拖羅同埋海膽都相當出色,新鮮。

之後係燒吞拿魚額頭,燒得剛剛好,油脂好豐富。

之後係麵豉湯,同埋生果。

咁就完結左完美嘅一餐。

2019-07-15
2019-07-21 413 瀏覽
餐廳名字: 鮨蕾📍銅鑼灣登龍街2-22號V Point 22樓重點: 優雅環境,出色日本料理*******Kay Gor 放假約左朋友過銅鑼灣今次食日式刺身料理餐廳位於登龍街,與時代廣場十分近鮨蕾 Sushi Tsubomi位置高層室內裝潢超級舒適同時尚午市餐牌有多款選擇,以日式創作料理為主今次叫左兩個午餐套餐,都有配前菜、麵豉湯、雪糕、飲品。茶碗蒸👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻蒸蛋入口即溶好滑溜,入面仲加咗白果同冬菇口感同出面既好唔同花。定食$290👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻10款刺身都超級新鮮,唔會有雪味配上珍珠米飯,十分完美而且整碗刺身定食好似花既藝術品,完全唔捨得食滑蛋豬扒丼$280👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻吉列豬扒既份量都幾多,都無太多炸粉食落口唔會好多肥膏同太油炸超大碗既珍珠米飯配滑蛋汁,一個人都食唔完。飲品👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻值得推介係咖啡好飲到停唔到口阿,咖啡超級香濃絕對係即磨既令咖啡,飲完立即醒神左甜品👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻豆腐/紅豆雪糕豆腐好香好滑,紅豆味好足超級既好食,大滿足總結餐廳位置同層次都屬高中上,好岩同知己慢慢享受環境刺身師傅都好有心機介紹每道菜,服務水平高質食物似藝術品,需要慢慢
餐廳名字: 鮨蕾
📍銅鑼灣登龍街2-22號V Point 22樓
重點: 優雅環境,出色日本料理
*******
Kay Gor 放假約左朋友過銅鑼灣
今次食日式刺身料理
餐廳位於登龍街,與時代廣場十分近

午市餐牌有多款選擇,以日式創作料理為主

今次叫左兩個午餐套餐,都有配前菜、麵豉湯、雪糕、飲品。

茶碗蒸👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
蒸蛋入口即溶好滑溜,入面仲加咗白果同冬菇
口感同出面既好唔同

花。定食$290👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
10款刺身都超級新鮮,唔會有雪味
配上珍珠米飯,十分完美
而且整碗刺身定食好似花既藝術品,完全唔捨得食

滑蛋豬扒丼$280👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
吉列豬扒既份量都幾多,都無太多炸粉
食落口唔會好多肥膏同太油炸
超大碗既珍珠米飯配滑蛋汁,一個人都食唔完。

飲品👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
值得推介係咖啡
好飲到停唔到口阿,咖啡超級香濃
絕對係即磨既令咖啡,飲完立即醒神左

甜品👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
豆腐/紅豆雪糕
豆腐好香好滑,紅豆味好足
超級既好食,大滿足

總結餐廳位置同層次都屬高中上,好岩同知己慢慢享受環境
刺身師傅都好有心機介紹每道菜,服務水平高質
食物似藝術品,需要慢慢品嘗當中的美
記住下dl 佢地個Apps,會做返95折既優惠阿

Kay Gor 推介
食物 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
環境 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
服務 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
價錢 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

備注👍🏻5粒代表最推介
2019-07-19 149 瀏覽
吃過不少 Omakase,他們的共通點就是細,餐廳一般都只有十數個坐位而已。今晚吃的 Omakase 就令人眼前一亮。位於 V Point 22 樓的鮨蕾環境一流,望住日落吃 Omakase 絕對享受,裝修比起傳統 Omakase 店更富現代的元素。餐廳先送上自家製番薯片,少油,但口感香脆。楓 Momiji $850前菜有菠菜胡麻雞絲,熟南瓜和甜蛋。菠菜胡麻雞絲和熟南瓜口味清新。甜蛋的蛋黃蛋白分開兩層製作,味道富層次。旬之刺身2點刺身的製作認真,伴碟也一絲不苟。章紅魚薄切入口爽口煙韌,用日本青柚子帶出章紅的鮮味。配上酸汁,酸汁加上少許辣椒,吃得更開胃。拖羅拖羅卷住海膽,先嚐到拖羅香,然後濃郁的海膽味會停留在口腔中,味道富層次。燒物西京燒銀鱈魚銀鱈魚先用白麵豉醬處理,能夠令銀鱈魚口感更滑,味道更甜。入口滿滿銀鱈魚的香味,肉質香腍。蟹肉冬瓜煮物煮物上枱富藝術的味道,賣相似台式甜品。入口鮮甜,舒服。旬之壽司6貫六款壽司都選用油脂豐富的刺身或加以炙燒帶出魚油香。鮫蝶魚壽司,富口感,少許Wasabi漬物除了有點綴作用又能將鮮味帶出。深海池魚壽司,有濃郁魚味。蝶魚邊壽司,用上鮫蝶魚的邊位,再炙燒迫
今晚吃的 Omakase 就令人眼前一亮。
餐廳先送上自家製番薯片,少油,但口感香脆。
楓 Momiji $850
旬之刺身2點
刺身的製作認真,伴碟也一絲不苟。

章紅魚薄切

拖羅
蟹肉冬瓜煮物
煮物上枱富藝術的味道,賣相似台式甜品。入口鮮甜,舒服。

旬之壽司6貫
六款壽司都選用油脂豐富的刺身或加以炙燒帶出魚油香。
鮫蝶魚壽司
深海池魚壽司
深海池魚壽司,有濃郁魚味。
蝶魚邊壽司
蝶魚邊壽司,用上鮫蝶魚的邊位,再炙燒迫出澎湃油脂。
醋漬青魚壽司
醋漬青魚壽司,以青醋醃製,上面加一塊白昆布,醋香味濃郁。
熟食拖羅壽司
熟食拖羅壽司,餐廳的 signature dish,重點在於 dry age 的處理,令拖羅的味道更濃郁。
海膽壽司
海膽壽司,用紫菜包住海膽壽司,香脆口感,中間的海膽鮮甜,入口即溶。
海鮮焗蛋
海鮮焗蛋,雖然沒用上麵粉,但口感鬆軟。
味噌湯
味噌湯,香濃又鮮味。
生梨縣白桃
甜品
生梨縣白桃,鮮甜多汁。
鮨蕾的 Omakase 以環境取勝,是一個真正可以享受 Omakase 的地方。

***用餐廳的Download apps仲會有5%折扣。
2019-07-16
海膽壽司
味噌湯
生梨縣白桃
2019-07-18 66 瀏覽
朋友帶我嚟咗呢間食omakase,估唔到環境已經己有驚喜,好寧靜同舒服,而且望到好靚嘅夜景。一坐低侍應已經好俾心機咁樣介紹菜單,然之後送咗一碗自家製嘅薯片俾我哋食,好貼心。我哋都叫咗「楓」,落左單冇耐侍應已經送上前菜俾我哋食,係有自家製嘅漬物,麻將雞絲菠菜,同埋甜蛋。平時唔食秋葵嘅我都食晒成碟漬物啊,好好味。刺身超靚,簡直好似一幅畫咁,見到師傅係我地面前切左好耐,加埋啲配菜,靚到唔捨得食呀。係油甘魚同埋拖羅,拖羅超級入口即溶,油甘魚入口好爽口,超正。呢個餐仲包六件壽司,由淡咪開始食,北海道帶子超鮮甜而且勁大隻,炙燒鰈魚邊超香,師傅用火槍燒嘅時候成間店都聞到如香味。最後仲有師傅特別推介嘅漬拖羅,師傅話係要用醬汁漬五日先至有咁特別嘅味道。最後仲有一件好似蛋糕咁樣嘅蛋壽司,超特別原來係冇加到麵粉,用唔同嘅白身魚打到起膠整成嘅,入口好香魚嘅味道。食完壽司仲有熟食,一樣係擺盤十分精緻。最後以靜岡蜜瓜作結,好滿足呀。

打到起膠整成嘅,入口好香魚嘅味道。

食完壽司仲有熟食,一樣係擺盤十分精緻。

最後以靜岡蜜瓜作結,好滿足呀。
2019-07-18 55 瀏覽
Omakase由廚師發辦,會挑選最優質、最時令的食材,也是很多美食家品味日本料理的「最高境界」。上菜次序一般會按味道淺味至濃味、涼食至熱食的方法,由開胃前菜;然後由涼食刺身、壽司到熱食煮物、燒物,最後到熱湯及甜品。.特別是店裡使用日本「白神山」水,作料理之用,連水都是有日本空運過來,貫切鮨蕾對日本料理的追求。不少擺盤均採用,由歐洲空運的可食用鮮花,豐富每個料理的外觀之外,更可嚐到各鮮花味道,可見師傅的匠心。.這裡環境裝潢簡潔幽雅,落地玻璃,看著維港開揚海景,吧檯設於餐廳中央,用圓型設計,新穎破格。.前菜是,自家製蕃薯片,與TERRA薯片相似,令人忍不住要不停放進嘴裡。繼續是,胡麻醬雞絲菠菜、漬南瓜、漬雲耳小蔥秋葵,以酸甜為主軸,啟動味蕾的數道精美前菜。.「楓」餐提供的刺身,是章紅(カンパチ),鹹水魚的一種,肉質鮮美清脆、爽口、咬勁好,師傅將牠切成薄片,更能夠突出滑爽口感。.而「堇」餐提供的刺身,則有剛才提及的「章紅魚」,再加上中拖羅(ちゅうとろ)配海膽,顏色粉紅,脂肪比例高,魚油脂非常甘香,入口即融但仍保有爽口感,魚香在口裡四溢,美味非常。等等…尚未結束,還有還有「三重県」大生蠔、大拖
上菜次序一般會按味道淺味至濃味、涼食至熱食的方法,由開胃前菜;然後由涼食刺身壽司到熱食煮物、燒物,最後到熱湯及甜品
自家製蕃薯片

胡麻醬雞絲菠菜、漬南瓜、漬雲耳小蔥秋葵
章紅魚,中拖羅(ちゅうとろ),海膽

赤貝、大拖羅、牧丹蝦
大生蠔

而「堇」餐提供的刺身,則有剛才提及的「章紅魚」,再加上中拖羅(ちゅうとろ)配海膽,顏色粉紅,脂肪比例高,魚油脂非常甘香,入口即融但仍保有爽口感,魚香在口裡四溢,美味非常。等等…尚未結束,還有還有「三重県」大生蠔、大拖羅、牧丹蝦,生蠔已調味,新鮮清新。大施羅(おおとろ),它比中拖羅淺色,顏色偏白,脂肪多,呈雪花狀,擁有魚油脂的甘香,真正做到入口即溶。而牧丹蝦上配有花,獨特的花香味能夠豐富牧丹蝦刺生的整體味道。

接下來將會說說「熟食」:
冬瓜蕃薯高湯with蟹肉

打頭陣的是湯品,冬瓜蕃薯高湯with蟹肉,高湯濃度似茨汁,好處是高湯能夠輕易包着冬瓜蕃薯,使兩者味道結合,有提鮮作用,恰到好處。
炸物天婦羅

炸物天婦羅,有海老、南瓜及蕃薯,炸皮薄身而香脆,手勢一流。
燒施羅臉頰配柚子醬油

魚介料理,有「燒施羅臉頰配柚子醬油」,施羅臉頰供應非常少,是高級食材之一,肉質較硬,沾滿醬油,清新柚子味突出之餘,醬油亦能帶出施羅臉頰的特有魚介鮮味。
手握壽司

壽司系列,由師傅發辦,先放上壽司木碟,附上自家製漬物,然後就觀賞師傅的手握技術。首先出場的是,帆立貝壽司,一人一貫,即握即食,已調味,不用再沾醬油,師傅指餘下的都不用醬油。第二是油甘魚,魚介非常新鮮,飯粒柔軟。再來,劍魚邊部分,比較彈牙。 赤貝,爽口新鮮。重頭戲是,熟成醬汁拖羅,歷經五天時間作熟成處理,香港少有的食法,魚肉變深色,肉質有三成熟的口感,入口有豐富的昆布味道。日本直送海膽,色澤光鮮,仍保有海水鮮味。最後一強是,把海膽壽司包上脆紫菜,再嚐一口,大滿足!!
焗蛋榚

焗蛋榚,外型十足日本蜂蜜蛋糕,師傅指由蝦和魚打碎成膠,再加上蛋烘焙而成,沒有半點麵粉成份。入口即有重魚蝦味道,口感非常有趣,很像較企身的疏乎厘Pancake。

大黃蜆麵豉湯,大黃蜆新鮮,麵豉湯清甜。
靜崗蜜瓜

靜崗蜜瓜,來自盛產蜜瓜之地,新鮮香甜,已經幫客人切粒狀,非常貼心。

在V-point 高層遠眺維港景色,吃着Omakase,實在賞心悅目!
自家製蕃薯片
手握壽司
焗蛋榚
靜崗蜜瓜
2019-07-17 88 瀏覽
太太太想食日本的刺身了,經常都想去日本食,但可惜沒有時間去,唯有在香港找日本的味道。這間午餐價錢合理,又有朋友推薦,所以去試試看。一坐下來,店員就為我們提供了小籃子放在椅下,這跟日本一樣很貼心。我們分別點了花跟竹定食。前菜:鴨胸沙律跟茶碗蒸;茶碗蒸很滑,料很足。店員好貼心,為我們介紹刺身和食的次序,先要由淡味的貝類、蝦開始食,接著白色的刺身,跟住可以食味道比較濃的海膽拖羅吞拿。中拖羅少肥,油份剛好;赤身唔腥,口感不錯;鯛魚新鮮爽口;鯖魚没有一般壽司店的冰鮮腥味,處理得很好;左口魚邊油份很足,火燒過後更香;海膽新鮮很重要;甜蝦甜度高,口感一流;帆立貝厚身鮮甜,呑拿魚蓉跟葱粒和芥末一起吃爽爆!芥末新鮮磨的,吃得出用心制造,不會太剌激,平時不吃芥末的人都可以一試。第一次食西京燒,原來西京燒係指白味噌醃製的魚去直燒。銀鱈魚表面有點焦焦,魚肉帶有淡淡甘甜味,魚油配白飯一級棒!最後,有雪糕作為甜品,分別是豆腐味和紅豆味。超級甜心,盛載雪糕的小碗子都是冰冷的,不會太快溶掉,豆腐味超好味,夠滑,豆味濃郁;紅豆味都好足料,好滿足。環境美美,坐窗邊有美景啦。師傅都好nice還會跟客人傾偈交流一下,真的好像

前菜:鴨胸沙律跟茶碗蒸;茶碗蒸很滑,料很足。

鴨胸沙律 跟 茶碗蒸

海鮮丼

中拖羅少肥,油份剛好;赤身唔腥,口感不錯

紅豆和豆腐味雪糕

最後,有雪糕作為甜品,分別是豆腐味和紅豆味。

環境美美,坐窗邊有美景啦。師傅都好nice還會跟客人傾偈交流一下,真的好像去日本。

下載它們家的App,還有95折!慳返少少!
儲彈藥~下次可以食Omakase

午餐
鴨胸沙律 跟 茶碗蒸
海鮮丼
紅豆和豆腐味雪糕
  • 鴨胸沙律跟茶碗蒸
2019-07-17 290 瀏覽
平日星期六放假都會訓到自然醒,但上星期男友話想去睇展覽,約早少少去食個午餐之後先去,所以係銅鑼灣揀左依間日本菜餐廳,專食日式廚師發辦,我地下午一點黎到,已經有好多客人,好在有仲有張窗口位枱,可以一邊食一邊望住大廈外既景色,好耐無試過假期日光下食午餐,感覺心曠神怡午餐餐牌有壽司或刺身同熟食定食之外,都有廚師發辦可以點,所以我地揀左叫一個廚師發辦-澤.板長定食同一個十二件壽司既櫻.特選壽司定食,每款定食都附有前菜、茶碗蒸蛋、漬物、味噌湯、甜品同餐茶飲品先送上前菜薯仔沙律,沙律上面有脆脆辣醬,薯仔蓉好軟滑,薯味好強烈,食落唔會感到鞋口,配個脆脆醬咁食都幾惹味過癮,味道比想像中夾之後就黎茶碗蒸蛋,同一般食到既食材唔同,入面有白果、雞肉、冬菇,估唔到依個配搭都幾好味,蛋味好濃郁,食得出用左好多蛋漿,水比例較少,落蛋漿好足料,甜滑香嫩刺身前菜黎啦,薄切油甘魚配酸汁蘿蔔蓉,油甘魚入口嫩滑鮮甜,點酸汁食非常開胃第一次食日本北海道仙鳳趾生蠔,食落蠔味唔算強烈,但味道鮮甜爽滑,佐左柚子酸汁,帶開胃感覺賣相好吸睛既帶子牡丹蝦刺身好似藝術品咁,入口肥美鮮甜底層係中拖羅配柚子麵豉醬,煙薰過後食口腔入面帶有中拖羅

午餐餐牌有壽司刺身同熟食定食之外,都有廚師發辦可以點,所以我地揀左叫一個廚師發辦-澤.板長定食同一個十二件壽司既櫻.特選壽司定食,每款定食都附有前菜、茶碗蒸蛋、漬物、味噌湯、甜品同餐茶飲品

賣相好吸睛既帶子牡丹蝦刺身好似藝術品咁,入口肥美鮮甜
底層係中拖羅配柚子麵豉醬,煙薰過後食口腔入面帶有中拖羅既油甘香味,好好味

壽司分別係平目魚、拖羅同左口魚邊,三款壽司食材都鮮嫩無比,當中拖羅油分極高,勁肥美之餘,一食入口即溶

之後到海膽拖羅蓉手卷,店員建議我地先食手卷,因為怕紫菜過多陣會淋左,所以二話不說先食手卷,紫菜非常脆口,滿滿鮮甜海膽,入口好creamy,閉上眼不斷咀嚼,真係好享受

Omakase 定食中我地揀左A4和牛,和牛上面放左秋葵,和牛煎過汁煮,入口好濃郁牛味,亦軟熟無比,醬汁好滋味,味道令人忍唔住要配飯食

而另一個櫻.特選壽司定食係十二件不同款式壽司,賣相份量十足,件件壽司都相當肥美
當中既北海道帶子食完係叮一聲,入口完全無雪甜之餘,非常鮮甜嫩滑,爽口無比,係第一次食到咁甜既帶子,而另一件好欣賞既係平平無奇既呑拿魚,一般食落都會帶少少腥味,但依件係完全無腥味仲要食到有魚油香,都係第一次食到咁正既呑拿魚,另外既三文魚籽拖羅蓉甜蝦、中拖羅、蝶魚、油甘魚、立魚、池魚、拖羅蓉海膽、金線鯛、梳子魚、燒右口魚邊,通通壽司款式都係以當造食材魚配選,有幾款係平常會少食到既魚都有,質素一樣咁高

最後飲返個麵豉湯暖下胃,味道唔會太濃

同埋超好味解膩既柚子雪芭,食完透心涼,滿足喔
午餐
今晚同老公去左食Omasake💕Omasake意指由廚師發辦 給我們選擇最新鮮最時令的食材做出最高質素的食物✨單單係環境同擺盤已經好完美🌸加上師傅👨🏼‍🍳親自在面前預備食物並介紹食物 真的是極緻的用餐感受🥰從食材的質素- 選擇最新鮮和當造的食材造出最鮮味的食物。配搭上最配合的配菜將食物鮮味再提升到最高峰🥰從而弄醒並刺激沉睡的味蕾😋💕師傅的刀工和手握壽司技術都是一流的😎👍用手握的壽司提升飯的空氣感,再示範最正宗的方法去用手取代筷子食壽司,就可以直接接觸壽司感受壽司的質感和溫度,魚肉向下讓整個舌頭都能被魚鮨包圍著🥰最高級的壽司,師傅預備時最後一個步驟是用掃將醬油掃上,整頓晚餐自己不需要沾上豉油,更能品嚐最鮮的味道✨個人特別喜歡💕💛前菜的南瓜- 以蜜糖水煮成的,超級清甜美味💛海膽- 超級鮮甜 用舌頭輕輕推開就在口裡溶掉💛熟成拖羅壽司- 用火槍輕輕燒了的拖羅再配合日本蔥碎吃,有點煙燻的味道、配上蔥的香味再加上入口即溶的拖羅 Perfect!😋💛新鮮北寄貝壽司- 配上日本柚子汁。咬口好爽好特別!跟平時吃的不一樣 爽口但很鬆軟不會硬梆梆的口感 加上柚子汁好fresh!💛最高級的蛋壽司- 眼看上去像

個人特別喜歡💕
💛前菜的南瓜- 以蜜糖水煮成的,超級清甜美味
💛海膽- 超級鮮甜 用舌頭輕輕推開就在口裡溶掉
💛最高級的蛋壽司- 眼看上去像一件蛋糕的樣子😍吃上去很鬆軟,是用日本蛋、日本泉水和蝦子造出來的

每一塊刺身、每一件壽司、每一道菜式都能吃得出師傅的工力、細緻和食材的新鮮。很愉快和有趣的用餐經歷☺️
處於鬧市享受難得的休閒 望住維港靚景食返餐好而且好啱週年紀念日🌹選擇咗兩個Omakase 分別係「楓、蕾」先係楓嘅前菜同刺身「南瓜金時煮」係以甜雞蛋,分開煮完再重組、配埋秋葵、鹽昆帶、萌荷,而萌荷嘅味道有啲啲似香茅深海池魚薄切配酸汁嚟食 酸汁主要以辣椒蘿蔔蓉製成 食落我就覺得似柚子味,好清新側邊係來自喜馬拉亞山嘅岩鹽同來自芬蘭嘅花瓣立魚薄切 配上和風汁 旁邊嘅係拖羅粒配海膽 拖羅入口即溶,淡淡海膽味滲出嚟到「蕾」啦三松縣岩蠔配法國魚子醬,係用左單一7歲嘅鱘魚製成而海膽係來自北海道㗎,好豐富嘅口感,清新海洋嘅感覺!原隻海膽 中間有牡丹蝦肉同紫蘇花次序以響螺 牡丹蝦 象拔蚌咁食 更食出鮮味下面係以蘋果木煙燻嘅拖羅配柚子醬 蘋果木味完全滲入咗juicy嘅拖羅 加埋柚子醬好fresh!壽司嚟啦!「楓」嘅 帶子、立魚、醬油漬吞拿魚「蕾」嘅北寄貝、輕燒赤鯥、拖羅「楓」 北海道海膽、用醬油同昆布浸五日嘅拖羅「蕾」 北海道海膽、用醬油同昆布浸五日嘅拖羅、燒左口魚,左口魚同拖羅一樣入口即溶!「蕾」木魚高湯芡汁煮澳洲龍蝦配里芋、九洲高和茄子,龍蝦爽口彈牙「蕾」A4宮奇和牛用洋蔥、蘋果煮成,鮮味香濃北海道雪
處於鬧市享受難得的休閒 望住維港靚景食返餐好
而且好啱週年紀念日🌹
選擇咗兩個Omakase 分別係「楓、蕾」

先係楓嘅前菜同刺身

深海池魚薄切
側邊係來自喜馬拉亞山嘅岩鹽同來自芬蘭嘅花瓣

立魚薄切 配上和風汁
旁邊嘅係拖羅粒配海膽 拖羅入口即溶,淡淡海膽味滲出嚟

到「蕾」啦
三松縣岩蠔配法國魚子醬,係用左單一7歲嘅鱘魚製成
而海膽係來自北海道㗎,好豐富嘅口感,清新海洋嘅感覺!

原隻海膽 中間有牡丹蝦肉同紫蘇花

次序以響螺 牡丹蝦 象拔蚌咁食 更食出鮮味

壽司嚟啦!
「楓」嘅 帶子、立魚、醬油漬吞拿魚
「蕾」嘅北寄貝、輕燒赤鯥、拖羅

「楓」 北海道海膽、用醬油同昆布浸五日嘅拖羅

「蕾」
木魚高湯芡汁煮澳洲龍蝦配里芋、九洲高和茄子,龍蝦爽口彈牙

「蕾」
A4宮奇和牛用洋蔥、蘋果煮成,鮮味香濃
北海道雪場蟹腳,外脆內軟

「楓」大蜆清湯,香濃清酒味
「蕾」大蜆麵豉湯

最後係香甜多汁嘅蜜桃🍑 滿足💖