🐠 #觀塘 #魚川居又係觀塘友揾lunch食嘅時間!今日同同事去咗京貿中心揾嘢食,呢棟唔起眼嘅大廈嘅五樓,原來隱藏住一間好受歡迎嘅餐廳:「魚川居」,呢度可以食海南雞飯、酸菜魚、水煮魚,價錢只係$60左右,抵!我同同事都揀咗酸菜魚🐠🐠 招牌酸菜魚($62)酸菜魚可以揀配白飯/淮山麵/米線/烏冬/薯粉,辣度亦有小辣/正常/加辣揀,我同同事都揀咗小辣,同事話下次可以試辣啲呢😋 我食嘅薯粉粗粗哋,吸埋啲湯汁令透明嘅薯粉變得啡啡哋色,有啲酸菜湯味🤤 同事嘅准山麵就比較幼身,但都煙煙韌韌㗎🤩魚川居晚市仲有任食火鍋、雞煲、烤魚選擇添!6月仲有晚市限時優惠:惠顧指定套餐 4人同行,1人免費😱😱💗
🐠 #觀塘 #魚川居

🐠 招牌酸菜魚($62)

魚川居晚市仲有任食火鍋雞煲、烤魚選擇添!6月仲有晚市限時優惠:惠顧指定套餐 4人同行,1人免費😱😱💗
2022-06-15
午餐
  • 招牌酸菜魚
2022-06-14 116 瀏覽
疫情嘅關係好耐冇出街打邊路啦😋最近收工同同事去咗附近一間任食打邊爐👏有五款湯底自己揀一款今次揀咗好耐冇食嘅水煮魚😋炸物小食:炸芋圓波,炸蟹鉗,仲有炸響鈴😋川式涼拌(本人最愛食😋😋):豬耳,豬肚,烤茄子(好味)另外仲有海南雞無糖羅漢果茶及青檸柚子茶同埋自家甜品。自助bar有兩種蜆,海蝦,脆肉鯇,魚卜,牛骨髓,鴨血,有多種打邊爐食物款式……….任食打邊爐每人送一份鮑魚,帆立貝👏水煮魚有一碟魚片可以自行加入湯內,仲有安格斯牛小排,牛肩胛,牛板腱及其他配料可以任叫。甜品有自家制洛神花啫喱酸酸甜甜好開胃。環境舒適好適合幾位朋友坐低慢慢傾偈👍
疫情嘅關係好耐冇出街打邊路啦😋

炸物小食:炸芋圓波,炸蟹鉗,仲有炸響鈴😋

無糖羅漢果茶及青檸柚子茶同埋自家甜品

2022-06-14 104 瀏覽
午餐.之前試過呢度嘅酸菜魚 覺得唔錯今日再嚟試吓一直想試嘅淮山麵😆事隔幾個月 原來價錢已經有所調整依然係咁多人 堂食/外賣都做唔停.- 酸菜魚淮山麵麵身有啲似日本幼拉麵 無淮山嗰種滑潺潺嘅感覺食落都幾彈牙 唔錯魚片數量都好多湯底好味 酸酸辣辣又帶點麻 我呢啲唔太食得辣嘅都接受到仲有好多酸菜如果多少少麵會更滿足.- 紫貝天葵店員推介咗兩款自家製嘅凍飲 未飲過紫貝天葵 今次就試吓味道酸酸甜甜似利賓納 唔會過甜 夠凍得嚟又無冰👍🏻都幾解渴 又可以解吓辣
午餐

味道酸酸甜甜似利賓納 唔會過甜
夠凍得嚟又無冰👍🏻
都幾解渴 又可以解吓辣
2022-06-14 96 瀏覽
呢度食午餐都真係幾抵食,觀塘本身可以選擇嘅地點都唔係好多,但係呢度環境寬敞之餘,亦都有好多選擇:口水雞係我至愛,我覺得好嘅口水雞應該要唔辣之餘仲要有香味;另外佢嘅皮蛋亦都選用上口水雞嘅醬汁,開胃得黎亦非常香口,我自己一般都喜歡點這一款小食作為開胃前菜;當然,佢嘅豬扒亦都炸得香口,我好鐘意佢嘅香脆同埋調味,做得非常好;湯料亦都唔鹹,食完唔會好口乾;最後飲上一杯凍檸茶,作為全日的小總結,都開心可以同朋友黎呢到食。

口水雞係我至愛,我覺得好嘅口水雞應該要唔辣之餘仲要有香味;

湯料亦都唔鹹,食完唔會好口乾;

2022-05-06
2022-06-14 78 瀏覽
朋友帶我上工廠大廈食呢間打邊爐, 特別之處係可以選擇唔同嘅鍋底, 鍋底嘅選擇係有酸菜魚,水煮魚,烤魚,雞煲, 椰青雞除咗有得點呢啲嘢食之外出面仲有小食吧,冷凍櫃有好多唔同嘅丸菜金菇, 由於真係太多嘢食唔夠位放相, 上面見到嘅蝦夾起嘅時候的腳仲喐嘅人頭有一個小海鮮拼盤, 新鮮又好食, 隻螺肉仲喐緊嘅任點嘅除咗上面呢個魷魚之外仲有蠔。嘢飲又係任飲仲要有甜品買東西瓜另外一個櫃仲有雪糕同埋雪糕糯米糍講完呢啲週邊嘢要講個重頭戲我的兩個人叫咗呢個烤魚, 辣係正常辣度, 好味到不得了連魚骨都唔想淨咁濟牛肉仲有幾款畀我哋揀小牛排, 牛肩胛, 封門柳, 牛板腱以為任食啲嘢食就好媽呼???? 絕對不是。食完嘅時候見到 有優惠 去食四人同行一人免費, 下次可以四個人去食,因兩個人食唔曬咁多種類嘅嘢

除咗有得點呢啲嘢食之外出面仲有小食吧,

人頭有一個小海鮮拼盤, 新鮮又好食, 隻螺肉仲喐緊嘅

任點嘅除咗上面呢個魷魚之外仲有蠔。

講完呢啲週邊嘢要講個重頭戲

牛肉仲有幾款畀我哋揀小牛排, 牛肩胛, 封門柳, 牛板腱

以為任食啲嘢食就好媽呼???? 絕對不是。

2022-06-13 77 瀏覽
又係觀塘工廈發掘到間超抵食嘅火鍋+自助餐放題啊👍🏻 鍋底有酸菜魚,水煮魚,招牌烤魚,雞煲,椰青雞五款咁多!平日$308 可以食足 120分鐘,每位仲送鮑魚,帆立貝,花螺🥰我哋揀咗水煮魚湯底,湯底唔算濃但愈煲愈辣~ 仲有一份鮮魚肉係for個湯底,好鮮嫩😃除咗餐牌上嘅野食可以任點,餐廳仲有自助取食區,30款火鍋配料任取,炸物小食,川式涼拌,飲品,甜品,雪糕,水果都係任拎🥰 其中我覺得口水雞同川式涼拌豬肚絲特別開胃又惹味😆 土匪雞翼午餐肉即叫即炸香脆又可口🥰 牛肉有成6款咁多選擇,每一款嘅份量都有7,8片,真係食得唒先好點🙈 安格斯牛小排牛肉味最濃郁❤️ 好推介❤️ 蝦都好大隻又多蝦膏,鮮甜無比👍🏻 仲有movenpick雪糕食丫,飽到一個點都要食丫😂 因為朱古力味真係超濃郁🍫

2022-06-10 102 瀏覽
觀塘工廠大廈其實都有好多隱世小店就算喺附近返工都未必試得哂😂 今次有朋友帶住 去左食間麻辣川菜🤤Lunch time去食都幾爆 不過勝在座位闊落又夠光猛👍原來夜晚仲有火鍋放題 睇落都幾吸引😍▫️麻辣酸菜魚配淮山麵 ($62)辣度叫左正常 麻辣味都幾夠 酸味較重酸菜份量夠多 仲有芹菜芫茜😍用上手工去骨生魚片 每塊都好大塊😍無腥味之餘 魚肉實淨又滑身 配上淮山麵 成個湯底都無乜油膩感▫️世一無骨海南雞飯 ($60)店員姐姐推介我試😂 當然聽下佢講啦果然好介紹呀😍 油飯好濃香茅味 海南雞無骨食得好爽😌 雞肉好滑又嫩就連個跟湯都係濃郁雞湯😝👍下次可以試埋個120分鐘火鍋放題😋
觀塘工廠大廈其實都有好多隱世小店
就算喺附近返工都未必試得哂😂
今次有朋友帶住 去左食間麻辣川菜🤤
Lunch time去食都幾爆
不過勝在座位闊落又夠光猛👍
原來夜晚仲有火鍋放題 睇落都幾吸引😍

▫️麻辣酸菜魚配淮山麵 ($62)
辣度叫左正常 麻辣味都幾夠 酸味較重
酸菜份量夠多 仲有芹菜芫茜😍
用上手工去骨生魚片 每塊都好大塊😍
無腥味之餘 魚肉實淨又滑身
配上淮山麵 成個湯底都無乜油膩感

▫️世一無骨海南雞飯 ($60)
店員姐姐推介我試😂 當然聽下佢講啦
果然好介紹呀😍 油飯好濃香茅味
海南雞無骨食得好爽😌 雞肉好滑又嫩
就連個跟湯都係濃郁雞湯😝👍
下次可以試埋個120分鐘火鍋放題😋
2022-06-10 103 瀏覽
-🔸招牌酸菜魚薯粉 $62🔸世一無骨海南雞配油飯 $60🔸紫貝天葵 +$10🔸青檸柚子 +$10-今日無咩胃口想食d酸味野,所以泥左食魚川居。我地叫左無骨海南雞配油飯同酸菜魚薯粉,未食過海南雞飯所以試試。佢地同出面既有d唔同,海南雞啖啖肉,油飯有油香但唔會太油,男朋友好鍾意佢個醬汁,而且佢地係配雞湯 好耐無飲過。酸菜魚薯粉個酸同辣都適中,唔太食得辣既人都食到,而且魚塊既份量好多,食到好飽。我地仲叫左杯紫貝天葵同青檸柚子,兩杯都好夠味,飲完好醒胃。
🔸招牌酸菜魚薯粉 $62
🔸世一無骨海南雞配油飯 $60
🔸紫貝天葵 +$10
🔸青檸柚子 +$10

我地仲叫左杯紫貝天葵同青檸柚子,兩杯都好夠味,飲完好醒胃。
2022-06-09 62 瀏覽
雞煲🐔酸菜魚🐟X火鍋放題系列 🌟6月優惠:4人同行,1人免費😁Openrice—▫️餐廳:魚川居 @deli_fish_hk ▫️地點:全香港有2️⃣間分店📍 507室, 開源道54號豐利中心, Kwun Tong▫️營業時間⏰:星期一至六11:30–15:00 & 17:30–22:00▫️價錢:~$250+—美味: 🍲🍲🍲🍲環境:🍲🍲🍲+0.7🍲價錢:💰💰💰+0.75💰服務:🧑🏻‍🍳🧑🏻‍🍳🧑🏻‍🍳+0.7🧑🏻‍🍳—👧🏻👦🏻好少食雞煲邊爐放題🍲食完雞煲打埋邊爐,配料(例如:海鮮、牛肉、前菜、飲品等)都任叫—👧🏻👦🏻揀咗📍Level 2 (120分鐘)放題價錢:$308(mon-thur)/$328(fri-sun)—鍋底有5款▫️酸菜魚▫️水煮魚▫️招牌烤魚▫️世一雞煲✔️▫️椰青雞.雞煲都幾抵食同好食😋揀咗立辣味,啲雞肉都幾滑😁仲有啲蔥蒜🧄🧅之後攞嚟做湯底好惹味—推薦配料:肉類▫️牛肩胛▫️安格斯牛小排▫️牛板鍵▫️封門柳Etc涼拌▫️豬耳▫️口水雞▫️雲耳Etc海鮮(不過海鮮略嫌不太新鮮)▫️鮑魚(翡翠鮑魚&大連鮑魚)▫️蟹▫️貝殼🐚類-蜆▫️聖子Etc炸物◽️雞軟骨◽️薯餅Etc*自助吧有其他飲品—#好西 #打卡 #甜品
雞煲🐔酸菜魚🐟X火鍋放題系列 🌟

▫️豬耳
▫️口水雞
▫️雲耳
Etc

海鮮(不過海鮮略嫌不太新鮮)
▫️鮑魚(翡翠鮑魚&大連鮑魚)
▫️蟹
▫️貝殼🐚類-蜆
▫️聖子

炸物
◽️雞軟骨
◽️薯餅

*自助吧有其他飲品

#好西 #打卡 #甜品 #火鍋 #觀塘美食 #肥牛 #正餐 #放題 #HongKong #HK #foodie #goodwest #火鍋控 #chicken #刺身 #西檸雞 #地道美食 #amy_in_kt #雞翼控 #海鮮#seafood#雞 #hotpot #放題 #kwuntong
1K
2022-06-05 4173 瀏覽
約了朋友去觀塘食嘢,雖然遲了放工,但竟然誤打誤撞下去了這間非常抵食嘅任食邊爐!😍8:30後入座有85折,around $200就可以任食🙈🌟火鍋湯底+海鮮盤點了個椰青雞湯底, 入面真係好多雞肉,而且湯底係出乎意料地超甜,椰香味重,淥菜/其他嘢樣樣都好甜香入味!basic每位仲送海鮮盤,有肉蟹、鮑魚、帆立貝,樣樣質素都好,蟹🦀️雖然不算好大隻,但肉質結實且甜甜的,還有蟹膏,而鮑魚鮮甜軟香,口感好😋🌟任食款式無論是任點還是在外面取的款式都相當多,可以話一定有嘢啱食~其實唔止海鮮盤,想食海鮮的話,外面都有蝦+蜆任攞!最surprise的是竟然有魚肚,淥過後有咬口且不腥,軟嫩彈口,同朋友不斷攞來食😆(因爲朋友超鍾意食)另外其實蝦+蜆都好新鮮,味道鮮甜,feel到呢到嘅食材質素的確好,好有誠意。還有熟食可以取,世一海南雞去了骨,雞肉嫩口 ,香滑入味😋另外餐廳還新鮮炸了雞軟骨,外面脆香,入面無肥肉菜類方面,白蘿蔔是必食的,超甜無渣,配上椰子雞湯底格外甜香自己任點的還有土匪雞翼和生蠔,雞翼脆香,生蠔都好鮮甜!肉類方面,個人喜歡豬肉,少少厚得來肉質嫩,水準幾好。店員服務都好好,會留意住你需要,eg好快加

🌟火鍋湯底+海鮮盤
椰子雞鍋

😋

🌟任食款式
無論是任點還是在外面取的款式都相當多,可以話一定有嘢啱食~

還有熟食可以取,世一海南雞去了骨,雞肉嫩口 ,香滑入味😋

另外餐廳還新鮮炸了雞軟骨,外面脆香,入面無肥肉

菜類方面,白蘿蔔是必食的,超甜無渣,配上椰子雞湯底格外甜香

自己任點的還有土匪雞翼和生蠔,雞翼脆香,生蠔都好鮮甜!

肉類方面,個人喜歡豬肉,少少厚得來肉質嫩,水準幾好。

店員服務都好好,會留意住你需要,eg好快加湯,仲要真係加雞湯~

以這個水準,這個價錢,呢到真係超曬值!以前食過d任食邊爐,真係都無咁嘅水準+多款式選擇。

椰子雞鍋
2022-06-05 62 瀏覽
前日同朋友經觀塘行下想食酸菜魚搵到呢間魚川居☺️無骨海南雞飯😳大大碟雞肉,無骨對我呢啲懶人來講簡直係恩物🥰肉質好嫩滑雞肉配個醬真係好好食唯一嘅缺點就係嗰日冇油飯😂有既話會更perfect😚麻辣水煮魚有得選擇配,白飯/淮山麵/米線/烏冬/薯粉揀咗配薯粉😚辣程度,有小辣/正常/同加辣魚肉份量非常之充足👍🏻薯粉好q彈加配左飲品青檸柚子,紫貝天葵兩杯都好清爽解渴另外見佢平時晚餐係火鍋係OpenRice 見到佢6月晚市指定套餐有4人同行一人免費搵日再食多次先😆
前日同朋友經觀塘行下

雞肉配個醬真係好好食
唯一嘅缺點就係嗰日冇油飯😂
有既話會更perfect😚

麻辣水煮魚
有得選擇配,白飯/淮山麵/米線/烏冬/薯粉
揀咗配薯粉😚
辣程度,有小辣/正常/同加辣
魚肉份量非常之充足👍🏻

指定套餐
有4人同行一人免費
搵日再食多次先😆

2022-05-29 62 瀏覽
最近覺得特別需要蛋白質來抗疫,因為沒有強壯的身子是無法抵抗病毒的。有天經過觀塘,想起朋友提到魚川居就在附近,說是食物多款,價錢貼地,於是call 老友一起去放題,增加蛋白質。鍋底有5 款 – 酸菜魚,水煮魚,招牌烤魚,世一雞煲,椰青煲。我們叫了世一雞煲,雞肉肥嫩,味道鮮美,配上新鮮香味十足的芫西,就這鍋雞就可以吞下兩大碗飯。火鍋選材有牛頸胛,牛板健,安格斯小排,肥牛,肉眼片,黑豚肉,鮮雞件,生蠔….海鮮盤有肉蟹,鮑魚,帆立貝 和花螺。水餃,魚蛋,豆腐,青菜,琳琅滿目,應有盡有。小食有午餐肉,土匪雞翼。開胃小食有醬青瓜,麻辣豬耳,麻辣牛腱等。我們怕自己眼大肚窄,不敢拿過多食物,儘管來的目的是補充蛋白質,但吃完一輪後,我們已覺強壯多了。看到至愛的MOVENPICK 雪糕,雖然已十分飽,但還可以連吞兩碗才心滿意足,捧著大肚子離開。

係openrice 見到呢間好多讚同無劣評,好想親身試下有無咁勁啦於是買左優惠卷到場試下,我平日去堂食另比80服務費。(記得帶現金)我地叫左個烤魚,烤魚先煎炸左,個皮整到好靚,入面有紅薯粉放底,湯底辣同麻得黎帶微甜。我地等緊魚期間出面有熟食,例如無骨海南雞,麻辣木耳、豬耳,拍青瓜,炸日式蕃薯薯餅呢啲,熟食係意外驚喜都好好食,海南雞既肉係好滑炸嘢係熱辣辣,佢仲有炸蟹鉗,佢個蟹鉗食落同出面完全唔同,一d都唔粉除咗呢啲,海鮮有蝦有蜆,蝦係超級新鮮又大蝦肥美每人會有一隻細蟹(勁多膏)、鮑魚同一粒大帶子朋友鐘意食午餐肉,叫左一份,午餐肉炸起左,佢地脆卜卜,超好食牛肉同豬肉上菜都好新鮮鋪坐位唔會迫,店員都有禮下次會再幫襯佢係實至名歸無劣評既餐廳但有唯一有樣野要改善就係加湯問題(佢係加水)如果加有味既湯會更完美。
辣同麻得黎帶微甜。

除咗呢啲,海鮮有蝦有蜆,蝦係超級新鮮又大蝦肥美

每人會有一隻細蟹(勁多膏
)、鮑魚同一粒大帶子

牛肉同豬肉上菜都好新鮮
鋪坐位唔會迫,店員都有禮
下次會再幫襯
佢係實至名歸無劣評既餐廳

烤魚
2022-05-26
用餐優惠
優惠券
烤魚
2022-05-25 77 瀏覽
午飯時間,收到傳單便一試酸菜魚作為前內地太X的酸菜支持者,當然試返呢但酸菜魚的味道,能否讓我回憶點了酸菜魚配飯,加上青芥末墨魚。酸菜魚湯的魚肉無骨,合我不吃魚骨的人,可以放心食用,魚肉很多,滑度尚可接受,可以吃完飯後仍然繼續有魚食,魚湯沒有很重的味精味,反正有魚湯甜味,值得一試,但酸菜不是太特岀,魚湯較為有特色,可能本身是預備用作火鍋?青芥末墨魚就……水洽墨魚配芥末,味道就是分開的味道但整體餐廳環境良好,可能火鍋可以改變我的評價酸菜魚的花椒味很香值得一讚
午飯時間,收到傳單便一試酸菜魚
點了酸菜魚配飯,加上青芥末墨魚。
青芥末墨魚就……
水洽墨魚配芥末,味道就是分開的味道
但整體餐廳環境良好,可能火鍋可以改變我的評價
酸菜魚的花椒味很香
值得一讚
千呼萬喚終於等到晚市堂食開返啦!今日即刻同朋友去左觀塘呢間魚川居! 呢到首先有5個鍋底可嫁揀我同朋友都情有獨鍾酸菜魚!呢到既酸菜魚都算香濃!條魚都幾滑!好滿足:D其實食完酸菜魚都飽飽地(廢肚!之後會跟唔同既價錢追加放題!出面自助吧有好多唔同材料既野食 海鮮望落都幾新鮮同香!菜同丸既選擇都幾多!仲有D即食炸物 同醃左既凍盤等大家可以即刻拎黎食!同朋友食到lam lam 脷!而肉類就另外叫既 D肉幾高質喎!肥瘦均勻!捧住個肚都不停食!總結呢餐堂食第一擊我同朋友都幾滿意!
千呼萬喚終於等到晚市堂食開返啦!
今日即刻同朋友去左觀塘呢間魚川居!

呢到首先有5個鍋底可嫁揀
我同朋友都情有獨鍾酸菜魚!
呢到既酸菜魚都算香濃!條魚都幾滑!好滿足:D
其實食完酸菜魚都飽飽地(廢肚!
之後會跟唔同既價錢追加放題

出面自助吧有好多唔同材料既野食 海鮮望落都幾新鮮同香!
菜同丸既選擇都幾多!

仲有D即食炸物 同醃左既凍盤等大家可以即刻拎黎食!
同朋友食到lam lam 脷!

而肉類就另外叫既 D肉幾高質喎!肥瘦均勻!
捧住個肚都不停食!
總結呢餐堂食第一擊我同朋友都幾滿意!