2025-05-31
平時去深圳都有去開魅KTV,原來香港都開咗一間啊,位置方便響中環蘭桂坊。KTV位於大廈4樓,坐電梯上去一打開門,就感受到魅KTV嗰種Cyber的味道。我們被安排了一間都幾寬闊嘅包廂,包廂內的音效十分好,有多個屏幕環繞房間嘅周圍,咪高峰的質素也不錯。我和朋友都忍唔住唱咗一首接一首。店內嘅歌單好新,係用手機點歌和下單點菜的,好方便。高歌一曲之後還有AI幫你打分,如果用微信登錄,更加可以知道自己的歌聲在店內的排行,真係可以挑戰一下自己嘅歌喉。餐廳內有不同菜式可供選擇,有邪惡炸物類😆,亦有中式小菜,都幾特別,選擇都幾多。特別偏愛炸物的我當然不少得以下兩款小食:美式爆谷雞粒椒鹽炸雞軟骨兩樣小食都香脆可口,是非常適合的下酒菜。餐廳的中式小菜都頗出色:酸辣木耳酸辣木耳辣度適中,木耳爽口。乾煸四季豆四季豆香味濃郁,醬汁濃厚。嵊州老面小籠包小籠包入邊包滿肉,啖啖肉又多汁,小小辣, 10分抵食。蔥油拌麵蔥油拌麵,蔥油香撲鼻,大大份。當然唔少得飲番杯嘢,有各式各樣嘅啤酒烈酒可供選擇,亦有非酒精飲品。我們就叫了Sapporo 札幌啤酒和Ice Lemon Tea 凍檸茶。一邊食一邊飲一邊唱,都幾開心。
特別偏愛炸物的我當然不少得以下兩款小食:
美式爆谷雞粒
椒鹽炸雞軟骨
兩樣小食都香脆可口,是非常適合的下酒菜。
餐廳的中式小菜都頗出色:
酸辣木耳
酸辣木耳辣度適中,木耳爽口。
乾煸四季豆
四季豆香味濃郁,醬汁濃厚。
嵊州老面小籠包
小籠包入邊包滿肉,啖啖肉又多汁,小小辣, 10分抵食。
蔥油拌麵
蔥油拌麵,蔥油香撲鼻,大大份。
一邊食一邊飲一邊唱,都幾開心。