2022-12-05
踏入12月大大小小嘅聖誕節慶祝約會陸續展開,好開心見到銅鑼灣又再人頭湧湧,氣氛熱鬧。港女鍾意儀式感,短期自己冇希望飛日本,所以特意搵咗一間充滿江戶時代氣息的日式料理,享受一頓 omakase。點解我哋每逢慶祝都鍾意食 Omakase ?!因為我哋都好欣賞日本飲食文化,喜歡感受廚師為客人悉心安排的菜式,現場席前交流,我哋學懂了對食材多一份尊重。悠OMAKASEHKD $1880晚上兩款 廚師發板 ,我選擇了每位 $1880 的 《悠》,全面享受 刺身、壽司、和食&甜品。分享茶道🍵的樂趣點好餐之後,有驚喜哦!我們被邀請到和式房間,店員以日本茶道歡迎我們,認識刷抹茶🍵 來源及特色文化,品嚐和菓子體驗,準備好心情享受Omakase 。儀式感,滿滿的小驚喜,鮨悠 這一個江戶時代的禮儀,真的讓我們樂透了。漬物柚子醋大根、紅洒喬頭、牛蒡漬,味道非常開胃,食到停唔到口!前菜 擺盤漂亮,前菜三款:蟹羊羹+白梅貝+伊達玉子。蟹羊羹:好似一層啫喱包住蟹肉絲,非常美感。伊達玉子:伊達係一種煮法,又稱為雲石玉子,蛋香豐富好有口感。白梅貝:用汁煮,酸酸甜甜好開胃,有嚼勁。刺身七款眨吓眼 Leon 師傳 已經為我哋
OMAKASE
HKD $1880
分享茶道🍵的樂趣
柚子醋大根、紅洒喬頭、牛蒡漬,味道非常開胃,食到停唔到口!
擺盤漂亮,前菜三款:蟹羊羹+白梅貝+伊達玉子。
蟹羊羹:好似一層啫喱包住蟹肉絲,非常美感。
白梅貝:用汁煮,酸酸甜甜好開胃,有嚼勁。
眨吓眼 Leon 師傳 已經為我哋準備好刺身,詳細介紹每道菜式,熱情嘅經理從旁搞氣氛。
鯊鰈魚 三食
薄切刺身 :先以紫蘇花點綴薄片吃,可蘸少許竹炭鹽吃,回甘悠長。
芽蔥 酸醋汁:卷著芽蔥,蘸酸醋汁吃,嚐到新鮮鯊鰈魚之清甜。
火炙魚邊:灸燒了的魚邊非常肥美,口感豐腴。
北海道人氣厚岸生蠔 ,配搭土佐啫喱、 柚子皮 ,入口清新,酸甜味道提升蠔香層次感。
厚岸生蠔充滿豐富海水味,蠔味獨特且肉厚,口感相對爽口,很高質素的生蠔。
師傅介紹鰹魚 bb,是可遇難求的鰹魚,大概 200 條鰹魚才有一條幻星鰹,比較珍貴。
最特別師傅即席以木魚磨成片,堆砌出幻星鰹、蔥花、木魚片,以鰹魚汁、洋蔥🧅橄欖油調味。幻星鰹肉質鮮嫩,配上蔥花,木魚片,鰹魚汁洋蔥橄欖油同吃更添層次感。
兩貝組合皆鮮甜爽口,新鮮甜味,回味無窮,配海帶吃爽甜有嚼口。
野生更好味,軟綿綿,細緻鮮美。
蟹身肉:蒸煮原隻北海道毛蟹後拆肉,原汁原味,鮮味無窮。
蟹腿肉、蟹膏:精華所在,蟹膏混合蟹肉同吃,提高豐腴感,蟹肉好鮮味。
煙燻拖羅色澤紅潤,拖羅雲石紋理清晰可見,入口慢慢咀嚼,煙燻味徘徊久久不散,味道香濃,配烘乾櫻花蝦、日本野菜同吃,鮮味又香脆。
刺身部份完結之後便奉上和食,石川小里芋煮,紫菜熱湯,日本芋頭
口感幼滑綿密,配合新鮮蔬菜,新鮮紫菜芡汁作湯十分適合。
清一清味蕾,然後開始手握壽司之旅
伊佐木
不用沾任何醬汁已經好夠味,日本人喜歡用手食,肉質特別肥美,魚油亦非常豐腴。
師傅於北海道帆立貝掃上少少柚子皮,提升爽的口感,鮮味十足。
滿口油脂香,魚肉肥美,真係非常有驚喜。
蝦膏+蝦頭肉+新鮮蝦子
牡丹蝦配蝦頭肉&膏,口感層次好有衝勁。牡丹蝦肉質綿軟,入口帶彈性,配搭火炙過的蝦頭膏,味道甘甜可口。
熟成中拖羅,肉質細嫩軟滑,完全無筋,油脂分布平均,入口即溶感覺 ,肉質非常豐滿,柔軟多脂,非常鮮甜。
昆布煮日本黑鮑魚,再加埋北海道根室海膽,味道甘香鮮甜。
鮑魚肝醬拌飯,師傅自家製鮑魚肝醬撈日本飯,好味道真係不得了,
快樂嘅時刻過得真係快,手握壽司部份已經完了,師傅請我哋食江戶前玉子燒。就好似焦糖布甸蛋,布甸焦糖細細件,質感彈口又嫩滑。
經理話寓意五穀豐收,好好意頭。外層是日本五彩脆脆米通,包住鮮嫩和牛,保持肉質入口即溶,外脆內嫩,好有層次超好食!
是暖笠笠的舞茸清湯。
甘物
蝶豆花。水信玄餅
賣相非常之吸引,藍色水信玄餅好特別,來自蝶豆花天然顏色,加上食用金箔特別矜貴,裡面食用花配搭黃豆粉、黑糖、紅豆蓉,水信玄餅真的不簡單。
最後臨走前,店員還為我們送上充滿日本特色的小禮物,很窩心的感覺。