晚市來到,暫時只有廚師發板可選擇,價錢人均$1200-$2000左右,視乎當天魚類決定🐟🍣燒北海道粟米粟米切好一口size,方便客人夾來吃,擺盤精美,粟米鬚同樣可以食,唔會浪費食物每個部分,味道鹹中帶粟米甜味,碳烤醬油不會過濃味😌🍣海膽一盒海膽呈現係我同朋友眼前,我地對眼都係閃閃發光🤩海膽呈鮮艷的橙黃色,肥美豐腴,食落濃厚,海水鮮味在口中縈繞不散,配搭茶碗蒸一齊食簡直係錦上添花,蛋同海膽都入口即溶, 啖啖滿足🤣當晚仲有好多我覺得好出色既菜式,不能一一列舉,但整體而言都是很有質素的餐廳,回頭率很高😙

🍣燒北海道粟米

🍣海膽

2022-07-29 327 瀏覽
雖然開業只有短短個幾月,但深受客人歡迎,即使唔係住該區,不少人都會慕名而來,餐廳特別地於不同時節供應不同menu,多樣化比其他餐廳多,仲會迎合香港人口味設計餐單,保證大家都會滿意吃飽飽離開😊我亦是其中一個住新界,專登坐個幾鐘來到,一試呢間咁出名既Omakase名店🤣我本來唔食鮟鱇魚肝,怕腥味,但廚師做到一種雅緻的平衡,魚肝有光澤,完全唔腥餐廳既蒸蛋加左海膽,一濃一淡相得益彰,時間掌握得好好,唔會過左火,仲係好滑溜,好鍾意底部仲有年糕,軟綿綿,有拉扯度,口感超豐富👅呢到好多菜式都好特別,好有新鮮感😌

2022-07-29 189 瀏覽
味道💯擺盤💯舒適度💯性價比💯第一次食omakase所以想好好紀錄一下,食物味道、擺盤、餐廳環境、以及性價比都是相當高,店員服務態度亦是我好欣賞地方,知道我係第一次黎同食omakase,會好有耐性講解同埋注意地方,仲教我地日本傳統食壽司文化,獲益不少的一頓飯😝其中一樣比較少見既組合就是北海道白粟米天婦羅蕎麥麵,配有酸汁啫喱,完美的天婦羅炸漿,炮製出粟米天婦羅,我和朋友都好想再食一份,因為很有口感和層次,讓人眼前一亮的菜式🤩鰆魚睇落有點似秋刀魚,但味道完全品同,味道相對清淡,但同時又有鮮味與甘味,沒有霸氣的魚腥味,師傅先炙烤魚皮,突出脂肪的香氣,真係好美味💕

味道💯
擺盤💯
舒適度💯
性價比💯

2022-07-28 157 瀏覽
日前係於西營盤新開張的「鮨星じん」,座落高樂花園2座1樓,這裏主打割烹料理Omakase,呢到由米芝蓮星級主廚主理,餐廳內設VIP房,私隱度高,價錢以港島區來說,絕對是合理水平🍴好喜歡餐廳用既碗碟,好有品味,多數以深色為主,給人一種沉實穩重不浮誇既感覺,同餐廳經營一樣👨‍🍳燒太刀魚好考師傅功架,要燒到皮好脆,但同時保留魚肉鮮嫩的口感,真係好難,但呢到師傅做這個效果,好利害,不得不令人欽佩🙆🏻‍♀️仲有燒粟米都是十分出色,外表乾身但食落好juicy👍🏻粟米來自北海道,甜度十分高,出面相當少見到有,難得今次有機會一嘗,真係要慢慢品嘗這個甜味

2022-07-28 143 瀏覽
我呢個壽司達人又出去搵靚壽司店去食,今次又單機去左港島西區個邊,一間名叫鮨星じん,睇openrice都見價錢係$801以上,帶足現金去食💵💰👇🏻餐廳設計幾簡約,唔會太奢華,淡色木材和橫樑,舒適的用餐環境,整體分數我會比85/100👇🏻首先師傅就介紹一下前菜有咩食,佢話依家毛蟹當做,身形雖然嬌小,但蟹肉鮮甜鮮香,人氣很高的食材,馥郁的蟹黃叫人回味悠長😋👇🏻茶碗蒸好多人都會忽略,但呢到唔止高湯茶碗蒸咁簡單,仲要係有海膽同年糕,滑捋捋,配埋海膽一齊食,瞬間在口腔內融化,極鮮極甜,誠意滿滿,不論是前菜、湯品、主食都好用心製作🤤👇🏻分數90/100
分數90/100
#西環美食 #尖沙咀廚師發板👆🏻👆🏻👆🏻👆🏻廚師發辦是近年好熱門的話題之一,香港人的壽司癮起,作為壽司迷既我都成日搵好野食🍣有時預算有限,都僧揀食午市套餐,比較便宜但款式就會少好多,但如果月頭出左糧就可以揀間高級既去,供應日本直送魚類及海鮮刺身,今次就揀左1號去食,固言之姐係食一間貴價既廚師發辦💕餐廳有限定刺身,不時不食既理念,每次去都有機會食到不同魚類,今次特別介紹兩款我覺得好好食既菜式,第一就是深海池魚,魚肉厚刺少,肉質鮮嫩肥美,脂厚油香,最岩用黎整刺身或者燒❤️‍🔥第二樣就係紫薯白玉紅豆湯配雪糕,紅豆粒粒飽滿,散發蜜的甘甜,順口舒服,感到滿滿的幸福感,感覺更圓滿🍡
#西環美食 #尖沙咀廚師發板
👆🏻👆🏻👆🏻👆🏻

餐廳簡約風和木系,設有長壽司吧枱,可近距離與主廚交流,享受全面的體驗,當日安排既師傅親切友善,與我們談笑風生,擺盤精緻前菜,醬油煮海螺,調味恰到好處,螺鮮味好豐富,肉質有如鮑片一樣,爽口彈牙,食埋粒蠶豆清一清味蕾🙈.食完前菜,就上一份鮑魚,鮮味非常,質感細緻,仲用肝煮成的醬汁,濃郁非常,餐廳壽司飯軟糯細膩🍚米粒粒粒飽滿分明,唔會過酸或者過散,中拖羅是肥美的象徵,火炙後散發陣陣烤魚香,魚鮮香濃帶甜,燒得剛好🉐.鮟鱇魚肝甘香油潤,芳香彌久❤️忍唔住令人閉目享受,前所未有咁好食
📍鮨星じん地址: 西環干諾道西155號高樂花園2座1樓102-106號舖⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️煩緊紀念日去邊慶祝好,就見到有文章介紹口碑不俗日式鐵板燒同廚師發板,有視覺畫面可以欣賞,又有美食,一定唔會輸既選擇,男朋友好中意食生野,平時食開站轉壽司,今次就豪一次食Omakase吧~因為我自己都好想食😆⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️我地最期待環節當然係刺身個Part,中拖脂肪分佈好像雪花,入口即溶,非常甘香🍣係我地食過最好味既一次,燒粟米簡單的調味,帶出粟米的香甜味🌽粟米鬚都可以食,光滑柔軟的纖維,燒物係合格水平以上⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️呢到既擺盤沒有非常花俏或者打卡的形式呈現,主要平實又純粹,直接地把食材面目同原味道Present出黎,呢一點我是非常欣賞☑️
📍鮨星じん
2022-07-26 45 瀏覽
又黎即興食晚餐🤪一到放工時間周圍都係人,不同餐廳門前排了人龍,完全唔知可以去邊到食,其中一個朋友食過一陣去既餐廳的LUNCH,佢話價錢係幾貴,不過食得出餐廳水準和師傅手勢,因為真係太餓😣就決定快點去,希望去到唔洗點排隊師傅幾有經驗,一開始就問我口味喜好同埋有冇野唔食🥰係刺身及壽司配搭上都好深得我歡心,而且所有菜式都解釋得清楚細心,我對佢印象都好好,好想下一次再黎都係佢SERVE我地☺️當中我最愛應該係鹽燒太刀魚🐟肉質極之嫩滑,肉汁豐富,魚味十足,舍利溫度和暖,吃在口中能輕易散開,握壽司水準甚佳,中拖羅油潤軟滑,整體水準甚佳,令人回味鮨星じん地址: 西環干諾道西155號高樂花園2座1樓102-106號舖

師傅幾有經驗,一開始就問我口味喜好同埋有冇野唔食🥰係刺身壽司配搭上都好深得我歡心,而且所有菜式都解釋得清楚細心,我對佢印象都好好,好想下一次再黎都係佢SERVE我地☺️

鮨星じん
2022-07-26 31 瀏覽
廚師發板精髓係在於廚師的一對巧手如何利用新鮮食材,為客人呈上最原始的風味。呢一點亦係我好願意每月花費幾千元係食方面,今天去既鮨是我會定期回去之選,師傅細心炮製每一道菜,食材新鮮,優質之餘,性價比也高🥰環境優雅,裝潢有點像日式居酒屋,頗具風味,座位的設計也是面向師傅,可以看著他像變魔術般的炮製美食,令人食指大動❤️北海道白粟米天婦羅超級可愛😊炸至金黃,香脆感覺又帶有清甜味道,食得到食材原味且不油膩,難以忘懷的口感,毛蟹正到爆,肉超級多,同時好鮮味,絕對是高水平之作

2022-07-26 39 瀏覽
我好中意食即席烹調鐵板燒同埋廚師發板,覺就好似欣賞緊師傅表演,同時滿足視覺和味覺享受。超得我既喜愛🤣🤣🤣上個月食左鐵板燒,今個月就食廚師發板,不過好多鮨店都秒速爆滿,或者要約幾個月之後,不過皇天不負有心人,我打左好多次比餐廳佢話有客人臨時取消左BOOKING,問我明晚有冇空,我當然即時覆有!😍😍😍預訂兩位晚餐,價錢雖然不平,但食完就覺得是物有所值👍🏻👍🏻👍🏻餐廳感覺比人好舒服,光亮度夠,嚴選日本靚貨去製作今餐飯,鮑魚新鮮爽彈😳😳😳肉肥厚、夠光澤,鮮味較重,海螺原汁原味😋😋😋口感爽脆彈牙,整晚都好滿意😆😆😆

老細又要傾生意,叫我搵間高級料理OMAKASE餐廳,我第一時間一定係搵中環、上環、灣仔、銅鑼灣或者尖沙咀,但好多都FULL BOOKING🙁一定要提早好多預約,就黎搵到想放棄之際,突然見到以下餐廳,位於西營盤既鮨星🤩不過網上介紹資料唔多,所以都即刻打去餐廳問問,套餐有幾款可以選擇,滿足不同客人的需要,而且係新開業關係,相對都易BOOK位😝茶碗蒸係海膽蒸蛋,用上蛋味濃郁的日本雞蛋,賣相精緻,口感綿滑不稀薄,鮟鱇魚肝矜貴食材之一😍之前都係因為食OMAKASE先有機會食到,口感好滑嫩細滑,比起之前食到既更為出色,壽司每款都配合得好好,不論是飯的溫度或者與各款食材的配搭,都食得出師傅既心思,恰到好處,唔會太油太濃味😌
2022-07-22 49 瀏覽
✏️同事好介紹,佢之前同女朋友去左食Omakase話好得👩🏻‍🤝‍👨🏼店內師傅大部分都有五至十年經驗,亦有去過日本學師,質素有保證,佢強烈既推介後,真係令我好心動想去試試💗男朋友又就黎生日,岩哂同佢食餐好既慶祝,平時我好少會咁闊綽架🤣✏️餐廳幾有日本感覺,設計簡單平實,不過面積唔算好大,同時最多只可招待約10多人,好在有預先致電訂座,如果唔係就得個吉,我地兩個都各叫左一份套餐🍽好多野食,分別有茶碗蒸、壽司、刺身、烤物、湯品及甜品,份量十足✏️海膽蒸蛋非常水嫩🥚海膽新鮮,在嘴裡都能感受到海的味道,食食下仲發現最底有年糕,煙煙韌韌,味道豐富,鰻魚肉身厚,魚皮位微焦,甘香惹味☺️

✏️餐廳幾有日本感覺,設計簡單平實,不過面積唔算好大,同時最多只可招待約10多人,好在有預先致電訂座,如果唔係就得個吉,我地兩個都各叫左一份套餐🍽好多野食,分別有茶碗蒸、壽司刺身、烤物、湯品及甜品,份量十足

2022-07-21 59 瀏覽
Book左係上環staycation😍不過淨係包房價,三餐都要自己整掂,就同老公沿電車路行下,見到有咩有興趣就入去食,行到干諾道西個邊,突然心血來潮想食日本野,發現行前少少有間食Omakase,就決定入去同老公好好enjoy👩‍❤️‍👨其實近年香港都多左好多有平價Omakase🍣我都有食過$500以下,不過要食得有水準既根本上都要過千元,呢到都是走高價位路線,壽司及手卷採用日本直送食材製作,包括毛蟹、鯛魚、鰻魚、燒北海道粟米既性價比超高🍽毛蟹:肉質飽滿而鮮嫩🥰北海道粟米:粟米雪白,有少少忌廉的味道,脆甜好好食😋鰻魚:肉質爽彈結實,醬汁杰稠,甜度剛好,令人如痴如醉最後Staff都好友善,服務也讓人溫馨窩心,值得一去

毛蟹:肉質飽滿而鮮嫩🥰
北海道粟米:粟米雪白,有少少忌廉的味道,脆甜好好食😋
鰻魚:肉質爽彈結實,醬汁杰稠,甜度剛好,令人如痴如醉
最後Staff都好友善,服務也讓人溫馨窩心,值得一去
🥢每月一次食貴野體驗,上一次就食左和牛黑手黨,今次就想揀返壽司刺身食,選擇港島區既西環,平時真係好少會黎,淨係知呢到有間賣蛋捲好出名既🥢🥢當晚帶左枝酒去,黑龍大吟釀,香氣輕盈突出,打開就聞到陣陣果實香,口味唔會過於濃烈,順喉回甘,亦請左師傅淺嘗淺嘗🥢🥢頭盤先來海螺,肉質彈牙富彈性,蠶豆深綠色,形狀渾圓飽滿,薄皮口感鬆軟,日本名貴鮑魚赤鮑比一般鮑魚大隻厚肉,用醬油煮一煮鮑魚內臟,鮮味濃縮和豐富,不過可惜份量唔多,想再來一件,刺身有鰹魚、中拖羅,質素不錯,但最深刻印象都是赤鮑🥢