晚市重開,好耐冇食omakase啦~~~約朋友去一齊食鮨星,環境好有日本feel,仲見到好多唔同Sake,由開始食去到甜品師傅都好用心每一款介紹比我地聽,今日試咗好多唔同品種,最緊要就係好新鮮:❤️刺身方面最令我印象深刻既係毛蟹,毛蟹肉質鮮甜夠juicy,加埋香濃既蟹膏⼀齊食,滋味十足,師傅加左少少蛋黃醋,提升毛蟹既鮮味🦀🦀🦀海膽蒸蛋🥚蒸蛋好滑身,上面加左滿滿的海膽,鮮味香濃,最後最後發現有年糕,煙煙韌韌幾特別😋餐廳座位唔多,想食就記得預早book位啦❤️

海膽蒸蛋🥚

餐廳座位唔多,想食就記得預早book位啦❤️
好耐都冇食過咁正嘅omakase🥺呢個價位食到咁高質,真係絕對推介‼️感受到師傅整每一道菜嘅心思,配搭夠創新,完美將食材嘅味道昇華💕喺出面真係食唔到咁有層次感嘅日本料理🇯🇵煙燻鰹魚鰹魚肉質爽口,本身味道比較淡,所以用左煙燻增加底味,配埋木魚花同辣根一齊食,令味道更突出中拖羅(刺身.鹽燒)鮨星既中拖羅比起其他拖羅有咬口,一次過試哂刺身同鹽燒兩個口味,油脂豐富,肉質鮮甜,配上少許芥末可減輕油膩感燒鰆魚經過炙燒後的鰆魚脂香味更突出,入口充滿肉汁,好正❤️

煙燻鰹魚

中拖羅(刺身.鹽燒)

燒鰆魚
經過炙燒後的鰆魚脂香味更突出,入口充滿肉汁,好正❤️
要食得地道啲嘅日本刺身可以諗吓𝘖𝘮𝘢𝘬𝘢𝘴𝘦,呢間傳統嘅日式餐廳風格,座位空間感比較寬躺比較寧靜,好適合同朋友一齊傾偈慢慢品嚐𝘖𝘮𝘢𝘬𝘢𝘴𝘦😍北海道白粟米天婦羅蕎麥麵蕎麥麵口感爽口,配合酸汁啫喱嘅味道特別開胃🥰鮟鱇魚肝(西瓜醬油漬)鮟鱇魚肝油香四溢,經處理過後有種入口即溶既感覺,配上西瓜醬油漬令味道更清新👍🏻烏賊肉質細膩,用左少少青檸汁黎提升鮮味蜜柑鯛蜜柑鯛的飼料中加入了蜜柑皮,所以食既時候會散發出淡淡的蜜柑味,沒有魚腥味,十分易入口甜品🍮: 紫薯白玉紅豆湯(雪糕)質感軟綿綿既白玉配上冰凍既雪糕,更加令到紫薯味更加甜
北海道白粟米天婦羅蕎麥麵

蕎麥麵口感爽口,配合酸汁啫喱嘅味道特別開胃🥰

鮟鱇魚肝(西瓜醬油漬)

烏賊

肉質細膩,用左少少青檸汁黎提升鮮味

蜜柑鯛

甜品🍮: 紫薯白玉紅豆湯(雪糕)

質感軟綿綿既白玉配上冰凍既雪糕,更加令到紫薯味更加甜
一入門口已經被既裝修驚艷到😻 仿如置身於日本地道壽司店一樣,師傅服務非常周到貼心~ 用上當日空運到港的食材,好期待試下三橋San既手勢😇😇🌸先付三點白灼海螺好彈牙,汁煮八爪魚好入味,以及鮮甜有嚼勁既蠶豆,前菜已經好吸引❤️🌸 煙燻鰹魚煙燻鰹魚魚脂豐富,口感爽身,再配上木魚花同辣根,幾驚喜🌸 燒日本鰻魚燒到充滿魚油脂香,有少少入口即溶感覺😍🌸北海道海膽北海道根室海膽超鮮甜,質感creamy,完全入口即融,超超超好食💕🌸靜岡蜜瓜甜品用上靜岡縣既蜜瓜,甜度非常高,清甜又多汁,劃上完美句號😋
一入門口已經被既裝修驚艷到😻

🌸先付三點

🌸 煙燻鰹魚

煙燻鰹魚魚脂豐富,口感爽身,再配上木魚花同辣根,幾驚喜

🌸 燒日本鰻魚

燒到充滿魚油脂香,有少少入口即溶感覺😍

🌸北海道海膽

🌸靜岡蜜瓜
2022-07-06 38 瀏覽
上個禮拜有個同事生日,我地都好中意食野,可以話係趣味相投,一於決定食D好野,去位於西環嘅鮨星食OMAKASE慶祝生日。餐廳地方唔算太大,但係裝修得都幾精緻新净,坐得幾舒服。最抵讚嘅係D服務真心好,可謂係面面俱到,連坐緊嘅凳都幫我較正個位,務求讓食客有最好嘅用餐體驗💯鰹魚 - 鰹魚味道清淡優雅,肉質鮮甜富有彈性,製作刺身最能體現其鮮味,主廚更配上木魚花及辣根,令其鮮味更為突出,回味無窮❤️❤️❤️鮟鱇魚肝 - 鮟鱇魚肝油份充足令口感加倍滑溜,師傅運用低溫烹調技術,令質感提升至另一個層次,再配上西瓜醬油漬作點綴,無疑是絕佳的享受😎麵豉湯 - 自家製的赤面豉,其獨特香濃的味道,慢慢品嚐每一口都是用心制作的味道。赤面鼓湯是懷石料理的常用材料,這湯是高級料理的一種🇯🇵
2022-07-06 28 瀏覽
同為食姊妹最鍾意食廚師發板,上open rice 見到尼間餐廳lunch 幾抵食,一於去試吓,食omakase 當然要坐吧枱,睇住師傅的用心製作❣️前菜三點有海螺、汁煮八爪魚、蠶豆,汁煮八爪魚香甜又有咬口,醬汁好濃郁👍🏻👍🏻👍🏻❣️深海池魚燒至外脆內軟,油香澎湃,魚皮經火炙後更香脆,魚味濃郁口感較腍❣️燒日本鰻魚日本鰻魚油脂非常豐富,非常鮮美🤤有用備長炭燒,非常香濃,有炙燒過味道。❣️玉子燒口感好似食緊蛋糕🍰,非常軟綿綿

❣️前菜三點

❣️深海池魚

❣️燒日本鰻魚

❣️玉子燒
口感好似食緊蛋糕🍰,非常軟綿綿
2022-07-05 19 瀏覽
今日同朋友去咗中西區行街,行完之後朋友係openrice搵到呢間係高樂花園入面既鮨星,環境清幽舒服,最啱一齊食飯傾計👅前菜前菜有海螺、汁煮八爪魚同蠶豆三點,海螺輕輕用熱水灼熟,螺肉彈牙,不用點醬油已經好好食,用左秘製醬汁慢煮令到個八爪魚非常嫩滑,清甜爽口。👅燒北海道粟米呢個燒北海道粟米一定要推薦大家試下,第一次見到咁迷你既粟米,好似平時食到既粟米芯咁,師傅上面搽上醬油,口感香甜又多汁👅燒太刀魚 猶如珍珠般亮眼的太刀魚,即是俗稱的白帶魚,擁有豐腴的脂肪,鮮甜細彈的肉質。

👅前菜

👅燒北海道粟米

👅燒太刀魚
2022-07-05 17 瀏覽
今日男朋友話想試吓廚師發板,我哋見到呢一間西環新開嘅餐廳好似都幾多好評,所以就諗住過黎試一試☺️。呢間餐廳嘅價錢屬於中高價位毛蟹(蟹膏·蛋黃醋) - 毛蟹蟹肉爽口彈牙,有着厚厚的蟹肉絲、加上蟹膏同少許蛋黃醋調味已經好好吃,非常有誠意,最為推薦!👍🏻👍🏻👍🏻北海道白粟米天婦羅蕎麥麵 - 呢個主食好有心思,用上白粟米做天婦羅,炸到外面金黃色,咬落去爆汁既粟米好好食,蕎麥麵配上酸汁啫喱,夏天食可以解暑又開胃😍😍😍金目鯛 - 金目鯛輕燒過後,魚油被逼出,食落更加肥美😋烏賊 - 爽口彈牙,配搭竹炭鹽係新奇得意又好食既配搭✔️大拖羅 - 拖羅新鮮肥美無筋,油脂豐富,完全入口即融,非常好食😎白蝦 - 唔係間間餐廳都有白蝦壽司,我幾欣賞佢口感紮實Q嫩。今日哩件卻非一般好食~加左少許檸檬汁,蝦味係提昇🆙北海道海膽 - 海膽表面呈金黃色,其膽肉瓣塊雖小,卻肥厚飽滿,紋理分明,海膽放入口中隨即化開,味道甘香濃郁💯玉子燒 - 睇落似普通玉子,食落甜甜地有蛋糕🍰嘅質地❤️❤️紫薯白玉紅豆湯 - 煙韌白玉配上冰凍雪糕🍦透心涼地為這一餐完滿的作結💯💯💯
金目鯛 - 金目鯛輕燒過後,魚油被逼出,食落更加肥美😋
烏賊 - 爽口彈牙,配搭竹炭鹽係新奇得意又好食既配搭✔️
2022-07-04 30 瀏覽
疫情嚴重,每次都好好珍惜可以出街嘅機會,質素好啲又唔洗費神諗食乜,通常會選擇Omakase,一來可以了解多啲眼前的食物,二來可以欣賞廚師的功架,今次選擇左西環的鮨星,老實說餐廳所在的位置很不起眼,但店內裝潢佈置都很舒服前菜 - 用柚子汁加入醬油、砂糖等燉煮,配搭八爪魚切片清新得黎帶點甜,作為前菜真係好開胃!👍🏻👍🏻👍🏻燒北海道粟米🌽 - 用上日本高級粟米做燒烤,比一般見到的粟米較小,經炭燒過後非常香甜,連粟米鬚也可食用❤️燒鰆魚 - 顏色潔白吸引,肉質爽彈帶點韌性,味道清甜😍靜岡蜜瓜 - 日本送抵香港之後等待3-4日至完全熟透,入口清甜多汁,完全係日本當地食既味道,非常好食😋

燒鰆魚 - 顏色潔白吸引,肉質爽彈帶點韌性,味道清甜😍

2022-07-04 19 瀏覽
想食得豐富暢快D,就同朋友去到高級日本餐廳品嚐高質素的廚師發板日本菜,位於西環的這間鮨壽司店🏮 鮨星,一直都好想試好耐,好彩俾我哋book位今次終於有機會食到佢啦。鮟鱇魚肝(西瓜醬油漬)以慢煮的形式汁煮烹調,漬西瓜的酸更激發起肝的甘香,一啖咬落去感覺到肥美的肝油滲透於口腔之中中拖羅兩食: 刺身、鹽燒,拖羅入口即溶,油脂平均,鮮味無窮🥢鳥貝非常鮮甜,再加入竹炭鹽同檸檬汁,檸檬汁可以清爽返我地既口感,而竹炭鹽亦有養生功效😋😋😋紫薯白玉紅豆湯(雪糕)最後以牛奶雪糕配上煙韌白玉,淋上迷人紫的紫薯湯作結,是幸福的感覺啊❣️
鮟鱇魚肝(西瓜醬油漬)
紫薯白玉紅豆湯(雪糕)
2022-06-30 32 瀏覽
這間位於西環高樂花園內的日本餐廳,主打江戶前風味的Omakase,餐廳位置私隱度極高,不是朋友帶路也不易找到。餐廳環境雅緻,木系裝修,坐得舒服,另外服務非常貼心,不時會為食客收碟添茶👍🏻,加分💯💯🔸鮟鱇魚肝(西瓜醬油漬)細滑柔嫩的質感,入口即化帶綿身,西瓜醬油漬有解膩的作用🔸深海池魚夏季盛產既深海池魚味道鮮甜爽口,魚肉纖維幼細,燒烤過後質感更加緊實,味道層次更加豐富🔸燒鰆魚日本鰆魚經過炙燒,入口充滿炙燒香氣,而且輕咬幾下已經融化,非常好食🔸北海道海膽北海道直送的海膽,簡直是味蕾的最高享受,每一瓣都甘潤鮮美、味道濃郁、入口嫩滑,為最富鮮味的極品
🔸鮟鱇魚肝(西瓜醬油漬)
細滑柔嫩的質感,入口即化帶綿身,西瓜醬油漬有解膩的作用
🔸深海池魚
🔸燒鰆魚
🔸北海道海膽
今日同朋友黎到哩間日本餐廳食廚師發辦。餐廳環境雅緻舒適,可以望到廚師製作食物既吧枱座位、而且店員服務態度好好,會定時幫手加茶,座位亦有提供信封放口罩首先頭盤係前菜三點,海螺、汁煮八爪魚、蠶豆,八爪魚鮮甜可口,加上秘製醬汁,夠哂開胃😎 煙燻鰹魚呢個係鮨星獨特既做法,鰹魚本身肉質較彈性,再經過煙燻的效果,配上木魚花及辣根,口感相當唔錯👍🏻👍🏻👍🏻燒太刀魚哩款熟熟地嘅魚味道幾好,加左岩鹽後火炙,配蒜油及柚子胡椒一齊食,提升到魚既鮮味💯

煙燻鰹魚

燒太刀魚
好掛住日本所以又決定去食Omakase了!今次朋友生日,找左間係西環好坐又方便的餐廳慶祝!哩間餐廳既晚市omakase都幾豐富,每道菜都幾出色!毛蟹師傅細心拆殼,配上秘製蛋黃醋,能夠品嘗毛蟹既鮮甜,夾埋蟹膏一齊食,絕對係一大享受😍深海池魚肉質鮮味,油脂豐富,入口帶濃郁煙燻香,魚皮薄薄的煎到好脆,呢個配搭好特別👍🏻👍🏻麵豉湯湯底好濃郁既麵豉味但唔會過鹹,店員話我知原來佢地既麵豉湯係用上師傅自家醃製既赤麵豉,連呢啲細微位都咁用心,值得加分💯白蝦壽司🍣白蝦嫩滑細緻,份量都算多,食得出佢既鮮甜味,同壽司飯好夾,高質❤️

毛蟹

深海池魚

麵豉湯

白蝦壽司🍣

2022-06-29 21 瀏覽
早幾日同朋友夜晚去左西環既鮨星食 omakase 我地唔係經常食 omakase 所以覺得好期待,結果食物好高質,大家都無失望👍🏻👍🏻👍🏻前菜海螺輕輕灼過,口感唔韌而且帶天然海水味,汁煮八爪魚好腍夠入味,有嚼勁,最後先食蠶豆,前菜賣相精緻又好食😋深海池魚口感皮脆肉嫩,魚皮帶炭烤香且爽脆,味道唔錯季節料理係燒日本鰻魚,烤鰻魚 2 塊厚厚的,豐腴魚油甘香,唔洗醬汁都好夠味靜岡縣蜜瓜香甜多汁,預先切好一粒粒食起上黎非常方便💯💯

前菜

深海池魚口感皮脆肉嫩,魚皮帶炭烤香且爽脆,味道唔錯

靜岡縣蜜瓜香甜多汁,預先切好一粒粒食起上黎非常方便💯💯
位於西環的高級日式料理,餐廳鄰近地鐵站,很容易找到其位置。餐廳入面環境舒適寧靜,坐在吧檯位置,由廚師發辦的晚餐,觀賞師傅手起刀落,小心翼翼地切刺身,手握壽司飯等。食材均很新鮮,由日本空運到港的飛機貨👅👅煙燻鰹魚 - 兩大片鰹魚刺身,配上木魚花醬,魚脂感濃郁北海道白粟米天婦羅蕎麥麵 – 用上高級既北海道白粟米做天婦羅,炸粉唔會好厚,加上條條分明既蕎麥麵,撈埋酸汁啫喱一齊食夠哂開胃烏賊壽司🍣 - 這件烏賊壽司非常新鮮,肉質定嫩,一咬即斷,口感糯糯的,烏賊的甜味充滿整個口腔,為了保持新鮮烏賊的原汁原味,僅用了少許鹽來調味,賣相與味道更上一層樓❤️海膽蒸蛋- 茶碗蒸蛋香味濃,蛋好嫩滑,裡面居然有年糕!驚喜組合👀

煙燻鰹魚 - 兩大片鰹魚刺身,配上木魚花醬,魚脂感濃郁