2021-07-18 878 瀏覽
一直聽人講呢間壽司唔錯,呢日帶著期待的心情來荃灣分店一試。等咗大約十分鐘就有位,店內唔大,都爆滿。有午餐餐牌沙律和湯沙律好味因為係用芝麻醬唔係酸醋湯唔係麵豉湯,亦唔係昆布係紫菜加蔥好紫菜,好似d紫菜薯片咁,有d奇怪飯卷唔夠乾身,一般壽司飯完全唔酸,只係好wasabi飯唔算太大,適中size剌身丼黑松露好臭,唔夠靚帶子冇乜鮮味,冇口感其他魚都係一般冇乜鮮味蝦比較腥刺身帶子有d鮮味三文魚有d淋,都係冇乜口感,少許魚味鯛魚ok甜蝦好腥油甘魚幾酸,有魚味呑拿魚超級腥整體都一般般烏冬唔錯都係正常普通扁烏冬雞泡魚乾好淋,冇燒過咁而且勁少總結價錢唔平,整到好精緻嘅壽司店咁,但刺身唔夠新鮮,壽司一般
一直聽人講呢間壽司唔錯,呢日帶著期待的心情來荃灣分店一試。

等咗大約十分鐘就有位,店內唔大,都爆滿。

有午餐餐牌

沙律和湯
沙律好味因為係用芝麻醬唔係酸醋
湯唔係麵豉湯,亦唔係昆布
係紫菜加蔥
好紫菜,好似d紫菜薯片咁,有d奇怪

飯卷唔夠乾身,一般
壽司飯完全唔酸,只係好wasabi
飯唔算太大,適中size

剌身丼
黑松露好臭,唔夠靚
帶子冇乜鮮味,冇口感
其他魚都係一般冇乜鮮味
蝦比較腥

刺身
帶子有d鮮味
三文魚有d淋,都係冇乜口感,少許魚味
鯛魚ok

雞泡魚乾
好淋,冇燒過咁
而且勁少

2021-06-13
10 分鐘 (堂食)
星期日2點黎到如心廣場食lunch,見到鮨樂唔洗排隊, 星期日都有午市套餐, 所以就揀呢間!reception 服務幾好, 有禮, 會問客人點稱呼, 會介紹餐牌, 亦會提供口罩套, 服務加分👍🏻叫左兩個set lunch, 每個set lunch 都有沙律同埋湯.1. 冷烏冬餐:冷烏冬配有醬汁, 烏冬較幼身, 彈牙👍🏻 烏冬夠凍, 好食.壽司拼盤有8件, 刺身新鮮, 有油香, 好食.壽司飯係啡黃色, 已作調味, 幾特別.size 細細件, 不錯.2. 壽司拼盤:朋友食呢個壽司拼盤, 性價比高, 唔洗200蚊, 有不同種類嘅刺身👍🏻2個人, 埋單300幾蚊.
星期日2點黎到如心廣場食lunch,
見到鮨樂唔洗排隊, 星期日都有午市套餐,
所以就揀呢間!

reception 服務幾好, 有禮, 會問客人點稱呼,
會介紹餐牌, 亦會提供口罩套, 服務加分👍🏻

1. 冷烏冬餐:
冷烏冬餐

冷烏冬配有醬汁, 烏冬較幼身, 彈牙👍🏻
烏冬夠凍, 好食.
壽司拼盤有8件, 刺身新鮮, 有油香, 好食.
壽司飯係啡黃色, 已作調味, 幾特別.
size 細細件, 不錯.

2. 壽司拼盤:

朋友食呢個壽司拼盤,
性價比高, 唔洗200蚊, 有不同種類嘅刺身👍🏻

2個人, 埋單300幾蚊.
2021-06-06
冷烏冬餐
2021-06-11 908 瀏覽
琴晚冇野做就同朋友出荃灣食好西,呢間鋪頭其實想試好耐,所以琴晚就試下啦。鋪頭一開始就要求我地消毒雙手,然後帶位,再介紹他們的限定壽司/刺身。服務算滿意的👍👍今次我地主要叫了壽司,整體來說味道真的不錯,而且每舊壽司都有一定份量,而且是厚切的,非常飽肚👍。而每舊壽司飯上也加上少許芥末,如果不吃芥末的吃貨記得要出聲😂。炙燒原條海鰻真的很大條,而且味道很好很有味。😋😋 但吞拿魚則有少許筋,未能做到入口即溶的感覺😂。整體黎講呢間鋪頭壽司刺身都不錯,雖然不至於用上最高級食材,但也對得住價錢(只是我對不起荷包君😢)。呢間既價錢同質素都可以吸引到我會再次光顧🤘🤘。

帆立貝刺身
松壽司盛盒
2021-06-10
帆立貝刺身
松壽司盛盒
  • 炙燒原條海鰻壽司
2021-06-11 630 瀏覽
話說放假同男朋友去咗荃灣行街街,行到去如心廣場諗住搵嘢食,但實在太多嘢食啦,花多眼亂,真係唔知食咩好,然後發現原來鮨樂喺如心廣場有喎,男朋友想試呢間好耐㗎啦,所以我哋就即興去咗食喇我哋嗌左個壽司拼盤,魚生飯,同埋赤貝刺身壽司拼盤壽司拼盤嘅質素係高質嘅,所有魚類嘅油脂感都好香,但最令我難忘嘅呢就係北寄貝刺身,因為好多地方嘅北寄貝都係熟㗎,而鮨樂嘅北寄貝係生嘅,就係嗰件灰灰地色嗰件壽司喇,肉質爽口,味道鮮甜,相比起赤貝,一啲都唔輸蝕架,可以再encore海膽吞拿魚茸三文魚子壽司飯我想講依三種餸之中,最出色嘅就係海膽,好鬼鮮味,一要留返最後食,三文魚子係有啲失望嘅,因為冇乜鮮味,只有鹹味,吞拿魚茸就不過不失啦赤貝刺身有啲失望嘅,因為份量太少,一入口冇乜口感,如果係一片片上會更好

我哋嗌左個壽司拼盤,魚生飯,同埋赤貝刺身

壽司拼盤

海膽吞拿魚茸三文魚子壽司

,三文魚子係有啲失望嘅
,因為冇乜鮮味,只有鹹味,吞拿魚茸就不過不失啦

赤貝刺身

2021-05-22 781 瀏覽
夏天熱辣辣梗係要食返D凍嘢 清清涼涼咁🧊口痕又掛住日本嘅我地今日放棄迴轉壽司!來到如心廣場新開嘅日本壽司專門店 店面唔大 有好似bar台嘅高台 壽司師傅會親自係你面前整😍入面有五個壽司師傅 分別負責:捏飯糰 切刺身 整手卷 等等*以下價錢全部為一件🍙特盛北海道海膽軍艦💰68肉眼可以見到海膽份量係幾咁多😭除左軍艦上面嘅三大塊 旁邊仲有好多舊新鮮海膽 係親眼見到師傅即開海膽盒拎出來🤩而且海膽好鮮甜!一D都唔腥!🍙特盛芥辣八爪魚軍艦💰32軍艦全部都好足料 八爪魚除左軍艦上面嘅一大堆下面同樣都有 生八爪魚調味之後味道啱啱好 但係又保留咬口 夠鮮甜又惹味🥳🍣北海道帆立貝壽司💰38帆立貝好新鮮 有切開兩半😛🍣本鮪(吞拿魚)壽司🍣鯖魚壽司🍣石鯛壽司💰28鯖魚同石鯛都係朝早新鮮直送 係店員特別推薦!鯖魚平時食定食燒嘅就食得多 但係生嘅就一定冇試過!石鯛口感好爽口好清新👍🏻🍣珍寶赤蝦壽司💰20赤蝦口感滑口 而且夠曬凍 簡直超級適合夏天🍣三文魚腩壽司💰12三文魚腩好似大塊過普通三文魚 因為係脂肪位 所以都會比較肥 口感會更易融😛🍣炙燒三文魚壽司💰11有親眼見到師傅即刻攞火槍燒三文魚表面 仲要傳出香味🤩但係

*以下價錢全部為一件

🍣三文魚腩壽司
💰12

🍣炙燒三文魚壽司
💰11
有親眼見到師傅即刻攞火槍燒三文魚表面 仲要傳出香味🤩但係口感反而冇三文魚更好😥

🍣三文魚壽司
🍣自家製厚玉子壽司
💰9
三文魚好大一塊 界開好似花咁好靚😍下面包嘅係糙米飯 超級健康🥳
玉子燒真係超級厚同好多層😍上面仲有印有餐廳名 一咬落去即刻見到分左幾層 好考師傅功夫👍🏻而且玉子甜而不膩 啱啱好!

🍘炸軟殼蟹手卷
💰28
呢個師傅整嘅手卷同另外整大路cone款唔同 而係好似卷餅咁嘅長方體🤣紫菜好爽口 軟殼蟹都係啱啱炸起即包!

🥓味醂魚乾
💰58
呢個真係超級好味😭仲以為係幼身乾爭爭 原來咁粗身!而且唔會太乾 軟得來好有咬口 點蛋黃醬係無敵 齋食又食到魚乾嘅甜味 點醬油更有一番風味🤣

🫕和風海鮮蒸蛋
💰32
呢到嘅蒸蛋係我食過最多料嘅!面頭有一層蟹肉同三文魚籽 有一層結沓沓嘅汁好惹味😛入面仲有好多蝦肉同冬菇😍係即蒸所以需時!我地食到差唔多店員先送上來😭

店員服務態度都好好 見你水杯如果冇乜茶就會好積極過來加茶😚而且師傅都好專業 坐bar台真係好正😍我地食完都見到出面人龍好多!大家都不仿可以試下!
炸軟殼蟹手卷
味醂魚乾
2021-05-09
炸軟殼蟹手卷
味醂魚乾
  • 特盛芥辣八爪魚軍艦
  • 特盛北海道海膽軍艦
2021-05-06 629 瀏覽
諗住5:30 食個早飯應該冇咩人,點知都要等咗半個鐘。安排坐一個卡位,我哋3個大人、兩個小朋友,剛剛好。叫咗一個壽司拚盆:有海膽、帶子、油甘魚、吞拿魚、魷魚,都正常新鮮,不錯,壽司飯有汁,喜唔喜歡,見人見志。叫咗份枝豆,清新、口感爽。燒油金魚鮫,嫩滑,小朋友超愛。天婦羅,炸蝦有3隻,都好大隻,其餘都正正常常。服務員全程都有添茶、亦有換碟,服務態度良好。
諗住5:30 食個早飯應該冇咩人,點知都要等咗半個鐘。
安排坐一個卡位,我哋3個大人、兩個小朋友,剛剛好。
叫咗份枝豆,清新、口感爽。
燒油金魚鮫,嫩滑,小朋友超愛。
天婦羅,炸蝦有3隻,都好大隻,其餘都正正常常。
服務員全程都有添茶、亦有換碟,服務態度良好。
2021-05-03
30 分鐘 (堂食)
2021-05-06 443 瀏覽
———————————————————————壽司不過不失,好新鮮。最有驚喜係鰻魚壽司,無魚腥味同埋係成條上。而且餐廳店員又好有禮貌差唔多時間亦會打電話提你。有時收得夜叫外賣返黎拎,呢個都係唔錯既選擇,但可惜貴左少少🤏*****但好在依傢疫情早兩個鐘嗌定外賣有85折/外賣就有9折*****———————————————————————偶然食貴少少既晚餐———————————————————————
———————————————————————

而且餐廳店員又好有禮貌差唔多時間亦會打電話提你。

偶然食貴少少既晚餐

2021-05-05
30 分鐘 (外賣自取)
2021-05-02 631 瀏覽
今日過咗荃灣搵食,因為想有free parking,所以過咗呢間試吓。下午有午市套餐 (包括湯及沙律),我哋揀咗兩款,另加一份青瓜小卷和一份吉列炸蝦卷。賣相不俗,睇落刺身新鮮有光澤。迷你各設鰻魚丼壽司定食$98呢個迷你鰻魚丼好好味,角切鰻魚粒都算幾大粒,鰻魚肉質都好實淨。佢所有嘅飯都是有味飯,粒粒到錢啡色嘅,吉列炸蝦炸得又鬆脆,青瓜小卷青瓜也很爽口吧。青瓜小卷$18吉列蝦飯卷$48雜錦刺身丼定食158 (好似)雜錦刺身丼也很靚仔,刺身好新鮮!整體來講食物幾好味!

賣相不俗,睇落刺身新鮮有光澤。

迷你各設鰻魚丼壽司定食$98

青瓜小卷$18

吉列蝦飯卷$48

雜錦刺身丼定食158 (好似)
雜錦刺身丼也很靚仔,刺身好新鮮!

整體來講食物幾好味!
2021-04-09
午餐
2021-05-01 5245 瀏覽
日本菜我真的是百吃不厭但是吃日本菜其實花費也不少呢!不能夠每次也去高級的日本餐廳品嚐的時候,坊間有很多價錢親民的日本料理其實質素也相當不錯,正好這天我跟車爸爸在荃灣這間鮨樂吃了一頓性價比相當不俗的午餐!所以想跟大家分享我們吃過又喜歡的日本美食。餐廳以一般木系日式來裝潢內裡有吧檯亦有卡座,看到而師傅跟助手也不少所以上菜的速度也相對快手。我們這天被安排於卡座中享用午餐感覺挺舒適,皆因吧檯間上了膠板感覺有點像探監般我不太喜歡!看過餐牌點好菜後侍應率先送上午餐包有的味噌湯和沙律,絕對是份量十足的前菜和餐湯。新鮮的沙律菜內還有車厘茄、粟米和青瓜,伴以香氣撲鼻的胡麻醬總是美味的配搭。味噌湯也很吸引我的味蕾!皆因味道不味精之餘還有大量海苔,而且上檯時更是熱騰騰的我好喜歡喔!喝過熱湯和沙律後車爸爸選的雜錦刺身丼定食$138亦已上檯,放於小木盒中奉客賣相十分精緻呢!雜錦刺身中有玉子、醬油漬吞拿魚、鱆紅、蟹膏甜蝦和帆立貝刺身,看得到充滿光澤的刺身真是相當新鮮,當中我最喜歡的是吃下油香滿滿的鱆紅魚刺身,而飯粒用上已調好赤醋壽司飯所以不須再添加醬油已很足味而我則選擇了這客海鰻壽司定食$168,內裡有六貫壽司、

而我則選擇了這客海鰻壽司定食$168,內裡有六貫壽司、兩貫卷物、玉子及茶碗蒸超豐富喔!

茶碗蒸面層有滿滿的蟹肉內裡還有鮮爽大蝦和菇菌,配襯滑捋捋的蒸蛋是吸引又美味的。

這個定食最吸引我之處絕對是那長長的海鰻壽司,肉質軟淋鮮味的海鰻配上體型恰好的赤醋飯吃下超滿啊~

另外左口魚裙邊壽司是車爸爸的*飛彿*,這件油香四射還是交給他品嚐好了嘻嘻!

而我也很喜歡這件炙燒帆立貝壽司,輕輕炙過的帆立貝比刺身多了份焦香,吃下口感和味道也更豐腴。

皆因車爸爸吃不到紫菜!所以最後兩件泡菜卷當然是我包辦了吧!
2021-03-04
午餐
2021-04-21 745 瀏覽
🌟又一平價抵食質素高壽司店🌟***🔻特選刺身丼 $158厚切三文魚,肥美甜蝦,鮮甜帶子,加埋真鯛,大大兜先至$158‼️性價比會否太高🤣***👉🏻推薦🔻加拿大海膽軍艦 $52件多次經驗後,小編認為加拿大海膽相比起日本海膽,質量更為穩定,好少會臭而且大大片,入口更滿足🤣價格通常重會平啲添🤣所以有得揀多數都會揀返加拿大産😛今次亦不例外,每份2大塊海膽,鮮甜無比❤️🔻日本真蠔 $-新鮮爽甜,海水味唔會過重,不錯🔻海鰻壽司 $32件原條海鰻,燒得唔錯,唔會過濕或者太鬆散—————————————————— (8/10) by C***#sissyfoodie
🌟又一平價抵食質素高壽司店🌟
***
🔻特選刺身丼 $158

***
👉🏻推薦
🔻加拿大海膽軍艦 $52件
而且大大片,入口更滿足🤣價格通常重會平啲添🤣
所以有得揀多數都會揀返加拿大産😛
今次亦不例外,每份2大塊海膽,鮮甜無比
❤️

🔻日本真蠔 $-
新鮮爽甜,海水味唔會過重,不錯

🔻海鰻壽司 $32件
原條海鰻,燒得唔錯,唔會過濕或者太鬆散

——————————————————
(8/10) by C
#sissyfoodie
  • 特選刺身丼
  • 海膽壽司
2021-04-04 879 瀏覽
荃灣冇乜似樣嘅壽司店,諗住呢間會對板啲,點知都係好失望,俾咗幾次機會,次次都食最貴嘅餐,好可惜次次海膽都係瘀黑色,好唔新鮮。三文魚子就太鹹,冇應有嘅鮮味。之後都唔再食,因為實在太失望。唯一讚得落嘅位就係碗麵豉湯幾好飲。服務就某啲侍應ok,但係主管安排坐位真係安排得好差。全間店有一半位係吉嘅,好多個卡位都唔俾客坐,係都要迫人坐吧枱,為咗方便侍應自己serve枱,唔係以客為先,而係以侍應為先。cp值低
三文魚子就太鹹,冇應有嘅鮮味。
之後都唔再食,因為實在太失望。
唯一讚得落嘅位就係碗麵豉湯幾好飲。
服務就某啲侍應ok,但係主管安排坐位真係安排得好差。
cp值低
2021-04-02 681 瀏覽
今日同屋企人四個人去食嘢,8:20去攞位,都知道今日紅日應該會好多人,侍應話前面有四五個人,咁等到大約8:50嘅時候門口侍應話埋完單就可以入得,咁我哋寫晒紙幫我哋噴晒消毒酒精,等咗一陣個客人出晒嚟佢哋清潔好張枱,見到佢清潔完等咗陣都仲未入得,就見到佢哋有幾個人圍埋晒一齊喺度傾點樣,所以我哋就好奇點解都仲未可以入得,之後個侍應就行出嚟比隔離五個後生女入去先,嗰五個後生女仲要係遲我哋15至20分鐘先黎,所以我屋企人就好嬲,個侍應仲要同我哋講叫我哋將就吓,等大家都有得食,話重有另一張枱埋緊單,即係叫我哋繼續等,但係個問題係你咁講完我仲嬲點解要我哋將就人唔係應該你哋安排得好啲咩,一係你哋就唔好同我哋講我哋可以入得,依家唔係我哋冇耐性等係見到你安排得咁差仲要同我哋講將就吓,講到好似我哋唔啱,仲覺得自己安排得好好咁,如果係你就唔使圍埋幾個人喺度傾,仲要俾人見到個下先嬲,如果唔係因為怕屋企人肚餓都真係走咗,9:10分到入去,半個鐘都食咗千幾蚊就走,不過唯一值得讚嘅就係入面有個叔叔態度好好一直都講唔好意思,同埋啲嘢食真係來黎好快,我屋企人平時其實都唔會發火,今次真係好嬲
2021-04-02
45 分鐘 (堂食)
2021-03-18 878 瀏覽
如心廣場開左好多餐廳,Weekend想lunch食野都要排隊。今次見鮨樂無咩人排隊,等左一陣就有位啦。入到去有個壽司bar枱同普通位,職員安排左坐bar枱,睇住師傅手握壽司都幾過癮。睇完menu, 呢間壽司鋪都係主打手握壽司,所以就叫左個Lunch set「松」壽司盛合($168),配沙律菜同麵豉湯,食物都好快送到嚟。原本見魚生嘅外表都幾靚靚仔仔,但食落就覺得魚生一般般,好似唔夠新鮮,手握飯份量過少。
如心廣場開左好多餐廳,
Weekend想lunch食野都要排隊。
今次見鮨樂無咩人排隊,
等左一陣就有位啦。
入到去有個壽司bar枱同普通位,
職員安排左坐bar枱,
睇住師傅手握壽司都幾過癮。
睇完menu, 呢間壽司鋪都係主打手握壽司
所以就叫左個Lunch set「松」壽司盛合($168),
配沙律菜同麵豉湯,
食物都好快送到嚟。
原本見魚生嘅外表都幾靚靚仔仔,
但食落就覺得魚生一般般,好似唔夠新鮮,
手握飯份量過少。

2021-03-07 1171 瀏覽
首先黎左呢碟叫左蔥碎吞拿魚腩小卷無特別蔥吞拿魚腩既味道但都好味既之後叫左個北海道海膽既軍艦同蟹肉軍艦 海膽係再叫 上一次黎食都好味因為都幾鮮同甜好好味無臭味蟹肉個個就蟹肉無咩味要撈埋蟹膏先有味道叫左個炸廣島蠔好好味其實呢個炸野都唔錯我本身唔好蠔 因為有個位粉粉地但呢個炸蠔 外表鬆脆 炸衣都簿簿一層加上蠔味道都唔錯 我值得比10分 10分滿分饅魚夠彈牙厚身較海饅多脂肪所以饅魚燒得唔錯好好味海饅都好味但比饅魚比下去因為饅魚個種脂感加埋一齊係perfect 同行既人叫左唔同魚食落正常三文魚腩太肥但好味嘅但食完舊三文魚會太肥膩墨魚都唔錯 生蝦都唔錯加埋呢個三文魚子唔錯總結呢間野都幾新鮮 好味

首先黎左呢碟

加埋呢個三文魚子
唔錯

總結呢間野都幾新鮮 好味
2021-03-06
15 分鐘 (堂食)
2021-02-25 955 瀏覽
休閑下午茶,今日在家工作開完lunch meeting 才可以午飯,這店開了一陣子但沒有機會試,今日診下午茶時段較少人可以品嚐一番。本身諗住食午餐,但來到發現居然有下午茶,故點了一個下午茶$78+1 有兩件太卷,湯,沙拉及迷你魚生井,話說迷你但其實女仕份量剛好,另外加了一件牡丹蝦,帶子sushi, 各樣食物很好,魚生夠新鮮,有水凖,員工服務態度十分之好,不停幫我加荼,口好享受的一頓下午茶,所以一定會再光顧。下次會試午,晚餐,其待!
2021-02-23