2022-05-09 92 瀏覽
岩岩開尖沙咀舖無耐嘅時候食過一次,覺得幾好,同埋佢主打日式麻辣拉麵路線,巿面上都無乜其他選擇。岩岩開返晚巿堂食,一個人9點15分鐘係尖沙咀唔知食乜好,唔駛諗就嘆返碗拉麵啦~2位侍應姐姐都可能比較攰啦,做左成日,語氣同態度都唔太好,可能因為我9點3先入去,太夜佢地諗住唔會有人再入?由於頗夜(?)所以被安排左坐雪櫃對面,但唔知點解有陣怪味傳出黎,有啲似渠味,同埋枱面都仲有層油膩感,唔理啦快啲食完快啲走啦,落單係用QR Code嘅,叫左個芫荽小麻小辣味噌拉麵,加粒蛋,盛惠12521分落完單,28分就有野食啦上枱見到好多芫荽飲啖湯先,小麻小辣其實對我黎講一啲都唔辣,不過真係有小小麻嘅感覺,幾好我幾鍾意,個麵呢到無得揀粗幼度,得一種,係粗身拉麵,韌度幾好,幾夾個湯底。再食啖肉,好厚身,但佔左40%係肥膏位,有啲over左,愈食愈膩,唔太鍾意,但最唔鍾意係隻蛋,我係食左半碗麵先食隻蛋嘅,都仲係好涼,而且完全唔流心,碗麵無包蛋,蛋係需要加錢先有,但質素係咁,我有少少訝異相比之前食鬼金棒嘅經驗,服務環境味道都退步唒,但價錢就無變短期內唔會再食~

21分落完單,28分就有野食啦

上枱見到好多芫荽

相比之前食鬼金棒嘅經驗,服務環境味道都退步唒,但價錢就無變
短期內唔會再食~
2022-05-05 56 瀏覽
呢間餐廳用鬼做主題 周圍有好多特色攞設裏面有張長吧枱 可以睇住師傅煮嘢 亦有普通座位餐廳採用自助形式 掃QR code就可落單 幾方便👍🏼枱面有調味料 餐具 紙巾 圍裙同自助水吧嘅每款拉麵🍜都有得自選辣度同麻度🌶✨芫荽辣麻味增拉麵-中辣中麻(💰$110)湯底幾濃郁 而且幾香麻味😋😋可能因為我食得辣 所以就覺得唔算好辣😚如果食得辣嘅 建議叫大辣以上🌶🌶🌶拉麵係粗身彈牙 係我鍾意嘅口感😆😆而配料方面就有一舊軟腍嘅叉燒 芽菜同芫茜另外我就再加錢要味玉同玉米旬(💰各$15)每次食拉麵都好期待食個蛋😎😎呢個蛋一咬真係做到流心嘅👍🏼而且幾入味🤤✨增量叉燒辣麻味噌拉麵-小辣走麻(💰$115)果然係增量叉燒 份量比上面個碗真係多啲🤣有一長條厚叉燒🤩煮得幾入味 而且口感軟腍😋如果鍾意食叉燒嘅 真係要叫增量先得😌配料仲有啲芽菜同玉米旬 就咁都幾豐富但食拉麵點少得蛋呢🤣所以加錢要埋味玉(💰$15)✨雪碧 & 芬達 (💰各$15)驚碗麵太辣 所以叫咗汽水解辣🤣
呢間餐廳用鬼做主題 周圍有好多特色攞設
裏面有張長吧枱 可以睇住師傅煮嘢 亦有普通座位
餐廳採用自助形式 掃QR code就可落單 幾方便👍🏼
枱面有調味料 餐具 紙巾 圍裙同自助水吧

每款拉麵🍜都有得自選辣度同麻度🌶

✨芫荽辣麻味增拉麵-中辣中麻(💰$110)
湯底幾濃郁 而且幾香麻味😋😋
可能因為我食得辣 所以就覺得唔算好辣😚
如果食得辣嘅 建議叫大辣以上🌶🌶🌶
拉麵係粗身彈牙 係我鍾意嘅口感😆😆
而配料方面就有一舊軟腍嘅叉燒 芽菜同芫茜
另外我就再加錢要味玉同玉米旬(💰各$15)
每次食拉麵都好期待食個蛋😎😎
呢個蛋一咬真係做到流心嘅👍🏼而且幾入味🤤

✨增量叉燒辣麻味噌拉麵-小辣走麻(💰$115)
果然係增量叉燒 份量比上面個碗真係多啲🤣
有一長條厚叉燒🤩煮得幾入味 而且口感軟腍😋
如果鍾意食叉燒嘅 真係要叫增量先得😌
配料仲有啲芽菜同玉米旬 就咁都幾豐富
但食拉麵點少得蛋呢🤣所以加錢要埋味玉(💰$15)

✨雪碧 & 芬達 (💰各$15)
驚碗麵太辣 所以叫咗汽水解辣🤣

2022-05-05 40 瀏覽
終於到我黎試日本人氣麻辣拉麵鬼金棒😋😋首先入面嘅裝修真係好適合鬼金棒個名,音樂都好適合🤣🤣我好欣賞嘅位係有圍裙提供👍 食湯麵嘅時候實在係非常需要尤其如果你着白色衫🥢芫荽辣麻味噌拉麵(小麻小辣加味玉)芫荽控注意‼️ 滿滿嘅芫荽喺面,如果你鍾意真係必試。如果你唔食得辣都唔需要擔心,佢係可以俾你揀麻同辣嘅不同程度,湯底濃郁但係唔會過鹹,面嘅軟硬程度係適中,叉燒有少少似中式紅燒肉😂 我喜歡佢同其他拉麵店唔同嘅位係入面有好多配料,好多好多豆芽玉米筍同蔥。糖心蛋係必加 ❤️🥢味噌沾麵(小麻唔辣加增量叉燒、味玉)睇過菜單嘅時候以為沾麵冇叉燒所以加增量叉燒,嚟到先發現原來佢係有既,增量叉燒仲要超大舊,最後係因為佢飽到傻左 🤣個人黎講比較喜歡食沾麵,可能因為冇辣到所以比起上面個拉麵更加能夠感受到麻,特別又好食 😋
終於到我黎試日本人氣麻辣拉麵鬼金棒😋😋

首先入面嘅裝修真係好適合鬼金棒個名,音樂都好適合🤣🤣

🥢芫荽辣麻味噌拉麵(小麻小辣加味玉)

芫荽控注意‼️ 滿滿嘅芫荽喺面,如果你鍾意真係必試。

🥢味噌沾麵(小麻唔辣加增量叉燒、味玉)

• 芫荽辣麻味噌拉麵
2022-05-05 44 瀏覽
得個鹹字 鹹到要係湯加水 唔正宗 唔係冰水 係常温水喉水 鹹到要另叫可樂 連竹筍都無 得粟米芯 邊個食拉麵想食粟米芯請問? 價錢正常 100元大概 但絕對係唔係食完覺得開心嘅拉麵 無下次
2022-05-04
鬼金棒係我食過咁多間拉麵店最鐘意啲一間🤩店舖嘅裝修都好合我心意😍😍因為彷彿好似身處係日本嘅街道咁😜鋪頭嘅門口已經掛起咗成枝大大嘅金棒,真係超級型😻😻一入到去仲有好多日本傳統嘅妖魔鬼怪🙈室內環境仲係暗暗黑黑帶有一點燈光,好有feel🤩🤩呢到值得一讚嘅就係佢仲提供咗即棄圍裙🥳真係唔怕食到彈到自己件衫呀😆😆坐bar枱仲可以自己re-fill飲用水👍🏻十足日本餐廳配置😗😌佢地呢到嘅拉面只有一款主打味噌湯底,但仍可以自選麻度同辣度,有五種嘅麻同辣嘅程式可以簡😽我地一碗揀咗少辣、另一碗揀咗少麻,食落去味道迴異、各自精彩😽🥢味玉辣麻味噌拉麵 $100 (+$20加麵底)如果湯底係一碗拉麵嘅靈魂,呢款本店唯一嘅味噌湯底就好似為咗拉麵賦予咗生命🤩味濃咸香嘅味噌湯加入埋粒粒香蒜👍🏻 而拉麵口感軟硬度都好適中👅令人不經不覺將一口又一口拉麵送曬入口😽每一啖麻湯都為味蕾帶嚟一下刺激😍😍味玉真係一咬就見到佢啲流心,半熟嘅溏心蛋真係我嘅favorite🥰熟度控制得十分之好👏🏻👏🏻🥢增量叉燒X2辣麻味噌拉麵 $135一上菜好難唔將焦點放喺舖面嘅兩大塊增量叉燒上面😍😍叉燒經長時間烹調已經完全煮腍,而半肥瘦嘅組成🤤🤤亦都

🥢味玉辣麻味噌拉麵 $100 (+$20加麵底)

🥢增量叉燒X2辣麻味噌拉麵 $135
一上菜好難唔將焦點放喺舖面嘅兩大塊增量叉燒上面😍😍叉燒經長時間烹調已經完全煮腍,而半肥瘦嘅組成🤤🤤亦都可以滿足到唔同口味取向嘅食客😙第一口微辣熱湯已經俾人一種先聲奪人嘅感覺🤤呈微橙色嘅少辣味噌湯同剛才一款少麻風味截然不同👅好似要同叉燒各爭一日長短。邊個出色啲呢?留返俾大家試完之後落個定奪😌

實在太好味
清哂✌🏻
2022-05-02 86 瀏覽
又一個星期六,同男朋友去尖沙咀食拉麵😚🍜 唔使等位即刻入得,唔好睇佢門面細細,入到去都幾多座位😊 男朋友order咗一碗中辣嘅增量叉燒辣麻味噌拉麵($115),而我就order咗小辣嘅一碗特製辣麻味噌拉麵($120),呢間拉麵店係主打麻辣味湯底,基本上所有拉麵都可以揀不同辣度,岩晒我呢d鍾意食辣嘅女女🌶🌶🌶🥰☺️😆 當然唔食辣嘅朋友都可以揀唔辣😊 特製辣麻味噌拉麵(小辣)🍜 $120一見到塊叉燒就流晒口水🤤🤤 一層肥肉一層瘦肉梅花間竹,食落又香又軟,勁邪惡😋❤️ 麵條口感水準okay但不算突出。老實說,湯底超一般,毫無辣味、毫無麻味,只有一陣陣苦味,聞落亦無香辣味,$120得條玉米荀加塊肉加d麵,望落極單調,原來師傅俾少咗隻溫泉蛋我😐😓😵‍💫 有d失望,餐牌上都無乜食物選擇,咁都可以俾少咗😂🙈 呢隻溫泉蛋好出色,碗拉麵加返隻溫泉蛋即刻昇華咗,蛋黃漿係日本雞蛋嘅顏色,超流心,好味😋 📍價錢同香港普遍拉麵店嘅價錢差唔多,唔記得有無收加一,其實餐廳主要都係自助式,枱面有齊調味料同水壺。另外,對碗拉麵湯底都幾失望,味道一般,所以性價比都一般。不過餐廳好貼心地預備咗圍裙,等大家唔使食到成身都係😉

特製辣麻味噌拉麵(小辣)🍜 $120
特製辣麻味噌拉麵

2022-04-23
呢間拉麵店以日本既惡鬼神怪做餐廳既擺設,單係係門外已經覺得呢間店十分有霸氣,主要以食辣麻味既拉麵出名🤤🐠炒荳芽菜辣麻味噌拉麵 $100今次食既呢款因為自己唔太食得辣所以只係叫左小麻小辣,鐘意挑戰自己既朋友可以加錢叫到最高LV嘗試魔鬼級別😆當然食唔到辣既朋友都可以選擇食完全唔辣,不過唔辣的話我就覺得食唔到鬼金棒拉麵既精綷,建議就算要飲多幾杯水都必要食一食辣味既款式🤣麵入面既叉燒又厚身又軟腍,同平時一片片既日式叉燒大有分別,有d似東坡肉既口感,但相對無咁肥膩,湯底方面十分濃郁,而拉麵麵條比平時拉麵店的略為粗身一點,麵條軟硬度煮得很適中,芽菜仲超多,口感十足👍🏻推薦喜歡辣既朋友可以來嚐嚐🤤

🐠炒荳芽菜辣麻味噌拉麵 $100

好耐都無出過街,難得出街就前一晚睇定食咩✌🏻 見到呢間拉麵有芫荽又有麻辣,一次過滿足曬我兩個願望,就決定嚟試下啦(◍˃̵͈̑ᴗ˂̵͈̑)芫荽辣麻味噌拉麵 $110有得自選麻度同辣度 我揀咗中麻少辣。◕‿◕。坐係吧枱見到師傅係炒過湯底啲材料先加湯落去煮 火候十足🔥加咗份味玉($15)係半熟溏心蛋嚟,唯一美中不足係做唔到流心效果 但味道係好香嘅蛋味😋面頭有好多嘅芫荽 睇見都流口水🤤雖然湯底揀咗中麻少辣 食落係幾濃郁(◍•ᴗ•◍)但都唔算太辣 下次可以挑戰下大麻辣😆叉燒係半肥瘦 賣相同食落去都好似東坡肉嘅口感( ་Ꙫ ་)最驚喜係入口即化 咬都唔駛咬就溶咗係口🙈拉麵比較粗身 食落彈牙 而且都掛湯 真係幾好食(•̀ᴗ• )Btw份量比較少 定係我太大食 食完兩個鐘唔夠就開始肚餓 睇嚟下次要加面底😂ฺ 建議大食嘅朋友可以咩都增量( ᵒ̴̶̷̤ꈊ˂̶̤̀ )✧👾味道:7/10🔙回頭率:6.5/10(10分最高)

芫荽辣麻味噌拉麵 $110

有得自選麻度同辣度 我揀咗中麻少辣。◕‿◕。
坐係吧枱見到師傅係炒過湯底啲材料先加湯落去煮 火候十足🔥

面頭有好多嘅芫荽 睇見都流口水🤤
雖然湯底揀咗中麻少辣 食落係幾濃郁(◍•ᴗ•◍)
但都唔算太辣 下次可以挑戰下大麻辣😆
叉燒係半肥瘦 賣相同食落去都好似東坡肉嘅口感( ་Ꙫ ་)

最驚喜係入口即化 咬都唔駛咬就溶咗係口🙈

👾味道:7/10
🔙回頭率:6.5/10
(10分最高)
2022-03-12 102 瀏覽
好鍾意呢間野嘅裝修名字都特別過人最後試下呢個加蛋嘅秘制拉麵價錢其實有d貴不過味道係特別唔同嘅俾嘅粉有麻辣味舊豬腩都幾有肉地不過麵不是食開嘅拉麵少少唔慣同埋d味太濃好快滯左 特別係最尾食蛋果陣我覺得不過不失啦可以再試下得一個廚師黎講效率都幾高
好鍾意呢間野嘅裝修
可以再試下
得一個廚師黎講
效率都幾高
2022-03-03 177 瀏覽
小編係呢頭返工,日日經過都見到大排長龍,原來佢係日本東京過江龍,主要食辣麻味噌拉麵,眾所周知日本嘅辣,比起香港嘅差好遠,好辣之人,梗係要嚟試吓啦~芫荽辣麻味噌拉麵 中麻,中辣(🌟91.33/100)💲110一拎到上嚟就已經聞到麻麻辣辣嘅味道,再加上面頭滿滿嘅芫荽,打卡一流👍🏻愛茜嘅人一定好開心好滿足🥳拉麵軟硬適中,連湯一齊食,能解食辣之愁,配上肥而不膩嘅叉燒,簡直一絕,唔怪得知咁多人排隊。

芫荽辣麻味噌拉麵
芫荽辣麻味噌拉麵
2022-03-01 73 瀏覽
聽咗呢間拉麵店好耐,成日見到佢大排長龍好受歡迎,今次終於到我食到☺️ 每碗麵既麻度同埋辣度麵都可以按個人喜好選擇,非常彈性,啱晒唔同嗜辣程度既大家👍🏻 個人最鐘意佢個厚切大大舊叉燒,肥瘦均勻,而且慢煮到非常之軟腍🤩🤩
2022-02-25 97 瀏覽
明明叫咗走蔥,唔知點解入面仲有蔥仲要間野勁小人,個廚師都要聽唔到叫咗中辣完全唔辣,好似唔記得放辣咁?嗰舊肉明明叫咗增量,同正常量張相一模一樣?個湯鹹到PK,好似攞鹽水浪口咁唔知點解佢會出名? ?我係屋企買個麻辣醬自己撈個麵都好食過佢但係佢有一樣野幾貼心,外賣送咗條一次性圍裙
明明叫咗走蔥,唔知點解入面仲有蔥
仲要間野勁小人,個廚師都要聽唔到
叫咗中辣完全唔辣,好似唔記得放辣咁?
嗰舊肉明明叫咗增量,同正常量張相一模一樣?
個湯鹹到PK,好似攞鹽水浪口咁
唔知點解佢會出名? ?
我係屋企買個麻辣醬自己撈個麵都好食過佢
但係佢有一樣野幾貼心,外賣送咗條一次性圍裙
外賣自取
2022-02-11 199 瀏覽
今日來到位於尖沙嘴一間人氣都幾高的拉麵店,受歡迎的原因之一就是他們有招牌的麻辣湯底,令時下麻辣熱潮的愛好者都來到試試麻辣湯底拉麵。我點了一個普通款拉麵味玉辣麻味噌拉麵($100),點了最少的辣度。湯底濃味偏鹹,不算是一個香的湯底。點了最少麻辣的辣度的確溫和,即使不能吃辣的人又想嚐嚐究竟麻辣的味道是怎樣也能夠食到。拉麵的粗度屬普通,但從照片可以看到麵的質地偏淋。一方面可以成功地吸收湯底的味道,但另一方面就欠缺口感。就這樣吃,除了拉麵的湯底較鹹令人的飽和感浮出來,拉麵還也把湯表面的一層明顯的油全掛在麵上,難以推開油層,油膩感直線上升這碗拉麵跟配一件叉燒,味道濃郁,帶點脂肪的肉質都是容易咬的。不過這個價錢的一碗拉麵,就這樣一件細叉燒就有點孤寒,加上拉麵有一定的份量,叉燒顯得特別少,這裏可以大方一點。拉麵還配有原隻溏心蛋。相比起其他餐廳的溏心蛋,這裏的蛋黃程紅色,調味較濃,即使湯底重口味也不難吃得出日式醬油與味淋的味道。或許我在稍後的時間才開始食蛋,蛋黃已經不是太流心,如喜歡流心的記得要早點食,別讓湯底一直煮著雞蛋呀。我們被安排在吧檯位置就座,但原來吧檯凳是固定的,每個人用餐時想要跟飯檯的距離
味玉辣麻味噌拉麵

我們被安排在吧檯位置就座,但原來吧檯凳是固定的,每個人用餐時想要跟飯檯的距離都不同,因此坐得不太舒服。作為一間拉麵店,這裡的服務不但不好,店員得態度還有點惡劣,絕對不是友善,也是我第一次在日式拉麵店感受到的服務態度

鬼金棒的拉麵除了不太合乎我的口味,她們的湯底亦過鹹、過油,那種感覺膩感令我難以享受整碗麵食。正常來說衛生是可以的,但是我們被安排坐的吧檯旁邊正是碗碟收集區,所有客人食完的碗碟都會送到這裡,加上店員的態度不是友善,也不要盼望他們會小心輕放有很多湯的碗碟了。人氣高企,但吃上去並不是這回事,性價比不高,未必會再來。
2022-02-09 70 瀏覽
終於嚟到鬼金棒~想食好耐🙈😍食評シ☺︎︎ 味玉辣麻味噌拉麵 $100 (少辣少麻)🌶配料有味玉/ 玉米筍/炒豆芽/ 慢煮叉燒首先聞落去好香~☺️湯底好濃郁(不過食完之後會有啲口渴)拉麵🍜粗身且煙韌好有咬口味玉🥚蛋黃好紅仲要係流心~🥰叉燒好厚身同軟腍不過每碗叉燒嘅分佈不一另一碗反而肥肉占大半。。🥲不過整體好惹味 值得一試😙😙
終於嚟到鬼金棒~
想食好耐🙈😍

食評シ
☺︎︎ 味玉辣麻味噌拉麵 $100 (少辣少麻)🌶
配料有味玉/ 玉米筍/炒豆芽/ 慢煮叉燒
首先聞落去好香~☺️
湯底好濃郁(不過食完之後會有啲口渴)
拉麵🍜粗身且煙韌好有咬口
味玉🥚蛋黃好紅仲要係流心~🥰
不過整體好惹味 值得一試😙😙
2022-01-22 78 瀏覽
絕對會食完再食嘅拉麵🍝玉米筍辣味噌拉麵 $100一睇到碗麵 見到堆積如山嘅玉米筍已經覺得好滿足因為玉米筍係即炒嘅 食到鑊氣 好!好!味!湯底唔係死咸嗰隻 有香濃嘅蒜味 有得自選辣度 我揀咗小辣 唔算好辣🤣叉燒厚切 好入味 好軟腍 但係唔多肥肉👍🏻環境方面 燈光偏暗 少少似居酒屋尖沙咀分店有得揀吧枱/ 普通4 人枱坐吧枱嘅話 更加尤如身處日本咁🤣🤣大家如果有睇我上一個post其實上一餐我係食得唔飽嘅😂🤣呢一間拉麵嘅份量 男仔食都可以好飽總括一句 絕對會再去食👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻鬼金捧📍 地址:尖沙咀金馬倫道20號地下
絕對會食完再食嘅拉麵

🍝玉米筍辣味噌拉麵 $100
一睇到碗麵 見到堆積如山嘅玉米筍
已經覺得好滿足
因為玉米筍係即炒嘅 食到鑊氣 好!好!味!

湯底唔係死咸嗰隻 有香濃嘅蒜味

總括一句 絕對會再去食👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

鬼金捧
📍 地址:尖沙咀金馬倫道20號地下
2022-01-02
5 分鐘 (堂食)