2022-06-28 18 瀏覽
呢排Omakase(廚師發辦)喺香港大受歡迎,今日約左朋友去到西環新開既鮨壽司店鮨星,新鮮嘅食材由日本空運到港,讓味覺重投久違嘅日本旅行🇯🇵🇯🇵🇯🇵前菜: 海螺新鮮,肉質鮮甜,八爪魚煮得好入味,肉質腍滑,配埋蠶豆一齊食又幾特別🐙真鯛刺身: 魚香突出,配上柚子鹽,調味剛好,唔會搶左魚味😍😍😍深海池魚: 深海池魚係Omakase的常客,師傅的做法係先把魚皮切出燒脆,吃魚肉之前可以吃一口香脆的魚皮,魚肉的肉質也非常Juicy👍🏻👍🏻紫薯白玉紅豆湯(雪糕)🍦🍨呢個甜品絕對係誠意之作,用紫薯做成湯,配上日本白玉口感豐富,加埋一球雪糕同大大粒既日本紅豆,呢餐飯好完美💯

紫薯白玉紅豆湯(雪糕)🍦🍨
2022-06-27 25 瀏覽
鮨星主打江戶前風格Omakase,由日本壽司名廚三橋薰主理,刺身魚鮮從東京築地、九州、四國、北海道每日新鮮空運到港,讓食客在香港都能品嚐跟東京本店一樣的魚鮮滋味😍😍😍餐廳室內設計以現代派簡約風格為基調,營造出日式高雅清寂的氛圍,華麗與實用兼備😎前菜🐙🐙海螺好入味,口感彈牙有嚼勁,八爪魚好腍,蠶豆口感甜蜜軟綿,留待最後先食中拖羅(刺身.鹽燒)雪花般紋路,入口即溶🤩感受天然魚油脂甘香紫薯白玉紅豆湯套餐附送的甜品是紫薯白玉紅豆湯,迷人的紫色好吸引,大大粒白玉好煙韌,加上雲尼拿雪糕和日本紅豆,大滿足❤️💯靜岡蜜瓜除左雪糕🍦原來仲有飯後果,用上靜岡蜜瓜,清甜又多汁👍🏻👍🏻👍🏻

前菜🐙🐙

中拖羅(刺身.鹽燒)
雪花般紋路,入口即溶🤩感受天然魚油脂甘香

紫薯白玉紅豆湯

靜岡蜜瓜
有人偏好新派日菜,貪其口味配搭有新鮮感;亦有人獨愛傳統味道。如你屬後者,可以試試西環新開的鮨星💮💮💮❣️煙燻鰹魚呢個煙燻鰹魚擺盤美美的,師傅先將魚肉表面烤熟,並增添一股煙燻風味,帶出魚肉本身的香氣和滋味,且中心部位仍是半生狀態,吃來入口即化❤️❤️❤️😎❣️鮟鱇魚肝師傅以慢煮方式烹調鮟鱇魚肝,保留了鮟鱇魚肝的綿密細膩口感,配上西瓜醬油漬,口感層次非常豐富💯❣️燒日本鰻魚燒鰻魚好驚喜,將鰻魚架在炭火上翻烤,邊烤邊蘸特殊的醬汁調料,作為和食料理很可以喔👍🏻👍🏻👍🏻

❣️煙燻鰹魚

❣️鮟鱇魚肝

❣️燒日本鰻魚

2022-06-24 16 瀏覽
終於忙完一段時間可以同fd出來食下好野,揀中呢間餐廳係因為睇相都覺得好吸引,好多款都幾新穎。呢度環境優雅,座位舒適。餐廳嚴選食材,只使用當天最美味的食材製作壽司,所有食材均日本空運回香港,希望客人能嘗最美味的美食。👅毛蟹呢個季節係毛蟹當造的季節,師傅用上毛蟹鉗做刺身,肉質爽口彈牙,配上輕輕燒過的蟹膏,口感豐富👅煙燻鰹魚鰹魚刺身非常新鮮,呈現淡粉珍珠色,肉質結實,味道甘甜,加上木魚花和辣根,令整個口感提升到另一個層次👅麵豉湯呢個值得大讚既麵豉湯,三橋先生用上自家製既赤麵豉,味道較重且豆味濃郁,用來烹調麵豉湯味道幾獨特。整體Omakase用餐經驗挺不錯,下次絕對再回訪的鮨店之一

👅毛蟹

👅煙燻鰹魚

👅麵豉湯

整體Omakase用餐經驗挺不錯,下次絕對再回訪的鮨店之一
2022-06-24 15 瀏覽
在疫情影響下,予約戰場由全世界收窄至香港彈丸之地,預約簡單變預約困難,吃一頓好飯已經不如以前簡單,日前終於有幸首訪鮨星,一嚐三橋San既手勢🇯🇵前菜前菜三點: 有海螺、汁煮八爪魚和蠶豆,海螺新鮮爽口彈牙,八爪魚入味唔韌且有嚼勁,味道有點清新而且更有特色❤️🇯🇵燒北海道粟米🌽北海道粟米bb生食都可以,輕輕燒過後更加突出粟米粒鮮甜多汁,粟米鬚亦可食用,唔會有渣果然係靚野🇯🇵燒鰆魚魚皮輕炙後,魚油更豐富,肉質彈牙🇯🇵金目鯛魚肉厚身,食落甘甜,已預先沾上醬油調味,壽司飯加上赤醋,唔會搶味🇯🇵拖羅最鐘意食拖羅,魚身色澤鮮艷,好新鮮🥰🇯🇵鳥貝師傅拿出新鮮的鳥貝,手起刀落在鳥貝肉𠝹上花紋,呈上這件壽司時,鳥貝的味道真叫一個甜、嫩,貝類特有的甜味非常濃郁,真的是活貝才有的甜度。🇯🇵北海道海膽海膽冰冰涼涼的,味道超級甘甜濃香,充滿海洋的氣息,把海膽中的甘甜、鮮味、柔滑都濃縮在一起,大滿足❤️❤️❤️🇯🇵小肌魚壽司小肌魚的魚肉十分薄,且細骨很多,三橋San只使用鹽和醋來調味,變成好味的極品壽司材料,好好食😋

🇯🇵前菜

🇯🇵燒北海道粟米🌽
🇯🇵燒鰆魚
魚皮輕炙後,魚油更豐富,肉質彈牙
🇯🇵金目鯛
🇯🇵拖羅
最鐘意食拖羅,魚身色澤鮮艷,好新鮮🥰

🇯🇵鳥貝

🇯🇵北海道海膽

🇯🇵小肌魚壽司

2022-06-23 18 瀏覽
喺香港要食日本野唔難,平既貴既,刺身壽司鐵板燒居酒屋應有盡有,今日同朋友去到西環呢間新開既Omakase煙燻鰹魚:肉質肥美呈粉嫩紅色,味道清甜,搭配木魚花同辣根,更提鮮❤️北海道白粟米天婦羅蕎麥麵:和食料理用上高級北海道白粟米,咬落去好juicy,可以像生果一樣生食,營養價值亦十分高,配上蕎麥麵同酸汁啫喱,呢啲天氣食特別開胃😎燒太刀魚:火侯控制得剛剛好,魚皮位有輕微炙燒過,魚味濃郁,口感豐富靜岡蜜瓜:最後的日本蜜瓜真的是很多汁,放得已經很熟,所以一咬下去口中都是甜美的蜜瓜汁,為這頓飯畫上圓滿的句號

2022-06-23 11 瀏覽
由壽司大師三橋薰主理的日本高級食府「鮨星」主打江户前風格的廚師發辦,裝修簡約為主,環境高雅寧靜😎😎前菜前菜用上汁煮八爪魚配海螺,八爪魚彈牙爽口,容易入口,磯煮汁不會太濃味而蓋過食材本身有的鮮味中拖羅(刺身.鹽燒)中拖羅是我最愛吃的,師傅一併做了兩種口味: 刺身和鹽燒,入口即溶沒有筋,既吃到魚肉的鮮味,又可以享受到魚肉的油脂感,好食😋壽司🍣正常發揮,用上當日新鮮運到的食材,廚師發辦的最高享受❤️最後以紫薯白玉紅豆湯的甜品作結,白玉好煙韌,加上日本紅豆湯同雪糕🍦,為這頓美味的Omakase錦上添花💯💯

前菜

中拖羅(刺身.鹽燒)

2022-06-22 21 瀏覽
因疫情關係隔了很久再見朋友及來餐廳用膳,有一種久旱逢甘霖的感覺,心情與身體都不期然地雀躍了,有點飄飄然😚😚😚這間壽司店的裝修沿用日本風格,內部環境仿如置身於日本之中,午市及晚市menu各有兩個不同價位,每個套餐大概有19至22道菜,性價比頗高,重點介紹以下幾道特色菜式:燒北海道粟米🌽前菜係燒北海道粟米,一口咬落去,爆汁之餘帶有淡淡忌廉香味,最正既係連粟米鬚都可以食😍😍😍煙燻鰹魚🐟呢個鰹魚刺身賣相非常吸睛,用上玻璃器皿裝住,一打開聞到好香煙燻味,鰹魚刺身魚油更豐富且帶焦香,魚肉肉質鮮嫩,配搭好新穎。燒鰆魚🐟鰆魚肉質較厚實,而且經備長炭烤過魚皮逼出油香,加上自家調配既酸汁,酸酸甜甜幾好食小肌🐟這款小肌屬於我吃過的小肌中高質素的,醃漬的醋及鹽很入味,不像一般的小肌肉質比較硬,需要用點咀嚼肌,這一貫非常柔軟細滑,可見質素之高,非常好吃。

燒北海道粟米🌽
煙燻鰹魚🐟
燒鰆魚🐟
小肌🐟
朋友生日佢話去唔到日本旅行,都要有去日本既享受喎,等我帶佢去試下呢間新開既omakase先,遲下出左名就好難book枱架啦🙈餐廳既食材都係新鮮空運到港,會以食材本身既鮮味為主,唔會加入太多調味,令我印象特別深刻既有以下幾款:前菜前菜賣相已經咁精緻得唔得㗎?海螺夠彈牙,汁煮八爪魚好腍有咬口,睇得又食得💯海膽蒸蛋茶碗蒸用上很多海膽好正,蛋香濃郁又滑,中間還有蝦仁和本菇等配料深海池魚深海池魚肉質鮮嫩肥美,師傅特意切開魚皮燒到脆卜卜,好似食薯片咁靜岡蜜瓜以日本出名的水果作結,是一個完美的結束

前菜

海膽蒸蛋

深海池魚

靜岡蜜瓜

以日本出名的水果作結,是一個完美的結束
2022-06-21 33 瀏覽
西環新開鮨店「鮨星」,門面就在高樂花園的一樓,有點低調,就好似去日本旅行時,高級鮨店都會隱藏在後巷,行過路過完全唔會為意小店的存在,但懂食的你當然會知道😄鮨星主打江户前Omakase,內裡吧台位並不多,師傅與客人的比例與距離更近。😍😍😍毛蟹(蟹膏·蛋黃醋)🦀🦀🦀毛蟹刺身肉質新鮮,食落好鮮味就咁食已經好正,加埋蛋黃醋食就更加開胃,蟹膏口感比較腍滑,幾好食😋北海道白粟米天婦羅蕎麥麵🌽🌽🌽北海道白粟米爽脆清甜多汁,炸漿好薄身,蕎麥麵配上酸汁啫喱,幾開胃海膽蒸蛋🥚🥚🥚蒸蛋上面鋪滿海膽同蟹肉羹,中間還加入了本菇,非常足料,每一啖都食到配料,蒸蛋熱辣辣入口滑溜,食到最尾有驚喜,原來加左年糕,口感層次更豐富😚😚

毛蟹(蟹膏·蛋黃醋)🦀🦀🦀

北海道白粟米天婦羅蕎麥麵🌽🌽🌽

海膽蒸蛋🥚🥚🥚

2022-06-21 15 瀏覽
一直都非常鐘意食Omakase,坐係師傅前面欣賞佢準備每一道菜式,每一次都令人非常享受。今次黎到西環呢間新開既Omakase店,主打江户前料理,好期待呀❤️前菜(海螺、汁煮八爪魚、蠶豆)海螺非要新鮮,汁煮八爪魚香甜又有咬口,自家製既醬汁夠濃郁😋😋鮟鱇魚肝(西瓜醬油漬)時間火侯恰到好處,軟綿中有點點彈性,食落口已經感受到魚肝既油脂遍佈口腔之中😄😄北海道海膽北海道直送的海膽,簡直是味蕾的最高享受,每一瓣都甘潤鮮美、味道濃郁、入口嫩滑,為最富鮮味的極品👅👅👅燒太刀魚太刀魚又名白帶魚,擁有豐腴的脂肪,師傅用上炙燒的方法,燒至魚皮少少焦脆的感覺,魚肉鮮甜細彈😚😚😚

前菜(海螺、汁煮八爪魚、蠶豆)

鮟鱇魚肝(西瓜醬油漬)

北海道海膽

燒太刀魚

跟得我多👦🏻開始自動自覺搵omakase同我去食🥳 見到呢間新開既鮨店review唔多,一於試下先,呢度既Omakase Menu有兩個價位: 幸Omakase ($1,880)同匠Omakase ($2,380)刺身✦ 毛蟹毛蟹係日本三大名蟹之一,甲殼表面遍佈絨毛,尺寸比其他蟹較小,蟹肉飽滿緊實,蟹膏味道濃郁,加上蛋黃醋提升蟹肉既鮮味,口感一流😚✧ 中拖羅餐廳嚴選食材,採用日本進口天然吞拿魚,中拖羅做兩食 - 刺身同鹽燒,刺身入口即溶,油份頗高,鹽燒將魚油迫出來,加上wasabi一齊食,魚味提升了不少💯✦ 燒日本鰻魚即叫即燒的日本鰻魚,魚皮香脆,魚肉軟嫩並熱辣辣,魚身非常香甜而無骨,正✦ 金目鯛肉質細緻肥美,金目鯛厚切,爽甜新鮮肥美而不膩✧ 蜜柑鯛師傅處理得好好,蜜柑鯛帶有蜜柑的香味,帶出魚肉既鮮甜味,幾特別✦ 鳥貝新鮮貝類係唔同食法,有貝類獨有既甜味唔會腥,勁滑身爽口✧ 白蝦白蝦壽司creamy得黎仲甜甜地,幾彈牙甜品✦ 玉子燒 食落好似蛋糕既口感,夠特別

刺身
✦ 毛蟹

✧ 中拖羅

✦ 燒日本鰻魚

✦ 金目鯛
肉質細緻肥美,金目鯛厚切,爽甜新鮮肥美而不膩

✧ 蜜柑鯛

✦ 鳥貝
新鮮貝類係唔同食法,有貝類獨有既甜味唔會腥,勁滑身爽口

✧ 白蝦
白蝦壽司creamy得黎仲甜甜地,幾彈牙

甜品
✦ 玉子燒
食落好似蛋糕既口感,夠特別
疫情之下無得去日本旅行,香港多左好多鮨店做Omakase,今日去到西環新開既鮨壽司店「鮨星」,其壽司🍣製作過程及食材處理極為講究,餐廳裝潢用上淺色做主調,好優雅,又坐得舒服。整個用餐體驗由主廚三橋薰先生處理,一入座店員已遞上熱毛巾抹抹手,熱茶仲有口罩套,非常細心。前菜:前菜有海螺、汁煮八爪魚、蠶豆,擺盤很美觀,汁煮八爪魚🐙煮到好入味,口感腍身有嚼勁。刺身:煙燻鰹魚,魚肉細膩,有彈性,油脂含量豐富,上面配上木魚花同辣根,賣相好睇又好食。壽司:師傅唔會握飯太實,食落更有口感,印象最深刻既有烏賊🦑烏賊只用岩鹽調味,更能突顯食材的鮮味,烏賊肉質彈牙,一試難忘。大拖羅基本上每間鮨店既Omakase指定item,油花較高,富天然魚油脂的甘香,入口即溶。麵豉湯:以自家製赤麵豉做湯,鹹度適中,連麵豉湯都咁講究,果然高質💯最後以日本靜岡蜜瓜做結,味道清甜而多汁,為這餐omakase畫上完美的句號😚😚😚

前菜:

刺身

壽司

麵豉湯:
以自家製赤麵豉做湯,鹹度適中,連麵豉湯都咁講究,果然高質💯

2021-09-12 2159 瀏覽
新嘗這間新開係西環嘅Omakase,佢地方很大,本來是中餐加潮州菜,中間劃分左一部份位置做日本Omakase,整體裝修華麗,地方寬躺佢晚餐分三個價錢,一千六百幾,一千八百幾同二千二百幾,我揀咗中間一千八百,我比較大食但見佢呢個價錢都好夠多嘢食,試下啦!一坐低同師傅交流下,雖然佢唔係日本人,但都係日本學師多年又識日文,同都有好豐厚嘅經驗,應該不差吧一開始當然有小食開下胃然後到刺身,刺身種類夠多,同每件都好足料,夠厚夠新鮮最怕岀面有啲懶矜貴,薄切切食咗入口都唔知係咩味道。值得讚嘅就好似個海膽,好滑好鮮甜,真係好夠足料,我一啖都食唔哂食完刺食,有個熟食,係煮魚,我冇post相,因為唔夠位,只限12張,我有好多件壽司都冇post呀,唔夠位壽司款式好多,每樣都鮮美,水準高不能盡錄好滿足嘅一餐,性價比高順帶一提,師傅好nice啊,盡量滿足客人要求,侍應服務也很好,真心推介

但見佢呢個價錢都好夠多嘢食,試下啦!

一開始當然有小食開下胃
然後到刺身刺身種類夠多,同每件都好足料,夠厚夠新鮮
最怕岀面有啲懶矜貴,薄切切食咗入口都唔知係咩味道。

海膽

壽司款式好多,每樣都鮮美,水準高
不能盡錄
好滿足嘅一餐,性價比高

• 海膽
  • Toro