2020-06-07 217 瀏覽
講到掃街,點可以唔提太安樓呢,而喺太安樓有一間最出名歷史悠久的小店,每次去都大排長龍,正正就是這一間魚蛋佬。今次專登吃了魚蛋、牛柏葉、齋、牛丸及腸仔。個人來說10分推介齋,因為他吸收了極多香濃的醬汁。其次推介魚蛋同樣10分好吃。
2020-06-03 212 瀏覽
呢間嘢啲秘製醬汁簡直一流,去咗太安樓,都會忍唔住要買一兩串,過下口引,。秘製醬汁應該有沙嗲同辣椒,甜甜辣辣的,好有層次,令人食完又想食。初初食落唔覺得好辣,食完先覺厲害,要去隔離食多碗糖水解辣。今次冇食牛丸。叫咗魚蛋($6)、齋($6)、同腸仔($3)。只係15蚊。齋係必食推介,因為能夠吸盡秘製醬汁,醬汁係口入面爆出嚟,嗰種滿足嘅口感,非筆墨能形容!腸仔煑得太淋,似豆腐多啲,冇咬口,個人都係鍾意炸腸仔多啲。魚蛋質地冇乜特別,佢冇幫我點夠醬汁。你知咖哩魚蛋唔夠汁就唔好食㗎喇。職員姐姐一如既往的,好有霸氣。係對自己食物嘅信心表現吧!

腸仔煑得太淋,似豆腐多啲,冇咬口,個人都係鍾意炸腸仔多啲。

職員姐姐一如既往的,好有霸氣。係對自己食物嘅信心表現吧!

2020-05-09 208 瀏覽
相信各位住西灣河嘅街坊, 都唔會唔知呢間魚蛋由佢一開始推車仔賣到而家入咗舖,都係好出名嘅. 魚蛋佬可以話係我住咗喺呢頭咁多年, 百吃不厭嘅一間小食店. 呢度主打嘅係佢嘅咖哩, 選擇唔算好多, 有: 齋, 魚蛋, 牛丸, 牛柏葉, 魷魚, 腸仔.... 近年嚟仲有埋芝士腸添!! 雖然近年真係加價加咗好多, 不過都係每次經過, 如果見到唔多人都會買嚟食, 我最鍾意嘅就係佢嘅齋同埋魚蛋啦!!! 啲炸咗嘅齋索曬啲汁真係好惹味呀~~非常之邪惡, 反而魚蛋就唔會好掛汁 夏天嘅太安樓真係好熱,所以通常我都會買外賣返屋企食 ,建議如果大家經過見到冇乜人可以試下呀😍齋 $6魚蛋 $6
相信各位住西灣河嘅街坊, 都唔會唔知呢間魚蛋
由佢一開始推車仔賣到而家入咗舖,都係好出名嘅.
魚蛋佬可以話係我住咗喺呢頭咁多年, 百吃不厭嘅一間小食店.
啲炸咗嘅齋索曬啲汁真係好惹味呀~~
非常之邪惡, 反而魚蛋就唔會好掛汁
齋 $6
魚蛋 $6

外賣自取
如果要我揀太安樓邊一間最好食,我會揀魚蛋佬🤣🤣🤣 個人好鍾意食港式嘅小食,平常篤一串魚蛋都已經好正最特別嘅係佢哋嘅秘製沙嗲醬,我食過好多間唔同嘅沙嗲魚蛋,都係覺得魚蛋佬嘅沙嗲醬最好食🤤🤤🤤🤤🤤 有好香嘅花生味,辣得來又唔會好”確”喉,鹹鹹甜甜配上魚蛋就最正😋 平平無奇的魚蛋,配上超好食嘅汁,就好似賦予左靈魂一樣,搞到停唔到口😍😍🥰🥰除咗食魚蛋,之外我仲會叫牛柏葉,本身無味嘅牛柏葉索晒啲汁一樣好好味

2020-03-20 218 瀏覽
🥢筲箕灣太安樓濃汁咖哩魚蛋面筋黃店🥢其實今次係第一次去傳說中的美食集中地太安樓,梗係要掃下街睇下有咩好食,見到有間咖哩魚蛋大排長龍,一定有好野🥢咖哩魚蛋一串六粒$6而家食魚蛋仲有$6串真係抵,魚蛋彈牙又夠爽口,仲好有魚味,真正真材實料,咖哩汁入曬味🥢咖哩麵筋齋一串四件$6麵筋索曬咖哩汁,一口咬落去咖哩汁係口入面散發,是傳統的咖哩魚蛋汁,夠曬濃味🥢美味的舊式秘製咖哩汁,加上爽彈魚蛋,六蚊雞良心價錢,難怪大排長龍,而且店家為保持衛生問題大大隻字寫明買魚蛋一定要戴上口罩買,否則唔賣俾你,如果真係無口罩會送一個俾你,真係好好
🥢筲箕灣太安樓濃汁咖哩魚蛋面筋黃店

🥢咖哩魚蛋一串六粒$6

🥢咖哩麵筋齋一串四件$6

2020-03-17
2019-12-18 310 瀏覽
今日難得放工早咗,決定去遠少少幫襯香港人的小店!今日3:20先開店,咁就等一下吧!到差不多時間就去,竟然有好多客人排隊,真好!這裡的食物簡單,是香港式小食。有魚蛋、牛丸、芝士腸、腸仔、齋、牛柏葉等,點上自家製作咖哩汁。服務哥哥招呼都幾好,勤快友善,好用心幫客人準備!魚蛋有5-6粒,都好軟好香,一口一粒,配上這個咖哩汁辣辣香香好惹味!齋都有3-4塊,好有口感入味,配上咖哩!喜歡香港人的堅持及支持!大家加油
今日難得放工早咗,決定去遠少少幫襯香港人的小店!

咖哩魚蛋、齋

齋都有3-4塊,好有口感入味,配上咖哩!

喜歡香港人的堅持及支持!大家加油
2019-12-18
咖哩魚蛋、齋
2019-12-07 197 瀏覽
沙嗲汁魚蛋好正 好好食超級黃店 我今日食果陣勁多人排隊 老細係後生仔到我果陣問我:係咪大學生 我唔小心答左係 之後佢話請我食 唔收錢btw 早知唔講係大學生 佢唔收我錢下次懲罰佢個陣記得唔好自爆
沙嗲汁魚蛋好正 好好食

超級黃店 我今日食果陣勁多人排隊 老細係後生仔

btw 早知唔講係大學生 佢唔收我錢

下次懲罰佢個陣記得唔好自爆
2019-12-07
2019-11-30 234 瀏覽
難得黎西灣河,朋友帶我黎太安樓掃街~佢話每次黎必食一串齋,我就揀左牛柏葉~個汁幾好味,辣辣地掃完街再買黎返左幾串,帶返屋企同屋企人分享~~~呀姐同呀哥都有笑容,態度幾好👍👍👍👍👍👍

個汁幾好味,辣辣地

掃完街再買黎返左幾串,帶返屋企同屋企人分享~~~

呀姐同呀哥都有笑容,態度幾好👍👍👍👍👍👍
2019-11-07 198 瀏覽
Best stall in 太安樓, definitely. Beef balls are amazing, as is their sauce. Strong support for democracy as well--you can't beat this place. I'll keep eating here for years to come.The stall is classic Hong Kong style, everything is local and delicious.

未聽過西灣河,都應該聽過太安樓🤣太安樓真係好多野食,愈來愈多元化,有好多新店進駐。有時未到食飯時間,經過都可以買啲小食,又唔會太過飽土🤣雖然有好多新店,不過有一間老店開咗十幾年,細細個已經開始食佢嘅魚蛋🍢呢間魚蛋佬個重點係食個汁,有魷魚鬚、牛柏葉、牛丸、魚蛋、腸仔、芝士腸同埋齋。魚蛋如果你係同旺角比,係貴左少少,不過嗰陣真係無人能比👍🏼今次就食咗魚蛋($6)同腸($3),一串魚蛋有五粒,夠彈牙👍🏼
未聽過西灣河,都應該聽過太安樓🤣

2019-10-20 151 瀏覽
太安樓內充滿美食已是街知巷聞的事,不論在網上還是在電視上都看到人很稱讚這一間鋪頭的小食。餐牌上看到食物款式頗多價錢便宜。一次過吃了魚蛋和牛丸。醬汁非常香濃,所以馬上添加買了牛柏葉和魷魚。
2019-10-18
1 分鐘 (外賣自取)
2019-09-19 314 瀏覽
經過太安樓,想食少少野,一入去就係魚蛋佬,見到有啲人在排隊,排我前面的食客都買兩串即食,食完一串先攞另一串,之前又聽聞過呢檔啲魚蛋幾好食,就排隊買左串魚蛋食,真係ok好食啲醬汁,這醬汁真的得重要😆。
魚蛋
2019-07-21 313 瀏覽
魚蛋佬唔好以為最出名係食魚蛋,如果你咁諗,就大錯特錯 . 因為之前上網上睇過介紹,沙嗲齋最出名和同多人推介, 因為佢嘅沙嗲汁好香,是那種香濃偏甜沙嗲醬,而齋係經油炸,表表皮脆脆的 特別容易吸汁,當食沙嗲齋時,你會食到沙嗲齋吸晒大量沙嗲汁,成口就係濃濃香香的沙嗲味 好讚 ! 所以呢度最出名嘅係佢嘅沙嗲汁醬! 魚蛋方面係唔屬於彈牙 亦食唔到魚味,魚蛋出名 只不過係魚蛋上啲沙嗲汁令到魚蛋變得好香濃。 所以我覺得沙嗲齋比魚蛋更好味,因為沙嗲齋掛汁能力更高! 平平地 食返串都吾錯😂
魚蛋佬唔好以為最出名係食魚蛋,如果你咁諗,就大錯特錯 .
因為之前上網上睇過介紹,

2019-05-28 271 瀏覽
次次經開西灣河都要黎吉番串魚蛋,皆因佢永遠毫不客氣咁落好多秘製沙嗲醬汁,贏就贏係佢個醬汁方面,配牛柏葉,魷魚同齋呢三款,完全吸曬佢個醬汁精華,佢個醬真係食過番尋味,價錢方面最貴都只係$9(牛柏葉,魷魚)最平腸仔$3巳經有交影易,平價醫肚之選!
易,平價醫肚之選!

2019-04-28 324 瀏覽
見到好評都算多, 琴日就去試下食, 啲野食只系一般, 價錢都可以接受, 不過個嬸既態度真系不得了!見到comment都有講呢間鋪啲人既態度都系有問題, 我十分贊同, 我唔會再幫襯!前面有個人買左野食, 擺左啲錢系個透明膠架上面, 其實個阿嬸唔得閒收錢, 佢比完野食人地就問下一個要咩, 到我女朋友買既時候, 同樣諗住擺系膠架上面, 點知個阿嬸鬧人, 你唔識睇字啊?唔好擺啲錢系上面啊(有個膠牌寫左),乜你地咁無禮貌,不斷咁鬧, 在旁既我聽到都忍唔住出聲鬧佢啦, 佢話以后唔賣比我wo... 雖然我地系有唔岩, 都唔洗用呢啲咁既語氣鬧人,你覺得你間鋪有什麼了不起?我會再幫襯你?食你幾十蚊野要受你既氣?如果做到咁厭世, 我勸店主執左佢啦!各位唔想受氣都避免去幫襯!真系好嬲!

各位唔想受氣都避免去幫襯!

真系好嬲!