2024-08-28 212 瀏覽
今次朋友約我嚟食呢間上環壽司店,各方面都好高質!🤩🔵壽司拼盤(特上)壽司拼盤真係超豐富,有齊唔同我鍾意食既壽司:包括大吞魚腩、油甘魚腩、三文魚腩、深海池魚、鰻魚等等🫶🏻個人最滿意大吞魚腩,肥美油潤!而油甘魚腩都唔輸蝕,鮮甜爽脆,口感一流!最鍾意就係鰻魚 ,夠晒香👍🏻 海膽都好清甜🥳!葱吞拿魚腩夠晒鮮美,蔥香四溢,幾好食!🟡燒比目魚超鮮甜 🤩🤩估唔到可以做到入口即化,真係令人一試難忘!同職員傾下計發現佢地每月有唔同既限定優惠,下次會再嚟試。
今次朋友約我嚟食呢間上環壽司店,各方面都好高質!🤩

🔵壽司拼盤(特上)

葱吞拿魚腩夠晒鮮美,蔥香四溢,幾好食!

🟡燒比目魚
超鮮甜 🤩🤩估唔到可以做到入口即化,真係令人一試難忘!

同職員傾下計發現佢地每月有唔同既限定優惠,下次會再嚟試。
2024-08-28 197 瀏覽
放工食好西,嚟到上環呢間日本師傅主理嘅日式餐廳。門口和風feel🎎🪭🏮入去已經有好多外國遊客光顧,睇嚟舖頭聞名中外🤩特上壽司拼盤🍣🍣壽司款式多,而且高質,包括海膽、三文魚子、特選拖羅、各式各樣魚類等。海膽鮮甜,三文魚子勁大粒,魚油香口、肉質彈牙,屬於高質既拼盤。清酒煮蜆🍲湯底好鮮甜,酒味岩岩好,好香,蜆大大隻,肥美鮮甜多肉,好新鮮既來貨,食完蜆肉連湯底都想飲埋。烏冬🍜湯底清甜,烏冬彈打,食得出應該係自己手打,配上海苔、冬菇、日式魚片,係一個典型既日式烏冬,有大碗有細碗,任君選擇。
入去已經有好多外國遊客光顧,睇嚟舖頭聞名中外🤩

特上壽司拼盤🍣🍣

清酒煮蜆🍲

烏冬🍜
上環 📌【 鮨政 】上環蘇杭街105號地舖 今日喺上環收工,經過呢間簡約木系風格嘅居酒屋,被Menu 上嘅壽司拼盤 🍣吸引到,就同男友喺【 鮨政 】晚餐。被安排坐吧檯位置,可以近距離看著廚師製作壽司🍣 除咗有家溫馨嘅感覺,有冇人同一樣,會越睇越肚餓? 🤣 我地好糾結 Order 邊款壽司拼盤,亦 order 咗沙律、天婦羅 & 火炙壽司。🍣 特上壽司拼盤 $580 ✧大呑拿魚腩 ✧中吞拿魚腩 ✧油甘魚腩 ✧三文魚腩 ✧深海池魚 ✧三文魚子 ✧醋鯖魚 ✧鯛魚 ✧鰻魚 ✧帶子 ✧玉子 ✧海膽 + 蔥吞拿魚腩細卷 🥢拼盤內共有12件壽司 🍣 件件都非常新鮮肥美 + 6件蔥吞拿魚腩細卷,魚生等都係日本空運到港,呢個拼盤真係大滿足,特別鍾意大拖羅、油甘魚腩 & 三文魚腩,全部都係厚切肥美;海膽好鮮甜,而且軍艦上盛載著嘅海膽,多到差啲滿瀉 ~好滿足。呢個壽司拼盤性價比完全係爆燈💡🍣 炙燒三文魚 (2件) $40雖然已經 Order 咗特上壽司拼盤,我私心亦 Order 咗一客炙燒三文魚,滿足我呢個喜歡炙燒系列嘅女生 🤤 呢一客由我獨享嘅炙燒三文魚相當肥美,滲著魚油脂香味 ~ 好正 😋 🥗 蟹子
上環 📌【 鮨政 】
上環蘇杭街105號地舖

🍣 特上壽司拼盤 $580
+ 蔥吞拿魚腩細卷 🥢

🍣 炙燒三文魚 (2件) $40
🥗 蟹子沙律 $78
【 鮨政 】蟹子沙律,放了海量卜卜脆蟹子,帶著淡淡的鹹味,並帶著一絲甜味,配合清甜青瓜絲,絕對係最佳嘅美味配搭。
🦀 軟殼蟹卷 $48
呢個 🦀軟殼蟹卷外脆內軟,入口之後,散發著濃郁炸蟹味,滋味無窮。
🍤 什錦天婦羅 (細) $108
天婦羅炸粉薄脆,炸蝦肉質彈牙,蔬菜有我最鍾意茄子🍆 番薯🍠 冬菇 🍄‍🟫 好喜歡呢種天婦羅嘅配搭同味道 🥰
🔅整體而言【 鮨政 】 由日本師傅主理,採用日本新鮮食材,絕對係一間高質嘅壽司店。【 鮨政 】不時都有期間限定,唔想錯過佢哋嘅優惠,記住 Follow【 鮨政 】 @sushimasa_sheungwan
💜 Follow 社交平台 餐廳會即送一客甜品 💜

⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹
餐廳 🍣【 鮨政 】
地點 📍 上環蘇杭街105號地舖
消費 💰 $460@
⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹
2024-08-22
  • 特上壽司拼盤
  • 蟹子沙律
  • 軟殼蟹卷
2024-08-22 189 瀏覽
日本師傅主理,每個月仲有優惠,可以一試嘅餐廳🤓🤩海膽軍艦 ($68)口感滑膩❤️好creamyyyy🤩大吞拿魚腩 ($65)大吞拿魚腩的肉質厚實,鮮嫩多汁,油脂分佈均勻,入口即化🥳🤩香蔥吞拿魚手卷 ($50)都好新鮮❤️🤩壽司拼盤 ($480)這個壽司拼盤非常豐富,包括多種海鮮,從三文魚到甜蝦,口感各異,讓人享受到多樣的鮮味。特別是葱吞拿魚腩和油甘魚,質地細膩,甜蝦肉質鮮甘,鯛魚新鮮、清淡,口感非常細膩,帶子鮮嫩細膩,經過適當的處理後,味道鮮美,仲有三文魚腩細卷 🤩三文魚子軍艦 ($62)總括嚟講,喺上環食到高質日本餐廳,下次都會再去😀
日本師傅主理,每個月仲有優惠,可以一試嘅餐廳🤓

🤩海膽軍艦 ($68)
口感滑膩❤️好creamyyyy

🤩大吞拿魚腩 ($65)
大吞拿魚腩的肉質厚實,鮮嫩多汁,油脂分佈均勻,入口即化🥳

🤩香蔥吞拿魚手卷 ($50)
都好新鮮❤️

🤩壽司拼盤 ($480)
仲有三文魚腩細卷

🤩三文魚子軍艦 ($62)

總括嚟講,喺上環食到高質日本餐廳,下次都會再去😀
2024-08-21 201 瀏覽
之前聽朋友試過呢間幾好食, 終於有機會試🙌🏻 佢係日本處師傅主理嘅,不過師傅都識講少少廣東話好親切🤣-壽司拼盤(特上) $580▫️大吞拿魚腩▫️油甘魚腩▫️三文魚腩▫️深海池魚▫️中吞拿魚腩▫️醋鯖魚▫️鯛魚▫️鰻魚▫️帶子▫️玉子▫️海膽▫️三文魚子▫️蔥吞拿魚腩細卷佢$5百嚟講其實都真係幾抵食有12件壽司同埋6件細卷食到超飽😂😂大拖好肥美🤎油甘魚腩同三文魚腩都唔錯🙌🏻整體都幾新鮮~因為我唔食鯖魚所以轉左赤身比我🙊佢d壽司飯都幾大舊我食到一半已經好飽最後食唔哂d吞拿魚腩卷😩值得一提follow餐廳社交平台有得送甜品🙌🏻今個月係送抹茶蕨餅🤤不過我地真係食得太飽啦🫡所以最後都冇要到個蕨餅🥺
壽司拼盤(特上) $580
▫️大吞拿魚腩▫️油甘魚腩▫️三文魚腩
▫️深海池魚▫️中吞拿魚腩▫️醋鯖魚
▫️鯛魚▫️鰻魚▫️帶子▫️玉子
▫️海膽▫️三文魚子▫️蔥吞拿魚腩細卷

🇯🇵香港都品嚐到正宗日本師傅的味道,呢度嘅𝕆𝕞𝕒𝕜𝕒𝕤𝕖超級出名,不過今次介紹呢度CP值高又有質素嘅ʟᴜɴᴄʜ ꜱᴇᴛ ,午市套餐都幾抵,定食本身已經包埋沙律前菜、茶碗蒸:Ⓕ 蝦🍤天婦羅 + 壽司6貫定食 $208✨一個定食有齊我最喜歡嘅食物:🍣感受一口壽司的美味,壽司維持着𝕆𝕞𝕒𝕜𝕒𝕤𝕖的質素,食材新鮮,其中我最喜歡❤️香蔥拖羅魚蓉軍艦肥美拖羅用加上香蔥味味可口,可食唔停口。🧡海膽屬於色澤屬於鮮艷嘅橙黃色,濃郁鮮甜,由於選用優質貨色,苦味略低不澀,推薦!🤍白雪雪嘅帶子軟綿鮮甜,美味可口。🩷三文魚雖然常見,但三文魚紋路清澈,入口肥美軟滑,非常出色。💛🥚茶碗蒸超級滑嘅茶碗蒸,入口即滑入喉嚨,大輕微鰹魚味道,入面仲有粒粒冬菇,增加口感。海帶烏冬🥢烏冬質地煙靭,帶有口感,絕對是上等貨色,配合簡單嘅湯底味道已經不錯。天婦羅🍤蝦蔬菜每款各一,炸得香口鬆脆,配合烏冬一流配搭!🤎鰻魚飯定食 $158鰻魚外脆內軟,非常厚肉,鰻魚飯底配上粒粒分明的米飯,特製醬油甜而不膩,全部混合一齊,每啖都感受到鰻魚的香氣,大滿足!✨ʟᴜɴᴄʜ套餐質素好高,以呢個價錢嚟講超值,值得一食。Follow IG 會有免費日式甜

Ⓕ 蝦🍤天婦羅 + 壽司6貫定食 $208
✨一個定食有齊我最喜歡嘅食物:

❤️香蔥拖羅魚蓉軍艦
肥美拖羅用加上香蔥味味可口,可食唔停口。

🧡海膽
🤍白雪雪嘅帶子軟綿鮮甜,美味可口。

🩷三文魚
雖然常見,但三文魚紋路清澈,入口肥美軟滑,非常出色。

💛🥚茶碗蒸

海帶烏冬

天婦羅🍤
蝦蔬菜每款各一,炸得香口鬆脆,配合烏冬一流配搭!

🤎鰻魚飯定食 $158

✨ʟᴜɴᴄʜ套餐質素好高,以呢個價錢嚟講超值,值得一食。
Follow IG 會有免費日式甜品:抹茶蕨餅一客。
ヽ(✿゚▽゚)ノ
  • 蝦天婦羅 + 壽司6貫定食
2024-08-15 2522 瀏覽
今日黎到上環搵好野食😋 遇上依間隱世正宗高質日本料理😍❤️ 餐廳由日本師傅主理,內裡由食品到裝橫都完美還原日本嘅味道風情,小清新嘅和式風格令人感覺十分舒逸❣️ 先是點了一份餐廳推薦嘅壽司拼盤😍 內含三文魚、吞拿魚、甜蝦、油甘魚、帶子、鯛魚、蔥吞拿魚腩以及三文魚腩細卷一共八款壽司👍 全部魚生都非常新鮮,色澤明亮有光澤,食落鮮美無比,滑嫩又可口❤️ 當中🐧 特別欣賞佢哋嘅三文魚壽司,紋理均勻賣相討好,食落三文魚嘅魚油甘香充盈整個口腔,口感滑嫩啖啖肉,令人難忘又回味😋另選了一客清酒煮蜆😋 清酒味濃度恰到好處,帶出了蜆肉嘅鮮味之餘,又唔會過濃嗆喉👍 連湯飲非常鮮美🌟🤩 蜆肉飽滿大大粒,食落爽脆又富嚼感❤️ 好高質🥰 多選了一個炸物😘 炸小蝦🥰 小蝦隻隻都炸得又酥又炸,原隻食卜卜脆🤭 鹹香又惹味,作為下酒前菜簡直一流✅ 甜品㨂咗好有日本特色嘅抹茶麻糬冰淇淋❣️ 甜品以最中餅作外皮,內裡包裹著醇香嘅抹茶冰淇淋和紅豆餡料,食落甜度剛剛好,中間夾雜嘅麻糬令甜品更添口感❤️ 🐧❣️宜家只要follow 餐廳嘅社交平台 即可獲贈抹茶蕨餅一客🥰 切勿錯過喲😘

壽司拼盤

炸小蝦
抹茶麻糬冰淇淋
抹茶蕨餅
2024-08-13 181 瀏覽
已經好耐冇嚟過上環呢邊食壽司,以前仲喺中環返工嘅時候,成日都會過嚟上環呢間sushi masa食晏晝,因為最鍾意佢啲嘢夠新鮮,同埋加上係日本師傅主理,所以品質一定有保證!而呢度每月都有限定優惠,今次都唔例外,Follow餐廳IG 即送一客蕨餅,作為完美嘅ending。我地兩個人今日真係好好彩,我朋友吧枱最後兩個位。坐低之後睇咗一陣Menu,其實都好多lunch set options,最後都係選左個sushi set,沙律、蒸蛋、烏冬同埋10件壽司。我覺得呢間壽司店最好嘅就係去屬於傳統壽司店,所有嘅壽司都唔會有過分嘅裝飾或者調味,真係俾你食到好純粹嘅魚生嘅鮮味,尤其是係個吞拿魚,我好耐冇食過啲咁濃味嘅吞拿魚,海膽同toro都好出色。甚至乎個烏冬我都覺得好好食,佢唔係好鹹,湯底真係超級淡,但係就係因為咁樣,令到你更加Focus on 烏冬本身個口感。
2024-08-12 147 瀏覽
.今日經過上環做嘢心血來潮想食日本菜🇯🇵去左一間都好出名食omakase 度食《鮨政》聽就聽得多,今日都係第一次去食😋五點刺身配迷你鰻魚飯定食🍱最鍾意食鰻魚嘅我😝又想食刺身又想食鰻魚🤩呢個set啱晒我👍🏻 成條鰻魚燒得好香口好重鰻魚味好新鮮💯加埋沙律菜呢個餐食唔晒😝🍣三文魚好肥美又新鮮🍣帶子鮮甜厚肉🍣吞拿魚肉質厚實🍣甜蝦彈牙鮮蝦味🍣油甘魚厚肉鮮甜炸蠔🦪個皮唔會太厚粉但好香口..生蠔非常鮮甜@#日本菜 #上環 #性價比高 #foodie #育兒親子樂
五點刺身配迷你鰻魚飯定食🍱
個皮唔會太厚粉但好香口..生蠔非常鮮甜
@
#日本菜 #上環 #性價比高 #foodie #育兒親子樂
2024-08-12 232 瀏覽
番工成日會找尋上環美食,有間日本師傅主理廚師發辦日料,下午有經濟的日式lunch set ~~🎀午餐A 政壽司定食 $188 🎀雜錦壽司勁豐富,成個set 仲包左有沙律🥗,蒸蛋及烏冬!有吞拿魚、三文魚、帆立貝、海膽、玉子等等!我最鍾意吞拿魚和三文魚壽司🍣,佢既魚味好香濃!海膽非常之新鮮,沒有腥味!帆立貝亦都好大粒,份量十足!烏冬份量都唔少,烏冬有咬口好滑~還做緊優惠~Follow餐廳IG 即送一客甜品🍮🍱鮨政 (上環)📍📌上環蘇杭街105號地舖

午餐A 政壽司定食 $188 🎀
雜錦壽司勁豐富,成個set 仲包左有沙律🥗,蒸蛋及烏冬!

有吞拿魚、三文魚、帆立貝、海膽、玉子等等!
我最鍾意吞拿魚和三文魚壽司🍣,佢既魚味好香濃!

海膽非常之新鮮,沒有腥味!
帆立貝亦都好大粒,份量十足!

烏冬份量都唔少,烏冬有咬口好滑~

還做緊優惠~Follow餐廳IG 即送一客甜品🍮

🍱鮨政 (上環)
📍📌上環蘇杭街105號地舖
2024-08-07 240 瀏覽
這家正宗日式壽司店居酒屋無疑係一間值得推薦既餐廳👍🏻食材新鮮 環境優雅 服務周到 無論是商務宴定係係同朋友聚會都非常適合🎌==============================𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌🍣壽司拼盤 刺身的色澤鮮豔👍🏻切工精緻 魚片透出光澤 口感彈牙 鮮甜無比 令人驚艷😋特別係鯛魚刺身 肉質細膩 入口即化😍讓人不禁讚嘆其新鮮度👍🏻🎣銀鱈魚西京燒 魚肉外層微微焦香 而內部則保持濕潤 口感極為豐富🤤🍢炸串拼盤 外酥內嫩 即刻炸焫住入口真係好好食🤤嗰個滿足感不得了🤗
𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌

2024-08-07 192 瀏覽
上環高質日式料理店🇯🇵 SUSHI MASA鮨政媽媽成日話想食日本料理,今日就帶佢去上環食一間有日本師傅主理日式料理店。午餐有兩個Menu,每月仲有限定優惠添!想食好啲仲可以點Omakase添🤫今次我就叫咗Omakase 海鮮丼同五點刺身配天婦羅定食!Omakase 海鮮丼有媽媽最愛嘅海膽、大拖羅、三文魚子,海膽細嫩Creamy大拖羅入口即溶,油甘魚入口清甜,日本帶子非常新鮮,加上滿滿的珍珠米。份量大,性價比超高!五點刺身配天婦羅定食刺身有吞拿魚日本帶子三文魚同油甘魚,食材新鮮。天婦羅炸粉超薄,是我喜歡的口感,新鮮炸起配上天婦羅熏汁,超好味!讚!兩個套餐都配上沙律前菜、茶碗蒸以及麵豉湯。茶碗蒸跟我在大阪吃的味道是一樣!超滿足!媽媽仲話同佢喺日本食嘅味道一樣呢~
上環高質日式料理店
🇯🇵 SUSHI MASA鮨政

午餐有兩個Menu,每月仲有限定優惠添!
想食好啲仲可以點Omakase添🤫

今次我就叫咗Omakase 海鮮丼同五點刺身配天婦羅定食!

Omakase 海鮮丼

五點刺身配天婦羅定食
刺身有吞拿魚日本帶子三文魚同油甘魚,食材新鮮。

兩個套餐都配上沙律前菜、茶碗蒸以及麵豉湯。

茶碗蒸跟我在大阪吃的味道是一樣!超滿足!
媽媽仲話同佢喺日本食嘅味道一樣呢~

2072 瀏覽
2024-08-05
2024-08-02 1977 瀏覽
政壽司定食$188鰻丼定食$158好味指數:😋😋😋😋😋抵食指數:💲💲💲💲💲環境舒適:😌😌😌😌環境衛生:🧹🧹🧹🧹服務質素:💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️在中環工作的我,午飯時間好多時都會到上環用餐。有日發現這間日本師傅主理的壽司店,午市套餐好抵,所以就和同事來試試。我們各點了一份套餐。政壽司定食的茶碗蒸好滑,帶點鰹魚味。加了和風沙律汁的沙律,微酸,好開胃。海帶湯烏冬雖看似簡單,但烏冬口感彈牙,絕不是港式烏冬。壽司🍣有9件。坐在壽司吧檯,可以見證著師傅即叫即捏。壽司飯不會過鬆散,也不會過實。每件都有厚厚的魚生覆蓋著。最喜歡是帶子及海膽,味道鮮甜。鰻丼定食沒有湯烏冬,而是改為麵豉湯。鰻魚算厚身,量也頗多。鰻魚有燒香過,肉質又軟綿,醬汁甜中帶咸。飯是用日本米,比較有嚼勁。整體食物質素高,價錢不貴,性價比高。而且每月有限定優惠,例如Follow 社交平台 ,會獲得一客甜品, 值得再來!
壽司定食
服務質素:💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️

政壽司定食

政壽司定食
2024-08-01 172 瀏覽
🏮上環鮨政🐻鮨政係2017年係上環開業,由日籍師傅主理,連發哥都幫襯過,今晚特地慕名而來食餐飯。🐻鮨政裝修簡單明亮,餐牌除左有板前Omakase外,仲有前菜,壽司,刺身,炸物等多款食物,今晚胃口不算太好,決定單點幾款過下口癮。🐻前菜㘠點了清酒煮蛤同明太子玉子燒,店員介紹食蛤肉前先飲碗湯,湯汁入口清甜淡淡酒味,蛤肉鮮甜飽滿,剛好打開味蕾。明太子玉子燒,滑嫩蛋卷包住咸香明太子,不禁想叫杯酒飲下。🐻刺身拼盤二人前,有六款刺身,包括深海池魚,吞拿魚,油甘魚,牡丹蝦,日子帶子同三文魚腩,每款師傅都厚切奉上,份量十足,鮮甜,清爽,肥美,各有不同。🐻最後以鰻魚飯作結,鰻魚入口感受到肥美,口感軟糯,濃烈既醬汁配蛋絲珍珠米,絕對係香港人喜愛的味道。🐻坐到尾聲,店員介紹Follow 鮨政 社交平台可以送一客甜品,仲會不定期更換,今個月係黃豆粉蕨餅,口感煙靭,甜而不膩,食完甜品剛剛好,就埋單歸家。
🏮上環鮨政

🐻鮨政裝修簡單明亮,餐牌除左有板前Omakase外,仲有前菜,壽司刺身,炸物等多款食物,今晚胃口不算太好,決定單點幾款過下口癮。

2024-07-30 141 瀏覽
朋友係上環番工就簡左呢間日式料理店,見到係日本師傳主理,就去左食啦,安排咗bar台比我地,睇下餐牌點左呢幾樣野食啦🍴政海鮮丼丼飯刺身好新鮮,都好厚身👍🏻👍🏻👍🏻清酒煮蛤蜆肉好鮮味,好大粒既蜆肉,連湯都飲埋明太子玉子燒燒得好香口,厚厚既蛋配明太子更加滋味😋😋😋雜錦天婦羅 有蝦 、冬菇、茄子、蕃薯,炸得好鬆脆,配天婦羅汁加左蘿蔔蓉和薑👍🏻👍🏻👍🏻鰻魚飯鰻魚很大塊又足料,啖啖肉配埋鰻魚汁送飯一流😋😋😋
🍴

政海鮮丼
丼飯刺身好新鮮,都好厚身👍🏻👍🏻👍🏻

清酒煮蛤
蜆肉好鮮味,好大粒既蜆肉,連湯都飲埋

明太子玉子燒
燒得好香口,厚厚既蛋配明太子更加滋味😋😋😋

雜錦天婦羅

鰻魚飯
鰻魚很大塊又足料,啖啖肉配埋鰻魚汁送飯一流😋😋😋
2024-07-22