2023-05-16 60 瀏覽
魚事者,名副其實舖頭主打用魚製成各種食物 。炸魚冇薯條配黑松露醬薯條係用魚肉搓成切條再炸,食落外面好脆,𥚃面就有食魚蛋彈牙嘅口感,點埋黑松露醬,中西合璧,好特別。芫茜魚肉燒賣以平時食開不同口味燒賣嘅我嚟講,尼款魚肉燒賣上面加咗少許芫茜點綴,配埋鋪頭提供嘅豉油辣油,一個字正👍🏻手工魚皮望落好似一碟平平無奇嘅炸魚皮,用薄薄嘅魚皮嚟炸,所以食落特別鬆脆,好似食緊有魚味嘅薯片,跟外面一啲麵舖嘅炸魚皮截然不同。蝦頭油炸蝦球魚麫撈魚麵彈牙,配上少少櫻花蝦和五粒炸蝦球,超惹味。酥炸魷魚用好薄嘅脆粉嚟炸,非常香脆,配埋蛋黃醬,更添滋味
魚事者,名副其實舖頭主打用魚製成各種食物 。

炸魚冇薯條配黑松露醬

芫茜魚肉燒賣

手工魚皮

蝦頭油炸蝦球魚麫撈
魚麵彈牙,配上少少櫻花蝦和五粒炸蝦球,超惹味。

酥炸魷魚
用好薄嘅脆粉嚟炸,非常香脆,配埋蛋黃醬,更添滋味
新鮮滾熱辣2023年得到米芝蓮指南推介嘅小店🎊🎊🎊魚係賣點🐟🐠🐡🐠餐牌菜式幾乎全部同魚有關,將魚肉變身成各式食材,熱狗、薯條、墨西哥脆片等等全部寫到明係「扮」🤣🤣👌🏻走西式fusion路線,夠創意💜一場嚟到,叫晒四款必比登車呔人推介😏🎖️🏅「炸魚無薯條」($28) (可選松露醬、蟹皇醬、雙子醬、山椒醬其一),所謂薯條成份完全冇薯仔,其實係魚肉同麵糰🤭炸漿薄,魚肉軟彈,內韌外鬆,口感過癮,貴為招牌菜實在係實至名歸👍🏻👍🏻$28蚊大大份我覺得超值🤩🎖️🏅「魚米粒粒扮意大利飯」($88) 只限每日晚市供應🥢飯粒其實係魚肉粒扮risotto,賣相同味道都做得極似🤩質地比平時嘅risotto煙韌,口感軟糯,好彈牙,唔腥,面頭有飛魚籽、蔥花、香草,索晒忌廉汁好好食😋♥️🎖️🏅「泰式蝦頭油炸蝦球魚撈麵」($72) 魚麵爽口彈牙,加咗少少櫻花蝦增加口感,蝦球炸得啱啱好,又係好好食🤤🎖️🏅「扮墨西哥魚皮」($33) 用港式魚皮代替nachos,鹹脆香口,蘸自製牛油果醬同番茄莎莎,配搭新鮮味道豐富👏🏻「炸魚狗腸」($28) 用魚肉扮熱狗腸🌭️口感厚肉彈牙,炸香淋上煙肉碎、魚米粒粒、蜜糖芥末醬夠惹味👏🏻「卜卜脆鹹豬手」

「炸魚狗腸」($28) 用魚肉扮熱狗腸🌭️口感厚肉彈牙,炸香淋上煙肉碎、魚米粒粒、蜜糖芥末醬夠惹味👏🏻「卜卜脆鹹豬手」($58/半份) 皮層如其名真係脆卜卜😁焗到皮脆肉香,肉質鹹香惹味,火喉掌握到位👏🏻

整體菜式設計有創意,擺盤精緻又好食!定價非常親民,兼冇加一,呢個年頭比較難得😇🫶🏻店員服務態度友善,可用電話QR code自助點餐📱見餐牌新加入咗車仔麵,下次嚟試📌
蝦頭油炸蝦球魚撈麵
魚米粒粒扮意大利飯
炸魚狗腸
卜卜脆鹹豬手
  • Fish-chos扮墨西哥魚皮
之前睇米芝蓮推介,見到呢間魚料理專門店獲得必比登推介,菜式幾特別,呢日就去試試😋Menu絕大部分都係魚料理、輕食,仲有本地手工啤叫👍🏻米芝蓮推介咗4款食物,分別係炸然無薯條、蝦頭油炸蝦球魚麵撈、Fishotto魚米粒粒扮意大利飯同埋Fish-chos扮墨西哥魚皮。我哋叫咗其中三款試吓~🥢Fish-chos扮墨西哥魚皮 $33魚皮幾香脆,上面有牛油果🥑醬同番茄🍅洋蔥🧅粒粒,好似墨西哥粟米片咁食,味道唔錯。記住要快啲食晒,有醬擺耐咗就會無咁脆口。🥢炸魚無薯條 $28有4款醬選擇,揀咗雙子醬,即係明太子+蟹籽!外形好似薯條,但其實係魚肉小食,有啲似幼身版嘅甜不辣,煙煙韌韌,配埋醬汁一齊食幾香口,應該同啤酒🍺幾夾!🥢炸魚狗腸 $28第一條揀咗蜜糖芥末味,味道幾有驚喜喎,魚肉好爽口彈牙,醬汁都好夾好好味,推介平時鍾意食魚糕嘅人試試!因為覺得好好食,所以最後encore試埋第二隻味。惹味山椒味個醬汁比較濃稠同鹹啲,啱重口味人士中🥢蝦頭油炸蝦球魚麵撈 $72呢款係米芝蓮推介當然要試吓啦,味道都幾清爽,蝦球有5粒,都幾彈牙,魚麵有醬汁撈過,幾煙韌爽彈,係一款無咩負擔感嘅麵食,好啱夏天食!🥢我要自由點2

Menu絕大部分都係魚料理、輕食,仲有本地手工啤叫👍🏻
Fish-chos扮墨西哥魚皮。我哋叫咗其中三款試吓~
🥢Fish-chos扮墨西哥魚皮 $33

🥢炸魚無薯條 $28

🥢炸魚狗腸 $28

🥢蝦頭油炸蝦球魚麵撈 $72

🥢我要自由點2.0 $61
即係車仔麵咁自由點餸😂 揀咗羅定魚腐、墨魚春卷,仲有芫荽韮菜魚皮餃子,配爽彈魚麵。湯底揀咗牛奶泡菜魚湯+$3,估唔到又幾夾喎!魚湯加咗牛奶同泡菜,層次更加豐富,魚麵浸耐咗湯都唔會變腍,仍然好爽彈。三款餸味道都幾好,每款有2-3件,份量都算多!

🥢魚湯翡翠苗 $18
魚湯比較清,翡翠苗幾清甜,不錯!

🍹洛神花山楂雪梨茶 $14
麵餐可以配飲品,叫咗呢款飲吓。平時嘅山楂飲品會比較酸,呢款加咗雪梨🍐嘅甜味,酸酸甜甜好開胃!

整體而言,呢間餐廳嘅魚麵、魚小食味道都幾唔錯!有自己特色同創意!而且價錢唔貴,鍾意魚料理嘅可以試試😆
  • 炸魚狗腸
  • 蝦頭油炸蝦球魚麵撈
  • Fish-chos扮墨西哥魚皮
2023-05-10 154 瀏覽
******************************不得不提魚事者嘅麵食份量很少細食如我都要加麵底先夠飽😂但係味道係唔錯的👍🏻***🥢蝦頭油炸蝦球魚麵撈 $72🥢加麵底 +$10炸蝦球熱辣辣充滿蝦味嘅同時非常爽口彈牙加埋沙律醬冇得輸🥳魚麵撒上櫻花蝦 香口又惹味同場加配左少量蕃茄沙沙撈埋魚麵食感覺fresh左👍🏻***🥢炸魚無薯條 $28揀左雙子醬(明太子+蟹籽)外表似炸薯條嘅炸魚條🤤幾特別又好食的一款菜式👍🏻
不得不提魚事者嘅麵食份量很少
同場加配左少量蕃茄沙沙
撈埋魚麵食感覺fresh左👍🏻
***
🥢炸魚無薯條 $28
揀左雙子醬(明太子+蟹籽)
外表似炸薯條嘅炸魚條🤤
幾特別又好食的一款菜式👍🏻
蝦頭油炸蝦球魚麵撈
2023-05-06
蝦頭油炸蝦球魚麵撈
  • 泰式蝦頭油炸蝦球魚麵撈
2023-05-09 395 瀏覽
餐廳:魚事者地點:炮台山宏安道菜式:米芝蓮指南推介特色魚麵(即係用魚造既麵)餐牌:有我要自由點(其實就好似車仔麵,基本價錢加餸逐樣加錢,可以選湯底麵底,餸有勁多款選擇),多款湯麵,特色魚麵撈,小食,飲品。跟餐加$9有飲品,可以再加錢升級飲品。清水自助。價錢都唔貴,仲唔收加一。自己scan QR code 落單。Fishotto魚米粒粒•扮意大利飯 $88Fishotto魚米粒粒•扮意大利飯係晚市限定,絕對係意大利飯既賣相,面頭鋪上一層飛魚籽,加上蔥花,同灑上香草。意大利飯其實係將魚麵切粒,然後加上忌廉汁煮,食落魚味濃而入口彈牙,口感唔錯,味道都調得好。係好有創意既菜式。原來餐廳剛剛得到米芝蓮指南推介,當中有4款菜式獲得米芝蓮推介,而呢款就係其中一款。Double扒咖哩汁魚麵撈 $83呢款Double扒咖哩汁魚麵撈都係晚市限定。Double扒即係雞扒同豬扒,兩塊都大大塊,整得外皮脆口,肉質嫩口。雞扒加左甜甜地既燒汁,豬扒就較乾身,整體好多肉食。咖哩汁魚麵撈係黃色,魚麺本身彈彈地牙,好似食緊魚蛋條,好有口感。魚麵加上好香既咖哩味,少少辣,面頭灑上香草。伴有番茄紫洋蔥莎莎同青瓜絲,撈埋魚麵更
餐廳:魚事者
地點:炮台山宏安道
菜式:米芝蓮指南推介特色魚麵(即係用魚造既麵)

Fishotto魚米粒粒•扮意大利飯 $88

Double扒咖哩汁魚麵撈 $83
Double扒咖哩汁魚麵撈

呢款Double扒咖哩汁魚麵撈都係晚市限定。Double扒即係雞扒同豬扒,兩塊都大大塊,整得外皮脆口,肉質嫩口。雞扒加左甜甜地既燒汁,豬扒就較乾身,整體好多肉食。咖哩汁魚麵撈係黃色,魚麺本身彈彈地牙,好似食緊魚蛋條,好有口感。魚麵加上好香既咖哩味,少少辣,面頭灑上香草。伴有番茄紫洋蔥莎莎同青瓜絲,撈埋魚麵更好食。

川式麻辣鴨絲魚麵撈 $65
川式麻辣鴨絲魚麵撈

川式麻辣鴨絲魚麵撈就用長碟上,中間係好多鴨絲,灑上白芝麻粒,食落嫩口。
川式麻辣鴨絲魚麵撈

伴有少量紅色燈籠椒絲,京葱絲同青瓜絲,感覺有少少似北京烤鴨既伴碟。魚麵當然係麻辣味,都算幾辣,不過好惹味,上面加有花生碎同香草加添口感。個人覺得呢個配搭都幾特別,值得攞米芝連推介。

炸魚無薯條松露醬 $28
炸魚無薯條松露醬

炸魚無薯條都係獲得米芝蓮推介。薯條份量好多,看似薯條,其實係炸魚條,外脆內彈牙,味道質感都好特別,好有創意。呢個價錢包一兜醬,我地揀左黑松露醬。可以加錢加個醬,因為個松露醬太好味,好香黑松露味,實在唔夠餸薯條食。

魚湯翡翠苗 $18
魚湯翡翠苗

魚湯翡翠苗新鮮健康,上面加有少量鹹菜調味。個魚湯好清。

總括而言,呢度既菜式果然特別又出色,有創意而好味道,有米芝蓮推介價錢都唔算貴。
2023-05-09
炸魚無薯條松露醬
【Metro五月好去處】早前,米芝蓮公布咗由米芝蓮評審員推薦嘅必比登推介名單📜 今年香港共有 65 間食肆入選必比登推介名單,而澳門則有 7 間,其中 6 間香港食肆為全新上榜🔥🔥入選必比登推介名單嘅店家,均以實惠價格提供優質美食,即讓消費者以低於港幣$ 400 嘅價格,享受到優質嘅三道菜式美食(唔包括包括飲料)👩🏻‍🍳🧑🏻‍🍳👨🏻‍🍳 而今次介紹嘅魚事者 (北角) ,就係其中一間🐟1️⃣ 蝦頭油炸蝦球魚麵撈($72)米芝連指南有提及嘅菜式,泰式蝦球配魚麵🍝 以魚為主題,口感幾特別,麵應該係用魚肉整,口感彈牙~可以一試!另外推薦跟餐配夏菊羅漢果茶(+14),甘涼易入口,唔會苦,有淡淡花香🌻2️⃣ 芝士汁吉列豬扒魚麵撈($68)一樣係以魚麵做賣點嘅主食🐟 麵身幼滑,口感煙韌🍝 吉列豬扒酥脆,食落幾香口,豬肉厚身啲會更好🤏🏻3️⃣ 炸魚無薯條($28)Gimmick 小食🍟 係外型似薯條,實質係炸魚條嘅創意小食,口感似台灣淡水魚酥🐟🐟 個人覺得,味道同魚麵撈非常相似,可以二選其一,如果唔係會太滯/ 食唔晒~4️⃣ 扮墨西哥魚皮($33)超有創意嘅fusion菜🔥 以本地炸魚皮,配搭墨西哥肉米片嘅醬汁,包括
【Metro五月好去處】

1️⃣ 蝦頭油炸蝦球魚麵撈($72)

2️⃣ 芝士汁吉列豬扒魚麵撈($68)

3️⃣ 炸魚無薯條($28)

4️⃣ 扮墨西哥魚皮($33)
超有創意嘅fusion菜🔥 以本地炸魚皮,配搭墨西哥肉米片嘅醬汁,包括自製牛油果醬、蕃茄莎莎醬🍅🥑 味道唔錯,而且唔貴,推薦👍🏻

———————————————————
2023-05-06 59 瀏覽
【東區】【魚事者】幾難諗點寫呢餐飯,因為呢餐飯嘅出現係幾有趣,首先係我同一位朋友諗唔到食乜,然後去咗食麻辣嘢。食緊麻辣嘢嘅時候,又講起呢間喎,咁食完麻辣嘢行咗陣就走咗嚟呢邊飲杯嘢食少少嘢咁,所以定義唔到佢係晚飯定宵夜。朋友講到呢間嘢咁得意,就用 $58 試吓佢個「咩都有啲小食拼盤」,有「秘製炸魚無薯條」、「炸燒賣」、「炸芫荽燒賣」同「雞軟骨」,個炸魚薯條係炸魚唔係薯條,即係佢其實係一條條炸魚條,係真係幾有趣同幾創新嘅。味道上,坦白講都只係一般,係夠創新值得試一次咁解。反而畀人點炸物嘅嗰碟「魚辣醬」先係精粹,辣辣哋之餘又有鮮魚香,好正。另外我仲有叫 $10 嘅「椰汁小唐糕」,個感覺就好似食緊椰汁味嘅年糕咁,又係幾得意嘅。飲品方面我哋叫咗同屬 $23 嘅「洛神花山楂雪梨茶」同「夏菊羅漢果茶」,我同朋友都冇乜感覺,正常嘢飲囉。咁樣食法,兩位埋單 $114 我又唔覺得過份,之但係始終食得比較少嘢,我想寫得全面啲,就自己二訪咗佢哋。今次食正餐,我就揀咗「羅定魚腐+魚皮餃×牛丸」配「白雪雪魚湯」同「爽彈魚麵」,可惜嘅係幾樣嘢都頗為平庸,冇乜驚喜,味道正常。加 $8 飲杯「凍朱古力」少冰,都唔期望佢

今次食正餐,我就揀咗「羅定魚腐+魚皮餃×牛丸」配「白雪雪魚湯」同「爽彈魚麵」,可惜嘅係幾樣嘢都頗為平庸,冇乜驚喜,味道正常。加 $8 飲杯「凍朱古力」少冰,都唔期望佢有咩重大嘅突破,加錢配啲小食嚟睇吓點。

本身主食都想配「黑白鴛鴦春卷」,原來可以加 $10 當小食咁跟,試埋佢,可惜味道冇特別,又食唔出兩款春卷分別。之後係 $28 嘅「炸魚狗腸」,中間其實係一條魚卷,冇其他,配埋個醬都唔係話好好食,幾特別咁囉。

始終個精粹都係喺個「魚辣醬」度,可以令到不嬲食嘢都唔多點醬嘅我食到好過癮嘅一個醬。不過今次可能已經有個期望,所以驚喜度細咗,但都係好食嘅。今次呢餐就食咗 $106,只能夠話佢值得試嘅原因係啲菜式夠特別囉。。。

(地址:北角炮台山宏安道14-28號威德閣地下14號舖)

#1amfoodie #foodie #topcitybiteshk #thatfoodiething #instagood #love #hkfoodblog #globaleats #foodieman #1am東區 #炮台山 #魚事者 #咩都有啲小食拼盤 #秘製炸魚無薯條 #炸燒賣 #炸芫荽燒賣 #雞軟骨 #魚辣醬 #椰汁小唐糕 #洛神花山楂雪梨茶 #夏菊羅漢果茶 #羅定魚腐 #魚皮餃 #牛丸 #白雪雪魚湯 #爽彈魚麵 #黑白鴛鴦春卷 #炸魚狗腸 #1am0812 #1ambackup
見到個名,家姐即刻話係「瑜是姐」🤣OKOK! 即刻bookmark咗去食!原來餐廳入選米芝蓮必比登2023推介名單,魚肉小食同魚麵最為出名👍🏻 炸魚無薯條🐟有驚喜!薯條外形,但係材料係魚肉,外脆內彈牙。配上雙子醬,即係明太子+蟹籽,有啲似千島醬,係多咗鼓明太子嘅鮮味,鹹香滋味十足😋 Fish-chos扮墨西哥魚皮🥑🍅真係冇得輸!炸魚皮香脆,點牛油果醬同莎莎醬好夾。我本身麻麻哋牛油果,怕佢陣味,但呢個牛油果醬接受到,仲增添炸魚皮風味添! 食肉獸之選揀咗蕃茄薯仔魚湯,酸酸甜甜夠醒胃。魚麵彈牙有咬口,唔會非常飽滯。配上雞翼、肥牛同五花肉好豐富。 芝士汁吉列豬扒魚麵撈吉列豬扒好大塊,如果多啲沙律醬點豬扒就更好啦!紫菜絲撈芝士魚麵,唔錯唔錯🤓 除咗炸魚係薯條同Fish-chos扮墨西哥魚皮之外,蝦頭油炸蝦球魚麵撈同Fishotto魚米粒粒·扮意大利飯都係米芝蓮指南推介菜色,下次可以試吓😋

炸魚無薯條🐟

Fish-chos扮墨西哥魚皮🥑🍅
Fish-chos扮墨西哥魚皮

2023-05-04
Fish-chos扮墨西哥魚皮
2023-05-05 57 瀏覽
🎖️《香港澳門米芝蓮指南 2023 》推介店舖~本身就好中意食魚麵~中意佢彈牙得黎愈咬會愈食到淡淡既魚味,見到有專門食魚麵既舖頭,就決定去試吓啦🥳🍜蒜油香雞翼魚麵撈($68)凍飲+$3雞翼4隻大大隻,上面淋左少少類似蜂蜜芥末既醬汁,炸得好脆但炸粉偏厚所以食食下個覺得炸皮有啲硬,入面都保持到juicy唔會乾。魚麵好彈牙,主要調味系來自蒜油,就咁食好香炸蒜味,食到啲蒜粒既時候先會feel到咸味。🐟炸魚冇薯條($28)另外叫左個店內招牌小食,個樣望落似薯條,食落口感煙煙韌韌,愈咬愈有魚味。佢有幾款醬可以簡,我就簡左雙子醬(明太子+蟹籽),醬既味道好濃,入面啲蟹子脆卜卜,記得要襯熱食!
🎖️《香港澳門米芝蓮指南 2023 》推介店舖~

🍜蒜油香雞翼魚麵撈($68)凍飲+$3

🐟炸魚冇薯條($28)
2023-05-04 55 瀏覽
最近從網上得悉 "魚事者" 榮獲米芝蓮指南推介, 而且4月開始有新Menu 📖 菜式名稱很有趣🐟 便吸引了我和朋友試試🍽😋店舖以潮玩簡約風裝修, 更以粉紅和粉藍色枱, 與餐具顏色一致, 十分柔和、舒適🤗 店員十分友善👍店舖以不同種類的 “魚”🐟作主打, 美味健康, 除了適合{愛魚控}大/小朋友也啱食😄 咩都有啲小食拼盤🥘📍秘製炸魚無薯條{米芝蓮推介}(以魚條炸成薯條狀、口感煙韌彈牙)📍炸燒賣(充滿鮮魚味)📍炸芫荽燒賣(魚肉上加上芫荽, 味道更香有層次)📍雞軟骨 (細細粒易入口、爽口彈牙)卜卜脆鹹豬手(半份)🐷👋📍皮脆肉嫩, 不油膩, 鹹味恰度好處, 配上芥末醬, 十分惹味Perfect match 🤤Fish-Chos扮墨西哥魚皮🐟 {米芝蓮推介}📍色澤金黃、香脆可口, 魚皮上還有牛油果他他(蕃茄粒、紫洋蔥粒、牛油果醬)好滋味呀😋😋麻辣鴨絲魚麵撈🦢🍝(店員推介)📍川式麻辣鴨以長碟出場, 配料以京葱 、青瓜絲、紅燈籠椒絲、可放在鴨絲和加以白芝麻的魚麵上, 撈起....撈起🥢😆朋友很喜愛👆這個, 大叫Encore 🦢越食越辣的撈麵, 除了辣之外, 充滿麻香, 濃濃川式風

咩都有啲小食拼盤🥘
📍炸燒賣(充滿鮮魚味)
📍炸芫荽燒賣(魚肉上加上芫荽, 味道更香有層次)
📍雞軟骨 (細細粒易入口、爽口彈牙)

卜卜脆鹹豬手(半份)🐷👋

Fish-Chos扮墨西哥魚皮🐟 {米芝蓮推介}

麻辣鴨絲魚麵撈🦢🍝(店員推介)
朋友很喜愛👆這個, 大叫Encore 🦢越食越辣的撈麵, 除了辣之外, 充滿麻香, 濃濃川式風味, 愛辣之人必試喇👍🌶🌶

紫菜四寶爽彈魚麵🍜
📍配清清地木魚湯, 以澎湃的紫菜, 充分吸取木魚湯的鮮甜, 大大碗爽彈魚麵😋
四寶:珍寶魚蛋、墨魚丸、 魚皮餃、 牛丸, 粒粒彈牙🍡加少許秘製辣椒醬So Yummy👍

蜂蜜柚子茶🍹味道不太甜

洛神花山渣雪梨茶🥤清熱滋潤

• 咩都有啲小食拼盤
  • 卜卜脆鹹豬手
  • 炸魚冇薯條
  • 川式麻辣鴨絲魚麵撈
2023-05-04 54 瀏覽
◐魚全部都係魚|米芝蓮推薦|減肥之選雖然唔知會唔會有米芝蓮詛咒,已經幾次回訪旺角分店覺得唔錯,終於係炮台山試堂食,品種較多,材料以魚做,低卡減脂之選🥊. ◮ Fishotto魚米粒粒・扮意大利飯 $88 • ⁶ ⁄ ₁ ₀ 唔講真係唔知係魚米,與真米口感相若,小小似蒟蒻米,少了澱粉質就無了罪惡感,但較creamy和厚重感🥺. ◮炸魚無薯條 雙子醬$28 • ⁷ ⁄ ₁ ₀ 過下口癮真係幾似食緊薯條🍟,揀左明太子+蟹皇,都好好味!. ◮燒賣雙拼(原味+芫荽)$20/8 粒 • ⁷ ⁄ ₁ ₀ 既係魚肉燒賣,醬汁係豉油+魚辣醬🤤. ◮炸魚狗腸$28 • ⁷ ⁄ ₁ ₀ 魚肉爽口,山椒味似麻醬,一條唔夠喉🤣. ◮本地少爺手工啤 +$38 • ⁷ ⁄ ₁ ₀ 主食加配價一大渣抵飲!口感唔會苦澀😋. ◮扮墨西哥魚皮 $33 • ⁸ ⁄ ₁ ₀ 🎖️脆魚皮搭配墨西哥辣醬、牛油果蓉、蕃茄粒,食落開胃而是脆卜卜,仿真度高. ◮鹹豬手(半份)$58 • ⁷ ⁄ ₁ ₀ 皮燒到脆卜卜,半份都多到食唔晒😅,有小韌,打包回去叮返依然保持香口😇
◐魚全部都係魚|米芝蓮推薦|減肥之選

. ◮炸魚無薯條 雙子醬$28 • ⁷ ⁄ ₁ ₀
過下口癮真係幾似食緊薯條🍟,揀左明太子+蟹皇,都好好味!

既係魚肉燒賣,醬汁係豉油+魚辣醬🤤

. ◮炸魚狗腸$28 • ⁷ ⁄ ₁ ₀
魚肉爽口,山椒味似麻醬,一條唔夠喉🤣

. ◮本地少爺手工啤 +$38 • ⁷ ⁄ ₁ ₀
主食加配價一大渣抵飲!口感唔會苦澀😋

. ◮扮墨西哥魚皮 $33 • ⁸ ⁄ ₁ ₀ 🎖️

. ◮鹹豬手(半份)$58 • ⁷ ⁄ ₁ ₀
#bakdiuOKla #bakdiu 高cp 🌟 米芝蓮必比登推介 · 創新魚麵小食 🌟 - 🍴🍽🍴🍽🍴🍽🐟🐟🐟🐟🐟🍴 🍽🍴🍽🍴🍽 - 上個月魚事者 @fisholichk 入選咗米芝蓮指南嘅必比登推介,今日見唔駛排隊即刻入去試試佢~小食價錢平到有小小嚇親 🤪 🥢 蝦頭油炸蝦球魚麵撈 $72 🆙魚麵彈牙得嚟又掛汁,配上少少櫻花蝦同4-5粒炸蝦球又幾惹味🤣 🥢 Fishotto魚米粒粒・扮意大利米 $95🆙魚米同魚麵嘅質感基本上係一樣,純粹係剪短咗嘅魚麵。菇同忌廉味好重,上面少少蟹籽balance翻所以整體都唔會好漏🥳 🥢 芫莤燒賣 4粒(跟豉油辣油) $11 🆗燒賣幾彈牙,但唔重芫莤味,但呢個價錢喺餐廳又冇expect過🤣 🥢 魚湯翡翠苗 $18 🆗魚湯唔會油膩,翡翠苗好爽口,細細碗但份量好足👍🏻 🥢 Fish-chos ・扮墨西哥魚皮 $33 🆗炸魚皮上邊有牛油果醬、芝士醬同埋莎莎醬,配搭好得意,可以話係港式Nachos🌮! 🥢 炸魚無薯條 配 雙子醬(明太子+蟹籽)及蟹皇醬 $33 + $5 🆗炸皮裡邊嘅係魚肉,但魚肉比例唔算多,咬落去煙煙韌韌咁。因為覺得蟹皇醬好吸引,所以特登加咗$5,但兩個醬嘅分別食落唔算大,都好重蛋黃醬味 - 🥸評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀🥸食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 7/10 環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 7/10 服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 8/10 性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 9/10 整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7.75/10 - 🍴🍽🍴🍽🍴🍽🐟🐟🐟🐟🐟🍴🍽🍴🍽🍴🍽 - 魚事者 (威德閣) (北角) 北角炮台山宏安道14-28號威德閣地下14號舖 - #bakdiu西式 #bakdiu手工麵 #bakdiu天后#bakdiu東區
  • 魚湯翡翠苗
  • 泰式-蝦頭油炸蝦球魚麵撈
  • 炸魚冇薯條
2023-04-29 72 瀏覽
同男朋友食試完蛇羹後唔太夠飽,再睇下有咩好食醫下肚。諗起魚是者,又係今屆米芝蓮推介,於是就去朝聖下😆😆小店以天藍色Tiffany blue為主題,老遠已經見到了。果時夜晚8點半多啲啲,店內都差唔多坐滿,剛剛有人食完,店員忙住清理,我地先有位咋⋯點餐主要用QR code, 頗為方便既,而且選擇比我想中多。見到好多人都推薦炸魚無薯條,我地又點黎試吓,配松露醬;見到升級只加$38就有好大杯少爺手工啤,食香口野點可以冇啤酒呢😆😉 炸魚條並非好脆口,相對冇咁熱氣,又炸到外有少少脆內有軟腍腍既魚肉,很特別,會食唔停,再飲啖啤酒😌 啤酒有淡淡地檸檬/青檸味,好fresh….而且又match我要自由點2.0 - 我地揀左芫荽魚湯搭爽彈魚麵,再配上墨魚春卷,芫荽韮菜魚皮餃。魚麵係幾彈牙,墨魚春卷配上辣椒醬係好刺激味蕾,我個人幾鍾意😊,反而魚皮餃就真係好普通啦⋯呢碗麵其實都幾飽肚,我和男友share 就可以了。最後到魚湯翡翠苗,正常味道呀。可以之後encore 試其他野,例如魚皮😉

炸魚無薯條套餐

我要自由點2.0 - 芫荽魚湯
辣醬

最後到魚湯翡翠苗,正常味道呀。
魚湯翡翠苗

可以之後encore 試其他野,例如魚皮😉
2023-04-28
炸魚無薯條套餐
辣醬
2023-04-20 90 瀏覽
白雪雪魚湯配魚麵  & 魚皮餃魚是者的白雪雪魚湯配魚麵和魚皮餃絕對是海鮮控不容錯過的一道料理。湯頭清澈,充滿魚肉的鮮甜味,加上魚麵的Q彈口感,絕對是味蕾的享受。魚皮餃內餡豐富,有蝦仁和魚漿,入口滑嫩多汁,外皮香脆鬆軟,十分美味。這裡的服務也非常周到,讓人感覺非常舒適和放鬆。餐廳內簡約而現代的裝潢,配合著柔和的燈光,讓人感到非常溫馨和舒適。餐廳的座位也十分寬敞,不會讓客人感到擁擠和壓迫感。總的來說,魚是者的白雪雪魚湯配魚麵和魚皮餃是非常推薦的一道料理。加上舒適的環境和周到的服務,讓人享受美味佳餚之餘也感受到放鬆和舒適。
白雪雪魚湯配魚麵  & 魚皮餃

2023-04-14 135 瀏覽
又係米芝蓮呀!做咩我近排咁high class 成日食米芝蓮😂咁啱又黎左呢邊,聽聞呢個攞左米芝蓮指南推介,就食佢啦~叫左個炸魚無薯條,係米芝蓮推介,上黎係薯條🤨原來係"魚"條,唔同薯條嘅脆,佢係好煙靭,唔會好油膩,小食黎講佢份量都幾多🤤Fish-chos,扮墨西哥魚皮,都係米芝蓮推介,炸魚皮當nachos食,淋左牛油果salsa,魚皮夠薄,脆得黎唔硬,個人覺得比nachos更好食,送酒一定要點佢👍🏻店員仲提我地一定要趁熱食~每次我食車仔麵都唔會偷我D魚皮嗰位仁兄,今次食左大半碟🤣炸魚狗腸,司華力腸size,食落似魚蛋,幾得意,揀左惹味山椒醬,又真係好惹味,會令人咬完一啖又一啖,停唔到😅蟹黃Fishtotto魚米粒粒,another米芝蓮推介,切左粒粒嘅魚麵,好好咬,好香魚味同蟹味,仲有好多蟹肉🤤點都要試下佢D魚麵,點左個白雪雪魚湯魚麵,連配料都好出色,墨丸都唔求其,係好食嘅墨丸 (前排食過某連鎖米線後有怨氣)魚麵好彈牙好煙靭,魚味好突出,唔腥👍🏻蒜油香雞翼,真係好香蒜味,聞落食落都好香,但係唔over,剛剛好,雞翼雖然淋左醬,都仲有少少脆因為小食太吸引,叫到成枱野食,加返個洛神花山渣雪

Fish-chos,扮墨西哥魚皮,
每次我食車仔麵都唔會偷我D魚皮嗰位仁兄,今次食左大半碟🤣

點都要試下佢D魚麵,點左個白雪雪魚湯魚麵,
魚麵好彈牙好煙靭,魚味好突出,唔腥👍🏻
因為小食太吸引,叫到成枱野食,加返個洛神花山渣雪梨茶,清清地,酸酸地,夠開胃又幫助消化~爽~
好似仲有蝦頭油炸蝦球魚麵撈都係米芝蓮推介,不過食唔到咁多,下次先~
2023-04-12
  • 蒜油香雞翼