2022-12-05 276 瀏覽
踏入12月大大小小嘅聖誕節慶祝約會陸續展開,好開心見到銅鑼灣又再人頭湧湧,氣氛熱鬧。港女鍾意儀式感,短期自己冇希望飛日本,所以特意搵咗一間充滿江戶時代氣息的日式料理,享受一頓 omakase。點解我哋每逢慶祝都鍾意食 Omakase ?!因為我哋都好欣賞日本飲食文化,喜歡感受廚師為客人悉心安排的菜式,現場席前交流,我哋學懂了對食材多一份尊重。悠OMAKASEHKD $1880晚上兩款 廚師發板 ,我選擇了每位 $1880 的 《悠》,全面享受 刺身、壽司、和食&甜品。分享茶道🍵的樂趣點好餐之後,有驚喜哦!我們被邀請到和式房間,店員以日本茶道歡迎我們,認識刷抹茶🍵 來源及特色文化,品嚐和菓子體驗,準備好心情享受Omakase 。儀式感,滿滿的小驚喜,鮨悠 這一個江戶時代的禮儀,真的讓我們樂透了。漬物柚子醋大根、紅洒喬頭、牛蒡漬,味道非常開胃,食到停唔到口!前菜 擺盤漂亮,前菜三款:蟹羊羹+白梅貝+伊達玉子。蟹羊羹:好似一層啫喱包住蟹肉絲,非常美感。伊達玉子:伊達係一種煮法,又稱為雲石玉子,蛋香豐富好有口感。白梅貝:用汁煮,酸酸甜甜好開胃,有嚼勁。刺身七款眨吓眼 Leon 師傳 已經為我哋

OMAKASE
HKD $1880
晚上兩款 廚師發板 ,我選擇了每位 $1880 的 《悠》,全面享受 刺身壽司、和食&甜品

分享茶道🍵的樂趣
漬物
柚子醋大根、紅洒喬頭、牛蒡漬,味道非常開胃,食到停唔到口!
前菜
擺盤漂亮,前菜三款:蟹羊羹+白梅貝+伊達玉子。
蟹羊羹:好似一層啫喱包住蟹肉絲,非常美感。
白梅貝:用汁煮,酸酸甜甜好開胃,有嚼勁。
刺身七款
眨吓眼 Leon 師傳 已經為我哋準備好刺身,詳細介紹每道菜式,熱情嘅經理從旁搞氣氛。

鯊鰈魚 三食
薄切刺身 :先以紫蘇花點綴薄片吃,可蘸少許竹炭鹽吃,回甘悠長。
芽蔥 酸醋汁:卷著芽蔥,蘸酸醋汁吃,嚐到新鮮鯊鰈魚之清甜。
火炙魚邊:灸燒了的魚邊非常肥美,口感豐腴。
北海道厚岸生蠔🦪土佐啫喱
北海道人氣厚岸生蠔 ,配搭土佐啫喱、 柚子皮 ,入口清新,酸甜味道提升蠔香層次感。
厚岸生蠔充滿豐富海水味,蠔味獨特且肉厚,口感相對爽口,很高質素的生蠔。
幻星鰹(星カツオ)
師傅介紹鰹魚 bb,是可遇難求的鰹魚,大概 200 條鰹魚才有一條幻星鰹,比較珍貴。
最特別師傅即席以木魚磨成片,堆砌出幻星鰹、蔥花、木魚片,以鰹魚汁、洋蔥🧅橄欖油調味。幻星鰹肉質鮮嫩,配上蔥花,木魚片,鰹魚汁洋蔥橄欖油同吃更添層次感。
北海道活赤貝。北寄貝
兩貝組合皆鮮甜爽口,新鮮甜味,回味無窮,配海帶吃爽甜有嚼口。
銀鱈魚
野生更好味,軟綿綿,細緻鮮美。
北海道毛蟹
蟹身肉:蒸煮原隻北海道毛蟹後拆肉,原汁原味,鮮味無窮。
蟹腿肉、蟹膏:精華所在,蟹膏混合蟹肉同吃,提高豐腴感,蟹肉好鮮味。
煙燻大拖羅
煙燻拖羅色澤紅潤,拖羅雲石紋理清晰可見,入口慢慢咀嚼,煙燻味徘徊久久不散,味道香濃,配烘乾櫻花蝦、日本野菜同吃,鮮味又香脆。
和食
刺身部份完結之後便奉上和食,石川小里芋煮,紫菜熱湯,日本芋頭
口感幼滑綿密,配合新鮮蔬菜,新鮮紫菜芡汁作湯十分適合。
青桔啫喱。煙燻芝士醃蘿蔔配
清一清味蕾,然後開始手握壽司之旅
壽司🍣
伊佐木
不用沾任何醬汁已經好夠味,日本人喜歡用手食,肉質特別肥美,魚油亦非常豐腴。
北海道帆立貝
師傅於北海道帆立貝掃上少少柚子皮,提升爽的口感,鮮味十足。
深海大池魚
滿口油脂香,魚肉肥美,真係非常有驚喜。
北海道牡丹蝦
蝦膏+蝦頭肉+新鮮蝦子
牡丹蝦配蝦頭肉&膏,口感層次好有衝勁。牡丹蝦肉質綿軟,入口帶彈性,配搭火炙過的蝦頭膏,味道甘甜可口。
中吞拿魚
熟成中拖羅,肉質細嫩軟滑,完全無筋,油脂分布平均,入口即溶感覺 ,肉質非常豐滿,柔軟多脂,非常鮮甜。
鮑魚海膽迷你丼
昆布煮日本黑鮑魚,再加埋北海道根室海膽,味道甘香鮮甜。
鮑魚肝醬拌飯,師傅自家製鮑魚肝醬撈日本飯,好味道真係不得了,
壽司ending
快樂嘅時刻過得真係快,手握壽司部份已經完了,師傅請我哋食江戶前玉子燒。就好似焦糖布甸蛋,布甸焦糖細細件,質感彈口又嫩滑。
五彩和牛
經理話寓意五穀豐收,好好意頭。外層是日本五彩脆脆米通,包住鮮嫩和牛,保持肉質入口即溶,外脆內嫩,好有層次超好食!
吸物
是暖笠笠的舞茸清湯。

甘物
蝶豆花。水信玄餅
賣相非常之吸引,藍色水信玄餅好特別,來自蝶豆花天然顏色,加上食用金箔特別矜貴,裡面食用花配搭黃豆粉、黑糖、紅豆蓉,水信玄餅真的不簡單。
小禮物
最後臨走前,店員還為我們送上充滿日本特色的小禮物,很窩心的感覺。
總括來說,Leon 師傅態度親切,幽默風趣,喜歡與客人交流,令用餐體驗很開心。江戶前風格,傳統手法製作食品好有心思,高質素日本食材每天從豐州市場空運直送,食物器皿也很有日本特色。最後經理推介新店開張優惠,聖誕前會有機會來試一下午市套餐最抵食!
慶祝紀念
聖誕節
  • 悠 OMAKASE
2022-12-05 126 瀏覽
朋友係FB大推嘅鮨店,佢話好有驚喜,於是即刻訂位試吓係唔係真係得,費事變咗預約困難先約就遲。我相信係香港第一次食壽司之前會有一part茶度,係你面前整抹茶同菓子,呢個真係加分位,成個experience 唔同哂。兩個人,一個要15件壽司set,一個要刺身壽司set,試下個分別。伊佐目壽司北海道帆立貝間白魚赤貝壽司深海大池魚 牡丹蝦梭子魚北寄貝 煙薰蘿蔔配芝士青橘啫喱金目鯛鯊鰈魚鯖魚白昆布赤鯥赤身醬油漬北海道根室海膽呑拿魚手卷焦糖玉子另外叫左個貴少少嘅Set,試左多款唔同刺身,有鯊鰈魚三食、厚岸真蠔、鰹魚BB同煙燻大拖櫻花蝦,根室白海膽加黑鮑魚都係好精彩,我個人力推煙燻大拖,未曾試過嘅口感,加上炸過嘅櫻花蝦同日本野菜,個種感覺好少見,至少平時大拖就咁切你已經覺得好開心,亦都係呢到嘅風格同特色。個人覺得各有所長,不過有埋刺身都係多元化好多。我覺得食lunch都幾抵,試業期完左就會開放俾大家book。當然,你話晚餐價不如飛去日本食啦,但我覺得,要支持留港消費幫下手先得㗎。

伊佐目壽司
北海道根室海膽
呑拿魚手卷
焦糖玉子

2022-12-03 19 瀏覽
今晚同朋友去了一間感覺超正嘅日本料理,餐廳嘅服務超讚外,還有個茶道🍵體驗,這個真係好少見到,就算去日本🇯🇵都未必有這樣的體驗。餐廳位於渣甸中心,餐廳以江戶前路線風格主題,師傅以傳統手法製作食品,而食材全部是日本空運直送,每天從豐州新鮮運到,就算食具都係用上日本的精緻餐具。甫進餐廳就見到師傅在準備食材工作嘅吧枱及左方房間,地方闊落舒適裝修有高級日式料理店格局!餐牌方面晚餐有兩款Omakasa 選擇鮨 $1480 - 主要是壽司🍣及手卷悠 $1880 - 主打以刺身及和食而我就選了”鮨”,落單後店員就安排我們一間好有和式裝修嘅房間體驗日式茶道及茶果,店員即時以日本茶道方式為我們即時製作,古時的日本人對於茶的理解是認為茶是一種「藥」。因此覺得茶雖好喝卻只可適量而飲。還為了避免空腹喝藥傷胃而準備食物。後來發覺日式甜點「和菓子」與抹茶最為搭配,所以在品茶之前須將和菓子吃完。店員將這些茶道資訊分享,讓食客除了在食飯前多了一個體驗,加埋這個對客人親切嘅招待真的讓人難忘🥰在吧枱上師傅已在上菜嘅碟旁放了漬物柚子大根漬 - 入口帶點脆身、清甜,吃上去沒有絲毫的粗糙渣絲。紅酒喬頭漬 -蕎頭是蕎菜的頭,蕎頭非
餐牌方面晚餐有兩款Omakasa 選擇
鮨 $1480 - 主要是壽司🍣及手卷
悠 $1880 - 主打以刺身及和食
在吧枱上師傅已在上菜嘅碟旁放了漬物
紅酒喬頭漬 -蕎頭是蕎菜的頭,蕎頭非常有益,充滿抗氧化物、維他命A,C,和一些重要礦物質,能降低身體炎症、肌肉痛和水腫。而紅酒則含多酚,可抑制膽固醇的積聚,爽口帶點酸,十分醒胃!
味噌蒜頭漬 - 蒜頭本身可以降低膽固醇和高血壓,並具有抗感染和抗癌的作用,食落好爽口新鮮!
牛蒡漬 - 牛蒡在日本菜式中是不可或缺的前菜款式,本身含有多種營養素,被認為是蔬菜中營養價值完整的食材。
只係前菜組合已經細心配搭,亦見師傳對食材嘅用心!
接下來就係先付三点,以賣相擺放都見到師傅嘅用心,除了食還可以欣賞🤩
伊達玉子配上香濃蛋黃醋調製,口感軟綿,甜甜的蛋味夾雜少少焦香的味道。
梅貝係秋季限定既食物,肉質飽滿彈牙,頭部清甜帶嚼口,尾部甘香黏口,齒頰留香。
蟹肉配秋葵 -以啫喱狀的形態展現,將富含多種營養素及纖維嘅秋葵夾埋蟹肉的鮮甜一齊入口,味道十分配合。
接住就係手握壽司15貫
先來就係北海道帶子,師傅已加了Wasabi豉油,帶子的顏色均是天然乳白,大大粒圓大飽滿,肉質柔軟,鮮味濃郁
入口夠晒鮮甜彈牙。
伊佐木來自本州中部三重縣,又稱雞魚,與一般白身魚相比,伊佐木脂肪含量偏高,吃起來更柔軟多脂一點,入口味道鮮甜彈牙。
鯵魚來自九州西北部長崎縣,肉質緊實而爽口、略帶油香,味道鮮甜。
北海道赤貝,爽口鮮甜,十分有口感,有一種溫和的香氣和味道,隨著咀嚼慢慢變得更加突出。 肉質柔軟緊實,應慢慢享用,讓甜味和香氣在食用過程中釋放出來。
梭子魚,魚身細長、皮上有斑紋,魚嘴尖而短;其肉油分極少,但魚皮卻油脂豐富,故一般會連皮片成魚片,師傅以火炙燒魚皮令油香突出,其魚油滲入魚肉及米飯中,甘香得很。
來自北海道的北寄貝,入口肉質爽口鮮甜,師傅在上枱前拍打,肉質爽口有嚼頭,配上醋飯進食,口感獨特,實是日產海鮮中一大美食。
深海大池魚配上柚子鹽,肉質細緻爽口帶油份,加埋柚子鹽味道更甜美。
食到中段師傅再送上青橘啫喱煙配上煙燻蘿蔔夾芝士,清一清口腔準備另一輪壽司🍣
鮫鰈魚入口魚肉口感爽脆細嫩,緊實鮮美,細嫩鮮美。雖然是白身魚,稍微炙燒過後卻充滿豐富的油脂。
金目調上加了三星漬,師傅已火炙本身肉肥而鮮美嘅金目調,充滿油脂加上無腥味,再加上以青瓜製成,帶點香且帶微辣嘅三星漬,入口味道更佳!
銀雪魚BB肉質幼滑,油脂豐富,火炙🔥後味道更香濃,加上香蔥,入口 絕對唔覺得肥膩!
北海道牡丹蝦肉質緊緻又富有彈力加上本身香濃蝦膏入口感覺份外入味!
赤鯥壽司,油脂含量豐富,味道鮮美,上面加埋長白蔥嘅蔥香甜美味!
赤身醬油漬上放了少量山葵,雖然含脂量少,但肉質實、有咬口!
中拖羅中間夾了紫蘇葉,中拖羅脂肪比例較高,魚香持而恰到好處的魚油脂,非常甘香!
北海道白海膽軍艦,用香脆紫紙卷住壽司飯,入口甜度較低,海水味較重!
壽司完了就接住本日手卷, 拖羅魚蓉手卷,拖羅是吞拿魚近魚腩位的位置,由於那位置運動量較少,容易積聚脂肪,故肉質更為肥美香滑,師傅用上香脆紫菜卷成手卷,入口啖啖都係肥美香滑拖羅魚蓉
布甸蛋上面有焦糖脆面
吸物就係清新嘅舞茸清湯,將今晚嘅油膩清一清!
甘物就係蝶豆花水信玄餅,旁邊配上紅豆同黑糖黃豆粉,將今晚嘅美食畫上句號。
最後埋單時店員奉上小禮物給客人, 感覺很窩心!
2022-12-03 30 瀏覽
喺日本無食廚師發板,反而鍾意喺香港試唔同嘅鮨店,今次就去咗呢間新開喺銅鑼灣渣甸中心嘅『 鮨悠 』。餐廳日式木系雅致裝修,明亮乾淨又舒適,有壽司吧枱,亦有私家房。店員有禮貌,經常主動添熱茶,招呼周到。Lunch Omakesa 『 15貫壽司set 💲640 加一』- 包沙律、茶碗蒸、15件壽司、手卷、湯、甜品。除咗熱茶,仲有日本果汁,我地要咗《 桃汁 💲68 》 同 《 蘋果汁 💲58 》,濃郁香甜!《 沙律 》- 新鮮微酸開胃《 茶碗蒸 》 - 香滑蒸蛋中有菇、蟹肉絲、蓮子增加口感。15貫手握壽司,細細件感覺精緻:1)鮫蝶魚 上面係油潤嘅魚邊,入口嗰下有一下鹽咸,之後有油脂香,肉質又嫩軟~2)金目鯛 肉質爽又清甜 ~3)深海池魚 魚肉嫩帶脂香 ,有柚子胡椒提味~4)伊佐木壽司 魚皮有筋性,軟身爽口,鮮甜但味道偏淡,所以配辣椒蘿蔔蓉提味~5)北海道帆立貝夾有芥末提味刺激,帆立貝鮮甜軟嫩~6)松肉蟹壽司,蟹肉混有蟹膏及櫻花蝦入口即有蟹膏郁香,再散發出蟹肉嘅鮮甜,及後有櫻花蝦嘅咸香;7)梳子魚魚皮輕灼過有焦香,魚肉清甜配上磨香咗嘅芝麻~8)醋漬鯖魚鯖魚本身魚味突出,醋漬及八板昆布帶酸可減
『 鮨悠 』。

店員有禮貌,經常主動添熱茶,招呼周到。

《 沙律 》- 新鮮微酸開胃

《 茶碗蒸 》 - 香滑蒸蛋中有菇、蟹肉絲、蓮子增加口感。

15貫手握壽司,細細件感覺精緻:

1)鮫蝶魚

2)金目鯛
肉質爽又清甜 ~

3)深海池魚
魚肉嫩帶脂香 ,有柚子胡椒提味~

4)伊佐木壽司

5)北海道帆立貝
夾有芥末提味刺激,帆立貝鮮甜軟嫩~

6)松肉蟹壽司,蟹肉混有蟹膏及櫻花蝦
入口即有蟹膏郁香,再散發出蟹肉嘅鮮甜,及後有櫻花蝦嘅咸香;

7)梳子魚
魚皮輕灼過有焦香,魚肉清甜配上磨香咗嘅芝麻~

8)醋漬鯖魚
鯖魚本身魚味突出,醋漬及八板昆布帶酸可減腥感~

9)池魚
中間夾著芥末,入口首先有芥末嘅辣攻鼻,然後接著有池魚嘅鮮味及三星漬嘅香~

10)北寄貝
又軟又爽,好鮮嫩,獨特鮮味而不腥~

11)赤貝
肉質厚又鮮爽,中間夾住芥末有陣攻鼻嘅刺激感~

12)吞拿魚醬油漬
肉身鮮軟,醬油漬提味~

13)中拖羅
肥美鮮嫩有脂香~

14)三文魚子
晶瑩剔透、富咸鮮味~

15)北海道馬糞海膽
甘潤鮮美、綿密細滑~

最後有湯;
甜品係紅豆雪糕~ 滿足!
2022-11-20
2022-12-03 17 瀏覽
很快經歷了東京之旅之後,也十分懷念日式的廚師發板,今日經朋友介紹之下來到了這間新開的日式餐廳好好享受一下人生.這間餐廳十分之有特色,有一個茶道表演為我們作出的歡迎,感受到賓至如歸的感覺.這個蝶魚三食,令口腔充滿了三種的感覺,感受到清新,魚油的肥美,及剌身的爽口.這個日本蠔,加上自家製的啫喱醬汁水準十足.這個鰹魚步驟十分之多,廚師利用火炙的技巧,將刺身的外皮炙燒,濃烈的魚油香,加上各式各樣的配料令鰹魚的味道提升了不少.赤貝加上北寄貝這個兩貝的組合,簡直是最爽口的組合.這個銀鱈魚BB入口十分之香滑,加上魚油十足,加上廚師自家製的醬汁,簡直是最美好的配搭了.毛蟹經過廚師細心地折肉後,而是全肉了,可見廚師的用心,蟹肉鮮甜十足.這個和牛入口即溶充滿了幸福的感覺.這個芋頭顯示出廚師功力.各件壽司無論是擺盤用料也顯得出廚師的用心加上材料的新鮮.磯煮鮑魚配上新鮮的海膽,為這一餐達到最能感受幸福的感覺.最後的清湯,甜品,也為一餐帶來完美的句號.

這個日本蠔,加上自家製的啫喱醬汁水準十足.

赤貝加上北寄貝這個兩貝的組合,簡直是最爽口的組合.

這個和牛入口即溶充滿了幸福的感覺.

這個芋頭顯示出廚師功力.

各件壽司無論是擺盤用料也顯得出廚師的用心加上材料的新鮮.

磯煮鮑魚配上新鮮的海膽,為這一餐達到最能感受幸福的感覺.

最後的清湯,甜品,也為一餐帶來完美的句號.

2022-12-01 38 瀏覽
完咗Event孖住 @sumfoodsharing 慶功,有幸去試業中嘅 鮨悠 @sushiyuuhk 嘆Omakase!話說姐都有少少嘴刁,但係成個用餐體驗真心好正 😋 正餐之前有日本茶道體驗,學習沏茶與品茶嘅方法,抹茶打到起哂泡非常治癒🍵 飲完茶、打完卡就開始入戲肉喇~ 星星項目係今餐 favourite ⭐🌽 先付三點蟹肉清湯羊羹 - 啫喱包住蟹肉絲,靚伊達玉子 - 將壓碎蛋黃包住蛋白粒,有層次,配蛋黃醋醬唔錯白梅貝方汁 - 爽口,浸足三日好入味🐠刺身七選⭐ 鮫鰈魚三吃 - 薄切配竹炭鹽帶出魚鮮 + 芽葱卷點酸汁超爽口 + 魚邊煎香超香濃,第一品已經有驚喜!⭐ 北海道厚岸真蠔 - 肉身肥厚、質地嫩滑,配土佐啫喱 + 柚子皮,令人回味無窮鏗魚 - 師傅用咗只會出現喺秋季至春季嘅 #幻星鏗 ,呢種魚約200條鰹魚先會出現一條,魚脂豐富、味甘、油脂比例均勻且具有咀嚼感,配合師傅即場切嘅枯節 (木魚花碎) 、食用菊、葱、日本茗荷,口感好有層次!⭐ 貝類 - 北寄貝配青檸汁 / 活赤貝配柚子皮 ,兩者爽口得嚟好彈牙,食得出好新鮮北海道毛蟹 - 啖啖肉,加埋蟹膏一定好味,望住師傅燒蟹膏非常治

🌽 先付三點
蟹肉清湯羊羹 - 啫喱包住蟹肉絲,靚
伊達玉子 - 將壓碎蛋黃包住蛋白粒,有層次,配蛋黃醋醬唔錯
白梅貝方汁 - 爽口,浸足三日好入味

🐠刺身七選

北海道毛蟹 - 啖啖肉,加埋蟹膏一定好味,望住師傅燒蟹膏非常治癒

⭐ 鹿兒島間八魚 - 體長2m以上嘅大型鰤魚先會稱為「間八」,係珍貴嘅高級壽司食材;口感濃郁香醇但唔腻,刺身同火炙係兩種唔同嘅感覺!

煙燻大拖羅 - 用櫻花木燻香日本大間吞拿魚腩,fatfat拖羅頓時變得彈牙,櫻花蝦乾香、蘿蔔苗微辣,幾特別

食完刺身師傅送咗 青吉啫喱 + 煙燻大根配cream cheese 畀我地清清味蕾,估唔到大根配cream cheese咁夾,好好味!

🍱 和食

石川里芋煮 - 第一次食里芋,我女人戈人為係魚蛋 XD 點諗到芋頭會Q彈

⭐ 布甸蛋 - 超正,將日本蛋整到布甸口感,面有焦糖,好似食緊Crème Brûlée咁

⭐ 五彩米通和牛 - 呢個又係食到舔舔脷,和牛啖啖濃香油脂,米通剛好中和肥腻感;配芥末籽醬、黑豆、銀杏一齊食,好有日本新年喜慶氣氛

🍣 壽司六貫

帆立貝壽司 - 軟綿綿,係成人嘅綿花糖 🌝

⭐ 梭子魚 - 肉質幼嫩鮮甜,加少少磨香嘅芝麻好味

⭐ 赤鯥魚 - 再嚟一條九州魚王,赤鯥魚係野生深海魚,無得捕魚要好運先釣到,身價好貴架,咁就俾我一啖食咗哈哈,配切短嘅長白葱正呀

⭐ 牡丹蝦 - 最鍾意佢膠膠地嘅口感,配蝦頭膏食真係好Rich,成隻蝦冇浪費

中拖羅 - 一個字:鮮!

⭐ 北海道根室白海膽配鮑魚 - 白海膽又大又長,味道清雅,呢種Protein我OK!鮑魚勁QQ,撈埋鮑魚肝醬飯食,濃味獸實愛!

🍨 甜品
蝶豆花水信玄餅 - 賣相精緻,有黃豆粉、黑糖、紅豆三種配料,我最鍾意黃豆粉嗰種烘焙香氣,齒頰留香

有冇留意每隻碟都好靚呢,師傅好有心機逐隻搵match返道菜架🍽️ 全部都係日本傳統工藝九谷燒彩色瓷器餐具,視覺同打咭效果一流!經理 Catherine 招呼周到,對食材了解程度不下師傅,保證你成餐飯獲益良多。臨走仲收到用水引禮封包嘅小禮物,好貼心🍬

睇過 Lunch Omakase 唔算貴,仲有相宜 Set Lunch揀,搵日一定要再嚟呀~~ (痴線打左千幾字,真係好食🥰)
2022-11-30 28 瀏覽
朋友生日揀咗嚟呢度食omakase,呢間餐廳開始食飯之前有個歡迎禮,係一個茶道體驗,可以飲番杯抹茶同埋食和菓子👍🏻前菜三品有蟹肉清湯羊羹、玉子、螺肉。蟹肉清湯羊羮,味道清甜,羊羹好似啫喱狀咁滑溜溜好易入口。跟住就開始食壽司,總共有15件,然後有一個手卷。深海池魚壽司- 魚肉肥美得嚟爽滑金目鯛壽司- 微炙過,鮮甜得來多咗一份炙燒嘅香味山梨鮫鰈魚壽司- 魚肉帶點膠質,配咗微微炙燒過嘅肥美魚肩支所目壽司- 上面配咗辣蘿蔔蓉,魚肉有啲咬口,醬汁味道較濃池魚壽司- 配薑蔥蓉,池魚鮮甜,肉少少爽北海道帆立貝壽司- 帆立貝好鮮嫩赤貝壽司- 貝好爽脆銀鱈魚bb壽司- 銀鱈魚BB好肥美,味道香濃,配咗啲漬物喺上面牡丹蝦壽司- 蝦肉新鮮爽,上面仲配左燒香嘅蝦頭膏,甘香可口吞拿魚赤身壽司- 呢個係醬油漬壽司,吞拿魚冇筋食到呢度,有個啫喱清一清味蕾,仲有一個好似醃蘿蔔cream cheese三文治仔。梳子魚壽司- 配咗磨香嘅芝麻,肉質軟滑,魚味香濃赤睦魚壽司,- 魚肉有啲彈牙,配咗大蔥碎,好夠香味中拖羅壽司- 中拖羅已經好好食,完全鮮嫩冇渣三文魚子軍艦- 三文魚子先甜,調味唔會過鹹,新鮮白海膽軍艦壽司- 8海

跟住就開始食壽司,總共有15件,然後有一個手卷。

深海池魚壽司- 魚肉肥美得嚟爽滑

金目鯛壽司- 微炙過,鮮甜得來多咗一份炙燒嘅香味

山梨鮫鰈魚壽司- 魚肉帶點膠質,配咗微微炙燒過嘅肥美魚肩

支所目壽司- 上面配咗辣蘿蔔蓉,魚肉有啲咬口,醬汁味道較濃

池魚壽司- 配薑蔥蓉,池魚鮮甜,肉少少爽
北海道帆立貝壽司- 帆立貝好鮮嫩

赤貝壽司- 貝好爽脆

牡丹蝦壽司- 蝦肉新鮮爽,上面仲配左燒香嘅蝦頭膏,甘香可口

吞拿魚赤身壽司- 呢個係醬油漬壽司,吞拿魚冇筋

梳子魚壽司- 配咗磨香嘅芝麻,肉質軟滑,魚味香濃

赤睦魚壽司,- 魚肉有啲彈牙,配咗大蔥碎,好夠香味

中拖羅壽司- 中拖羅已經好好食,完全鮮嫩冇渣

三文魚子軍艦- 三文魚子先甜,調味唔會過鹹,新鮮

白海膽軍艦壽司- 8海膽鮮甜甘香,又係好新鮮,唔會有腥味。

最後有個蔥拖羅手卷,免治拖羅,撈埋香蔥粒,肥美鮮嫩又惹味,用脆脆紫菜包住食好滋味。

跟住有個玉子布甸,店員話上面啲焦糖脆脆用咗三溫糖做,所以甜度較低👍🏻

舞茸清湯- 食到尾聲,飲返碗熱湯,清甜又舒服。

水信玄餅- 呢度用咗蝶豆花做水信玄餅,所以係一個好夢幻嘅藍色,配上金箔同埋三款口味,用嚟結束呢餐omakase,好滿足。
2022-11-30 76 瀏覽
一入到餐廳侍應就帶我哋入咗神秘空間,原來係會進行一個15分鐘嘅江戶風茶道。店員好有心機咁一路講解茶道嘅文化同泡一杯好香好滑嘅抹茶。飲完之後個人會輕鬆refresh,再慢慢食Omakase先付三点蟹肉清湯羊更,非常清香清甜,食落仲有一絲絲蟹香岩石玉子,有特色的玉子燒,見到中間有啲蛋白,同平時全黃玉子燒唔同,咬落都有兩個口感。白梅貝,師傅用左三日時間去整,所以食落比其他貝更彈牙!貝都入哂味,仲last好耐壽司十五握Isaki 伊佐木,白身魚既鮮甜好出眾,口感爽口,師傅刀工令魚肉更彈牙真池魚,入口有一陣好強烈既魚香!師傅加有少少辣既調味喺面,令成件壽司味道更突出赤貝,非常新鮮,好甜好爽口,師傅一拍即刻彈牙哂!澗八,感覺比前幾款無咁重味,但師傅落左少少醬汁去調味,魚香後面就出翻泥北寄貝,整好一件之後,先茶醬油再火炙個面。非常香口。肉身好爽甜北海道毛蟹,蟹肉加左本身既膏之後味道好豐富。蟹膏味道留左好耐,直到下一件之前都仲喺到!深海大池魚,配胡椒鹽,燒香左之後無論味道同口感都更上一層樓。細細嘴饞後池魚既香就不停出泥。右口魚,配左燒香左既魚邊,油香更出眾中場小食青桔jelly煙燻蘿蔔配芝士牡丹蝦,配

先付三点
蟹肉清湯羊更,非常清香清甜,食落仲有一絲絲蟹香

壽司十五握

赤貝,非常新鮮,好甜好爽口,師傅一拍即刻彈牙哂!
右口魚,配左燒香左既魚邊,油香更出眾

中場小食
青桔jelly
煙燻蘿蔔配芝士

牡丹蝦,配翻自身蝦膏蝦子。牡丹蝦本身好黏口,燒完嘅蝦膏非常之香,蝦子令到口感層次豐富。係一個令到好滿足既配答

赤鯥,配左日本京蔥,味道好搶,但魚香喺後面慢慢出翻泥

赤身醬油漬,上邊有芥末漬。師傅好識揀魚,雖然係赤身,但係入口都有少少溶化。醬油調味非常好,用咗芥末漬代替傳統wasabi, 味道超正!

中拖羅。師傅喺壽司同中間夾咗紫蘇葉,雖然紫蘇葉味道好突出,但係都左唔到中拖羅嘅魚油香。入口溶化。油香口腔裏徘徊

大拖羅。燒完溶化得更快。油香徘徊得更加耐。用咗紫菜解咗少少油膩。

Ikura ,係自家醃製既三文魚子。比起出面會有甜既味道。咸比較少,非常好吃

北海道馬糞海膽,時令海膽!係四季裡面最甜最好味。暖飯加埋凍海膽,好食到唔想飲野

本日手卷

吸物
舞茸清湯,加左柚子皮一齊煮,清甜,一個非常好既ending

甘物
碟豆花水上圓餅,藍色加左金薄好似星空感覺,黑糖紅豆黃豆粉配料都有,可以食哂全部配答
2022-11-27
2022-11-30 28 瀏覽
日本開關了,當日本開關後香港的Omakase 會如何呢? 水退後便知龍與鳳?近日在銅鑼灣新開的鮨悠,地點選址就近地鐵站出口,方便至極,在樓上舖Omakase 店有個好處,會比較安靜,一梯一伙更是私隱度高。門口乾淨企理,燈光鮮明,已經很吸引食客。店內主要是吧枱位置,大概可以坐到 10 多個,坐位之間寬敞舒適,不會舉手撞到人。首先,坐下一會兒便有個茶道活動給食客體驗,在香港多次吃Omakase 也沒有試過,真的很新奇特別。店員會一邊講解茶道文化及如何品嚐茶,看著他細心的講解及沏茶,別有一番風味。茶室內的裝修舒適寫意,每件裝置都是帶藝術品味。體驗過茶道後便開始今晚的重頭戲。蟹羊羹、白梅貝、冬菇天婦羅白梅貝汁煮過後更惹味,香濃醬油味,貝肉爽彈有嚼勁。蟹羊羹滑溜但帶蟹肉鮮甜味。冬菇天婦羅釀入蝦肉炸香脆,冬菇汁液豐富,蝦肉彈牙,味道出色。鮫鰈三吃三種食法可以上到清新的口感至魚油的油脂香,簡單的酸汁提味,口感極佳。北海道厚岸蠔 • 土佐啫喱份量如手掌般大,入口滑溜多汁,蠔味鮮甜,加上土佐啫喱可以酸酸更開胃。幼星鰹 • 木魚片 • 茗荷星鰹魚味濃郁,口感軟嫩,加卜木魚片提香,兩種口感夾雜更出色。赤貝

門口乾淨企理,燈光鮮明,已經很吸引食客。

茶室內的裝修舒適寫意,每件裝置都是帶藝術品味。
體驗過茶道後便開始今晚的重頭戲。
蟹羊羹、白梅貝、冬菇天婦羅
白梅貝汁煮過後更惹味,香濃醬油味,貝肉爽彈有嚼勁。
蟹羊羹滑溜但帶蟹肉鮮甜味。
冬菇天婦羅
釀入蝦肉炸香脆,冬菇汁液豐富,蝦肉彈牙,味道出色。
鮫鰈三吃
北海道厚岸蠔 • 土佐啫喱
幼星鰹 • 木魚片 • 茗荷
赤貝 • 北寄貝
合適多心的我,一次過可以嚐到赤貝及北寄貝,前者味濃些,北寄貝則較鮮甜,簡單調味已足夠。
北海道毛蟹 •蟹膏
北海道毛蟹鮮甜,已拆去殼肉嫩鮮味,蟹膏濃郁撲鼻,簡直一試難忘。
間八 •三星漬
間八兩種食法,魚腩肥美、魚油豐富。
煙燻拖羅
煙燻過的拖羅比一般的更濃味,加上櫻花蝦,略嫌有點蓋過魚味。
追加:秋刀魚刺身
秋刀魚尾聲,要好好把握這個機會,秋刀魚向來都是濃味魚,愛吃的就愛不措手,蘸點上薑蔥豉油更出色。
石川小芋紫菜湯一碗
對於冬天來說,芋頭是必食的菜式,入口軟嫩,紫菜湯清新,作間場之用一流。
青桔啫喱 • 大根芝士
間場來清新一下味蕾。

壽司
金目鯛
魚皮爽脆,魚肉彈牙,味道較淡麗,作為第一貫壽司是個不錯的選擇。
池魚
開始帶入些魚味濃身的,銀皮魚是有種吸引力,味濃肉嫩。
海老
用上蝦頭膏提味令整個菜式更濃厚,蝦肉黏口頗滋味。
赤鯥
輕輕灸燒過逼出油脂令魚香更撲鼻,入口嫩口油份極高。
鮑魚肝醬海膽
最最最深刻的一道菜,肝醬香濃撲鼻,鮑魚入味,入口彈牙不會嚼不開,加上海膽鮮甜味,每口都是難忘的。
五彩米通和牛
聽師傅說五彩米通,日本人在喜慶會試用,色彩繽紛,有喜悅的感覺。和牛色澤粉嫩誘人,入口軟嫩。
玉子
兩種做法的玉子,傳統是蛋糕般口感,焦香味突出,布甸口感滑溜更有一層薄薄焦糖。
舞茸湯
清湯來完結是個不錯的選擇。
2022-11-29 11 瀏覽
食Omakase 最欣賞廚師為客人悉心準備嘅菜式,及現場詳細嘅講解~~令我哋對食材都多一份了解,多一尊重呢間餐廳喺客人開始食之前,仲會喺一間房慶準備日式抹茶🍵,讓大家先感受日本文化悠Omakase 前菜:🔸蟹肉清湯羊羹 ,用蟹肉清湯配羊羹做成🔸岩石玉子配蛋黃醋醬,食落有2種質感🔸 白梅貝用八方汁煮過,酸酸甜甜又有嚼勁刺身:💟日本鮫碟魚三食~🔹配紫蘇花及竹炭鹽 🔹捲大蔥配酸汁🔹火炙魚邊肥美💟北海道厚岸真蠔伴土佐啫喱💟幻星鰹魚bb ,每200條先有1條,配自家製鰹魚醬汁, 周圍加上即抱的枯節(烘焙及炭化鰹魚本體),鮮味又香脆💟鮮赤貝及鮮北寄貝💟間八魚及烤過間八魚配三星漬💟北海道毛蟹,蒸煮後拆肉,一份包括蟹身蟹腳蟹膏💟煙燻大間吞拿魚腩,配日本野菜,再灑上櫻花蝦,放入口慢慢咀嚼,煙燻味可以徘徊口中🔅和食:石川里芋煮+生紫菜,口感幼滑綿密🍊青桔啫喱/煙燻芝士/醃蘿蔔 (清一清口 開始食壽司)💠北海道帆立貝加上生柚子皮來提鮮味💠關鯖魚加白昆布,食落酸甜鮮味💠牡丹蝦配蝦頭肉膏💠吞拿魚鮫腩微微燒香,配紫菜食更香脆💠火炙赤鯥魚配日本長白蔥,魚脂豐富🔆海膽迷你丼:北海道馬糞海膽配4小時昆布煮酒日本黑鮑魚,

悠Omakase

前菜:
🔸蟹肉清湯羊羹 ,用蟹肉清湯配羊羹做成
🔸岩石玉子配蛋黃醋醬,食落有2種質感
🔸 白梅貝用八方汁煮過,酸酸甜甜又有嚼勁

刺身
💟日本鮫碟魚三食~
🔹配紫蘇花及竹炭鹽
🔹捲大蔥配酸汁
🔹火炙魚邊肥美

💟北海道厚岸真蠔伴土佐啫喱

💟鮮赤貝及鮮北寄貝

💟間八魚及烤過間八魚配三星漬

💟北海道毛蟹,蒸煮後拆肉,一份包括蟹身蟹腳蟹膏

🔅和食:石川里芋煮+生紫菜,口感幼滑綿密

🍊青桔啫喱/煙燻芝士/醃蘿蔔 (清一清口 開始食壽司

💠北海道帆立貝加上生柚子皮來提鮮味

💠關鯖魚加白昆布,食落酸甜鮮味

💠牡丹蝦配蝦頭肉膏

💠吞拿魚鮫腩微微燒香,配紫菜食更香脆

💠火炙赤鯥魚配日本長白蔥,魚脂豐富

🔆海膽迷你丼:北海道馬糞海膽配4小時昆布煮酒日本黑鮑魚,自家製鮑魚肝醬混入日本飯

🥩五彩和牛,用上日本五彩脆脆包住鮮嫩嘅和牛,入口外脆內嫩,好有層次

🍲舞茸清湯

🍮布甸蛋,將蛋整到布甸咁軟滑

🌐水信玄餅加上蝶豆花、食用花及金箔
2022-11-29 14 瀏覽
開始食omakase前有個歡迎禮,可以試試抹茶茶道,食下和菓子,都幾特別。晚上只係提供兩個Menu,我就揀咗$1880貴啲嗰個,食好豪啲。首先有前菜三品,蟹肉清湯羊羹、玉子螺肉。其中螺肉用汁浸咗三日,入晒味,而且軟身😋跟住開始食刺身,有鮫蝶魚薄切刺身,點竹炭𧂯食;然後就食捲着蔥嗰款,配有微酸嘅汁,最後食油脂豐富嘅魚邊,輕輕火炙過,油脂香味充分發揮出嚟😍北海道蠔配左鹹鹹地柚子皮同啫喱粒,海水味蠔味都好濃,同柚子味好夾👍🏻幻星鰹係鰹魚BB ,油脂豐富啲,伴碟嗰啲叫木魚花枯節,都係用鰹魚做成嘅,風乾到好似一碌木咁樣,師傅即場刨出嚟,味道香😋北海道活赤貝配柚子皮,好爽脆,北寄貝配左青檸汁;北寄貝就好鮮甜爽滑😋,食嘅時候可以點啲Wasabi。北海道毛蟹拆晒肉😍,食嘅時候撈埋啲蟹膏一齊食勁正,淨蟹肉已經鮮甜嫩滑,配上蟹膏就更加鮮味甘香😋銀鱈魚BB配咗麵豉醬,肥美油脂豐富,甘香甘香👍🏻煙燻大拖羅用櫻花木煙燻,配咗自家烘亁嘅櫻花蝦提鮮,同埋一啲蘿蔔菜苗、四季紅中和油膩,夾住三樣嘢一齊食👍🏻第一道和食有石川里芋,清清地嘅一道蔬菜,醬汁配有生海苔。食到呢度,有個好似啫喱咁清一清味蕾,仲有煙燻蘿蔔夾咗cre

首先有前菜三品,蟹肉清湯羊羹、玉子
螺肉。其中螺肉用汁浸咗三日,入晒味,而且軟身😋

銀鱈魚BB配咗麵豉醬,肥美油脂豐富,甘香甘香👍🏻

第一道和食有石川里芋,清清地嘅一道蔬菜,醬汁配有生海苔。

食到呢度,有個好似啫喱咁清一清味蕾,仲有煙燻蘿蔔夾咗cream cheese😍

跟住開始食壽司壽司全部已經調味,第一件有深海池魚壽司,魚肉爽得嚟又帶啲香滑魚油😋

北海道帆立貝就配左柚子汁

梳子魚配咗磨香嘅芝麻,火炙過好香👍🏻

赤目魚配咗切碎咗嘅大蔥碎,幾香口惹味

中拖羅已經好好食😍,嫩滑冇筋

鮑魚海膽迷你丼,飯已經撈咗鮑魚肝醬,好甘香,再加埋北海道根室白海膽超級鮮甜肥美。黑鮑魚煮咗四個鐘,切成片,好軟身😋

玉子燒布甸版,焦糖脆脆用咗三溫糖,冇咁甜,健康啲👍🏻

第二道和食係宮崎A5和牛,配咗芥末麻醬。師傅用慶祝喜慶日子嘅五彩米通包住,原來係為咗慶祝新鋪開張😁

食完晒所有嘢食,飲返碗熱辣辣嘅舞茸清湯,清清地可以去油膩感👍🏻

甜品有水信玄餅,用咗蝶豆花造成夢幻嘅藍色,配上金箔好似星空咁樣。配晒三種口味,黃豆粉、紅豆同埋黑糖😋
每次吃日本菜,好朋友總會有安排,今次便帶我到「鮨悠」品嚐他們的Omakase。餐廳都是走和風設計,整體上無論設計、擺設甚至乎色調都十分和諧又很舒服。同一餐廳內分為兩邊,另有一個獨立廂房,但係當時只係開放了一邊,所以只影了開放的那一邊。我們點了心儀的 Omakase set不久,餐廳便說要給我們一個小驚喜,當時我們還在想是甚麼小驚喜呢?原來小驚喜就係餐廳特意預留了一間獨立廂房只供安排每一位客人用膳前品嚐茶道,好讓客人先放鬆一下。我們邊欣賞茶道,店員邊講解茶道禮儀及其小故事。在香港這寸金尺土的地方,餐廳竟然願意預留一個獨立廂房只供客人品嚐茶道,實屬難得又非常有心思!蟹羊羹;白梅貝;天婦羅蟹羊羹內有秋葵、木之芽和蟹肉絲,口感Q彈又帶蟹肉的清甜味。白梅貝口感軟中帶少許煙韌,吃上去鹹鹹香香。天婦羅釀了蝦肉入冬菇內,吃得到蝦肉的爽口彈牙,同時又感受到冬菇外層炸到香脆可口又juicy的感覺,鮮味十足又有冬菇香!右口魚刺身;右口魚刺身芽蔥卷;右口魚裙邊兩款刺身口感都是滑身,而且有淡淡的魚香味,不過前者配了紫蘇花就會紫蘇花的清香,而後者就會有芽蔥的清新。而肥美的右口魚裙邊經過火炙後,甘香味十足,但魚香味

蟹羊羹;白梅貝;天婦羅

蟹羊羹內有秋葵、木之芽和蟹肉絲,口感Q彈又帶蟹肉的清甜味。

白梅貝口感軟中帶少許煙韌,吃上去鹹鹹香香。

右口魚刺身;右口魚刺身芽蔥卷;右口魚裙邊

兩款刺身口感都是滑身,而且有淡淡的魚香味,不過前者配了紫蘇花就會紫蘇花的清香,而後者就會有芽蔥的清新。而肥美的右口魚裙邊經過火炙後,甘香味十足,但魚香味就比前兩者遜色一點!
北海道厚岸真蠔

真蠔不單止大大隻,還充滿海水味,海水味之中又滲出蠔味,配了土佐醋啫喱後鮮味就更為突出!

奄美大島幻星鰹魚

鰹魚的外皮輕輕燒過後,魚香味變得更加突出,配上日本生薑、乾鰹魚同埋醋一起吃不單止香氣十足,還甜甜酸酸,非常開胃!
赤貝刺身;北寄貝刺身

兩款刺身的口感都是非常爽口,不過赤貝就加了柚子皮,北寄貝就加了青檸汁,所以兩款刺身吃上去鮮味都相當突出又帶清新的感覺。
北海道毛蟹

這道菜色裏有北海道毛蟹蟹腳和蟹身的肉,再配上蟹膏。師傅沒有額外加任何調味在它們之上,主要是吃其鮮甜味和蟹膏的甘香,這樣簡簡單單就非常美味!
間八魚刺身

前面的間八魚魚鰭口感緊緻中帶少少甘香,簡簡單單配上wasabi就已經不錯!而後面的是火炙間八魚魚腩,口感較前者腍一點,不過吃上去非常甘香,配上三星漬後就變得鹹鹹香香,同時亦更為濃郁惹味!
青森大間大拖羅

這大拖羅絕對是一吃令人回味,它經過櫻花木煙燻後,煙燻味強勁而討好,特別適合我這個極度喜歡煙燻味的人。此外,吃上去鹹香之餘又有甘香,配上蘿蔔苗、櫻花蝦和四季紅在一起,口感都變得更豐富又清新!
秋刀魚刺身

因為我們想抓緊秋刀魚的尾巴,所以便額外點了它來品嚐。它不單止肥美,還有濃郁的魚香味,即使甚麼醬汁都沒有醮,吃其原味就已經十分美味!
石川里芋煮

石川里芋煮的口感介乎於湯和芡汁之間,入口充生紫菜的香味,配上粉粉的芋頭、清甜的粟米芯和紅蘿蔔,相當不錯!
青桔啫喱;煙燻蘿蔔

吃完刺身後,再吃酸酸甜甜的青桔啫喱,清新得來又舒服!至於旁邊的煙燻蘿蔔味道甜甜酸酸,就這樣吃已經非常開胃,加了cream cheese在內還可以中和煙燻蘿蔔比較強勁的味道,所以非常美味又特別!
金目鯛壽司

金目錭的口感細膩中帶少少嚼勁,同時又有淡淡的魚香。
池魚壽司

池魚魚味濃郁又帶點爽口,配了薑蔥蓉後,明顯地變得更加惹味有層次!
赤鯥壽司

赤鯥經過火炙後,味道鮮甜之中帶甘香,而大蔥就中和了它的甘香,吃上去就更加平衡又清新!
北海道牡丹蝦壽司

牡丹蝦的味道極為鮮甜,單吃就已經非常美味,不過加了輕輕燒過的蝦頭蝦膏在上,吃上去更見濃郁,濃郁中又有一陣鹹香和甘香味,美味得令人回味!
吞拿魚魚骹壽司

吞拿魚魚骹極為肥美,吃上去滿口甘香,不過吃多了一定會膩,所以就這樣簡簡單單的吃一件就好了!

北海道根室黑鮑魚.馬糞海膽.鮑魚肝醬撈飯

黑鮑魚炆得非常入味,口感軟腍中帶少少咬口,配上鮮甜又creamy的馬糞海膽,不單止配搭得宜又美味。而鮑魚肝醬撈飯本身十分甘香又美味,不過它的甘香稍為被海膽蓋過。
江戶前玉子;玉子布丁

江戶前玉子口感鬆軟中帶少少彈性,入口香甜中又有蛋香味。玉子布丁味道香甜中又有焦糖香,焦糖香過後便會吃到其蛋香味,面層香脆,布丁本身軟滑,就像在吃crème brûlée一樣!
宮崎 A4和牛

和牛沾滿在日本有喜慶意義的七色米後,再一起炸至外脆內嫩,不過和牛也實在太肥美,吃上去雖然甘香味十足,但牛肉香較為遜色一點,吃多了便會膩,亦因如此師傅便刻意在旁邊加了芥末醬以作平衡。
舞茸清湯

吃過了肥美的和牛,再喝這碗清得來又富有濃郁舞茸味道的湯,感覺特別舒服!
水信玄餅

用了蝶豆花來弄這個水信玄餅,令它都變成漂亮的藍色,再加上金箔後,還多添了一份貴氣!它帶有少許彈牙的口感,配上黃豆粉、黑糖糖漿、綿綿的紅豆一起吃,香味十足,甜度又剛剛好!
這頓Omakase非常有驚喜,餐廳一開始便安排品嚐茶道,其後食物便越吃越精彩,看得到師傅花了很多心思在菜式配搭上。而我們一直在用膳的時候,無論是師傅還是店員都十分熱情向我們講解每一道菜式,服務又很細心周到。到最後吃過甜品後準備離開,誰不知他們還窩心地送上小禮物,所以我們都覺得整個用餐體驗不但開心,還非常難忘!
2022-11-17
2022-11-27 20 瀏覽
星期日相約朋友聚舊食Lunch,朋友介紹一間位於渣甸街渣甸中心新開的”鮨悠”,餐廳新裝修,典雅日型裝潢,明亮舒適。店員有禮,招呼周到,奉上熱茶,細心介紹Menu,我哋揀左15貫的壽司set $640。我選擇了日本的蘋果汁,朋友的是日本桃汁。先有沙律,之後是茶碗蒸,蛋夠溫度十分嫩滑材料配搭豐富。師父在面前準備壽司食材,好期待。壽司15貫1.鮫蝶魚邊,帶有鰭位,口感腍軟鮮味2.金目鯛-口感爽身3.深海池魚 - 配柚子胡椒4.伊佐目 - 配辣椒蘿蔔蓉5.北海道帆立貝 - 6.松葉蟹壽司 - 配上蟹膏、櫻花蝦,壽司好精緻,蟹肉蟹膏容為一體,鮮味十足,7.梳子魚 - 磨香的芝麻,入口軟柔,麻香味濃,味道十分夾。8.醋漬鯖魚 - 配上八板昆布,很喜歡鯖魚的味道,昆布味道清新,味次層次分明。9.池魚 - 配上三星漬。10.北寄貝 - 特別腍軟新鮮又爽口。11.赤貝 - 帶口感之余又清爽。12.吞拿魚醬油漬 - 比起平時食到的吞拿魚,味道更濃一些,十分喜歡。13.中拖羅 - 油脂香味濃14.三文魚籽15.北海道馬糞海膽手卷 - 蔥拖羅蓉手卷Soup - 有滿滿的櫻花蝦甜品 - 紅豆雪糕
我哋揀左15貫的壽司set $640。
我選擇了日本的蘋果汁,朋友的是日本桃汁。
先有沙律,之後是茶碗蒸,蛋夠溫度十分嫩滑材料配搭豐富。
師父在面前準備壽司食材,好期待。
壽司15貫
1.鮫蝶魚邊,帶有鰭位,口感腍軟鮮味
2.金目鯛-口感爽身
3.深海池魚 - 配柚子胡椒
4.伊佐目 - 配辣椒蘿蔔蓉
5.北海道帆立貝 -
9.池魚 - 配上三星漬。
10.北寄貝 - 特別腍軟新鮮又爽口。
11.赤貝 - 帶口感之余又清爽。
13.中拖羅 - 油脂香味濃
14.三文魚籽
15.北海道馬糞海膽
手卷 - 蔥拖羅蓉手卷
Soup - 有滿滿的櫻花蝦

甜品 - 紅豆雪糕
2022-11-20
2022-11-27 20 瀏覽
雖然啱啱去完旅行,但係都要喺香港繼續支持日本菜。今晚去食呢間新嘅餐廳,啱啱開咗兩個星期,但係所有朋友激讚,既然係咁就要試吓。最欣賞嘅係,佢竟然食飯之前有茶道歡迎客人,同事時俾師傅時間準備前菜。我諗香港真係未試過有啲咁嘅樣嘅安排,好有驚喜。前菜有蟹肉清湯羊羹,岩石玉子,點上蛋黃醬,仲有白梅貝,當中最愛岩石玉子,好好食。我要了個貴嘅set,先來的鯊鰈魚三食,燒過油份好強,好似有三種魚咁。厚岸真蠔真係好正,令我想起京都食過嘅日本蠔。鰹魚BB,有枯節、紫洋蔥,蔥花等,講真真係好靚,呢一個我真係可以話未試過喺香港食過咁有心機嘅魚。活赤貝同北寄貝,我較愛北寄貝。間白魚,油份夠,好令人難忘。煙燻大拖,加上烘過櫻花蝦,夾上野菜食,呢個全晚最震撼味蕾。第一個熱食,里芋煮,我個人就幾鍾意,我老公就話麻麻哋。北海道帆立貝,簡單調味已經好迷人。赤鯥,有炭香全因網燒,好正好油。牡丹蝦,又有蝦膏當然好食。根室白海膽,黑鮑魚,壽司飯有鮑魚肝醬,好得,全晚第二好食。最尾的熟食五彩和牛, 五殼炸過後,特別精彩。甜品係水信玄餅,好鬼靚。全個餐都幾令人好鍾意,值得去試下。
雖然啱啱去完旅行,但係都要喺香港繼續支持日本菜。

我諗香港真係未試過有啲咁嘅樣嘅安排,好有驚喜。

厚岸真蠔真係好正,令我想起京都食過嘅日本蠔。

活赤貝同北寄貝,我較愛北寄貝。

間白魚,油份夠,好令人難忘。

煙燻大拖,加上烘過櫻花蝦,夾上野菜食,呢個全晚最震撼味蕾。

第一個熱食,里芋煮,我個人就幾鍾意,我老公就話麻麻哋。

北海道帆立貝,簡單調味已經好迷人。

赤鯥,有炭香全因網燒,好正好油。

牡丹蝦,又有蝦膏當然好食。

根室白海膽,黑鮑魚,壽司飯有鮑魚肝醬,好得,全晚第二好食。

最尾的熟食五彩和牛, 五殼炸過後,特別精彩。

甜品係水信玄餅,好鬼靚。

全個餐都幾令人好鍾意,值得去試下。
2022-11-25 206 瀏覽
「鮨悠」走江戶前路線🏮進店後以日本茶道歡迎我哋,喺茶道房內欣賞刷抹茶及品嚐和菓子,介紹抹茶來源及特色🍵呢個體驗好深刻!估唔到Omakase店唔單止食刺身壽司,仲會介紹茶道🌟今次由Leon師傳負責我哋,每道菜式都詳細介紹,經理都會從旁協助~鮨 $1480 🥗前菜三品:蟹羊羹、白梅貝、岩石玉子  🦀蟹羊羹:蟹肉清湯羊羹,表面放上木之芽葉子,帶有獨特香草味~蟹絲及秋葵以羊羹做法製成透明狀~超靚~🐚白梅貝:日式東風螺以白方汁煮3天,醬汁甜甜酸酸,入口開胃~🍳岩石玉子:玉子燒蛋黃包住蛋白,好似雲石紋咁~ 表面配上蛋黃醋醬🍣手握壽司15貫:伊佐木 配上辣椒蘿蔔蓉 鮮甜脂肪豐盈北海道帆立貝 啖啖肉質鮮甜火炙鮫鰈魚 配上日本食用花 入口魚脂甘香 赤貝 師傅拍拍赤貝然後放在碟上,質感爽口帶甜!牡丹蝦 蝦肉啖啖肉超彈牙,表面加上煮熱咗嘅蝦頭肉膏,冷熱交融蝦味超級濃郁🌟深海大池魚,表面加咗少少辛口嘅柚子胡椒,經輕網燒嘅深海大池魚有十字紋,魚脂喺口中爆發豐富金目鯛 經輕網燒帶有十字紋 肉質細緻爽口鮮美火炙北寄貝 甘香爽口彈牙松葉蟹肉 松葉蟹肉混合蟹膏,表面放上櫻花蝦,入口啖啖蟹絲肉香超濃蟹味!! 裡面有蟹膏
鮨 $1480

🥗前菜三品:蟹羊羹、白梅貝、岩石玉子
🍣手握壽司15貫:
伊佐木 配上辣椒蘿蔔蓉 鮮甜脂肪豐盈
北海道帆立貝 啖啖肉質鮮甜
火炙鮫鰈魚 配上日本食用花 入口魚脂甘香
赤貝 師傅拍拍赤貝然後放在碟上,質感爽口帶甜!
金目鯛 經輕網燒帶有十字紋 肉質細緻爽口鮮美
火炙北寄貝 甘香爽口彈牙
松葉蟹肉 松葉蟹肉混合蟹膏,表面放上櫻花蝦,入口啖啖蟹絲肉香超濃蟹味!! 裡面有蟹膏滲出嚟,表面櫻花蝦有脆脆感覺,成個感覺都好夾!🌟
食到一半師傅附上青桔啫喱+煙燻芝士+醃蘿蔔,以中途小休一會~
火炙梭子魚 表面加上生磨胡麻 肉質緊緻清爽
關鯖魚 表面一塊透明嘅白昆布,食落有少少酸酸甜甜,關鯖魚肉質紮實,獨有鯖魚味濃郁!🌟
赤身醬油漬 配上山葵莖醬 魚味濃郁
中吞拿魚腩 魚油脂超甘香,肉質細嫩軟滑
火炙赤鯥魚 配上日本長白蔥 珍貴食材魚脂超級豐富,肉質滑嫩香甜
海膽 有2種海膽分別為馬糞海膽&白海膽,以紫菜包住,外脆內軟海膽超級幼滑鮮甜! 🌟
🌀手卷:蔥吞拿魚腩蓉手卷 手卷包著滿滿蔥吞拿魚腩蓉,捧腹而歸!
🍲吸物:舞榵清湯好暖笠笠~
🍬甘物:水信玄餅,藍色取至碟豆花,表面加咗金滔裡面有食用花,配搭黃豆粉、黑糖醬、紅豆蓉,一次過滿足哂水信玄餅嘅口感~
🍮師傅比我哋試下佢嘅新作品:布甸蛋。將雞蛋做到布甸咁表面烤個焦糖,細細件好彈好嫩滑!入口好似crème brûlée質感咁!
  • 茶道
  • 蟹羊羹